Joop

Zaanse agent duidt Poelenburg: 'Heel Nederland had opeens een mening'

  •    •  
29-09-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-29-om-10.59.49
Nu de nationale volkswoede op de hoodvloggers van Poelenburg wat afgenomen lijkt en zich, in elk geval deels, heeft verplaatst naar de corpsballen in Groningen, heeft een van de Zaanse agenten, Tom Verweij, zich op Facebook over de afgelopen periode uitgesproken. In een column beschrijft hij zijn eigen ervaringen als hoofdagent binnen team Zaanstad en daarmee zijn kijk op de gebeurtenissen in Poelenburg. Daarbij levert hij stevige kritiek op iedereen die zich ermee heeft bemoeid zonder te weten wat er nou écht speelde.
De afgelopen weken is een groep jongeren uit deze wijk negatief in het nieuws gekomen nadat zij zichzelf op beeld hadden gezet. Over hen, maar ook zeker over ons als politie zijn er een boel onwaarheden en misvattingen de wereld in gekomen.
Verweij vertelt hoe er inderdaad al jaren sprake is van jeugdoverlast op het plein bij de supermarkt. Daar was echter geen spraken van “straatterreur” zoals de laatste tijd veel uit populistische hoek te horen was, maar:
De afgelopen jaren kregen wij daar af en toe een melding van overlast. Indien er een voertuig beschikbaar was, ging deze ter plaatse, sprak met de jeugd en verzocht hen weg te gaan. Was er overlast? Jazeker. Maar niet meer als de jeugdoverlastplekken in Assendelft, Krommenie, Koog aan de Zaan, Oostzaan, Wormerveer en alle andere plaatsen in ons werkgebied.
Daarna legt Verweij uit hoe de overlast een nieuwe dimensie kreeg, toen de jongeren besloten hun gedrag op video vast te leggen. Dat leverde voor de politie een nieuwe uitdaging op. Tijd om daar rustig hun werkwijze op aan te passen kregen de agenten echter niet en de situatie ging van kwaad tot erger:
Daarbij kwam er iets wat voor ons als Zaanse dienders nieuw was: het vloggen van politie. Opeens kregen wij iedere keer als wij ter plaatse kwamen een camera voor onze neus geduwd. Behoorlijk irritant, maar niet strafbaar. Terwijl wij onderzochten hoe wij dit nieuwe fenomeen moesten aanpakken en bezig waren met uit te zoeken wie de jongeren op de vlogs waren, werd het door de landelijke media opgepakt. De overlastgevende jongeren werden straatterroristen genoemd en de situatie werd uit de context getrokken. Door de enorme media-aandacht werd de vlogger Ismail Ilgun tot een plaatselijke bekendheid en dit trok nog meer jongeren en kinderen uit de weide omgeving richting Poelenburg. Gevolg: meer overlast.
Iedereen en z’n moeder wist het opeens beter dan de agenten:
Ondertussen zoomde iedereen in op ons optreden. Er werd gezegd dat we veel te soft optreden. De harde lat moest eroverheen. Wij moesten eens kijken hoe de Spaanse politie in de badplaatsen overlast verhielp. De Mobiele Eenheid, lange wapenstokken, traangas en aanhouden. Aanhouden, aanhouden en aanhouden. Dat zou het straatterreur wel doen stoppen.
Verweij vertelt hoe de beelden die naar buiten kwamen door de manier waarop die gemonteerd waren een compleet vertekend beeld van de werkelijkheid gaven. Ook werd het vuurtje voortdurend opgestookt:
Het filmpje dat een politievoertuig in brand wordt gestoken is ruim een jaar oud en heeft zich nooit in de Zaanstreek afgespeeld. En de verslaggever die bekogeld was met eieren mocht direct aangifte doen, alleen wilde dit niet zonder dat de camera alles zou filmen. Daarmee gaan wij niet akkoord vanwege privacyoverwegingen.
Agent Verweij, die eerder al te zien was bij Pauw om over de situatie te vertellen, zegt nu blij te zijn dat de rust weer wat lijkt teruggekeerd. Hij en zijn collega’s kunnen zich nu richten op een structurele aanpak voor overlast, niet alleen in Poelenburg maar in de hele Zaanstreek. Voor alle stuurlui die vanaf de wal roepen hoe het allemaal eigenlijk moet, heeft Verweij ook nog een boodschap:
Ik wil nog een ding kwijt. Waar ik mij aan geërgerd heb is het feit dat heel Nederland een mening had over hoe wij ons werk moesten doen. De een vond dat we harder moesten optreden, de ander vond dat we juist niet moesten handhaven maar in gesprek moesten blijven. Werkt u in de bouw? Ik weet weinig van de bouwsector en zal u dus nooit vertellen hoe u een muur moet stucen of een fundering moet aanleggen. Werkt u in de zorg? Ik weet weinig van de zorgsector en zal u dus nooit vertellen hoe u een dementerende oudere moet behandelen of een openhartoperatie moet uitvoeren. Werkt u in het onderwijs? Ik weet weinig van de Nederlandse geschiedenis of de Stelling van Pythagoras en zal u nooit vertellen hoe u kennis moet overdragen. Werkt u niet bij de politie? U weet weinig van hoe u contact op moet bouwen met een jeugdgroep, wanneer een repressieve aanpak werkt en wanneer het goed is om in gesprek te blijven en wanneer wij geweld mogen toepassen. Wij hebben ervoor geleerd en ook van deze situatie hebben we weer veel opgestoken voor ons werk nu en in de toekomst.
Lees hieronder de hele column:
Bekijk hier de uitzending van Pauw met Tom Verweij:

Meer over:

poelenburg, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

Minoes2
Minoes21 okt. 2016 - 5:38

Wie heeft er geen mening? Deze agent toch ook, zoals andere agenten dat hadden in een ander onderwerp. Kijk maar eens terug naar de discussie over de aanhoudingen van mensen in grote auto's en hoe de interne strijd losbarstte en de tegenstellingen over wat nu de waarheid was binnen de politie zelf, in kranten op fora enz.? De mening van reageerders zoals hier over de uitleg van agenten gaat idem dito. Al naargelang de eigen interpretatie wordt de kennis en kunde, het gedrag, de houding van agenten de ene keer als niet betrouwbaar en de andere keer als heel betrouwbaar gedefinieerd met precies dezelfde argumenten. Zo kun je dus per definitie alles naar jezelf toe redeneren. Wat is waarheid. Soms weet ik het niet meer en soms komt die pas veel later aan het licht. Dat er ook van oorsprong Nederlandse hangjongeren zijn die overlast veroorzaken is natuurlijk evengoed waar. Echter het een sluit het ander niet uit!

Bram Emanuel
Bram Emanuel29 sep. 2016 - 20:48

"Ondertussen zoomde iedereen in op ons optreden. Er werd gezegd dat we veel te soft optreden. De harde lat moest eroverheen. Wij moesten eens kijken hoe de Spaanse politie in de badplaatsen overlast verhielp. De Mobiele Eenheid, lange wapenstokken, traangas en aanhouden. Aanhouden, aanhouden en aanhouden. Dat zou het straatterreur wel doen stoppen." Hmm, dat deden ze uiteindelijk toch ook. Aanhoudingen, een paar dagen in de cel, fikse boetes, en nu is gedonder voorbij. Dus "iedereen" had wel gelijk.

Rarar
Rarar29 sep. 2016 - 17:43

Hij is boos, omdat we een mening hadden over de politie zelf en niet over de buurtbewoners zelf. De politie moet respect verdienen en daar niet om vragen.

AnneHaan
AnneHaan29 sep. 2016 - 14:51

En wat ook nog meespeelde: de media waren al ruimschoots in de wijk aanwezig vanwege de problemen rond de islamitische basisschool. Anders was dit gedoe nooit zo ruimschoots in het nieuws gekomen.

hypothese
hypothese29 sep. 2016 - 14:17

Ach ach. De zeurpieten weten niet hoe snel ze Tom Verweij moeten neer sabelen. Deze man heeft een goed verhaal. Één probleempje … het klopt niet met het beeld wat we zelf hebben gecreëerd. Of door de media hebben laten creëren. En niet vergeten de politici. Er doet zich trouwens een raar fenomeen voor. Op dit, maar ook op andere vormen van sociaal media, worden de gemiddelde journalist al jaren als een leugenaar en onbetrouwbaar sujet bestempelt. Maar gaat het over de “criminele” autochtoon die er uit ziet als een allochtoon, dan blijk die zelfde onbetrouwbare journalist ineens je grootse vriend te zijn. En dan slikken we alles wat hij/zij ons voorschotelt. Selectief shoppen. Je gebruikt gewoon die informatie die je nodig hebt om je vooroordeel mee te bevestigen. En dat voelt weer goed. Waarheidsvinding? Nog nooit van gehoord. Hoeft ook niet. We kennen de waarheid al. Wij zijn bouwvakker, stukadoor, verpleegkundige, chirurg, leraar, politieagent in één. Wij weten het beter. Oorzaak: onze onfeilbaar geachte hersenen kunnen deze discrepantie niet aan. De “waarheid” zit iets anders in elkaar dan dat je Zeker wist..

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus29 sep. 2016 - 15:32

"Deze man heeft een goed verhaal. Één probleempje …" En dat probleem is dat de beste man zijn hoofd koel weet te houden. Dat roept nogal wat afgunst op.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten30 sep. 2016 - 7:34

''En dat probleem is dat de beste man zijn hoofd koel weet te houden.'' Dat wordt voor de wijkbewoners die al meer dan een jaar gebukt gaan onder "overlast en amok'' natuurlijk een stuk lastiger. Ik snap wel dat die afgunstig zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus30 sep. 2016 - 8:54

'Dat wordt voor de wijkbewoners die al meer dan een jaar gebukt gaan onder “overlast en amok” natuurlijk een stuk lastiger.' Niet meer dan een jaar: het is van oudsher een probleemwijk. Inclusief die klagende bewoners. Dan kun je als agent kiezen: of je gaat ook schuimbekken, zoals de meute die die Surinamer doodwurgde, of je houdt je hoofd wel koel.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten30 sep. 2016 - 12:55

Maar het hoofd koel houden is toch niet synoniem met de overlast bagatelliseren en de verantwoordelijkheid externaliseren. Voor mijn gevoel gebeurt dat laatste wel een beetje. En laat het van oudsher een probleemwijk zijn, dat wil toch niet zeggen dat bewoners hun woongenot moet worden ontzegd.

Piet de Geus
Piet de Geus1 okt. 2016 - 2:33

"Maar het hoofd koel houden is toch niet synoniem met de overlast bagatelliseren en de verantwoordelijkheid externaliseren." Dat doet hij toch niet? Hij zegt ook duidelijk dat ze even na moesten denken hoe op de situatie te reageren. Daarmee neemt hij juist de verantwoordelijkheid maar hij zegt er wel bij dat wie de verantwoordelijkheid heeft er ook de tijd voor moet krijgen. "En laat het van oudsher een probleemwijk zijn, dat wil toch niet zeggen dat bewoners hun woongenot moet worden ontzegd." Dat bedoelde ik er niet mee te zeggen. Maar het is wel het type buurt dat bij uitstek gebaat is bij agenten die zich de pis niet lauw laten maken en er niet meteen als dolle honden opduiken en zich mee laten slepen als er spanningen zijn of als er wat rotjochies uitproberen of agenten net zulke grote macho's zijn als zijzelf. Het is makkelijk om meteen op hun niveau te reageren en zodra er iemand op je auto gaat staan de lange lat over de hele groep te leggen en de omgeving schoon te vegen, inclusief de nodige trappen na om je frustratie af te reageren en eens goed te laten voelen wie er de baas is in de buurt. Van een professional mag je toch verwachten dat hij het hoofd koel houdt en op zijn minst even de tijd neemt om na te denken welke reactie op termijn het beste resultaat oplevert. Zeker omdat er geen sprake is van levensbedreigende situaties of iets dergelijks. Direct hard ingrijpen was eigenlijk alleen nodig als er politie bij was geweest toen die man van zijn fiets werd gemept en in die situatie hadden ze de dader ongetwijfeld meteen naar de grond gewerkt en afgevoerd. Ik heb over het algemeen geen al te hoge pet op van de politie maar uitgerekend deze man reageert zoals je eigenlijk alleen ziet bij goede wijkagenten die hun buurt kennen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 sep. 2016 - 13:47

En ook tegen iedereen (en zijn moeder) die het beter weet dan de agenten in Charlotte, Tulsa, Falcon Heights, Baton Rouge, Ferguson en natuurlijk ook Den Haag en Gouda zegt agent Verweij: bemoei je er niet mee want "wij hebben ervoor geleerd en ook van deze situatie hebben we weer veel opgestoken voor ons werk nu en in de toekomst."

bob b.
bob b.29 sep. 2016 - 12:41

Het bevestigt wat ik er al eerder over zei: een hoop gedoe om niks. En weer omdat het migrantenkinderen zijn. Blijkbaar hebben de media daar iets speciaal mee op het oog. Ze weten dat er een grote groep Nederlanders is met een bijna ziekelijke obsessie voor alles dat met migranten te maken heeft. Ik heb zelf een aantal van die neuroten in mijn familie rondlopen. Het ergst is dat ze die neurose zo hebben gerationaliseerd dat jij degene met een afwijking bent en niet zij.

6 Reacties
Achterberghen2
Achterberghen229 sep. 2016 - 13:32

U woont daar?

insignia
insignia29 sep. 2016 - 14:30

Goede woorden Bob. Kan ik mij helemaal in vinden.

adriek
adriek29 sep. 2016 - 14:54

Dat is nou gek. Al een jaar of tien worden 'de linkse media' er van beschuldigd allochtonen en alles wat daarmee samenhangt te beschermen. Nu worden diezelfde media beschuldigd een hetze te starten tegen migranten.

hypothese
hypothese29 sep. 2016 - 15:32

Tsja .... ik heb ook zo'n familie. Ik ben ermee opgehouden om met ze in gesprek te gaan.

bob b.
bob b.29 sep. 2016 - 18:22

@Achterbergen, nee maar er is geen enkele reden om aan de woorden van agent Tom Verweij te twijfelen. Dit zijn de mensen die oplossingen zoeken en die niet gebaat zijn bij hysterie. @AdrieK, dat deden ze met een reden, maar die houding is in zijn tegendeel omgeslagen. Tegenwoordig gelden er helemaal geen normen meer. Moet alles kunnen. Alsof berichtgeving waardenvrij is.

Savio
Savio30 sep. 2016 - 7:36

Ik begrijp je moeite. Het is inderdaad moeilijk omgaan met mensen die zichzelf moedwillig hebben laten hersenspoelen. Met familieleden is mijn aanpak: geduld. Met sujetjes die op internet stampij proberen te maken is mijn aanpak: afbranden.

Jaacob52
Jaacob5229 sep. 2016 - 12:35

De agent probeert de "incidenten" te downplayen. Feit is dat dergelijke gebeurtenissen al jaren in vele dorpen en steden plaatsvinden, tot ergernis van degene die er mee te maken hebben. Oudkerk kan er over meepraten. De filmpjes laten zien dat het politieoptreden averechts werkt.

3 Reacties
adriek
adriek29 sep. 2016 - 14:55

Er is een verschil tussen overlast - spelende kinderen die lawaai maken op een speelterrein - en terreur.

Johan eldert
Johan eldert29 sep. 2016 - 16:27

en dat kan je bewijzen of baseer jij je op de hijgerige media, die net als Zaanstad, alles uit hun verband rukken en zelfs regelrechte onzin verkopen. [autobrand had er dus niets mee te maken] En trouwens, de overlast die deze jongeren veroorzaken is dezelfde overlast die wij vroeger ook maakten. In de jaren 70, 80,90 waren wij geen haar beter. [wij = autochtone jeugd] Dus de allochtone jongeren zijn dus excellent geintegreerd. helaas wint bij beoordeling van situaties niet de objectiviteit maar de vreemdelingenhaat het.

JopieSlim2
JopieSlim230 sep. 2016 - 12:07

@ J Eldert: "En trouwens, de overlast die deze jongeren veroorzaken is dezelfde overlast die wij vroeger ook maakten. In de jaren 70, 80,90 waren wij geen haar beter. [wij = autochtone jeugd]" Ach natuurlijk, wij waren geen haar beter vroeger... Spreek alsjeblieft alleen voor jezelf. Ik kan mij niet herinneren dat er dergelijke ellende en straatterreur (autobranden in Ede, overlast in Maasssluis, Gouda, Haarlem, Utrecht e.o. en Zaanstad en ik vergeet er ongetwijfeld nog een aantal (Maastricht?)) in de jaren 70 tot 90 was. Echt niet. Maar goed, ik kom uit de Achterhoek, wellicht dat men daar wat normaler (no pun intended) met elkaar omging en nog steeds omgaat.

Rudyard Kipling
Rudyard Kipling29 sep. 2016 - 11:50

"Opeens kregen wij iedere keer als wij ter plaatse kwamen een camera voor onze neus geduwd. Behoorlijk irritant, maar niet strafbaar." Daar snijdt deze vechtjas zomaar een belangrijk punt aan. Voor een bedrag dat iedere gemiddelde tiener zonder probleem kan ophoesten kun je tegenwoordig cams aanschaffen, waarmee je desgewenst iedere openbare plek tot je eigen filmset kunt omtoveren; manipuleren, bewerken en publiceren zijn ook voor iedereen een fluitje van een cent. Dronecams vliegen als warme broodjes de winkels uit. Er is een privacyprobleem aan het groeien dat zijn weerga niet kent in de geschiedenis. Maar niet een of ander sinister hushhush overheids/politieapparaat bedreigt ons. Big Brother, dat zijn we zelf.

H.Witte
H.Witte29 sep. 2016 - 11:47

Hangjongeren die overlast veroorzaken is niet een allochtonenprobleem, maar een algemeen jongeren probleem. Een passage uit een rapport van het Ministerie van BiZa: 'Wellicht ten overvloede kan nog worden opgemerkt dat voor Nederland als geheel geldt, dat er nog steeds meer jongeren met een Nederlandse herkomst worden verdacht van aan overlast gerelateerde delicten dan jongeren met een niet-westerse herkomst.' Het probleem is dat de overlast van 'Mederlanders' veel meer aandacht krijgt.

4 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend29 sep. 2016 - 13:09

Ja natuurlijk zijn er meer autochtone jongeren betrokken bij overlast. Zij zijn ca 85% van de jongeren in Nederland als geheel. Uit statistieken blijkt echter dat overlast door niet-westerse jongeren ruim boven de 15% ligt. Vandaar waarschijnlijk die veel meer aandacht. Over de oorzaken wordt overigens al jaren een oeverloze kip/ei discussie gevoerd waarbij de waarheid wel weer ergens in het midden zal liggen.

Peter_K2
Peter_K229 sep. 2016 - 13:14

Een ander probleem is dat als die overlast door ‘medelanders’ veroorzaakt wordt, het aanpakken voor onze overheid een probleem is. Ze zijn namelijk nogal bang om voor racist uitgemaakt te worden. En terecht. Guido van Woerkom had nu nationale ombudsman geweest als hij gewoon altijd zijn mond dicht gehouden had met betrekking tot de problemen omtrent Marokkanen. Niks doen is zeer veilig voor de Geke Fabers in ons land. Als je daarentegen blanke Nederlanders neer laat knuppelen à la Miranda de Vries, dan is er geen vuiltje aan de lucht, ook al beland er een op intensive care.

frank ten cate
frank ten cate29 sep. 2016 - 16:18

zal best dat ze meer aandacht krijgen.ga maar vragen aan de zwembad directies of aan de strandtenthouders of ze gezellig zijn jullie zijn zo gehersenspoeld door die linkse oogkleppen dat je gewoon de problemen niet wil zien.

richarrd
richarrd29 sep. 2016 - 21:47

Herr vorragend Natuurlijk is het heel logisch dat heel Nederland achter 15% van de hangjongeren aangaat, en de andere 85% van de hangjongeren gewoon z'n gang laat gaan.

omaoeverloos
omaoeverloos29 sep. 2016 - 10:51

Meneer de hoofdagent heeft dus weinig verstand van klussen, bejaarden en kennisoverdracht. Schoonmaken kan hij echter als de beste, maar louter zijn eigen straatje.

2 Reacties
Zandb
Zandb29 sep. 2016 - 14:50

Oma: De agent moest ook wel zijn straatje schoonvegen: Als je ook zag wat nitwits - mensen die denken dat in de bouw werken "klussen" is, in de zorg "iets met bejaarden moeten" en in het onderwijs niet meer is dan "kennis overdragen" - allemaal aan bagger in zijn straatje hadden geshoveld!

adriek
adriek29 sep. 2016 - 14:57

Diezelfde nitwits, vaak met een iets hogere opleiding maar met net zo weinig kennis van zaken, geven op zeer hoog niveau en tegen zeer hoge vergoedingen leiding aan bouwbedrijven, zorginstellingen en de politie...

BasVV
BasVV29 sep. 2016 - 10:45

Het is niet zo vreemd dat zoveel mensen een mening hebben over de aanpak van jongerenoverlast. Om de simpele reden dat heel mensen hier mee te maken hebben. In diverse steden en wijken. En op veel plaatsen is de aanpak van de politie inderdaad vooral gericht op praten en een band opbouwen om de jongens hun gedrag te laten veranderen of in ieder geval binnen de perken te houden. Buurtbewoners die hun boodschappen daar moeten doen hebben daar echter niet zoveel aan. Op buurtbijeenkomsten heb ik zo vaak gehoord dat vooral oudere vrouwen nauwelijks nog boodschappen durven doen. Daarmee hun toch al geringe sociale contacten helemaal verliezend. Voor veel buurtbewoners is het dan ook onbegrijpelijk dat de belangen van deze jongens blijkbaar boven die van hen gaan. Tien-twintig jongens tegenover honderden buurtbewoners. De mensen snakken naar een hardere aanpak.

2 Reacties
BasVV
BasVV29 sep. 2016 - 14:30

Van de andere kant kunnen buurtbewoners natuurlijk hetzelfde als deze jongeren. Verzamel je met twintig mensen, maakt niet uit met rollater of rolstoel, ga rappen, zingen en vooral vloggen. Neem spelletjes mee. En als zich zo'n jongere daar dan nog durft te vertonen ga je gewoon samen met hem rappen of een spelletje spelen. Zo moeilijk is dat niet. Eens zien of die jongeren daar tegen kunnen. Lijkt me niet dat de politie daar op in durft te grijpen. De boodschap naar de jongeren lijkt me heel duidelijk. Het is een kwestie van terrein veroveren.

BasVV
BasVV29 sep. 2016 - 14:34

O. En vertel vooraf aan niemand dat je dat als groep gaat doen. Anders krijg je weer met allerlei instanties te maken. Die jongens kondigen hun dagelijks bezoek ook niet aan. De verrassing is de kracht.

Ben Joop
Ben Joop29 sep. 2016 - 10:42

Ook hier weer het in dit stuk besproken probleem. http://www.joop.nl/opinies/tijdperk-gezonde-verstand De alles beter wetende, feitenvrije, haters zijn ons grootste probleem .

1 Reactie
willemb2
willemb229 sep. 2016 - 13:15

Als je maar de helft van een aantal reacties op die opinie tot je door laat dringen besef je hoezeer Van Es het bij het verkeerde eind heeft.

Peter_K2
Peter_K229 sep. 2016 - 10:10

"Was er overlast? Jazeker. Maar niet meer als de jeugdoverlastplekken in Assendelft, Krommenie, Koog aan de Zaan, Oostzaan, Wormerveer en alle andere plaatsen in ons werkgebied." Dit is nu juist het probleem: iedereen die in een multiculturele wijk woont kent het probleem en is het zat. Stel je eens voor dat een stel NVU-jongeren voor een Turkse supermarkt zouden gaan rondhangen en allemaal nare opmerking naar Turkse mensen zouden gaan maken. Hoe lang zou het duren voordat er tegen opgetreden zou worden? Waarom duurde het zo lang voordat die Turkse jongeren aangepakt werden? En dan die vergelijking over de bouw. De bouw gaat alleen mensen aan die daar werken. De politie is een overheidsapparaat. Ooit was er een slogan: die pet past ons allemaal. Die slogan snijdt beter hout. Het werk van de politie gaat ons allemaal aan, we moeten er ook allemaal aan meebetalen. Vandaar dat iedereen er ook een mening over heeft. En dat is goed. Als dat mijnheer de agent niet bevalt, dan gaat hij maar in de bouw werken.

8 Reacties
jahoor2
jahoor229 sep. 2016 - 11:04

Deze agent probeert je duidelijk te maken dat jij helemaal niets begrepen hebt van deze problematiek. Jij maakt er weer een multiculti dingetje van met simpele oplossingen terwijl je totaal niet weet wat er echt speelt.

Zandb
Zandb29 sep. 2016 - 11:34

Peter_K Dat zijn allemaal aannames, die u doet. En die zijn ongefundeerd en/of kloppen niet: 1. Het duurde niet langer dan normaal dat deze jongeren aangepakt werden. 2. Deze jongeren worden niet anders aangepakt dan andere jongeren. 3. Wat verstaat u onder een "multiculturele wijk" en wie is "iedereen" in zo'n buurt? 4. Als mensen het zat (zouden) zijn, tonen ze dat allemaal op dezelfde manier? 5. De bouw (of de zorg) gaat niet alleen de mensen aan die daar werken. 6. Het werk van de politie gaat ons allemaal aan maar niet in die zin dat u zich direct hebt te bemoeien met hoe een agent zijn werk doet. 7. Als u dat niet bevalt gaat u maar in de bouw werken.

Common Sense
Common Sense29 sep. 2016 - 11:38

Q Zanb: kun je dit ook nog onderbouwen, of is het alleen: als hij Ja zegt, zeg ik Nee? Kinderdagverblijfniveau.

Ben Joop
Ben Joop29 sep. 2016 - 11:41

"Vandaar dat iedereen er ook een mening over heeft. En dat is goed." helaas voor u is dat vanuit rechtserzijde nogal feitenvrij of slechst gebasser op anecdotisch bewijs. Zie ook: http://www.joop.nl/opinies/tijdperk-gezonde-verstand "Als dat mijnheer de agent niet bevalt, dan gaat hij maar in de bouw werken." typisch dictatoriaal rechts: Meneer moet zijn bek houden en naar onze onzin luisteren.

Molly Veenstra
Molly Veenstra29 sep. 2016 - 12:18

Zelf woon ik in zo'n multiculturele wijk en ik ontken het probleem niet. Vijfendertig jaar geleden woonde ik ook in deze wijk, destijds een monoculturele, oerhollandse, typisch Amsterdamse volkswijk. De problemen met rondhangende straatjeugd waren net zo groot, misschien zelfs wel groter dan tegenwoordig.

Peter_K2
Peter_K229 sep. 2016 - 12:54

@Zandb 1. Burgemeester Geke Faber was helemaal niet van zins wie dan ook aan te pakken, totdat die houding onhoudbaar werd en zij bijdraaide. 2. Dat is juist mijn punt: overal kun je overlast bespeuren die niet aangepakt wordt. 3. Tja, "multiculturele wijk” een rekbaar begrip. Ik zeg: minimaal 30% niet westerse allochtonen. Nu gaat u natuurlijk een andere definitie geven. Het begrip "iedereen" is wellicht iets te ruim gekozen, er zullen wellicht kluizenaars zijn die van toeten nog blazen weten. 4. Nee, anderen die het zich kunnen permitteren verhuizen bijvoorbeeld naar een aangenamere omgeving. 5. O nee? Wie heeft u in gedachten? Omwonenden hebben bijvoorbeeld slechts invloed via (daar is tie weer): de overheid, via de bouwvergunning. 6. Volgens mij is er geen directe bemoeienis geweest, maar slechts kritiek. En kritiek is waar onze overheidsdienaren over het algemeen slecht tegen kunnen. Vandaar ook dit verhaal van deze agent. 7. Ik werk reeds in een technisch beroep. Ik ben slechts verantwoording schuldig aan mijn werkgever, de klant, en eventueel de overheid.

Peter_K2
Peter_K229 sep. 2016 - 13:05

@jahoor Ik draag geen (simpele) oplossingen aan, en dat hoef ik ook helemaal niet. Ik constateer slechts dat er overlast is, en dat die niet effectief aangepakt wordt. Als klant van de politie hoef ik mij helemaal niet te verdiepen in hun methodiek, ik kan wel heel makkelijk hun resultaten beoordelen.

Zandb
Zandb29 sep. 2016 - 15:10

Peter_K Uw ideeën zijn gebaseerd op aannames. Als die niet kloppen, kloppen uw ideeën niet. 1/2. Deze jongeren werden aangepakt zoals ze normaal gesproken aangepakt worden. Die hele heisa er om heeft daartoe weinig tot niets in positieve zin bijgedragen, qua snelheid en de wijze waarop zoiets opgelost wordt. 3. U telt die 30% allochtonen ook mee bij "iedereen"? En die mensen in de wijk van autochtone afkomst die zeggen nergens last van te hebben? En de mensen die er wel last van hebben maar het niet nog echt zat zijn? 4. Verhuizen is maar één manier om te reageren. Je kunt ook heel opbouwend omgaan met iets wat je zat bent omdat sommige mensen ook wel begrijpen dat niet alles zo eenvoudig ECHT opgelost kan worden en dat overlast iets is van alle tijden en zeker niet alleen aan allochtonen voorbehouden is. Maar je kunt inderdaad ook in de vreemdelingenmodus schieten: Dan is er geen sprake van overlast maar van verkeerde mensen. 5. De bouw maar vooral de zorg gaan ons allemaal op dezelfde manier aan als ons de politie aangaat. Dat bedoel ik. 6. Tja. Wanneer is het kritiek en wanneer bemoeien met? En wie bepaalt dat? 7. Een politieagent is ook slechts verantwoording schuldig aan de klant en aan de werkgever en de overheid.

Anton Chigurh
Anton Chigurh29 sep. 2016 - 10:05

Ben benieuwd of de omwoners er net zo makkelijk over denken..

4 Reacties
Ben Joop
Ben Joop29 sep. 2016 - 10:43

U hebt er zo te zien geen idee van anders vroeg u zich dat niet af.

jahoor2
jahoor229 sep. 2016 - 11:11

Denk dat de omwonenden de hype bespaard had mogen blijven.

Zandb
Zandb29 sep. 2016 - 11:36

Anton: Leg eens uit dan, waarom u vindt dat die agent er makkelijk over denkt?

Windowjan
Windowjan29 sep. 2016 - 19:02

De bewoners in Poelenburg zijn blij met al die aandacht, nu eindelijk wordt er iets aan die ellende gedaan. Een paar weken geleden kwamen inwoners aan het woord, in een live ''Vergadering Zaanstad Beraad'', hebben jullie, Ben/jahoor/Guust, dat bekeken? Ik wel, jullie niet, dat is wel duidelijk.

H.Witte
H.Witte29 sep. 2016 - 10:03

En zo is het. Opgeblazen door 'luie' journalisten die geen zin hebben om wat dieper te graven en gretig aangepakt door volksmenners.

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop29 sep. 2016 - 12:55

precies!

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2016 - 10:00

Dit klinkt als een politie agent met verstand. Ik word daar erg blij van. Niet in de laatste plaats omdat er ook veel agenten in het nieuws komen zonder veel verstand. Gelukkig werken er ook mensen zoals deze man. Iemand die zijn vak verstaat en weet wat hij doet. Daar moeten er veel meer van komen.

3 Reacties
KeesV3
KeesV329 sep. 2016 - 10:57

Dus als jij ziet dat je demente moeder slecht wordt verzorgd in een verpleeghuis... Dan neem je ook genoegen met een opmerking als: ik heb verstand van, wat wij doen is goed want wij hebben hiervoor geleerd, en u niet... Dat lijkt mij sterk.... Iedereen heeft toch een mening voor zaken die hem/haar aangaan? De verbouwing van je huis, de zorg voor je moeder in een verpleeghuis en de aanpak van overlast? Dan laat je jezelf toch niet zomaar afschepen met de opmerking dat zij er echt verstand van hebben? Niet dat elke mening hout snijdt... maar het verweer van de politie is enigszins arrogant. Alle kritiek kun je daarmee terzijde schuiven. Wat vinden we van etnisch profileren? Mogen wij daar een mening over hebben? Of heb ik daar niet voor geleerd?

Paul250371
Paul25037129 sep. 2016 - 12:52

Verstand: De stelling van Pythagoras is te moeilijk haha. Zonder gekheid, wat hij prima aangaf is dat de rol van de kwaliteitsmedia heel veel te wensen overlaat. Sensatiezoekende hyena's

hypothese
hypothese29 sep. 2016 - 14:35

Ja beste KeesV, … iedereen heeft een mening of word geacht een mening te hebben. Ik denk dat daar het probleem in schuilt. Je moet overal wat van vinden. We overschreeuwen elkaar met onze meningen. Zonder naar onszelf te kijken/luisteren of het wel klopt wat we zeggen. We luisteren liever niet naar een afwijkende menig. Want dat past niet in ons eigen verhaal. En daar gaat het fout. We zijn geneigd om te geloven wat we zien en horen. De krant of TV. En denken dan dat we een goed onderbouwde menig hebben. Uit ervaring weet ik dat de “waarheid” net even anders ligt dan dat ik had gedacht. En ik geef toe, dat voelt niet altijd even prettig. Maar liever vijf minuten kortsluiting in je bovenkamer, dan de rest van je leven onwetend te zijn. Kritisch denken is niet makkelijk. Maar durf te twijfelen. En daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Want met Twijfel begint het Weten.

Bram Emanuel
Bram Emanuel29 sep. 2016 - 9:22

"Werkt u in de bouw? Ik weet weinig van de bouwsector en zal u dus nooit vertellen hoe u een muur moet stucen of een fundering moet aanleggen." Ja, maar hij heeft vast wel een mening over hoe om te gaan met met problemen in de sociale omgang in de bouw. Of soortgelijke problemen op school. Of in de zorg. En daar ging het hier om. Niet over zeer specifieke politiezaken als hoe een voortvluchtige overvaller te vangen, of hoe een drugsbende op te rollen.

3 Reacties
Ben Joop
Ben Joop29 sep. 2016 - 10:52

En weet dus hoe je dergelijke jongeren het best aan kunt passen? U weet dat ook beter dan deze agent? Daar geloof ik geen klap van. U lijkt ook zo iemand die slechts en alleen de haat wil conserveren.

Zandb
Zandb29 sep. 2016 - 11:39

Bram: Daar ging het hier niet om. Dat legt die agent nu juist heel duidelijk uit. Daar hoeft u het niet mee eens te zijn maar dan moet u wel op een andere manier reageren.

Bram Emanuel
Bram Emanuel29 sep. 2016 - 14:48

Beste Ben, u bent een typisch gevaletje van de pot verwijt de ketel. Hooggeachte Zand, deze agent vergelijkt appels met peren. Pesten, treiteren en kleine criminaliteit, daar heeft iedereen wel ervaring mee. Kan direct zijn als pestslachtoffer/pester of als familielid, klasgenoot etc. Dat maakt dus iedereen enigzins deskundig. En dat geldt niet voor een fundering leggen, of een voorvluchtige crimineel vangen. Vandaar mijn reactie.

Zephyr2
Zephyr229 sep. 2016 - 9:19

Dus als er niet gevlogd was, was alles bij het oude gebleven? Moraal van de politie: zolang het geen negatieve publiciteit geeft, pappen en nathouden.

2 Reacties
jahoor2
jahoor229 sep. 2016 - 11:08

Hij bedoelt dat de politie beter zijn werk doet zonder mensen aan de kant, zoals jij, die het zogenaamd beter weten.

Zandb
Zandb29 sep. 2016 - 11:46

Zephyr: Dat is een karikaturale weergave van de werkelijkheid. U doet net of dit "probleem" nu compleet opgelost is. Natuurlijk zal de politie gevoelig zijn voor veel heisa; ze zal wel moeten! Dat kun je niet alléén de politie verwijten.

mulligan
mulligan29 sep. 2016 - 9:16

Wedden dat er reaguurders zullen zijn die het nog weer beter weten dan deze agent?

7 Reacties
Anton Chigurh
Anton Chigurh29 sep. 2016 - 10:48

De politie was toch de gewapende tak van de PVV? Een in en in racistisch instituut? Of nu opeens niet meer..

Ben Joop
Ben Joop29 sep. 2016 - 10:48

http://www.joop.nl/opinies/tijdperk-gezonde-verstand

jahoor2
jahoor229 sep. 2016 - 11:08

Je hebt de weddenschap gewonnen :)

Bram Emanuel
Bram Emanuel29 sep. 2016 - 11:14

Als er reaguurders werkzaam zijn bij politie, jeugdzorg, reclassering of iets dergelijks zou ik niet weten waarom hun professionele meningen niet relevant zouden zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus29 sep. 2016 - 11:14

Maar als je werkelijk nergens verstand van hebt dan kun je toch zeker wel een mening over 'straatterreur' verkondigen.

Paul250371
Paul25037129 sep. 2016 - 12:56

@Anton Chigurh De politie was toch de gewapende tak van de PVV? Een in en in racistisch instituut? Of nu opeens niet meer. Tuurlijk wel, wellicht is deze diender de uitzondering die dit feit bevestigt.

Minoes2
Minoes21 okt. 2016 - 5:18

"Wedden dat er reaguurders zullen zijn die het nog weer beter weten dan deze agent?" Zoals er reageerders waren die het beter wisten dan die andere agent?

truusbeek2
truusbeek229 sep. 2016 - 9:09

"En de verslaggever die bekogeld was met eieren mocht direct aangifte doen, alleen wilde dit niet zonder dat de camera alles zou filmen. Daarmee gaan wij niet akkoord vanwege privacyoverwegingen." Maar je wel zonder protest voor lul laten zetten op Youtube. OK jongens gewoon doorlopen want alle koppen zijn weer mooi in het zand!

5 Reacties
Ben Joop
Ben Joop29 sep. 2016 - 10:48

U bent niet geintreseert in oplossingen, u wenst de haat te conserveren.

jahoor2
jahoor229 sep. 2016 - 11:10

beter lezen. Jouw kop zit in het zand.

Zandb
Zandb29 sep. 2016 - 11:48

truus: Het ene mag wel en het andere niet. Zo simpel is het weer eens. Dat u dat niet weet, daar hoeft de politie geen rekening mee te houden, toch?

Paul250371
Paul25037129 sep. 2016 - 12:58

Zij mogen het wel mijnheer de agent en ikke nie miemiemie. Ik wil alleen maar aangifte doen met camera want dat doet Ismael ook boeoeoeoehoeooe, mimieemiemie

truusbeek2
truusbeek230 sep. 2016 - 7:01

Ben Joop en Zanb Zie hier jullie overvloedige reacties en ik vraag mij af of jullie ook hadden gereageerd indien het een stelletje Urkse kansloze kaaskoppen waren geweest die een buurt in Urk op stelten zetten.