Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ze zijn er weer: duizenden Egyptenaren protesteren op het Tahrirplein

  •  
30-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-23878209.jpg
Update: reeds 4 doden, miljoenen op de been ... Aftreden Morsi geëist ... Nederlandse journalist aangevallen
Een jaar na het aantreden van president Morsi lijkt de tijd alweer rijp voor zijn vertrek. Tegenstanders van zijn beleid hebben ruim 15 miljoen handtekeningen verzameld voor een petitie die zijn aftreden eist. De Egyptenaren zijn boos dat er – sinds Mubarak 2,5 jaar geleden met succes verdreven werd – weinig ten goede is veranderd.
Update 23.30 uur: De protesten vandaag op het Tahrirplein, zouden al vier mensen hun leven hebben gekost. Honderden mensen raakten gewond. Het Egyptische leger schatte het aantal (anti-Morsi) demonstranten op ‘enkele miljoenen’, het hoogste aantal sinds de protesten in Egypte begonnen.
Eerder: De afgelopen dagen vielen al doden en gewonden tijdens de protesten. Vandaag wordt de grootste opkomst sinds tijden verwacht. Duizenden mensen hebben zich reeds verzameld op het Tahrirplein, waarvan velen er ook de nacht doorbrachten.
Er zou ook een Nederlandse journaliste (in opleiding) zijn aangevallen op het Tahrirplein. Onze correspondent Brenda Stoter bericht:
“H et betreft een 22-jarige Nederlandse die zaterdag vroeg is binnengebracht. Haar psychische toestand is erg slecht, zegt haar arts op een Arabische website. Morgen zal ze met haar vader weer naar Nederland vertrekken. Het incident gebeurde op vrijdag. Het zou gaan om verkrachting door meerdere personen.”
Voor een uitgebreid overzicht van de gebeurtenissen en de spelers in Egypte, lees ook haar uitgebreide  analyse.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

HomoRidenti
HomoRidenti30 jun. 2013 - 10:22

De concepten 'democratie' en 'verkiezingen' blijven moeilijk. Als elke regering, vanwege impopulaire maatregelen, middels volksopstanden aan de kant word gezet, is er nog een lange weg te gaan. Moet Egypte een democratie worden in de Europese traditie? Kweenie. Het zou wel in ons belang zijn. Is het in hun belang? Kweenie, wat ze zelf willen. Echter, als er sprake is van financiele steun in dat hervormingsproces naar democratie toe, ben ik zwaar tegenstander. Waar die 5 miljard is gebleven, is voor de EU een raadsel, maar voor ons reaguurders overduidelijk: in de zakken van Morsi, de Broederschap en wat andere vage salafistische groepjes. Dit niet weer!! Poen naar Egypte: prima, maar nepotisme, clientelisme (het woord is veel gevallen deze week) en corruptie dienen uitgeroeid te zijn. De burgerrechten (vrouwen, homo's, christenen en andere minderheden) dienen verankerd en verdedigd te worden door een deugdelijke grondwet. Dit als voorwaarde voor financiele steun. Wil men in Egypte een andere kant op, theocratie, dictatuur whatever, is het ook prima. Maar dan geen poen van ons! We moeten echt eens stoppen met kansloze investeringen in kansloze landen met kansloze regeringen. Wat mij betreft zijn laissez faire en een gematigd isolationisme prima grondhoudingen voor de EU.

GingerTed
GingerTed30 jun. 2013 - 10:22

Maar dit keer is het protest tegen het islamitische juk oprukkend in vele landen, net als in Turkije wat al eerder onder een islamitisch regime kwam met de AK-partij (zusterpartij van de Moslimbroederschap). Je hoefde geen ziener te zijn om dit in verscheidene landen te zien aankomen, maar wat waren er veel blinden die van een "Arabische lente" spraken.

MichelReiziger
MichelReiziger30 jun. 2013 - 10:22

Ik zag net hier op het journaal al ook weer aardig wat mensen met bebloedde hoofden rondlopen....pannenverkopers zullen mogelijk weer goede tijden herleven. Laten we hopen dat een pan voldoende blijft om je te bechermen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 jun. 2013 - 10:22

De nieuwe mooie leuzen van de nieuwe protesten in Egypte:'' Morsi Mubarak! weg!'' !! HA HA HA...heel leuk vind ik het.

MichelReiziger
MichelReiziger30 jun. 2013 - 10:22

@Erwin Lamme, zo 30 juni 2013 18:49 Het probleem is dat Morsi het democratisch beginsel misbruikt om een Islamitische staat van Egypte te maken. Zoals Bogdan zegt, nu is strakjes mogelijk een militaire overgangsperiode periode nodig om Egypte te behoeden voor een burgeroorlog.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2013 - 10:22

Het lijkt alsof niemand weet hoe revoluties verlopen. Toch zijn er genoeg boeken over de bekendste, de Franse. Die begon in 1789, en was zo rond 1848 uitgewoed. Lenin's staatsgreep van eind 1917 was tegen de Russische revolutie van begin 1917. Nog in de dertiger jaren pleegde Stalin in het verlengde van 1917 op uitgebreide schaal genocide, en hield showprocessen. Het idee dat Egypte, na buitenlandse overheersing sinds 1880, ineens een zelfstandig stabiel welvarend land zal zijn, is wishful thinking.

1 Reactie
HomoRidenti
HomoRidenti30 jun. 2013 - 10:22

"Het idee dat Egypte, na buitenlandse overheersing sinds 1880, ineens een zelfstandig stabiel welvarend land zal zijn, is wishful thinking." Hoezo is dat wishful thinking? Wij zijn eigenlijk ook pas sinds 1815 vrij en onafhankelijk van buitenlandse overheersing. En toch hebben wij, ondanks een Van Reij en een Melanie Schulz, een prima functionerende democratie.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2013 - 10:22

Wat een volk.......Wordt nooit wat.

1 Reactie
Boborator
Boborator30 jun. 2013 - 10:22

Hoho!, wacht eens even: Egypte is de oudste min of meer continue beschaving. Ook in de afgelopen moslimperiode van 1500 jaar was Egypte een zeer belangrijk centrum van beschaving. Hun grootste probleem nu is de overbevolking, en het feit dat de Nijl niet meer overstroomt. US gesponsorde dictators als Mubarak wilde de bevolking liefst ongeletterd houden. Het resultaat is een grote onwetende, zeer sociaal conservatieve meerderheid, die Morsi stemt. Egypte is mi. het eerste land dat op grote schaal met het typische 21 e eeuwse conflict te maken krijgt: water- voedsel-, klimaat- en migratie-oorlogen. Darfur is voorgegaan. Erv staat ook nog een conflict met Ethiopia op het spel over wateronttrekking via een stuwdam, Ik vind het niet zo vreemd dat zowel Qatar, Amerika als Europa veel geld willen pompen om het zaakje stabiel te houden. Het is alleen niet te verkopen aan de eigen bevolking. Niet om blij van te worden. Qatar wint natuurlijk, die hebben geld zat, maar of we dat nu willen toejuichen: (strenge variant van M. brothers).

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2013 - 10:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
GingerTed
GingerTed30 jun. 2013 - 10:22

Je schijnt niet te beseffen, of wilt dat niet, dat Morsi aan persbreidel doet, dat hij wetten uitvaardigt die minderheden benadeeld, dat hij zijn democratisch mandaat misbruikt om andersdenkenden in hun vrijheden te beknotten. Vooral de kwalijkheid van dat laatste ontgaat verscheidene mensen die de finesses van een ware pluriforme democratie niet begrijpen. Als je via de democratie macht hebt verkregen houdt dat niet in dat je dan andersdenkenden zomaar hun vrijheden mag ontnemen. In een pluriforme democratie gunnen degenen die de macht hebben verworven juist ook de andersdenkenden en minderheden optimale ruimte. De beperkingen volgen alleen waar de vrijheden van de winnaars van de verkiezingen die vereisen.