Joop

Zangeres en verzetsheldin Josephine Baker bijgezet in Panthéon Parijs

  •  
30-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
Josephine Baker becomes first black woman honored in the Paris Pantheon

© epa09613180 French President Emmanuel Macron stands in front of the cenotaph containing soil from various places where famed Black French-American singer and dancer Josephine Baker lived, dur

De legendarische zangeres, danseres, burgerrechtenactiviste en verzetsheldin Josephine Baker (1906 – 1975) is bijgezet in het Panthéon in Parijs, tussen andere grootheden als Voltaire, Victor Hugo en Marie Curie. De Amerikaanse Baker is daarmee de eerste zwarte vrouw die deze eer krijgt toebedeeld. De bijzetting is symbolisch, het graf van Baker in Monaco blijft op verzoek van haar nabestaanden ongeschonden.
Tijdens de uitgebreide ceremonie op dinsdag – geleid door de Franse president Emmanuel Macron – werd uitgebreid stilgestaan bij Baker als verzetsstrijder, activist en antifascist die de gesegregeerde Verenigde Staten van de jaren 1920 verruilde voor het Parijse toneel. Tijdens de ceremonie droegen leden van de Franse luchtmacht een kist met daarin aarde uit vier plaatsen waar Baker woonde: de Amerikaanse stad St. Louis, waar ze werd geboren; Parijs, waar ze met haar optredens een bom legde onder de heersende raciale en seksuele stereotypen; het Château des Milandes, in haar woonplaats Castelnaud-la-Chapelle; en Monaco, haar laatste thuis.
Macron roemde tijdens zijn toespraak Baker die ‘elke keer aan de goede kant van de geschiedenis’ stond. Daarbij maakte ze ‘de juiste keuzes en onderscheidde altijd licht van duisternis’. Macron vertelde over het racistische geweld tijdens Bakers jeugd in Missouri, toen ze als jong kind voor rijke witte gezinnen moest werken en werd mishandeld. Baker vertrok uit de VS en vond haar thuis in Frankrijk, waar ze in de Tweede Wereldoorlog een aanbod om als spion voor het verzet te werken aannam. Dat deed ze volstrekt onbaatzuchtig, aldus Macron, die ook zei: ‘Niemand was meer Frans dan zij.’
Baker was in 1963 aanwezig in de Verenigde Staten bij de Mars op Washington waar Martin Luther King zijn I have a dream-toespraak hield. Zelf sprak Baker ook en zei daar onder meer ‘in koninklijke paleizen en bij presidenten thuis’ geweest te zijn: ‘Maar ik kan in Amerika nog geen café binnenlopen om een kop koffie te bestellen. Dat maakt me woedend. En als ik woedend ben, doe ik mijn mond open, dat weten jullie. Dan zal de hele wereld het horen.’
Het was een zoon van Baker die een petitie startte om haar in het Panthéon te krijgen, een beslissing die uiteindelijk door de Franse president wordt genomen. In augustus hakte Macron de knoop door, 46 jaar na Bakers dood. In het tv-programma M legde Frankrijk-correspondent Stefan de Vries uit waarom het zo lang heeft geduurd en wat het anno 2021 betekent:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

ljhbouwman
ljhbouwman1 dec. 2021 - 10:58

Ik onderschrijf wat Francisco van Jole twittert. Miss Baker was een sterke vrouw. Ongeacht de kleur van haar sessous, haar vel of what so ever. . Want het gaat niet om de buitenkant. Een sterke vrouw, wie zal haar vijnden..... Auch mit gedämpften schwachen Stimmen......(BWV 36)

Satya
Satya1 dec. 2021 - 8:58

"Tijdens de uitgebreide ceremonie op dinsdag – geleid door de Franse president Emmanuel Macron – werd uitgebreid stilgestaan bij Baker als verzetsstrijder, activist en antifascist " Dan zou ze nu dus tegen Macron strijden. https://www.mo.be/opinie/frankrijk-vernietigt-noord-niger-grijpen-eu-vn https://www.spiegel.de/international/world/france-s-war-in-west-africa-people-collected-severed-arms-legs-and-heads-a-ae781f0b-a043-4d0e-9c8d-66491341e176 https://trends.knack.be/economie/beleid/frankrijk-beschermt-economische-belangen-in-sahara/article-normal-245179.html https://www.nytimes.com/2020/11/23/world/europe/france-extremism-children.html Die zoon begrijpt de erfenis van zijn moeder niet.

Juistem2
Juistem21 dec. 2021 - 7:09

Om bij deze heldin “Black Lives matter” erbij te halen vind ik echt verschrikkelijk. Ik denk dat Josephine van deze “organisatie” veel afstand van zou nemen. Zij had niks op met criminelen en relschoppers.

4 Reacties
Satya
Satya1 dec. 2021 - 8:07

Bewijs maar je stelling.

Zandb
Zandb1 dec. 2021 - 8:33

Juistem BLM is geen "organisatie". Het is een opvatting, een idee of, wil je het activistisch zien, 'een beweging'. Dat er mensen (organisaties) zijn die hier op zeer 'bijzondere wijze' uiting aan geven, dat valt natuurlijk niet te herleiden op de idee van Black Lives Matter. Verder mag u er in deze roerige tijden gerust van uitgaan dat relschoppers en trollen onder tal van 'parapluën' hun slag slaan; we kunnen niet alles wat we waarnemen ook zo maar duiden als we waarnemen. Tot slot: Wat u verschrikkelijk vindt, komt nu juist voort uit wat u waargenomen hebt en hoe u uw conclusies, als (voor)oordeel toepast. Dat is prima - ik zou niet weten hoe het anders moest - maar het maakt een gezond mens wel voorzichtig;. Ik bedoel, dat relativeert wel.

Juistem2
Juistem23 dec. 2021 - 7:30

Ik hoef niks te bewijzen maar wellicht geeft een quote van Josephine wel richting. "God dislikes evil, and no happiness can be built on hate. Love one another as brothers." (Ze bedoel hier dus alle kleurtjes mee) :)

Zandb
Zandb3 dec. 2021 - 10:37

Juistem Wat een denigrerende kutopmerking: "Ze bedoelt hier dus alle kleurtjes mee". Duidelijk dat u een volkomen onjuist begrip heeft, van waar een BLM voor staat.? Ik zal voor u, en hopelijk niet tevergeefs, een klein stukje citeren van wat deze vrouw bijvoorbeeld te verduren kreeg als het om BLM gaat: " 'Ik ben in Frankrijk gaan wonen en u moet weten dat ik in dit land nooit bang ben geweest, het was een sprookjesachtige plek. […] Toen ik uit Saint Louis in Missouri vertrok, lang geleden, wees de treinconducteur de laatste wagon aan. U weet wat dat betekent. In dit nieuwe land hoefde dat allemaal niet meer. Ik mocht in alle restaurants naar binnen, kon water drinken waar ik wilde, en ik hoefde niet meer naar aparte toiletten voor kleurlingen. En u moet weten dat ik daaraan gewend ben geraakt, het beviel me. […] Vrienden, ik lieg niet als ik u vertel dat ik uitgenodigd ben in de paleizen van koningen en koninginnen, in de huizen van presidenten. Maar in Amerika kon ik niet eens een hotel in om een kop koffie te drinken. Gek werd ik ervan.’ Joséphine Baker beschreef deze kloof tussen haar twee liefdes, haar vaderland en Parijs, voor een publiek van 250.000 mensen. Ze was gehuld in haar uniform van de Vrije Franse Strijdkrachten met daarop het ridderkruis van het Légion d’honneur gepind, de belangrijkste en hoogste Franse onderscheiding, die ze ontving voor haar cruciale rol in het verzet. Het was op 28 augustus 1963, tijdens de mars naar Washington voor werk en vrijheid. Vlak voordat dominee Martin Luther King zijn beroemde speech I have a dream uitsprak."

Déjà vu
Déjà vu1 dec. 2021 - 0:08

"Macron roemde tijdens zijn toespraak Baker die ‘elke keer aan de goede kant van de geschiedenis’ stond." Toch knap van Macron om dat te erkennen, aangezien ie zelf keer op keer aan de verkeerde kant staat.

Eric Minnens
Eric Minnens30 nov. 2021 - 23:33

Josephine in Volendam! Leuk Youtube filmpje. Maar dank aan Francisco, voor diens verwijzing naar Josephine's speech. Net zo boeiend eigenlijk als die van MLK, zo niet boeiender, minder hoogdravend (al had King's hoogdravendheid natuurlijk een belangrijke functie). https://www.blackpast.org/african-american-history/speeches-african-american-history/1963-josephine-baker-speech-march-washington/

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens30 nov. 2021 - 23:34

Maar=Met

Eric Minnens
Eric Minnens30 nov. 2021 - 23:36

Sorry. Maar = Maar ook

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2021 - 0:50

King was en bleef een dominee. Dan hebben we de abolitionist Sojourner Truth ook nog, al is het niet met zekerheid bekend wat ze in haar beroemde speech uit 1851gezegd heeft, ze haalde er wel de literatuur textbooks mee. https://www.blackpast.org/african-american-history/speeches-african-american-history/1851-sojourner-truth-arnt-i-woman/

Eric Minnens
Eric Minnens1 dec. 2021 - 5:29

@DD, JB ontbreekt als Francaise, maar verdient eigenlijk ook een plaats in de verscheidene lijstjes met beroemde African American speeches. Haar Franse invalshoek maakt de speech juist extra bijzonder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2021 - 10:11

[JB ontbreekt als Francaise] Franse ontbreken grotendeels in mijn lijstje bekende speeches. Zola's is de meest bekende en dat was niet eens een speech.

∆
30 nov. 2021 - 19:38

Moedige vrouw. Goed dat zij ook voor haar verzetsdaden een verdiende plek in de geschiedenis heeft gekregen.