Joop

Yesilgöz gaat Rutte opvolgen, vertelt meteen eerste onwaarheid

  •  
12-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
29455 keer bekeken
  •  
ANP-472653810

Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie, maakt woensdagochtend via huiskrant De Telegraaf bekend dat ze Mark Rutte wil opvolgen als leider van de VVD. Dinsdag hield ze nog vol dat ze er 'over aan het nadenken' was maar dat bleek een smoes om de primeur aan De Telegraaf te gunnen. Nu zegt ze in die krant klaar te staan om "nog sterker en weerbaarder te maken".

Het betekent dat de partij nog verder naar rechts opschuift. Rutte zelf verklaarde maandag in het debat met de Tweede Kamer dat Yesilgöz politiek gezien rechtser is dan hij. Ze kan de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden en ook de eerste die in het buitenland (Ankara) geboren is. Jules van Zuylen van Nijevelt, die van 1866 tot 1868 premier was, werd weliswaar in 1819 het Luxemburgse Eich geboren maar dat was tijdens de Nederlandse 'overheersing'. Later, in 1888, werd Æneas Mackay premier, kind van Schotse immigranten.

De benoeming van Yesilgöz moet formeel nog plaatsvinden maar dat lijkt een formaliteit. Vermoedelijk zal het hoofdbestuur van de VVD later deze week bekend maken dat ze de voorkeurskandidaat is. Daarna volgt er een verkiezing met enkele kansloze uitdagers. In theorie is het nog mogelijk dat een andere serieuze tegenkandidaat zich meldt. 

Saillant is dat Yesilgöz zelf een drijvende kracht is achter de val van het kabinet. Zij leidde de kabinetsonderhandelingen over het migratiebeleid en draaide daarin coalitiepartners de duimschroeven aan. Toen die niet toe wilden geven moest Mark Rutte zelf bijspringen, wat zijn ondergang zou inluiden. Historici kunnen zich de komende decennia buigen over de vraag of dat opzet was en zo ja, van wie.

In De Telegraaf zegt Yesilgöz klaar te zijn voor een volgende stap als partijleider en eventueel premier, "voor zover je van tevoren helemaal voorbereid kunt zijn op die rol". Ze wijst op de verschillende politieke functies die ze op lokaal en landelijk niveau heeft gehad. "Ik neem inmiddels een berg ervaring mee."

Voordat Yesilgöz haar besluit bekendmaakte had al een hele reeks andere kandidaten, van Edith Schippers tot Klaas Dijkhoff, bekendgemaakt af te zien van de functie. 

Yesilgöz (46) is sinds vorig jaar minister van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was ze kort staatssecretaris van Economische Zaken en Kamerlid. Tot 2017 was ze raadslid in Amsterdam en wist zich daarmee landelijk in de kijker te spelen met een uitgesproken rechtse toon. Vorig jaar beweerde ze in de H J Schoo-lezing nog dat wokisme een van de grootste bedreigingen voor het land vormt. Daarvoor is nog geen enkel bewijs geleverd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (207)

a.doorgeest
a.doorgeest12 jul. 2023 - 22:01

De club van geheimschrijvers heeft eindelijk haar droomkandidaat gevonden: nog onbetrouwbaarder, nog leugenachtiger dan alles wat de VVD ooit in het verleden naar voren wist te schuiven. De beeldschone Yesilgöz zal zich ontpoppen als de Lolerei die ons land integraal op de klippen laat lopen. Bedwelmd door haar schoonheid kun je je eerst electoraal laten verleiden en daarna een kater van jewelste hebben door een aantal jaren ultrarechts (wan)beleid. Grappig is wel dat de partijen die de burger beleidsmatig en bestuurlijk het minste te bieden hebben, er nu met de buit vandoor dreigen te gaan. De gemiddelde inwoner van dit land kan zijn borst natmaken en een ellendiger land tegemoet zien.

2 Reacties
Prisunic
Prisunic13 jul. 2023 - 12:18

Doorgeest: `De beeldschone Yesilgöz....' Nou daar valt mijns inziens nog genoeg op af te dingen hoor. Wel is het zo dat domrechts al gauw valt voor een zg. `knappe' vrouw (of man) als leidend element. Alsof dat een belofte is voor de toekomst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jul. 2023 - 9:12

Aan mooie mannen en vrouwen worden gewoonlijk ook andere goede eigenschappen zoals intelligentie toegekend, dat is een algemeen verschijnsel.

Folkward
Folkward12 jul. 2023 - 21:55

De noties dat Yesilgöz het kabinet opzettelijk heeft doen laten vallen en Rutte uit de weg heeft geruimd als politiek leider vind ik belachelijk. Uit de media-optredens die mij bekend zijn, lijkt het mij dat ze te weinig manipulatief, te onbenullig en -inderdaad- te onnozel is om zo'n complex plan, met veel noodzakelijke voorwaarden, te bedenken en uit te voeren. Dat lijkt ook het geval te zijn met haar kandidatuur. Waar anderen vriendelijk hebben bedankt om de promotie te maken naar kapitein van de Titanic, ziet zij dat wel zitten. Maar een belangrijke levensles: onderschat nooit mensen. Wat mij ook intrigeert, is hoe men nu een epische showdown voor zich ziet tussen Caroline en Dilan, terwijl ik mij afvraag of er niet een derde is die met het been heen gaat. Ik had gehoopt dat met het vertrek van Rutte het hele spel weer open ligt. Ik zie geen aanwijzingen om die hoop al op te geven.

2 Reacties
a.doorgeest
a.doorgeest13 jul. 2023 - 10:33

@ Folkward - Wat een naïviteit van uw kant. Lijkt erop dat het opstappen van Rutte buitengewoon goed is voorbereid. Denk je dat een MP als Rutte overnight vertrekt, dan onderschat je de VVD in hoge mate. Het kabinet moest vallen op een voor de VVD gedienstig moment. Het huidige kabinet functioneerde toch al voor geen meter, tijd om de stekker eruit te trekken, Rutte beschaafd af te danken. Lijkt een in kleine kring gewilde en geplande overdracht te zijn. Na al die jaren kan de VVD eindelijk weer eens vol gas over rechts, en da's toch eigenlijk wat die partij het liefste wil. Uw kwalificaties over Yesilgöz vind ik twijfelachtig: zeer geslepen, zeer manipulatief, extreem slim. De dame heeft het allemaal in huis. Verbazingwekkend dat U daar geen oog voor heeft of wilt hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jul. 2023 - 9:13

Het lijkt mij onverstandig om Yesilgöz te onderschatten

TheBigLebowski
TheBigLebowski12 jul. 2023 - 21:17

Eentje met linkse roots nb.

Karingin
Karingin12 jul. 2023 - 21:04

Van de regen in de drup 😣

ChefSache
ChefSache12 jul. 2023 - 21:01

Ik zie dat het bij veel mensen het dun door de broek loopt nu ze beseffen dat een allochtone VVD politica een aanzienlijke kans heeft om premier te worden. Bijzondere taferelen.

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra12 jul. 2023 - 23:03

@Chef - Bij wie loopt het dan 'dun door de broek'? Ik heb nog nergens gehoord van iemand die het erg vindt dat mevrouw Yesilgöz niet in Nederland is geboren. Ik zie voornamelijk inhoudelijke kritiek. Bijvoorbeeld dat mevrouw Yesilgöz een rasopportuniste is. Eerst SP, Groenlinks en PvdA, dan VVD. Bijvoorbeeld dat het bij mevrouw Yesilgöz voornamelijk gaat om beeldvorming.(Sheila Sitalsing, https://www.youtube.com/watch?v=q2LH0YcjQek) Bijvoorbeeld dat de Dilan Yesilgöz van 2055, Nederland nooit zal bereiken dankzij de Dilan Yesilgöz van nu. (Han van der Horst)

Pater
Pater13 jul. 2023 - 3:13

Misschien kun je er niks aan doen hoor. Maar je begrijpt het niet. De schrik van menig reageerder heeft niks te maken met de afkomst van Yesilgöz, maar alles met haar politieke kleur: tegen migranten, voor hogere straffen, niet extreemrechts maar die paar wokers als bedreiging zien, te laf om racisme bij de politie echt aan te pakken.

MG1968-2
MG1968-213 jul. 2023 - 6:05

@geenprobleem Natuurlijk zijn mensen niet zo blij dat een politicus die aangeeft mensenrechtingenschendingen essentieel te vinden binnen de uitvoering van het asielbeleid, een aanzienlijke kans maakt om premier te worden. Het zouden bijzondere tafelen als iedereen daarbij staat te juichen. Van jou wordt dan weer niet anders verwacht omdat jij ook altijd actief hebt gepleit tegen iedere universele en onvervreemdbare benadering van mensenrechten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jul. 2023 - 20:51

Het is mijn partij niet. Maar de manier waarom er nu met aannames vooroordelen en vreemde interpretatie kronkels over haar geplast word is niet mooi.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-213 jul. 2023 - 6:18

@paul Het is jou partij niet, maar op het gebied van migratie heb jij altijd een overlap met rechts laten zien en deel je de oplossingsrichting van de vvd in hoge mate. Hoewel ik er bij jou wel van uit ging dat de grens lag daar waar mensenrechten actief en zelf met voeten getreden worden in plaats van die uitvoering bij derde landen neer te leggen. Maar misschien was die aanname inderdaad nog te ‘positief’. En nee Paul, niet iedereen die vind dat migratie gereguleerd moet worden is extreem rechts of een fascist. Dat vind namelijk vrijwel ieder individu (ook ik) en iedere partij. Maar die kwalificatie is wel terecht als je (of je partij) dit doet met terzijde schuiven van andermans mens zijn en/of het zelf menselijk zijn.

S. Thales
S. Thales12 jul. 2023 - 19:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Geiger
Geiger12 jul. 2023 - 19:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Break on through
Break on through12 jul. 2023 - 17:49

Dit keer wel leten staan hé? Yesilgoz moet de puinhoop na meer dan 20 jaar rechts gelul in dit land opruimen? Met nog erger rechts gelul? VVD gaat deze verkiezingen verliezen, mark my words... Die breekt betaald. En de populairiteit van de VVD neemt af na het vertrek van Rutte...

Mag
Mag12 jul. 2023 - 16:50

Ik hoop van harte dat VVD de verkiezingen niet wint. Een paar racisten die op haar zullen stemmen, hoop ik dat het te weinig is om minister president te leveren. Ze is licht en leeg zoals Rutte.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 20:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

onyxcumulus
onyxcumulus13 jul. 2023 - 6:53

Zou zomaar kunnen dat de nederlandse turken die op Erdogan hebben gestemd voor haar kiezen. Dat zou dat verlies dan weer compenseren. Een turks boegbeeld als MP..Prima toch

EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 15:39

Het zou toch we een goeie grap zijn. Dilan Yesilgöz tegenover de in Brussel zetelende, paternalistische, patriarchale Paulus de Boskabouter.

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde12 jul. 2023 - 17:27

Mening 3, Die twee samen zouden het best goed doen. Of is dat vloeken in de kerk?

EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 20:34

@Martin "Of is dat vloeken in de kerk? " Nee, je hebt gelijk. Politici vechten elkaar voor de camera de tent uit, maar doen buiten beeld gewoon zaken met elkaar. Als links een motie van wantrouwen tegen Rutte indient, vragen ze FVD, PVV, JA21 en Haga om ook mee te tekenen. En omgekeerd. Dan zijn de principes ineens met de noorderzon vertrokken. Alleen naïeve, wereldvreemde luchtfietsers geloven in de absolute integriteit van "hun" politici. Timmermans zal, als geprivilegieerde zevenvinker, zeker respect hebben voor een vluchtelinge uit een zwaar vervolgde minderheid, die op eigen kracht zover wist te komen.

Markzelluf
Markzelluf12 jul. 2023 - 15:36

Waarom was het onwaar dat zei dinsdag zei nog na te moeten denken over het lijsttrekkerschap en later die dag besloot zich daarvoor kandidaat te stellen? Op een gegeven moment neem je die beslissing immers. Maar opvallender: de auteur van het stukje beweert dat Wokism geen bedreiging vormt voor ons land of - vermoed ik dan - de vrijheid van meningsuiting. Dat kan inderdaad. Maar woke is volgens hem/haar/hen dus toch een links fenomeen? Eerst werd hier immers gesteld dat het een rechts begrip was.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal12 jul. 2023 - 15:20

Ik begrijp dat de druiven zuur zijn, zeer zuur. We noemen haar voortaan Dilan, makkelijker met toetsenbord, en de naam zal wel heel veel voorkomen komende tijd. Ik verheug me al op de gehaktdebatten.

Ejoth
Ejoth12 jul. 2023 - 14:51

Een briljante keuze van de VVD. Naast dat ik ze heel geschikt acht voor het premierschap vind ik het ook een fijne en intelligente vrouw. Daar komt nog bij dat ze een immigratie achtergrond heeft. Ik vermoed dat de VVD en BBB een gigantische verkiezingsoverwinning gaan boeken. En Timmerfrans ? Die gaat zijn vetgemeste baantje nooit opgeven. Zeker na zijn laatste kunstje. Geeft niets om Nederland. Ik kijk uit naar de verkiezingen en een ruime meerderheid voor centrum rechts. Eindelijk.

1 Reactie
M. Grootendorst
M. Grootendorst12 jul. 2023 - 16:08

Waarna dit land een nog meer onleefbaarder kutland gaat worden. De agro-miljardairs die de dienst uit gaan maken, de natuur nog meer naar de kloten en iedereen lekker op zich zelf. Kan je niet beter verkassen naar Rusland, of Hongarije. Daar zitten die idioten ook, voel je je prima thuis.

EricDonkaew
EricDonkaew12 jul. 2023 - 14:48

Straks krijgen we kabinet Zegerius 1. Vrij naar de naam van de man die ons land feitelijk gaat besturen. Feitelijk. Maar we beginnen bij het begin. Yeşilgöz kwam als dochter van een Turkse mensenrechtenactivist naar Nederland. Daar zocht ze, bepaald niet onlogisch, aansluiting bij SP, GroenLinks en PvdA. Op een dag zag meneer Zegerius haar. Zegerius: bedrijfslevenpikkie, stropdassenmannetje en uiteraard VVD'er. Hij zag de voormalig Koerdische staan. "Wauw, wat een lekker stuk.", dacht hij. Van het een kwam het ander. Zegerius wist dat hij Yeşilgöz wel kon bijpraten. In bed natuurlijk, want dat is de juiste plek daarvoor. En zo klonk er in de echtelijke bedstede naast "Oh, mon amour" en "Je t' aime, moi non plus" ook zinnetjes als "Versaag niet op asielbeleid." en "Leve de marktwerking.". En de rest was, of beter gezegd wordt, geschiedenis. De robuust ogende minister-president die privé wordt bijgepraat door haar man. Die dus daadwerkelijk de touwtjes in handen gaat krijgen in Nederland.

7 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.212 jul. 2023 - 17:10

Dit meen je toch niet hé.

EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 17:34

@Eric "Straks krijgen we kabinet Zegerius 1. Vrij naar de naam van de man die ons land feitelijk gaat besturen. Feitelijk." Proef ik hier enig antisemitisme? Dilan zei onlangs: ‘Ik een Jodenvriend? Dat klopt, ik ben er met één getrouwd’. Ik las in het Nederlands Dagblad dat Azerkan haar steevast mevrouw Zegerius noemt. Dat pleit niet voor dit armpje van Erdogan. https://www.nd.nl/nieuws/politiek/1183304/dilan-yesilgoz-wil-de-vvd-gaan-leiden-ik-een-jodenvriend-dat-

itsme3
itsme312 jul. 2023 - 17:39

Leuk. Een bericht uit de middeleeuwen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 18:08

Zij lijkt mij niet bepaald het type dat zich de wet voor laat schrijven, ook niet door haar levenspartner.

Mardya
Mardya12 jul. 2023 - 18:50

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2023 - 3:53

@EenMening3 --------------------------- Nee hoor, ik wist niet dat hij joods was.

omaoeverloos
omaoeverloos13 jul. 2023 - 12:42

Arme mevrouw Donkaew, hopelijk heb je de ketting om haar nek niet te strak aangetrokken, Erik.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 jul. 2023 - 14:08

Tinoz, Gijs en Norsemen, inderdaad. Radicalisering? Ik vraag me in haar geval wel af of het echt is of Memorex? Ze moet het gat op rechts dichten zonder de band met het midden te breken. Ik zie haar wel als een geduchte concurrent voor van der Plas. En daar gaat het in de huidige constellatie om. Dat die twee samen gaan lijkt me uitgesloten. Maar een aantal een op een confrontaties zal duidelijk maken wie de beste kaarten heeft. Verder is het opvallend dat slechts 30% van Nederland van de Plas als premier wil. De vraag is dan waarom zou je BBB gaan stemmen als je een ander als premier wilt? Dus stem je beter op het beste alternatief en dat is vezilgöz. Vandaar de uitgesproken rechtse meningen die ze verkondigt. Vandaar mijn vraag is het echt of ....?

7 Reacties
Norsemen
Norsemen12 jul. 2023 - 17:09

Nee, dat is niet echt. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand met een IQ van boven de 80 die denkbeelden heeft.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 18:09

@ Norsemen Welke denkbeelden??

EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 18:37

@Martin Bij de PS-verkiezingen nemen de kiezers meestal meer risico dan bij de TK-verkiezingen. In november zullen meer mensen op safe spelen en op de VVD stemmen. Veel hangt af van wat Omtzigt gaat doen. Gaat hij samen met de BBB, dan haalt deze combinatie veel zetels, maar dat scenario is niet waarschijnlijk. Komt hij met een eigen partij, dan haalt elk van de drie partijen tussen de 25 en 35 zetels .De VVD wordt dan waarschijnlijk weer de grootste. Links heeft geen aansprekende lijsttrekkers, die van de PvdA en GL komen daarvoor al helemaal niet in aanmerking. Als Timmermans of Aboutaleb interesse zouden hebben, liggen de kaarten anders. Een land besturen is geen sinecure. VVD'ers hebben in ieder geval het voordeel dat ze vaak in het bedrijfsleven hebben gewerkt of zelf een bedrijf hebben opgezet. Ze zijn gewend om (wereldwijd) met allerlei mensen zaken te doen en samen te werken. Kortom, ze hebben bewezen dat ze iets kunnen. Aan de linkerkant ligt dat anders. Daar hebben mensen vaak vage, BS-achtige banen of hebben zelfs nooit verder gekeken dat de Haagse kaasstolp. Ze zijn nogal eens dogmatisch, wat het samenwerken meestal ook niet ten goede komt. Daarbij rijst het beeld op van de meest overrated MP die Nederland heeft gehad, Joop den Uyl. Een eigengereide, verwaten, drammerige kwast, die weinig heeft bereikt. En het land in 1977 in veel slechtere toestand achter dan toen hij aantrad.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 jul. 2023 - 19:17

Norse, klopt. En daarom is er een grote kans dat het werkt.

EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2023 - 4:42

@EenMening3: "Komt hij (Omtzigt, ED) met een eigen partij, dan haalt elk van de drie partijen (Omtzigt, VVD, BBB) tussen de 25 en 35 zetels." ---------------------- Nee, zo werkt het niet. Toch een kwestie van begrijpend rekenen, denk ik. De genoemde partijen vissen toch enigszins in hetzelfde water. Wat er bij komt bij de een, gaat er bij de ander weer af. Begrijp je?

Norsemen
Norsemen13 jul. 2023 - 7:11

"Welke denkbeelden??" De denkbeelden die de VVD zegt te hebben over vluchtelingen. Die VVD politici weten zelf prima dat die opvattingen dom en fout zijn. Maar dat hebben ze er blijkbaar voor over om het asociale gedeelte van het kiezersvolk achter zich te krijgen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jul. 2023 - 9:42

'Een eigengereide, verwaten, drammerige kwast, die weinig heeft bereikt. ' Gek, daar zat ik net aan te denken toen ik je bericht las. Vooral dat 'VVD weet wat ze doen, Links komt vanachter de kassa vandaan', (niks mis met achter de kassa zitten trouwens) is van een akelig laag niveau.

PamVlam
PamVlam12 jul. 2023 - 13:26

Ik hoop dat zij het niet wordt. Moet ik nog vaker naar al dat haar kijken. Maar misschien komt er een metamorfose zoals vaak gebruikelijk bij politici die een treetje omhoog mogen.

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 18:10

Idd een heel goede reden om niét op haar te stemmen.

PamVlam
PamVlam13 jul. 2023 - 8:54

Nou ja Aan een minister-president die voortdurend met haar handen in het haar zit hebben we helemaal niks.

S. Thales
S. Thales12 jul. 2023 - 13:02

De Telegraaf. Krant van 'Woke'...eh, 'Wakker' Nederland (klinkt iets minder 'links').

JoostdeF
JoostdeF12 jul. 2023 - 12:53

Heeft iemand de moeite genomen om het filmpje te bekijken? (op 1,5x). Yesilgöz is een politica die geen enkele inhoud communiceert, precies als Rutte. Alle reacties hieronder gaan over de vorm. Dat ze vrouw is, blijkbaar van Turkse komaf en van partij is gewisseld. Ze is blijkbaar verschenen in talloze praatprogramma's en heeft daar alle ruimte gekregen om aan haar beeldvorming te werken, maar is met geen enkele politiek inhoudelijke boodschap naar voren gekomen. Alles draait blijkbaar om het merk Yesilgöz, beeldvorming en politieke carrière. Er zijn twee redenen voor deze ideologische kleurloosheid. Ze doet net als Rutte aan camouflage, ze verbergt haar politieke agenda. Had Rutte 12 jaar gleden eerlijk gecommuniceerd dat het huidige Nederland de ideale samenleving was die hem voor ogen stond, had zelfs een deel dom rechts Nederland nog eens achter zijn oor gekrabd voordat het een stem op de VVD uitbracht, Yesilgöz heeft helemaal geen idee welke problemen in het land spelen of hoe deze problemen moeten worden aangepakt. Laat staan dat ze een idee heeft over hoe we Nederland mooier en prettiger maken voor alle inwoners. Kortom, ze is alleen uit op het verwezenlijken van persoonlijke ambities en ze zal zich bestuurlijk vooral laten leiden door de meest invloedrijke lobbyisten.

4 Reacties
Mag
Mag12 jul. 2023 - 17:48

"Yesilgöz heeft helemaal geen idee welke problemen in het land spelen of hoe deze problemen moeten worden aangepakt. Laat staan dat ze een idee heeft over hoe ..... " Inderdaad ! Hoe komt ze op het idee dat ze wel geschikt is om die functie te bekleden. Eerst dacht ik, dat is een grap, maar nee, ze meent het echt.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 18:13

'Yesilgöz heeft helemaal geen idee welke problemen in het land spelen of hoe deze problemen moeten worden aangepakt. ' Op justitie heeft ze dat dondersgoed in de smiezen hoor. "ze zal zich bestuurlijk vooral laten leiden door de meest invloedrijke lobbyisten." Ongefundeerde aanname.

Sam V
Sam V12 jul. 2023 - 18:44

Ik sluit niet uit dat u gelijk hebt. Ze is helaas niet de enige.

JoostdeF
JoostdeF13 jul. 2023 - 11:16

""ze zal zich bestuurlijk vooral laten leiden door de meest invloedrijke lobbyisten." Ongefundeerde aanname." Deze uitspraak is gebaseerd op 12 jaar Rutte. Yesilgöz is precies dezelfde soort politica. Veel fraaie opsmuk zonder politieke standpunten. Het gaat haar om persoonlijke carrière en/of om een agenda die ze liefst niet publiek maakt. Net als Rutte zal ze in beide gevallen alleen de macht kunnen behouden als ze de steun heeft van de meest invloedrijke lobbyclubs.

Ivan61
Ivan6112 jul. 2023 - 12:41

Niet mijn partij maar deze dame mag MP worden net als mevrouw van der Plas. Ik had zelfde aan mevrouw Kaag gegund. Het is tijd voor andere tijd en wind in onze politiek en de vrouwen kunnen beter met elkaar overweg dan al die haantjes in Den Haag.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman13 jul. 2023 - 4:48

Mijn vrouw ziet dat anders, ze werkt liever met mannen, die zijn recht voor zijn raap, vrouwen zijn vaak achterbakser.

Frits Jansen
Frits Jansen12 jul. 2023 - 12:35

We gaan Mark Rutte nog missen, want hij was wel een van de weinige liberalen in de VVD. Dilan Dinges zal als Minister-President toch ook met linksere partijen moeten samenwerken. Is ze eigenlijk moslim? Heeft ze een dubbel paspoort? Normaal zou ik daar niet over vallen, maar nu vraag ik me af waar Wilders is als je hem toch nodig hebt.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 16:50

Ze is geen moslim. Hoe verzin je het?

FrankJan Boere
FrankJan Boere12 jul. 2023 - 17:46

Dilan Dinges??? Dit, meneer Jansen, is waar racisme begint. Flauw, inhoudsloos, kinderachtig.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 18:16

'Normaal zou ik daar niet over vallen, maar nu vraag ik me af waar Wilders is als je hem toch nodig hebt.' Heel consequent!

EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2023 - 4:52

Wat is hier gebeurd? Ik krijg toch de indruk dat hier iemand een rechtse vrouw heeft ontmoet.

Proletarier
Proletarier12 jul. 2023 - 12:31

Ik mag haar niet maar dan ook echt helemaal niet. Wat een k wijf. Wel zelf hierheen komen als vluchteling en je vervolgens profileren op het punt van het uitzetten van vluchtelingen. Wat bestaan er toch een klootzakken in deze wereld

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 18:30

De enige vluchtelingen die de VVD en zij willen uitzetten zijn de zogeheten 'veilige landers'. Welke vluchtingen wil zij nog meer uitzetten volgens u?

EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2023 - 4:56

Niet iedereen die in Nederland als migrant is toegelaten, is om die reden meteen een voorstander van zo veel mogelijk migranten.

Proletarier
Proletarier12 jul. 2023 - 12:31

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 12:28

Om dit als een leugen te framen, vind ik nogal gezocht en vrij kinderachtig. Bovendien weten we niet op welk moment Dilan Yesilgöz een definitief besluit heeft genomen. Even los van haar politiek kleur, een jonge zelfbewuste selfmade vrouw met een migratieachtergrond als premier. Laat dat op u inwerken, een primeur in Europa en daar mogen we met z'n allen best wat trotser op zijn. Zij zou een rolmodel kunnen worden voor al die jonge meiden met een migratieachtergrond. Op links heeft men helaas historisch weinig op met succesvolle vrouwen met een migratie-achtergrond die zich hebben ontworsteld aan hun afkomst en zich ontwikkelden tot autonome vrije denkers. Helemaal indien zij kritisch zijn op hun eigen religieuze/culturele achtergrond. Denk aan Fidan Ekiz en Ayaan Hirsi Ali.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 16:53

Ayaan was een nog grotere leugenaresse dan Rutte.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 18:18

@ Oproerkraaier Misschien gelogen over haar vluchtverhaal. Kunt u mijn geheugen ff opfrissen, waar heeft zij verder nog allemaal over gelogen?

EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2023 - 4:59

@oproerkraaier -------------------- Een leugentje om bestwil om in Nederland te mogen blijven. Maar sinds wanneer vind jij dat erg?

Mostafa
Mostafa12 jul. 2023 - 11:43

Van links naar overdreven rechts in de politiek is in mijn ogen handelen in je eigen principes. het is geen water bij de wijn maar juist meer wijn! Handelen in de standpunten hoort bij de politiek maar handelen in je menselijke principes is raar en onbetrouwbaar. Toen de heer Kok als socialist de politiek heeft verlaten en meteen klopte aan de deur van ABN AMRO toen dacht ik : ik stem nooit meer op PVDA. De heer Kok en de sociale gedachtegoed ? '' werk . werk en nog eens werk'' naar het grote geld, geld en nog eens geld.

Gio Servas
Gio Servas12 jul. 2023 - 11:32

Hmmm even kijken, wat doe links nu in deze roerige tijden? Ah, nog steeds niets. Laten we dan rechts maar weer gaan bashen.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 16:54

Wat dacht je, ik ga even links bashen?

onyxcumulus
onyxcumulus12 jul. 2023 - 16:59

Wat moet links dan doen in jouw ogen...Gooi het er maar uit. Laten zitten levert alleen maar buikpijn op en diarree

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jul. 2023 - 9:52

Grappig commentaar onder een column over een rechtse politica. 'En niemand heeft het over links!' Morgen weer Gio

TinoZ
TinoZ12 jul. 2023 - 11:04

Deze mevrouw heeft sowieso een opzienbarende loopbaan doorgemaakt in de politiek; van SP via GroenLinks en PvdA helemaal naar rechts doorgeschoten. Je vraagt je toch af hoe en waar dat is misgegaan.

17 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend12 jul. 2023 - 11:32

In Turkije betekent links zijn per definitie anti-religieus. Dat was ooit in Nederland ook zo. Echter op één of andere manier is kritiek op islam bij links in Nederland not-done. Zoiets?

itsme3
itsme312 jul. 2023 - 11:47

Het goede van deze route is dat je het falen van sp en GroenLinks van dichtbij meegemaakt hebt

Mathijsco
Mathijsco12 jul. 2023 - 11:58

Precies. Dat gevoel had ik ook toen bleek dat GroenLinks doodleuk al die tijd Rutte aan zijn meerderheid bleek te helpen via de eerste kamer.

FelixFlex
FelixFlex12 jul. 2023 - 12:24

Tja als je jong bent dan ben je wat idealistiser, onbevangen (kijk naar de GL aanhang in Utrecht, veel studenten), en dan realiseer je je op een gegeven moment dat eea buiten je bubbel toch anders is en dat geld niet aan de bomen groeit.... Jammer dat de PvdA haar niet heeft kunnen vasthouden.

Robbin_T
Robbin_T12 jul. 2023 - 12:26

Daar geeft ze zelf antwoord op: "De voornaamste reden was, en dat is mijn persoonlijke ervaring, dat ik bij die linkse partijen als ”de allochtoon” behandeld werd. Ik kreeg de gekste vragen op mijn bord: of ik uit mocht gaan van mijn vader. Ik begreep gewoon niet wat ze bedoelden! Mijn vader kwam ons om drie uur ‘s nachts ophalen, waar heb je het over? Toen bedacht ik: linkse partijen zoeken gewoon naar slachtoffers die zij kunnen redden – en daarom bestaan ze.” ‘’Na mijn tijd op links ben ik me gaan verdiepen in de teksten en ideologieën achter de partijen. Ik wilde toch zeker weten of ik écht nergens thuis hoorde. Toen besefte ik dat ik niet links, maar liberaal ben. Zo belandde ik bij de VVD en daar heb ik me vanaf dag één thuis gevoeld. "

Marcus A.2
Marcus A.212 jul. 2023 - 12:47

"Je vraagt je toch af hoe en waar dat is misgegaan." Ook gezien de peilingen en de verkiezingsuitslagen lijkt me dat heel verstandig.

ChefSache
ChefSache12 jul. 2023 - 12:55

Verstand komt met de jaren.

S. Thales
S. Thales12 jul. 2023 - 13:06

@TinoZ "...Je vraagt je toch af hoe en waar dat is misgegaan." - De dubieuze loopbaan van een politieke opportuniste!

Mr Ed
Mr Ed12 jul. 2023 - 15:21

Wijsheid komt met de jaren, we hebben allemaal weleens iets doms gedaan in onze jeugd

Gaitj
Gaitj12 jul. 2023 - 16:03

Goede vraag. Ik houd het op voortschrijdend inzicht.

LaBou
LaBou 12 jul. 2023 - 16:24

"Verstand komt met de jaren." Helaas, daar laat deze dame weinig tot niets van merken.

Left is not right
Left is not right12 jul. 2023 - 16:52

“Wie op jonge leeftijd niet links is heeft geen hart; wie op latere leeftijd niet rechts is heeft geen verstand”

oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 16:58

Mathijs jij verhuld dat de PVV op sociaal economisch beleid altijd met de VVD meestemt en dat de PVV veel meer verantwoordelijkheid voor de huidige toestand van ons land draagt dan GL. Waarom doe je dat zo obsessief? Ben jij een PVVer?

onyxcumulus
onyxcumulus12 jul. 2023 - 17:00

Vraag mij nu ook nog steeds af waar het bij Hirsi is fout gegaan. Ook zo'n belofte. Nu geloof ergens verdwaald in de VS

oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 18:14

onyxcumulus: Ayaan is precies waar ze wil zijn. Werken voor veel geld bij een rechtse "denktank" in Amerika. Ik neem aan dat ze pro-Trump is?

EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 18:29

@Tinoz "Als je 20 ben en je bent niet links, heb je geen gevoel. Ben je met 40 nog steeds links, dan heb je geen verstand."

TinoZ
TinoZ12 jul. 2023 - 21:03

@ChefSache, Mr Ed, Gaitj, Left is not Right, EenMening3 e.a. Als jonge twintiger was ik een egoïstische klootzak, en stemde ik VVD. Dat is door de jaren en door (levens)ervaringen wel veranderd, en ik denk dat ik er alleen maar een beter mens en prettiger persoon door ben geworden. Het blijft jammer te zien dat dat proces bij sommige personen blijkbaar andersom gaat.

Prisunic
Prisunic12 jul. 2023 - 11:00

Een partijhopster, ze was ook actief geweest voor de SP, GroenLinks en de PvdA. (!) Thans ellenbogenwerkster binnen de VVD. Justitiepost zonder juridische opleiding. Ambitie om première te worden. Gelet op haar Schoolezing is ze van zinnens een queeste te houden tegen querulanten en andersdenkenden in het huidige maatschappelijke bestel. Zulks riekt naar de De Santisdoctrine. Ongetwijfeld snákken de US Republikeinen reeds om haar óp te nemen in zo'n neocon denktank, in gezelschap van Ayaan Hirsi Ali.

11 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jul. 2023 - 11:23

Je zou denken de verleiding om vrouwen met een andere kleur te verfoeien zomaar om er een dun draadje van half een wereld deel lang er tussen te verbinden is makkelijk om te omzijlen.

Lurhstaap
Lurhstaap12 jul. 2023 - 12:25

Een fraai staaltje van het hellend-vlak-argument dit.

FelixFlex
FelixFlex12 jul. 2023 - 12:29

Ja fantastisch toch, zo'n zelfstandige vrouw met een andere culturele achtergrond die het ver schopt (in de politiek). De discriminatie obv de lage verwachtingen spat er van af in je reactie. En helaas zien we dit te vaak gebeuren bij 'vrouwen van kleur'....

ChefSache
ChefSache12 jul. 2023 - 12:56

‘ Justitiepost zonder juridische opleiding.’ Totaal niet relevant.

M. Grootendorst
M. Grootendorst12 jul. 2023 - 16:11

@chefsache Gezien het afbreken van de rechtstaat wel zeker van belang. Maar daar kom je zelf wel achter als er eens wat is.......

LaBou
LaBou 12 jul. 2023 - 16:26

"‘ Justitiepost zonder juridische opleiding.’ Totaal niet relevant. " Bij een andere politicus was kennis van financien uiterst belangrijk voor haar functie. Daar vielen een heleboel scribenten hier over.

ChefSache
ChefSache12 jul. 2023 - 17:37

@labou ' Bij een andere politicus was kennis van financien uiterst belangrijk voor haar functie. Daar vielen een heleboel scribenten hier over' Die andere politicus was meer bezig om een soort 'schaduw Mininister van BuZa' te zijn in plaats van haar werk te doen, wat ze overigens ook nog eens heel slecht heeft gedaan. In Den Haag zijn ze wel erg tevreden over Yesilgöz die het gewoon goed heeft gedaan, net zoals dat ze tevreden zijn over Jetten.

itsme3
itsme312 jul. 2023 - 17:47

@labou "Bij een andere politicus was kennis van financien uiterst belangrijk voor haar functie. Daar vielen een heleboel scribenten hier over." Het probleem is dat die andere politicus niet alleen geen kennis van haar onderwerp heeft maar er ook geen affiniteit mee heeft. Op het moment dat er hier een financiële crisis is zit ze doodleuk bij irrelevante meetings.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2023 - 20:12

@geenprobleem ‘Niet relevant’ Consequent ben je niet, maar dat wisten we natuurlijk al. Jij bent juist een van die mensen die telkenmale aangeven dat een bestuurder een specialist op het betreffende onderwerp dient te zijn. Was dit wat je hierboven bedoelde met je variatie op wijsheid komt met de jaren?

LaBou
LaBou 12 jul. 2023 - 21:01

@Itsme en chefsache: erg consequent zijn jullie niet. Maar dat is, gezien een oude column van haar, jullie idool ook niet. Ik ga er overigens vanuit dat jullie opmerking niet gebaseerd is op inzicht maar op kaag-haat. En eigenlijk is dat gewoon zielig.

EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2023 - 5:13

@itsme: Het probleem is dat die andere politicus (Kaag, ED) niet alleen geen kennis van haar onderwerp heeft maar er ook geen affiniteit mee heeft. --------------------------- Inderdaad een eye-opener, zo had ik het nog niet bekeken. Affiniteit met het onderwerp is, in de functie van minister althans, belangrijker dan pure kennis van datzelfde onderwerp, Bedankt.

Norsemen
Norsemen12 jul. 2023 - 10:52

Met haar H J Schoo-lezing heeft ze laten zien een onnozel iemand te zijn. Alleen al meedoen met dat PVV/FvD begrip woke zegt al genoeg. Maar dat ze dan ook nog eens die zogenaamde woke ideologie, die helemaal niet bestaat, als een grotere bedreiging ziet als bijvoorbeeld het rechts extremisme bij PVV/FvD is helemaal alleszeggend. Krijgen we straks wellicht de eerste vrouwelijke premier, en van buitenlandse komaf nog wel, is het deze hypocriete domme excuustruus.

4 Reacties
EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 15:11

@Norsemen "Alleen al meedoen met dat PVV/FvD begrip woke zegt al genoeg." "Woke" heeft door het gedrag woke mensen een negatieve betekenis gekregen, die breed gedragen wordt. De commissie-Stolker, die de academische vrijheid aan de UVA onderzocht, waarschuwt in zijn rapport expliciet tegen woke.

Norsemen
Norsemen12 jul. 2023 - 17:07

Dan doet de commissie Stolker daar blijkbaar ook aan mee.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jul. 2023 - 9:57

@Eenmening 'Woke' is de stropop door rechts opgezet om het cancellen van mensen / boeken wat sympathieker te maken. Ik vind 'woke' in haar originele betekenis wel iets toevoegen, in de huidige: alles wat slecht en links is is woke' is het een nikszeggend woord geworden waar iedereen onder kan verstaan wat ze eronder willen verstaan. Een volkomen nutteloos begrip dus.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jul. 2023 - 15:00

@Mening: heb je dit rapport gelezen? waarom probeer je de bespreking van 'wokeness' zo verkeerd neer te zetten? Iegenlijk is de boodschap 'blijf weg van woke antiwoke discussies want woke heeft teveel elkaar tegensprekende betekenissen. Daar kan ik het wel mee eens zijn. DE HJSchoo lezing is inderdaad van een intellectueel bedroevend laag nieveau. je had gehoopt dat een minister wat hulp had gekregen bij het schrijven.

Robbin_T
Robbin_T12 jul. 2023 - 10:36

Op rechts (voorzover BBB rechts is) twee vrouwen met een migratieachtergrond als lijsttrekker. Ik ben erg benieuwd wie het linkse PvdA/Groenlinks blok hier tegenover gaat zetten. Nu met de archetypische witte oude man in de persoon van Frans Timmermans op de proppen komen zou een blamage zijn.

6 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander12 jul. 2023 - 10:51

Dat kan inderdaad echt niet meer. Ik neem aan dat ze dat zelf ook wel snappen en zover niet durven gaan. Het woord Timmerman kan al niet. Timmerkracht zou nog net kunnen. Maar ja, hij is ook nog eens man, wit en autochtoon. Dat poets je echt niet zomaar even weg...

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig12 jul. 2023 - 11:06

Hallo Ahmed Aboutaleb, misschien? Fijne dag.

Mathijsco
Mathijsco12 jul. 2023 - 11:10

Ik verwacht persoonlijk (maar wie ben ik) dat ze doodleuk blijven persisteren in hun eigen status-quo en gelijk. Tot de electorale dood erop volgt. Gezellig samen je werkkamer leegruimen en je spullen in een doos stoppen.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2023 - 12:06

@Robbin_T Wat een blamage is, is dat jij je foutief moet beroepen op de zienswijzen van links om een punt te kunnen maken wat nimmer het jouwe was. En nooit zal zijn.

Markzelluf
Markzelluf12 jul. 2023 - 15:26

Topreactie, medelander!

EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 15:43

Terwijl de partijleider van D66 hoogst waarschijnlijk met stille trom, via de zijdeur vertrekt. Toch wel sneu voor mevrouw Kaag.

bouwvarken
bouwvarken12 jul. 2023 - 10:33

Wanneer het links blok met niets beter dan Frans Timmermans komt, dan gaat hij het volledig afleggen tegen Yeszilkäz en vd Plas, twee powervrouwen die toegankelijk en begripvol overkomen en voor de grootste groep kiezers een beleid voorstaan wat deze mensen aanspreekt. Frans Timmermans heeft zn kans opnieuw verspeelt met zn reactie op het dodelijk slachtoffer vd zomerstorm èn al eerder met zn onrealistische beleidsdoelen tav milieu en energietransitie.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood12 jul. 2023 - 12:01

bouwvarken: Powervrouwen? Ik zie alleen maar twee vrouwen die uitkramen wat hun meer dan rechtse achterban wil horen! Van enig vooruitstrevend gedachtengoed is geen sprake. Om over een visie waar dit land naar toe moet maar te zwijgen. Alles bij het oude laten en vooral de graai kapitalisten ontzien. Ziehier de "visie" van beide dames. En dat wordt door jouw dan als beleid gezien? Sinds wanneer had dhr. Timmermans kans om leider van de VVD te worden? Of van de BBB? Wat als dhr. Timmermans leider wordt van een eventuele PVDA/Groen Links coalitie? En misschien in de oppositie tegenstander wordt van de dames? Zijn zij nog steeds powervrouw of worden ze op dossierkennis en politieke vaardigheid gewoon afgebluft? Dilan Yesilgöz was leidster bij de onderhandelingen op het asieldossier binnen de coalitie. Coalitie werd door haar dusdanig onder druk gezet dat het wel moest klappen. En nu wil ze Rutte opvolgen. Was het van haar en Rutte soms een vooropgezet plan?

M. Grootendorst
M. Grootendorst12 jul. 2023 - 16:13

Dan zijn het twee vrouwen die ons naar de individualistische neo-liberale, vervuilende knoppen helpen. Snap dat domrechts hier heel blij is, maar iemand met een socisaal hart gaat nu een teiltje zoeken... Een onder invloed van haar man (bedrijfslullo) en de andere van de agro-industrie.

FelixFlex
FelixFlex12 jul. 2023 - 10:17

Yesilgöz zei in die Schoo lezing ""Wees niet tolerant voor wat we niet moeten tolereren." En ze had het daarbij niet alleen over wokisme maar ook over extremisme, waarbij ze ook FvD op de korrel nam. En wat ze daarbij oa over wokisme zei: "Wokisten willen bepalen wie recht van spreken heeft. Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten." Dan heeft ze natuurlijk wel een punt: kijk maar naar de ontwikkelingen in de culturele sector of naar de transgender discussie. Niet mijn partij, maar op papier is zij nu verreweg de beste partijleider. Daar kan zelfs Kaag met haar 'nieuw leiderschap' nog een puntje aan zuigen.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood12 jul. 2023 - 12:02

Wat zij beweerde over wie wel of niet mag meepraten was gewoon een regelrechte leugen!

S. Thales
S. Thales12 jul. 2023 - 13:30

@FelixFlex, 12 jul. 2023 - 10:17 "...En wat ze daarbij oa over wokisme zei: "Wokisten willen bepalen wie recht van spreken heeft. Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten." "...Dan heeft ze natuurlijk wel een punt...blablabla..." * 'Wokisme' bestaat niet! 'Common sense', wel! 'Wokisme' of 'Wokisten', is een herdefinïering van een bijvoeglijk naamwoord, voornamelijk door (extreem)rechtse minkukels - helemaal in de lijn van de (P)VVD - om alles vooral bij het 'oude' te laten! - WOKE; WOKER; WOKEST: Volgens het Merriam-Webster (.com) Dictionary Adjective; chiefly US slang 1 a : aware of and actively attentive to important societal facts and issues (especially issues of racial and social justice) "But we will only succeed if we reject the growing pressure to retreat into cynicism and hopelessness. … We have a moral obligation to "stay woke," take a stand and be active; challenging injustices and racism in our communities and fighting hatred and discrimination wherever it rises." Barbara Lee - Zo, en nu is 't klaar!

Olav Meijer
Olav Meijer12 jul. 2023 - 16:14

@ FelixFlex: Juist die uitspraak van Yesilgöz over "wokisme" (een nieuw frame van (uiterst) rechts) is absurd. "Op papier" de "beste" partijleider? Het zal wel. Zoiets bewijst zich pas in de praktijk.

Gerygrr
Gerygrr12 jul. 2023 - 10:16

Onbegrip overvalt me. Ik lees de reacties. Ik zie van alles langskomen over de afkomst van Dilan. Waarom doet ieder zo niet “woke”? Indertijd stemde ik Karabulut, ook Koerdisch uit Turkije maar SP. Waar je bent geboren zegt niets over je politieke richting.

Gerygrr
Gerygrr12 jul. 2023 - 10:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

reforcer
reforcer12 jul. 2023 - 10:16

Ik ben ronduit lyrisch over haar kandidaatstelling voor de VVD. Hoewel niet mijn partij. Maar wel steun voor haar politieke visie. Als 8/9jarige asielzoeker gevlucht voor een dictatuur en nu kandidaat en mogelijk ook nog premier doet me zeer veel deugd. Het fijne er van is ook nog dat er vele mensen zijn zijn die Nederland onophoudelijk bestempelen als zeer racistisch, maar nu een flinke deuk oplopen doordat zo'n jongedame mogelijk premier wordt. Het lijkt me een gruwel voor ze. Ik kijk ook naar de dag uit wanneer ze als premier de handen mag schudden met de heer Erdokan, die het niet zo op heeft op mensen met een andere mening. Ik kijk ook met belangstelling uit naar haar installatie. Vind haar welbespraakt en het lijkt me een aardig mens. Wat zullen er veel mensen vreselijk balen, dat dit zomaar kan gebeuren in dit "vreselijke land".

5 Reacties
Oki Doki
Oki Doki12 jul. 2023 - 12:00

Het is zeker balen als er iemand gaat regeren die mensenrechten niet zo belangrijk vindt, of ze nou vrouw en/of uit het buitenland komt.

Vuurrood
Vuurrood12 jul. 2023 - 12:06

Dilan Yesilgöz is een politieke opportunist! Van links naar nog rechtser als Rutte! Ze past haar opvattingen aan waar zij het meest profijt van heeft. Wat dat betreft lijkt zij op die andere mevrouw welke ook buitengewoon gemakkelijk van de een naar de ander overstapte en nu een goedbetaalde job bij een denktank in de VS bezit.

Norsemen
Norsemen12 jul. 2023 - 12:09

"Het fijne er van is ook nog dat er vele mensen zijn zijn die Nederland onophoudelijk bestempelen als zeer racistisch, maar nu een flinke deuk oplopen doordat zo'n jongedame mogelijk premier wordt." Het één staat volledig los van het ander. Ik hoop dat je dit toch wel begrijpt.

Gentleman
Gentleman12 jul. 2023 - 12:58

Als 8/9 jarige asielzoeker gevlucht voor een dictatuur. En nu met alle macht dezelfde vluchtelingen uit hetzelfde land willen tegenhouden en desnoods de gevangenis in gooien

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jul. 2023 - 10:10

@Norsemen Hoop doet leven, maar ik denk het niet. 'Het fijne er van is ook nog dat er vele mensen zijn zijn die Nederland onophoudelijk bestempelen als zeer racistisch, maar nu een flinke deuk oplopen doordat zo'n jongedame mogelijk premier wordt. ' doet het ergste vermoeden.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 10:11

Echt bizar al die rechtse types die blij zijn met haar omdat ze een vrouw is.

5 Reacties
Willem van der Decken
Willem van der Decken12 jul. 2023 - 10:51

Echt bizar al die negatieve reacties omdat een vrouw van kleur zich aanmeldt om partijleider te worden.

Ranonkel2
Ranonkel212 jul. 2023 - 11:23

Was het niet vooral de linkerkant die geslacht belangrijker vind dan iets kunnen? Iets met vrouwen quota geloof ik. Nu komt mogelijk een vrouw alr premie, een vrouw van kleur zelfs komt er alsnog commentaar.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2023 - 14:09

@Willem "Negatieve reacties" Ik vind het vooral tekenend dat mensen zo staan te juichen bij iemand die het als essentieel in het asielbeleid ziet dat gezinshereniging voor een deel aan de kant geschoven wordt. De boodschap is natuurlijk duidelijk: 'natuurlijk ben ik bereid om mensenrechten te beperken voor volwassenen, ik ben het immers ook wat betreft kinderen'. Om dit negatief te duiden hoef je niet te verwijzen naar gender of etniciteit. Ik ben het met @oproerkraaier eens, om het positief te duiden moet rechts dit blijkbaar wel. Maar eigenstandig uitleggen waarom doen ze dan weer nergens. Ik begrijp de keuze van de VVD voor haar heel goed. Ik acht haar uitermate in staat om de partij verder op te schuiven naar extreem rechts (de bereidheid tot het vergooien van mensenrechten is al getoond) en de voorkeur aan te geven voor coalitievorming over klein rechts. Een stem voor de VVD wordt in deze constatatie dan wel kleur bekennen. Het contingent fatsoenlijk rechts -voorheen ook binnen de VVD de meerderheid- heeft met deze keuze verloren. En dat heeft alles niets met gender of kleur van doen.

Willem van der Decken
Willem van der Decken12 jul. 2023 - 20:25

@MG Er zitten meerdere dames in de tweede kamer waar bij iedere negatieve-, of kritische opmerking het ‘vrouw van kleur, ze heeft al alles tegen in dit land’ argument te voorschijn komt om de kritiek af te doen als onzin of ‘racisme’. Maar als een vrouw van kleur bij de verkeerde partij zit, of, erger nog, een verkeerde mening heeft, dan is alles geoorloofd.

MG1968-2
MG1968-213 jul. 2023 - 11:30

@Willem Nogmaals de vraag aan jou: wie gebruikt hier kleur en gender ter ondersteuning van de negatieve reacties en wie gebruikt hier kleur en gender ter ondersteuning van de positieve reacties. En als je het antwoord hebt trek dan je conclusies.

r d h
r d h12 jul. 2023 - 9:43

Dinsdag wist ze het nog niet, een dag later is alles anders, klinkt als een typische vvd-er. Hopelijk levert deze partij flink in.

Gentleman
Gentleman12 jul. 2023 - 9:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 jul. 2023 - 9:36

aparte tante

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten12 jul. 2023 - 9:09

"... werd weliswaar in 1819 het Luxemburgse Eich geboren maar dat was tijdens de Nederlandse bezetting. " Eh, nee. Luxemburg was geen bezet land, maar verbonden met Nederland door middel van een personele Unie. Die kwam in 1899 ten einde, bij de kroning van Wilhelmina. Niet vanwege een vrijheidsstrijd of iets dergelijks, maar omdat de erfopvolgingswet van Luxemburg (een zwaard- of 'slecht' leen - historische termen) niet voorzag in een vrouwelijke troonopvolger, en Nederland (een spille- of 'goed' leen - eveneens historische termen) wel. Nederland ging daardoor over in handen van de eerste vrouwelijke verwant (Wilhelmina) en Luxemburg ging naar een verre verwant van het huis Nassau, Adolf van Luxemburg.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer12 jul. 2023 - 16:23

@ SpijkerMaarten: Aan de personele unie van Nederland en Luxemburg (het huis van Oranje Nassau) kwam in 1890 een einde, toen koning Willem III overleed zonder mannelijke troonopvolgers. Wilhelmina werd in 1898 ingehuldigd (niet "gekroond") als koningin, toen zij 18 jaar was geworden.

Aurora01
Aurora0112 jul. 2023 - 9:01

Mij bekruipt een heel apart gevoel van binnen wanneer bekeerde liberalen hun kop boven het maaiveld uitsteken. Gerrit Zalm (van PvdA naar VVD), het kan nog erger Hans Hoogervorst (van PvdA naar VVD) en dan nu deze dame. Ooit ter linker zijde begonnen en daarna het liberale licht gezien. We zullen zien

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer12 jul. 2023 - 16:25

Pim Fortuyn maakte ook zo'n roetsj van links naar uiterst rechts.

onyxcumulus
onyxcumulus12 jul. 2023 - 8:57

###orig jaar beweerde ze in de H J Schoo-lezing nog dat wokisme een van de grootste bedreigingen voor het land vormt.### Is zij als eventueel 1ste vrouwlijke MP ook niet het gevolg van het Wokisme waar ze kennelijk niet blij mee is gezien zij dat een bedreiging voor Nederland vind?!

2 Reacties
itsme3
itsme312 jul. 2023 - 12:01

Nee. Zij behoort tot de vrouwen die het op eigen kracht redden. Wolisme creëert alleen excuustruzen

onyxcumulus
onyxcumulus12 jul. 2023 - 17:05

@itsme3 12 jul. 2023 - 14:01 Nee. ###Zij behoort tot de vrouwen die het op eigen kracht redden.### Op eigen kracht?! Zonder ons gaat het toch echt niet lukken...

vdbemt
vdbemt12 jul. 2023 - 8:48

Ik vind dat wel oké. Ze is namelijk totaal ongeschikt. Dit gaat de VVD geen goed doen. Prima.

1 Reactie
MichielV2
MichielV212 jul. 2023 - 14:45

Dat dacht ik van Rutte ook. En ik heb gelijk gekregen...ware het niet dat hij, volkomen ongeschikt, toch 4 kabinetten heeft geleid

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 jul. 2023 - 8:46

Mijn zegen heeft ze, met een charisma van een dood vogeltje weten we tenminste zeker dat de vvd goed op z'n bek gaat, ik denk dat de vvd achterban de haren uit hun kop trekken dat ze het migranten debat zo op de spits hebben gedreven met naar ik begrijp Yesilgöz als stormram.

Jonathan2
Jonathan212 jul. 2023 - 8:40

Zie dat vele rechtse reacties verbaasd zijn dat we aan de linkerkant vooral naar de persoon zelf kijken en haar opvattingen, en niet alleen het geslacht, huidskleur of etniciteit zien. Moet je trouwens ook eens proberen, maakt het leven zo veel interessanter.

RaarMaarWaar 0.1
RaarMaarWaar 0.112 jul. 2023 - 8:29

''Yesilgöz gaat Rutte opvolgen, vertelt meteen eerste onwaarheid'' VVD Yesilgöz. Pittige tante die zich duidelijk niet de kaas van het brood laat eten door het een of andere woke extremisten (klimaat/asiel/excuus etc) clubje. En daar kun je wat van vinden. Ook niet iemand die alleen maar links lult om daarna rechtse zakken te vullen met gedoogpartijen als D66/PvdA/GL maar staat voor onversneden (rechtse) liberaal/conservatieve politiek. En daar ook voor uitkomt. Duidelijk dus dat de VVD doelgroep met Yesilgöz dezelfde zal zijn/bijven als die van D66/PvdA/GL, rijk bovenmodaal Nederland. Met dit verschil dat VVD Yesilgöz die andere helft van Nederland niet in de kou zal laten staan en de rijen voor de voedselbanken zal doen verdwijnen. En de rijen voor extra luxe vakanties op Schiphol korter, want milieu/klimaat.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine12 jul. 2023 - 8:26

Dappere stap, ik ben benieuwd, laat me graag verrassen door mevrouw Yesilgöz.

Robbin_T
Robbin_T12 jul. 2023 - 8:15

Nu zijn er twee vrouwen, waarvan één met een migratieachtergrond aan de leiding van wat op dit moment in de peilingen de grootste partijen van Nederland zouden kunnen worden. Hoe cynisch zou het zijn als het op te richten linkse blok van PvdA en Groenlinks dan het prototype oude witte man in de persoon van Frans Timmermans naar voren schuift als lijsttrekker?

Geiger
Geiger12 jul. 2023 - 8:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jul. 2023 - 8:10

Duimschroeven nog wel. Eerder scherts humor word het dan. De mede onderhandelaars waren iets vrijgeviger met hun erkenning en waardering.

weereenmening
weereenmening12 jul. 2023 - 8:04

Ik dacht dat men juist zat te wachten op een vrouwelijke premier van buitenlandse afkomst?

9 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2023 - 8:28

Ik weet niet wie ‘men’ is maar links zit niet te wachten op een rechtse houwdegen, ook al is ze vrouw en Koerd. Het gaat op de eerste plaats om het beleid en dat is bij de VVD tamelijk vreselijk zoals je onderhand zou moeten weten. Thatcher was ook een vrouw maar heeft de positie van heel veel vrouwen uit de arbeidersklasse grondig verslechterd.

vdbemt
vdbemt12 jul. 2023 - 8:42

Jij wilt toch niet beweren dat jij er genoegen mee neemt dat dat de ENIGE criteria zijn?

Left is not right
Left is not right12 jul. 2023 - 9:21

Tja, toen de top van de politiek en het bedrijfsleven bijna volledig uit blanke mannen bestond, was het makkelijk te roepen dat meer diversiteit allerlei problemen zou oplossen. Kaag en haar nieuwe leiderschap zouden het allemaal gaan doen. Het positieve van de negatieve reacties over Yesilgöz is dan dat we die discussie hopelijk en gelukkig snel achter ons kunnen laten. Het is voor diversiteit en representatie alleen maar aan te moedigen dat allerlei hokjes zich vertegenwoordigd voelen voor de mensen die graag in hokjes denken. Maar voor de uitkomst maakt het niet veel uit. Dus meer vrouwen en biculturele mensen op belangrijke functies tbv het gevoel van representatie en net als vroeger al die belangrijke functionarissen beoordelen op wat ze bijdragen en niet op wie (je denkt dat) ze zijn obv hun geslacht of afkomst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2023 - 9:57

Van der Plas voldoet met haar Ierse moeder ook aan dat profiel.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2023 - 10:02

@WeerEenMening "Ik dacht dat men juist zat te wachten op een vrouwelijke premier van buitenlandse afkomst?" Degene die het hardst riepen dat dat geen beoordelingscriterium is en daarmee discriminatie hebben nu blijkbaar behoefte om dat te benoemen. Ze zijn daarbij wel vergeten dat de kern van de eerdere argumentatie juist was dat het benoemen er van alleen als doel heeft om te maskeren dat op eigen kracht het niet tot stand gekomen was. Let wel: dat is niet mijn mening. Ik denk dat zij uitermate geschikt is om de door de VVD ingezette richting van het bij het grof vuil zetten van de mensenrechten vorm te geven en uit te voeren.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jul. 2023 - 10:08

dat doen alleen sexisten.

Satya
Satya12 jul. 2023 - 10:11

Geen kritiek op deze persoon want niet blank en vrouw. Zoiets bedoel je?

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jul. 2023 - 10:33

Zo ziej e maar, eerst de inhoud, dan de vorm.

Oki Doki
Oki Doki12 jul. 2023 - 11:03

Een vrouwelijke premier van buitenlandse afkomst die gekozen wordt omdat ze onrechtvaardig is, daar zitten we niet op te wachten.

Jozias2
Jozias212 jul. 2023 - 7:54

Gelet op haar PvdA en GL is ze wellicht ook acceptabel als lijsttrekker voor die partijen. Ontstaat er een grote midden partij met een linker en rechter flank.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-212 jul. 2023 - 9:53

@Jozias "Gelet op haar PvdA en GL is ze wellicht ook acceptabel als lijsttrekker voor die partijen." Waar je voorheen alleen stelde dat links pas echt links is als ze rechts beleid omarmen geef je er hier ook blijk van dat je een rechtse partijleider op links ook wel ziet zitten. Voor PvdA en GL zou ze -natuurlijk- niet acceptabel zijn en wat betreft de VVD gaan ze er niet over wie die partij naar voren schuift. Maar dat jij denkt dat de richting die de VVD hiermee inslaat er eentje is waar GL-PvdA wat mee kan ontgaat je volledig dat de VVD hiermee voorsorteert op -althans een impliciete voorkeur uitspreekt- voor een coalitie over klein-rechts. Ze heeft nimmer bezwaar gemaakt tegen eventuele samenwerking (coalities) met ja21,pvv en/of het FvD. Met de keuze van een lijsttrekker voortkomend uit de rechtse kant van de toch al rechtse VVD schuift deze partij weer op naar de extremen. Je kunt je met recht afvragen of het dan nog wel een middenpartij is.

Mathijsco
Mathijsco12 jul. 2023 - 10:50

@Jozias2, Lol!

Jozias2
Jozias212 jul. 2023 - 11:53

@mg Waar heb ik precies gezegd dat links rechts beleid zou moeten omarmen. Ik ben geen voorstander van extreem/ populistisch links (sp/ bij1) als extreem/ populistisch rechts (pvv/ fvd/ bvnl/ bbb/ ja21). Mijn voorkeur heeft een niet confessionele coalitie uit het midden (PvdA/ gl/ d66/ vvd). Is natuurlijk niet serieus als partijleider van gl en PvdA zou worden. Maar met een achtergrond uit die partijen heb ik wel meer hoop op een coalitie zonder extreem/ populistisch rechts

Bernie2
Bernie212 jul. 2023 - 7:51

Yesilgöz? Mocht zij de volgende premier worden is dat erg slecht nieuws voor sociaal Nederland, waaronder ik ook minderheden en vluchtelingen reken. Maar vooral ook de VVD-marktwerkingen op gebied van OV en Gezondheidszorg zullen verder uitgehold worden ten faveure van overbodige managing en investeerders. Ik hoop op een sterk links blok. Helaas aldaar geen potentieel leider met voldoende gewicht, charisma en ballen (v/m). Tenzij topeconoom Rick van der Ploeg komt binnenstappen. Rick van der Ploeg

2 Reacties
EUpiet
EUpiet12 jul. 2023 - 9:45

https://merijnoudenampsen.org/2016/05/15/de-ideologische-veren-van-rick-van-der-ploeg/ Dat is dan helemaal oude wijn in oude zakken.

EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 16:06

@Bernie GL en de PvdA zijn toch wat marginale partijtjes geworden. Hoeveel mensen met een mooie bestuursfunctie of andere interessante baan, zijn bereid die op te geven voor een onzekere toekomst? Geen van beide partijtjes deed het bij de PS-verkiezingen erg goed. Hetzelfde geldt voor CDA en SP. Nederland heeft nog maar een partij waar mensen uit alle lagen van de bevolking op stemmen, de VVD.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jul. 2023 - 7:46

Is het erg leedvermaak dat juist de mensen die hier het hardst om vragen, links en progressief, wellicht een eerste vrouwelijke premier krijgen die rechts en behoudend is? Of het nu Caroline is of Yesilgöz. Vind ze zelf beiden okay en net zo veel (of weinig) geschikt voor deze taak.

4 Reacties
itsme3
itsme312 jul. 2023 - 9:08

Het probleem voor links is dat ze niet binnen het zieligheidsverhaal past. Het past niet binnen links als je je eigen boontjes kunt doppen en geen voorkeursbehandeling nodig hebt. Dat wordt niet gewaardeerd.

Sonic2
Sonic212 jul. 2023 - 10:18

Het is vooral leedvermaak voor uiterst sneue ultra rechtse types die niets anders doen als links proberen de hele tijd te betrappen op "hypocrisie". Op Twitter heb je ook zo'n enorme ultra rechtse kleuter. Met zijn kleuter luikjes. Het is van het niveau van groep 2. Mijn neefje van 6 gedraagt zich nog meer volwassen. Linkse mensen hebben het liefst linkse partij leiders. En ze hebben liever dat een linkse vrouw wint. Zoals extreem ultra rechts liever Agema heeft. Of Helder. Of voor mijn part van der Plas. Wat is het probleem met een voorkeur uitspreken? Of moet dat ook eerst in drievoud via de "rechtse" gedachten politie? Het is niet leedvermaak. Het laat zien hoe ontzettend sneu en laag ultra rechts is. En haar rode loper uitrollers. Waar ik u ook voor aan zie. Het staat iedereen vrij om een voorkeur te hebben. Voor de rest zou het mooi zijn als een vrouw premier wordt. Zowel Yesilgoz als van der Plas laten me koud. Ik heb liever Moorman. Overigens werkt Caroline haar BBB samen met Groenlinks en PvDA in provincie. Yesilgoz staat inderdaad rechts in de VVD, maar is ook best wel pragmatisch. Kan voor heel veel ultra rechtse reageerders hier nogal backfiren. Een voor de hand liggende ultra rechtse regering ligt er ook niet. Of je moet met de complot idioten van Forum en de ultra rechtse PVV willen samenwerken.

Oki Doki
Oki Doki12 jul. 2023 - 10:47

We hoeven geen vrouw uit het buitenland die mensen onrechtvaardig behandeld eigenlijk.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jul. 2023 - 19:59

@Sonic Blijven relativeren, er zijn ergere dingen in het leven dan links of rechts zijn. Maak je niet zo druk, slecht voor je hart en de andere zijde lacht je alleen maar meer uit.

Mathijsco
Mathijsco12 jul. 2023 - 7:46

Ik vond het persoonlijk tot nog toe een ietwat volgend type. En ook niet heel uitgesproken. Vriendelijk karakter. Naar nu dus blijkt gekozen tor opvolgster van lachende narcist Mark Rutte en leidster, dus ik vertrouw mijn eerste indruk niet meer. Brrrrr...

Herr Vorragend
Herr Vorragend12 jul. 2023 - 7:40

Best wel grote kans dan dat zij de eerste vrouwelijke premier van Nederland wordt. En om het verhaal nog mooier te maken heeft ze ook nog een immigratie-achtergrond. Je zou verwachten dat de champagnekurken bij woke-links nu al door de burelen vliegen. Oh nee wacht.... Voor de duidelijkheid. Ik vind haar een zeer goede kandidaat en een voorbeeld en rolmodel voor alle vrouwen i.h.a. en die met een migratie-achtergrond i.h.b. Ik ga echter niet op haar stemmen, helaas de foute partij voor mij. Haar Schoo-lezing vond ik dan wel weer een verademing.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt12 jul. 2023 - 8:45

De partij is fout? En haar lezing een verademing? Die lezing was nog fouter dan de partij al is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2023 - 9:59

Van der Plas heeft ook een migratieachtergrond. Maarja, Iers en katholiek.

Vrijheidsmening
Vrijheidsmening12 jul. 2023 - 14:58

DanielleDefoe, Laat Van der Plas nu toevallig gisteren in een interview aangegeven heeft dat ze niet zoveel opheeft met het geloof!

Sam V
Sam V12 jul. 2023 - 7:37

Over het aantal vrouwen in de landelijke politiek hoefden we al niet te klagen. Nu is er grote kans dat we de eerste vrouwelijke premier krijgen. Mooi toch? Tenminste als dhr. Timmermans er niet voor gaat liggen. Wel ben ik benieuwd wat die onwaarheid is die ze ‘meteen’ (impliceert een volgorde) gezegd zou hebben.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2023 - 8:07

[Nu is er grote kans dat we de eerste vrouwelijke premier krijgen. Mooi toch?] Het gaat natuurlijk op de eerste plaats om het beleid. En dat is bij de VVD, zoals iedereen ondertussen zou moeten weten, rampzalig.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jul. 2023 - 8:10

Jongeneel composeert de koppen.

Vuurrood
Vuurrood12 jul. 2023 - 8:57

Sam V: Zou jij even de moeite willen nemen om ons, onwetenden, uit te leggen waarom dhr. Timmermans er voor zou gaan liggen? Of zag jij een mooie gelegenheid om weer even uit te halen?

BartP2
BartP212 jul. 2023 - 9:26

Wat betreft de eerste onwaarheid... ach, het zal wel de vraag zijn geweest gisteravond, of ze partijleider wil worden. Daar had ze op dat moment nog geen antwoord op, ze wou er op dat moment niks over zeggen, was er nog over aan het nadenken. Dat laatste wordt in twijfel getrokken blijkbaar. Beetje een non-issue, beetje kinnesinne.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai12 jul. 2023 - 11:02

De redding zou moeten komen van een oude witte man, die een agenda heeft waardoor heel ons land op slot gaat. En je krijgt er Samson gratis bij denk dat we daar niet op zitten te wachten. En een stemmenkanon? ik betwijfel het. Zo populair is Brussel nu ook weer niet. En dan moeten PVDA en GL het nog eens worden en er moet nog teruggekoppeld worden bij de leden.. Ga er van uit dat vd Plas of Dilan Yesilgöz de grote kanshebbers zijn.

Sam V
Sam V12 jul. 2023 - 11:06

@ Vuurrood Niet direct zo negatief denken. Ik heb het over het ‘Timmermans-effect’ van de E.U.-verkiezingen. Als de PvdA de grootste zou worden …

EenMening3
EenMening312 jul. 2023 - 7:36

Dilan, Een vrouw met een Koerdische achtergrond, die mogelijk onze volgende MP wordt. Je kunt in Nederland alles bereiken. Je moet dan natuurlijk niet afwachten en gaan zitten zwelgen in slachtofferschap, maar zelf in actie komen.

14 Reacties
Satya
Satya12 jul. 2023 - 7:57

Dit is zo'n typerend reactie, het gaat om gelijke kansen voor de lage klasse en zoals uit wetenschappelijk onderzoek blijkt is dat er gewoon niet in Nederland. Aan dat gegeven veranderen succesvolle vluchtelingen en hun kinderen helemaal niets. Maar goed volgens jou doen donkere mensen dus niets en zitten bijna allemaal in de slachtofferrol.

Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2023 - 8:04

[Je kunt in Nederland alles bereiken.] Je bedoelt *kon* bereiken. Yeşilgöz was immers nareiziger. Als het aan haar en haar partij ligt mogen mensen zoals zijzelf niet komen. Ook zou haar vader vandaag de dag nooit zo’n snelle carrière kunnen maken maar zou hij langdurig in Ter Apel op de afhandeling van de asielaanvraag moeten wachten. Bovendien zou de VVD de familie zo snel mogelijk weer terug willen sturen nadat de situatie in Turkije enigszins genormaliseerd is. Dilan Yeşilgöz is een egoïst en politieke hypocriet. Zelf heeft ze een lucratieve carrière in Nederland op kunnen bouwen. Maar mensen die in een soortgelijke positie zitten duwt ze onder de bus. Of beter gezegd, die laat ze verzuipen in de Middellandse Zee.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 8:21

Dat is idd het positieve. Even los van haar politieke kleur, zij kan een rolmodel worden voor alle jonge meiden met een migratieachtergrond.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...12 jul. 2023 - 8:23

@ Mark 'Of beter gezegd, die laat ze verzuipen in de Middellandse Zee.' Een ontmoedigingsbeleid zorgt er juist voor dat minder mensen in de bootjes stappen.

JohnVKR
JohnVKR12 jul. 2023 - 8:48

Het draaiboek is simpel. Wil je in Nederland (of Engeland, Frankrijk of b.v. Denemarken) met je niet-witte achtergrond iets in de politiek bereiken, dan dien je ten minste aan de volgende voorwaarden te voldoen: - Wees lovend over het land waarin je woont en politicus bent. - Prijs de witte cultuur de hemel in als de beste ter wereld. - Kies voor populistische thema's: het vluchtelingen'probleem', agressie tegen LHBTI en vrouwen (en suggereer dat dit vooral uit 1 bepaalde hoek afkomstig is nl. moslimjongeren) - Wees kritisch op mensen/gemeenschappen die ook een niet-witte achtergrond hebben. Noem ze profiteurs, verwijt ze slachtofferschap, etc. etc. - Doe uitspraken die tegen racisme aanschuren of op zijn minst discriminatoir zijn jegens bij racisten impopulaire bevolkingsgroepen. Daarmee word je premier van het VK, van Nederland of verkrijg je voor jezelf een andere goede positie in de politiek. De enige uitzondering op de regel is de huidige premier van Schotland, maar die is (overigens net als Sunak) niet gekozen en dreigt de eerstkomende verkiezing zwaar te verliezen en daarmee te moeten aftreden. Maar ben je als niet-witte politicus kritisch op de zware ongelijkheid in de samenleving, stel je systematisch racisme aan de orde, breng je het probleem van haat en discriminatie jegens moslims ter spraken, dan ben je in onze West-Europese samenlevingen volstrekt kansloos om ooit premier te worden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 jul. 2023 - 8:52

Een rake reactie Huysman.

itsme3
itsme312 jul. 2023 - 9:10

@Huysman Dilan zou ook binnen de VVD normen onder de politiek vluchtelingen vallen en gewoon, eventueel met wat vertraging, na kunnen reizen

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jul. 2023 - 10:02

Vader Yeşilgöz was het archetype van een politieke vluchteling.

De gewone nederlander
De gewone nederlander12 jul. 2023 - 10:16

Juist, je kunt hier alles bereiken. Ongeacht afkomst of geslacht. Kun je nagaan wat een onzin die mensen uitkramen die zeggen dat Nederlanders een racistisch volk zijn. Wij in Nederland hebben gewoon een hekel aan mensen die het voor andere verpesten ongeacht je afkomst. Op dit moment is een migratiestop het beste omdat ons land vast loopt en hopelijk gaat Yesilgöz zich daar primair voor inzetten.

De gewone nederlander
De gewone nederlander12 jul. 2023 - 10:19

@Mark Huysman Wil jij dan open grenzen? We lopen vast in Nederland (stikstof/tekort woningen/etc). Accepteer nu eens dat we niet de hele wereld kunnen helpen. Dilan begrijpt dit tenminste.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jul. 2023 - 11:13

Mark Huysman "Je bedoelt *kon* bereiken. Yeşilgöz was immers nareiziger. Als het aan haar en haar partij ligt mogen mensen zoals zijzelf niet komen." Je verwart de twee soorten statusen door elkaar en mist het verschil tussen direct gezin en extra criteria voor anderen. Daarmee vertel je de onwaarheid van waar de partijen in het kabinet evenals partijen verder naar rechts maar dus ook partijen verder naar links het vrije breed over eens waren of zouden kunnen worden.

Jozias2
Jozias212 jul. 2023 - 11:58

@mark Het nareizen voor gezinsleden van politieke vluchtelingen stond helemaal niet ter discussie. Het ging om een tijdelijke limiet aan nareizigers van oorlogsvluchtelingen (die zich al bevinden in veilige transit landen) op het moment dat de opvang het niet aan kon.

Satya
Satya12 jul. 2023 - 12:52

"Kun je nagaan wat een onzin die mensen uitkramen die zeggen dat Nederlanders een racistisch volk zijn." Om zoiets te bepalen moet je kijken naar mensen aan de onderkant van de samenleving. Nederlanders zijn inderdaad geen racistisch volk al zijn racisten weer helemaal terug. Je conclusies in absolute zin zijn nietszeggend. Het migratie beleid is racistisch.

EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2023 - 5:48

@DanielleDefoe: Vader Yeşilgöz was het archetype van een politieke vluchteling. ------------------------------- En daarom zonder meer welkom in Nederland, ook voor de VVD, Wat Mark Huysman hierover zegt, klopt dus niet.

Grozny
Grozny12 jul. 2023 - 7:34

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Prisunic
Prisunic12 jul. 2023 - 7:32

Heeft Erdogan haar al gefeliciteerd?

6 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jul. 2023 - 7:48

Gezien de denkbeelden van Erdohan over Koerden, breekt eerder de ple*ris uit onder de Turken hier en de relatie met Erdohan daar.

Freek74
Freek7412 jul. 2023 - 8:17

Alleen al daarom zou het mooi zijn als ze minister president wordt. Op staatsbezoek bij Erdogan, als Turks-Koerdisch-nederlandse vrouw zonder hoofddoek

Vuurrood
Vuurrood12 jul. 2023 - 8:59

RaymondenJoop: Erdohan? Is dat een ondergeschoven broer van Erdogan?

itsme3
itsme312 jul. 2023 - 9:11

Ze is koerd en is moeten vluchten voor mensen als erdogan. Dus lijkt me sterk.

Marcus A.2
Marcus A.212 jul. 2023 - 10:38

Wat een domme opmerking. Wist je dat er ook Griekse Turken zijn? Armeniërs? Turkije is multicultureel, met helaas een flink dominante conservatief islamitische meerderheid

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jul. 2023 - 19:55

@vuurrood Nee. z'n neef, die heeft z'n naam laten veranderen. Vond ie mooier.

Grijs gebied
Grijs gebied12 jul. 2023 - 7:26

Ah, het offensief tegen VVD begint alweer? Direct negatieve berichtgeving publiceren, om de concurrent maar zwart te maken... Waar blijft de (heldere en haalbare) boodschap van links? Het verhaal tégen rechts kennen we nu onderhand wel.

10 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend12 jul. 2023 - 7:45

"Waar blijft de (heldere en haalbare) boodschap van links? Dat vraag ik mij ook al weer jaren af. Maar als ik Kuiken en Klaver zie en hoor, dan denk ik dat dat ruim na St Juttemis zal zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2023 - 7:45

VVD is de macht. Dus daar moeten alle pijlen op gericht worden. Als je Joop wat vaker leest dan is het wel duidelijk wat het alternatief is voor onmenselijk rechts neoliberaal beleid: -goede sociale voorzieningen en sociale huisvesting -lonen en uitkeringen waarvan te leven valt -serieuze maatregelen tegen klimaatverandering -genoeg geld voor opvang politieke vluchtelingen -gelijke rechten voor iedereen Joop is natuurlijk geen politieke partij maar een opiniesite dus een heel gedetailleerd programma kun je hier niet verwachten. En de meningen lopen natuurlijk ook wat uiteen. Maar in z’n algemeenheid is het wel duidelijk wat er moet gebeuren.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jul. 2023 - 7:52

Dat zou heel fijn zijn, links dat met een overtuigend inhoudelijk verhaal komt. Gisteren Timmermans op TV gezien en dat was weer een staaltje uderwets politiek inhoudsloos gezwets wat er op neer komt vooral niet zelf nadenken en op hem stemmen, komt alles goed. Betwijfel sterk of hij überhaupt in de buurt komt van een Yesilgöz of Vd Plas, dit was zo jaren 80/90

Robbin_T
Robbin_T12 jul. 2023 - 8:11

Je zou iets positiever commentaar verwachten vanuit progressief Nederland. Een jonge vrouw met een met een Turkse achtergrond en een vluchteling verleden. Die verdient toch iets meer steun?

Mark Huysman
Mark Huysman12 jul. 2023 - 8:32

[Een jonge vrouw met een met een Turkse achtergrond en een vluchteling verleden. Die verdient toch iets meer steun?] Niet natuurlijk als zij haar positie gebruikt om vluchtelingen weg te trappen.

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2023 - 9:28

@Robbin_T "Een jonge vrouw met een met een Turkse achtergrond en een vluchteling verleden. Die verdient toch iets meer steun?" Het is natuurlijk tekenend voor jou dat de eerste keer in je leven dat je steun vraagt of uitspreekt voor een vluchtelinge met een turkse achtergrond het iemand is die te kennen heeft gegeven dat wat haar betreft ze geen recht had om hier te zijn. Maar goed. Leg jij maar uit met jou argumenten waarom jij vind dat het vrouw en vluchtelinge benoemd moet worden en je dat vergezeld laat gaan met de conclusie 'die verdient toch meer steun'. Ben daar wel benieuwd naar daar je eerdere stellingname was dat het benoemen van deze kenmerken alleen als doel heeft te discrimineren en niet de meest geschikte persoon te selecteren.

Sonic2
Sonic212 jul. 2023 - 10:26

@ Grijs Gebied Ga eerst eens het verkiezingsprogramma van Groenlinks en PvDA lezen. En daarna van de SP. Bekijk hun doorberekeningen. Ga eens in op de inhoud. Je hebt net als al die andere "rechtse" schreeuwers hier geen idee waar je over praat. In die doorberekeningen en verkiezingsprogramma's staan keuzes. Misschien niet jouw ultra rechtse keuzes. Groot onzin verhaal dus van u. Iemand die zich weer niet heeft ingelezen. Ik durf hem aan. Al die types hier die negatief zijn over links hebben nog nooit een links programma gelezen. En hebben geen idee waar ze over praten En stop eens met elke keer dezelfde riedel herhalen. Dit roept iedereen zo beetje hier. Het verhaal van "rechts" is inderdaad wel duidelijk. Het land kapot maken met neoliberalisme en nationalisme. Maar dat verstaat u onder negatieve berichtgeving en demonisering. En dat vindt u een duidelijk verhaal. En als je Nederland kapot wil maken, is dat ook een duidelijk en goed verhaal. Dat klopt

Grijs gebied
Grijs gebied12 jul. 2023 - 11:30

@sonic Dat heb ik gedaan jongen. Veel verder dan: trek de poeplap maar, komt het allemaal niet. Daarbij moet het geld in de helft van de gevallen worden opgehoest door de middeninkomens. Daarmee ga je de wedstrijd simpelweg niet winnen. Mijn opmerking had overigens betrekking op deze site, waar de een na de andere aanval op rechts wordt gelanceerd met krachttermen, waar de honden geen brood van lusten. Dat vind ik een zwaktebod. Dat jij mij weer meteen frontaal aanvalt op een puntje van commentaar, spreek ook boekdelen. Voel jij je aangevallen? Ultra rechts nog wel... man man man. Als je werkelijk denkt dat dít fatsoenlijk is, dan heb je er werkelijk geen kaas van gegeten. Ik noem jou toch ook geen rode communist. Waarom noem jij iedereen met een iets andere insteek dan wel ultra rechts? Denk je dat dit bijdraagt aan succes? Begrip? Wederzijds respect? Hoe oud bent u? 12?

MG1968-2
MG1968-212 jul. 2023 - 13:34

@Grijs "heldere en haalbare" Als haalbaar pas ingevuld wordt als je je keert tegen een mensenrecht als gezinshereniging mag je je met recht afvragen wat mensen op rechts als haalbaar definiëren. Niet dat ik verwacht dat jij ooit een boodschap van links zit zitten. Dat zou namelijk gek zijn als links een knetterrechtse boodschap ging uitdragen. D66, CDA en CU waren bereid te bewegen naar de VVD. Die vond dat niet haalbaar. Die vind het pas haalbaar als ze applaus van extreem rechts krijgen en er mensenrechten geschonden worden. Dat is het verhaal. En ja jij krijgt je zin. De VVD schuift met de keuze van de partijleidster op richting extreem rechts en sorteert voor op een knetterrechtse coalitie. Dat doet de vvd niet omdat links geen verhaal heeft. Dat doet de vvd omdat een groot deel van Nederland knetterrechts is. Waaronder mensen die vinden dat ze links zijn omdat ze zichzelf als eindpunt van solidariteit zien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jul. 2023 - 17:04

@Grijs Dat heb ik gedaan jongen. Veel verder dan: trek de poeplap maar, komt het allemaal niet. He gelukkig, Grijs vraagt om een inhoudelijk gesprek, en draagt zijn steentje bij.