Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zandvoort tijdelijk belastingparadijs

  •  
17-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
f1
‘Wanneer je een internationaal evenement als de Formule 1 in huis haalt, moet je het op niveau faciliteren’, zegt Bernhard van Oranje-Nassau, een van de initiatiefnemers. ‘
Tijdens de F1-wedstrijden moet de Nederlandse belastingwetgeving in Zandvoort en omgeving tijdelijk worden opgeschort. Anders slaat Nederland internationaal een flater, waarschuwt de organisatie.
‘Wanneer je een internationaal evenement als de Formule 1 in huis haalt, moet je het op niveau faciliteren’, zegt Bernhard van Oranje-Nassau, een van de initiatiefnemers. ‘Dat geldt op alle vlakken, dus ook op het gebied van de financiële transacties eromheen. Je wilt niet dat die onderworpen worden aan regelgeving waar de gasten misschien niet van gediend zijn. Daarom vragen we een belastingvrijstelling voor alle activiteiten die aan de races gelieerd zijn en ontheffing van gelieerde regelgeving.’
De nieuwe eis van de organisatie volgt op de initiatieven om dwars door een zeehondenreservaat heen te mogen crossen en om Zandvoorters met een uitkering tijdelijk onder te brengen in de IJsselhallen in Dronten. Van Oranje-Nassau: ‘Het zijn immers internationale vips die je op bezoek hebt. Die kun je niet lastigvallen met triviale zaken als files en paupers. We hebben het hier tenslotte over een high society gebeuren.’
De gemeente Zandvoort gaf vorige week een vergunning af voor het evenement. ‘Veel te laat natuurlijk’, erkent burgemeester David Moolenburgh. ‘De organisatie was al lang begonnen met de werkzaamheden die ze nodig acht. Dan maak je als gemeente geen beste beurt door niet tijdig je vergunning in te leveren. Gelukkig is ons dat niet al te zeer kwalijk genomen. We hebben goede hoop alsnog een uitnodiging te krijgen.’
De gemeente staat volledig achter de ambitie van de organisatie voor een belastingvrijstelling. Moolenburgh: ‘Sterker nog, we zijn al in gesprek met enkele juridische en financiële dienstverleners aan de Amsterdamse Zuidas om tijdelijk kantoor te houden in onze freezone. Dat is de naam die we voor de gelegenheid aan het gemeentehuis zullen geven.’
Minister van Financiën Wopke Hoekstra geeft binnenkort uitsluitsel: ‘Het zal best lastig zijn om internationale belastingregels te vinden die je nog niet kunt omzeilen via Nederland, maar we doen ons best. In elk geval kunnen we de eretribune-klanten compenseren voor de kosten die ze maken. Zolang we het woord belastingparadijs maar vermijden, net als de term douceurtje voor het koningshuis, want daar kan geen sprake van zijn. Als Kabinet begrijpen we echter goed dat je de elite niet met overheidsbeleid kunt benadelen. Anders komen ze volgend jaar niet terug en dat zou een forse domper zijn voor zo’n fijn volksfeest.’

Meer over:

satire, zandvoort, opinie, f1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

Jansen7
Jansen719 feb. 2020 - 18:37

Het is deels satire: hoe de provincie de milieu-organisaties tegenwerkte zou 20 jaar geleden nog satirisch zijn, nu is het doodnormale werkelijkheid.

Eric Minnens
Eric Minnens19 feb. 2020 - 5:01

@Semmel (ergens hieronder:) "En straks weer mensen met een andere mening zwartmaken natuurlijk." Ik mensen met een andere mening zwartmaken? Hoe kom je daar nou bij? Dat is meer jouw specialiteit (bladerend door jouw bijdragen.) Ja, of die iemand moet het wel erg bont maken natuurlijk. Als hij of zij bijvoorbeeld natrapt, trap ik terug. (Ik heb het over reaguurders hé. Prins B. mag natuurlijk te allen tijde zwart gemaakt worden.)

OlavM
OlavM18 feb. 2020 - 21:17

["Het zal best lastig zijn om internationale belastingregels te vinden die je nog niet kunt omzeilen via Nederland,....."] Spijker op de kop! Prins Bernhard doet zijn (voor)naam eer aan en zijn grootvader van moederszijde zou trots op hem zijn, als die dit had kunnen meemaken!

Pater
Pater18 feb. 2020 - 17:21

Een goeie deze keer. Ligt vlakbij de werkelijkheid.

Bert de Vries
Bert de Vries18 feb. 2020 - 14:50

Overigens, en geen satire, prins Bernhard is eigenaar van het racecircuit van Zandvoort.

1 Reactie
Katootje2
Katootje218 feb. 2020 - 16:30

Ook dat wisten we al.

vdbemt
vdbemt18 feb. 2020 - 14:16

Geschreven door: Christian Jongeneel, Schrijver en wetenschapsjournalist. Ik denk trouwens dat dat laatste, net als al zijn teksten, ook verzonnen is.

1 Reactie
OlavM
OlavM18 feb. 2020 - 21:47

@ vdbemt: [Ik denk trouwens dat dat laatste, net als al zijn teksten, ook verzonnen is.] Dat denk ik toch echt niet. Bij wetenschapsbeoefening en het journalistiek verslaan daarvan kunnen wat fantasie en creativiteit een nuttige rol vervullen. (Dit is serieus gemeend! :) ).

rabotnikeh
rabotnikeh18 feb. 2020 - 12:13

Pijnlijk, dat de overgrote meerderheid van de reageerders hier de satire niet door heeft....

2 Reacties
Freek3
Freek318 feb. 2020 - 14:32

Niet zo zeer pijnlijk, eerder illustratief.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij18 feb. 2020 - 14:47

Satire hoort m.i. iets absurdistisch/onmogelijks in zich te hebben waardoor je als snel denkt 'dit kannie waar zijn'. Dat is in dit geval absoluut niet zo, althans voor diegene die de geschiedenis een beetje kent: "De algehele belastingvrijstelling die de wereldvoetbalbond FIFA krijgt bij een eventueel wereldkampioenschap in Nederland en België is wel degelijk buitensporig, hoogst uitzonderlijk en bovendien in strijd met de Europese regels. " https://www.volkskrant.nl/sport/kabinet-geeft-fifa-ongekende-privileges-en-overtreedt-de-regels~bbc865f4/

Kaviaar2
Kaviaar218 feb. 2020 - 11:28

De IJsselhallen in Dronten, niet in Zwolle? Ik mag mezelf voor de borst kloppen dat ik nepnieuws herken. Zou er nog meer zijn in deze tekst wat niet waar is?

1 Reactie
Erik20
Erik2018 feb. 2020 - 13:02

Het is satire...

Klaas Punt
Klaas Punt18 feb. 2020 - 11:17

Ik heb de satire gemist. Dus die foto in mijn krant met racewagens op het strand is ook fake?

I am Legion
I am Legion18 feb. 2020 - 10:50

Zandvoorters met een uitkering tijdelijk onder te brengen in de IJsselhallen in Dronten??? Valt er in Zandvoort voor tijdens en na de F1 als tegenprestatie voor de uitkering dan niets op te ruimen dan? Het afval opruimen (de lege flessen e.d. zijn voor henzelf), plaspaklen en dixies schoonmaken, en de zeehonden weer terug naar hun plek jagen.

Gefaald
Gefaald18 feb. 2020 - 10:29

Max snoert alle kritiek de mond.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 feb. 2020 - 10:16

God weet! Ik zou me daar zomaar iets bij kunnen voorstellen!

Freek3
Freek318 feb. 2020 - 9:56

Toch handig die tag "satire", zonder de glimlach die je normaal van satire krijgt zou het anders lastig herkennen zijn!

de Boer2
de Boer218 feb. 2020 - 9:40

De hier aangehaalde meneer Van Volenhove voorziet in een behoefte aan strijd en divertissement. Brood en spelen dus. Reeds de antieken deden dat, dus de behoefte daartoe is wel zo langzamerhand aangetoond zou de Boer zeggen.. Draag je verieis derhalve manmoedig en klaag niet daarover maar wees blij dat er maar één Zandvoort is. En doe dat voor de mensen die in Zandvoort wonen, een hvrij ordinair en armoedig gebied. Gun die mensen toch het genoegen om even the placeto be te zijn. Je kunt dat willen verbieden, maar het is net als met vuurwerk: dan wordt het illegaal, dan gaat het circuit ondergronds. .

Rechtse Bal4
Rechtse Bal418 feb. 2020 - 9:22

dit is gooien met pingpongballetjes in de wind. Het F1 evenement wordt een doorslaggevend succes met internationale allure en aantrekking. We mogen de initiatiefnemers dankbaar zijn voor hun lef en risico. Hopelijk worden ook wat Arabische sjeiks uitgenodigd voor mogelijke investeringen aan onze kusten.

1 Reactie
adriek
adriek18 feb. 2020 - 16:46

Laat ze hun hotels wel buiten de duinen bouwen. Het strand is op de meeste plaatsen breed genoeg.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas18 feb. 2020 - 9:18

Dit begint een vervelende trend te worden op Joop. Men gooit een combinatie van een beetje waarheid en een heleboel verzinsel bij elkaar, en verpakt het op een manier die (voor sommige lezers) geloofwaardig overkomt. Je ziet keer op keer dat een selecte groep lezers ook deze 'satire' klakkeloos voor waarheid aanneemt. Omdat het in hun favoriete krantje staat, omdat het precies zegt wat ze graag willen horen, en omdat je nu eenmaal nooit weet wélke delen nu precies wel of niet satirisch zijn. En die desinformatie gaat weer op Twitter, en mee naar het werk. En zo wordt beetje bij beetje de waterput vergiftigd. Expres maar zogenaamd per ongeluk.

Zakenpief
Zakenpief18 feb. 2020 - 9:04

Jongens jongens, wat schiet iedereen weer in de stress. Kennen jullie dat japanse woord: Saa-Tie-Ree?

madbako
madbako18 feb. 2020 - 8:59

Zo'n ongeveer hetzelfde wat de FIFA en het IOC doen als ze landen het evenement gunnen. Niet dat dat OK is, maar zo werkt het nu éénmaal ten dage.

Bert de Vries
Bert de Vries18 feb. 2020 - 8:26

Tja, zo komt een koninklijke aap uit de mouw. Deze prins heeft goed geluisterd naar zijn opa. Hij heeft gezwegen tot 'nee' zeggen geen item meer is. En dan dat begrip van die rechtse Hoekstra. Waarom zou je, gvd, de schathemeltje rijke bezoekers van een sportwedstrijd faciliteren middels belastingvrijstellingen? Of staat zijn hoofd er wel naar omdat het zijn rentree over een jaar of wat in het internationale zakenleven wat mooier maakt.

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries18 feb. 2020 - 8:32

Trouwens, het citaat aan het eind van dit bericht, uit de mond van Hoekstra, lijkt wel fakenieuws. "we doen ons best. In elk geval kunnen we de eretribune-klanten compenseren voor de kosten die ze maken. Zolang we het woord belastingparadijs maar vermijden, net als de term douceurtje voor het koningshuis, want daar kan geen sprake van zijn. Als Kabinet begrijpen we echter goed dat je de elite niet met overheidsbeleid kunt benadelen. Anders komen ze volgend jaar niet terug en dat zou een forse domper zijn voor zo’n fijn volksfeest " Ik kan me niet voorstellen dat Joop zich voor zoiets leent, dus ze zullen er wel ingetuind zijn. Want bovengenoemd citaat lijkt me voldoende voor het neerleggen van zijn functie.

Jerry Bidet
Jerry Bidet18 feb. 2020 - 10:43

Satire Bertje, satire..

Jonkheer
Jonkheer 18 feb. 2020 - 8:17

Uhm, lieve mensen, dit is satire.

3 Reacties
Frank van der Laar
Frank van der Laar18 feb. 2020 - 10:34

Niet zo vreemd dat dit gemist wordt. De bevestiging van vooroordelen maakt de niet wetenschappelijk onderlegde lezer goedgelovig. Ook kan het totale gebrek aan humor bij de satiristen hier voor verwarring gezorgd hebben.

Jerry Bidet
Jerry Bidet18 feb. 2020 - 10:45

'T staat er ook gewoon nog bij. Verwonderlijk dat men dit niet door heeft, tevens vermakelijk.

LaBou
LaBou 18 feb. 2020 - 17:37

Maar helaas, weer zijn item dat hier in Nederland zomaar waar zou kunnen zijn.

Semmel
Semmel18 feb. 2020 - 7:58

Zo ken ik de echte Joop reageerders weer : Vooral op basis van een vastgeroeste overtuiging vanuit de heup reageren en de feiten negeren, want dat leidt alleen maar af. Joe, Eric, Tom : jullie staan er mooi op. En straks weer mensen met een andere mening zwartmaken natuurlijk.

frankie48
frankie4818 feb. 2020 - 7:41

Misschien dat jij je ook wat kunt gaan verdiepen in de nieuwe gronden waarom de gemeente Amsterdam zijn bedrijf toch wel een bouwvergunning voor een Twin-gebouw heeft afgegeven voor op het voormalige parkeerterrein tegenover het ING gebouw. Het gebouw waar zijn vader op de bovenste verdieping in een lege kantoorruimte hun sterke familienaam voor een miljoen gulden p/j ten gelden heeft kunnen maken bij de Postbank aan de Haarlemmerweg, een weg die vanuit het Amsterdamse centrum met al zijn problemen op de woningmarkt richting Zandvoort loopt!

mjansen2
mjansen218 feb. 2020 - 7:07

Hi Hi, tja het zou zomaar kunnen.... psychopate arrogantie van de elite Sudentencorpsen verbieden dit zijn een soort kweekvijvers van dergelijk gedrag.....en dan vervangen door een sociale stage bij het Leger des Heils ofzo voordat ze losglaten worden in onze maatschappij om hier de bestuurlijke topfuncties te gaan bekleden. Eerst enige vorm van verantwoordelijk gedrag en compassie bijbrengen...

1 Reactie
de Boer2
de Boer218 feb. 2020 - 9:43

U loopt zelf over van compassie? Nou nou nou, mjansen toch.....

Berend5
Berend518 feb. 2020 - 7:03

Satire is pas leuk als het er niet zo dik bovenop ligt.

2 Reacties
de Boer2
de Boer218 feb. 2020 - 9:52

Satire is verhelderend, als het fijnzinnig is. Dat ben ik, met u eens, Berend. Vanmorgen las de Boer op de TELETEKST die hier altijd aan staat net als in het Torentje, dus waarom zou hij dan moeten worden beschimpt over een zogenaamde plofkraak in een knalgele FIAT panda. Dat is pas satire, Lachen door je tranen heen.....

Kaviaar2
Kaviaar218 feb. 2020 - 11:31

Maar zelfs als het er huizenhoog bovenop ligt, herkennen bepaalde Joop-reageerders satire niet. Kun je nagaan als het er maar luizenhoog bovenop zou liggen...

TRAXX2
TRAXX218 feb. 2020 - 6:00

Tsja, ze schijten op ons. Als dat nog niet bekend was, dan is dat het nu wel. En zolang wij er niets aan doen, dan zal dat zo blijven. En natuurlijk zal er aan dit evenement flink verdiend worden. Alleen gaat "Nederland" daar niets van terugzien. Ondertussen dromen wij verder van de dag dat zulk soort lui hun hand overspelen....

Atlee
Atlee18 feb. 2020 - 5:44

Precies. Laat die F1 coureurs maar lekker een uur in de file staan, weten ze ook eens hoe dat voelt. Maakt het uit dat die race een uur later begint en de 200.000 idioten die komen kijken moeten wachten. Die vinden het toch veel belangrijker dat ze dezelfde behandeling krijgen als dat F1 circus? En die zeehonden? Tja, ondernemersrisico, Rutte zei het gisteren al in EenVandaag. Hadden die dieren maar niet moeten investeren in die plek, je wéét dat de overheid beslissingen kan nemen die in je nadeel werken. En natuurlijk geldt dat niet voor het grootkapitaal, dat is het bloed dat door onze aderen stroomt, dat moet koste wat kost beschermd worden middels een parallel rechtssysteem van het CETA.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos18 feb. 2020 - 5:35

Met de TT in Assen gebeurt dit ook. Net als bij de Europacup voetbal, internationale artiesten die hier optreden etc. Dit heeft te maken met de uitwerkingen van een wet uit het begin van de jaren '80. Toen traden er veel bandjes op in cafe's. Deze werden veelal zwart betaald. Er is toen een wet ingevoerd die de cafebaas verplichtte om de loonheffing voor deze bandjes in te houden en af te dragen. Tegenwoordig wordt dit door de boekingsbureau's gedaan. Deze wet heeft als bijkomstigheid dat een motorcoureur die in Assen aantreedt dus inkomstenbelasting moet betalen over de race die hij in NL rijdt. Je kunt je voorstellen dat er geen race meer gehouden wordt. Dit is met de F1 ook zo.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 feb. 2020 - 5:25

Zou Bernhard nou alleen met eigen geld beleggen of is hij de investeringsbank voor de hele familie; zo'n godfather achtig figuur die bij verjaarspartijtjes in een apart kamertje zit.

Eric Minnens
Eric Minnens18 feb. 2020 - 1:53

Prins Bernhard, David Moolenburgh en Wopke Hoekstra: drie volslagen van de pot gerukte halvegaren. De een noemt het een high-society gebeuren, de ander rept van een volksfeest. De derde waait met alle winden mee. Kan die prins niet naar een onbewoond eiland worden gestuurd? Hij is een ramp voor ons land. Die andere twee mogen hem gaarne gezelschap houden. Kunnen ze zoveel snode plannen bedenken als ze willen.

2 Reacties
Frits Frotlip
Frits Frotlip18 feb. 2020 - 7:35

Satire is u onbekend.

Eric Minnens
Eric Minnens18 feb. 2020 - 21:53

@Frits Frotlip "Satire is u onbekend." Nee joh, maar ik was nog niet helemaal wakker. Oeps. Overigens handhaaf ik mijn bijdrage, met name wat de prins betreft.

rvb2
rvb217 feb. 2020 - 23:02

Laten we hopen dat het bij satire blijft.

Thuru
Thuru17 feb. 2020 - 21:32

Sarcasme druipt er vanaf. Maar goed we zullen zien hoe de evenement gaat draaien. Hopelijk kan Max winnen.

Klaas Punt
Klaas Punt17 feb. 2020 - 21:26

Eerlijk gezegd begrijp ik het niet allemaal. Maar dat de regels en wetten van ons land onderschikt gemaakt zouden worden aan een autorace lijkt mij onbestaanbaar. Vrij naar naar de minister.

Tom Meijer
Tom Meijer17 feb. 2020 - 20:14

Schandalig.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens18 feb. 2020 - 1:54

Ja, en schofterig.

OlavM
OlavM18 feb. 2020 - 21:19

Jongens, jongens, jullie kennen Christian Jongeneel onderhand toch? :)

Eric Minnens
Eric Minnens18 feb. 2020 - 22:06

@OlavM Ja natuurlijk, sh*t, had ik maar even naar de schrijver gekeken. Wél heb jij nu natuurlijk makkelijk praten sinds Berend om 8:03 vanmorgen als eerste wees het satirisch aspect, met: "Satire is pas leuk als het er niet zo dik bovenop ligt." (We zijn inmiddels ruim 14 uur later...) ???? ????

OlavM
OlavM18 feb. 2020 - 22:39

@ Eric Minnens: Nee, het viel me oprecht meteen bij het lezen van het artikel vanavond -op, dat Christian weer in zijn element was. De uitspraken waren toch echt wel wat ál te fantastisch......

chwiedijk
chwiedijk17 feb. 2020 - 20:09

O, vindt Bernhard van Vollenhoven dat ...

1 Reactie
madbako
madbako18 feb. 2020 - 9:00

En zoals iedereen overal maar wat van vindt, mag hij dat uiteraard ook.