Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Yvonne Snitjer werd Libië uitgezet na detentie, wil zo snel mogelijk terug

  •  
13-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-06-13 om 22.18.34
Yvonne Snitjer, de hulpverlener en Joop-opiniemaker die eind mei een korte periode vermist raakte in Libië , wil zo snel mogelijk terugkeren naar Tripoli. Dat meldt de Volkskrant. Snitjer werd twee weken in Libië gedetineerd en vervolgens het land uitgezet. Dinsdag arriveerde ze in Nederland, waar ze aangaf eigenlijk meteen weer terug te willen gaan. ‘Het is de enige optie voor mij. Ik kan het niet anders uitleggen, ik heb mijn werk, huis en auto daar’ aldus Snitjer.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken werd Snitjer in Tripoli gearresteerd omdat ze foto’s maakte van gevechten in de hoofdstad. Snitjer zelf spreekt dit echter tegen.
"Natuurlijk heb ik geen filmpjes of foto’s gemaakt van gevechten. Ik heb alleen mijn auto geparkeerd op een plek waarvan ik weet dat er snel internet is. Als je in Tripoli woont, leer je zulke plekken kennen. Bij mij thuis is geen snel internet, in veel cafés ook niet."
"Om de hoek van de plek waar ik geparkeerd stond, is een politiepost. De commandant was nog in de gevechtsmodus, van de gevechten eerder die dag. Hij ziet mij, een buitenlandse vrouw, hij vraagt mijn paspoort, hij ziet stempels staan van Misrata – dat is de stad waarvan milities net een dag eerder slaags waren geraakt in Tripoli. Dat was mis."
Volgens Yvonne Snitjer is er onder de Libische bevolking een groot wantrouwen tegen buitenlanders en hulpverleners. Daarom zegt ze ook al vaker aangehouden te zijn door de autoriteiten. Snitjer was jarenlang actief voor het Nederlandse Rode Kruis en runt in Tripoli de onderwijsstichting Al Eureka.
Het detentiecomplex waar Snitjer bijna achttien dagen vastzat, is in handen van een salafistische militie genaamd Rada Special Deterrence Forces. Ze werd er naar eigen zeggen goed behandeld.
Snitjer werkte in 2011 met een groep Libische vluchtelingen en raakte in de band van het land. Daarom wil ze ook graag weer terugkeren. Zo zegt ze in het AD : ‘Vraag me niet om uit te leggen waarom ik zo gegrepen werd, want dat begrijp ik zelf ook nog steeds niet. Er is iets in me dat zegt dat dit mijn plek is. Ja, het ministerie heeft me uitvoerig gewaarschuwd. Ik ken de risico’s, maar overal kan je iets overkomen. Ik weet welke risico’s ik neem, dat doe ik met mijn volle verstand en ik ga zeker niet naar gevaarlijke situaties.’

Meer over:

libië, wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Phil2
Phil215 jun. 2017 - 8:18

Is dat de goden verzoeken? Of Allah tarten? Kan iemand haar hier een baan aanbieden dat te maken heeft met de ontwikkeling van Libië?

General Kenobi
General Kenobi14 jun. 2017 - 14:29

Ik moet toegeven, heel knap dat je zo iets kan meemaken zonder er ook maar iets van te leren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jun. 2017 - 11:52

Als je het land wordt uitgezet wordt legale terugkeer toch moeilijk stel ik me zo voor.

omaoeverloos
omaoeverloos14 jun. 2017 - 10:25

Dat kan nog lastig worden, er is weinig emplooi voor mensensmokkel van Italie naar Lybie.

Philip Tielsen
Philip Tielsen14 jun. 2017 - 9:23

Hopelijk krijgt Yvonne Snitjer als ze weer in de problemen komt net zoveel sympathie. En krijgt ze dan niet dezelfde hatelijkheden toegeworpen die Ebru Umar over zich heen kreeg toen die vast zat.

bolle ben
bolle ben14 jun. 2017 - 8:12

Ze doet maar, maar niet komen huilen als ze weer vast zit of gegijzeld is. Sommige mensen zijn niet te helpen.

ruma ankka
ruma ankka14 jun. 2017 - 7:45

Mevrouw is wel een beetje hardleers.

Jaacob52
Jaacob5214 jun. 2017 - 7:11

Mijn zegen heeft ze, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

paardje2
paardje213 jun. 2017 - 21:12

Siert haar ergens wel, deze roekeloosheid. Blijkbaar toch niet zo dom. Maar wie betaalt haar medische zorg en uitkering als ze strals de rest van haar leven met PTSS of anders arbeidsongeschikt thuis zit? Als ze daar wil blijven moet ze maar naturaliseren. Ik ga er niet voor dokken.

2 Reacties
bakkwast
bakkwast14 jun. 2017 - 3:55

dat betalen wij

Cocicati
Cocicati14 jun. 2017 - 8:32

"Ik ga er niet voor dokken." Ik wel, ik betaal voor iedereen die hier verzekerd is en medische hulp nodig heeft. Ook als jij je benen breekt betaal ik ervoor, ook als het je eigen schuld is.

Starter3
Starter313 jun. 2017 - 20:46

Ze zal volgens haarzelf ongetwijfeld goed werk doen, maar moet je haar niet gewoon in bescherming nemen en haar niet meer terug laten gaan.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer213 jun. 2017 - 20:40

"Yvonne Snitjer werd Libië uitgezet na detentie, wil zo snel mogelijk terug" Succes.

Josef K
Josef K13 jun. 2017 - 20:23

Als dat maar goed afloopt.