Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Yeşilgöz erkent dat VVD in storm is beland, Weisglas over samenwerking met PVV: ‘Doe het niet’

  •  
27-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5661 keer bekeken
  •  
yesilgoz

“Je kunt wel zeggen dat de VVD in een storm is beland”, zei Dilan Yeşilgöz zaterdagmiddag op het congres van haar partij. Volgens de VVD-tussenpaus is de storm het gevolg van een “complex politiek landschap, de snel veranderende wereld om ons heen, dertien jaar de grootste zijn, verantwoordelijkheid nemen maar daarmee ook vaak pijn pakken”.

Daarnaast zijn er sinds de verkiezingen zaken “niet goed” gegaan, gaf Yeşilgöz toe. Ze wees op haar achterban waarin verschillende ideeën leven over samenwerking met de PVV. Hoewel een meerderheid van de leden voor deelname aan een PVV-kabinet is, riep partijprominent Frans Weisglas tijdens het congres op om niet in zee te gaan met de extreemrechtse partij. “Doe het niet.”

“Wij worden niet gedefinieerd door met wie we samenwerken”, suste Yeşilgöz – een overtuiging die veel CDA’ers ook hadden tijdens het befaamde congres in 2010 over samenwerking met de PVV.

Yeşilgöz sprak van een unieke kans om allerhande ultrarechtse dromen “waar iedereen in deze zaal voor is” waar te maken. Tegelijkertijd vreest ze voor de ‘gratis bier’-mentaliteit van de beoogde coalitiepartners. “Op sommigen onderdelen zijn onze gesprekspartners zo links, daar kan de club van Frans Timmermans nog wat van leren.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (91)

JoostdeF
JoostdeF29 jan. 2024 - 9:57

Zo ging het ook in de jaren 30. Een rijke elite die de macht niet wilde delen met de rest van de bevolking en sociale ontwikkelingen een tijd lang kon afhouden door steeds sterker op populistisch extreem rechts te leunen. De leugens van de fascisten waren een heel effectieve tegenmacht tegen sociale bewegingen. Dat ging goed tot de fascistische leiders de conservatief rechtse politiek electoraal overvleugelde. Toen was het snel gedaan met de democratie. Een deel van de steenrijke elite is daar overigens nog beter van geworden. Als CDA, NSC en VVD de democratie willen redden moeten ze de populisten de rug toekeren. De enige manier om het fascisme in Europa te stoppen is het voeren van een sociale investeringsagenda. Het is ook in hun belang om links hierin het initiatief te gunnen. Als het CDA in 2010 had gekozen voor een linkse koers, was de partij nu niet gemarginaliseerd en in drie stukken uiteen gevallen.

Olav Meijer
Olav Meijer29 jan. 2024 - 9:31

Never waste a good storm.

hgroen2
hgroen229 jan. 2024 - 8:52

Een herhaling van wat er met het CDA gebeurde. Een gescheurde partij met enerzijds groep die de orginele kernwaarden van de partij huldigt, en anderzijds geradicaliseerde groep die niet vies is van het extreme. Ook bij het CDA waren de nodige prominenten die toen opriepen niet met de PVV te gaan regeren. ook niet de gedoogconstructie [rutte-I] Het heeft het CDA geminimaliseerd. VVD staat een zelfde lot te wachten want de extremisten kiezen uiteindelijk altijd het orgineel. Wat we ook zagen bij de verkiezingen. Een grote groep vvd kiezers is overgelopen naar de PVV. Als Yesilgoz niet kan waarmaken wat de extremistische vleugel van de VVD eist, loopt de VVD op rechts helemaal leeg. Dat krijg je als je oren steeds meer laat hangen naar extreme partijen. Je wordt zelf ook extreem tot het punt dat de wal het schip keert. Dus pak de popcorn en we laten we kijken hoe deconfiture van de VVD zich zal ontvouwen.

wh2
wh229 jan. 2024 - 7:08

Goed van Dhr. Weisglas maar of men gehoor geeft aan deze oproep is maar de vraag.

Oki Doki
Oki Doki28 jan. 2024 - 20:44

Nederland is in een storm beland door de VVD dus het kan mij eigenlijk niet zoveel schelen dat de VVD nu in een storm is beland. Ik bedoel, moeten we nu medelijden hebben met hen?

Effie2
Effie228 jan. 2024 - 9:05

Weisglas, van der Wal, van der Burg, en ál die andere binnen de VVD die de beschaving hoogachten, en onze prachtige planeet niet willen laten vernietigen om materieel gewin, verdwijn uit uit de gulzige klauwen van populistische ego's, hardliners, en stekeblinde neoliberale geldwolven, die van grote groepen mensen overbelaste zieken, materieel verslaafden, beklagenswaardige eenzamen, en dwalende angsthazen maken. Kijk goed om je heen, en durf de massa's puinhopen te aanschouwen die het decennialang uitkleden en privatiseren van onze overheid/samenleving onze maatschappij heeft opgeleverd. Wees niet langer medeplichtig aan beleid dat onvermijdelijk de ondergang van ons land inleidt, en kom met een degelijke langetermijnvisie. De grootste is niet altijd de wijste. Economische groei vormt in werkelijkheid geen basis voor geluk. Eigenbelang is een illusie. En de verkeerde mentaliteit die leidend is, is een garantie voor ongelukken in de toekomst. Splits jullie partij, zoals het CDA Goddank al heeft gedaan. Na afbraak komt opbouw. Werk mee aan die opbouw. De samenleving zal daar op termijn stukken beter van worden.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen28 jan. 2024 - 11:33

Er zijn niet heel veel mogelijkheden om het tij te keren. Laat VVD’ers zoals Weisglas, V/d Burg en Nijpels aub bij de VVD blijven. Dat lijkt de enige mogelijkheid om te voorkomen dat deze partij definitief afglijdt naar fout extreem/populistisch rechts.

De gewone nederlander
De gewone nederlander28 jan. 2024 - 13:28

We hebben er over nagedacht, maar nee....

Mathijsco
Mathijsco29 jan. 2024 - 0:02

Deze reactie is verwijderd

LaBou
LaBou 29 jan. 2024 - 7:49

"We hebben er over nagedacht, ..." Ik geloof er niets van!

hgroen2
hgroen228 jan. 2024 - 0:03

Blijkbaar heeft Yesilgoz weinig kennis van de recente geschiedenis. Rutte-I was ook een ultra rechtse droom,... die 1,5 jaar als een zeepbel uit elkaar spatte. Een ding die ultra rechtse partijen kenmerkt is dat ze de kiezer een rad voor de ogen draait en weglopen als het moeilijk wordt, Weisglas weet dat, maar hij is een roepende in de VVD woestijn die zich al overgeleverd heeft aan het extremistisch van de pvv

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2024 - 4:51

Dat weglopen kenmerkt vooral populisten. De kwalificatie "rechts" is misleidend. Wilders is in de eerste plaats anti-democratisch: hij wil Nederland organiseren als de PVV: geen democratie want daar krijg je maar gedonder van.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick28 jan. 2024 - 14:50

@Frits: dat weglopen toen was volledig terecht. We zaten toen in de Euro-crisis. Wilders wilde toen niet verder bezuinigen en stopte met gedogen. Helaas is dankzij het lente-akkoord, toch bezuinigd en dat heeft de crisis enorm verdiept. Ter vergelijking België vestigde toen het wereldrecord formeren en kwam een stuk beter door de crisis heen.

vdbemt
vdbemt27 jan. 2024 - 20:28

"“Op sommigen onderdelen zijn onze gesprekspartners zo links, daar kan de club van Frans Timmermans nog wat van leren.” Dit is toch eigenlijk een in vele opzichten een bijzonder vreemde opmerking. Weet dit mens wel wat ze zegt? En blijft de VVD haar echt nog langer steunen? Ze wil niet met GRL/PvdA maar WEL met partijen die nog veel linkser zijn. (Waarvan er dan ook nog 1 die niet democratisch is en de grondwet wil veranderen). Als ze zegt dat de club van Frans Timmermans er nog wat van leren, geeft ze ook aan dat die club toch verstandiger is.

11 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗27 jan. 2024 - 21:14

« Weet dit mens wel wat ze zegt?« …..deze mens.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen27 jan. 2024 - 21:32

Enge Dilan is desnoods bereid heel Nederland naar de kloten te helpen om haar ultra rechtse ideeën te realiseren. Dit kind van vluchtelingen zal het leven van vluchtelingen en asielzoekers met een satanisch genoegen onmogelijk maken. Vluchtelingen die niet, zoals zijzelf en haar ouders, door links Nederland met een luxe vliegtuig opgehaald.

misterzuinig
misterzuinig28 jan. 2024 - 6:44

Ik denk dat zij partijen als de PVV en BBB bedoelt die beweren dat zij 'links' zijn op sociaaleconomisch gebied, maar rechts op het gebied van migratie en asiel. PvdA/GL zijn op beide gebieden links.

Yun99
Yun9928 jan. 2024 - 9:10

@vdbemt Het is inderdaad een beetje vreemd, maar op zich is het consistent aangezien het over "sommigen onderdelen" gaat en niet over de partij als geheel.

vdbemt
vdbemt28 jan. 2024 - 13:55

@Juppé. Misschien heb jij een bijzonder argument om er 'deze' mens van te maken, Daar ben ik dan heel nieuwsgierig naar. Volgens werklidwoord.nl, van Dale en onzetaal.nl is het beide mogelijk: Die of dat mens Beide aanwijzend voornaamwoorden zijn mogelijk. Ook mogelijk de en het mens of deze en dit mens

vdbemt
vdbemt28 jan. 2024 - 14:00

@misterzuinig. Ja. Die partijen bedoelt ze. Maar dan om hun 'gratis-biermentaliteit'. In haar ogen geeft links uit principe onnodig veel geld uit. Bij vooral BBB is dat helemaal het geval. Als je dan zegt: daar kan de club van Timmermans wat van leren, dan zeg je eigenlijk dat het daar dus wel meevalt. Dat daar toch nog enig verstand zit. En TOCH wil ze niet daarmee in zee, maar wel doorpraten met de echte geldverslinders. Beetje apart, niet?

vdbemt
vdbemt28 jan. 2024 - 14:03

@Yun. Als het over een partij als geheel gaat, is het toch duidelijk dat je er met 1 ZEKER niet in zee moet willen gaan. Ze laat zien dat dát haar niet boeit, dat alleen geld boeit.

misterzuinig
misterzuinig28 jan. 2024 - 19:51

@vdbemt 28 jan. 2024 - 15:00: Yesilgöz wil niet met de PvdA/GL praten, omdat die geen streng asielbeleid wil en PVV, NSC en BBB daarentegen wel, ongeacht of PVV en BBB te veel willen uitgeven. Voor degelijk financieel beleid kan zij beter wel met de PcdA/GL praten, maar die willen hogere belastingen voor hogere (midden)inkomens, en dat wil de VVD niet.

Yun99
Yun9929 jan. 2024 - 8:56

@vdbemt > "Als het over een partij als geheel gaat, is het toch duidelijk dat je er met 1 ZEKER niet in zee moet willen gaan. Ze laat zien dat dát haar niet boeit, dat alleen geld boeit." Eens, maar ik reageerde hierop: "Ze wil niet met GRL/PvdA maar WEL met partijen die nog veel linkser zijn", want dit is niet waar. Die partijen zijn "op sommige onderdelen" linkser en niet linkser als geheel.

vdbemt
vdbemt29 jan. 2024 - 15:22

@Yun. "Die partijen zijn "op sommige onderdelen" linkser en niet linkser als geheel" Dat ben ik met je eens. Maar Yesilgöz heeft het hiermee: "Tegelijkertijd vreest ze voor de ‘gratis bier’-mentaliteit van de beoogde coalitiepartners. “Op sommigen onderdelen zijn onze gesprekspartners zo links, daar kan de club van Frans Timmermans nog wat van leren.” toch overduidelijk over het financiële handelen door (GRL/PvdA)links. Wat ze dan erg vindt. Maar niet te beroerd is, in zee te willen gaan met partijen die het veel bonter maken . Tegelijkertijd vreest ze voor de ‘gratis bier’-mentaliteit van de beoogde coalitiepartners. “Op sommigen onderdelen zijn onze gesprekspartners zo links, daar kan de club van Frans Timmermans nog wat van leren.”

Yun99
Yun9930 jan. 2024 - 13:41

@vdbemt Ah zo, dan zijn we het eens. Dank voor de verduidelijking!

Juppé🎗
Juppé🎗27 jan. 2024 - 17:34

« « Op sommigen onderdelen zijn onze gesprekspartners zo links, daar kan de club van Frans Timmermans nog wat van leren. »…..een reden om het met de op gebied van gratis bier verstandigere Timmermans te proberen. Ik begrijp natuurlijk dat dit zelfs met de Dieren, Volt en D66 verre van een meerderheid blijft,

Anna R. Chist
Anna R. Chist27 jan. 2024 - 16:43

Iedereen die met Wilders regeert is automatisch extreem rechts.

Nils2
Nils227 jan. 2024 - 15:50

Links is kennelijk zo’n groot vijandbeeld geworden dat samenwerking met extreemrechts, ondemocratische en/of ‘gratis bier’-partijen een minder kwaad lijkt. Alles liever dan sociale rechtvaardigheid, een voor alles wat leeft gezond ecosysteem en een op internationale samenwerking gestoelde wereld kennelijk. Liberale vrijheid, gelijkheid en broederschap, tot aan de eigen voordeur/oprijlaan.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt27 jan. 2024 - 20:19

Een goede constatering. Knap bekrompen volk.

hgroen2
hgroen228 jan. 2024 - 0:05

right on the spot Dat zie je ook in de VS. extreem rechts vindt samenwerking met andere partij zo gruwelijk dat ze alles blokkeren. Ook al zou dat in het voordeel van het land en de burgers zijn. Wraak en weerzin zijn dominant ipv gezond verstand. En yesilgoz is daar doodleuk ingestapt

misterzuinig
misterzuinig27 jan. 2024 - 15:42

Ik vind de VVD geen echte liberale partij meer, maar een reactionaire partij die erg conservatief is.

6 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa27 jan. 2024 - 16:04

Het is ook eerder een conservatieve partij. Het staat voor sociale hierarchie, orde en tucht en 'arbeidsethos' Daarnaast staat het ook symbool voor een platvloers 'volksgevoel'

vdbemt
vdbemt27 jan. 2024 - 20:30

Het enige dat bij de VVD heilig is, is de auto.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers27 jan. 2024 - 23:14

De richting nadat de sociaal democratische partijen hun sociale veren hebben afgeschun is onvermijdelijk dat er alleen maar liberale stromingen overblijven. De libertair conservatieve en de cultuur progressieve. Politiek economisch zijn ze HETZELFDE. Dat is het essentiele. Er is geen sociale partij over. De verschillen gaan over wat details BINNEN wat voor soort systeem en maatschappij ze met hun politiek economische spel zullen blijven uitkomen. Behalve wat diep GEVOELDE cultuur verschillen, dus een rivaliteit van clubs van de zelfde soort.

misterzuinig
misterzuinig28 jan. 2024 - 6:45

@vdbemt 27 jan. 2024 - 21:30: Omdat de VVD dé partij is van ondernemers en zakenlui die met hun auto's naar zakelijke afspraken gaan.

Yun99
Yun9928 jan. 2024 - 9:24

Hoe is de VVD dan reactionair of conservatief? Ik zie eerder een belangenbehartiger van het grote bedrijven, welke op onderwerpen waar geen geld mee gemoeid is het standpunt van de meerderheid van de bevolking inneemt om stemmen te trekken.

vdbemt
vdbemt28 jan. 2024 - 14:07

@misterzuinig. Jij zegt het. Ik dacht dat ze gewoon iedere burger het recht van het bezit van een auto gunden. Vrijheid blijheid. Maar zelfs dat dus niet?!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa27 jan. 2024 - 15:30

Ik hoop dat de VVD in zijn geheel verdwijnt

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje327 jan. 2024 - 22:50

@Baloe: Gezien de laatste peiling (alweer even geleden trouwens) zou je hoop wel eens erg snel uit kunnen komen. Een maand na de verkiezingen was de VVD al gehalveerd. Ik neem wel aan dat jouw hoop niet was dat die zetels er bij de PVV bij zouden komen. Inmiddels zou de VVD zelfs niet meer nodig zijn voor een regering over rechts. Het CDA overigens ook niet.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig28 jan. 2024 - 10:25

Hallo Kuijfje3 (hieronder) Heeft de PVV inmiddels al 76 virtuele zetels bij alle zogenoemde politieke peilingen in ons land? Overdrijving is inderdaad ook een kunstvorm geworden he, tenminste bij u wat mij betreft Kan de PVV een regering vormen op dit moment met slechts 37 zetels? Trouwens, in mijn ogen is Ronald Plasterk een soort landverrader of tenminste een door en door schaamteloze opportunist die blijkbaar zijn best wil doen om een extreemrechtse regering uit de grond te stampen. Maar hij blijkt ook nog geen tovenaar te zijn tot dit moment, gelukkig maar De buit van 37 zetels van de PVV is inderdaad binnen en vooral door veel veel veel gouden bergen te beloven Of veel veel veel bewust verzonnen leugens zoals om het eigen risico 100% af te schaffen De kosten zijn blijkbaar 6 miljard euro per jaar Heeft Nederland plotseling een money tree gevonden vraag ik me af De blijkbaar 49 virtuele zetels van de PVV zijn vooralsnog gebakken lucht Omdat er geen geplande verkiezingen zijn, morgen, overmorgen, volgende week of volgende maand. Fijne dag🤣

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa28 jan. 2024 - 16:53

VVD heeft dit land geheel verwoest en moet dus opstappen. Samen met het CDA en D66. Ze moeten naar de 3 zetels, allemaal

Onbenoemd
Onbenoemd27 jan. 2024 - 15:13

Uiteindelijk is het één groot spel en lijkt het erop dat uiteindelijk de VVD niet met de PVV gaat regeren. Maar schijn bedriegt en de kans op een rechts kabinet is denk ik redelijk groot.

8 Reacties
PVDB2
PVDB227 jan. 2024 - 16:46

De vraag is of de PVV wel wil regeren. Men kon ternauwernood mensen vinden voor de Tweede Kamer. Zonder bestuurservaring. En waar vele niets in te brengen zullen hebben. Behalve als stemvee. Geerts wil is wet. Alleen Bosma en Agema, die verbouwereerd keek op vragen over de eigen bijdrage waar ze jaren op timmerde te laten plaatsvinden. En waar Baas Geert de coalitie op andere vlakken aanviel. Bij een eenmanspartij, met een dictatoriale leider en sekte achtige trekjes, kan je de vraag stellen of die wel kan regeren/verantwoordelijkheid nemen. Nevenactiviteiten mogen niet gemeld worden. Tegen een voorstel daarvan word tegengestemd. Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag werk men niet aan mee. Stemt men tegen. Openheid over financiële inkomsten wil men niet geven. Voorstellen voor meer transparantie worden weg gewuifd. Een organisatie als Transparacy Internationaal schaalt de PVV dan ook zeer laag in wat betreft de transparantie handel en wandel, de financiering. Daar zouden de drie, of in ieder geval twee, ook vragen bij moeten stellen. Vooralsnog in zee te gaan met iemnd die na het Kremlin en Doema gng op uit nodiging van een rechtsextremist die er op gebrand is tweespalt te zaaien.

vdbemt
vdbemt27 jan. 2024 - 20:33

Och. We hebben Omtzigt nog. Die gaat echt aan zijn eigen zo oprecht verkondigde principes voorbij, als hij hiermee in een coalitie gaat.

hgroen2
hgroen228 jan. 2024 - 0:07

vdbemt Omtzigt is altijd een rechtse CDA'er geweest die met Rutte I ook geen problemen had. Je laat je een rad voor de ogen draaien als je denkt dat Omtzigt op rechtstatelijke zaken echt zo principieel is als hij beweert. Want als dat zo was geweest, had hij geen eens aan tafel gezeten met de pvv

Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2024 - 5:04

Het gaat niet om links of rechts maar om democratisch of autocratisch. Wilders zegt het nog niet hardop maar is voor een dictatuur, onder zijn leiding uiteraard. De opdracht aan Omtzigt en Yezilgöz is om deze informatie te laten mislukken zonder daar de schuld van te krijgen. De grootste partij en verkiezingswinnaar buiten het Kabinet houden lijkt onverkoopbaar maar is onvermijdelijk. Een rechts Kabinet is daarmee niet van de baan maar dan wel democratisch. Eigenlijk was ik van plan naar Duitsland te emigreren maar daar is het ook al niet pluis. Gelukkig is Berlijn waar ik vaak kom nog redelijk progressief.

Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2024 - 5:59

Wilders wil een dictatuur. Zo heeft hij ook de PVV georganiseerd. Van democratie krijg je maar gedoe.

Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2024 - 6:16

Inderdaad één groot spel. Want niemand mag achteraf kunnen zeggen dat Wilders geen eerlijke kans heeft gekregen. Een filosofische vraag is of Wilders van zichzelf een eerlijke kans krijgt.

Anna R. Chist
Anna R. Chist28 jan. 2024 - 12:00

@frits jansen Tsja....waar kunnen we nog heen?

vdbemt
vdbemt28 jan. 2024 - 14:12

@hgroen. Zoals het zich ontwikkelt, lijk je het gelijk aan jouw kant te krijgen. Maar ik ben nog niet zo ver van elke politicus te denken dat hij de kluit belazert. Als hij toch met de PVV en VVD in zee gaat, is hij werkelijk geen knip voor de neus waard.

Mathijsco
Mathijsco27 jan. 2024 - 15:11

Wat een freakshow. Ik heb het met haar te doen: terwijl de antropromorfe Ruttiaanse/Jorritsma Donald Duck-achterban gniffelend staat te lurken aan het 'stoer' zelf afgerekende pils wat ze achteraf bij de fiscus opvoeren als 'representatiekosten', laten ze Yesilgoz als een circus-aapje alle klappen opvangen en als een malle op haar eenwieler de meest bizarre capriolen uithalen om dit nog enigszins van tekst en uitleg te voorzien. Ze staat helemaal alleen Dit is en was waarschijnlijk van A tot Z ingecalculeerd en voorgekookt. Klaas Dijkhoff, moest eerder een zelfde soort lot ondergaan: die heeft (wijselijk) op tijd voor zichzelf gekozen. Haar opvolging is ondertussen natuurlijk al lang geregeld, en de volgende Ruttiaanse slappe washand uit het corpsballen-netwerk wordt stiekem in zo'n schimmig klasje met PR-voorlichters klaargestoomd. In de hoop met een frisse lei van vooraf aan te kunnen beginnen, en 15 jaar Ruttiaanse horror te verdonkeremanen.

2 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde27 jan. 2024 - 16:20

Mathijs, weet je dat Dijkhof is ingehuurd om Yesilgöz te begeleiden? De vraag is of dat is om haar onmogelijk te maken of dat het een serieuze poging is.

Mathijsco
Mathijsco27 jan. 2024 - 19:18

@Martin van der Linde, Nee, dat wist ik niet. Ik kan het om eerlijk te zijn ook nergens vinden. Wat ik weet is hoe Dijkhoff is weggegaan: hij was behoorlijk populair, vormde een gevaar voor Rutte en werd tegengewerkt. Heeft net op tijd eieren voor zijn geld gekozen. Vermoedelijk om zich een Rita Verdonk scenario te besparen.

MG1968-2
MG1968-227 jan. 2024 - 15:07

"“Wij worden niet gedefinieerd door met wie we samenwerken”, suste Yeşilgöz – een overtuiging die veel CDA’ers ook hadden tijdens het befaamde congres in 2010 over samenwerking met de PVV." Als er 3 partijen met een racistische/fascistische partij aan tafel zit, zitten 4 racistische/fascistische partijen aan tafel. Je legitimeert immers dat gedachtegoed als een gedachtegoed dat een mening is als alle anderen. Dat is principieel onmogelijk zonder zelf racistisch/fascistisch te wezen. Yselgoz heeft alleen dan gelijk als er samengewerkt wordt met partijen/anderen waarvan het gedachtegoed elkaar niet uitsluit. De liberale ideologie sluit samenwerking met de sociaaldemocratie niet uit maar sluit wel extreem rechts uit. Ga je toch samenwerken dan verlaat je de liberale ideologie (voor zover daar sowieso nog sprake van was) en definieert dat de VVD wel degelijk.

17 Reacties
Beisser
Beisser27 jan. 2024 - 15:37

De VVD is dan ook niet liberaal. De VVD is conservatief en neigt naar reactionair.

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 jan. 2024 - 16:25

Beisser, er is niet een VVD, er zijn er twee. De proleten en de echte liberalen, en die kun je nog verdelen in een progressief en een conservatief. Rutte en Nijpels behoren tot de liberale en progressieve vleugel. Die moeten niets hebben van dat volkse deel van de achterban dat ik zelf typeer als middenstanders, omhoog gevallen kappers en pandjesbazen.

Mathijsco
Mathijsco27 jan. 2024 - 22:23

@Martin van der Linde, klopt als een bus. Het mag dan ook geen verwondering heten dat bijvoorbeeld het 'Fortuynisme' en het 'Post-Fortuynisme' Rutte & co een gruwel was. Het was tevens in die slipstream, dat destijds alles op alles werd gezet om die 'volkse Verdonk' de partij uit te werken. Tot slot nog een illustratieve klassieker van Koot en Bie: https://m.youtube.com/watch?v=wT-R59JRFow

EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2024 - 5:15

@MG1968: Als er 3 partijen met een racistische/fascistische partij aan tafel zit, zitten 4 racistische/fascistische partijen aan tafel. ----------------------------- Dus als er 3 protestantse partijen met een katholieke partij aan tafel zitten, zitten vier katholieke partijen aan tafel. Dat is precies hetzelfde, alleen met een andere invulling. Zie je zelf niet wat voor onzin je uitkraamt?

Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2024 - 6:04

Dat komt waarachtig goed uit! Wilders wil ook niet samenwerken. Wie ooit minister wordt onder Wilders moet zich bekennen aan de catechismus van Wilders en krijgt nul bewegingsvrijheid. Vraag maar aan de huidige PVV fractie.

MG1968-2
MG1968-228 jan. 2024 - 11:08

@Eric "Dat is precies hetzelfde, alleen met een andere invulling. Zie je zelf niet wat voor onzin je uitkraamt?" Tuurlijk vind JIJ dat hetzelfde want JIJ vind rechts extremisme 'ook maar een mening' Ik vind racisme, fascisme, moslim danwel jodenhaat, oproepen tot legalisering van pedofilie en andere dan genoemde vormen van ontwrichtende criminaliteit niet 'ook maar een mening'.

EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2024 - 13:51

@MG1968: (...) oproepen tot legalisering van pedofilie (...) ---------------------- Waar heb jij het nu in vredesnaam weer over?

Lalanke
Lalanke28 jan. 2024 - 15:30

@ericd Nee dat zijn 4 godsdienst partijen. Zie je nu, wat voor onzin jij altijd uitkraamt ?!

MG1968-2
MG1968-228 jan. 2024 - 20:39

@eric Random voorbeelden van wat ik niet ook maar in mening vind. Waaronder extreem rechts. Had je wel begrepen. Waarom dit ontwijken? Vind jij de pvv extreem rechts? En vind jij dat samenwerking met extreem rechts gewoon moet kunnen? Mijn antwoorden daarop ken je. Hoe sta jij daarin?

EricDonkaew
EricDonkaew29 jan. 2024 - 1:16

@Lalanke: Nee dat zijn 4 godsdienst partijen. ------------------------ Situeer het even in de jaren '50 van de vorige eeuw.

EricDonkaew
EricDonkaew29 jan. 2024 - 1:36

@MG1968: Vind jij de pvv extreem rechts? ---------------------- Ik vind de PVV sterk populistisch, zowel naar links als naar rechts. Links omdat de sociale voorstellen vermoedelijk naast elkaar niet mogelijk zijn om redenen van onbetaalbaarheid. Als je dat weet, maar er toch op profileert om stemmen te winnen, dan is dat wel populistisch. Rechts vanwege de soms wat te simpele oplossingen op het gebied van immigratie. Dus: populistisch in plaats van extreemrechts. @MG1968: En vind jij dat samenwerking met extreem rechts gewoon moet kunnen? ------------------------------ Nou, niet 'gewoon', maar het moet wel kunnen. Het gaat erom, wat er schriftelijk is vastgelegd. Zitten er elementen in van moslimhaat, dan is er geen coalitie mogelijk. Maar zijn de extreme punten eruit gefilterd, zoals nu het geval lijkt, dan zijn er wel mogelijkheden. Je kunt met deze verkiezingsuitslag de kiezer ook niet helemaal negeren. Dus praten moet altijd, komen ze er niet uit, dan blijft er de mogelijkheid van een middenkabinet over, dus zonder de PVV. We hebben trouwens ervaring met een kabinet met de PVV. Dat was tijdens Rutte-1. Er werden geen mensen uit het land gegooid en sociaaleconomisch was het het meest linkse kabinet sinds Den Uijl 1973-1977. Eindelijk werd op de sociale zekerheid eens niet bezuinigd, behalve dat de AOW-leeftijd dan van 65 naar 66 ging. Rutte-1 viel dus wel mee. Overigens ben ik voorstander van een middenkabinet dat het hier eerder besproken Deense model invoert.

MG1968-2
MG1968-229 jan. 2024 - 14:58

@Eric Goed. Dan begrijp ik waar jij vandaan komt. Jij vind de PVV niet extreem rechts en ook als het wel zo was geweest vind je een samenwerking extreem rechts niet principieel uit te sluiten. Tja. Dan vind je extreem rechts ook maar een mening en zit daar inderdaad een groot verschil tussen ons en is het hiermee verklaard dat jij een protestante partij die samenwerkt met een katholieke partij van hetzelfde kaliber als een democratische partij die vrijwillig samenwerkt met een extreem rechtse partij en het logisch dat die democratische partij zich als zodanig blijft zien. De geschiedenis maar ook de globale praktijk laten het anders zien. En in mijn ogen is het niet anders dan een kleur bekennen. Overigens -uitgaande van mijn uitgangspunt dat een partij die mensenrechten ontzegt een extreemrechtse partij is- is je 'midden kabinet' naar deens model geen middenkabinet maar laten we die discussie maar niet meer voeren. De conclusie is dat ik vind dat extreem rechts nimmer en jij dat extreem rechts onder omstandigheden wel acceptabel vind en je vind de PVV niet extreem rechts en ik wel. Dat geeft aan dat onze wereldbeelden elkaar niet aanvullen maar uitsluiten. "We hebben trouwens ervaring met een kabinet met de PVV. Dat was tijdens Rutte-1." Goh. Zoals ik je al eerder schreef. Ik was eerder geëmigreerd. "Rutte-1 viel dus wel mee. " De pijn die Wilders niet wou nemen heeft hij doorgeschoven naar Rutte-2 en gedacht 'mijn tijd komt nog'. En zie hier.

EricDonkaew
EricDonkaew29 jan. 2024 - 16:19

@MG1968 ---------------------- Het was mij al lang duidelijk dat wij verschillend denken. En emigreren als een kabinetssamenstelling jou niet bevalt, pfff. Er is trouwens nog helemaal geen nieuw kabinet. Maar zeg eens, je vindt de PVV, VVD, BBB en NSC extreem rechts en - ik vul dat even aan - FvD en SGP dan ook. Dat is ruimschoots de meerderheid van het Nederlandse volk (dat naar de stembus is gegaan). Dat gaat echt niet veranderen, ook niet na allerlei bewustmakingscampagnes. Ik denk eerder dat die averechts werken. En anders lukt het ook niet, ik denk dat ruim 90% van het geüniformeerde deel van Nederland populistisch rechts of gewoon rechts denkt. Je voert een kansloos achterhoedegevecht en het zou beter zijn voor jouw eigen gemoedsrust als je wat probeert te 'umdenken', zodat het leven in Nederland voor jou weer prettig wordt. Probeer zaken eens van de andere kant te bekijken. Probeer je eens in te leven (meer hoeft trouwens niet) in mensen die, veelal als gevolg van hun eigen situatie, een bepaalde keuze maken. Vergeleken met vroeger inderdaad een andere keuze. Ga het gedachte-experiment eens aan, al was het maar om te proberen. De wereld verandert, de manier van denken ook. We leven niet meer in de hippietijd (vond ik een mooie tijd trouwens, de eerste generatie die geen oorlog wilde, maar vrede). Maar goed, dat is mijn advies. Denk er maar over na.

MG1968-2
MG1968-230 jan. 2024 - 8:36

"Je voert een kansloos achterhoedegevecht en het zou beter zijn voor jouw eigen gemoedsrust als je wat probeert te 'umdenken', zodat het leven in Nederland voor jou weer prettig wordt." Ja ik voer een achterhoedegevecht. We gaan keihard hongarije, turkije en rusland achterna. Maar anders dan jou zal ik een Nederland dat andere mensen niet meer als mens ziet nimmer als prettig ervaren. En hoewel ik weet dat vergelijkbare regimes de antifascisten direct poogden mond- of fysiek dood te maken zal ik mij niet voegen aan jou perceptie van een prettig Nederland. Rechtsextremisme als 'umdenken' presenteren. De gotspe. We komen recht tegenover elkaar te staan. Laten we de scheidingspapieren tekenen nu dat nog zonder geweld kan.

MG1968-2
MG1968-230 jan. 2024 - 8:39

@ERic "Maar zeg eens, je vindt de PVV, VVD, BBB en NSC extreem rechts en - ik vul dat even aan - FvD en SGP dan ook. Dat is ruimschoots de meerderheid van het Nederlandse volk (dat naar de stembus is gegaan). Dat gaat echt niet veranderen, ook niet na allerlei bewustmakingscampagnes. Ik denk eerder dat die averechts werken. En anders lukt het ook niet, ik denk dat ruim 90% van het geüniformeerde deel van Nederland populistisch rechts of gewoon rechts denkt. " Dit is alleen geen pleidooi voor eigen overgave omdat het je gedachtegoed zelf ook is. Jij behoort tot die meerderheid. Het is een pleidooi dat ik me overgeef. Aan het racisme, fascisme en extreem rechts. Ik ga dat niet doen en ik vertel jou dat de consequenties aan jou zijn. Jij hebt het geweten.

MG1968-2
MG1968-230 jan. 2024 - 11:59

@Eric "En emigreren als een kabinetssamenstelling jou niet bevalt," Er is een verschil tussen 'een kabinetssamenstelling' en een extreem rechts kabinet. Ik financier géén extreem rechts regime. Verblijven en wonen zijn twee verschillende zaken.

EricDonkaew
EricDonkaew30 jan. 2024 - 14:37

@MG1968: Laten we de scheidingspapieren tekenen nu dat nog zonder geweld kan. ----------------------- Geweld? Waar heb jij het over? Nou ja, ik had op deze opmerking al voorgesorteerd met de stelling dat ruim 90% van de geüniformeerden rechts of populistisch-rechts stemt. Dus wat wil jij nu eigenlijk? @MG1968: Ik ga dat niet doen en ik vertel jou dat de consequenties aan jou zijn. Jij hebt het geweten. -------------------------- Merkwaardige, beetje dreigende taal zelfs. Kansloos, alleen al om wat ik net schreef over geüniformeerden. @MG1968: Ik financier géén extreem rechts regime. Verblijven en wonen zijn twee verschillende zaken. ---------------------------- Interessant. Qua uitgavenkant. Mag ik vragen hoe het zit aan de inkomstenkant?

Olav Meijer
Olav Meijer27 jan. 2024 - 15:00

[Op sommige onderdelen zijn onze gesprekspartners zo links.....] Hieruit blijkt hoe zwak Yeşilgöz' politieke feeling en inschattingsvermogen is, in tegenstelling tot haar sterk ontwikkelde carrièredrift.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 jan. 2024 - 10:48

Yeşilgöz is een opportunistische, populistische charlatan

Volrin
Volrin27 jan. 2024 - 14:56

"dertien jaar de grootste zijn, verantwoordelijkheid nemen maar daarmee ook vaak pijn pakken" Wat een martellaarscomplex. Walgelijk.

Satya
Satya27 jan. 2024 - 14:38

Yeşilgöz is dus ook geen liberaal. Wat een glibberige politici hebben we op rechts toch.

13 Reacties
MG1968-2
MG1968-227 jan. 2024 - 15:10

Liberalen en extreem rechts is een principiële onmogelijkheid. Een van de kenmerken van de basisprincipes van de liberalen is het gelijke speelveld. Dat is op geen enkele manier in overeenstemming te brengen met extreem rechts dat bepaalde groepen bewust op een achterstand zet.

Gimli1955
Gimli195527 jan. 2024 - 16:46

@MG1968-2 De VVD is ook niet liberaal, dat is toch de laatste 13 jaar gebleken, waarbij de bureaucratie is ontploft. Die bureaucratie en controle drift is de negatieve factor van ooit links, het vingertje komt van het CDA en de marktwerking en globalisme komt van de VVD. Dat tezamen is verworden tot het neoliberalisme, waar D'66 en CU zich gretig bij hebben aangesloten. Het was niet meer liberaal, christen democratisch en sociaal democratisch. Het systeem heeft eigenlijk erg weinig opgelost, terwijl daar wel behoefte aan is en was. Je kunt het oneens zijn over de manier waarop, echter dat er een nieuwe bestuurscultuur noodzakelijk is, is evident. De neoliberalen hebben dik verloren, dus in een functionerende democratie mogen andere partijen het nu proberen. Beschuldigingen uiten en name calling zal zeker niets oplossen. Derhalve is mijn inzicht voor echt links : "Neem afstand van het neoliberale smaldeel, ontwikkel een socialistische visie, bedenk een perspectief waar een meerderheid zich in kan vinden. Kijk in het buitenland, Denemarken en Zweden, wat daar werkt. Zweden heeft een wet ingevoerd, waarbij asielzoekers met een crimineel verleden in Zweden en veroordeeld, geen verblijfsvergunning krijgen. Ik zeg niet dat dat goed is, maar het is een richting. Voer een inhoudelijke debat over iets waar heel veel Nederlanders een uitgesproken mening over hebben, last van hebben, overlast ervaren en waar al heel lang geen discussie mogelijk was. Trek je hoofd uit het zand.

MG1968-2
MG1968-227 jan. 2024 - 20:59

@Gimli "Voer een inhoudelijke debat over iets waar heel veel Nederlanders een uitgesproken mening over hebben, last van hebben, overlast ervaren en waar al heel lang geen discussie mogelijk was. Trek je hoofd uit het zand." Je hebt gewonnen. Je hebt zo de coalitie en het land waar je voor gekozen hebt en je de afgelopen jaren voor hebt ingezet. Je mag samen met je vriendjes op extreem rechts en de VVD de koers gaan bepalen. Als je het een beetje meer zus of een beetje meer zo wilt.... meld je bij hen. Ik heb een enkele behoefte om met jou mee te werken laat staan samen te werken. Had je het meer links gewild dan had je je meer links opgesteld. Daar waar jij altijd roept dat links nimmer had mogen samenwerken met de VVD heb ik altijd aangegeven nimmer samen te werken met extreem rechts en ga dat ook niet doen. Jou en mijn wereldbeelden sluiten elkaar uit en ik ga je niet voorzien van het etiketje dat je 'ook maar een mening hebt'. Je sopt het je maar op. Het is toch van de zotte dat jij staat te hengelen naar hulp van links in je 'minderminderminder' agenda waar inderdaad een groot deel van Nederland achter staat. Maar daarmee recht tegenover mij staat. Met jou geen debat. Met extreem rechts debateer je niet.

Mathijsco
Mathijsco27 jan. 2024 - 21:36

@Gimli, De SP even uitgezonderd. Ik denk dat u vooral doelt op PvdA/GL. Zoals forum deelnemer en GroenLinkser MG hierboven al aantoont: never nooit dat GroenLinks de PvdA de ruimte gaat geven om zich te oriënteren op een pragmatischer of ietwat conservatiever koers. Die 2 houden elkaar in een ijzeren greep. Socialisme, daar kun je de handen wel voor op elkaar krijgen in Nederland. De mondiale Soros-koers die PvdA/GL dankzij haar keuzes (fusie met GroenLinks en keuze voor kosmopolitisch diplomaat Timmermans die halsoverkop naar Nederland móest komen) samen zijn ingeslagen: die zijn mensen kotsbeu.

Satya
Satya27 jan. 2024 - 22:46

Mg Om die opmerking van gimli dat ergens al heel lang geen discussie over mogelijk was ik hoor mijn hele bewuste leven Wilders haat tegen mij en mijn geliefden zaaien, de toeslagenaffaire komt mede uit dat wantrouwen dat die haat kweekt voort. Inmiddels pluk ik de wrange vruchten van die haat, na een jeugd waarin het mij niet persoonlijk raakte. Dat gejammer over dat er geen gesprek over mogelijk was is een leugen. Mensen wilden niet aan de zondebok politiek, dat is iets heel anders als erover praten. Helaas is de bevolking om, media heeft daar kwalijke rol in, men gaat er vol in mee. Men heeft ook geen oplossingen voor zaken, creëert grotere problemen. Niet oorzaken maar symptomen worden besproken. De reden dat inhoudelijke discussie gemeden wordt is duidelijk, dat er sprake is van zondebok politiek is namelijk erg goed te onderbouwen. Dat kan alleen een socialistisch nationalist. Nogmaals dat wil niet zeggen dat diegene genocide wil, een klasse onder zich om op te schoppen komt ze goed uit. Eigen mislukking kun je dan ook gemakkelijk af schuiven. Dan kunnen wegen beter scheiden.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers27 jan. 2024 - 23:26

Liberalisme gaat over prive recht en individualistische vrijheid. Niet over gelijkheid. Over een de afbraak van de staat en publieke sector. Niet over regulatie voor sociale harmonie. Over competitie en kapitaal vergaring. Niet over herverdeling en sociale investering. Het resultaat is dat het sociaal model niet behouden word, nu er geen sociale partijen zijn die OOK macht hebben. Het resultaat is grote winnaars en veel verliezers. Grote winaars die buiten de controle van de democratie hun eigen macht hebben. Veel verliezers die hopen dat er nog wat voor ze overblijft terwijl hin lonen bevriezen en arbeids omstandigheden verdampen.

Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2024 - 6:13

Een van de grote verdiensten van de voormalige DDR is dat die overtuigend heeft aangetoond dat communisme niet werkt. De grote verdienste van de VVD de afgelopen jaren is dat die overtuigend heeft aangetoond dat marktwerking niet zelden leidt tot "market failure". Geen reden om marktwerking radicaal af te wijzen: communisme is immers geen alternatief. Maar wel reden om "de onzichtbare hand" niet blindelings te vertrouwen, maar bijtijds te corrigeren. Anders krijgen we een maatschappij van zorgcoördinator en vastgoedcowboys enzovoorts, om nog te zwijgen van politieke cowboys als malle Donald.

MG1968-2
MG1968-228 jan. 2024 - 11:14

@Mathijsco Geen van beide partijen wenst richting extreem rechts op te schuiven hoe jij of Gimli dat ook voor staan met je 'luisteren naar het volk dat minderminderminder wilt' En make up youre mind. Ben ik nu vriendje van Rutte, D66, GL, PvdA of extreem links. Al na gelang het het beste in je machinaties uitkomt geef je me een andere positie en een andere rol. Dat geeft al aan dat je je eigen argumenten niet serieus neemt. Maar goed dat is dan ook niet zo vreemd voor iemand met zijn roots in het FvD. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/tweede-kamerverkiezingen-worden-gehouden-op-22-11-jesse-klaver-nu-ook-lid-pvda Mathijsco 14 jul. 2023 - 11:55 https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-centrumlinkse-meerderheid-versus-de-vvd MG1968-2 20 sep. 2023 - 22:49 Hoe gaat het overigens met die smaad en laster klacht?

MG1968-2
MG1968-228 jan. 2024 - 11:25

@Satya Ik ben het met je post Satya 27 jan. 2024 - 23:46 eens. Ik zal ze nergens in ondersteunen en behandelen conform het eigen gedachtegoed. En niemand tegen houden die uiteindelijk gaat scheren maar weet dat mij waarschijnlijk hetzelfde lot als de antifascisten in Hongarije, Turkije, Rusland, Iran en NoordKorea zal treffen. Een eenmaal ingezette weg richting extreem rechts is nimmer zonder vormen van geweld tot stand gekomen dan wel beëindigd. Nederland zal daar geen uitzondering op zijn. Integendeel. Zie de verschillen in reactie tussen Nederland en Duitsland. Maar ook Europa zal als eenmaal stappen die richting uit gemaakt zijn wederom vallen. Ook daar geeft de historie te denken. Vandaar dat de EU verkiezingen wel degelijk van belang zijn maar de mensen als Gimi en Mathijsco zullen alleen maar meer oproepen om de extreemrechtse agenda uit te voeren. Ze zeggen dat te vragen namens links maar deze vraag kan alleen van rechtse personen komen. Ze denken abusievelijk dat 'het centraal stellen van het volk, de arbeider' links zou zijn. Wat natuurlijk onzin is als het volk, de arbeider kiest voor het minder en hetgeen jij in je post beschrijft.

MG1968-2
MG1968-228 jan. 2024 - 11:35

@Paul Jij roept vaker indirect op om het 'grote gevaar' te beteugelen door op punten samen op te trekken met extreem rechts. Jij en Gimli stellen direct en indirect dat het neo-liberalisme bestreden moet worden met alle middelen en fliteren of kiezen daartoe met / tot het rechtsextremisme. Maar dat is een domme keuze. Het gevaar van het rechtsextremisme is vele male groter dan het gevaar van het neoliberalisme. Waar ook gevaren inzitten maar in elk geval nog een democratische inbedding kent en heeft een mensbeeld (wel gevolg) dat niet uitgaat van superioriteit en minderwaardigheid en is vatbaar voor compromis. en . Kiezen voor rechtsextremisme houd gewoon in dat je een mogelijke medestander in je gevecht voor tegen 'dat grote gevaar' verloren. Gewoon omdat rechtsextremisme nevernooitniet kan. Mensen zijn gelijk en evenveel waard. Daar mag nevernooitnie aan getornd worden -zo heeft ook de historie maar ook alle invullingen ervan in deze wereld- ons geleerd. Doe je dat toch. Dan ben je overgestoken naar de dark side. Met alle consequenties van dien. Jij flirt. Jij hebt niet gekozen. Anderen hebben gekozen.

MG1968-2
MG1968-228 jan. 2024 - 11:50

*filteren = flirten

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 jan. 2024 - 10:55

Die immense burreaucratie past inderdaad niet bij liberalisme Neoliberalisme is dan ook anders dan klassiek liberalisme. Het is een politiek die uit gaat van controle, burreaucratie, corporatisme en globalisme. Die Van Haga is uit de VVD gestapt, omdat hij meer een klassiek liberaal is. Even los van wat je daarvan vind, ik denk dat hij wel een punt heeft dat hij als liberaal niet thuis is in de VVD Iemand als Yeşilgöz snapt het allemaal niet zo goed en probeert gewoon een carrière op te bouwen. Iets dat tekenend is voor deze tijd. Mensen die niet ergens voor staan, maar slechts macht willen en aanzien en geld.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa29 jan. 2024 - 12:45

MG1968-2 Ja, het punt is dus een beetje Sociaal democratisch beleid, is niet per se globalistisch geluid Een SPers kan gefocust zijn op de natie staat en zich afzetten van Europa Een focus op de natie, als sociale orde, is niet per se 'extreem rechts' Kritiek op Europa, is niet per se 'extreem rechts' Zowel binnen links als rechts, zijn er mensen niet zo gediend van Brussel Veel linkse mensen zijn blij dat de VVD eindelijk ten gronde is gericht. Dat snap ik heel goed. Maar dat maakt hen niet per se PVVers Anders zouden ze wel PVV stemmen. Ik heb zelf niet iets tegen de islam. Ik ben in die zin relatief liberaal ingesteld, in dat ik voor vrijheid van godsdienst ben. We hebben gewoon een constitutie en daar moet je je aan houden, een grondwet. Verder zoek je het maar lekker uit, met je islam, of je christendom, of wat dan ook Jullie noemen Gimli en mij vaak 'extreem rechts'. Dit laat zien dat jullie de politiek niet zo goed snappen Natuurlijk zijn wij niet extreem rechts. De analyses en de politiek van PVDA/GL werken niet. Je schopt wild om je heen, maar bereikt er helemaal niets mee

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 jan. 2024 - 14:28

Feitelijk zegt Yesilgöz dat als ze er met dit trio niet uitkomt vanwege te linkse voorstellen ze beter met Timmermans kan optrekken. Een schot voor de boeg? Hoe dan ook, als je kiest voor rechts beleid doe je niet waar Nederland op zit te wachten.

JohnVKR
JohnVKR27 jan. 2024 - 14:20

Frans Weisglas kan zeggen wat ie wil, maar Dilan Yeşilgöz is tot over haar oren verliefd op Geert Wilders. En tegen blinde liefde valt niet op te boksen. Rationele argumenten vallen dan volledig in het niet.

2 Reacties
hgroen2
hgroen228 jan. 2024 - 0:10

Rationaliteit is sowieso niet te verwachten van haar. zij is een carriere politicus. Dus doet alles wat haar carriere ten goede komt.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick28 jan. 2024 - 4:41

@hgroen: integendeel. Zo'n tien jaar geleden hielp de PvdA, Rutte2 aan een meerderheid en werd gedecimeerd. Zo'n vijf jaar geleden hielp het CDA een kabinet met D'66 aan een meerderheid. D'66 wilde minder boeren en laat platteland nu net de achterban van het CDA zijn: dag CDA. Dan lijkt mij heel duidelijk als de VVD zijn ideologisch tegenhanger, GL, het torentje in helpt. Vooral als je een kabinet laat vallen op migratie, waar weer GL een totaal andere mening over heeft: dag VVD.