Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Zal de linkse wolk tegen de Miljoenennota stemmen?

  •  
21-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14511085323_a4361d2074_k

© cc-foto: jacinta lluch valero

PvdA en GroenLinks kunnen hun hakken wel in het zand zetten, maar ‘nee’ zeggen tegen onder meer de klimaatmiljarden is ook al zowat
Het is vandaag Prinsjesdag, de dag waarop het kabinet zijn begroting voor het komende jaar presenteert. Omdat Rutte III al in januari is afgetreden vanwege de toeslagenaffaire, dient die begroting ‘beleidsarm’ te zijn. Het kabinet is immers demissionair, al ruim acht maanden. En demissionaire kabinetten mogen geen nieuw beleid meer ontwikkelen, ze ‘passen alleen maar op de winkel’.
Maar of de Miljoenennota die vandaag uit het koffertje van minister van Financiën Wopke Hoekstra komt uitsluitend  ‘technisch’ van aard is, kun je je afvragen. Volgens allerlei uitgelekte berichten gaan er miljarden naar het klimaat. Dat is weliswaar afgedwongen door een rechterlijke uitspraak, maar niettemin. Bovendien geeft het op de winkel passende kabinet nog eens honderden miljoenen uit aan koopkracht en woningbouw. Ook niet echt wat je beleidsarm zou noemen.
Toch zal Rutte III er wel mee wegkomen. Het kabinet mag dan al lang geleden zijn ontslag hebben aangeboden, het kan nog steeds op draagvlak rekenen van de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat draagvlak is door de verkiezingsuitslag van 17 maart zelfs gegroeid: de vier partijen hebben samen 77 (Pieter Omtzigt is uit het CDA gestapt) van de 150 Kamerzetels.
Er is wel het een en ander gebeurd in de voorbije maanden. De ChristenUnie weet nu al zeker (nou ja, zeker) dat ze geen deel meer zal uitmaken van de volgende regeringscoalitie. Ze is dus, in ieder geval op termijn, geen regeringspartij meer. Ze gedraagt zich soms al als een oppositiefractie. Vorige week heeft ze nog tegen de coronapas gestemd, die het kabinet verplicht wil stellen voor bezoekers van onder meer de horeca. De coronapas haalde alleen een Kamermeerderheid omdat een deel van de ‘echte’ oppositiepartijen ervoor stemde.
Toch kan het kabinet wel vertrouwen op steun van de orthodoxe mannenbroeders voor een belangrijk deel van zijn plannen. Drie ChristenUnie-bewindslieden maken immers nog deel uit van het kabinet. Zij hebben de Miljoenennota mede opgesteld. Hun partijgenoten in de Tweede Kamer zullen hen niet snel laten zakken.
Maar of de begrotingsplannen voor volgend jaar ook van de oppositie veel bijval zullen krijgen is de vraag. De extreemrechtse partijen, de SP, de Partij voor de Dieren en allerlei hele kleine fracties zullen vermoedelijk tegenstemmen. Ook PvdA en GroenLinks staan niet te springen om de plannen verder te helpen. Nadat deze ‘linkse wolk’ door VVD en CDA in de kabinetsformatie werd afgewezen, zal de behoefte om het kabinet uit de brand te helpen ongetwijfeld niet al te groot zijn. Een verzoek van de VVD-fractie om overleg vooraf werd in ieder geval rücksichtslos geweigerd.
Anderzijds: PvdA en GroenLinks kunnen hun hakken wel in het zand zetten, maar ‘nee’ zeggen tegen onder meer de klimaatmiljarden is ook al zowat. Zoiets heeft weliswaar geen onmiddellijke consequenties, maar het brengt hun Eerste Kamerleden straks in een lastig parket. Want ook de senaat moet de begrotingsvoornemens voor volgend jaar nog goedkeuren. En daar heeft de regeringscoalitie in elk geval géén meerderheid. Het is aangewezen op een deel van de oppositie. In de praktijk gaat het vooral om PvdA en GroenLinks. Zouden zij het wagen nu tegen te stemmen, terwijl ze weten dat hun partijgenoten in de Eerste Kamer dan voor een uiterst ingewikkelde afweging komen te staan?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Division Bell
Division Bell22 sep. 2021 - 7:32

6.8 miljard extra voor het milieu, 1 miljard extra miljard voor de woningnood, 5 miljard voor de slachtoffers van de toeslagen, 1,3 miljard extra voor jeugdzorg, 8,5 miljard extra voor het onderwijs en dat voor een demissionair kabinet wat maar heel beperkt mag uitgeven. Dit is een feestbegroting voor de linkse wolk, ik wil wel eens zien hoe ze het aan hun achterban gaan uitleggen als ze dat gaan blokkeren en de rechtse meerderheidswolk in de kamer er met de buit vandoor gaat.

1 Reactie
De Lieve Heer
De Lieve Heer22 sep. 2021 - 22:46

Dat is geen "feestbegoting voor de linkse wolk", maar het repareren van de aangerichte schade. En dus ook geen wijziging van het beleid, maar een zoethoudertje dat grenst aan chantage. Als ik het breekbare vaasje niet mag repareren dat ik heb laten vallen, geef ik jullie de schuld. Als Nederlanders nog meer rechts en nog rechtser beleid willen dan moet dat maar. De wal keert het schip, daar komen jullie ooit heus wel achter.

lmgikke
lmgikke21 sep. 2021 - 16:05

Men hoeft niet te stemmen op een zak geld. Er zijn plannen en die worden bekostigd via de begroting. Als de miljarden die men uit wil geven naar de verkeerde doelen gaan is het gewoon gerechtvaardigd tegen de begroting te stemmen. Je kunt subsidies voor Shell, KLM, Tata om over te gaan naar een milieu vriendelijkere (is niet meteen ook alles wat nodig is) manier van werken. Maar feit blijft dan dat je diegenen die een grote verantwoordelijkheid dragen in het ontstaan van het probleem gaat belonen met een zak geld. Dat alles in de hoop dat het beter zal gaan. Dus nee, je kunt het niet zo simplistisch stellen dat men o.b.v. het geldbedrag eigenlijk zou moeten instemmen. Doet links dat wel, dan graaft men hen eigen graf. We weten allemaal dat onder leiding van VVD/Rutte het klimaat het slachtoffer gaat worden. Steunt links die begroting, dan zal Rutte dat falen afschuiven op de linkse partijen, want die waren het er mee eens en zij zijn toch degenen die verstand van klimaat hebben? En waarom zou dan de afweging ingewikkeld worden voor de partijgenoten in de eerste kamer? als die ook vanuit de inhoud reageren, dan keuren ook die het maar gewoon af. Het is Rutte/VVD die deze begroting willen uitvoeren, dan is het aan hen om zich te verantwoorden en een meerderheid te vinden. En dat doe je op de inhoud, niet op basis van de hoogte van het bedrag. De frietzaak kan me 2 euro rekenen voor een frietje, maar kan er ook 10 euro voor rekenen. Dat maakt het nog geen beter of lekkerdere frietje

Mr Ed
Mr Ed21 sep. 2021 - 13:39

Ploumen en Klaver zijn als politicus een maatje te klein voor Rutte, vandaar dat ze met Kaag als trio in een kabinet willen. Dan delven ze ook het onderspit, maar hun kiezers hebben dan geen alternatief om naar te vluchten. Triest dat er op links blijkbaar geen leider meer te vinden is, met de huidige generatie ga je geen potten breken.

1 Reactie
De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 14:47

"Ploumen en Klaver zijn als politicus een maatje te klein voor Rutte." Dat roept vooral vragen op naar de vereisten voor het vak politicus. Maar Rutte is een politicus zonder weerga, dat staat buiten kijf.

JoostdeV
JoostdeV21 sep. 2021 - 12:35

Het grootste deel van die miljarden voor de klimaat maatregelen gaan naar het in stand houden van vervuilende industrieën met technologieën die pas na jaren misschien iets bijdragen aan reductie van uitstoot en zoveel energie verspillen dat er geen ruimte is voor verduurzaming van de kantoren, transport en de bebouwde omgeving. We hebben met het PAS beleid gezien wat eindeloos vertrouwen op een papieren werkelijkheid in de praktijk heeft betekend voor het terugdringen van de stikstof uitstoot. Met de komende klimaatcrisis kunnen we ons deze kapitale fout van CDA en VVD niet nogmaals permitteren. Die miljarden van dit kabinet gaan vooral naar vervuilende bedrijven als Shell, Tata, KLM en Schiphol. Nederland heeft een groene industriepolitiek nodig waarbij miljarden worden geïnvesteerd in kennisopbouw en nieuwe duurzame bedrijvigheid zodat we grote werkloosheid voorkomen wanneer het onvermijdelijke moment daar is dat vervuilers als Tata en Shell de deuren moeten sluiten. De klimaattransitie is een gigantisch overheidsproject. We hebben met de corona crisis gezien dat dit kabinet pas in uiterste nood in actie komt met halfslachtige oplossingen en dat de ambtelijke top behoorlijk tekort schiet waar het aankomt op adequaat handelen. Hoe langer links deze bestuurders de hand boven het hoofd houdt, hoe hoger de problemen in de nabije toekomst zich opstapelen.

5 Reacties
Pater
Pater21 sep. 2021 - 14:30

"Het grootste deel van die miljarden voor de klimaat maatregelen gaan naar het in stand houden van vervuilende industrieën met technologieën die pas na jaren misschien iets bijdragen aan reductie van uitstoot en zoveel energie verspillen dat er geen ruimte is voor verduurzaming van de kantoren, transport en de bebouwde omgeving." Waar haal je die onzin vandaan?

JoostdeV
JoostdeV21 sep. 2021 - 16:36

Lees de plannen maar door. Een groot deel van de begrote miljarden gaat naar CO2 afvangen en opstarten van productie van blauwe waterstof, waarbij zelfs meer broeikasgassen worden uitgestoten dan bij direct gebruik van gas, ondanks de afvang van een deel van de CO2. Er wordt ook geïnvesteerd in pijpleidingen en electrolizers voor groene waterstof. Als Tata Steel moet draaien op groene waterstof is een equivalent van 10 windmolenparken nodig voor de elektriciteit van deze electrolizers. Denk jij dat Tata die investering gaat doen? En hoeveel miljarden wil jij de overheid laten bijdragen voor het behoud van de achtduizend banen?

Ewout Pool
Ewout Pool21 sep. 2021 - 16:38

Links houdt niemand de hand boven het hoofd, daar zijn ze niet eens toe in staat. Ik vrees dat PvdA en GL wel in moéten stemmen of hoofdlijnen met het regeerakkoord. Waarom? Omdat anders de steun moet worden gezocht aan de rechterzijde van de VVD, en die hebben niks met klimaat (of migratie, woonbeleid, etc.) Dus als je nog enige invloed wilt uitoefenen moet je het niet te hard spelen.

De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 18:23

Pater zet gewoon zijn Rutte-kleppen op en begint pas te jammeren als het kalf verdronken is. Dan komt er weer een mooi programma op TV, en dat gaat hij lekker een potje zitten huilen, omdat hij zoveel empathie heeft en begint te lullen over "wijsheid achteraf". Er zijn weinig dingen waar ik zo misselijk van wordt als van die rechtse empathie achteraf waar hij in grossiert. Meestal is die slechts het gevolg van een gebrek aan verstand en empathie vooraf.

JoostdeV
JoostdeV21 sep. 2021 - 18:51

Hoezo hebben VVD en CDA wel iets met klimaat? Nederland bungelt in vrijwel alle lijstjes helemaal onderaan. Dingen die wel voor het klimaat zijn gerealiseerd, hebben partijen als D66 en CU en GL moeten uitruilen tegen rechtse hobby's als afbraak van huisvestingsbeleid en het pamperen van de agrarische sector. VVD en CDA kunnen helemaal niet over rechts. Op de extreem rechtse flank wordt al maanden geroepen dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 12:29

"PvdA en GroenLinks kunnen hun hakken wel in het zand zetten, maar ‘nee’ zeggen tegen onder meer de klimaatmiljarden is ook al zowat." Ik zou wel eens willen weten wat die "klimaatmiljarden" eigenlijk betekenen? Een kerncentrale zodat we over een jaar of dertig de kolencentrales kunnen sluiten? Het werkelijke probleem is dat de regering in handen is van de firma "List en Bedrog" en dat er in werkelijkheid maar één prioriteit is die boven alles gaat: RUTTE ROT OP.! (doet me wat denken aan "yankee go home", maar soms vraag ik me zelfs af of er eigenlijk wel verschil bestaat. vroeger dacht je daarbij aan uncle sam, tegenwoordig aan mark zuckerberg)

1 Reactie
De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 12:36

Hallo: "Als niet duidelijk is waar de miljarden subsidie poen vandaan moet komen dan is dat wel een reden om tegen te stemmen." Dat komt er dan nog bij ja. Wij miljarden ophoesten om windmolenparken te bouwen voor de de datacentra van facebook en microsoft lijkt me ook geen aantrekkelijk idee. Als ik dit soort stukje lees van de hand van het paard van Troje begin ik altijd gelijk te zoeken naar de addertjes onder het gras.

beetlejuice150
beetlejuice15021 sep. 2021 - 11:20

Van de PvdA weet ik het niet maar GroenLinks moet oppassen dat ze qua klimaatbeleid links ingehaald worden. Immers, het kabinet trekt best veel geld uit voor klimaatmaatregelen. En als je op een klimaatpartij wil stemmen, kun je ook bij D66 terecht. Door al die jaren je huid duur te verkopen en in de zijlijn blijven staan, begint GL zich uit de markt te prijzen.

Hallo5
Hallo521 sep. 2021 - 11:04

Als niet duidelijk is waar de miljarden subsidie poen vandaan moet komen dan is dat wel een reden om tegen te stemmen. Want als dat niet duidelijk is dan zal je zien dat niet de vervuilende bedrijven van de rijken betalen middels klimaatbelasting maar dat de arbeiders een oor wordt aangenaaid. Nu is het zo dat de rijken de klimaatsubsidie voor hun vervuilende Tesla e.d. lekker opstrijken en spotgoedkoop rondtoeren op vervuilende kolen/biomassastroom. Maar wie draait er voor de kosten op? En is de klimaatsubsidie goed besteed? Is het niet nuttiger om voor hetzelfde geld vervuilende pauper auto's op te kopen en te verschrotten. Die Tesla's komen er toch wel, simpel omdat er straks niets anders meer te koop is. Maar dan hebben de rijken hun zakken al gevuld met (klimaat)subsidie en de arbeider de rekening betaald.

2 Reacties
Pater
Pater21 sep. 2021 - 14:33

Je begint met een niet-onderbouwde hypothese, vervolgens doe je alsof dat de waarheid is en ga je daar kritiek op geven. Lijkt Baudet wel.

De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 18:11

Pater heeft niet eens een hypothese. Die vindt dat we gewoon op Rutte moeten vertrouwen en dat het dan vanzelf wel goed komt.

Joop den Uil
Joop den Uil21 sep. 2021 - 10:54

Momenteel s de situatie van de kleuterklas dusdanig dat er een sfeer heerst van: jij pest mij, dan doe ik het ook, jij bent geen vriendje , dus ben ik overal tegen jij kijkt boos, dus ben ik kwaad. overbodig te zeggen dan mevrouw Kaag de aanstichtster is van alle ellende. In stripboek was ze De Intrigant (en nu ik het check, is dat een opvallende 1 op 1 vergelijking).

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr21 sep. 2021 - 14:17

Precies, De kleuterklas van Rutte is groep 8 geworden. Al zijn vriendjes zijn klaar met zijn pestgedrag!

Frank327
Frank32721 sep. 2021 - 10:40

Als inderdaad het enige beleid in de miljoenennota is dat het klimaatbeleid miljarden extra krijgt lijkt me dat ze voor stemmen. Dat ze niet in achterkamertjes vooraf een akkoord willen sluiten is vooral om zich af te zetten tegen VVD/CDA/D66. Ze willen het echte nieuwe bestuur vertegenwoordigen, wel akkoorden sluiten maar niet in het geheim in achterkamertjes. Zo zie ik het ook graag.

Poeh, poeh
Poeh, poeh21 sep. 2021 - 10:22

Dit kabinet dient zich te houden aan een technische miljoenennota. Als je met allerlei ambitieuze, meerjarige plannen nu miljarden in gaat zetten op het terrein van klimaat, wonen en zorg, dan leef je in de wereld van 'na mij de zondvloed.' Die ambitieuze en meerjarige plannen vereisen een gedegen politiek gedragen basis en niet van een kabinet dat tussen de puinhopen op apegapen ligt. Bovendien, reserveer je daarvoor nu middelen, dan kun je er donder op zeggen dat iedereen, coalitie en oppositie, met zijn eigen boodschappenmandje gaat winkelen om er maar van mee te eten, zonder dat er naar het geheel gekeken wordt.

Gerygrr
Gerygrr21 sep. 2021 - 10:19

Klimaatmiljarden investeren in verkeerde projecten? De winsten laten wegvloeien in de grijpklauwen van internationals en aandeelhouders? Nee dus! Minnesma vertelde gisteravond hoe het wèl moet.

MG1968
MG196821 sep. 2021 - 9:58

Iedere partij die in de ogen van de kiezer het laatste duwtje geeft aan de ontstane situatie binnen de formatie waardoor nieuwe verkiezingen het enige is dat rest... zal daarvoor de rekening gepresenteerd krijgen. Die partij wordt als hoofdoorzaak van het falen van de formatie geduid door diezelfde kiezer. Het gevolg is heel simpel. Alleen de partijen die niet mee willen regeren of die partijen die sowieso al geen kans hadden om mee te mogen doen kunnen nu inhoudelijke politiek bedrijven. De anderen moeten zo binnen de lijntjes blijven kleuren zodat de beeldvorming zich niet tegen hen keert. Vermoed ik.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke21 sep. 2021 - 16:08

Als je je bezighoudt met beeldvorming i.p.v. je eigen visie en missie dan zul je verliezen. Vertaald naar de gaming wereld: Als je speelt om niet te verliezen, verlies je. Alleen als je speelt om te winnen, maak je kans om te winnen.

MG1968
MG196821 sep. 2021 - 19:30

Ben ik het op zich mee eens imgikke. Ware het niet dat de visie en missie in de huidige politiek niet het product of doel is. Dat is in de vervreemdende tijden juist de beeldvorming. De politiek is het reclamebureau waarbij het product waar reclame voor gemaakt wordt ondergeschikt is aan de inkomsten van het bureau. Visie en missie als middel van het doel de revenuen van het reclamebureau. Maar, alle gekheid op een stokje, ik ben het met je eens dat uitgaan van je eigen kracht altijd het beste is.