Joop

Zeeland gaat stralende toekomst tegemoet met nieuwe kerncentrales

  •  
10-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4057 keer bekeken
  •  

Het kabinet wil twee nieuwe kerncentrales. Logisch. De brandstof is vaak afkomstig uit oorlogszuchtige en/of niet-democratische landen, atoomstroom is duurder dan zonne- en windenergie en het radioactief afval zadelt volgende generaties met problemen op. Maar verder hebben kerncentrales alleen maar voordelen. Kijk de video maar.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (182)

Proletarier
Proletarier12 jun. 2023 - 9:57

"De brandstof is vaak afkomstig uit oorlogszuchtige en/of niet-democratische landen" Ik wist niet dat de VS zo rijk was aan plutonium

Vuurrood
Vuurrood12 jun. 2023 - 7:31

Rutger Groot: Jij schrijft het volgende: De Zeeuwen staan welwillend tov een extra centrale.... https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/14200667/dit-is-het-zeeuwse-draagvlak-voor-een-tweede-kerncentrale-in-de-provincie Waarom vertel jij niet alles? Het artikel stamt uit December 2021 en gaat over een onderzoek gedaan in Oktober 2021 onder 1335 Zeeuwen van 18 jaar en ouder. Het ging over 1 tot 2 centrales zonder koeltorens zoals in het Belgische Doel. Die stonden niet in het voorlopige plan van de EPZ wat de Zeeuwen is voorgehouden. Inmiddels weten we dat de eisen op het gebied van opwarming oppervlakte water scherper zijn geworden waardoor koeltorens noodzakelijk zijn. Anno 2023 is het draagvlak van de Zeeuwen een stuk afgenomen. En, ook niet onbelangrijk Rutger Groot, de capaciteit van het net. Nu al worden bedrijven niet aangesloten op het net wegens capaciteitsgebrek. Nu al worden alternatieve energiebronnen niet aangesloten op het net vanwege dezelfde problemen. Gezien de trage besluitvorming van onze overheden gaat dat voorlopig niet veranderen.

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 9:17

' Anno 2023 is het draagvlak van de Zeeuwen een stuk afgenomen.' Waar blijkt dat uit?

Vuurrood
Vuurrood12 jun. 2023 - 9:55

GeenProbleem: Reis af naar het Zeeuwse en vraag! Lees eens andere kranten als de Telegraaf! In 2022 en 2023 zijn er diverse artikelen in de PZC verschenen waarin de tanende welwillendheid in Zeeland werden beschreven. Iedere week is er de mogelijkheid in de PZC te reageren op berichten en op andefe reageerders. Afwijzing van kernenergie is in de meerderheid bij deze reageerders.

MG1968-2
MG1968-212 jun. 2023 - 12:43

@GP "Waar blijkt dat uit?" Statistisch gezien, uit het feit dat je toelichting vraagt.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 14:54

@vuurrood Ha kom nou toch, ik vraag om onderbouwing en dan zeg jij op een hele agressieve manier: ga naar Zeeland en vraag het aan de mensen. En jij denkt je stelling te kunnen onderbouwen met een aantal reacties op artikelen van een krant? Zeg dan gewoon dat je niet hard kunt maken dat er anno 2023 méér Zeeuwen tegen de bouw van een kerncentrale zijn. ' Lees eens andere kranten als de Telegraaf! ' Ik lees geen kranten, die zijn voor oude mensen.

Vuurrood
Vuurrood13 jun. 2023 - 7:17

GeenProbleem: Ik lees geen kranten, die zijn voor oude mensen. vandaar je extreem domrechtse opmerkingen hier op Joop!

C1953
C195311 jun. 2023 - 18:28

Wat ik nooit begrijp van dat afval, dat duizenden jaren radioactief blijft. Dat afval hebben we nu toch ook al? Stel we gaan nog 100 jaar kernenergie gebruiken (dan zijn er vast wel betere energiebronnen), dat verlengt de tijd van radioactief afval toch ook maar met 100 jaar? Dat is toch peanuts vergeleken met de periode, dat we er, volgens velen hier, nu toch al mee zitten.

3 Reacties
BtdK
BtdK11 jun. 2023 - 20:31

We hebben dus al een probleem dat onze grootouders 50 jaar geleden hebben doorgeschoven naar ons. Gaan we dan nog eens tienmaal meer afval maken met grotere centrales en onze kleinkinderen maar laten zien hoe ze daar mee omgaan? Want we zijn niet slim genoeg nu een oplossing te vinden. En kerncentrales zijn echt niet nodig, we zijn wel slim genoeg om de schonere bronnen goed te gebruiken.

Goossen2
Goossen212 jun. 2023 - 6:57

Inderdaad, de hoeveelheid zwaar radioactief afval is niet te vergelijken met de rommel die door andere energie voorzieningen wordt geproduceerd. Het is daarbij naïef te denken dat er genoeg grondstoffen zijn om de hele wereld op zonnepanelen en windmolens in hun huidige staat te laten draaien. Het koper schijnt nu ook op te raken

jandebakker
jandebakker12 jun. 2023 - 12:58

@BtdK Het probleem dat onze grootouders met hun aversie hebben gecreerd is een klimaatcrisis. als je de berichtgeving hier op Joop volgt omtrent dat thema kan eenieder zien dat onze grootouders niet de goede keuze hebben gemaakt en wij nu met de rotzooi zitten.

Miezee
Miezee11 jun. 2023 - 18:03

Goeie petitie! Ik heb getekend..

Ejoth
Ejoth11 jun. 2023 - 17:50

Ik zeg ……Doen. Zonne en windenergie gaan niet volledig in de behoeften voorzien. Daarvoor zijn er simpelweg teveel van nodig op een te klein oppervlak. Komt bij dat we ook de gevolgen hiervan op onze natuur niet kennen (vissen, plankton…aardmetalen). Dat het 15 jaar duurt om ze te bouwen…..dat klopt niet. Daarvoor zijn aardig wat bronnen aanwezig. HAD DAN OOK EENS WAT EERDER BEGONNEN. Afval. Tja, dat wordt altijd als reden genoemd. Afval wordt hergebruikt of opgewerkt.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood12 jun. 2023 - 7:14

Had je wat beter verdiept voor je reageerde.

BtdK
BtdK11 jun. 2023 - 17:33

Veel van de reageerders komen met de halve waarheden die de afgelopen jaren over ons uitgestrooid zijn. Fabels! Zoals: “Zonder kerncentrales komen we stroom tekort”. IS DAT ZO??????? Ja, we moeten investeren in opslag en centrales voor als zon en wind er niet zijn. Drie ministers op rij (VVD, VVD, D66) hebben het laten uitrekenen. Drie degelijke rapporten tonen aan dat een 100% duurzame energievoorziening in 2050 mogelijk is met alleen hernieuwbare bronnen. Dus zonder fossiel en zonder kern. En zonder stroomuitval. Niet verwonderlijk: de voorgenomen kerncentrales leveren hooguit 10% van de energie - 90% komt ook dan nog van zon en wind en waterstof via opslag. Logge kerncentrales zijn dan alleen een blok aan het been van een hoogst flexibel energiesysteem. Lees maar meer op de site van Jetten’s top experts. FJO

2 Reacties
Goossen2
Goossen212 jun. 2023 - 6:58

Het is niet mogelijk om de hele wereld op zo’n en wind te laten draaien.

MG1968-2
MG1968-212 jun. 2023 - 14:03

@Goosens "Het is niet mogelijk om de hele wereld op zo’n en wind te laten draaien." Dan is het niet mogelijk om de hele wereld blijvend te laten draaien. Ook de brandstof van kernenergie is eindig en het kent sowieso dezelfde beperkingen als fossiel. Het afvalprobleem wordt naar de volgende generaties gedropt, is eindig en nog minder co2 neutraal dan dat zon en wind dat is (die dat ook niet zijn) en je maakt je afhankelijk van nog minder landen voor de 'brandstof'. Wat jij als niet mogelijk ziet moet er toch van komen. Waarom de fouten uit het verleden keer op keer herhalen? Is er dan echt geen lerend vermogen?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 jun. 2023 - 17:28

Gebiedend rechts roert zich wederom op begeesterde wijze, nu er plannen voor kernenergie ter sprake komen. Bijna alsof het volgens deze sneue dirigenten van het grootkapitaal een nationale plicht is om atoomstroom tóe te juichen! Dat tegenstanders hier op Joop, op voorhand al worden gemarginaliseerd door sommigen van deze rabiate elementen, viel te verwachten van dit soort minderwaardig rechts.

Miezee
Miezee11 jun. 2023 - 15:22

Energie besparen: dat is heel simpel. Vorig jaar hebben we al 20 % minder gebruikt, (omdat het zo duur was… ) dat bewijst dat het kan! De twee nieuwe kerncentrales gaan met de oude erbij slechts 10 % leveren. Besparen is dus een veel goedkopere en veel zinvollere oplossing. Als je zonnepanelen op je dak hebt, zorg je ervoor dat je de meeste stroom pakt als de zon schijnt: opladen apparaten, wassen, vaatwassen, stofzuigen, auto en fiets opladen etc. Dat kan omdat steeds meer mensen thuis zijn: door vergrijzing, thuis werken, part-time werken. Met zonnige groet!

8 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 17:13

'Vorig jaar hebben we al 20 % minder gebruikt, (omdat het zo duur was… ) dat bewijst dat het kan! ' Door dwang dus..

Rutger Groot
Rutger Groot11 jun. 2023 - 18:14

Tja jij kon waarschijnlijk de kachel lager zetten maar tienduizenden hebbe n de kachel uit moeten zetten en in kou moeten leven! En als je modaal verdient kun je zonnepanelen niet betalen... Dit soort rijklinkse anekdotische redeneringen zorgen ee alleen .aar voor dat de kloof met deze groep steeds groter wordt. Onbetaalbare, impactloze klimaatregelen die alleen de (linkse) elite kan betalen..

Jozias2
Jozias211 jun. 2023 - 18:24

En dan van september tot en met maart in winterslaap?

Bert van der Neut
Bert van der Neut11 jun. 2023 - 18:44

Als de zon net schijnt en het waait niet, hoeveel energie moet je dan besparen als er geen andere bronnen zijn?

Fabius
Fabius12 jun. 2023 - 4:21

'Energie besparen: dat is heel simpel.' Ik ben het volledig met u eens, maar uit uw reactie meen ik op te moeten maken dat u dit op een 'merkwaardige' manier doet. Voor vaat wassen, was drogen, auto, fiets, enzovoort heb je echt geen zonnepanelen nodig. Was drogen kan gewoon in de tuin of op het balkon. Vaatwassen kan met een borsteltje. Keukenapparatuur kan vervangen worden door een paar messen en een garde. Diepvriesproducten zijn aanwezig in elke supermarkt. En ga zo maar door. En ja, dan die fiets en die auto. Elektrische fietsen waren ooit bedoeld om 70-plussers nog een beetje in beweging te houden. En nu? Elke avond worden er 4.000.000 of meer fietsaccu's aan het lichtnet gehangen door mensen die te beroerd zijn zich ook maar een beetje in te spannen. Elektrische auto's? Elke dag worden er 400.000 tot 500.000 accu's opgeladen. En waarvoor? Blijkbaar om lege autostoelen te kunnen rondrijden! In 80 tot 90% van die auto's zit slechts één persoon die dan met die lege stoelen rondrijdt. (We zouden met al onze intelligentie toch in staat moeten zijn om een uitgekiend systeem van openbaar vervoer te ontwikkelen in dit land. Maar het gebeurt niet.) We kiezen liever voor extra kerncentrales, zonnepanelen en windmolens dan voor verandering van ons gedrag. We zijn met z'n allen zo ongelofelijk dwaas bezig.

MG1968-2
MG1968-212 jun. 2023 - 12:53

@GP "Door dwang dus.." Zo ga jij ook meebetalen aan klimaatmaatregelen voor degene die het niet zelf kunnen bekostigen. Onder dwang van de overheid. Er is niets mis met dwang gebruiken voor mensen die de eigen verantwoordelijkheid niet willen nemen. Natuurlijk is er ook een andere weg. Dat ieder zijn eigen weg gaat. Jij met degene die er zo als jou instaan en de rest wel binnen de EU ;) Er is geen gezamenlijk belang of zienswijze meer die de grenzen van Nederland en de bijbehorende staatsinrichting legitimeren. Het er aan vasthouden leid uiteindelijk tot geweld. Ik heb het al vaker aan je gevraagd. Wil je de scheidingspapieren tekenen of niet. Heb dat al meermaals gevraagd maar je geeft er maar geen antwoord op. Heb je mij soms nodig om zowel degene die dat echt nodig hebben én jou uit de wind te houden in de komende transitie? Jou was ik echt niet van plan hoor. Zelfs als je ze niet zou kunnen dragen niet want hieronder heb je aangegeven dat als jij ze wel kunt dragen jij niet solidair bent degene die het dan niet kunnen. Waarom zou ik solidair met jou zijn dus? Ok. Lang antwoord geworden. Korte antwoord was geweest: Onder dwang ja. Wat de enige manier is om jou in beweging te krijgen dus bereid je daar maar op voor. (of teken die papieren).

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2023 - 14:03

GP 'Door dwang dus.' Jij wil mensen dwingen kernenergie te gebruiken, dan vind ik de vorm van besparing sympathieker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jun. 2023 - 18:01

Mijn huis is niet geschikt voor zonnepanelen maar ik heb geen wasdroogcombinatie, vaatwasser, electrische fiets of auto en ik knip de heggen met de hand. Wel een PC, laptop en mobiel natuurlijk. Zonder mobiel kan ik niet inloggen bij de UNI.

Poeh, poeh
Poeh, poeh11 jun. 2023 - 14:41

De riedel van voor-en tegenstanders over kernenergie in de discussie hier, heeft volgens mij nog geen enkel nieuw feit ovef de techniek en toepassing opgeleverd. Het blijft bij het wel of niet inzetten bij energieopwekking waarbij aan de ene kant deze vorm staat en aan de andere kant wind en zon. De wetenschap dan? Ook daar gewoon twee etenschappelijk onderbouwde meningen. Wat overblijft een continu debat met een politiek klimaat waar consensus momenteel ver te zoeken is.

5 Reacties
r v b
r v b11 jun. 2023 - 17:32

1 van die meningen wil duizenden jaren aan afval, die niet meer terug te draaien is. De andere kant heeft geen onomkeerbare effecten. Die meningen zijn dus niet volledig gelijkwaardig, de vervuilers krijgen met 1 keer hun zin voor duizenden jaren hun zin.

Poeh, poeh
Poeh, poeh11 jun. 2023 - 17:51

@rvb Of de volgende generaties laten opgroeien in een technopark met zonneparken en windmolens waartussen wat groen staat dat als natuur is geclaimd.

Jozias2
Jozias211 jun. 2023 - 18:27

@rvb Aan de andere kant nu. Je wel stellen dat je ze niet wil maar dan moet je ook kunnen aangeven wat een realistisch en co2 neutraal alternatief is. Lijkt me beter die afweging in de eerste plaats aan de experts te laten maar dan moet je kernenergie niet bij voorbaat op principiële gronden uitsluiten.

JoostdeF
JoostdeF11 jun. 2023 - 19:26

Nieuw aan de discussie is de exponentiële ontwikkelingen op het gebeid van alternatieve energietechnologie. Kernenergie is economisch niet meer levensvatbaar en niet meer noodzakelijk. Dat gaat voorbij aan alle discussie over risico's, grondstoffen en vervuiling.

Poeh, poeh
Poeh, poeh12 jun. 2023 - 9:24

@JoostdeF Die ontwikkelingen zijn er zeker, maar neem daarbij dan ook mee wat de alternatieven als winmolens en zonneparken betekenen voor het ruimtelijk beslag. Het is al volop dringen op onze postzegel met natuurherstel, woningbouw en alsmaar groeiende bevolking. Dat buiten beschouwing laten draagt niet echt bij aan een goede discussie hoe onze beperkte ruimte te benutten. Selectief winkelen is niet de juiste weg naar de oplossing.

Roep en Toeter
Roep en Toeter11 jun. 2023 - 12:53

''Zeeland gaat stralende toekomst tegemoet met nieuwe kerncentrales'' Je zou toch denken dat na het kazerne debacle de Zeeuwen wel in de smiezen hebben dat dit soort plannen alleen voor de bühne gelanceerd worden door het rechtse Rutte4. Om de voorstanders van betrouwbare klimaatvriendelijke kernenergie aan het lijntje te houden, subsidies uit te delen aan milieu vrienden voor het zoveelste mega dure onderzoek en uiteindelijk de fopplannen voor kernenergie weer afschieten. https://nos.nl/artikel/2322963-kazerne-doorn-definitief-niet-naar-vlissingen-gaat-naar-nieuw-milligen Bovendien kun je beter kiezen voor kleine kerncentrales die in het buitenland gefabriceerd gaan worden zonder daarbij gehinderd te worden door Rutte4 beleid e.d. En beter in de omgeving van de Randstad/Rijnmond/Ij plaatsen. Daar waar ook de meest stroom gebruikt wordt, de meeste Tesla's met subsidie rondrijden, de meest warmtepompen met subsidie moeten draaien om de villa's met subsidie op temperatuur te houden etc. Vooral als er geen zon/wind is. Hoef je ook veel minder kostbare infrastructuur/hoogspanningkabels etc. aan te leggen. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2447301-toch-kernenergie-in-nederland-met-kleinere-centrales

2 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot11 jun. 2023 - 17:00

De Zeeuwen staan welwillend tov een extra entrale.... https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/14200667/dit-is-het-zeeuwse-draagvlak-voor-een-tweede-kerncentrale-in-de-provincie

Roep en Toeter
Roep en Toeter12 jun. 2023 - 11:31

De Zeeuwen staan welwillend tov een extra entrale.... Fijn dat pragmatische Zeeuwen voor meer kerncentrales zijn. Maar Zeeland is niet de beste locatie. Ook al zullen de ''not in my backyard'' lieden uit de Randstad dat wel vinden. Zet kleine kerncentrales daar waar ook de meeste stroom gebruikt wordt! Stel desnoods de rijken voor de keus. Wil je onbeperkt rond blijven toeren op relatief goedkope stroom in je Tesla met subsidie dan moeten er toch echt kerncentrales komen want anders gaat het klimaat naar de haaien. Etc. Over Tesla's gesproken. Wanneer gaat eindelijk het rekeningrijden (via satelliet) ingevoerd worden. Als we moeten wachten op hypocriete lieden die veinzen zich zorgen te maken over het klimaat gaat het nog lang duren.

EenMening3
EenMening311 jun. 2023 - 11:36

Als regeringen 40 jaar geleden niet toegegeven hadden aan de anti-kernenergielobby, zou nu ongeveer 30 % van alle elektriciteit opgewekt worden door kerncentrales. Dat zou enorm veel CO2 uitstoot gescheeld hebben en dus opwarming van de aarde. Omdat zon- en windenergie 40 jaar geleden nog in de kinderschoenen stonden en een zeer beperkte capaciteit hadden, was dat geen alternatief. Daarom moest men terugvallen op fossiele energiebronnen. We weten allemaal dat de catastrofale gevolgen van klimaatverandering de risico's van kernenergie duizenden malen zullen overtreffen. De wereld heeft 40 jaar geleden een enorme kans laten liggen. Ik kan me voorstellen dat mensen, die zich realiseren dat hun verzet tegen kernenergie vanuit klimaatoptiek nogal kortzichtig en dom was, zich nu heel ongemakkelijk voelen. Maar dat nooit zullen toegeven. Hoe zal een historicus hier in 2073 tegenaan kijken? Hoe zal de titel van zijn boek luiden? "Een fatale lobby, irrationele antikernenergie-activisten en de klimaatcrisis" of "Bouwen om te overleven. Kerncentrales redden het klimaat"?

6 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot11 jun. 2023 - 11:58

Yup, de tegenstanders van kerenwrgie blijven steken in hun dogma's. Ondertussen hebben landen die kern centrales hebben, uitbreiden en bouwen een veel lagere CO2 footprint, lagere energietarieven en een hogere energie betrouwbaarheid. Bijv. Finland en Frankrijk. Maar dat moeten wij in NL allemaal niet willen natuurlijk!

Vuurrood
Vuurrood11 jun. 2023 - 13:10

Rutger Groot: Je zou toch denken dat de voorstanders van kernenergie, zoals u, zich wat beter hadden verdiept in de problemen die er zijn in Frankrijk, UK en Finland met de kerncentrales. Die zich wat dieper in de manier van uraniumdelving hadden verdiept en welke milieuschade die mijnbouw oplevert. Dat zij zich wat beter hadden verdiept in de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers in de uraniummijnen. Als jullie, ook u, dat allemaal niet interesseert, dan toch op zijn minst de vraag hadden gesteld wat de werkelijke Kw/h prijs van kernenergie is. Dus inclusief opslag kernafval, milieuschade bij de mijnbouw en ontmanteling van de kerncentrales. Nu wordt dat allemaal doorgeschoven naar volgende generaties. Apropos, niemand van de voorstanders, uitzonderingen daargelaten, en u al helemaal niet, over vermindering of toch minstens gelijk blijven van ons energieverbruik. Bijna niemand heeft het over de snelheid waarmee alternatieve energiebronnen worden ontwikkeld waarbij, ook niet onbelangrijk, de Kw/h prijs daalt en de milieuschade vele malen geringer is. Tikkie hypocriet!

Bert van der Neut
Bert van der Neut11 jun. 2023 - 18:54

Tja een waarheid als een koe. Helemaal plat geslagen, is links Nederland schuldig aan de huidige CO2 uitstoot. Maar kernenergie moest en zou het label gevaarlijk krijgen. Dat daar helemaal niets van waar is gebleken is maar bijzaak. Vooral ongefundeerd hard iets roepen is de modus operandi van de tegenstanders. Tegenstanders die zijn blijven hangen in de jaren 60 en zich nooit verdiept hebben in wat er inmiddels allemaal mogelijk is. Het is sektarisch gedrag, niets meer en niets minder.

JoostdeF
JoostdeF11 jun. 2023 - 19:35

"irrationele antikernenergie-activisten". Als er 10x zoveel centrales waren neergezet hadden we in plaats van eens in de 30 jaar eens in de 3 jaar een nucleair ongeluk gehad in de orde van grootte van Fukushima en Tjernobyl. In plaats van 50 km2 was er dan een gebied van 500 km2 onbewoonbaar geworden. Daar is niets irrationeel aan.

Bert van der Neut
Bert van der Neut11 jun. 2023 - 22:30

Joostdef het is niet heel erg rationeel om met een kerncentrale type Chernobyl jouw rekensommetje te maken. Of ga je ook de veiligheid van een Ford T met een Tesla gelijk stellen?

Kci
Kci12 jun. 2023 - 7:09

@vuurrood Want tantalum (essentieel component zonne- en windenergie, radioactief) groeit natuurlijk aan bomen en wordt niet doo onderbetaalde, onbeschermde werkers in de hooglanden van Ethiopië en Somalië gedelfd…

Bernie2
Bernie211 jun. 2023 - 9:44

Met stijgende verbazing en afgrijzen stel ik vast hoe snel de kernenergie optie genormaliseerd wordt, is er na 40 jaar demonstreren en consensus dan helemaal niets veranderd? Hebben de diverse rechtse regeringen het moment afgewacht om de centrales onontkoombaar te maken? Zeker, de gebouwen en inrichting zijn na Harrisburg, Sellafield en Fukushima (en de lijst is veel langer) wat veiliger geworden, maar blijven kwetsbaar. Voor natuurgeweld, als oorlogsmikpunt en menselijke fouten. Dan hebben we het nog niets eens over het nucleaire afval waar onze nageslachten nog 1000'en jaren mee te maken krijgen. Nogmaals, ik kijk toe met afgrijzen...

14 Reacties
tinekea2
tinekea211 jun. 2023 - 9:47

vertel eens wat we welmoeten doen?

Valkz
Valkz11 jun. 2023 - 9:58

Ik ben een kind van 1980 en toen was Chernobyl nog vers in het geheugen van veel mensen. Je wilt niet weten hoeveel foute informatie er verspreid werd door de anti-atoom groeperingen. En op die foute informatie is die zogenaamde consensus bereikt. Nu we een stukje ouder zijn en toegang hebben tot de correcte informatie is de opinie gedraaid. En dit heeft niks met rechts te maken. En wederom nucleaire afval is zeer makkelijk op te slaan(makkelijker dan het afval die veroorzaakt wordt door kolen of gas) Dit is weer een stukje foute informatie.

Pietje Puk139
Pietje Puk13911 jun. 2023 - 11:40

Nergens voor nodig, dat afgrijzen. In Engeland wordt een kernFUSIE centrale gebouwd. Die centrale ontbeert alle nadelen die kernSPLITSING wel heeft. En dit artikel is de kers op de taart. Niks geen duizenden jaren. https://www.change.inc/energie/nederlandse-thoriumreactor-zet-kernafval-om-in-co2-vrije-energie-38780

GilbertM
GilbertM11 jun. 2023 - 11:52

Maak je niet teveel zorgen, die centrales komen er nooit! Het zijn eerst politieke praatjes om een beetje populair te zijn, twee, de procedures zijn zo lang en langzaam dat ze er niet in de eerste 15 jaar zullen zijn, drie, kerncentrales zijn veel te duur om te bouwen, vier, economisch zijn niet rendabel wegens hun veel te trage technologie die niet tegen de snelheid van de energiemarkt en spotmarkt op kunnen, vijf de grote energiemaatschappijen zijn niet meer geïnteresseerd om die zeer zware investeringen te doen en teveel risico lopen voor de externalities van hun productie, er zijn veel goedkopere en snellere energiebronnen, en die willen de energiemaatschappijen. Maak je maar geen zorgen: ze komen er niet en de rest is praat van politici!

VeganHarrie
VeganHarrie11 jun. 2023 - 12:38

@Valks jij slaat weer door naar de andere kant, dat 'heel gemakkelijk' opslaan valt nogal tegen, aangezien het materiaal naast radioactief ook nog giftig is en dat nog duizenden jaren blijft. Als je de opslag een beetje veilig wil houden voor mens en milieu moet je altijd actief blijven monitoren

Willem D2
Willem D211 jun. 2023 - 14:05

Kernfusie de eeuwig duren 50 jarige belofte. Sinds 1950 wordt er continu gezegd: over 50 jaar hebben we een fusie centrale. We maken nog steeds kleine stapje voorwaarts, maar iedere stap duurt ongeveer 10 jaar. Momenteel kunnen we een paar milli seconden het plasma instand houden om de kernfusie te beheersen. Er is nog een hele lange weg te gaan.

Satya
Satya11 jun. 2023 - 15:28

" En wederom nucleaire afval is zeer makkelijk op te slaan(makkelijker dan het afval die veroorzaakt wordt door kolen of gas) Dit is weer een stukje foute informatie." Wetenschapper Frank von Hippel, betrokken bij de eerste race om kernenergie is het niet met je eens. Die vind afval niet makkelijk op te slaan en één van zijn twijfels over hoe wij veel kerncentrales en het afval goed willen bewaken. Naast vele andere vragen. Op basis waarvan weet jij dit beter?

BtdK
BtdK11 jun. 2023 - 16:28

Bernie: helemaal mee eens. alsof de grote problemen van kernenergie verdampen door een paar jaar te wachten. er is nog geen oplossing voor het afval dat 1000-en jaren gevaarlijk blijft. er is nog geen oplossing voor het stralingsrisico bij een ongeval, waardoor 100-en mensen ziek kunnen worden en half nederland onbewoonbaar kan worden (ervaringen uit Tjernobyl en Fukushima). en wat we wel moeten doen? gewoon de plannen van Jetten volgen die er òòk liggen: zon op daken, wind op zee en op de donkere windstille uren gebruiken we batterijen (ook die van je auto van straks) en waterstof. het is allemaal al drie keer bekeken en doorgerekend: het kan en zal ook moeten, want die twee gigantische kerncentrales leveren straks maar 10% van de energie. de andere 90% komt uit zon en wind!

LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 16:29

Pietje Puk moet zijn eigen linkje nog maar eens heel goed lezen. Want wat hij zegt staat daar bepaald niet.

Leker Hor
Leker Hor12 jun. 2023 - 6:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 12 jun. 2023 - 16:56

Het blijft toch een kunst, dat lezen, die wiewatwaar niet beheerst. Want nu geef je me gelijk en dat kan natuurlijk nooit je bedoeling zijn. En linkjes voor wiewatwaar? Je leest je eigen linkjes niet eens goed dus waarom moeite doen. Overigens, waarom wil je hier een link? En dan nog iets: heb je al een antwoord op mijn vragen bedacht? Want je wilde elke vraag beantwoorden. Of is dat gelogen en ga je nu duiken?

Leker Hor
Leker Hor13 jun. 2023 - 6:03

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 13 jun. 2023 - 16:10

Lezen, beste wiewatwaar, lezen! Er staat nergens dat die centrales gebouwd zal worden, er staat dat er geld is opgehaald voor onderzoek. Een eventuele bouw wordt met over ten minste 10 jaar verwacht en dat is een belofte die al 30 jaar wordt gedaan. Kortom, je roept maar wat. En hoe staat het eigenlijk met de antwoorden op de gestelde vragen die je zou beantwoorden. Die "vergeet" je weer eens gemakshalve.

Leker Hor
Leker Hor14 jun. 2023 - 6:06

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 jun. 2023 - 9:26

Prima toch, we vertrouwen gewoon op zeer betrouwbare groene energie en als we wat te kort komen omdat we energie nodig hebben die wel op kunnen slaan, kopen we het met hangende pootjes voor de hoofdprijs van Qatar of KSA of iets dergelijks. Problem solved.

1 Reactie
BtdK
BtdK11 jun. 2023 - 16:29

we komen niet te kort. lees het rapport van het ExpertTeam er maar op na.

Vuurrood
Vuurrood11 jun. 2023 - 8:51

In Borssele gaan 15 "deskundigen" de bevolking "voorlichten" over de nieuwe kerncentrales. Alsof het al vaststaat dat deze centrales gebouwd gaan worden. Twee van de "voorlichters" zijn echter belanghebbende in kernenergie. De ene is de directeur van de COVRA de ander heeft een belangrijke functie binnen de EPZ. Waarbij EPZ de kerrncentrale Borssele is. Niemand van de "voorlichters" is kritisch op energie opgewekt met een kerncentrale. Deze kerncentrale bestaat inmiddels meer dan 50 jaar en is nog nooit rendabel geweest. In de kosten voor de opwekking van energie zijn nooit de kosten van afvalopslag en de kosten van de toekomstige ontmanteling opgenomen. Die komen op het bordje van toekomstige generaties. Dan is er nog de economische kwestie van de bouw. Wie gaat deze centrales bouwen? En, meer nog, wie gaat de bouw financieren? Toekomstige bouwers, zoals een Franse firma wat overigens een staatsbedrijf is, wensen garantstelling door de Nederlandse staat. Ze wensen een forse subsidie en een gegarandeerde Kw/h prijs. Ook is het zo dat de uraniumvoorziening eindig is. Hebben voorstanders van kernenergie zich ooit op de hoogte gesteld hoe uraniumwinning in de mijnen er aan toe gaat qua arbeidsomstandigheden? Nee zeker. Afgezien van de enorme milieuvervuiling veroorzaakt door deze winning. Ik voorspel dat na eindeloos geldverspilling aan onderzoekteams, onderzoekbureaus en andere zakkenvullers deze centrales er niet gaan komen omdat de tijd ze heeft ingehaald.

1 Reactie
Miezee
Miezee11 jun. 2023 - 15:31

Burgerparticipatie of burgermanipulatie? 😬

west012
west01211 jun. 2023 - 8:48

Stralend zeker, of de Zeeuwen er ook voordeel van hebben is maar zeer de vraag. De Groningers weten er van mee te praten.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst11 jun. 2023 - 7:47

Ben ook tegen, stroom uit Duitsland importeren gemaakt van bruinkool is veel beter voor het klimaat! Anders hadden ze die kerncentrales daar niet gesloten, toch?

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 9:37

Het gaat ook niet om het klimaat, het gaat om gedragsverandering.

Rutger Groot
Rutger Groot11 jun. 2023 - 10:04

Precies: digma vs realiteit. Di Finnen zijn natuurlijk knettergek met hun nieuwe kerncentrale!

Willem D2
Willem D211 jun. 2023 - 14:06

Duitsland heeft door het sluiten van de kerncentrales momenteel een elektrischiteitsprobleem. Ze moeten importeren en hebben niets te exporteren.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman11 jun. 2023 - 6:59

1 kerncentrale of 2200 grote windturbines of 9.000.000 zonnepanelen U mag kiezen.

7 Reacties
adriek
adriek11 jun. 2023 - 9:33

Nee, de keuze is tien tot vijftien kerncentrales, alleen voor Nederland. En uranium ligt voor het oprapen, de winning en opwerking is compleet milieuneutraal volgens u? Of vertelt u gemakshalve alleen de stukjes die in uw straatje passen? En u 'vergeet' in het rijtje alternatieve bronnen gemakshalve aardwarmte even een gaatje boren en tot het einde der tijden gratis energie. Kom daar maar eens om met uranium. 9.000.000 zonnepanelen is veel te weinig. Ik heb er al twaalf nodig voor twee personen. Nederland zou er dus eerder negentig dan negen miljoen of zo nodig hebben. (Nou èn? Mooi product toch?)

Fabius
Fabius11 jun. 2023 - 10:38

Als ik mag kiezen, dan kies ik voor minder energie gebruiken met z'n allen. Dat maakt alle door u genoemde opties overbodig.

erikbos
erikbos11 jun. 2023 - 10:50

Even denken een kerncentrale heeft 0,5 vierkante kilometer nodig en de zonnepanelen 240 kilometer aan landoppervlakte. In de winter en in de nacht produceren zonnepanelen niks. Dan nog een windstilte en we hebben geen stroom. Dit valt natuurlijk op te vangen door de energie in een of andere vorm op te slaan maar dan stijgen de kosten weer flink. De voordelen van een kerncentrale zijn zeer kleine voetafdruk in het gebruik van landoppervlakte en constante productie door alle seizoen en weersomstandigheden heen.

Daslief
Daslief11 jun. 2023 - 15:58

'aardwarmte even een gaatje boren en tot het einde der tijden gratis energie.' Sprookjes bestaan niet... ook bij aardwarmte moet zorgvuldig met de risico's worden omgegaan (dat kan theoretisch goed maar spreekt in de neoliberaal-kapitalistische praktijk zeker niet vanzelf): https://www.drinkwaterplatform.nl/themas/energietransitie/geothermie-aardwarmte-voordelen-en-nadelen/

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2023 - 14:11

helemaal eens met Fabius. het : 'a of b' is te kort door de bocht. Als we kunnen vermijden keuzes te maken die deels onomkeerbaar zijn dan moeten we dat doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2023 - 14:18

Weet jij hoe de kosten voor de bouw van een kerncentrale zich verhouden tot de kosten voor het ontwikkelen van geothermisch veilige oplossingen? 'Sprookjes bestaan niet... ook bij aardwarmte moet zorgvuldig met de risico's worden omgegaan (dat kan theoretisch goed maar spreekt in de neoliberaal-kapitalistische praktijk zeker niet vanzelf):' De energietransitie hoeft ook niet op alle plekken op dezelfde manier te worden opgelost. Een combinatie van oplossingen is prima.

Daslief
Daslief12 jun. 2023 - 20:26

'De energietransitie hoeft ook niet op alle plekken op dezelfde manier te worden opgelost. Een combinatie van oplossingen is prima.' Geheel mee eens Stokkickhuizen. En ook met je opmerking in een andere bijdrage: 'Als we kunnen vermijden keuzes te maken die deels onomkeerbaar zijn dan moeten we dat doen.' Dat is precies wat ik met mijn bijdrage wilde zeggen (niet 'geen geothermie' maar 'voorzichtig met geothermie') En de bijdrage van Fabius zou ik tien duimpjes willen geven als het kon!

A66
A6611 jun. 2023 - 5:27

De prijs van kernenergie wordt opgeblazen door de financiering. Franse kernstroom is niet zo duur. Een kolencentrale stoot meer radioactiviteit uit dan kerncentrale. Hoog radioactief afval kan worden "verbrand" tot laag actief dmv deeltjesversnellers. Veiligheid moet worden gemeten in gezondheidsschade per hoeveelheid opgewekte energie, over de _hele_ productieketen en life cycle. De productie van zonnecellen levert ook milieuschade, de winning van zeldzame aardmetalen voor windmolens ook.

3 Reacties
LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 10:16

Voor deze beweringen heeft de reageerder van dienst vast wel een onderbouwing. Of zou hij stiekem toch zijn duim gebruiken?

VeganHarrie
VeganHarrie11 jun. 2023 - 12:46

Deeltjesversnellers gebruiken om radioactief materiaal te vernietigen is een inherent energie-inefficiënt proces, en volgens mij ook alleen op labschaal geprobeerd.

adamgmail
adamgmail11 jun. 2023 - 13:01

"Een kolencentrale stoot meer radioactiviteit uit dan kerncentrale." Is dit wetenschappelijk bewezen? "Hoog radioactief afval kan worden "verbrand" tot laag actief dmv deeltjesversnellers." pure SiFi gedachte. Deeltjes versnellers zijn nog lang niet zo ver ontwikkelt. Enige optie is hoog radioactief en laag radioactief mensen tot MOX en dan opnieuw gebruiken: "Mixed oxide fuel, commonly referred to as MOX fuel, is nuclear fuel that contains more than one oxide of fissile material, usually consisting of plutonium blended with natural uranium, reprocessed uranium, or depleted uranium. MOX fuel is an alternative to the low-enriched uranium (LEU) fuel used in the light-water reactors that predominate nuclear power generation.

oproerkraaier
oproerkraaier10 jun. 2023 - 21:52

Ach, het duurt minstens 50 jaar voordat die dingen af zijn. Ondertussen is er veel geld naar belastinggeld naar private partijen gegaan. We zullen als belastingbetaler ook moeten betalen voor de enorme kosten als zo'n ding end of life is. En de grootste grap: Een kerncentrale is helemaal niet co2 vrij. https://www.dw.com/en/fact-check-is-nuclear-energy-good-for-the-climate/a-59853315

4 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut11 jun. 2023 - 9:21

Geen enkele energiebron is CO2 vrij. Volgens het IPCC; Windmolenparken: 11 g/kWh Kerncentrales: 12 g/kWh Zonnepanelen: 27 g/kWh Gascentrales: 490 g/kWh Steenkoolcentrales: 820 g/kWh De combinatie wind en zon levert meer CO2 uitstoot (over de gehele cyclus) dan kernenergie.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst11 jun. 2023 - 9:33

In Duitsland hebben ze een aantal kerncentrales gesloten wegens electorale (je mag het ook populistische noemen, dat woord ken je wel) redenen. De vervangende stroom wordt nu hoofdzakelijk met bruinkool opgewekt. Word jij daar wel vrolijk van dan?

GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 9:37

Uit het zelfde stuk: 'No. Nuclear energy is also responsible for greenhouse gas emissions. In fact, no energy source is completely free of emissions, but more on that later.' ¯\_(ツ)_/¯

erikbos
erikbos11 jun. 2023 - 10:54

De CO2 voetprint van kernenergie is even groot als die van wind- of zonne-energie. https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/kernenergie/#:~:text=Bij%20de%20opwekking%20van%20kernenergie,ongevallen%20en%20het%20radioactieve%20afval.

Valkz
Valkz10 jun. 2023 - 21:12

Wederom ben ik onthutst over de onwetendheid van klimaatactivisten. Zon en windenergie heeft 1 hele grote bottleneck. En die bottleneck heet opslag en is de redenen waarom we nog steeds afhankelijk zijn van grijze energie. Momenteel wordt er heel veel groene energie verspild, simpelweg omdat wij die niet kunnen opslaan (hoewel een aantal slimmeriken H2 willen maken van die overtollige energie). Totdat de batterij technologie zo ver gevorderd is dat wij groene energie kunnen opslaan hebben we grijze energie nodig. Dan heb ik zo'n situatie liever nucleaire energie dan gas of kolen.

9 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus11 jun. 2023 - 9:14

Hoe sla je de stroom van een kerncentrale dan op? Die heeft toch dezelfde bottleneck!

Bert van der Neut
Bert van der Neut11 jun. 2023 - 9:25

Opslag van energie met de huidige stand van de techniek is dermate kostbaar en inefficient dat het geen oplossing is. Je zal dus de "gaten" moeten vullen. Kernenergie is dan de enige oplossing. Maar inderdaad activistische onwetendheid levert enorme schade op.

LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 10:19

En hoe denkt valkz het onderzoek naar die opslag van groene energie te financieren als hij het geld het raam uitgooit voor nucleaire energie?

Nemo2
Nemo211 jun. 2023 - 13:43

@onyxcumulus: nee, een kerncentrale heeft die bottleneck niet, die kan 24 uur per dag de energie leveren die op dat moment nodig is. Het grote nadeel van wind- en zonne-energie is het grillige aanbod (tot 0% bij windstilte en donker weer/nacht), wat niet aansluit op de vraag naar energie op dat moment. Om dat op te vangen moet je een geschikt opslagsysteem hebben, en dát vormt de bottleneck, omdat we gewoon dat nog niet hebben. Er moet dan een systeem voor de basislast zijn, en dat is in de praktijk fossiel of kernenergie. In Duitsland hebben de groenen voor fossiel (bruinkool) gekozen.

Willem D2
Willem D211 jun. 2023 - 14:11

Hoe meer ik mij verdiep in waterstof hoe pessimistischer ik word. Het rendement om waterstof te maken is al decennia minder dan 40% en het blijkt dat alle materialen waarmee het in aanraking komen in record tijd corroderen, Het is het kleinste element en lekt overal doorheen weg.

Valkz
Valkz11 jun. 2023 - 15:27

onyxcumulus Een kerncentrale (net zoals gas en kolencentrales) gebruikt stoomturbines om de kinetische kracht op te slaan, maar deze buffer is echter klein. Een kerncentrale kan de juiste hoeveelheid energie produceren voor die dag waardoor het ook heel weinig opslag nodig heeft. Wind en zonne-energie heeft deze mogelijkheid niet waardoor grootste gedeelte van de windenergie in de nacht verloren gaat omdat het niet opgeslagen kan worden. LaBou En hoe weet jij zeker dat er überhaupt een oplossing wordt gevonden voor de opslag probleem? En weet jij misschien ook de datum wanneer deze technologie wordt uitgevonden? We weten nu dat kernenergie en waterstof de oplossingen zijn, maar we weten dit niet zeker van wind en zonne-energie.

Daslief
Daslief11 jun. 2023 - 16:04

'Momenteel wordt er heel veel groene energie verspild, simpelweg omdat wij die niet kunnen opslaan ' Dat kunnen we wel, zelfs zonder zeldzame metalen en kinderarbeid. Alleen in een neoliberaal-kapitalistische economie is het vrijwel onmogelijk om er financiering voor te krijgen. Voorbeeld: de basaltbatterij https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2021/het-verhaal-achter-een-steengoed-idee-de-basalt-batterij.html

BtdK
BtdK11 jun. 2023 - 16:35

waar komen toch de halve verhalen over energie vandaan? we zitten in de energietransitie, dus Ja, we moeten investeren in opslag en centrales voor als zon en wind er niet zijn. Verschillende studies van het Rijk tonen aan dat een 100% duurzame energievoorziening in 2050 mogelijk is met alleen hernieuwbare bronnen. Dus zonder fossiel en zonder kern. Adviesbureaus Berenschot, Kalavasta en TNO hebben scenario’s geschetst voor een 100% duurzaam energiesysteem. Er zijn ook studies die aantonen dat er wel “een rol voor kernenergie mogelijk is” (deze zorgvuldige woordkeus komt uit deze studies. Betreft met name ENCO en eRISK). Opmerkelijk genoeg gebruiken deze studies de scenario’s van Berenschot en Kalavasta als uitgangspunt. En komen met opmerkelijke financiële berekeningen. Conclusie: Met gascentrales (op biogas of waterstof) hebben we stroom genoeg.

LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 21:14

Valkz probeert de zaak om te draaien wegens gebrek aan argumentatie. Dat is een bekende retorische truc waar we niet in gaan trappen. Hij komt met een stelling en hoort daar de bijbehorende cijfers voor te leveren.

Jozias2
Jozias210 jun. 2023 - 21:00

Dit is toch wat XR wil? Minder investeringen in fossiele energie en meer in klimaatneutrale energie bronnen. Vraag me ook af wat het alternatief is als de zon en wind er niet zijn. Je kunt Nederland moeilijk volbouwen met waterkrachtcentrales.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 9:36

Het zou vooral fijn zijn als tegenstanders van kernenergie eens daadwerkelijk toegeven waarom ze tegen kernenergie zijn. Want dan zul je zien dat kernenergie voor hun vooral een lastige horde is naar hun uiteindelijke doel: gedragsverandering.

BtdK
BtdK11 jun. 2023 - 16:41

aan GeenProbleem en Jozias2 waarom tegen: = niet 100% veilig met zeer grote gevolgen als er een ongeluk plaatsvindt. = een groot afvalprobleem van hoogradioactief afval dat 1.000-en jaren levensgevaarlijk blijft en waar (nog steeds) geen oplossing voor is. plus giftig verarmd uranium enz enz. = te duur en steeds duurder (de veiligheidseisen worden steeds zwaarder...). = niet nodig omdat we ècht schone bronnen hebben. waarom ben je voor kerncentrales? nu ben jij aan de beurt.

hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:38

Energieraad had al onderzocht dat kerncentrales in Nederland geen enkele zin hebben. Kerncentrales kunnen niet concurreren op de competitieve nederlandse energiemarkt omdat de kwh/ uur prijs veels te hoog ligt. Verder is er meer dan genoeg aanbod van andere bronnen waardoor kernenergie eigenlijk maar zal gaan leveren aan het buitenland [belgie] Het is de grootste geldverspilling in jaren.

Pindaklaas
Pindaklaas10 jun. 2023 - 20:01

Ik mag hopen dat het niet doorgaat, maar ik vrees ervoor. Wij kijken hier straks recht op het bouwterrein.

6 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew11 jun. 2023 - 3:34

@Pindaklaas --------------------------- Wat vind jij dan het belangrijkste? Het klimaat en daarmee de wereld redden, of het als 'Pindaklaas' niet recht hoeven uitkijken op een bouwterrein?

Fabius
Fabius11 jun. 2023 - 10:34

@ EricDonkaew 5:34 Het klimaat en wereld redden doen we door MINDER energie te gebruiken met z'n allen. Niet door het bouwen van een kerncentrale voor de deur van Pindaklaas.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jun. 2023 - 13:58

Fabius Niemand is van plan vrijwillig luxe op te geven. We gaan dus de weg van MEER consumeren niet verlaten.

Pindaklaas
Pindaklaas11 jun. 2023 - 14:51

@EricDonkaew, Kernenergie is echt de oplossing niet. Weet je wel hoe de aarde er uitziet waar de brandstof voor die centrales uit de grond gehaald worden? En dan nog de grondstoffen om die dingen te bouwen. Verder, de Zak van Zuid-Beveland is een uniek stukje Zeeland. Dat opofferen voor Kerncentrales is OERDOM.

Fabius
Fabius11 jun. 2023 - 15:31

@ DanielleDefoe 15:58 Ik zou willen dat het anders was, maar ik vrees dat u gelijk gaat krijgen.

Daslief
Daslief11 jun. 2023 - 16:14

Toch wel hoor, als luxe veel duurder wordt geven de mensen een deel ervan 'vrijwillig' op. Toen benzine duurder werd gingen mensen minder autorijden. Toen gas duurder werd gingen mensen minder verwarmen. Niet leuk natuurlijk, maar mensen kunnen best prioriteiten stellen. De echte belemmeringen zijn: - zijn de energiebedrijven bereid een deel van hun winst op te geven? - en is de regering bereid voldoende middelen vrij te maken om de allerarmsten te steunen? (en krijgt de regering daar voldoende steun voor van de kiezers?)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 jun. 2023 - 18:44

Ja súpervoordelig die atoomstroom! De kerncentrale Dodewaard was in bedrijf van 1969 tot 1997. Wel áchtentwintig jaar dus. Wow! Wat een voordeel! Het duurt nog twintig jaar voordat het onding kan worden ontmanteld, een miljardenklus waarvoor fondsen worden opgericht. En nu weer Borsele. Borsele was van oudsher voor rechtse Kabinetten al een voor de hand liggende keus, omdat het in de Bijbelgordel ligt. Waar derhalve minder tegenstand werd verwacht. Dorpsvolk aldaar heeft derhalve niet veel op met protestgangers tegen kernenergie. Overigens lijkt me dat dit onzalige nucleaire kabinetsplan nog door de Tweede Kamer moet worden góedgekeurd, alvorens te worden uitgerold.

9 Reacties
itsme3
itsme310 jun. 2023 - 20:12

De redenen om dodewaard te sluiten waren politiek, niet technisch. Zo'n centrale overleefd makkelijk de levensduur van meerdere windmolens.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 jun. 2023 - 7:34

In 1969 besteld in 1973 in bedrijf gekomen. Om aluminiumproducent Pechiney, dat zich in het Sloegebied had gevestigd, van goedkope elektriciteit te voorzien. Economisch-geografische factoren bepalen dit soort besluiten. Dat van de Biblebelt verzint u er maar bij maar dat zie je welk meer bij complotdenkers. Overigens waren er in die tijd volop protesten tegen deze kerncentrale. Ik meen dat de grootste demonstratie in Zeeland met 10000 deelnemers daartegen gericht was.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 jun. 2023 - 10:22

Akkerfrans: `...maar bij maar dat zie je welk meer bij complotdenkers...' Tóe maar! Typisch dómrechts weer door de bocht! Als de argumenten óp zijn, haalt het hilarische containerbegrippen van stal: `complotdenkers' dit keer. Het toont weer eens de inferioriteit aan van dit abject soort rechts denken.

Prisunic
Prisunic11 jun. 2023 - 11:15

Petten, ook zo'n lullig succesverhaal, lekkage in de kelder maar de pagina kunnen we niet meer opvragen. https://nos.nl/artikel/2421404-kernreactor-petten-wordt-na-maanden-weer-opgestart-defect-verholpen

Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 jun. 2023 - 14:39

@Achterhout Ik heb u op onjuistheden betrapt. Op geen enkele manier heeft u 'Borsele was van oudsher voor rechtse Kabinetten al een voor de hand liggende keus, omdat het in de Bijbelgordel ligt. ' onderbouwd.

MG1968-2
MG1968-212 jun. 2023 - 9:27

@Akkermans "Ik heb u op onjuistheden betrapt. Op geen enkele manier heeft u 'Borsele was van oudsher voor rechtse Kabinetten al een voor de hand liggende keus, omdat het in de Bijbelgordel ligt. ' onderbouwd. " Geconfronteerd met fouten in je feitenaanname blijf jij je eigen waarheid tegen de klippen op overeind houden. Niet omdat je niet weet dat hetgeen je verspreid fake-news is maar omdat je weet dat het verspreiden van fake-news je narratief dient. Jij bent wel de laatste die er wat van kan zeggen dat anderen de eigen fouten niet corrigeren. Zie: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/wees-juist-nu-voorzichtig-met-grote-woorden-over-oorlogsmisdaden-en-heldenmoed

EenMening3
EenMening312 jun. 2023 - 12:39

@Frans Je met @Hannes niet te serieus nemen, hij is een zwamjurk zonder veel inhoud, spuit elf.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 jun. 2023 - 14:20

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 jun. 2023 - 15:36

Mening: `@Hannes niet te serieus nemen...' Vreemd! Gelet op dat Mening altijd op mijn opinies reageert alsof het een doodzonde is om het te zeggen.

Willem D2
Willem D210 jun. 2023 - 18:17

Voor een stabiele elektriciteitsproductie heb je een basis nodig, want zon en wind zijn nooit voldoende. Als de tegenstanders van kernenergie een co2 neutraal alternatief hebben dan hoor ik dat graag.

13 Reacties
Miezee
Miezee10 jun. 2023 - 18:26

Wat dacht je van minder energie gebruiken?

r v b
r v b10 jun. 2023 - 18:27

zon en wind zijn wel voldoende, maar we zullen toch de tering naar de nering moeten zetten. En dat wil rechts ABSOLUUT niet.

hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:40

Waterstof ontwikkelingen gaan zo snel dat die de baseload al kan opvangen. Daarnaast is nederland zodirect niet meer afhankelijk van haar energie productie. Het europese grid begint langzamerhand vorm te krijgen. Dus ja er zijn genoeg opties voor een baseload. Kernenergie is pure geldverspilling. Miljarden verspillen aan centrales die grotendeels van de tijd stil staan. Geen enkele kerncentrale ter wereld heeft ooit winst gedraaid. Het zijn subsidieslurpers.

EricDonkaew
EricDonkaew11 jun. 2023 - 3:13

@Miezee: Wat dacht je van minder energie gebruiken? --------------------------- Behoudens een enkele idealist gaat niemand dat doen. Mensen die luxe gewend zijn, willen die niet zomaar inleveren. Wel kunnen we ons verre houden van de American way of live met een twee keer zo grote voetafdruk dan de Europese. Maar meer gaat er niet lukken. Er komen bovendien steeds meer mensen bij. rvb: En dat wil rechts ABSOLUUT niet. ----------------------- Dat heeft niets met links of rechts te maken. Trouwens, de hele energiediscussie niet.

JoostdeF
JoostdeF11 jun. 2023 - 5:58

Dit is volstrekte onzin. De centrale staat er niet binnen 15 jaar. De ontwikkelingen van zon, wind en opslag gaan razend snel. De prijzen dalen exponentieel en de productie neemt exponentieel toe. Over 15 jaar tijd zijn we een heel eind op weg naar een stabiel, duurzaam energiesysteem met zon, wind, opslag, flexibel gebruik en import uit andere delen van de wereld. Over 20 -40 jaar zal geen enkele behoefte zijn aan de peperdure atoomstroom. Als we volledig over zijn op duurzame elektriciteit is er maar enkele dagen van het jaar behoefte aan backup capaciteit. Een kerncentrale is volstrekt ongeschikt. Het splijtingsproces kan na opstarten niet meer worden stilgelegd en blijft maanden achtereen draaien tot de staven moeten worden vervangen. Een kerncentrale is zeer ongeschikt voor ons toekomstige energiesysteem dat voor het grootste deel gaat draaien op zon, wind en opslag.

Volrin
Volrin11 jun. 2023 - 6:28

Kernenergie is niet co2 neutraal. De brandstof (uranium) wordt op een co2 vervuilende manier gewonnen en is steeds moeilijker uit de grond te halen (dus nog meer co2 uitstoot).

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick11 jun. 2023 - 8:01

@Miezee en @rvb: makkelijker gezegd dan gedaan. Als er in januari eens een windstille periode is en/of mist, heb ik een leuk experiment. Het is dan lage opbrengst en piekverbruik, zeker als iedereen op warmtepompen over gaat. Trek dan eens de aardlekschakelaar om zodat je geen stroom hebt en laat dat eens een weekje zo (je verwarming heeft ook stroom nodig). @Voldrin: voor aanleg van windmolens en panelen moet er ook gemijnd worden. Die brandstof is een splijtstof en je hebt weinig nodig (E=Mc^2). De VS kan door het huidige afval te recyclen (dat probleem is dus ook minder groot) zichzelf een eeuw land van elektriciteit voorzien.

Rutger Groot
Rutger Groot11 jun. 2023 - 8:34

Voor de dogmatische onwetende of ontkenners onder ons: kernenergie heeft een capaciteitsfactor van 95% tegen 35% voor wind en zon. We kunnen niet alle energie opslaan, want er zijn niet genoeg kinderhandjes en foute regimes om grondstoffen voor batterijen te delfen. En zolang de bevolking groeit - 200k in NL - zullen we meer stroom verbruiken.

erikbos
erikbos11 jun. 2023 - 8:38

"De brandstof (uranium) wordt op een co2 vervuilende manier gewonnen en is steeds moeilijker uit de grond te halen " Net zoals de zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor hoogwaardige windmolens(magneten e.d.). Het is een kwestie van geld uranium kan heel CO2 neutraal uit het zeewater worden gewonnen, het is alleen een stuk duurder. "Wat dacht je van minder energie gebruiken" Je kunt er op gokken dat energiebesparing met wind- en zonne-energie voldoende zal zijn om de gigantische energiebehoefte af te dekken die nu nog door fossiele brandstof wordt geleverd. Maar daar zit een hele grote onzekerheidsmarge in, als je voor zekerheid wilt gaan dat je zo spoedig mogelijk een CO2 neutraal land wordt, is kernenergie waarschijnlijk wel nodig.

GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 9:17

@volrin 'Kernenergie is niet co2 neutraal. De brandstof (uranium) wordt op een co2 vervuilende manier gewonnen en is steeds moeilijker uit de grond te halen (dus nog meer co2 uitstoot).' En windmolens en zonnepanelen vallen uit de lucht.

Willem D2
Willem D211 jun. 2023 - 14:01

Als je gelooft dat we in de toekomst met alleen zon en wind uitkunnen en denkt dat waterstof de oplossing zal zijn, dan kan je net zo goed iedere zondag naar de kerk gaan en bidden dat er een oplossing komt voor het energieprobleem. Beide vormen van geloven zijn even effectief. Ondertussen zet ik dan wel een aggregaat neer, want de opbrengst van mijn 40 zonnepanelen was afgelopen winter volstrekt ontoereikend om mijn warmtepomp overdag ook maar enigszins op gang te houden.

JoostdeF
JoostdeF11 jun. 2023 - 19:23

"Als er in januari eens een windstille periode is en/of mist, heb ik een leuk experiment." Kernenergie gaat nooit genoeg energie opbrengen om heel Nederland op die momenten warm te houden, daar heb je niet twee maar 30 kerncentrales voor nodig. Een veel voordeliger oplossing is een combinatie van meer opslag, import, flexibel gebruik en een snelle biogas centrale. "kernenergie heeft een capaciteitsfactor van 95%" Dit is alleen haalbaar in theorie in de praktijk is 75% al een goed resultaat voor een kerncentral. De nucleaire productie van Frankrijk lag er vorig jaar voor 50% van de tijd uit.

MG1968-2
MG1968-212 jun. 2023 - 14:20

@Eric "Behoudens een enkele idealist gaat niemand dat doen." Er is wel meer ongewenst gedrag door regels onmogelijk gemaakt en/of als onwenselijk betiteld en dienovereenkomstig gesanctioneerd. Dit is principieel gezien géén nieuwe situatie. Juist samenlevingen en overheden hebben als taak het algemeen belang in het oog te houden en te reguleren wat niet automatisch uit de som van individueel gedrag ontstaat. "rvb: En dat wil rechts ABSOLUUT niet. ----------------------- Dat heeft niets met links of rechts te maken. Trouwens, de hele energiediscussie niet. " Maar de bereidheid tot het nemen van maatregelen gaat wel over die links/rechts lijnen zoals het op al die gebieden gaat waar de ikke-centralisten kiezen voor beleid dat het ikke dient en niet het 'ons allen'. Zie jij je zelf als links? Dat valt me namelijk vaker op dat jij je zo afficheert maar uiteindelijk gewoon een heel erg rechts profiel te bezitten als je gaat argumenteren. Dat zou namelijk verklaren waarom je niet ziet dat er wel degelijk een links-rechts component in de wijze waarop we met klimaatverandering omgaan. Als je je gewoon zelf als rechts ziet dan vergeet deze laatste alinea.

Willem D2
Willem D210 jun. 2023 - 18:15

25% van de uranium productie komt uit Canada en Australië. 41% uit Kazachstan. Allemaal landen die niet heel erg bekend zijn vanwege hun oorlogszuchtigheid.

1 Reactie
hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:41

kazachstan is een onvoorspelbaar dictatoriaal regime. Die net als Turkije het als machtsmiddel gaat gebruiken.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick10 jun. 2023 - 17:24

De VS kan door eerder kernafval te recyclen, zichzelf een eeuw van stroom voorzien. Als je dat gaat doen is de hoeveelheid afval enorm klein. Per kilowattuur zijn er door kernenergie het minste doden gevallen. Verder duur? Steeds meer gaan we er naar toe dat de prijs per energie per moment verschilt. Zo is energie in België duurder op piekmomenten. De vraag is wat we voor onze Duitse bruinkoolstroom gaan betalen op het moment dat we in een donkere, koude en windstille winter, de warmtepompen aan gaan zetten om onze huizen een beetje warm te krijgen. Voor het milieu en de beurs, gaat kernenergie goedkoper zijn.

1 Reactie
hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:43

Kernafval kan je niet hergebruiken voor hernieuwde energie opwekking. Dat is een fabeltje. Kan alleen verrijkt worden tot plutonium. Kernwapens dus. Kernenergie is de duurste vorm van energieopwekking. Energieraad heeft al doorgerekend dat kernenergie nooit competitief kan zijn op de energiemarkt, hint: wind en zon gaan nu regelmatig tegen negatieve prijzen op de markt. Kom daar met kernenergie maar eens om.

Goossen2
Goossen210 jun. 2023 - 17:10

Tenenkrommend flauw filmpje met jaren 70 clichés

3 Reacties
BtdK
BtdK10 jun. 2023 - 18:40

helaas... de cliché's uit de jaren 70 zijn nog steeds actueel. ik hoop dat het filmpje niet alleen tenen doet krommen, maar ook hoofden doet denken!

Goossen2
Goossen211 jun. 2023 - 7:14

BtdK : Verdiep je eens in de nieuwe ontwikkelingen.

BtdK
BtdK11 jun. 2023 - 16:48

beste Goossen2, een eerste vraag: waarom ga je er van uit dat nieuwe ontwikkelingen aan mij voorbij zijn gegaan? een tweede vraag: op welke bronnen baseer jij je overtuigingen? een derde vraag: heb je al op de link bij het filmpje gekeken? groet

Peterrr3
Peterrr310 jun. 2023 - 16:52

En dan wegrijden in een sportauto die op benzine rijdt. Tja... Maar on topic, ik hoor niet wat er beter is dan die kerncentrales? In Frankrijk staan 56 kerncentrales. Zijn ze daar dan echt zo dom of ongevoelig voor het milieu?

8 Reacties
EenMening3
EenMening310 jun. 2023 - 18:39

Er was iemand die zich verbaasde over het feit dat Nederland per inwoner ca 2 keer zoveel CO2-uitstoot als Frankrijk. Dat is logisch, want Frankrijk wekt maar liefst 75 % van zijn elektriciteit op met kernenergie.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 19:08

Nu kerncentrales niet sluiten is de vraag niet. De vraag is of het slim is om nieuwe te openen.

hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:44

frankrijk heeft met een kernverleden waar ze niet gelukkig mee zijn. Alle centrales zijn verouderd en moeten vervangen worden. Daar hebben ze geen geld voor. Frankrijk heeft dus gekozen om ook over te schakelen op duurzame bronnen. Frankrijk is juist het voorbeeld wat er mis is aan kernenergie.

Peterrr3
Peterrr310 jun. 2023 - 21:39

@MG1968, ik ben geen voorstander van kernenergie, ook geen tegenstander. Daarvoor ben ik teveel leek op dit gebied. Daarom stelde ik die vragen. Waarom kan het in Frankrijk wel en als je tegen kernenergie bent, wat is een beter alternatief?

LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 8:31

"Er was iemand die zich verbaasde over het feit dat Nederland per inwoner ca 2 keer zoveel CO2-uitstoot als Frankrijk." Mening bedoelt hier de neef van de man van de achterbuurvrouw? En gezien eerdere reacties hier zou ik nu moeten vragen: bron?

PVDB2
PVDB211 jun. 2023 - 9:43

Pet3: Het personage moes een VVD type politicus voorstellen. In het pak met stropdas, vol overtuiging en oppertunisme. Vandaar ook de cabrio. Zoals eerder gezegd is er nog nooit een kerncentrale geweest die winst heeft gedraaid. Commerciële partijen willen niet voor niets een garantiestelling van de overheid. Dat extra kosten door de belastingbetaler opgebracht zal moeten worden. Dan wil men wel deelnemen. Tegenvallers die zullen gaan komen, bouw duur dat langer zal duren. Zoals de voorbeelden die we nu kennen. Men wil die kennis gebruiken om sneller te bouwen. Maar dat zal en wassen neus blijken. Het is VVD-retoriek zoals we dat kennen. Kernenergie is niet de goedkoopste maar duurste energiebron die vaak boven de marktprijs uit zal komen. En dus gesubsidieerd moet worden. Het is ook een strategisch doelwit. Kijk naar Zaporizja. De grootste centrale van Europa. Als de Russen echt een probleem willen creëren, het wapen van de verschroeide aarde, kan het ongekende gevolgen hebben. Een windmolenpark uitschakelen heeft minder gevolgen. Bovendien zijn windcentrales winstgevend. Gaat (huis)batterij technologie snel en heeft men inmiddels verschillende technhische uitvoeringen. Een kerncentrale kan lang meegaan maar we zien in België hoe het kan gaan en in Frankrijk waar in 2022 een kwart van de centrales stillag. En op enige moment de helft. Dat het duur is, te lange bouwtijd heeft in waar andere opties veel verder en efficiënter, is ook de opslag nog een dingetje.

Leker Hor
Leker Hor12 jun. 2023 - 7:31

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 12 jun. 2023 - 20:33

Geen idee welke relatie de door hem genoemde link met het onderwerp heeft (volgens mij doet wiewatwaar maar wat en leest hij zijn eigen links niet eens) . Misschien moet hij eens uitleggen (voor zover hij dat kan) wat hij eigen met die linkjes wil want lezen doet hij ze in ieder geval niet.

GeenProbleem
GeenProbleem10 jun. 2023 - 16:25

Opslag van nucleair afval is gewoon veilig, je kunt het zelfs hergebruiken. MIT heeft daar onderzoek naar gedaan: 'One of the main challenges faced by the nuclear industry is the long-term confinement of nuclear waste. Concrete is one of the barrier materials commonly used to contain radionuclides, both in nuclear reactors and nuclear waste-storing facilities. For this reason, it is extremely important that researchers and industry professionals understand the chemical and structural stability of cement (the basic binding ingredient in concrete) containing radioactive materials.' https://news.mit.edu/2015/nanoscale-concrete-proves-effective-nuclear-containment-1119

6 Reacties
hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:46

Nee dat is slechts een theoretische verhaal waar ze al jaren mee bezig zijn. Maar nog altijd geen oplossing. Ergo: kernafval wordt verglaasd en is dan voor eeuwigheid onbruikbaar.

Volrin
Volrin11 jun. 2023 - 6:29

Het citaat wat u geeft zegt helemaal niks over de zogenaamde veiligheid van het opslaan en noemt al helemaal niets over het hergebruiken.

GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 9:18

@volrin https://www.energy.gov/ne/articles/5-fast-facts-about-spent-nuclear-fuel

GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 9:33

@hgroen2 'Maar nog altijd geen oplossing. Ergo: kernafval wordt verglaasd en is dan voor eeuwigheid onbruikbaar.' Onjuist, Frankrijk hergebruikt kernafval.

LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 16:41

"Onjuist, Frankrijk hergebruikt kernafval." En dat kan probleem ongetwijfeld uitgebreid documenteren. Kortom: bronnen.

MG1968-2
MG1968-212 jun. 2023 - 5:57

@gp Zoals iedereen. Jij wilt het echter niet verdeeld naar draagkracht zien.

Jozias2
Jozias210 jun. 2023 - 16:05

Dit is toch wat XR wil? Minder investeringen in fossiele energie en meer in klimaatneutrale energie bronnen. Vraag me ook af wat het alternatief is als de zon en wind er niet zijn. Je kunt Nederland moeilijk volbouwen met waterkrachtcentrales.

GeenProbleem
GeenProbleem10 jun. 2023 - 15:57

'atoomstroom is duurder dan ' Maar het ging toch om de Co2 uitstoot terug te dringen??? Toch?

38 Reacties
LaBou
LaBou 10 jun. 2023 - 16:16

En probleem kiest daarvooor meteen de duurste oplossing. Dát is nog eens "logisch" denken.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 16:59

@LaBoe "En probleem kiest daarvooor meteen de duurste oplossing. Dát is nog eens "logisch" denken." Het gaat @GeenProbleem ook niet om het terug dringen van de Co2 uitstoot. Hij heeft nergens ooit blijk gegeven dat hij dat ondersteunt maar wel dat hij daar geen zin in heeft, het nut niet van inziet en er niet voor wil betalen. De logica van GeenProbleem is dat hij voor atoomstroom is óf dat hij belangen hierin heeft óf omdat een groot deel van 'links' tegen is of een combinatie. Ik vermoed geen combinatie ;) Voor logica moet je niet bij hem zijn.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 17:14

@LaBou Sorry voor mijn naamverschrijving.

GeenProbleem
GeenProbleem10 jun. 2023 - 17:23

@MG1968 Ik ben een voorstander van een mix van atoom, zon en windenergie.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick10 jun. 2023 - 17:26

@MG: voordat je op de man gaat spelen, even een vraagje. Op een donkere, winstille winter, gaat men massaal de warmtepompen aanzetten om de huizen een beetje warm te krijgen. Op fossiel na, is kernenergie de enige oplossing (Waterstof is maar 40% efficiënt).

EenMening3
EenMening310 jun. 2023 - 18:16

Er zijn geen rationele argumenten tegen kernenergie, het is meer een geloof. Een kerncentrale levert 40 tot 50 jaar elektriciteit met 0,0 % CO2-uitstoot. Vergeleken met zon- en windenergie, die erg weerafhankelijk zijn, is de productie van kernenergie veel stabieler. Als er vanaf 1985 20 nieuwe kerncentrales per jaar waren gebouwd, zou de CO2-uitstoot en dus ook het klimaatprobleem een stuk kleiner zijn geweest. Wereldwijd zien regeringen kernenergie als een extra optie naast hernieuwbare energie, vandaar dat er meer dan 50 nieuwe reactoren in aanbouw zijn. Enkele maanden geleden is er in Finland nog een nieuwe 1600 MW centrale opgestart. Dat scheelt een hoop (Russisch) gas. Bestaande kerncentrales worden langer opengehouden. De afwijzing van kernenergie in de jaren 1980 was een enorme blunder met zeer ernstige negatieve gevolgen.

Rutger Groot
Rutger Groot10 jun. 2023 - 18:17

Grappig om de kommentaren te lezen. Google ff op de stroomtarieven in FR of IJsland zou ik zeggen . En in Duitsland waar door dogmatische redenen (tja feiten..) afscheid is genomen van kernergie die 95% vd tijd beschikbaar is, en waar nu vervolgens dorpen worden vernietigd en windmolens worden afgebroken tbv bruinkool winning. De CO2 uitstoot neemt daarmee toe.... en stroom is duurder.... en meer onzekerheden. Ja kernenergie is echt niet de oplossing!

Sententia
Sententia10 jun. 2023 - 18:19

Voor logica moet je ook niet bij de EU zijn. Maatwerk is nodig. Een land als Noorwegen kan hernieuwbare energie voor een groot deel uit waterkrachtcentrales halen. Landen dichter bij evenaar met veel ruimte kunnen veel zonnepanelen plaatsen. Maar een klein en zeer dichtbevolkt als Nederland kan niet volstaan met zonnepanelen en windmolens, daar hebben we simpelweg te weinig ruimte voor. Dus we moeten kerncentrales plaatsen, energie uit andere landen inkopen of toch ook gas en olie blijven gebruiken.

EenMening3
EenMening310 jun. 2023 - 18:34

@MG @LaBou Jullie "argumenten" zijn niet rationeel. Dat kun je ook niet verwachten van (extreemlinkse) theoretisch ingestelde mensen, die geen verstand hebben van natuurwetenschap en techniek. En ook niet kunnen rekenen, laat staan met praktische, werkbare oplossingen kunnen komen.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 18:42

@VrijeNick "Op fossiel na, is kernenergie de enige oplossing (Waterstof is maar 40% efficiënt)." Een verschil met jou en GP is in elk geval dat jij hier een argument geeft dat past bij wat je altijd al over dit onderwerp hebt geschreven. Wat ik op dit specifieke voorbeeld van je inbreng is dat ik het niet logisch vind de ene (de fossiele) energiebron in te wisselen voor een energiebron (kernenergie) die exact dezelfde problemen heeft als de af te stoten bron met uitzondering van de Co2. En dat is niet het enige probleem. Ook het doorschuiven van de afvalopruiming naar de toekomst én het eindige van de bronnen (ik neem aan dat je niet op fusie doelt) ook voor de geplande vorm van kernenergie geld. Daarnaast is de gevaarzetting en de impact als er iets mis gaat niet minder maar vele malen groter. Die 40% klopt natuurlijk. Maar dat is geen probleem als het geproduceerd wordt op tijdstippen waar normaal 90% van de energie weg zo lekken. Dan ziet dat rekensommetje er anders uit. Natuurlijk is er een hele weg te gaan maar jou keuze is er ook eentje die niet overmorgen live is. We hebben allemaal best nog wel wat zaken uit te zoeken maar het herhalen van de fouten uit het verleden of het bagatelliseren of het belachelijk maken van de uitdagingen waar we voor staan (beide niet jij hier maar GP) daar kan ik niet zo goed tegen.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 18:47

@GP "Ik ben een voorstander van een mix van atoom, zon en windenergie." Vind je het gek dat dat op geen enkele manier volgt uit je eerste post. En vind je het gek dat je als je altijd aangeeft dat je het uitfaseren van fossiel niet ziet zitten deze uitspraak voor jou onverwacht komt. Maar goed ik noteer ze: Je vind dat illegalen niet gedetineerd moeten worden als dat niet direct leid tot uitzetting en je spreekt je uit voor het uit-faseren van fossiel. Weliswaar neem je Kernenergie in de mix mee maar fossiel maakt daar geen deel van uit. Noted.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 18:48

@GeenProbleem "Er zijn geen rationele argumenten tegen kernenergie, het is meer een geloof. " De kosten (en gevaren) worden doorgeschoven naar de toekomst en evenzeer als fossiel is de bron eindig. Wat is er geloof aan die constateringen?

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 18:52

@Sententia Nederland is op meer punten dan alleen Energie te klein om in deze globale wereld zelfvoorzienend te zijn. Vandaar ook dat samenwerkingsverbanden als de EU voor ons key zijn. Het alleen proberen te rooien op al die gebieden zorgt ervoor dat we overal de slag missen.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 18:57

@Rutger "worden afgebroken tbv bruinkool winning." Je was zo van de feiten hé. Die uitbreiding van de bruinkoolwinning is niet het gevolg van inzichten wat betreft de leveringszekerheid maar omdat de toezeggingen al gemaakt worden en het in het contractrecht nog steeds zo is dat afspraak afspraak is. Ook als dat achteraf niet zo slim blijkt. Er zullen mensen goed rijk van worden en het zal de natuur géén goed doen maar het is zeker niet zo dat dit wel moet door de sluiting van de kerncentrales. En volgens mij wist je dat, maar gaat het jou om het promoten van kernenergie.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 19:06

@Rutger Vergelijk het met het sterrenbos in Born. Iedereen -behalve de autofabrikant- voelde aan dat het vernietigde stukje natuur uiteindelijk géén doel diende en NedCar niet meer zou uitbreiden naar die locatie toe. Maar ja het was al vergund. Dus toen moest het toch stuk. Zelfde met die bruinkool. Er zijn genoeg mijnen nu open om de centrales van brandstof te voorzien voor totdat het sowieso al voorzien was om het uit te faseren. Maar het was vergund en natuurlijk moet je nu de mijn functioneel maken als je er naar wil toesturen dat fossiel niet van het podium verdwijnt omdat -de eigenaar van de mijn- er veel geld aan kan verdienen. En afspraak is afspraak. Dus ook in het Duitse rechtssysteem stond die in zijn recht. Maar nodig omdat kernenergie stop gezet is... Nou nee.

GeenProbleem
GeenProbleem10 jun. 2023 - 19:37

@MG1968 'En vind je het gek dat je als je altijd aangeeft dat je het uitfaseren van fossiel niet ziet zitten deze uitspraak voor jou onverwacht komt.' Ik ben een tegenstander van het 'plotseling' uitfaseren van fossiele brandstof, dat komt namelijk omdat we een regering hebben die er geen klote van kan met een minister die er nog minder van kan. Een plotseling verbod op benzine auto's en diesel vrachtwagens en het onbetaalbaar maken van benzine zal de doodsteek zijn voor de middenklasse en werkend Nederland, niet iedereen kan namelijk zomaar het OV pakken.

GeenProbleem
GeenProbleem10 jun. 2023 - 19:44

@MG1968 'Maar nodig omdat kernenergie stop gezet is... Nou nee.' Waarom dan?

Adaestuo
Adaestuo10 jun. 2023 - 20:12

@LaBou "En Probleem kiest daarvoor meteen de duurste oplossing. Dát is nog eens "logisch" denken." GeenProbleem kennende kwam ik al spoedig tot de constatering dat hij al ruim vooraf heeft uitgerekend dat ze hem er niet voor zullen aanslaan. Voorts vraag ik me af waarom hij alle ouders van die arme kinderen in Annecy (Frankrijk) niet op hun onverantwoordelijke gedrag aanspreekt, het is namelijk nogal wat dat je je kinderen zo nonchalant maar dumpt op een plek waar iemand ze zomaar kan neersteken... Of geldt zijn prominente verontwaardiging enkel voor bootvluchtelingen met kinderen..?

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 20:14

@EenMening "Dat kun je ook niet verwachten van (extreemlinkse) ." Vanuit jou positie is alles natuurlijk extreem links. Persoonlijk voel ik binnen verschillende onderwerpen afwisselend thuis bij D66, GL en PvdA. Sommigen scharen me daarom juist onder rechts maar jij dus onder extreem links. Volgens mij klopt er iets niet met jou perspectief. "theoretisch ingestelde mensen, die geen verstand hebben van natuurwetenschap en techniek. En ook niet kunnen rekenen, laat staan met praktische, werkbare oplossingen kunnen komen" Je weet helemaal niets van mij en van hoe ik mijn bijdrages aan deze maatschappij lever. Overigens diskwalificeer jij je hiermee volledig als iemand waar mee samen te werken valt. Dat is namelijk het overkoepelende gezamenlijke kenmerk van wie dan ook vanuit welk perspectief zijn eigen bijdrage centraal stelt. Als je dit daadwerkelijk zo meent ben je geen professional en alleen maar op hele kleine deelgebieden in staat tot het tot stand brengen van praktische en werkbare oplossingen. En ja. Dat is een persoonlijkheidsinstelling. Sommige vaklui denken dat ze het centrum van de wereld zijn en dientengevolge onmisbaar maar dit tref je ook aan in de top van organisaties. Ze hebben ook altijd de waarheid in pacht ook als het over andermans detailkennis gaat. Niet mee te werken. Functie elders. En bij jou dus.

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 20:16

@GeenProbleem "Waarom dan?" Contractrecht. Was al vergund en daar kun je niet meer van terugkomen. Staat letterlijk in mijn tekst waarom vraag je daar nog een keer na. Niet gelezen?

MG1968-2
MG1968-210 jun. 2023 - 20:25

@GeenProbleem "Een plotseling verbod op benzine auto's en diesel vrachtwagens en het onbetaalbaar maken van benzine zal de doodsteek zijn voor de middenklasse en werkend Nederland, niet iedereen kan namelijk zomaar het OV pakken." Dus je wilt constructief meedenken in plaats van zoals tot nu continue aan de rem hangen. Overigens gaat dit natuurlijk jou en mij meer geld kosten dan degene die geen cent te makken hebben. Die kunnen de transitie inderdaad niet zelf dragen en we zullen ze daarin moeten meenemen.

hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:46

Dat kan ook al met water, wind, zon, geo, waterstof. kernenergie is compleet overbodig en peperduur.

hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:51

#Eenmening3 een kerncentrala heeft geen levensduur van 40-50 jaar. maar max 30jr. De verlengde levensduur die je nu ziet, levert veel problemen en gevaren op. Wind, zon, water, waterstof zijn net zo betrouwbaar als kernenergie. Het is een fabeltje dat we niet op duurzame bronnen kunnen voortbestaan. Als we vanaf 1985 nieuwe centrales houden gebouwd hadden we nu een gigantische herbouw en financierings probleem gehad. En afval probleem en ontmantelingsprobleem. De centrale van finland is met 12jr vertraging geopend. Finland herbezint zich momenteel op de bouw van andere centrales vanwege de extreem hoge kosten en onbeheersbare projectbouw. De afwijzing avn kernenergie was de beste keuze ooit. Vergeet niet dat als de wereld massaal was overgeschakeld op kernenergie hadden we nu een immens afval probleem gehad, kostenrpobleem en projectprobleem. GEloven is kernenergie is inderdaad een Geloof

hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:52

#Rutger Groot je moet cherrypicken van Google. Ga eens goed lezen waarom de energie duurder is in Duitsland. Begin evne met het feite dat door totale privatisering, de markt totaal versnipperd is.

hgroen2
hgroen210 jun. 2023 - 20:54

#Sententia Nederland koppelt zijn net aan een europees grid. Dus we kunnen zodirect net zo makkelijk energie uit andere landen halen. Sterker dat gebeurd al. We krijgen al deels waterstroom uit Scandinavie. kernenergie is zo 20e eeuw

LaBou
LaBou 10 jun. 2023 - 21:22

Ik weet uit andere reacties van probleem dat het zinloos is om hem om een goede onderbouwing te vragen waarin echt alle kosten worden meegenomen. Plus een onderbouwde mening waarom we dat geld daaraan uit te geven en niet aan onderzoek naar bijv. duurzame opslag van groene stroom. Het enige wat hij wél weet is dat een euro maar één keer uitgegeven kan worden (dat is vaak genoeg gezegd).

EricDonkaew
EricDonkaew11 jun. 2023 - 3:21

@MG1968: De logica van GeenProbleem is dat hij voor atoomstroom is óf dat hij belangen hierin heeft óf omdat een groot deel van 'links' tegen is of een combinatie. -------------------------------- Deze hele redenering kun je natuurlijk ook omdraaien naar een tegenstander van atoomenergie. Weer een niets toevoegende opmerking van jou dus.

Volrin
Volrin11 jun. 2023 - 6:30

@EenMening "Er zijn geen rationele argumenten tegen kernenergie, het is meer een geloof. " Onzin.

LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 8:44

"Jullie "argumenten" zijn niet rationeel. Dat kun je ook niet verwachten van (extreemlinkse) theoretisch ingestelde mensen, die geen verstand hebben van natuurwetenschap en techniek. En ook niet kunnen rekenen, laat staan met praktische, werkbare oplossingen kunnen komen." Te eerste zijn de argumenten van de meningen, problemen en consorten al helemaal geen argumenten. Ten tweede laat deze reaguurder op geen enkel moment zien dat hij wél technisch onderlegd is. Overigens, al kan ik niet voor mg1968 spreken, heb ik nog gedegen rekenonderwijs gehad. Voorwaarde is dan wel dat er cijfers worden aangeleverd en dat vergeet deze reaguurder elke keer welbewust weer. Ten derde heeft de reaguurder nog nooit aangetoond dat zijn wensoplossing een werkbare oplossing is, gerekend van begin tot einde oftewel van eerste planning tot ontmanteling icm opslag resterend puin.

GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 9:22

@adaesto 'Voorts vraag ik me af waarom hij alle ouders van die arme kinderen in Annecy (Frankrijk) niet op hun onverantwoordelijke gedrag aanspreekt, het is namelijk nogal wat dat je je kinderen zo nonchalant maar dumpt op een plek waar iemand ze zomaar kan neersteken... Of geldt zijn prominente verontwaardiging enkel voor bootvluchtelingen met kinderen..? ' Een oceaan vergelijken met een speeltuin, gaat het wel helemaal goed met jou?

GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 9:32

@MG1968 'Overigens gaat dit natuurlijk jou en mij meer geld kosten dan degene die geen cent te makken hebben.' Nee, de middenklasse brengt dmv belastingen het meeste geld in het laatje in Nederland; die moet je beschermen. Anders heb je straks ook alleen maar rijken en straatarme mensen.

MG1968-2
MG1968-211 jun. 2023 - 10:47

@eric Dat kun je alleen concluderen als dit de eerste opmerkingen van geenprobleem rond dat thema waren of jij hetgeen je leest van iemand direct vergeet. Of verkiest te vergeten zoals jou dus. Dus je constatering geen toegevoegde waarde zegt wat over jou.

EenMening3
EenMening311 jun. 2023 - 12:10

@MG "Vanuit jou positie is alles natuurlijk extreem links. Persoonlijk voel ik binnen verschillende onderwerpen afwisselend thuis bij D66, GL en PvdA. Sommigen scharen me daarom juist onder rechts maar jij dus onder extreem links. Volgens mij klopt er iets niet met jou perspectief." Ik schrijf "extreem" niet voor niets tussen haakjes. He verzet tegen kernenergie kwam veelal niet van sociaaldemocraten, want anders waren er in Zweden en Duitsland nooit kerncentrales gebouwd. Nog in 2004 verscheen er een rapport van de Wiardi Beckman ("Energieopties voor de 21e eeuw") waarin de meningen over kernenergie verdeeld waren. Ik moet mijn mening daarom nuanceren. Het waren vooral groepen links van de sociaaldemocratie die tegen kernenergie waren.

GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 13:48

@eenmening3 'Ik moet mijn mening daarom nuanceren. Het waren vooral groepen links van de sociaaldemocratie die tegen kernenergie waren. ' Extreem-links dus.

MG1968-2
MG1968-211 jun. 2023 - 17:22

@GeenProbleem "Nee, de middenklasse brengt dmv belastingen het meeste geld in het laatje in Nederland; die moet je beschermen. Anders heb je straks ook alleen maar rijken en straatarme mensen." Het was ook niet zo verschrikkelijk verrassend dat jij niet wil bijdragen. Jij wilt nergens ooit iemand in meenemen. Het is wederom ikkeikkeikke.

MG1968-2
MG1968-211 jun. 2023 - 17:27

@GP In tegenstelling tot het extreem rechts is extreem links non-existent. Wat wil je sowieso er mee zeggen? Dat er mensen zijn die net zo erg zijn als dat jij dat bent maar dan op de andere kant van het politieke spectrum?

GeenProbleem
GeenProbleem11 jun. 2023 - 20:24

@MG1968 'Het was ook niet zo verschrikkelijk verrassend dat jij niet wil bijdragen. Jij wilt nergens ooit iemand in meenemen. Het is wederom ikkeikkeikke.' Ik draag al bij, net zoals de rest van de middenklasse.

MG1968-2
MG1968-212 jun. 2023 - 10:13

@gp Zoals iedereen. Jij wilt het echter niet verdeeld naar draagkracht zien. Natuurlijk is het logisch dat de middenklasse en de veelverdieners/vermogenden degene die het niet kunnen betalen uit de wind houden. Het is tekenend dat je het telkens hebt over die verzorgingsstaat en het feit dat er nogal wat mensen met de beurs moeten denken. Jij bent degene die dat niet hoeft maar bent niet genegen om bij te springen. Je zet deze groep alleen maar in om asielzoekers te weigeren. En nee dat gaat de mensen die met de beurs moeten denken niet helpen. Dat toon je hier maar weer duidelijk. Meer dan in leven houden van de onderkant heeft er bij jou sowieso al niet ingezeten in je bereidheid tot herverdeling.