Joop

Zeehond op menu in Canadees parlement

  •  
09-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
seal-on-the-rocks-300px.jpg
Actie steunt strijd van jagers tegen EU-ban
Canadese parlementariërs krijgen deze week zeehondenvlees geserveerd als blijk van waardering voor de steun aan zeehondenjagers in hun strijd tegen een EU-ban van dit voedsel.
Woensdag staat er zeehond op het parlementaire menu. Volgens de liberale volksvertegenwoordiger Celine Hervieux-Payette kunnen politici hiermee laten zien dat zij de jacht ondersteunen, meldt The Guardian.
Alle politieke partijen hebben de mogelijkheid om aan de internationale gemeenschap de solidariteit van het Canadese parlement te laten zien  met diegenen die in hun levensonderhoud voorzien door de zeehondenjacht.”
De EU-ban op Canadees zeehondenvlees in in juli 2009 ingesteld. Tegenstanders vinden de zeehondenjacht niet alleen wreed, maar benadrukken ook dat het slecht wordt gecontroleerd en weinig bijdraagt aan de Canadese economie.
Foto: Brent Danley (Flickr/CC)

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

JoopSchouten
JoopSchouten9 mrt. 2010 - 11:48

Hoe zou een liberaal-vel-jasje me staan vraag ik me af? Met een tomaatspeldje erop geprikt natuurlijk.

ReneeO
ReneeO9 mrt. 2010 - 11:48

"Tegenstanders vinden de zeehondenjacht niet alleen wreed, maar benadrukken ook dat het slecht wordt gecontroleerd en weinig bijdraagt aan de Canadese economie." Ik was altijd in de veronderstelling dat de Inuit ervan leefden. Een bevolkingsgroep die het allesbehalve breed heeft. In plaats van te bepalen wat al dan niet aan de Canadese economie bijdraagt, is het misschien zinvoller erop te wijzen dat we de slachtmethode van jonge zeehondjes voor het bont walgelijk vinden en of daar misschien iets aan gedaan kan worden. Anderzijds vind ik het superhypocriet om met de beschuldigende vinger naar Canada te wijzen, terwijl er in Europa echt niet minder wreedheid is in de omgang met dieren.

paulvr2
paulvr29 mrt. 2010 - 11:48

Tja, ik wil geen dwarsligger zijn maar soms bekruipt me wel eens een eng gevoel. We hebben een klein aantal dieren heilig verklaard en haast als medemensen zodat iemand die denkt aan opeten eigenlijk tot het rijk der kannibalen behoort. Maar biggetjes, konijntjes en kalfjes en allerlei andere diertjes kunnen er ook schattig uitzien. En toch vind ik dagelijks konijnenbouten, kalfslapjes en magere koteletjes in de winkel. Niemand die daarover een heel drama maakt. Voor zeehondjes hebben we een heel centrum opgericht om hen te redden, maar er zijn ook streken in de wereld (waaronder naar ik meen Canada) waar ze niet alleen in overvloed rondsjouwen maar bovendien een bedreiging vormen voor andere diersoorten. Goed, met de afkeuring dat ze op inhumane wijze worden doodgekuppeld vanwege hun pels, daar kan ik volmondig mee instemmen. Maar hier gaat het om het eten van die dieren. En in dat licht zie ik niet echt een gigantisch verschil tussen een hertje of een everzwijntje dat bij de poelier ligt en dit. We worden wel enorm door romantiserende emoties overspoeld. Ik denk echt dat een wat rationelere manier van denken ons niet zou misstaan. Voor mijn gevoel hebben hier eigenlijk alleen de vegetariërs recht van spreken. Voor de rest van ons is het gewoon een van de vele dieren die weliswaar niet hier maar wel op sommige andere plekken in de wereld gegeten worden.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2010 - 11:48

Zolang de zeehonden populatie niet in gevaar is er niets aan de hand. Het karbonaadje op je bord is immers ook een keer gedood. Misschien ligt het probleem meer bij verwende rijkeluiskinderen uit de grote stad, die meteen een actiegroepje oprichten als ze een beetje bloed zien.

1 Reactie
sLinKs
sLinKs9 mrt. 2010 - 11:48

Lekker genuanceerd weer tokkie.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2010 - 11:48

Nu ben ik nieuwsgierig hoe het smaakt. Moet ik nu helemaal naar Canada?

2 Reacties
TheGreenMachine
TheGreenMachine9 mrt. 2010 - 11:48

Tijdens de vele reizen naar mijn moederland Canada heb ik regelmatig zeehond gegeten. Zeehond smaakt in de verte naar varkensvlees: een karbonaadje dus. Er zit alleen wel veel vet in maar dat maakt het vlees lekker mals! Overigens is het niet echt lekkerder dan varken of rund; het is wel iets ongezonder door het hoge vetgehalte. Maar ik kan het iedereen aanraden die naar Canada gaat! : )

Stanleymessi
Stanleymessi9 mrt. 2010 - 11:48

Heren, ik krijg van deze "discussie" een beetje smerige smaak in mijn mond