Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Yvon Jaspers en de vreemde vreemdelingen

  •  
15-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_yvon.jpg
Het merkwaardige toontje in het KRO-programma 'Liefs uit…'
KRO’s Liefs uit… is een programma van de publieke omroep over Nederlanders die verliefd worden op een buitenlandse partner. Een goedlachse Yvon Jaspers interviewt de stelletjes over hun leven in Nederland, over de liefde, en over hun problemen. Een alleraardigst, lief en onschuldig programma.
Neem nu de Nederlandse Vincent en de Singaporese Lynn. Jaspers vraagt zich hardop af wat Vincent toch met die Aziaten heeft? Is hij op zoek naar zijn Aziatische prinsesje uit een duizend-en-een nacht sprookje? Vincent geeft graag toe dat hij Aziatische prinsesjes wel ziet zitten. Mooie lange zwarte haren, lief koppie en lekker klein, niet zoals die grote Hollandse dames. Jaspers kan er hartelijk om lachen.
Jeniffer moet haar Turkse vriend Metin toch echt leren dat mannen en vrouwen in Nederland gelijk zijn. Metin wordt daarom ook steeds maar gevraagd wat hij daar nou van vindt? De Turks-Koerdische jongen, opgegroeid in het Turkse platteland, geeft toe dat hij dat soms wel raar vindt dat vrouwen er hier zoveel voor het zeggen hebben.
Uiteindelijk kan hij het, echter, wel accepteren. Maar, zegt Jaspers tegen Jeniffer, je moet hem dat echt nog wel verder aanleren hoor. Laat hem je niet op verkeerde ideeën brengen. Jeniffer’s vader wou eerst nooit dat zijn dochter met een buitenlander thuis kwam, maar kan het op den duur wel vinden met Metin. Metin is kennelijk anders dan die andere buitenlanders. 
Simone besloot te reizen naar Thailand, nadat ze een zware relatie achter de rug had. Daar ontmoette ze de Laotiaanse monnik, Keo. Simone ziet dat wel zitten een boeddhistische monnik en neemt Keo mee naar Nederland. ‘Je hebt zomaar een boeddhistische monnik uit zijn tempel gehaald’, zegt Jaspers enthousiast. Hij is ook niet zomaar een alledaags exemplaar, hij is een boeddhistische monnik!
Anne-Marijn vertelt Jaspers enthousiast dat als je een man zoekt, je naar Sri Lanka moet gaan, ook een boeddhistisch land. Daar staat namelijk iedereen te springen om met een Hollandse te trouwen. Toch twijfelt ze nog of haar vriend Thusitha wel echt van haar houdt en niet in Nederland is vanwege een paspoort. Dat Thusitha in Sri Lanka een goed betaalde baan heeft, maakt het er natuurlijk wel wat beter op, maar er waren nog wel wat twijfels. Wat vond haar familie van Thusitha? Ze vonden het heel erg bijzonder hoe zwart hij is, niet een alledaags gezicht in Nederland natuurlijk.
Ellen is er vrij zeker van dat haar Ghanees, Bismark, echt niet in Nederland is vanwege het geld of vanwege een paspoort. Ze is zelf nog een student en Bismark is werkeloos. Haar moeder en zus zien de liefde niet echt zitten, en na een tijdje is de relatie over. Zijn Ghanezen wel te vertrouwen? Is Bismark wel te vertrouwen? Arme Ellen (meen ik oprecht, ze lijkt me een lief meisje). 
Dan hebben we tot slot Michael en Lorena uit Chilli. Wat heeft Lorena toch dat Hollandse meiden niet hebben vraagt Jaspers zich oprecht af? Hoe kun je nou van een Chilleense houden als er hier ook genoeg keuze is? Michael zegt dat hij van haar houdt omdat ze zo puur en authentiek is. Maar zegt hij, ze moet wel zo snel mogelijk Nederlands en over onze normen en waarden leren. Wat het laatste betekent wordt niet echt uitgelegd, maar we hopen allemaal dat Lorena ze uiteindelijk onder de knie krijgt. Het stelletje krijgt uiteindelijk wat problemen omdat Lorena niet snel genoeg Nederlands leert, aldus Michael.
Dat is KRO’s Lief uit… tot nu toe voor u. Laotiaanse mannen zijn mysterieus en boeddistisch, Srilankaanse mannen willen allemaal een Nederlandse vrouw, Turkse mannen zijn vrouwonvriendelijk, Singaporese vrouwen zijn Aziatische prinsesjes uit duizend-en-een-nacht, Ghanese mannen zijn niet te vertrouwen en Chileense vrouwen zijn puur en authentiek. Of het nou bewust oriëntalisme is of niet, ik vind het maar een ouderwets programma dat Liefs uit…

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Andy40
Andy4015 okt. 2013 - 19:47

Mag yvon Jaspers, net als de Turkse vader, niet ook gewoon een beetje boerin zijn?

JacquesVanKooten
JacquesVanKooten15 okt. 2013 - 19:47

Dus de schrijver vindt Yvonne Jaspers een ouderwetse tut? Moet daar dan echt een artikel aan gewijd worden?