Joop

Yanis Varoufakis in Duitsland kandidaat voor Europese verkiezingen

  •  
26-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
24294373237_5d7f0a4798_k
De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis stelt zich kandidaat voor de Europese verkiezingen. Hij doet dat niet in Griekenland, maar in Duitsland, namens zijn nieuwe politieke partij DiEM25: Democracy in Europe Movement 25.
Varoufakis verwierf internationale bekendheid toen hij in 2005, als destijds economisch adviseur van toenmalig oppositieleider George Papandreou, toen hij bij Europees controleur Eurostat bezwaar maakte tegen de Griekse staatsschulddeal met investeringsbank Goldman Sachs. In 2015 werd Varoufakis minister van Financiën in het kabinet-Tspiras. In die functie speelde hij een belangrijke rol binnen de onderhandelingen tussen Griekenland en de EU en zette hij zijn felle verzet tegen de harde financiële maatregelen tegen Griekenland voort. Onder meer via een referendum waarbij 61% van de stemmers tegen de maatregelen stemde. Datzelfde jaar nog trad Varoufakis af, naar eigen zeggen omdat hij vanwege zijn opstelling geïsoleerd was geraakt binnen de Griekse politiek.
In 2016 richtte Varoufakis een nieuwe pan-Europese partij op, DiEM 25. In het manifest omschrijft de partij zich als:
"DiEM25 is een pan-Europese, grensoverschrijdende beweging van democraten. Volgens ons is de Europese Unie bezig uiteen te vallen. Europeanen verliezen hun vertrouwen in de idee van Europese oplossingen voor Europese problemen. En terwijl het geloof in de EU aan het afnemen is, zien we een opgang van misantropie, xenofobie en giftig nationalisme."
"We vrezen een teruggang naar de jaren ’30 als deze ontwikkeling niet wordt gestopt. Daarom zijn we bij elkaar gekomen, ondanks onze verschillende politieke tradities – Groen, radicaal-links, liberaal – om de EU te herstellen. De EU moet een gebied worden van gedeelde welvaart, vrede en solidariteit voor alle Europeanen. We moeten snel handelen, voordat de EU uit elkaar valt."
In mei 2019 doet DiEM 25 in Duitsland mee aan de Europese Verkiezingen. Over zijn kandidaatstelling zei Varoufakis bij de bekendmaking: ‘Ik accepteer deze nominatie omdat het de nieuwe transnationale politiek verbeeldt die we nu nodig hebben in Europa.’
Bron: De Standaard / cc-foto: Chatham House
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Hiltermann
Hiltermann26 nov. 2018 - 19:57

Even off topic, waar is Cliff?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2018 - 1:34

Heb ik al gevraagd in reactie op zijn laatste bijdrage, maak me zorgen! Ik hoop dat het is om even wat afstand te nemen of in het beste geval vakantie. Dat is misschien voor ieder mens zo nu en dan verstandig! Leuk dat je het vraagt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 nov. 2018 - 3:04

Ik hoop niet dat we hem kwijt zijn. Zijn laatste bericht was van 8 november zag ik net.

Hiltermann
Hiltermann26 nov. 2018 - 19:53

" In die functie speelde hij een belangrijke rol binnen de onderhandelingen tussen Griekenland en de EU en zette hij zijn felle verzet tegen de harde financiële maatregelen tegen Griekenland voort. " Het belang van die rol staat te bezien. Vanwege zijn opvattingen heeft Varoufakis nooit de vrije hand gehad bij de onderhandelingen met de trojka. De regering waar hij deel van uitmaakte heeft hem heel weinig ruimte gegeven en vrij snel na het veroorzaken van conflicten met de trojka teruggeroepen. Dijsselbloem heeft deze man nooit serieus genomen. Hij wilde niet met Varoufakis onderhandelen. Laat hem maar proberen in (D) een politiek succes te scoren. Ben bang dat het niets wordt.

4 Reacties
Dinglish
Dinglish26 nov. 2018 - 21:35

Dat zegt een hoop over Dijsselbloem en consorten want Varoufakis was een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger. De europese kiezers hebben nooit voor Dijsselbloem en de eurogroep gestemd, ze hebben wel voor Varoufakis gestemd. Zullen wij democratie maar helemaal afschaffen want blijkbaar hebben niet gekozen commissies meer macht dan democratisch gekozen volksvertegenwoordigers met een mandaat van het volk.

kweenie2
kweenie227 nov. 2018 - 8:18

@Dinglish Kun je dat uitleggen? Dijsselbloem stond 5e op de PvdA-lijst voor 2012. Dus kiezers hebben wel voor Dijsselbloem gekozen als kamerlid en in de Nederlandse parlementaire traditie daarmee ook als kanshebber voor een ministerspost. Ik neem aan dat Varoufakis op de Syriza-lijst heeft gestaan, dus wat dat betreft zullen ze gelijk staan. Inderdaad is Dijsselbloem niet gekozen als eurogroepvoorzitter door het volk, maar dat is simpelweg omdat dat niet zo werkt op dit moment. Dat kun je moeilijk Dijsselbloem verwijten. Maar bottomline: ik zie niet in waarom Dijsselbloem in jouw ogen een kleiner democratisch mandaat had om te doen wat hij deed dan Varoufakis.

Hiltermann
Hiltermann27 nov. 2018 - 11:37

Dinglish, Je vergeet voor het gemak dat het besluit niet met Varoufakis verder te gaan een besluit was van alle partijen die betrokken waren bij de steunoperatie aan Griekenland of moet ik zeggen aan de banken. De banken stonden op omvallen door de onverantwoorde kredieten die ze aan Griekenland hebben verleend. De landen die aandrongen op het vertrek van Varoufakis werden allemaal vertegenwoordigd door democratisch gekozen bestuurders. Varoufakis is vervolgens door de regering waarvan hij deel uit maakte op een zijspoor gezet. Dat is een democratisch genomen besluit. Dijsselbloem heeft toegegeven dat Griekenland te hard is aangepakt waardoor de economie van het land moeilijk kan herstellen. Feitelijk hebben de landen die deelnamen aan de sanering van de Griekse staatsfinanciën het hele bedrag van 280 miljard euro geschonken. Het rentepercentage over dat bedrag is nihil, de looptijd van de lening 50 jaar.

Dinglish
Dinglish28 nov. 2018 - 23:48

Hilterman, Het IMF heeft alleen al in de eerste bail out 80 miljard ingelegd, om maar te zwijgen van de rest van de keren. IMF is een wereldwijde organisatie. Landen als Brazilie, Indonesie en Japan zijn dan ook zeer ongelukkig dat zij geld moeten steken in de Europese economie.

Quibus2
Quibus226 nov. 2018 - 18:52

Ah, er komt eindelijk geluid uit DiEM25. Mooi. Hopelijk schopt Varoufakis het ver. Het zou toch jammer zijn als met Merkel het laatste serieuze intellect uit de Europese politiek verdwijnt...

Joop Schouten
Joop Schouten26 nov. 2018 - 13:46

Een prima sociaal alternatief voor het desastreus asociaal neoliberaal beleid van de laatste 4 decennia.

1 Reactie
Xanadu
Xanadu26 nov. 2018 - 16:33

Hij is net zo sociaal als zijn socialistische voorgangers Papandreou die geld leenden en de Griekse staat aan de rand van de afgrond brachten. Varoufakis wilde het afmaken en Griekenland er overheen duwen. Griekenland is nu weer een fijn land, ik ben er net nog geweest. Alles draait en werkt, en de Grieken zijn vriendelijke mensen die graag zorgzaam zijn voor hun gasten. Daar ligt hun succes. Ze zijn de corruptie van de cliëntelistische socialisten meer dan zat. Ze willen gewoon een gezonde economie draaien. De Grieken, die komen er wel, daarbij kunnen ze de falende kliek van weleer missen als kiespijn.

[verwijderd]
[verwijderd]26 nov. 2018 - 13:21

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Dinglish
Dinglish26 nov. 2018 - 14:32

Het is een pan europese partij dus zij zullen in NL ook wel een tak hebben om op te stemmen bij de volgende Europarlements verkiezingen. Als u deze man steunt kunt u gewoon op zijn partij stemmen. Dat is nu het hele idee van een paneuropese partij.

Bert Jansen2
Bert Jansen226 nov. 2018 - 16:03

Dat lulletje heeft Griekenland wel gered, dat geheel terzijde.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander26 nov. 2018 - 12:54

Wie een oordeel over Yanis heeft zou toch misschien eerst dit even moeten lezen. Beter één zo'n avonturier dan 100 Dijsselbloempjes. https://www.groene.nl/artikel/een-verkapte-europese-coup

12 Reacties
Dinglish
Dinglish26 nov. 2018 - 14:16

Veel van de griekse hoofdrolspelers zijn of in de VK onderwezen, hebben er gewerkt, hebben nauwe banden met politici aan beiden kanten van het spectrum van Jeremy Corbyn tot Norman Lamont en George Osborn. Als je begrijpt hoe nauw de banden zijn tussen VK en Griekenland dan begrijp je hoe brexitreferendum heeft kunnen ontstaan. De britten zagen, keken naar wat de eurozone deedt en concludeerden dat zij hier geen deel van wilde zijn. Brexit is een direct gevolg van het financiele beleid wat de EU in Griekenland gevoerd heeft. Tel daarbij op dat de Ieren net een bail out hebben gekregen en bijna onmenselijke bezuinigingen opgelegd kregen, nauw met Griekenland in verbinding stonden en men begrijpt waarom een Ierse MP als eerste de term fiscaal waterboarding voor Griekenland gebruikte. De liefde voor EU is in Ierand ook danig bekoelt.

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2018 - 15:03

@ De Kleine Salamander Jij schrijft: Beter één zo’n avonturier dan 100 Dijsselbloempjes. Dat zie je toch echt verkeerd. Dijsselbloem stelt achteraf vast dat het beleid ten opzichte van Grienland te hard was. Hij ziet dat hij fouten heeft gemaakt. Varoufakis ziet die fouten bij zich zelf niet en heeft niet het lef kritisch na te denken over zijn eigen handelen. Hij heeft nog steeds niet door dat de zogenaamde rijke EU-landen het herstel van Grienland niet wilden financieren omdat de Nederlandse en Duitse burgers dat niet wilden. Hij heeft totaal geen zicht op de beperkte handelingsvrijheid die de troika had. En terecht ook niet had. Het Griekse volk heeft decennia lang bewust gekozen voor een beleid dat het land niet kon betalen en ook Varoufakis was opzoek naar financiers die voor de korte termijn dat probleem voor hem zoeken oplossen. Die financiers zijn er dus niet, zo is gebleken. Neemt overigens niet weg dat Varoufakis capaciteiten heeft maar in economisch opzicht heeft de tijd Dijsselbloem gelijk gegeven en Varoufakis niet. Hij zou wat meer vent zijn als hij dat zou erkennen.

Bert Jansen2
Bert Jansen226 nov. 2018 - 16:05

[De britten zagen, keken naar wat de eurozone deedt en concludeerden dat zij hier geen deel van wilde zijn.] Ha ha, het besluit om geen deel uit te maken van de Eurozone nam Blair al. De grootste Europeaan van het VK. Dat heeft niets maar dan ook niets met de Brexit te maken.

Xanadu
Xanadu26 nov. 2018 - 16:38

"De britten zagen, keken naar wat de eurozone deedt en concludeerden dat zij hier geen deel van wilde zijn." Leuk ingevuld maar grote onzin. De UK was geen onderdeel van de eurozone, nooit geweest en er was geen plan om het te worden. Laat dit even tot je doordringen. Ieder mens kan zich vergissen en jij dus ook. De Britten die voor de Brexit stemden waren opgejut om buitenlanders te haten, ze dachten dat de buitenlanders zorgden voor werkloosheid in de UK. Ze dachten dat het budget voor de NHS verdubbeld zou worden.

Klifhanger
Klifhanger26 nov. 2018 - 17:21

@Dinglish Nou ik ben blij dat u geen leraar Geschiedenis bent....Dus omdat de UK naar Griekenland keek kwam er de Brexit, zo ongeveer? Kijk, dat U een sympatisant blijkt van het oude-socialisme, en niet zoveel heeft met budgetteren, da's uw goed recht, maar laten we het huisje wel even bij het schuurtje laten.

Quibus2
Quibus226 nov. 2018 - 19:21

"Neemt overigens niet weg dat Varoufakis capaciteiten heeft maar in economisch opzicht heeft de tijd Dijsselbloem gelijk gegeven en Varoufakis niet. Hij zou wat meer vent zijn als hij dat zou erkennen." Het gelijk van Varoufakis - erkend door Schäuble, Wieser en Lagarde - is om politieke, niet economische redenen, gewoon glashard genegeerd. Varoufakis heeft de kans niet gehad om gelijk te krijgen... en dat ten koste van heel veel leed in Griekenland (voor Grieken en vluchtelingen). Als er toch een punt is waarop de EU zich kapot zou moeten schamen... Verder hoef je geen groot licht te zijn om te zien dat Varoufakis ergens in de categorie zit bij Merkel en Lubbers. Er zijn heel weinig mensen met een dergelijk intellect die de politiek in willen, niet om dat ze geen goede oplossingen zouden kunnen aandragen, maar veeleer omdat ze absoluut niet worden gewaardeerd door de mindere goden op de grotere plekken. Zoals onze Dijsselbloem. (Waarschijnlijk zijn ze vaak ook wat (te) principeel, en vinden ze inhoud belangrijker dan vorm - buiten academia lijkt dat een kwalijke eigenschap te zijn). Varoufakis vs Dijsselbloem leek in dat opzich wel op Kasparov vs Putin. De een heeft gelijk, de ander krijgt gelijk, en het was van tevoren al te voorspellen welk van de twee met wat aan de haal zou gaan...

Dinglish
Dinglish26 nov. 2018 - 20:03

Bert Jansen, Het was Major en de Maastrichttreaty die de VK uit de eurozone hield, niet Blair. Maar goed lezen, ik schreef niet eurozone, ik schreef heel bewust EU. Die wordt a, ook gedomineerd door technocraten en bureaucraten en b. VK zit in IMF dus zit in de Troika. Kijk eens naar de Griekse politici en waar die opgeleid zijn, naar welke universiteiten en zie dat zij hele lange vriendschappen en nauw verband zijn met britse politiek. Varoufakis is adviseur van Corbyn geweest. Hij is goed bevriend met de minister van financien toendertijd, George Osborn. Het socialisme dat Varoufakis spreekt is dezelfde als Corbyn over spreekt. In NL is er geen partij die daar bij in de buurt komt. Zoek eens protestants werk ethiek op, die zie je in oa Duitsland, NL en Scandinavie. Om het heel kort door de bocht te zeggen, hoe meer geld je verdient, hoe groter de kans is dat je gekozen wordt om in de hemel te komen. Dat is een mentaliteit die tot vandaag de dag nog steeds doorsijpelt en wat veel landen in de EU (en ik zeg bewust EU) niet delen.

Dinglish
Dinglish26 nov. 2018 - 20:13

Quibus Hoe kom je erbij dat Dijsselbloem gelijk heeft gekregen? Hij geeft zelf toe dat de Trojka te hard is geweest and that is the understatement of the century. Griekenland ligt nog volledig in puin. Op papier lijken hun boeken misschien naar noord europese maatstaven te kloppen maar in de praktijk is het om te huilen en lijdt de bevolking verschrikkelijjk. Artsen zonder grenzen zit er nog steeds om gewone grieken bij te staan en te helpen omdat medische voorzieningen volledig ingestort zijn, onderwijs is om te huilen als docenten uberhaupt betaald worden. Mensen vergeten daarbij even dat Griekenland een enorme buitengrens van EU is en die moet bewaken en dat kost geld. Daarbij heeft een van de armste landen waar alle sociale voorzieningen door de Trojka vernietigd zijn een enorme golf van immigranten die voor oorlog vluchten over zich heen gekregen. Volgens EU beloften zou NL daar een percentage van opnemen. De deadline verstrijkt in december van dit jaar en NL heeft nog lang niet aan dat percentage voldaan, heeft mensen en Griekenland gewoon laten zitten. Als NLse politiek nu plotseling wel de verdragen en beloftes zou eren dan zouden wij een aantal duizend vluchtelingen in december opnemen. Ziet u de protesten al? De VVD die doet alsof zij allemaal voor een gratis borstvergroting of tandconstructie komen. Ellende verzekert en ondertussen zitten die vluchtelingen hutje mutje onder vreselijke omstandigheden in vluchtelingekampen.

Robbels
Robbels27 nov. 2018 - 9:34

@ Dinglish U bent zich er van bewust dat 'het volk' hier in Nederland massaal niet wilde dat er meer geld naar Griekenland ging? Er is op dat punt keihard verkiezingscampagne gevoerd. Dijsselbloem ongelijk en Varoufakis gelijk geven is dan wat al te gemakkelijk, daar het mandaat vanuit EU-bevolkingen volstrekt ontbrak om zaken anders te doen dan zij gelopen zijn.

Bert Jansen2
Bert Jansen227 nov. 2018 - 14:44

[, Het was Major en de Maastrichttreaty die de VK uit de eurozone hield, niet Blair.] Het was Blair de de criteria om de Euro in te voeren formuleerde. Bijvoorbeeld het synchroon lopen van de conjunctuurcyclus wat nooit lukte. Blairs doel was om mee te gaan doen, maar zijn criteria zorgden voor de beslissing om het niet te doen. En inderdaad het was Major die later het verdrag rond de invoering van de Euro waarvan het niet meedoen van het VK onderdeel was tekende.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander27 nov. 2018 - 16:38

@Daan Ouwens Misschien toch even de moeite nemen om het artikel in de Groene te lezen. De schrijver zo heb ik begrepen woontal heel lang/ heeft heel lang gewoond tussen de Grieken en toont mededogen met de mensen die de dupe worden van het van de Troika die een staat in de Europese staat is. Hier nog een droefmakend citaat uit dat stuk: "Eerder schreef Varoufakis over een bekentenis van Wolfgang Schäuble, de Duitse oud-minister van Financiën, die hij vroeg: ‘Zou jíj dit akkoord aangaan?’ Na een stilte zei Schäuble: ‘Nee, het is vreselijk voor je mensen.’ Varoufakis: ‘Waarom dwing je mij dan ertoe?’ Schäuble: ‘Begrijp je het niet? Dit deed ik in Ierland, in Portugal, in het Balticum. We letten op de discipline, en ik wil de trojka naar Parijs brengen.’ Dat idee hoorde Varoufakis vaker: alles draait om Parijs en Rome, Griekenland dient als afschrikking, als een ‘laboratorium van misantropie’. Dijsselbloem heeft een heel dubieuze rol gespeeld ten koste van de gewone Griek. Zoals hij ook heel lang ervoor gezorgd heeft dat Nederland (nog steeds)een belastingparadijs voor multinationals is. Zodat ook Griekse multinationals hier konden cashen/belastingontwijken terwijl D. niet naliet de belastingmoraal van de Grieken te veroordelen. Toen hij wat meer in het nauw kwam omdat er meer zaken over zijn onderhandelingstactiek naar buiten kwamen probeerde hij nog wat sociaal en sexistisch laag bij de grond politiek te bedrijven: Grieken moesten wat minder achter de alcohol en de rokken van vrouwen aan jagen.

Jaap12342
Jaap1234229 nov. 2018 - 18:57

" bent zich er van bewust dat ‘het volk’ hier in Nederland massaal niet wilde dat er meer geld naar Griekenland ging? Er is op dat punt keihard verkiezingscampagne gevoerd. Dijsselbloem ongelijk en Varoufakis gelijk geven is dan wat al te gemakkelijk, daar het mandaat vanuit EU-bevolkingen volstrekt ontbrak om zaken anders te doen dan zij gelopen zijn." Je bent verkeerd geinformeerd. Varouvakis wilde zelf niet dat er meer leningen over de rug van Duitse en Nederlands, aan het failliete Griekenland werden verleend. Juist de Troika wilde deze leningen in ruil voor invloed op de Griekse economie, onder andere een programma om Griekse staatseigendommen voor een fooi van de hand te doen.

Mr Ed
Mr Ed26 nov. 2018 - 12:39

Varoufakis denkt dus dat door het delen van welvaart, dus een enorme overdracht van noord naar zuid, de bevolking van Europa weer achter de EU zal gaan staan. Ik denk toch dat dat voor het noordelijke deel van Europa wat anders ligt.

11 Reacties
Dinglish
Dinglish26 nov. 2018 - 13:59

Dit is een europese partij dus werkt niet in het belang van aparte natiestaten maar voor alle burgers in europa. Momenteel wordt europa en vooral de eurozone gedicteerd door technocraten, bureaucraten en non gekozen commissies, zijn partij wil europa weghalen daarvan en terug geven aan de burgers van Europa.

badgast
badgast26 nov. 2018 - 14:49

Waar haal je vandaan het het een ("enorme") afdracht van Noord naar Zuid is? En niet, pakweg, een afdracht van de top 1 % naar de rest van de EU?

Bert Jansen2
Bert Jansen226 nov. 2018 - 16:07

Delen van welvaart is de enige oplossing voor het structurele probleem van de noord-zuid handelsbalans. Dat kun je vooraf doen door een transferunie te beginnen of achteraf met een Trojka die nagenoeg eeuwigdurende leningen tegen nagenoeg 0% rente verschaft. Het maakt weinig uit voor het Noorden, het zuiden is wat stabieler met de eerste optie.

Xanadu
Xanadu26 nov. 2018 - 16:44

"Ik denk toch dat dat voor het noordelijke deel van Europa wat anders ligt." Verstandige Europeanen beseffen dat Europese eenheid de sleutel tot succes is. Armere landen eruit stoten zal aan de rand van Europa vrijhavens doen ontstaan waarin geen arbeidsovereenkomsten of minimumloon gaan gelden. Ze zullen de Eu gaan bedreigen. ALleen al daarom zijn de armere landen lid van de EU, en de ene hand wast de andere. Ook de armere landen profiteren van deze verbintenis. "zijn partij wil europa weghalen daarvan en terug geven aan de burgers van Europa." Populistische praatjes die niet zoveel met de werkelijkheid te maken hebben. Europa wordt bestuurd door de lidstaten die ieder hun eigen regering kiezen. Samen kiezen ze het Europese bestuur. Hoe kan dit anders zijn? Hoe zouden de Nederlands belangen verdedigd kunnen worden wanneer het anders was? De kleine landen zouden altijd verliezen van de grote landen, alleen al getalsmatig. Het succes van Europa is juist de getrapte verkiezing, daardoor heeft Nederland een even zware stem als Duitsland of Frankrijk. Uiteindelijk kan Europa naar een volwaardige democratie toegroeien, maar dat ligt nog wel enkele decennia verwijderd.

Mr Ed
Mr Ed26 nov. 2018 - 17:34

@badgast Als je dat wilt zul je in ieder Europees land een belasting voor de top 1% in moeten voeren, maar daar heb je dan weer de landelijke partijen voor over.

Mr Ed
Mr Ed26 nov. 2018 - 17:38

@Bert Jansen Dat is inderdaad bijna onontkoombaar door de introductie van de euro. Maar wijs mij een partij aan die de verkiezingen in durft te gaan met het standpunt dat we jaarlijks miljarden belastinggeld gaan transfereren naar Zuid-Europa.

Hiltermann
Hiltermann26 nov. 2018 - 20:09

@ Bert Jansen " Delen van welvaart is de enige oplossing voor het structurele probleem van de noord-zuid handelsbalans. Het maakt weinig uit voor het Noorden " Het maakt weel degelijk wat uit. Dan zijn we allemaal arm door onze welvaart te delen met landen waar men 10 jaar eerder met pensioen gaat, waar een werkweek nog geen 35 uur duurt, waar de overheid geen belasting int. Waar men in de 21ste eeuw niet eens een kadaster heeft om maar een paar dingen te noemen. Die transfer unie is de natte droom van regeringen in alle landen die geen orde op zaken gesteld hebben met meneer Macron voorop. Frankrijk weigert noodzakelijke hervormingen door te voeren. Macron cs kunnen niet wachten om hun vingertjes uit te slaan naar de duiten in de pot van de transfer unie. Een geluk: Die pot is nog steeds leeg.

Dinglish
Dinglish26 nov. 2018 - 20:42

Zowel Spanje als Italie dragen meer bij aan de EU dan NL. Zij staat in de top 5 van meest betalende landen, NL niet. Dus die noord-zuidverdeling van u klopt niet.

kweenie2
kweenie227 nov. 2018 - 8:37

@Dinglish, je kijkt nu naar bruto afdracht. Nogal wiedes dat ze meer betalen. Die landen zijn veel groter en hebben een grotere economie. Wat is dat voor vergelijking? Nederland is een grotere netto-betaler per hoofd van de bevolking in elk geval en ten opzichte van Spanje waarschijnlijk ook in absolute bedragen.

Hiltermann
Hiltermann27 nov. 2018 - 11:59

Statistiek is best lastig nietwaar Dinglish? " Nederland deze eeuw grootste nettobetaler van de EU. Naar verhouding was Nederland tussen 2000 en 2015 gemiddeld de grootste nettobetaler van alle EU-lidstaten. Gemiddeld droeg Nederland netto ruim 0,4 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) af. Dat meldt CBS in een onderzoek naar de EU-afdrachten tussen 2000 en 2015. " Spanje is een netto ontvanger, ook daarmee zit je fout. Dit is de lijst met netto betalers die aangevoerd wordt door Nederland: Nederland, Duitsland, Zweden, België, Luxemburg, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, het VK, Italië en Finland. Volgorde op basis van percentage van het BNI. Als percentage van het BNI draagt het VK nog niet de helft bij van wat Nederland afdraagt.

badgast
badgast28 nov. 2018 - 17:02

@abel het valt me op dat je mijn naam wel noemt maar geen antwoord geeft op mijn vraag.

Dinglish
Dinglish26 nov. 2018 - 11:28

Je kan van Varoufakis zeggen wat je wilt over zijn financieel beleid maar een ding is duidelijk. Hij begrijpt heel goed dat democratie van de burgers is en strijd als politicus voor de burgers. Ik zou willen dat onze nederlandse politici dat deden. Hij begrijpt blijkbaar ook heel goed hoe belangrijk het is om europa weer van de burgers te maken ipv van bureaucraten, technocraten en over gevoelige nationale politici. Een europese partij die over landgrenzen rijkt en het belang van burgers in heel EU als prioriteit ziet is inderdaad wat nodig is. Een burger in Italie, Griekenland, Duitsland of Nederland baalt net zoveel van belachelijke europese geldverspillende acties. Daarin zijn wij allen gelijk.

1 Reactie
kweenie2
kweenie227 nov. 2018 - 9:13

Onze politici doen dat ook. Ze voorkomen dat de Nederlandse burger nog veel meer moet gaan betalen. En als dat voor goede doelen was, dan was er wat mij betreft nog over te praten. Maar een derde van de Europese begroting gaat naar directe inkomenssteun voor boeren. De grootste onzin dus. Plus veel geld voor cohesie dat eindigt bij vrienden en familie van Orban, of in nutteloze vliegvelden in Spanje of godbetere het bij fietspaden in Nederland. Ik ben groot voorstander van fietspaden, maar waarom zou de EU daar ook maar een cent aan besteden? Dat is gewoon een dure vorm van propaganda. Kijk ons eens leuke dingen financieren. Maar Nederland heeft dat geld niet nodig. Nederland is rijk genoeg om zelf fietspaden aan te leggen als we dat belangrijk vinden. Zolang daar het geld aan verspild wordt zou ik als Nederland ook zo min mogelijk willen betalen. Onderzoek en innovatie, daar mag wel wat geld heen. Misschien een echte Europese topuniversiteit om te concurreren met MIT, Harvard, Oxford, Cambridge. Ook prima. Maar daar gaat de bulk van het geld niet naartoe. En ik geloof simpelweg niet dat Varoufakis dat voor elkaar gaat krijgen of zelfs wil krijgen. Hij wil meer geld voor werkloosheidsuitkeringen, simpelweg omdat de landen in het zuiden de boel zodanig verkloot hebben dat ze daar te weinig geld voor hebben. Waarom moeten wij daarvoor opdraaien? En een Europese werkloosheidsverzekering is een waanbeeld. Dat kan simpelweg niet werken. Om 3 redenen. 1. Regelgeving is totaal anders. Die kun je nog harmoniseren, maar dat is voorlopig nog niet gebeurd en gaat ook niet gebeuren denk ik. Maar zelfs als je dat voor elkaar krijgt zit je met probleem 2: 2. Het grote verschil in welvaart. Een uitkering gaat veel te hoog zijn voor Roemenië en veel te laag voor Nederland, tenzij je de hoogte gaat differentiëren. Maar zie je dat voor je? Een roemeen die 200 euro per maand krijgt, een Nederlander 1500? Dat gaat niet zo gebeuren. Misschien een halfbakken compromis waarbij de Roemeen er 500 krijgt (wat veel te hoog is voor Roemenië) en 800 voor Nederland (veel minder dan waar een Nederlander nu recht op heeft). En dan nog 3. 3. De uitvoering. Elk land zal zijn eigen uitvoeringsorganisatie moeten hebben en die gaan onderling verschillen in hoe streng ze zijn. Zie je al voor je dat Bild of de Telegraaf met grote koppen gaat schreeuwen dat ze in Portugal of Griekenland zomaar uitkeringen krijgen terwijl ze in Duitsland of Denemarken de regels wel keihard handhaven? Wat denk je dat dat doet met het vertrouwen in de EU? Ik geloof er simpelweg niet in. Ik ben niet tegen de EU. Vrijhandel prima. Vrij verkeer van personen en kapitaal, uitstekend. Vrij verkeer van arbeid, zolang de uitwassen bestreden worden, ook prima. Maar ik geloof wel dat ze tweederde van het geld verkeerd uitgeven. En dat al die zogenaamde plannetjes om Europa dichter bij elkaar te brengen niet gaan werken en alleen maar voor meer haat en verdeeldheid gaan zorgen. De Euro gaat zoals het nu loopt de EU nog een keer te gronde richten.

Rechtse Bal
Rechtse Bal26 nov. 2018 - 11:01

het wordt tevens tijd dat het EP de aanwezigheidsregistratie gaat aanscherpen incl de geheimzinnige en extravagante declaratie cultuur. Dat weerhoudt zeker de aanmeldingen van avonturiers.

1 Reactie
badgast
badgast26 nov. 2018 - 14:51

kijk nou.... Bal wil het leven voor Farage, VB, FN en PVV moeilijk(er) maken... Je vrienden zullen blij met je zijn.

M7
M726 nov. 2018 - 10:38

Een vos die de passie preekt ......... Dus wij moeten op onze kippen letten .

OlavM
OlavM26 nov. 2018 - 10:35

Carpe DiEM25.....

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann26 nov. 2018 - 15:36

Mooie woordspeling!