Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zagen aan de stoelpoten van burgemeester Krewinkel

  •  
17-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Roemer

© Screenshot: Buitenhof

De Limburger wekt de indruk dat heel Heerlen van Ralf Krewinkel af wil en oom Emile Roemer met de ambtsketting wil zien rondrennen
Sinds burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen door de ernstige ziekte van zijn zoon tijdelijk is teruggetreden wordt er door, laten we zeggen deze en gene, flink aan zijn stoelpoten gezaagd. Zijn vervanger Emile Roemer, de eerste (waarnemend) SP-burgemeester van Nederland, wordt met enige regelmaat in artikelen van dagblad De Limburger opgehemeld en bewierookt. Het laatste wapenfeit in deze vuile oorlog is een artikel van Peter Kamps in De Limburger van 15 september, dat als koptekst De ideale invaller draagt en als aankondiging de tekst Emile Roemer is blij met Heerlen, en Heerlen is blij met Emile Roemer meekrijgt. In het artikel zelf lezen we:
"Emile Roemer snapt de ongemakkelijke vraag, maar gaat er niet op in. Of burgemeester Ralf Krewinkel nog wel terugkeert op zijn post, en zo ja wanneer? Natuurlijk, hij hoort de verhalen ook. Dat de politici en de ambtenaren op het stadhuis met hem weglopen. Hem graag voorgoed op de stoel van de afwezige Krewinkel zouden zien zitten.”"
De Limburger bedrijft hier bijna riooljournalistiek. We hebben het over een burgemeester die om moverende privéredenen zijn ambt tijdelijk heeft moeten neerleggen. Het gaat hier niet over pijn aan de lurven of ontstoken kladden. Dat de SP haar kans schoon zag en Roemer als waarnemend vervanger op de vrijgekomen stoel van “SP-stad” Heerlen manoeuvreerde, is begrijpelijk. Dat er vervolgens een zorgvuldig gedoseerde mediacampagne gelanceerd wordt waardoor Ralf Krewinkel inmiddels al twee stoelpoten kwijt is, is echter ongehoord.
Roemer zelf is daarbij ook niet helemaal okselfris. Hij neemt niet eenduidig afstand van de geruchten. Hij kent de verhalen? Welke verhalen? Door wie worden die verhalen de wereld in geslingerd? En welke politici en ambtenaren zagen hem graag permanent op Krewinkels stoel zitten? Allemaal? Heeft Peter Kamps gesproken met alle politici en ambtenaren die Heerlen rijk is? Het lijkt me stug, want ik heb er ook een aantal geraadpleegd, en die laten een heel ander geluid horen. Zij kwalificeren Roemer als een aimabel man, een lieve oom, maar niet als een efficiënte burgemeester. Ralf Krewinkel is misschien geen lieve oom (overigens wel een lieve vader), maar wel een kundige burgemeester en een krachtige bestuurder, zo zeggen zij. Bovendien maakt Roemer soms nogal domme fouten, zoals zich op een basisschool uitlaten over de salariëring van de leerkrachten, die hij schandalig noemde. Dat behoort een burgemeester niet te doen. Hij gaat er niet over, en hij kan er niets aan veranderen.
Het artikel van Peter Kamps wekt de indruk dat heel Heerlen van Ralf Krewinkel af wil en oom Emile met de ambtsketting wil zien rondrennen. Dat beeld is suggestief, onjuist, en bijzonder kwalijk. Het zou Roemer sieren als hij ondubbelzinnig te kennen geeft de vervanger te zijn van een uitstekende burgemeester die ziek thuis zit, en stante pede het veld zal ruimen als die laatste besluit terug te keren. Het zou Roemer bovendien sieren als hij aangeeft niet gediend te zijn van dat gezaag aan de stoelpoten van zijn zieke collega. En het zou dagblad De Limburger sieren als het niet alle SP-propaganda over Roemer voor zoete koek slikt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.