Elke sport kent zijn 'bad boys'. Zo kent het tennis Kyrgios en het voetbal Balotelli. Waarom kan Yuri dat niet zijn voor het turnen?
Yuri van Gelder is uit het Nederlands Olympisch team gezet en naar huis gestuurd, omdat hij zonder toestemming weg is gebleven van het Olympisch dorp en alcohol had gedronken. Dit is het soort nieuws waar broeken van afzakken en terug in de kast kruipen. Nieuws waarvan je hoopt dat niet alles is verteld, omdat het niet logisch klinkt. Yuri die na een paar drankjes ook een paar lijntjes neemt, om vervolgens in zijn boxershort de handstand te doen op het beeld van Jezus in Rio. Dat is een actie die een ticket naar Schiphol zou rechtvaardigen.
Maar volgens de woorden van de leiding van TeamNL en de directeur van gymnastiekbond KNGU, is Yuri een nacht weggebleven (wat niet mocht) en heeft hij alcohol gedronken (wat niet verboden is). Verder wordt verteld dat dit gedrag niet bij deelname aan de Spelen, of welk sportevenement dan ook, hoort. Sporters hebben een voorbeeldrol en daar zou ‘dit gedrag’ absoluut niet bij passen. Yuri zou kernwaarden hebben overschreden.
Wellicht hadden TeamNL en de KNGU even stil kunnen staan bij één van de grootste sportieve prestaties van Oranje. Het EK voetbal van 1988. Nederland won in de halve finale van Duitsland, het team werd gek en het land draaide door. Na die halve finale huurde de aanvoerder, Ruud Gullit, een disco af. De voetballers en hun aanhang feestten door tot in de kleine uurtjes. Je kan er gif op nemen dat ze de avond niet op ranja doorbrachten. Rinus Michels, de coach, werd de generaal genoemd. Hij kreeg die naam niet omdat hij alles maar accepteerde. Hij was van de discipline. Iedereen kende zijn rol en vervulde die ook. Klagen deed je maar in je slaap.
Maar de generaal begreep dat de boog niet altijd gespannen kon zijn. Ook al was hij het misschien niet eens met de manier van ontlading, hij gunde het de jongens wel. Het leidde in dit geval onder andere tot een goal van Van Basten die hij eigenlijk niet eens had mogen maken. Hij had op zeker moeten spelen en de bal terug moeten leggen. Van Basten die zo ontspannen was, omdat hij waarschijnlijk met zijn gedachten nog in de disco zat.. ah, ah, ah, ah, stayin alive, stayin alive.. keilde de bal magistraal voorbij de handen van de keeper en onder de lat.
Bad Boys Elke sport kent zijn ‘bad boys’. Zo kent het tennis Kyrgios en het voetbal Balotelli. Waarom kan Yuri dat niet zijn voor het turnen? Sporters zijn voor veel mensen rolmodellen, maar wie zegt dat Yuri dat niet is? Epke Zonderland is een rolmodel bij uitstek. De ideale schoonzoon en een topturner bovendien. Als je daar een paar honderd van had, dan zou je er het Binnenhof mee vullen, ze de sleutels van je huis geven en de belastingaangifte laten invullen. Zoveel vertrouwen wekt Epke. Maar de wereld zit niet vol met Epkes. Er zijn Epkes en Yuri’s. Yuri is het ideale rolmodel voor de Yuri’s in de wereld. Hij ging voor de top en behaalde die. Balanceerde op de rand door een verslaving en vocht zich terug naar de top. Kreeg een terugslag, bekende dit en vocht zich weer terug naar de top. Na drie gemiste Olympische Spelen en ruim tien jaar aan de top, vocht hij voor de vierde Olympische Spelen en behaalde die. En dan laten we iemand die zoveel heeft gegeven vallen, omdat hij uit het dorp wegbleef voor een feestje?
Natuurlijk zijn er regels en die moeten gerespecteerd worden, maar de gedachte achter die regels moet ook niet uit het oog worden verloren. De Olympische Spelen zijn ooit ontstaan om de fysieke kwaliteiten te tonen, maar ook om de relatie tussen verschillende mensen te bevorderen. Om mensen samen te brengen. Nu worden Olympische sporters die hebben verloren binnen een paar dagen naar huis gestuurd, zodat ze de overige sporters niet storen. En iemand die uit het dorp wegblijft en niet geruisloos binnenkomt, wordt gebrandmerkt omdat hij niet bij zou dragen aan een optimaal prestatieklimaat. Alsof hij met een fanfare het dorp in is gemarcheerd. Steeds meer lijkt winnen het enige wat ertoe doet, en de Olympische gedachte van ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, een holle frase.
Als Yuri geen zakkenrollers of opdringerige taxichauffeurs heeft afgeranseld tijdens zijn nachtelijk avontuur en geen verboden middelen heeft gebruikt, dan moet hij terug naar Rio. Dan zeggen we dat het kattenkwaad was van de oudste kwajongen in Rio. We laten zien dat we oog hebben voor de mens en deze niet laten vallen, ook al loopt die niet altijd in de maat.
En als het om welke reden dan ook niet mogelijk is dat hij de finale nog turnt, dan moet hij alsnog terug naar Rio. Samen uit, samen thuis. Er zijn belangrijkere dingen dan winnen. Zaken als solidariteit en saamhorigheid. Kernwaarden waar je mee thuis kan komen.