Joop

YouTube worstelt met eigen gebruiksvoorwaarden

  •  
15-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
AanslagIDF300.jpg
Update: YouTube haalt video van liquidatie Hamas leider eerst offline, daarna online ... Israëlische leger postte de omstreden video direct na aanslag op videokanaal
De video van het Israëlische leger (IDF) waarop te zien is hoe Hamas-leider Ahmed Jabari wordt geliquideerd, is door YouTube verwijderd en daarna weer online gezet. IDF had het filmpje zelf op het videokanaal gepost. YouTube had de video weggehaald en vervangen door een tekst waarin staat dat de beelden de gebruikersvoorwaarden schenden. Het filmpje staat inmiddels weer online.
Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is waarom de beelden offline zijn gehaald, is de grens van wat toelaatbaar is op YouTube de laatste jaren vager geworden. Volgens een woordvoerder van YouTube ging het een foutje: Vanwege het grote aantal filmpjes op onze site maken we weleens een fout. Wanneer iemand ons daar op wijst, dan zetten we de fout onmiddellijk recht.”
Het platform geeft weliswaar in de voorwaarden aan dat het geen ‘walgelijke’ video’s van ongelukken, lijken en soortgelijke zaken wenst te vertonen, maar in de praktijk zijn er wel degelijk video’s te vinden die in strijd zijn met deze regels. In de ‘terms of service’ staat verder dat expliciet of zinloos geweld niet is toegestaan. Verder adviseert YouTube dat video’s waarin iemand wordt verwond, aangevallen of vernederd, niet geplaatst moeten worden. Ondanks die voorwaarden kunnen gebruikers een video ‘flaggen’ en als opgepast aangeven.
Hoewel de originele video van de aanslag was verwijderd, circuleerden er nog wel kopieën rond. Soortgelijke video’s waarin het Israëlische leger vijandelijke doelen uitschakelt stonden ook nog gewoon online.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Nico de Mus
Nico de Mus15 nov. 2012 - 13:43

Je zal maar in die auto zitten. maar niet getreurd ook hij was er heilig van overtuigd dat hij nu omringd is door hoeveel ook al weer? maagden.

FritsGuevara
FritsGuevara15 nov. 2012 - 13:43

Oh zijn dat de regels van Youtube? Ik merk er niet veel van. Het grofste, lafste en extreemste geweld komt er op voor en het blijft jaren lang staan ook nog. Ik denk dat Youtube die hoeveelheid onmogelijk in staat is te overzien. Als je de frequentie waarmee video's wereldwijd worden geplaatst zou weergeven als geluidspulsen, zou je misschien wel een toon horen, zo veel is het per seconde. Als dit echt handhaafbare regels zouden zijn, dan zouden oorlogsdocumentaires en vele historische zaken daar ook onder vallen. Ze zijn volop te zien. Ook het geglorieer met sovjet parades, en ander militarisme van doorgeschoten linkse of rechtse types (van die overheids-fetisjisten zeg maar). Het zal iemand eerder gebeuren dat een video wordt verwijderd wegens auteursrechten dan het tonen van dat soort zaken. Ik denk dat het in de praktijk zo werkt dat als iemand zich benadeelt voelt, iets flagt bij Youtube en dat Youtube dan pas aandacht eraan besteedt.

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2012 - 13:43

YT houdt er net zulke vage omschrijvingen op na als we van de politiek ook wel gewend zijn. Who'sTube?

1 Reactie
Joeri2
Joeri215 nov. 2012 - 13:43

YouTube is Google. En Google is CIA. QED.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 nov. 2012 - 13:43

Ik wil één keer zien de mooiste en menselijke kant van Israel, gewoon één keer.

2 Reacties
Joeri2
Joeri215 nov. 2012 - 13:43

Je kunt niet laten zien wat er niet is.

RonVa
RonVa15 nov. 2012 - 13:43

Ga eens naar Israel, Tel Aviv bijvoorbeeld. Zijn gewoon mensen hoor. Die boodschappen doen, studeren of werken. Net als iedere andere beschaafd land. Het lijkt erop dat je altijd een ander beeld is voorgehouden over Joden. Maar het zijn gewoon mensen als jij en ik.

Dehnus
Dehnus15 nov. 2012 - 13:43

Moet dat? Snuff films op Youtube? VInd ik wat smakeloos. Ik begrijp ook niet goed waarom IDF dat dus doet.

2 Reacties
Klungel2
Klungel215 nov. 2012 - 13:43

Provoceren van de Palestijnen en de internationale gemeenschap???

Joeri2
Joeri215 nov. 2012 - 13:43

Idf houdt van geweld. Israëli houden van geweld. Ze doen niets liever dan mensen die ze makkelijk aan kunnen vernederen, slaan en schoppen. Ze lijden aan superieuriteitssyndroom. Ze denken dat ze een beter mens zijn dan andere mensen. Ik heb wel eens met een Israëliër gesproken die dacht dat ze het recht hebben om iedereen te slaan en te schoppen omdat ze duizenden jaren geleden wat zand hebben gekocht voor een appel en een ei. Meer kon ik van z'n verhaal niet maken. Terwijl de wereld vol afschuw toekijkt hoe de mega pester net doet alsof hij het zielige ondergeschoven kindje is, laten de holocaust joden in de rest van de wereld zich misbruiken en lenen tot afzichtelijk pr werk voor de onheilzame weg van geweld. Je mag er niks van zeggen, want er was ooit een gestoorde Oosterijker die Duitsland had gestolen.