Joop

'Ze propte nog even snel een Snickers in haar mond'

  •  
06-09-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Door sluwe marketing van voedselproducenten worden we steeds dikker en de overheid doet er niets aan
Daar staan ze dan, klaar om het huwelijksbootje in te stappen en elkaar eeuwige trouw te beloven. Ze zijn net uit hun roomwitte Rolls-Royce gestapt en druk bezig met de trouwfotograaf, wat mij de kans geeft ze ongegeneerd te bespieden terwijl ik langs ze wandel. Ik vind het leuk om naar bruidsparen te kijken. Ze hebben een fascinerende kwetsbaarheid: aan de éne kant opgetogen en smoorverliefd, maar ook ongemakkelijk door hun onhandige outfit en doodzenuwachtig voor die grote stap die ze gaan zetten.
De bomen zijn nog volop groen en ondanks de regen die net is gevallen, is het licht in het park dromerig mooi. Er is een bruggetje, een watertje, de ideale plek voor de perfecte trouwfoto die tot in lengte van dagen in de huiskamer aan de muur zal hangen. Ik vertraag mijn pas en kijk hoe bruid en bruidegom naar het bruggetje lopen.
Sommige bruidsparen lijken zo uit een reclamefolder te zijn gestapt, maar dit bruidspaar niet. Hij is fors van postuur en heeft zo jong als hij is een angstaanjagend grote onderkin. Zijn pak knelt bij zijn schouders, zijn jasje kan niet goed dicht door zijn dikke buik. Bij haar kan de grote hoeveelheid glanzende zijde niet verhullen hoe zwaar ze is. Bij haar oksels kruipen de vetrollen over de rand van de strapless jurk. Ik mag niet oordelen, spreek ik mezelf toe. Liefde gaat om de binnenkant. Maar dan zie ik de bruid, met in haar ene had het bruidsboeket met haar andere hand gulzig een Snickers-achtige reep in haar mond proppen. Ook de bruidegom kauwt op een reep chocola. En ondertussen probeert de fotograaf ze in hun meest voordelige trouwpositie te krijgen.
Daar staan ze dan, chocola proppend op dat bruggetje. Als twee junkies die nog even snel een lijntje coke snuiven voordat ze zich onder de mensen begeven.
Steeds dikker Uit verschillende onderzoeken blijkt keer op keer dat we steeds dikker worden. In 1981 was één op de drie Nederlanders te zwaar, tegenwoordig heeft ongeveer de helft van de bevolking last van overgewicht. We eten ongezond en verkiezen zout, zoet en vet boven groente, fruit en vis. Want zout, zoet en vet verkoopt. Dus daar gaan alle marketingbudgetten naartoe. Waardoor het nóg beter verkoopt. Met alle ongezonde gevolgen van dien.
Het dikke echtpaar in spe doet me denken aan een scène uit de film Wall-E, waarin mensen zo dik zijn geworden dat ze niet eens meer zonder hulp kunnen opstaan als ze vallen. Die mensen zijn zo zwaar geworden, omdat ze niet meer nadenken over wat ze eten. Want alles wordt ze kant-en-klaar voorgeschoteld door één bedrijf.
Voedselproducenten als Unilever, Coca-Cola, Mars, mcCain, McDonalds en ga zo maar door, doen hun uiterste best ons al die producten zoveel mogelijk te laten kopen. En de kritiek op hun ongezonde producten proberen ze te omzeilen met slimme marketing van nieuwe light producten die nog steeds verre van gezond zijn.
Want echt gezond leven heeft niets te maken met een met aspartaam gezoet drankje, of met een vette saus met een paar druppels minder vet. Als je echt gezond wilt leven, drink je niet iedere dag Cola met zoetstoffen, maar water of verse vruchtensap. Voor echt gezond eten moet je al die marketing volledig links laten liggen. Maar dat is lang niet altijd even makkelijk.
‘Ik kies bewust’ Zelfs de ‘Ik kies bewust’ logo’s die op de honderden producten in de supermarkt staan afgebeeld helpen ons niet verder. Die labels worden namelijk voor grof geld gekocht door de producenten. Het is niet zo dat die vinkjes op de producten zitten omdat de producenten ze eerlijk hebben verdiend. Ze worden voornamelijk gebruikt om spul te verkopen dat nét iets minder ongezond is. Kijk maar in de schappen: op een peer of een bloemkool zul je geen ‘Ik kies bewust’ vinkje vinden, op de halfvolle mayonaise van Remia en de Vlaamse frieten van Aviko met iets minder vet wel.
Dat is de wereld op z’n kop en zolang voedselproducenten op die manier ongezond voedsel als ‘bewuste keuze’ verkopen, zal het probleem van overgewicht en alle consequenties daarvan voor de volksgezondheid er niet minder op worden.
Het bruidspaar is klaar met de repen chocola, de fotograaf buigt een beetje door zijn knieën en begint te klikken. Om de mondhoek van de bruid zit nog een restje van de reep. Ze veegt het niet weg. Het lijkt niemand op te vallen. Net als de junk die nog een restje coke onder zijn neus heeft waar niemand iets van durft te zeggen.
Ik hoop vurig dat de kinderen die deze geliefden straks krijgen op kunnen groeien in een wereld waarin de commercie niet langer beslist over onze zogenaamde gezondheid, maar waarin we op een eerlijke manier kunnen kiezen voor het beste product. Een wereld waarin de overheid eindelijk goeie regels heeft ingevoerd waardoor bedrijven niet langer ongestraft misbruik kunnen maken van onze zwakte voor zout, zoet en vet om hun kas mee te spekken. Zodat we niet allemaal veranderen in de dikke blobs uit de film Wall-E, maar we in goede conditie zonder obesitas in het huwelijksbootje kunnen stappen en nog lang, gelukkig én gezond kunnen leven.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

johanversomeren
johanversomeren6 sep. 2015 - 13:46

"Door sluwe marketing van voedselproducenten worden we steeds dikker en de overheid doet er niets aan" Ah ja natuurlijk de overheid is de schuldige. Wederom een mooi staaltje van eigen verantwoordelijkheid afschuiven. Het is toch niet de overheid die de snickers in je mond steekt.

explorator
explorator6 sep. 2015 - 13:46

Was het niet recent dat volgens een onderzoek van het WHO europeanen komende jaren steeds dikker met uitzondering van,,,,,,,,nederlanders, die worden juist slanker!!!

Armagaddon
Armagaddon6 sep. 2015 - 13:46

>>> Citaat: Door sluwe marketing van voedselproducenten worden we steeds dikker en de overheid doet er niets aan >>> Mooi en onderhoudend geschreven stuk, met een zeer ernstige waarschuwing aan de gehele maatschappij van politiek, voedselfabrikanten en onder deze psychoterreur van de desbetreffende (on)verantwoordelijken..!! >>> Hmm....en van de ontelbare voorbeelden van de dure tot misdadige en onverantwoordelijke gevolgen van de vrije(graai) markt economie van het neoliberalisme en de politieke, economische verwevenheid van deze misdadige politieke stroming, dat onder de categorie valt van de misdadige politiek geaccepteerde psychoterreur van de verleiding en reclame.. >>> Toch juridisch interessant om het bovenstaande voor het Internationale Hof van de Mensenrechten te brengen...zeker voordat de EU voor de maatschappij het wurgkoord van het TTIP verdrag oplegt...!!

RoBru
RoBru6 sep. 2015 - 13:46

"Door sluwe marketing van voedselproducenten worden we steeds dikker en de overheid doet er niets aan." Waarom zou de overheid hier iets aan moeten doen? De vrijheid van snacks eten wanneer je wilt is even veel waard als de vrijheid van meningsuiting? Of ligt het meer voor de hand de vrijheid snacks te eten te beperken?

Patrick Faas
Patrick Faas6 sep. 2015 - 13:46

“De overheid doet er niets aan.” De overheid doet zijn best vrouwen gelijke kansen te bieden, opdat zij zich met zinniger zaken kunnen bezighouden dan roddelen over elkaars vetrollen.

JStokx
JStokx6 sep. 2015 - 13:46

Je KAN ook eerlijk kiezen, omdat niemand je dwingt om producten te kopen. We moeten niet doen alsof mensen geen eigen wil en verantwoordelijkheid meer hebben.

TimoovanEsch
TimoovanEsch6 sep. 2015 - 13:46

Forget it, Marie-Claire. Zij groeien op in een wereld waarbij die foto via photoshop wordt ontdaan van chocola. Neem dit in het quadraat en je komt idd aardig in de buurt van die clip van Wall-E. Uitzonderingen daargelaten; ik vind het vreemd dat mijn beste vrienden, allen zeer bewust bezig met voedsel en opvoeding, uitzonderingen zijn in deze maatschappij en merken dat ze raar worden aangekeken. Omdat hun kinderen kleine volwassenen zijn, geen kleine consumptiemachines, en hun voedsel eerlijk is, geen half-fabrikaat van één of andere multinational. Ik vind het vreemd dat dat niet [meer] de standaard is...

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 sep. 2015 - 13:46

"Door sluwe marketing van voedselproducenten worden we steeds dikker en de overheid doet er niets aan." Ik wil best aannemen dat de reclame een ongezonde invloed heeft. Maar ik denk dat er ook er genoeg tegenwicht wordt geboden in de vorm van voorlichting etc. Stel dat de reclame volledig wordt uitgebannen, dan nog blijft het probleem bestaan.

Peteryeh
Peteryeh6 sep. 2015 - 13:46

Als die sluwe marketing er echt toe deed, zou magerzucht een vele malen grotere issue zijn dan vetzucht. Snacks zijn gewoon lekker. Da's het probleem.

Herculaan
Herculaan6 sep. 2015 - 13:46

In mijn wereld is dit geen probleem. Van mijn pak em beet 600 facebookvrienden zijn er misschien 10 serieus te zwaar.

edgar2
edgar26 sep. 2015 - 13:46

Verslavingen horen niet op een grote hoop en verslaving is niet hetzelfde als keuzegedrag. Soms kan het te wijten zijn aan gebrek aan discipline. In andere gevallen is er sprake van automatismen. Juist die groep is ontvankelijk voor de overweldigende stroom aan bijvoorbeeld ´eet-prikkels'.

zweistein
zweistein6 sep. 2015 - 13:46

Gelukkig is de drinkwatervoorziening nog steeds een overheidtaak, en nog niet ten prooi gevallen aan het marktdenken. Het lijkt me een goed idee om ook de voedselproductie voor 100% in handen van de overheid te geven. De overheid heeft er tenminste nog belang bij dat we gezond blijven. En het zal een aanzienlijke bron van inkomsten zijn. Misschien kunnen de belastingen dan wel worden afgeschaft!

adriek
adriek6 sep. 2015 - 13:46

Bijna alles is 'lekkerder' als er suiker en zout in zit. Kijk maar op de ingredientenlijstjes van whatever je kant en klaar koopt. Reclame helpt misschien ook, maar de ingredienten van ons gemaksvoedsel zijn de belangrijkste, in combinatie met een weinig-bewegen (lees energie-verbuikend) leven. Ja, ik generaliseer en dat is niet helemaal terecht, maar de trend is maatschappijbreed. http://www.scientias.nl/jezus-laatste-avondmaal-wordt-steeds-groter/ http://www.vmt.nl/nl-NL/Nieuws/Portiegroottes_in_recepten_dijen_uit-090122095900

Zjenny
Zjenny6 sep. 2015 - 13:46

Koop of kweek zelf of ruil voedsel dat je grootmoeder anno 1950 herkent als voedsel. Alle verpakte bewerkte fabrieksvoer is plotseling uit je kader en gezichtsveld verdwenen. Klaar.

Zelve
Zelve6 sep. 2015 - 13:46

Gelukkig bestaat de mogelijkheid om te kiezen; ook om McDonalds voorbij te lopen en geen Aviko frieten te kopen. Jup, dat heeft in de VS echt geholpen!

Zelve
Zelve6 sep. 2015 - 13:46

Sommige dingen wil je niet binnen je landsgrens.

Lester2
Lester26 sep. 2015 - 13:46

"Door sluwe marketing van voedselproducenten worden we steeds dikker en de overheid doet er niets aan" Echt waar? Ik heb nog nooit gehad dat ik net een banaan wilde pellen en dat er opeens een voedselproducent door mijn raam sprong en een vette burger in mijn gezicht duwde. Het is altijd nog je eigen verantwoordelijkheid. Ieder persoon kiest er bewust voor wat ze in hun mond stoppen, extreme randgevallen niet meegenomen. De overheid kan ons niet helpen. Het is echt een stukje zelfbeheersing wat mensen moeten hebben. Om maar constant de schuld bij iemand anders te leggen of te verwachten dat de overheid het maar moet oplossen lijkt sterk veel op het tekort aan verantwoording waardoor mensen overeten. Mensen zijn gewoon verwend. Waarom zou je broccoli bij je lapje vlees eten als je ook gewoon wat patat in de frituur kan gooien? Broccoli is toch wel een beetje bitter en mayo past er niet zo goed bij. Waarom water drinken? Het heeft geen smaak. Ik wil frisdrank en chocomelk. Waarom zou je 1 uur in de keuken staan om een chili con carne met echte ingredienten te maken als een doosje kipnuggets nu 2 euro bij de McD kost? Waarom zou je 's ochtends ontbijten? Ik heb er geen "zin" in en op werk kan ik toch kroketten krijgen voor 60 cent per stuk wanneer ik wel honger heb. Waarom zou ik gaan sporten? Ik doe al heel veel. Ik loop elke dag naar de albert heijn en ik fiets 4 kilometer per dag. 2x per week een uurtje sporten vind ik gewoon teveel gedoe en het is ook te duur. Waarom zou ik meer groente en fruit eten? Dat moest ik ook altijd van mijn ouders en dat roept nare herinneringen op. En vlees is gewoon veel lekkerder. Ik ken zoveel mensen die op vlees en suiker leven. Het is dat ze nog jong zijn want ik kan me niet voorstellen hoe ze nog in leven zijn. Inplaats van 4 boterhammen mee te nemen naar werk nemen ze een zakje haribo snoep mee. Ontbijten doen ze niet. Het enige aan vocht wat ze binnen krijgen is frisdrank, koffie en alcohol. Het enige groene wat ik in hun huis zie zijn de groene M&M's. En vaak hebbens ze geen eens zin om te koken. Dan vullen ze dat gewoon aan met extra snoepen. Ik heb letterlijk een keer iemand een zak M&M's, kaasbroodjes en een doosje autodrop uit z'n tas zien halen en het "avondeten" horen noemen Het idee dat je niet het aller lekkerste wat je tot je beschikking hebt eet in ruil voor een gezondere maaltijd is ondraaglijk voor veel mensen. Boeien dat het gezonder is en dat je je achteraf beter voelt, het zou betekenen dat ik NU iets minder lekkers in mijn mond moet stoppen, en ik wil me op geen enkele manier NU onprettig voelen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2015 - 13:46

''op een peer of een bloemkool zul je geen 'Ik kies bewust' vinkje vinden, op de halfvolle mayonaise van Remia en de Vlaamse frieten van Aviko met iets minder vet wel.'' Als een mens een vinkje nodig heeft om te weten dat groente en fruit gezond is dan vrees ik dat overgewicht wel het minste probleem is bij deze mensen. Mensen moeten eens ophouden met de verantwoording van gezond voedsel bij de producent neer te leggen. Mensen zijn zelf verantwoordelijk, ben je dik door ongezond voedsel? Eigen schuld, je douwt het zelf in je mond en slikt het door, dat doet Snickers echt niet voor jou. Ouders zijn verantwoordelijk voor wat hun kinderen snoepen, niet Haribo.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer6 sep. 2015 - 13:46

"Mensen moeten eens ophouden met de verantwoording van gezond voedsel bij de producent neer te leggen." he?

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2015 - 13:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
johanw2
johanw26 sep. 2015 - 13:46

Komt een man bij de dokter. "Dokter, ik wil langer leven. Hoe doe ik dat?" De dokter zegt: "stoppen met roken en alcohol, flink afvallen zodat je continue hionger hebt en veel bewegen. En leef ik dan langer? Nee, maar dan lijkt het langer".

rabotnikeh
rabotnikeh6 sep. 2015 - 13:46

["Een wereld waarin de overheid eindelijk goeie regels heeft ingevoerd waardoor bedrijven niet langer ongestraft misbruik kunnen maken…"] Goed idee. Nu moet je een afgestudeerd voedingsdeskundige of chemicus zijn om de informatie op de verpakking te duiden. Ook heb je een vergrootglas nodig. Waarom niet een simpele Europese richtlijn voor voedsel in drie gezondheidscategoriën? Groene stip: zeer gezond, kan je heel vaak en veel eten. Oranje stip: ongezond, maar bij af en toe maakt het niet uit. Rode stip: zeer ongezond, zelf af en toe zorgt voor schade aan uw lichaam. En dan een onafhankelijke centrale autoriteit die op basis van heldere criteria voor elk product de kleur van de stip bepaalt. Een autoriteit die beschermd wordt tegen elke vorm van lobbyen door de grote voedselproducenten. Op deze manier help je burgers die door de jungle van informatie het ook niet meer weten en dat argument (soms stiekem) gebruiken om toch maar die Snickersreep te eten.

1 Reactie
RoBru
RoBru6 sep. 2015 - 13:46

Ik heb een paar problemen met de oplossing: - ten eerste wordt een stuk eigen verantwoordelijkheid weer van mensen afgepakt. Iedereen met AVI 6 voor lezen weet wat gezond eten is en wat minder gezond eten is - ten tweede wordt er weer een supranationale organisatie opgetuigd, die niet alleen bureaucratie in de hand werkt, maar ook moeilijk rekening kan houden met verschillen in regionale keukens - ten derde; hoe stel je je de bescherming tegen lobbywerkzaamheden voor? Alle kennis moet voorhanden zijn binnen de nieuwe organisatie? Dat wordt een onmogelijk waterhoofd. Ik zou er erg voor pleiten mensen hier meer vrij te laten.

oudsaider
oudsaider6 sep. 2015 - 13:46

Ik hoop niet dat uw wereld werkelijkheid wordt; dat de overheid gaat uitmaken wat ik wel en niet kan eten. Of wilt u Plasterk, nu hij toch bezig is, ook de inhoud van onze boodschappentas laten bijhouden en het aantal calorieen wat we verorberen tellen? Gelukkig bestaat de mogelijkheid om te kiezen; ook om McDonalds voorbij te lopen en geen Aviko frieten te kopen.

1 Reactie
johanw2
johanw26 sep. 2015 - 13:46

Gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid om de eisen van de gezondheidstaliban te negeren. Al probeert die steeds dwingender haar ideaalbeeld op te leggen aan iedereen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos6 sep. 2015 - 13:46

Het zal wel een hele rare opmerking zijn maar...dat doe je toch zelf? Eten. Hoe moeilijk is het om op een weegschaal te gaan staan en te zeggen ik ben te dik, ik moet meer sporten en minder eten. Lijkt me geen taak voor de overbelaste overheid. Bovendien heb ik helemaal geen zin dat ze zich daar mee bemoeien. En we kunnen allemaal wel eerlijk kiezen. Het is heel simpel, je gaat naar de supermarkt, de markt of de groenteboer en koopt voor dagen groenten. Lekker en gezond. Helemaal niet moeilijk, niemand hoeft daar een opleiding voor te volgen en iedereen weet dat. Wellicht kan de overheid subsidie verlenen aan cursussen zelfbeheersing en wilskracht.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens6 sep. 2015 - 13:46

== Hoe moeilijk is het om op een weegschaal te gaan staan en te zeggen ik ben te dik, ik moet meer sporten en minder eten. == Heel moeilijk. Blijkbaar. Voor veel mensen. Maar dat niet alleen. Onze maatschappij is decadent. En hedonistisch. Alles is beschikbaar. En dient zich goedkoop aan. De verleidingen zijn groot. De menselijke geest is zwak. Van veel mensen tenminste. De zwakke mens moet tegen zichzelf beschermd worden. Dat kan iedere psycholoog uitleggen. En gelukkig! We kunnen het uitbesteden. Zomaar. En wel aan de overheid. Daar is de overheid voor. Om goede dingen te doen. Voor ons allemaal. De overheid kan regels stellen. Aan de voedingsindustrie. Wij blij. Regels m.b.t. suiker, zout en vet. Regels voor snoep- en cola-verkoop. Op scholen. En in openbare ruimtes. Regels voor etikettering. Et cetera. Regels? Geboden en verboden! Op straffe van. Zware straffen! Dat zou pas helpen! (Sorry voor deze korte zinnen. Heeft niks met jou te maken. Had ik opeens zin in. Weer eens wat anders. Verandering van spijs. Doet eten.)

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2015 - 13:46

Je hoeft je niet vol te proppen. Net zoals je ook niet 20 broeken per jaar hoeft te kopen. Of 20 autoverzekeringen hoeft te nemen.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg26 sep. 2015 - 13:46

Of 20 diëten te volgen, want ook waar wordt heel sluw reclame voor gemaakt.

pietdeg2
pietdeg26 sep. 2015 - 13:46

Wie dik wordt door de marketing zal ook wel een gokverslaafde met enorme schulden zijn, want de reclame van de diverse loterijen is niet minder sluw. En wat te denken van al die alcoholreclame? Zullen we het maar samenvatten als: wie zelf nergens verantwoordelijkheid voor neemt heeft geen leven maar wel een heel groot smoezenboek.

1 Reactie
ratio2
ratio26 sep. 2015 - 13:46

Nu hebben voedselproducenten wel het voordeel dat ze mogen aansluiten bij genetische voorselectie van vele tienduizenden jaren, zo niet langer, die mensen aanmoedigt om vooral snel veel vet, zout en zoet voedsel te eten. We hebben als het goed is niet dezelfde genetische issues met gokken, roken en zeker niet met diëten.

leftyloosy
leftyloosy6 sep. 2015 - 13:46

De gretigheid waarmee hier een pleidooi wordt gehouden voor het opgeven van essentiële vrijheden doet me huiveren. (Los daarvan: obesitas echt oplossen betekent mensen opsluiten of lijfstraffen of verplichte maagverkleiningen. Voorlichting of vettax gaat geen verschil maken)

1 Reactie
harryo2
harryo26 sep. 2015 - 13:46

Hier is een liberaal aan het woord. Omdat een redelijke oplossing van het obesitasprobleem niet denkbaar is zonder inbreuk te maken op enkele van haar 'essentiële vrijheden' wordt een onredelijke oplossing voorgesteld: opsluiten, lijfstraffen, verplichte maagverkleiningen. Het zijn nogal autoritaire middelen die deze liberaal hier voorstelt. En dat terwijl mensen met dit soort aandoeningen vaak al vroeg in hun leven te maken krijgen met allerlei vormen van sociale uitsluiting. En dat terwijl juist liberalen, zij die zich als zodanig bekend maken, in hun bekommernis om hun welbegrepen eigenbelang daarvoor precies die sociale uitsluiting als middel gebruiken om hun doelen te realiseren. Als er ergens een oplossing voor dit probleem te vinden is, is dat te vinden in een meer sociale omgeving. Maar helaas, daar wil geen liberaal aan.

opgeheven
opgeheven6 sep. 2015 - 13:46

Het is volgens mij toch grotendeels luiheid en gemakzucht. Dat een reep chocolade ongezond is dat weet iedereen. Die vervolgens toch naar binnen werken valt wat mij betreft toch echt onder de eigen verantwoordelijkheid, net zoals niet sporten daar onder valt. Maar ik geef toe dat het ook gewoon lastig is om gezond te eten omdat je tegenwoordig doodgegooid met als gezonde producten vermomde ongezonde producten, waar groot op de verpakking staat “vetvrij”maar waar vervolgens weer veel te veel suiker in zit. En er heerst ook gewoon een hoop onwetendheid. Ook bij de schrijfster van dit artikel want geen diëtist zal je adviseren dagelijks vruchtensap te drinken. Daar wordt je namelijk ook dik van. Het is heel simpel, doe wat Arnold Schwarzenegger zegt: eet geen wit voedsel ( wit brood, aardappel, pasta, noodles) en drink geen calorieën. Drink alleen water en thee. En daarbij natuurlijk voldoende lichaamsbeweging.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny6 sep. 2015 - 13:46

70% of 80% bittere chocolade is medicijn. Maak van chocolade nou geen boosdoener want dat is het niet.

KKuijt
KKuijt6 sep. 2015 - 13:46

Natuurlijk ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de producenten. De consument kan vaak maar moeilijk nagaan hoe gezond iets is. Hoe moet je in hemelsnaam weten hoeveel zout er in je brood zit? Vooraf even chemisch laten analyseren? En aan heel veel producten is suiker toegevoegd (vaak ook als er minder vet is toegevoegd). Maar het is haast ondoenlijk om elke verpakking hier op te checken en mensen willen ook niet alleen maar bloemkool en peer eten. De informatie op verpakkingen is ook verre van volledig. Transvetten zitten nog steeds veel in convenience foods, terwijl ze als zeer slecht bekend staan. Tip: vermijdt producten met vetten die gedeeltelijk gedeeltelijk gehard zijn, volledig gehard (gehydrogeneerd) of ongehard is beter.

2 Reacties
Grozny
Grozny6 sep. 2015 - 13:46

Het staat gewoon op brood hoeveel zout erin zit. Atlans het brood dat ik altijd koop. "Maar het is haast ondoenlijk om elke verpakking hier op te checken" Een artikel omdraaien en kijken wat erin zit is idd veel werk zeg pfff. Gelukkig koop je niet iedere keer 30 nieuwe producten in de supermarkt.

adriek
adriek6 sep. 2015 - 13:46

"Maar het is haast ondoenlijk om elke verpakking hier op te checken ..." Dat is nu juist heel makkelijk omdat op vrijwel elke verpakking een duidelijke beschrijving van de ingredienten staat. Je wordt alleen moedeloos als je probeert bereid voedsel zonder te veel zout, suiker en E-nummers te kopen.

janwijn
janwijn6 sep. 2015 - 13:46

Gezond voedsel is een luxe: gezond voedsel is dubbel zo duur dan vette; zoute; zoete maagvulling. Accijns op ongezond voedsel en subsidie op gezond eten. Gezond eten bespaart de gemeenschap miljarden euro. Minder zorgkosten en minder werkverzuim.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg26 sep. 2015 - 13:46

"Gezond voedsel is een luxe: gezond voedsel is dubbel zo duur dan vette; zoute; zoete maagvulling." Kletskoek. Al die halffabricaten vol vet, zout, suiker en vooral heel veel water dat dan weer middels verdikkingsmiddelen en stabilisatoren bij elkaar moet worden gehouden, zijn veel duurder dan wanneer je zelf je handjes even laat wapperen. Weet je wat een kiloblik tomatenpuree zonder gekke additieven kost bij de Turk? En hoeveel saus je daarvan kunt maken? By the way: Spaanse ketchupproducenten hebben Heinz lekker bij de ballen. Die mogen hun rommel daar niet meer als ketchup verkopen omdat er te weinig tomaten in zitten. En als je toch bij de Turk bent, kijk dan even of het lamsgehakt in de aanbieding is. Dan krijg je twee kilo voor een tientje. Wat uien, knoflook, bleekselderij en wortelen (mogen goedkope winterwortelen zijn) erbij en wat oregano uit eigen tuin en je hebt bolognesesaus voor een heel weeshuis. Wil je 'duur' doen, dan giet je er nog een fles rode wijn in. En wat je niet op kunt vries je lekker in, want dat gaat prima. Al die halffabrikaten zijn helemaal niet goedkoop, ze zijn vooral makkelijk: daarom heet het ook gemaksvoer. En zelfs op dat gemak valt wel wat af te dingen, want zoveel werk is het niet om een uitje te fruiten en dergelijke in plaats van een pakje, zakje of fles te pakken. Bovendien zie je de meeste rommel verdwijnen in de winkelkarretjes van mensen die werkelijk alle tijd van de wereld hebben.