Joop

Youp, Tijn en god

  •  
09-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
872416214_8189d0696d_o

© cc-foto: Chris Bense

Als je meent, vermoedt, hoopt dat Tijn inderdaad door - laat ik zeggen - een hemels ‘Iemand’ is ontvangen, dan zijn jouw vragen terecht.
Beste Youp,
Jouw column in de NRC voor Tijn is prachtig. Het kan niet anders dan dat elke lezer er door geraakt wordt. En dat je in jouw rijke fantasie Tijn – inmiddels in de hemel aangekomen – de nagels van God laat lakken: het is een troostend, ontroerend beeld. Maar dan gaat ontspoort jouw column dramatisch. Ik citeer:
"‘En misschien heb je de klauwtjes van god al gekleurd. Wat waren zijn of haar voorkeuren? Rood? Blauw? Of kon het God gewoon niks schelen? Heb je terwijl je god lakte nog kunnen vragen waarom jij hier zo vroeg weg moest van de aarde? Je hebt toch niks misdaan? Integendeel zou ik willen zeggen. En heb je aan god kunnen vragen hoe hij of zij eigenlijk heet? Jaweh? God? Allah? Of gewoon Kees?’"
Ik wrijf mijn ogen uit bij deze woorden. Je loopt je hele leven al te roepen hoezeer het geloof in God je reinste flauwekul is. Waarom voer je dan hier – in die grootst mogelijke kwetsbaarheid van de dood van Tijn – alsnog een gefantaseerde passage op van een dialoog tussen Tijn en een volgens jou niet bestaande god? Een god die kennelijk al dan niet iets aan Tijn’s ziekte had moeten of kunnen veranderen? Vanwaar die vraag naar de naam van God als je op voorhand niet geïnteresseerd bent in een mogelijk antwoord? Of de verschillende antwoorden die er zijn al lang met de deleteknop van het cynisme hebt uitgewist?
Of is het toch zo dat je wèl vermoedt dat er een god is, maar dat je dus heel erg boos op die god bent? Omdat hij verzuimd heeft Tijn (en zo veel anderen) te redden? Dat zou kunnen verklaren waarom je schrijft dat deze god ‘klauwtjes’ zou hebben.
Als je meent, vermoedt, hoopt dat Tijn inderdaad door – laat ik zeggen – een hemels ‘Iemand’ is ontvangen, dan zijn jouw vragen terecht. Als je het onzin vindt, projecteer dan niet publiekelijk jouw frustraties tegen een gefantaseerd hemels decor, terwijl nota bene de rouw over dit prachtige mannetje landsbreed wordt gevoeld.
Laat ik ondanks de schijn van het tegendeel van het eerste uitgaan: dat je toch ergens zo’n vermoeden hebt van een goddelijke werkelijkheid. Ik deel dat vermoeden. Ik noem die werkelijkheid bij voorkeur de Geest. Ik hoop op Haar. De Geest is vrouwelijk – dat zal je aanspreken.
En dan hoop ik dat Zij Tijn en zijn familie het idee ingegeven heeft om ondanks al hun verdriet toch met die nagelactie voor Serious Request te beginnen. En dat Zij vervolgens al die duizenden mensen op een of andere manier geïnspireerd heeft om ieder op een eigen manier mee te doen, met alle prachtige gevolgen van dien.
En dan vertrouw ik er ook maar op dat Zij jou op het goede moment de arts van Tijn liet horen. En dat ook jij, op jouw beurt, het goede deed door jouw netwerk te bewegen een miljoen op tafel te leggen om de Tijnen van de toekomst niet meer dood hoeven te laten gaan, maar te kunnen behandelen. Want dat is – nogmaals, dat hoop ik – de werkwijze van de Geest: mensen (gelovig of niet) influisteren hun kaarten te zetten op wat goed is. En dan is het aan jou en mij om te antwoorden op die fluistering. Hoe dan ook. Zo menselijk dus.
Die klauwtjes van god? Ik hoor eerder een stem van hoop en verlangen die ons hart op het goede moment weet te raken. En ja, wie weet zegt die stem ook: welkom Tijn, hier in het licht.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Patrick Faas
Patrick Faas10 jul. 2017 - 14:13

Kan veel godinnen opnoemen, maar de god Jezus is net zo min vrouwelijk als de goden El en Jahweh. Wilt u godinnen vereren, heeft u weinig aan de Bijbel. De godin Asjera was ooit echtgenote van El, dus zij komt het dichtst in de buurt van de Bijbelse goden, maar juist die nabijheid was reden voor haar demonisering door monotheïsten. Heeft de godin van dominee Koetsveld een naam? Kennen we haar uit oude verhalen? Net als alle gelovigen schept de dominee zijn godheden evident zelf. Het moge duidelijk zijn hoe ver hij de Bijbel achter zich gelaten heeft. Hij is niet de enige. Ook onder Amerikaanse protestanten is dat in de mode. Het enige waaraan zij nog vasthouden is creationisme. Zij definiëren “God” als hetgeen het heelal geschapen heeft, wat voor abstracte kracht dat ook moge zijn in hun fantasie. Bijbelse kosmologie hebben ze al lang opgegeven. De vraag van Youp van ’t Hek: “Waarom jij hier zo vroeg weg moest van de aarde?” is in eerste instantie kritiek op creationisme. Nare ziektes waaraan kinderen sterven zijn een pijnlijk bewijs dat de natuur niet gecreëerd is door een vriendelijke god. Als de Schepper aardig was zou hij niet zoveel lijden geschapen hebben en als al die ellende wel opzettelijk bedoeld is door een god, dan is hij kwaadaardig. Vraagje, dominee Koetsveld, hoop dat u antwoordt: Als u de wereld en het leven zou ontwerpen, zou u het dan doen zoals we de natuur kennen? Met al die wreedheid? Met al die angst? Met al die korte levens? Dat is toch niet efficiënt? Wat een verspilling. Wat een onnodig leed. Het zou zoveel beter kunnen als er sprake was van enige planning.

Biff Everwood
Biff Everwood10 jul. 2017 - 11:20

Ik lees er de woede in dat er geloofd wordt in een god (of wat dan ook), terwijl tegelijkertijd het goede stelselmatig onrecht wordt aangedaan. Geloven in een god en het wegsluizen van woede over het onrecht is daarmee een vorm van gemakzucht. Het is zijn wil, dus laat maar. En ongelovigen blijven zitten met hun machteloze woede over onrecht.

adriek
adriek10 jul. 2017 - 11:19

En dat allemaal vanwege dat ene appeltje...

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri10 jul. 2017 - 9:07

De column van Youp in nagedachtenis van dit jonge veel te vroeg gestorven dappere kereltje is inderdaad prachtig en ontroerend. ''The best trick the devil ever played was to make men believe he is god.'' Laten we het daar verder maar op houden beste predikant.

6 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin10 jul. 2017 - 11:02

"The greatest trick the devil ever pulled was to convince the world he didn't exist". Roger 'Verbal' Kint (Kevin Spacey) in 'The Usual Suspects' (1995).

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri10 jul. 2017 - 17:11

Dank voor de filmtip Cliff.

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 17:54

Het is een verbastering van een beroemde zin uit een gedicht van Baudelaire: La plus belle des ruses du Diable est de vous persuader qu'il n'existe pas ! De duivels allerbeste list van de duivel is dat hij u ervan heeft weten te overtuigen dat hij niet bestaat. Sorry voor de wellicht kromme vertaling, maar anders kom ik niet langs de moderator.

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 17:54

De allerbeste list van de duivel is dat hij u ervan heeft weten te overtuigen dat hij niet bestaat.

Bickle
Bickle10 jul. 2017 - 18:20

Cliff kent zijn (film)klassiekers!

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jul. 2017 - 21:24

@Phimosis Cerebri: Cliff kent zijn filmklassiekers maar jij jouw godsdienstige.. Jij hebt de essentie van het Katharisme, ofwel ketterisme beschreven: https://nl.wikipedia.org/wiki/Katharen . Als je dat bewust deed: mijn complimenten.

Kepler
Kepler10 jul. 2017 - 8:19

Het is alom bekend dat Youp erg bang is voor de dood. Hij heeft dat in eerdere interviews gezegd. Maar ook dat hij totaal ongelovig is. Het een hangt met het andere samen wellicht. Youp is het type mens dat niet in God gelooft omdat er zoveel ellende in de wereld is. Terwijl wij die veroorzaken en niet God -als hij bestaat. Maar het is een vaak gebruikte argumentatie tegen het bestaan van een God. Ik weet het ook allemaal niet, maar als ik een God zou zijn zou ik volledig vrije mensen scheppen met eigen keuzes, geen op afstand bestuurbare wezentjes die elkaar geen pijn kunnen doen. Ik denk ook dat we met onze materialisme in elk geval op een totaal verkeerd spoor zitten en niet meer zien dat het radicaal anders kan, en veel beter. Youp nadert zo langzamerhand het einde en dan worden levensvragen actueel. Ik gun hem zijn rust op dit punt maar hij is getraind om scherp en gevat te zijn ipv stil en contemplatief. Wellicht weerhoudt dat hem. Ik weet het ook niet.

2 Reacties
Ratelaar
Ratelaar10 jul. 2017 - 10:19

Mooi verwoord.

Patrick Faas
Patrick Faas10 jul. 2017 - 14:24

"...omdat er zoveel ellende in de wereld is. Terwijl wij die veroorzaken..." Mensen veroorzaken slechts een piepklein deel van alle pijn angst en ellende in de wereld. De natuur was al wreed, lang voordat er mensen waren. En verder lijkt angst voor de dood, specifiek voor martelingen in hel of vagevuur, me eerder iets van gelovigen. De ongelovige is juist bevrijd van die terreur.

groeneDemocraat
groeneDemocraat10 jul. 2017 - 8:17

Dit stukje maakt pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het moet zijn voor een religieus of spiritueel iemand een agnost of atheïst te begrijpen mooi om te zien hoe kritiek op een sociaal construct als een godsdienst gezien wordt als een bevestiging dat er zo iets als god of geest bestaat. We hebben nog een lange weg te gaan.

Hjs2
Hjs210 jul. 2017 - 7:21

Ja hoor, daar gaan we weer, natuurlijk gelooft J. niet, en dat mag is gerust zeggen, gelukkig maar want in veel landen waar dat niet mag zijn de mensen een stuk slechter af. Het kereltje/ouders heeft gewoon domme pech, hij is zelf nu uit zijn lijden verlost en zal nooit meer lakken. Uiteraard wens ik zijn ouders troost en sterkte.

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jul. 2017 - 7:19

Youp komt hier met iets wat ouder is dan Christus. Het probleem van het lijden van Epicurus: https://nl.wikipedia.org/wiki/Probleem_van_het_lijden Verder ga en wil ik zeker niet namens de familie van Tijn spreken, het volgende is zuiver persoonlijk. Laten we het er op houden dat ik een broertje dood heb aan kanker. Persoonlijk haat ik het als mensen met gewauwel over een liefhebbende god aan komen als het over die broer gaat. Mijn moeder is ook al ongelovig na die zinloze dood. Epicurus heeft gelijk. Of er is geen god of die god is niet goedaardig om aardige onschuldige mensen enorm leed te laten overkomen. Not to act is to act.

Karingin
Karingin10 jul. 2017 - 5:27

Ik weet zeker dat God - als hij/zij bestaat - precies weet wat er in Youps hart omgaat en hem zelfs aanmoedigt dat vooral van zich af te schrijven, op zijn eigen onnavolgbare manier. Want God schiep hem naar zijn evenbeeld. Amen.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin10 jul. 2017 - 10:22

Mooi gezegd - het is me overigens een raadsel waarom een predikant dit betoog schreef. Dit van een gelovige.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2017 - 14:15

Het is zijn vak! http://koetsveld-odaci.nl/2012/01/wie-is-herman-koetsveld/

Bickle
Bickle10 jul. 2017 - 18:21

@Karingin Schiep God toevalligerwijze ook Donald Trump naar zijn evenbeeld?

Karingin
Karingin10 jul. 2017 - 20:46

Bickle: ja als je de redenering doortrekt dan moet dat wel zo zijn. Al denk ik dat zelfs God dat stukje van zichzelf hoofdschuddend aanziet haha

Bickle
Bickle10 jul. 2017 - 3:20

Als God bestaat (wat ik overigens niet geloof), dan bestaat de Duivel ook.

Pater
Pater10 jul. 2017 - 0:17

" En ja, wie weet zegt die stem ook: welkom Tijn, hier in het licht." Ga je schamen dominee.

QWERTY3
QWERTY39 jul. 2017 - 22:24

“Ik noem de goddelijke werkelijkheid bij voorkeur de Geest. Ik hoop op Haar. De Geest is vrouwelijk.” Dacht het niet: ‘de geest’ is mannelijk!

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 jul. 2017 - 21:31

Kees, de honderdste naam van de heer. Uiteindelijk. Daar kun je heel diepe gedachten over ontwikkelen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2017 - 10:56

Wie heeft er nog niet op Gods troon gezeten?

H.Witte
H.Witte9 jul. 2017 - 21:23

Het valt ook niet mee om zomaar een eeuwenlange indoctrinatie die de mensheid tot in haar vezels is gaan beheersen uit te schakelen.

Reltiet
Reltiet9 jul. 2017 - 19:46

Youp's wegen zijn ondoorgrondelijk.