Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Xenofoben misbruiken Zwarte Piet als een icoon voor hun denkbeelden en dragen zo bij aan de ondergang van het feest

  •  
10-11-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4154 keer bekeken
  •  
ANP-440575436

Kick Out Zwarte Piet wil een jaar lang consequent actievoeren om de gehate knecht definitief uit te bannen. Het eerste voorbeeld wordt gesteld in Westzaan, een dorp met net geen 5000 inwoners dat deel uitmaakt van de gemeente Zaanstad. Daar zal de actiegroep ¨Zaankanters tegen Racisme¨ protesteren tegen het feit dat de Sint zich door Zwarte Piet zal laten vergezellen. In het stadscentrum zelf hoeft dat niet meer.

De grote intocht is afgelast, omdat de meeste vrijwilligers zich hebben teruggetrokken. Bovendien is er geen geld want de gemeente heeft de subsidie ingetrokken. Hiermee geeft het college uitvoering aan een anti-Zwarte Piet motie van twee kantjes die door een raadsmeerderheid werd aangenomen. De Westzaners echter blijken hardnekkig. Ze zullen zich zeker wel vergelijken met de inwoners van het Gallisch dorpje uit een zeker beroemd stripverhaal. 

Overal in Nederland wordt Zwarte Piet ten val gebracht door een coalitie van hardnekkige activisten en bestuurders die geen gesodemieter wensen. Ze wanen zich dragers van de beschaving die een einde maken aan de kwalijke activiteiten van de inboorlingen. Hun feest wordt gedefinieerd als een racistische praktijk op grond van de stelling dat iedereen in de hele wereld die het gezicht zwart maakt dat altijd en overal doet om mensen van Afrikaanse afkomst belachelijk te maken en neer te zetten als minderwaardige wezens. 

Sinterklaas is een buitengewoon oude traditie met wortels in de heidense tijd. Kern is een maskerade zodat dingen gezegd en gedaan kunnen worden die op andere dagen buiten de orde zouden vallen. Op veel plekken in Europa – bij ons op Ameland – wordt het nog steeds zo gevierd, maar in Nederland heeft Sinterklaas de vorm aangenomen van een familiefeest. De goedmoedige spot in de gedichten is een rest van de scherpe kantjes die ooit aan de viering zaten. Zak en roe zijn dat ook. Ze dragen tegelijk het karakter van vruchtbaarheidssymbolen. Als er hard op de deur wordt gebonkt treden echter een getemde Sint en Piet de kamer binnen. Ze zijn teruggebracht tot goedgeefse kindervrienden. 

Nu deze traditie consequent door activisten met racisme in verband wordt gebracht, grijpen xenofobe ideologen hun kans. Zij misbruiken Zwarte Piet als een icoon voor hun kwalijke denkbeelden. Zo dragen zij het hunne bij aan de ondergang van het feest. Zie bijvoorbeeld de activiteiten van Ongehoord Nederland. Ze zijn daar wat framen betreft geen haar beter dan hun tegenvoeters van Kick Out Zwarte Piet. Je zou bijna zeggen dat ze elkaar nodig hebben, elkaars bondgenoten zijn. 

Het bedrijfsleven telt ondertussen zijn knopen en zijn centen. Het wil zijn producten niet in verband brengen met een controverse. Het viel mij op dat in het Schiedamse centrum de kerstversieringen alom zijn aangebracht terwijl de Sint ontbreekt. Voor Rotterdam geldt hetzelfde. Als STER-reclames de goedheiligman nog inschakelen, dan is hij een eenzame ruiter. Een verloren gelopen oude man, want zelfs aan roetveegpieten waagt de commercie zich niet. Ook die leiden af van het product. Daarom zal het binnen afzienbare tijd afgelopen zijn met het hele Sinterklaasfeest. Ook voor steeds meer gewone mensen is op deze manier de lol er af. Wat overblijft is wrok en rancune. 

Als je er goed over nadenkt, is het een perfecte wraakneming. Eeuwenlang heeft Nederland zendelingen en missionarissen uitgezonden die in verre landen de strijd aangingen met zondig geachte gewoontes en tradities van de oorspronkelijke bevolking. Zij predikten de ware leer en veroordeelden veel van wat tot de kern van het leven behoorde. Nu krijgen de inboorlingen in het land van herkomst een koekje van eigen deeg. Naar verklaringen wordt niet geluisterd. Wie de werkelijke bedoelingen van de traditie uitlegt, wordt weggehoond of beschuldigd van de grootste zonde uit onze tijd: racisme. Die moet leren zich te schamen. Zo werkte dat destijds in de koloniën. Zo werkt het nu hier. Je moet niet denken dat de onderdrukte volkeren overzee niets van hun Europese overheersers hebben aangenomen. Ze hebben juist heel véél aangenomen. Het kolonialisme heeft werkelijk niets goeds gebracht.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (220)

Tuck'R
Tuck'R12 nov. 2022 - 23:53

Vind het overigens wel jammer dat we er nu pas achter komen dat zgn. afschaffing van Zwarte Piet in Volendam het rechtstreeks gevolg is van bedreiging en intimidatie. (Bron NOS)

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 nov. 2022 - 9:42

Het doel heiligt de middelen?

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 23:42

Het is niet algemeen bekend, maar KOZP is eigenlijk een volkomen uit de hand gelopen grap activist en mislukt politicus Quincy Gario. Hij heeft er niets meer mee te maken. Wikipedia: Gario stapte in augustus (2014, B) uit het overleg omdat het volgens hem niet relevant zou zijn om te onderhandelen over afzwakking van het racisme in de figuur van Zwarte Piet.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer13 nov. 2022 - 13:50

@ Beisser: Je geeft een onjuist en onvolledig beeld. De eerste "Zwarte Piet = racisme"-actie (in 2011 in Dordrecht) was een gezamenlijk project van de kunstenaars Quinsy Gario en Jerry Afriyie. Deze laatste is er consequent mee doorgegaan, mede in het kader van de Stichting Nederland Wordt Beter, die veel aan informatie en voorlichting doet, o.a. op scholen. Het was bepaald geen "uit de hand gelopen grap" (hoe verzin je het), maar een serieus project.

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 21:12

['Als je er goed over nadenkt, is het een perfecte wraakneming. Eeuwenlang heeft Nederland zendelingen en missionarissen uitgezonden die in verre landen de strijd aangingen met zondig geachte gewoontes en tradities van de oorspronkelijke bevolking. Zij predikten de ware leer en veroordeelden veel van wat tot de kern van het leven behoorde.'] Als je nog één stap verder denkt kun je vaststellen dat KOZP & co dus zelf een stel racisten is. Precies hoe ik er ook over denk. En: ['Je moet niet denken dat de onderdrukte volkeren overzee niets van hun Europese overheersers hebben aangenomen. Ze hebben juist heel véél aangenomen. Het kolonialisme heeft werkelijk niets goeds gebracht.;] Klopt. Kolonialisme is racisme Ps Han, In Almere gaan ze de toeslagenaffaire heel anders aanpakken Daar is 'Number 90' geopend. Een neutraal open huis waar gedupeerden een ´cht luisterend oor krijgen en waar voor hun eigen, persoonlijke situatie samen met henzelf naar oplossingen gezocht wordt. Voor het eerst misschien een positief geluid.

Deugkeizer
Deugkeizer12 nov. 2022 - 15:03

Nou, ik denk ook eens hand in eigen boezem steken. Liep twee weken geleden gewoon de deur uit, vond de visite van de buren het normaal om tweemaal te roepen dat die "schrok" omdat zware piet de deur uit was gekomen. De andere keer was tegen de buurvrouw, die er natuurlijk niks van zegt. Richt je pijlen liever op dat soort mensen die in de tijd zijn blijven steken.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer13 nov. 2022 - 9:26

Maarja dat iemand je natuurlijk half intimideert(eerste keer) voor je eigen deur en daarbij de relatie met de buren op het spel zetten, vindt niemand wat van natuurlijk...

Eric Minnens
Eric Minnens12 nov. 2022 - 11:09

@TeeJee @@@@@ Jammer dat deze draad ontsiert wordt door zekere TeeJee. Van de 171 reacties komen er 23 van zijn hand. Dat is 13.5% of ofwel 1 op elke 7.5 reacties. Zijn reaguursels zijn immers uitsluitend negatief. Dat wil zeggen denigrerend, uit de hoogte, bashend, kleinerend, en noem nog maar wat aanverwante begrippen op. Hij reageerde in deze draad namelijk op over het algemeen serieus te nemen deelnemers aan dit discussieplatform, en wel op: Jozias, Satya, Paul Spijkers, LaBou, Mirzas, oproerkraaier, Norsemen, en Volrin, en kwalificeerde hun bijdragen in de volgende termen: hypocriet, oogkleppen, nietszeggend, dooddoener, lachwekkend, zwetser, beperkte blik, hol vat, verongelijkt, geneuzel, grijsgedraaid plaat, slecht lezen, en misschien vergeet ik er nog één. Het is om héél droevig van te worden. Temeer daar deze TeeJee van meet af aan op hoge toon, met name reeds in de u-jij-kwestie, eiste met u te worden aangesproken en vooral respect, respect en nog eens respect te krijgen van zijn discussiegenoten. Hoe dan!?!? Via het respectloos en onheus bejegenen van zijn opponenten? Mijn conclusie is dat alle bovengenoemde termen in de eerste plaats van toepassing zijn op deze TeeJee zelf. En dat TeeJee zeker geen respect verdient en bepaald ook niet met u hoeft te worden aangesproken. Tjonge, wat een verrijking van onze site, deze TeeJee.

15 Reacties
Sonic2
Sonic212 nov. 2022 - 23:14

Ik heb u een like gegeven en me ook bewust buiten de discussie gehouden. Er zit hier een "rechtse" stroming die uitermate agressief reageert op alles wat anders denkt. En zeer onbeschoft en onfatsoenlijk iedereen te lijf gaat. Dit topic bewijst maar weer eens dat het niet uitmaakt of ik een week op vakantie ga of 2 weken. Of ga gras maaien. Dan zijn er wel andere slachtoffers die de pineut zijn. Het bewijst het gelijk van Han. De radicalen verpesten alles. Laat je standpunten in de Zwarte Pieten discussie door Wilders en Baudet/ Pegida verwoorden en je eindigt met roetveeg piet. Los dat de xenofoben voor eng en verderfelijk gedachtengoed staan, zijn ze ook absoluut niet effectief. En dat is al tientalen jaren zo. En dat is wat ik het meest tegen onder meer de mensen heb die u net benoemt. Ze hebben 100% ongelijk. Ze kleunen historisch al decennia lang mis. Ze hebben 0.0 zelfreflectie en ze hebben in verhouding een veel te grote mond.

Beisser
Beisser13 nov. 2022 - 0:22

Voor zover ik het gelezen heb (lang niet alles) geeft TeeJee juist hele positieve reacties. En op veel punten heeft hij (of zij?) naar mijn idee helemaal gelijk.

Eric Minnens
Eric Minnens13 nov. 2022 - 5:35

@Sonic Bedankt voor je reactie. Iets anders gekleurd dan die van mij, maar met dezelfde strekking. Vooral met jouw laatste alinea ben ik het eens. Vriendelijke groet.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 nov. 2022 - 9:45

Ik zie de bijdragen van TeeJee ook als een positieve benadering.

Eric Minnens
Eric Minnens13 nov. 2022 - 9:52

@Beisser Lees dan wél alles. Dat heb ik namelijk ook gedaan. Niet moeilijk hoor, gewoon zijn profiel openen. Ik heb er werk in gestoken, doe jij dat dan ook. En laat je niet leiden door jouw mening over ZP, die toevallig met de zijne overeen komt. Het gaat niet om zijn mening, het gaat om de wijze waarop hij opponenten bejegent.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2022 - 10:14

Eric Sinds alleen de laatste 50 reacties zichtbaar zijn behoort het lezen van alles niet tot de mogelijkheden. Jammer genoeg zijn ook de nog niet gemodereerde reacties niet langer te lezen via de profielen. Er zijn nog wel wat andere reageerders te noemen die ook niet uitblinken door hoffelijkheid.

TeeJee2
TeeJee213 nov. 2022 - 11:12

@Eric Minnens Uw frustraties zijn voor mij een teken dat ik het zeker goed doe. Uw kan wel een beetje tegenwind gebruiken, in die kleine bubbel van uw eigen gelijk. Zoals wel vaker blijkt uit uw reacties, de haat spat er overigens van af, wilt u vooral horen dat u gelijk heeft, en wenst u geen tegengeluid. Dan bent u hier toch echt aan het verkeerde adres, beste heer Minnens. In dat geval raad ik u aan uw account hier af te sluiten, en u lekker te gaan wentelen in de modderpoel die Facebook heet. Ik vind het overigens wel vermakelijk dat u kritiek uit op mijn stellingnames jegens personen die zelf consistent niks anders doen dan weg zetten en beledigen. Die hypocrisie, die enorme blinde vlek voor het eigen gedrag; dat vind ik eigenlijk heel leuk, en ik zal het ook zeker blijven benoemen. Uw ge-calimero steek ik als een veer in mijn hoed, en lach ik vandaag vrolijk om uw emo-reactie.

Eric Minnens
Eric Minnens13 nov. 2022 - 11:45

@Danielle "Er zijn nog wel wat andere reageerders te noemen die ook niet uitblinken door hoffelijkheid." Dat is zeker waar, ik richt me dan ook indirect ook tot hen. Ik heb mijn zegje nu gezegd. Nieuwe reacties vormen nu een soort achterhoedegevecht, die weinigen meer lezen. (m.n. Beisser is er sterk in om op het laatste nippertje zijn verspreide reacties te plaatsen ... Hoi Beisser, niet kwaad bedoeld hoor eerder grappig). Over tot andere topics. Alleen als TeeJee zelf reageert, wil ik daar nog wel iets op zeggen. (Als ik eraan denk.)

Beisser
Beisser13 nov. 2022 - 12:02

['(m.n. Beisser is er sterk in om op het laatste nippertje zijn verspreide reacties te plaatsen ... Hoi Beisser, niet kwaad bedoeld hoor eerder grappig).'] Klopt, maar ik meer te doen dan achter de computer zitten. Eigenlijk heb ik alleen later in de avond er echt tijd voor. Overdag lukt het me dan soms om een paar minuutjes te stelen en wat te schrijven, zoals nu ;-)

TeeJee2
TeeJee213 nov. 2022 - 12:10

@Eric Minnens Ik moet er vooral om lachen dat u zich bezondigt aan het geen u mij verwijt. Die hypocrisie is prachtig, en ontkracht alle (eventueel terechte) kritiek die u heeft. Gaat u vooral door met dergelijk gedrag, het maakt zo geen enkele indruk.

Olav Meijer
Olav Meijer13 nov. 2022 - 13:38

@ TeeJee: Mij valt ook op dat zeg 80 % van wat je schrijft bestaat uit (vaak heel flauwe) kwalificaties van anderen met wie je het niet eens bent. Veel geschreeuw maar weinig wol. Daarin geef ik Eric Minnens gelijk.

Eric Minnens
Eric Minnens13 nov. 2022 - 13:38

@TeeJee Gesterkt door enkele medestanders verachijnt daar nu plots, na enkele dagen bedenktijd, ook weer TeeJee op het toneel. Ik handhaaf uiteraard mijn bovenstaande analyse en ga slechts in op enkele van zijn opmerkingen. ● "Uw ge-calimero steek ik als een veer in mijn hoed, en lach ik vandaag vrolijk om uw emo-reactie." Ik had niks anders verwacht. ● "In dat geval raad ik u aan uw account hier af te sluiten" Zo gemakkelijk wil ik het voor jou nu ook weer niet maken. ● "dat u kritiek uit op mijn stellingnames jegens personen die zelf consistent niks anders doen dan weg zetten en beledigen" O, dus je verschuilt je achter het wangedrag van anderen, om eigen misdragingen goed te praten. Ook dit had ik niet anders verwacht. ------------ Ik blijf desondanks een eeuwige optimist, die ervan uitgaat dat zelfs jij in staat bent ooit op een normale toon een inhoudelijke discussie te voeren. Maar ik heb zo het sterke vermoeden dat dat niet meer in deze draad zal lukken. Aan eventueel gepingpong om het laatste woord zal ik verder niet meedoen, beste TeeJee, dus dat geef ik aan jou. Met het advies om het wel binnen de perken te houden, want anders wordt jouw reactie nog geweigerd. En dat zou zonde zijn.

TeeJee2
TeeJee213 nov. 2022 - 17:02

@Olav Meijer Dat mag u vinden. U bent niet de eerste en de laatste die met selectieve blik lezen. Als anderen mij beledigen of in een bepaald hoekje willen plaatsen, dan reageer ik daarop. Nimmer anders. Dat u of de heer Minnens daar dan niet op aan slaan geeft slechts weer hoe hypocriet deze beschuldiging is. Ik haal mijn schouders daarover op, want ik weet wie het zegt. @Eric Minnens ["na enkele dagen bedenktijd, "] U heeft uw hypocriete beledigingen en beschuldigingen geplaatst op de 12e, ik reageer op de 13e. Tellen is schijnbaar lastig, en doe niet zo melodramatisch zeg. ["O, dus je verschuilt je achter het wangedrag van anderen,"] Ik verschuil mij nergens achter, dat zijn woorden die u mij in de mond legt bij gebrek aan steekhoudende argumenten. Ik noem u, specifiek u, een tomeloze hypocriet. U meent mij aan te spreken op gedrag, en vertoont vervolgens exact hetzelfde gedrag. Ik lach u volmondig uit hierom. ["Ik blijf desondanks een eeuwige optimist, die ervan uitgaat dat zelfs jij in staat bent ooit op een normale toon een inhoudelijke discussie te voeren."] Uw neerbuigende toon steekt u maar lekker waar de zon niet schijnt. De heer Minnens bepaalt hier zeer zeker niet wie hier reacties mag plaatsen, op "onze site". U bepaalt niets. U bent slechts een mede accounthouder, en daarin volledig net zo onbelangrijk als ik. U denkt anderen aan te kunnen spreken op gedrag, terwijl u hetgeen doet waar u anderen van beticht. Scheer u toch weg hypocriete paljas.

Norsemen
Norsemen13 nov. 2022 - 23:42

Het probleem met Teejee is niet zijn manier van reageren, maar wel zijn domme opvattingen.

TeeJee2
TeeJee214 nov. 2022 - 9:37

@Norsemen Och och och, spuit elf komt ook weer even een nutteloze en inhoudelijk lege reactie leveren hoor. Zoals altijd weet u weer niks bij te dragen. De ironie er van zal u ook wel weer ontgaan.

Olav Meijer
Olav Meijer12 nov. 2022 - 0:55

Het Sinterklaasfeest kan gewoon doorgang vinden. Het is onzin dat het afhankelijk zou zijn van het voortbestaan van de fictieve figuur Zwarte Piet -in 1850 door Jan Schenkman ten tonele gevoerd-, terwijl binnen een beperkt aantal jaren kinderen niet anders weten dan dat er b.v. alleen kleurenpieten zijn. Juist door die reactionaire nostalgie over Zwarte Piet voelen xenefobe ideologen bij b.v. de omroep ON zich gesterkt.

6 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer12 nov. 2022 - 11:32

Herstel een na laatste regel: xenofobe ideologen.

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 21:39

Het gaat niet om de fictieve figuur. Het gaat erom dat de heibel die door beide partijen veroorzaakt wordt delol van het feest grondig aan het verpesten is. De diagnose ('Zwarte Piet is racisme!') is volkomen fout. De toegepaste therapie (de ander allerlei onterechte verwijten en beschuldigingen naar het hoofd slingeren) is contraproductief, om niet te zeggen destructief, hoe 'vredelievend' het allemaal ook lijkt. Geen wonder dat sommigen boos reageren. Zij voelen zich geen racisten. Zij zijn dat ook niet. Zij houden alleen vast aan hun traditie (maar zijn volgens mij best bereid het personage te veranderen als KOZP & co maar (veel) eerder was gestopt met beschuldigen en met positieve suggesties was gekomen over hoe het personage ook voor hen acceptabel kan zijn). De beschuldiging van "racisme" roept per definitie uit weerstand op. En natuurlijk zijn er hooligans die van de gelegenheid gebruik maken om eens lekker in de stront te roeren.

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 21:46

En de kinderen, die er niks van snappen, zijn de klos.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2022 - 11:39

In de omgeving waar ik opgroeide wordt St Maarten gevierd. Echt alleen voor kinderen.

Olav Meijer
Olav Meijer13 nov. 2022 - 13:31

@ Beisser: KOZP "& CO" zijn wel degelijk "met positieve suggesties.....gekomen over hoe het personage ook voor hen acceptabel kan zijn". B.v. roetveegpieten en kleurenpieten. Voorgestelde alternatieven zijn door fanatieke pro-Zwarte-Pietfundamentalisten en hun volgelingen consequent afgewezen. Voor extreem rechts is Zwarte Piet ook steeds een heilige graal gebleven. Maar het tij is niet meer te keren.

TeeJee2
TeeJee213 nov. 2022 - 17:08

@Olav Meijer KOZP heeft zich anders regelmatig tegen roetveegpieten gekeerd. Het kroeshaar, de oorbellen, of lippenstift, dan wel de kleding; altijd was er wel iets. KOZP is niet snel tevreden, het gaat ze in mijn optiek dan ook meer om de figuur dan het voorkomen daarvan.

joop knoop
joop knoop11 nov. 2022 - 16:42

Afgezien van de pietendiscussie: het belang van Sinterklaas is groot en belangrijk. Echte Bigots kennen het gevaar dat in het sinterklaasisme schuilt. Op de leeftijd tussen acht en tien ontdekken kinderen dat het sinterklaas-geloof een leugen is om hen tot braafheid te dwingen middels een perfide chantage met snoepgoed en kadootjes. Mogelijk en hopelijk worden ze zich op latere leeftijd ook bewust van vergelijkbaar bedrog in meer bekende religies.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗12 nov. 2022 - 9:30

« Mogelijk en hopelijk worden ze zich op latere leeftijd ook bewust van vergelijkbaar bedrog in meer bekende religies. « …….ja mogelijk….mogelijk geeft iets volwassener verpakt bedrog weer dat prettige gevoel terug. Vergeet niet dat sinterklaas zijn gelijke nauwelijks heeft in andere landen. In angelaxische is er de kerstman, maar heeft volgens mij een lagere bedrogfactor.

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 21:50

Tussen acht en tien jaar pas?? De kinderen binnen mijn gezichtsveld hadden dat al rond hun 5e - 6e in de gaten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2022 - 8:54

Scandinavie heeft een kabouter die geen geschenken komt brengen maar de boerderij beschermt. Hij moet gunstig gestemd worden door een bordje pap en bier neer te zetten op de plek waar hij zich geacht wordt op te houden. Santa Claus is een lang verhaal. Een rond 1800 uit Europa geimporteerde Sinterklaas met eigen tradities. Zijn persona als "jolly old elf" dankt hij in eerste instantie aan een gedicht dat door dominee Clement Clarke Moorewerd geschreven in 1822. Zijn huidige uiterlijk aan de cartoontekenaar die hem in 1881 tekende voor Harper’s Weekly.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2022 - 9:01

PS Rudolf Rendier is een nog latere uitvinding. Robert L. May, copywriter voor een groot warenhuis schreef een zeer succesvol werkje over Rudolf die als jong hertje werd gepest met zijn grote rode neus in 1939.

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2022 - 13:57

Zojuist gevonden op de site van Curaçao. https://curacao.nu/sinterklaas-mijdt-op-curacao-opnieuw-aankomst-op-het-brionplein/?fbclid=IwAR1vmDMjCmVGw-v61uD62L6qpf08-BCpeFEAZCcBqzF4IVV_ByWMHigJj7Q Zo wint de commercie. Wat gebeurt onder druk van de antiracisten? Het feest is compleet elitair. Voor en door de toeristenindustrie. De intocht in de baai van de betere toerist, Jan Thiel. Het kind mag een zakje snoep en er wordt toegang geheven. Maar hé, de pieten zijn veelkleurig… Het centrale plein, voor de lokalen om feest te vieren heeft geen traditionele intocht dit jaar. Fijn, dat de armste kindjes niets krijgen van niemand! Zij geloven de ouders, die juist hierin het racisme van Nederland bevestigd zien. Ook hun feest is verpest.

Satya
Satya11 nov. 2022 - 11:28

Heb dus nog nergens een krampus gezien die op een Afrikaan leek, krijg toch echt het idee dat dat een excuus verwijzing is van mensen die eigenlijk wel weten dat het niet echt een verklaring is. Denk niet dat dit persé racisme als motivatie heeft. "Zo werkt het nu hier. Je moet niet denken dat de onderdrukte volkeren overzee niets van hun Europese overheersers hebben aangenomen. Ze hebben juist heel véél aangenomen." Zeg dan helemaal niets, het is zulke onzin, historicus onwaardig. https://youtu.be/sHv2ZjY-lOA

7 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 nov. 2022 - 12:47

Hij komt van de Krampus af. Maar, nogmaals, voor de tienduizendste keer, wat mij betreft maken ze hem groen, grijs, of blauw Maar goed, dat trekt de FVD achterban dan weer niet, dus dit blijft een eindeloos gevecht

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2022 - 13:32

Britten en Mau Mau? Han is historicus en vertelt de feiten uit onze nationale geschiedenis.

Satya
Satya11 nov. 2022 - 18:15

Baloem Het kinderfeest is door volwassenen verpest.

Satya
Satya11 nov. 2022 - 18:18

"Britten en Mau Mau? Han is historicus en vertelt de feiten uit onze nationale geschiedenis." Ik heb toch echt de quote uit het artikel van Han gehaald waarin Europese staat. In mijn ogen dus relevante geschiedenis.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 nov. 2022 - 23:29

Natuurlijk is het door volwassenen verpest. Dat soort representatie kan niet meer. En conflict daarover in tijde van sociale verdeling brengt nog meer onzin naar boven. Maar daar moeten we mee leven, volwassenen. Het is door volwassenen opgezet en kan door volwassenen worden verandert.

Gerygrr
Gerygrr12 nov. 2022 - 11:50

Satya, Er wordt Europa aangehaald, ook Gallisch dorpje wordt genoemd. Gallië verwijst naar een verleden van voor het christendom. De Romeinen en hun veroveringen in een ver verled3n. De Europese staten en hun misdaden zijn van eeuwen later.

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 21:57

Volgens de legende kocht Nicolaas, begin 4e eeuw van onze jaartelling bisschop van Myra en na zijn dood heilig verklaard, ooit een zwarte slaaf vrij die daarna zijn levenslange vriend en metgezel werd. Onze Zwarte Piet is dus in feite de eerste vrijgekochte zwarte slaaf uit de geschiedenis. En wat maakt KOZP ervan? 'Sint Nicolaas was een racist!' De stommelingen.

Juppé🎗
Juppé🎗11 nov. 2022 - 9:11

Ik begreep vanmorgen dat de pakjesboot is gezonken. Wie dat verzonnen heeft moet in een stap heilig worden verklaard. Nu geen wonder verzinnen maar doorpakken en er voorgoed een einde aan maken. Het zou me niet verbazen als het grote aantal stemmers op populistische partijen in Nederland komt doordat men als kind moest geloven dat het normaal was dat je cadeautjes kon krijgen zonder er eerst voor te werken. Mijn dag kan niet meer stuk.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 15:00

Ja wie verzint dat? Maar ik hoorde dat er wel vaker vreselijke dingen gebeuren in het Sinterklaasjournaal.

Juppé🎗
Juppé🎗11 nov. 2022 - 20:55

« Ja wie verzint dat? Maar ik hoorde dat er wel vaker vreselijke dingen gebeuren in het Sinterklaasjournaal.« ……Ik heb het steeds ook maar van horen zeggen, Danielle. Er moet in het leven van mensen en vooral kinderen ruimte zijn voor fantasie. Laat ouders en de kleine interactieve omgeving dat zelf doen en geef kinderen de ruimte om zelf aan te geven dat ze her niet meer geloven of help ze met onlogica daarmee. Het Sinterklaasjournal lijkt me onwenselijk, tenzij ze NL van die nonsens afhelpen. De dichtstbijzijnde kinderbelazeritis is hier Halloween, maar daar weten ze van dat die enge geesten niet echt bestaan. Helaas Poetin en Trump wel. Geen rare Sint hier gelukkig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2022 - 8:51

Juppé🎗 Wat is er ook gebeurd met "vol verwachting klopt ons hart"? Naar verluidt leidt een en ander tegenwoordig tot kinderstress.

Ewout Pool
Ewout Pool11 nov. 2022 - 7:33

Persoonlijk zou ik me niet zo druk maken om een bijfiguur als Zwarte Piet maar drukker maken om het feit dat het feest kleine kinderen leert dat katholieke bisschoppen die kinderen op schoot nemen te vertrouwen zijn…( zei hij sarcastisch)

Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 3:51

Wie geloof je meer? Han of Margrite? Van der Horst of Kalverboer? De uitleg van een historicus of die van een kinderrechtenspecialist? Doe mij maar die van de kinderrechten. Het recht immers van zwarte kindertjes op een inclusief feest. Daar gaat het uiteindelijk ook KOZP om. Alle blokkeerfriezen of eiersmijters ten spijt. (Je zult het maar van deze vrienden moeten hebben...) (Gelukkig heeft de wal het stoomschip inmiddels gekeerd.) Mooie verklaring trouwens, die anti-Zwarte Pietmotie van twee kantjes.

9 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 3:55

https://www.kinderombudsman.nl/nieuws/kinderombudsman-zwarte-piet-vraagt-om-aanpassing

Gio Servas
Gio Servas11 nov. 2022 - 7:39

@Eric Minnens, fijn dat er weer een witte mij vertelt dat al die jaren plezier van mijn kinderen met Sinterklaas niet voor mijn kinderen bedoeld was en dat ze er schade van hebben opgelopen. Wat zou ik zonder u soort superieure witten moeten doen.

Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 10:19

@Gio "fijn dat er weer een witte mij vertelt..." Er zijn ook zwarten die jou dat vertellen hoor... KOZP bijvoorbeeld... En degenen die het meeste last hebben van het zwartepiet-getreiter zijn natuurlijk de echt zwarte Afro-Nederlandse mensen /kinderen. Als jouw kinderen daar goed doorheen zijn gekomen, zelfs hebben genoten, wees blij. Maar ook wil ik je wijzen op een toepasselijk citaat van reaguurder Mirzas, slechts een paar reacties hieronder: "Koester je eigen herinnering, maar maak plaats voor andermans herinneringen in de maak. De traditie schuurt voor anderen. En we leven nu eenmaal niet alleen voor onszelf en het behoud van onszelf."

Satya
Satya11 nov. 2022 - 11:31

Gio Probeer je nu van huidskleur een argument te maken? Bij ons is er binnen een gezin een volledig verschillende ervaring dus ga aub weg met je drogredenen.

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2022 - 12:13

Indertijd heb ik het bewijs van Margritte Kalverboer met interesse gelezen. Zij baseerde zich op de uitspraken van een groepje teenagers in een kringgesprek. Tieners met een kleur werd gevraagd of ze vroeger wel zwarte piet zijn genoemd. Op die uitspraken, is haar uitspraak gebaseerd. Kinderen kun je suggestief bevragen, dat weetiedere leerkracht. Wie is er kleutergroepen binnen gestapt om dat pesten vast te stellen? Wie denkt, dat ik racisme verdedig ziet niet het verschil met het aandragen van de echte feiten. Ik heb nooit een vervolgonderzoek gelezen van mevr. Kalverboer naar de totale omvang van het pesten van kinderen plus de aard daarvan. Mijn brief die ik haar stuurde is nooit beantwoord. Nu iedere. Eder Ander veroordelen voor in het verleden gevierde feesten gericht op het elkaar niet uitsluiten en elkaar verrassen met lekkernijen en cadeautjes en dat nu racistisch noemen werkt contraproductief uit. Het zijn de argumenten, die als ze niet kloppen benoemd moeten worden. Ik en alle kinderen, die ooit in een lang verleden juist troost ondervonden van de komst van de Pieten, omdat ze op school gepest werden. De pieten waren er voor mijn. Ik zag nooit Afrikanen, die waren niet in het gereformeerde dorp waar ik woonde. De mensen hadden littekens ze hadden de oorlog doorstaan en zouden elkaar niets verwijten. Het trauma werd verstopt, de gemeenschap moest verder met het verwerken van alle leed.

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2022 - 12:21

Vervolg: Immigranten waren welkom. Er werd geholpen en dat hield in, dat men op de eigen vertrouwde wijze met raad en daad bijstond. Toen kwamen de verhalen, klachten over de slechte opvang van de Surinamers bv. Gloria Wekker met haar witte supramacy. Dezelfde behandeling als de lagere klasse in Nederland. De zogenaamd witte supreme mens? Dezelfde behandeling? Dat is pijnlijk. De Nederlander, die al gewend was te zwijgen, voelde dat hij zich beter kon verwijderen. Wat een loser ben je dan. Een racist ook nog! Weggeduwd door degenen, die zichzelf wit noemen. Dapper hoor! Het feest van juist geen negatieve gevoelens voor andere kleuren is omgedraaid tot juist de tegenstelling op scherp tezetten: Wij zijn geen mensen, nee wij zijn witte mensen tegenover zwarte mensen Dat is hartstikke racistisch in mijn optiek. Je ziet pas kleur als een ander het aanwijst…..

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 17:57

@Satya Oh, DIT is mooi! Mevrouw Satya die iemand anders terecht wijst omdat hij van huidskleur een argument maakt! De Hypocriet Bokaal 2022 is nu gegarandeerd voor u.

Satya
Satya11 nov. 2022 - 19:16

Teejee ?

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 22:35

['… Het recht immers van zwarte kindertjes op een inclusief feest. Daar gaat het uiteindelijk ook KOZP om…'] En dat is precies wat KOZP door hun manier van aanpakken nou net niet gaat bereiken. De "winst" die ze gehaald denken te hebben is een fata morgana. Zij lopen alleen maar dieper de woestijn van de onverdraagzaamheid in. De oase van inclusiviteit ligt precies achter hun rug.

Palipka
Palipka10 nov. 2022 - 20:04

Een wat ingewikkeld stuk. Zelf heb ik als kind goede ervaringen met Sinterklaas en Piet. Nooit met racisme geassocieerd. Die spanning als kind. De cadeautjes. Zelf later ook Piet gespeeld. Het zal allemaal waar zijn en vast ongelooflijk racistisch maar ergens doet het ook een beetje pijn. En dat mag best.

9 Reacties
Mirzas
Mirzas11 nov. 2022 - 7:48

Ik heb jaren geleden ook met zwarte schmink rondgehuppeld en vond het fantastisch. Geen moment aan racisme gedacht. Maar ik herinner me nu welook de basisschool waarbij een juf gniffelend dat ene kind van Surinaamse afkomst toevoegde dat hij geen schmink nodig had, want hij was zo al zwarte piet. Op het moment dat je je realiseert dat jouw feestje andere kinderen pijn doet dan is de pijn van die andere kinderen toch belangrijker dan de pijn die jij associeert met hoe het vroeger was en nu niet meer kan zijn? Koester je eigen herinnering, maar maak plaats voor andermans herinneringen in de maak. De traditie schuurt voor anderen. En we leven nu eenmaal niet alleen voor onszelf en het behoud van onszelf. Voor mij is dat een nobrainer.

Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 10:23

@Mirzas "Koester je eigen herinnering, maar maak plaats voor andermans herinneringen in de maak. De traditie schuurt voor anderen. En we leven nu eenmaal niet alleen voor onszelf en het behoud van onszelf." Mooi citaat, waarnaar ik hierboven ook verwijs in een van mijn reacties.

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2022 - 12:36

Mirzas, Mooi, dat je vertelt over de uitspraak van de juf. Erg dom juffie! Gelukkig heb je dat aangevoeld, zoals mijn kinderen dat aanvoelden. Niemand keek raar op van Surinaamse of Antilliaanse kinderen, die zich wilden schmincken. Ook daar is de traditie een zwart schminckfeest. Mijn Antilliaanse vriend is het pertinent oneens met KOZP en wil niet zwart genoemd worden? Zijn wij beide racistisch en te dom om onsongelijk te snappen?

Mirzas
Mirzas11 nov. 2022 - 13:00

Gerygrr, ik kan niet beoordelen of je racistisch bent. Ik geloof alleen dat jouw individuele beleving er minder toe doet dan het feit dat zwarte piet uitnodigt tot racistische uitlatingen zoals die van de juf indertijd. Of zoals via het liedje Hanky Panky Shanghai. In mijn beleving is dat reden genoeg om aan te passen. Je verliest toch ook niets? Ik hoop overigens dat je dit leest voor ik gerapporteerd word, want dat gebeurt momenteel nogal veel, merk ik.

Mirzas
Mirzas11 nov. 2022 - 13:01

@ Eric, ik had je al bedankt, maar dat werd afgekeurd om mij niet bekende redenen. Ik probeer het nog maar eens: dank!

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2022 - 16:24

We verliezen de waarheid…..

Gerygrr
Gerygrr12 nov. 2022 - 12:01

Dieuwertje maakt er weer een lieve voorstelling van. Sinterklaas komt aan. Tot mijn schrik wordt Sint verrast met een nieuwe stoomboot en de kapitein krijgt de naam Piet Hein…. Een kaperkapitein in dienst van de WIC Hoe verzin je het! Een vliegtuig vol met roetveeg witte volwassenen…. Hoe weinig inclusief is dat. De liedjes, die men van nieuwe verantwoorde teksten heeft voorzien worden niet meegezongen. Dus zingen we de Zilvervloot uit volle borst. Het eind van het volksfeest. Door volwassenen gekaapt en naar beschaafd niveau getild en aldus om zeep geholpen. Het feest komt van onderop, van verdrukte arme kinderen, die in nood zijn. De legende van de redder Sinterklaas. Nu hangt er een prijskaartje aan elke stap van Sint en zijn volwassen Pieten, allen wit.

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 22:54

@Palipka, ['… Zelf heb ik als kind goede ervaringen met Sinterklaas en Piet. Nooit met racisme geassocieerd. Die spanning als kind. De cadeautjes. Zelf later ook Piet gespeeld.'] Helemaal mijn ervaringen. [' Het zal allemaal waar zijn en vast ongelooflijk racistisch'] Je bezorgdheid is niet nodig. Zwarte Piet is alleen racistisch in het denken van KOZP & co. plus dat van hun blanke flagellanten (Sunny Bergman &co). Dat het pijn doet komt alleen maar omdat ze een bijtend oposmiddel proberen een schminkvlekje van je gezicht te branden. Gewoon de andere kant op kijken en je er verderniets van aantrekken. (al blijft dieptreurig voor de kinderen die er niets van snappen)

Beisser
Beisser12 nov. 2022 - 23:05

@ Mirzas, Wat een ongelooflijk stom mens die schooljuf! Onvoorstelbaar! Maar is ze nou racistisch? Ik denk het niet. ['Op het moment dat je je realiseert dat jouw feestje andere kinderen pijn doet dan is de pijn van die andere kinderen toch belangrijker…'] Heel waar. Maar moet jouw feestje dan op deze manier verpest worden? Ik denk het niet. Is het niet veel beter om dan SAMEN dat feestje zo te organiseren dat iedereen er plezier aan kan beleven? Volgens mij wel.

Vervatte
Vervatte10 nov. 2022 - 19:10

Gnoom had onderin iets over: Toch blijf ik het bijzonder vinden dat de Iraanse neef van Piet, Hajji Firuz, door de VN is uitgeroepen tot een beschermde traditie. Als ik dan plaatjes opzoek over dit feest, zie ik gewoon zwarte Piet. Volrin, Oproekraaier?

13 Reacties
Flix
Flix10 nov. 2022 - 21:58

Net gegoogeld op Hajji Firuz. Denk dat er voor KOZP werk aan de winkel is in Teheran wanneer zwarte Piet in Nederland de nek omgedraaid is . Erg benieuwd hoe Iran met dit soort acties omgaat. Maar nu ff serieus , waarom wordt een zwart geschminkt gezicht in Iran als wereld erfgoed beschouwt door de VN terwijl het hier door dezelfde club als racisme wordt gezien.

Ejoth
Ejoth11 nov. 2022 - 7:36

Het blijft verrassend stil.

Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 7:55

@Flix "in Iran als wereld erfgoed beschouwt door de VN terwijl het hier door dezelfde club als racisme wordt gezien." Er wonen waarschijnlijk weinig Surinamers in Iran..., of Afrikanen die zich aan deze Hajji Firuz storen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 8:39

Firuz heeft een betere lobby volgens toenmalige correspondent Erdbrink en Verene Shepherd is er niet langs geweest. https://nos.nl/artikel/566171-zwarte-piet-versus-iraanse-hadji-firoez

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 9:02

In Iran is de etnische diversiteit groot en er zijn ook nazaten van zwarte slaven te vinden. Laatst genoemden werden zonder koloniale tussenstops uit Afrika gehaald. De voorkeur ging hier uit naar meisjes voor de huishoudelijke en seksuele dienstverlening. https://newafricanmagazine.com/17636/

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 9:05

In het hele Midden Oosten zijn de sporen van zwarte slavernij te vinden. https://ajammc.com/2012/06/20/the-afro-iranian-community-beyond-haji-firuz-blackface-slavery-bandari-music/

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 nov. 2022 - 9:08

in Iran bestaat een minderheid die afstamd van Afrikaanse slaven. Zij kwamen vooral uit Oost-Afrika en zullen wel door slavenhandelaren uit Zanzibar zijn gebracht. Dat laatste weet ik niet zeker. Lees dit:https://en.wikipedia.org/wiki/Afro-Iranians . Dus die vlieger gaat niet op.

Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 10:39

@Han @ Danielle Oké, veel Afro-Iraniërs dus. Dan kunnen we dus wachten op de Iraanse actiegroep KOHF. {;-)

Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 10:46

PS Direct na plaatsing van deze reactie bedacht ik dat Iraniërs nu wel andere dingen aan hun hoofd hebben. Er zijn in Iran heel andere acties nodig. Acties in het algemeen zijn daar al levensgevaarlijk.

Flix
Flix11 nov. 2022 - 11:17

Eric Minnens. Dus wanneer een boom in het bos omvalt maar niemand ziet het dan is de boom niet omgevallen . Zo begrijp ik jou redenering. Om nog maar eens op Iran terug te komen , daar is 10á15% van de bevolking Afro Iraans. Op Wikipedia staat een foto van zo,n tot slaaf gemaakte Afro Iraanse eunuch als dienaar. En voor het gemak van z,n meester ook maar van z,n ballen bevrijd. Die Hajji Firuz figuur lijkt daar als twee druppels water op. Eric Leg nou eens uit waarom zwarte Piet wel discriminatie is en Hajji Feruz niét. Je komt er niet mee weg dat er in Iran geen of te weinig mensen van kleur zijn!.

Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 22:00

@Flix "Leg nou eens uit waarom zwarte Piet wel discriminatie is en Hajji Feruz niét" Ik ben geen deskundige, dus houd me ten goede. Een beetje voor mij uit lullend kom ik tot het volgende. Er zijn dus blijkbaar veel Afro-Iraniërs in Iran. Wellicht worden die niet voor Hajji Firuz uitgescholden, zoals bij ons voor Zwarte Piet. Of worden ze dat wél, maar vinden ze dat niet zo erg. Of zijn Iraniërs minder racistisch dan Nederlanders. Of is het in Iran moeilijker om actie te voeren. Kortom, ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat racisme vooral een attitude is. Van de racist jegens zijn slachtoffer. Bewust of onbewust, institutioneel of individueel. Maar ook een ervaringsfeit van het slachtoffer, hoe deze denigrerende bejegening ondergaat, of hij/zij het draaglijk vindt of niet. In Nederland was er duidelijk een grens bereikt. Op die grens opereert KOZP. Hoe dat zit in Iran, nogmaals, is mij onbekend. In uitstraling en karikaturalisering verschillen ZP en HF m.i. niet veel van elkaar, dus de racisme-ergernis zou navenant ongeveer gelijk kunnen zijn.

Flix
Flix11 nov. 2022 - 23:53

Eric Minnens . Dat racisme een attitude is van dader naar slachtoffer ben ik volledig met je eens , ik heb hieromtrent voldoende ervaring opgedaan als kind; niet vanwege huidskleur maar door linkshandigheid (de ervaring was in mijn beleving niet minder klote ). Waar het mij om gaat is dat het altijd discriminatie is wanneer mensen te kakken staan om wie of wat ze zijn of willen zijn . Ik meen dat we hier op de zelfde lijn zitten .

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2022 - 9:32

Eric Minnens Militairen zijn waarschijnlijk de laatsten die hun gezicht zwart mogen maken om niet op te vallen resp. onherkenbaar te zijn. Zie ook de Britse Morris Dancers. https://www.bbc.com/news/uk-england-hampshire-56956071

Peace ....
Peace ....10 nov. 2022 - 18:39

Deze reactie is verwijderd

theepot2
theepot210 nov. 2022 - 18:11

Misschien moesten we het Sinterklaasfeest maar afschaffen, dan vertellen we de kleine kinderen dat Sinterklaas dood is, dan leren ze gelijk een mooie les over de vergankelijkheid van het leven.

2 Reacties
Mirzas
Mirzas10 nov. 2022 - 18:34

Ja daarmee maak je pas echt duidelijk dat je het kinderfeest en kinderplezier ondergeschikt vindt aan jouw meninkjes. Vertel maar aan je eigen kinderen en kleinkinderen dat Sinterklaas dood is. Ze zullen die herinnering altijd bij zich dragen als een van de voornaamste met betrekking tot jouw persoon.

theepot2
theepot211 nov. 2022 - 0:46

Mirzas U heeft uiteraard gelijk, maar mijn opmerking kwam voort uit cynisme en ergernis naar de kozp club. Ze blijven maar doorzeuren, ZP is immers al voor groot deel uitgestorven, tijd dat ze ophouden, en de evolutie rondom ZP doet de rest.

Mirzas
Mirzas10 nov. 2022 - 17:49

Wat een slecht stuk. De exit van zwarte piet als wraak van de 'inboorling' (hoe krijg je het overigens uit je pen geperst). Het sinterklaasfeest leeft ondertussen gewoon verder. En de kinderen is het altijd al worst geweest hoe de pieten eruit zien. Gelukkig heeft KOZP terrein gewonnen. Het was noodzakelijk en rijkelijk laat voor een zogeheten beschaafd land. Een pijnvrij feest voor álle kinderen. Overigens is het feest voor de hele pieten discussie op gang kwam in de verdrukking gekomen doordat mensen in de jaren negentig de voorkeur begonnen te geven aan kerst en die plastic Kerstman uit de VS. Ook door de vele jaren voor de pieten discussie heen is de traditie veranderd. Dat doen tradities nu eenmaal. Ze groeien mee met de geest van de tijd. Maar nu bloeit het sintfeest weer als vanouds. Ondanks al het gezever van mensen die bang zijn voor veranderingen en daar maar kleur over blijven bekennen op slachtofferige toon. Zoals ook H vd H. De kinderen doen ertoe. En die genieten. Ook als mensen krokodillentranen blijven huilen over het feit dat het anders is dan vroeger.

11 Reacties
TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 18:20

["Dat doen tradities nu eenmaal. Ze groeien mee met de geest van de tijd."] Dat doen ze normaliter ongedwongen en op natuurlijke wijze, zonder dat een stel activisten doorslaan in wat zij menen dat iedereen moet doen. Het Sinterklaasfeest leeft inderdaad weer. In veler kring MET Zwarte Piet. KOZP bereikt exact het tegenovergestelde van wat ze wensen.

Mirzas
Mirzas10 nov. 2022 - 18:30

Ik heb al jaren geen zwarte piet meer gezien. KOZP heeft veel terrein gewonnen. En dat laatste stukje winnen ze echt ook nog wel. Wen er maar aan. De kinderen zijn er namelijk allang aan gewend.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 18:58

teejee, zwarte Piet is aan het verdwijnen dus KOZP bereikt hun doel al aardig. De boze reacties van boze witte mensen op de veranderende tijden nemen we maar voor lief.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 19:20

@oproerkraaier @Mirzas In uw kleine wereldje wellicht, maar Zwarte Piet is lang niet verdwenen. Wellicht dat het mettertijd op natuurlijke wijze gebeurd, maar zeker niet onder dwang van enkele immer verongelijkten met een businessmodel.

Mirzas
Mirzas10 nov. 2022 - 21:25

Lieve TJ, het is juist jouw bubbel die klein is, op knappen staat en verongelijkte mensen herbergt. Je kinderen zullen het anders aanpakken met hun kinderen. En anders je kleinkinderen met hun kinderen. Ik geef het je op een briefje. Fijn heerlijk avondje verder.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 nov. 2022 - 22:31

TeeJee2 "Dat doen ze normaliter ongedwongen en op natuurlijke wijze" Dat is een vooroordeel van wat je 'doorslaan' vind. Een ander vind het rechtvaardig protesteren tegen racisme. Je had ook op 'natuurlijke' wijze de les kunnen trekken zonder ab-'normaal' geen respect voor zwarte mensen te willen kunnen blijven tonen en zo verongelijkt te doen. Plus, het is helemaal niet zo dat gebruiken alleen zachtjes veranderen. Ze veranderen op allerlij manieren.

oproerkraaier
oproerkraaier11 nov. 2022 - 3:02

teejee, u moet voor omroep ON gaan werken, Zwarte Piet leeft! lol

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 8:18

@Mirzas Zwetst u rustig verder, maar uw blik is duidelijk zeer beperkt. @oproerkraaier Dat doet ZP zeker. Dat u dat niet kan/wil begrijpen zegt meer over u. @Paul Spijkers Zoals ik al eerder stelde is respect tweerichtingsverkeer. Voor degenen die dat weigeren te tonen voel ik ook geen behoefte om respect te geven. Dat heeft niks met huidskleur te maken, dat laat ik simpelweg gelden voor ieder mens. Gelijkheid, heet dat. De rest van uw beperkte visie zit alleen u tussen de oren, en is daarmee vooral uw eigen probleem. Succes er mee!

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 nov. 2022 - 13:20

TeeJee2. Inderdaad, twee richtingen. Vroeger hoefde men dat niet want er was geen zwarte gemeenschap hier. Nu wel. Maar nu ga je de waarheid en de logica uit de weg. Wat je beaamde klopte niet. Dat liet ik zien.

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 17:54

@Paul Spijkers Er was "vroeger" wel degelijk een zwarte gemeenschap. Die hebben we hier in Nederland al decennia lang, en u komt wederom niet verder dan een drogredenatie en een leugen. U heeft gewoon geen poot om op te staan. Het gaat om gedrag, beste heer Spijkers, niet om huidskleur. Zo simpel ligt het, ook al wil u nog zo graag mensen impliciet beschuldigen van het een of ander. Uw oogkleppen zitten u danig in de weg.

Beisser
Beisser13 nov. 2022 - 0:00

Mirzas: Lees deze alinea van Han nog eens goed'. ['Overal in Nederland … neer te zetten als minderwaardige wezens.'] En dan vooral de zin:'Ze wanen zich dragers van de beschaving die een einde maken aan de kwalijke activiteiten van de inboorlingen.' Zie je je vergissing? Wordt het nu niet opeens een veel minder slecht stuk? Overigens: Zoals ik al vaker geschreven heb: KOZP heeft een schijnoverwinning gehaald. Het discriminatieklimaat is geen spat beter geworden en zal dat ook niet worden als het hun lukt het sinterklaasfeest helemaal van de kalender te halen. Zwarte Piet is GEEN racisme en discriminatie en treiteren krijg je op deze manier zeer zeker niet uit de samenleving. Integendeel.

Sven Stevin
Sven Stevin10 nov. 2022 - 17:24

Deze reactie is verwijderd

Peace ....
Peace ....10 nov. 2022 - 16:51

Deze reactie is verwijderd

onyxcumulus
onyxcumulus10 nov. 2022 - 16:49

Toch een mooie traditie om het al vele jaren rondom deze tijd over Zwarte Piet te mogen hebben. Wat zullen we dit geleuter allemaal gaan missen in de toekomst.

5 Reacties
TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 18:17

Och nee hoor. De activisten vinden wel iets nieuws.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 19:00

mooi hoor zo'n zure reactie van Teejee.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 19:21

@oproerkraaier Realiteit, oproerkraaier. Ik weet dat het lastig voor u is, maar tezijnertijd zal ik u een vrolijk "ziet u wel?" toedichten.

Norsemen
Norsemen11 nov. 2022 - 21:23

“ Och nee hoor. De activisten vinden wel iets nieuws.” En daarom zijn we nu geen holbewoners meer.

TeeJee2
TeeJee213 nov. 2022 - 11:05

@Norsemen Wetenschappers brengen ons verder, activisten zijn alleen maar tegen. Zoals u zelf placht te zeggen: "haha, de domheid."

Ivan61
Ivan6110 nov. 2022 - 16:00

De beide zijn over de datum. ZP en KOZP bedoel ik. Deze land heeft veel grotere problemen.

1 Reactie
Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 17:14

Dat er grotere problemen zijn betekend niet dat andere dingen geen problemen zijn.

Juppé🎗
Juppé🎗10 nov. 2022 - 15:52

« Het viel mij op dat in het Schiedamse centrum de kerstversieringen alom zijn aangebracht terwijl de Sint ontbreekt. »…….zoals in bijna heel Europa….

Juppé🎗
Juppé🎗10 nov. 2022 - 15:52

« Het viel mij op dat in het Schiedamse centrum de kerstversieringen alom zijn aangebracht terwijl de Sint ontbreekt. »…….zoals in bijna heel Europa….

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 15:27

De Sint is in Noorwegen en Zweden ook onbekend.

TheunT
TheunT10 nov. 2022 - 15:40

Il vind het echte probleem van sinterklaas het aanwakkeren van materialisme bij kinderen.

3 Reacties
theepot2
theepot210 nov. 2022 - 18:16

Nog veel erger is dat met kerstmis, een spiritueel feest wat steeds materialistischer aan het worden is.

TheunT
TheunT10 nov. 2022 - 19:53

Kerst is sinterklaas voor volwassenen in Nederland. Dat kinderen als brave consumenten worden klaargestoomd zie ik als een van de oorzaken van de materialistisering.

Palipka
Palipka10 nov. 2022 - 20:06

Dat is maar hoe je ermee omgaat. Kerst is ook heel commercieel en wat dacht je van de nieuwe black friday traditie dat vind ik pas echt stom.

pahan
pahan10 nov. 2022 - 15:17

Er wordt al op veel plaatsen het goede voorbeeld gegeven. We vieren Sinterklaas, met de rug naar die ophef adepten toe en gaan verder met ons leven. Er staat water in de pakjesboot, dat is vele malen belangrijker.

Snowflake89
Snowflake8910 nov. 2022 - 15:00

Laten we aub kappen met deze domme discussie en gewoon roetveeg piet gebruiken. Het zal die kinderen een zorg wezen of het nou een zwarte piet of roetveeg piet is. Kunnen we dan eindelijk weer genieten van dit KINDER feest. Zonder dat die verstoort word door deze beroepsdemonstanten.

Zandb
Zandb10 nov. 2022 - 14:36

Zoals ik al eerder zei: de uitersten binnen het spectrum doen niet voor elkaar onder. Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Ewout Pool
Ewout Pool10 nov. 2022 - 14:22

Inmiddels lijkt de traditie van het sinterklaasfeest vervangen te zijn door de traditie van het gekrakeel over zwarte piet. Mooie "invention of tradition". Overigens maak ik me over de commercie niet zoveel zorgen: Net zoals elk jaar lagen in augustus traditioneel de pepernoten weer in het schap.

Norsemen
Norsemen10 nov. 2022 - 13:43

De werkelijke bedoeling van de traditie… Alsof dat er iets toe doet. Ik blijf het het heel bizar vinden dat vd Horst zich in deze discussie blijft opstellen als een gefrustreerde oude opa die denkt dat het feest van z’n kleinkind hem wordt afgenomen, terwijl hij zich geen seconde beseft dat zijn kleinkind het geen bal kan schelen welke kleur piet heeft.

6 Reacties
Gerygrr
Gerygrr10 nov. 2022 - 15:48

Ach zijn we nu gefrustreerde oudjes? Ik spreek voor mezelf, het gaat niet om het feest dar van kleinkinderen al dan niet bestaand, wordt afgenomen. Het gaat om een traditie, die verkeerd wordt uitgelegd. Het feest is wat mij betreft al lang geleden voorgoed besmeurd door verdachtmakingen van racisme. Dat is geen feest.

Peterrr3
Peterrr310 nov. 2022 - 16:38

Dat doet er wel toe als er ten onrechte geclaimd wordt dat er sprake is van racisme.

Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 17:16

@Geryggr. "Het gaat om een traditie, die verkeerd wordt uitgelegd." Dat wordt het niet. Jij en Han kiezen één specifieke interpretatie. Er zijn in het verleden meerdere versies van Sinterklaas geweest en de rol van zwarte piet.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 17:22

@Volrin En dat mogen zij, zonder dat allerhande dubieuze sujetten hen daarom de verdoemenis in preken. Net zoals alle andere Nederlanders dat mogen. En daar, beste Volrin, gaat u op geen enkele wijze iets aan doen, ongeacht hoeveel geneuzel u uit uw toetsenbord perst.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 nov. 2022 - 22:34

Gerygrr Dat is toch prima? Inderdaad had de traditie andere bedoelingen. Maar nu leven we in een land samen waar je meer respect voor zwarte mnsen moet hebben zonder zo naief over dat feest te kunnen blijven doen.

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2022 - 12:44

Critici: Wie zegt, dat wij vroeger naïef waren, kan gelijk krijgen. Maar het feit blijft, dat wij geen feest vierden, waarvan wij het racisme inzagen. Nu dat is benoemd, is het geen feest meer! De mensen, die hun best deden voor allearme kindjes cadeautjes te regelen uit eigen zak zullen dat nu niet meer doen. Het feest zal geen middenstanders meer verleiden tot sponsoring. Een oude witte man op een paard vieren we niet!

RaymondenJoop
RaymondenJoop10 nov. 2022 - 13:39

Activisten zoals van kozp zijn zó boos op alles dat ze er depressief van zijn. Niet meer voor rede vatbaar. Je kan er dan ook niks mee. Uiteindelijk komt het allemaal als een boemerang terug, vroeg of laat. Dat zou niet het geval zijn geweest als ze normaal de discussie waren aangegaan. Heb je wel een veel langere adem nodig. En dat is nu net het probleem, het zijn net voetenstamoende kids die teveel zijn verwend door sinterklaas. Pa en ma, die hun en het allemaal betalen hebben geen rechten rug.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 15:17

Je projecteert het pro-pieten gedrag op KOZP.

Peterrr3
Peterrr310 nov. 2022 - 16:40

Punt is dat extreem rechts het opgepakt heeft en met hun sneue acties er voor gezorgd heeft er nooit meer sprake kan zijn van een normale discussie.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 nov. 2022 - 18:38

"Je projecteert het pro-pieten gedrag op KOZP." En wat is daarbmis mee?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 nov. 2022 - 13:28

Hoelang bederft dit krukkige en contraproductieve protest al niet de feeststemming in ons land? - voor mijn gevoel strompelt men al een halve eeuw door de straten met de oproep om Zwarte Piet in de ban te doen. Al deze heisa is op zichzelf een heel vermoeiende traditie geworden. Ze is er nu lang genoeg om kalm vast te stellen dat het racisme in ons land er niet minder door geworden is. Kunnen de leden van KOZP niet beter iets aantoonbaar moois en helpends gaan doen? - maaltijden bereiden voor mensen die door de meervoudige crises van nu in nood geraakt zijn - hun krachten inzetten voor vreedzame acties om ons aller klimaat te redden - andere handelingen verrichten die een direct positief effect hebben in precaire situaties, toestanden waarvan we er helaas zo vele hebben Zo zie ik het.

11 Reacties
ruiterp
ruiterp10 nov. 2022 - 14:39

volkomen met je eens, wat heeft al dat protesteren nou eigenlijk opgeleverd ? Nou, dan is zwarte Piet verleden tijd ( ik moet dat nog zien, maar goed) en dan ? Iemand maar een greintje meer begrip gekregen of nagedacht over dat zogenaamde racisme ? Bedrijven zijn bang voor negatieve reclame, de meeste mensen halen zuchtend hun schouders op en de voorzitter van de dorpsintocht zoekt wanhopig naar vrijwilligers en als het ff kan een sponsor.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 nov. 2022 - 15:18

Ze is er nu lang genoeg om kalm vast te stellen dat het racisme in ons land er niet minder door geworden is. Ik snap hier je punt. Als straks ZP veranderd is, zullen zwarte mensen dan ineens niet meer racistisch bejegend worden? Is het zo eenvoudig? Is er een verband, tussen hardcore racisme en ZP? Als je ZP wegneemt, dan veranderd de racist van mening? Is dat niet vrij optimistisch, qua instelling? Als ZP straks groen is, dan denk ik dat zwarte mensen alsnog met onderhuids, stilzwijgend, verscholen racisme te maken krijgen. Het is een beetje symboolpolitiek, deze ZP. - maaltijden bereiden voor mensen die door de meervoudige crises van nu in nood geraakt zijn Hier heb je ook een punt. Er zijn extreem veel grote problemen in Nederland en dan komt men met dit gedoe. Tien jaar geleden, stonden we er anders voor. Er is nu minder ruimte, voor deze discussie. Het gaat alleen maar nog meer chaos veroorzaken en verdeeldheid, voor zover mogelijk. Erst das Fressen dan die moral. KOZP mensen zijn vaak marxistisch, dan zouden ze die uitspraak moeten kennen en begrijpen.

Hicito
Hicito10 nov. 2022 - 16:15

Fantastisch idee! Laat het kind weer lachen, ipv verwonderd om zich heen kijken over volwassenen.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 16:40

@Baloemparoempaloempa Het is dan ook een businessmodel, een soort beroepsactivisme. Ik kan mij niet voorstellen dat zelfs de racist-roepers alhier dat niet door hebben. Denken al deze mensen nou werkelijk dat het verdwijnen van ZP iets zal veranderen aan de houding van de KOZP beroepsactivisten? Doe gaan gewoon door, er is vast wel een volgend onderwerp waarmee ze aandacht en geld kunnen vangen. Dat is wellicht zeer cynisch van mij, maar ik noem dat simpelweg ervaring.

Peterrr3
Peterrr310 nov. 2022 - 16:41

+1

Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 17:17

" Ze is er nu lang genoeg om kalm vast te stellen dat het racisme in ons land er niet minder door geworden is." Het is dan ook een stropop om te stellen dat KOZP racisme in het algemeen bestrijd in plaats van een specifiek voorbeeld.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 19:05

Deze reactie is verwijderd

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 nov. 2022 - 20:43

Teejee Ze veranderde die piet toen, in grijze piet. Maar, dat is volgens KOZP ook 'heel racistisch'. Je zou zeggen, dat grijze piet een oplossing is. Maar, willen ze een oplossing? dat kan je je afvragen.

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 8:11

@Baloemparoempaloempa Ik denk het niet. De kern van KOZP hangt hun identiteit en bestaan op aan hun activisme, dit is wie ze zijn. Een oplossing zou dat verstoren.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 nov. 2022 - 12:40

Ja, precies, het is gewoon meer een soort subcultuur, die heel graag demonstreert en 'een activist' is. Ze kennen elkaar allemaal en zijn 'een grote familie' Die grijze pieten, zien er lichtgrijs uit. Als je daar nog over gaat huilen, dan heb je echt een andere agenda. Als al die zwarte piet energie gestoken was in zaken als armoede/huisvesting/inflatie, hadden we daar veel meer aan gehad. En dan kunnen we het daarna altijd nog over zwarte piet hebben.

Norsemen
Norsemen11 nov. 2022 - 21:27

“ KOZP mensen zijn vaak marxistisch, dan zouden ze die uitspraak moeten kennen en begrijpen.” Haha… de domheid

Rechtse   Bal
Rechtse Bal10 nov. 2022 - 13:28

.... en ik maar denken (naief? dogmatisch? realistisch?) dat Nederland een toonbeeld is van tolerantie, van naast elkaar doch andere mening mag, van ga je gang en va me niet lastig ... Niet dus : ''als je niet denkt zoals ik/wij, leren we je mores!''. Zelfs daarover demonstreren of publiceren is riskant (tot levensbedreigend).

1 Reactie
r v b
r v b10 nov. 2022 - 17:05

Maar de pro-pieten doen er alles aan om anderen lastig te vallen met grote openbare intochten. Niet vreemd dat ook KOZP zich dan in het openbaar gaat roeren. Over een zwarte piet achter de voordeur doet niemand moeilijk.

JohnVKR
JohnVKR10 nov. 2022 - 13:24

Voor Han is het allemaal heel erg duidelijk. Hij wil koste wat het kost voorkomen dat Nederlanders met een Afrikaanse achtergrond zich in de toekomst kunnen invechten als CEO van een grote bank of bijvoorbeeld minister in de Nederlandse regering. Han wil dat onze kinderen van jongs af aan blijven worden opgevoed met het beeld van de zwarte man als dansend en atletisch door het leven gaande zonderling die trouw zijn witte knecht dient en ook nog eens vaak met een stereotiep Surinaams accent praat. Laten we vooral de grote schade die Zwarte Piet aan onze samenleving aanricht niet veranderen. Een ieder die zich tegen Zware Piet verzet is uiteraard oliedom en begrijpt volgens Han helemaal niets van de oorsprong van ons oh zo onschuldige kinderfeest. De conclusie van dit artikel is helder: Han wil dat zwarte kinderen jaar in jaar uit huilend thuis komen omdat ze voor de zoveelste keer voor Zwarte Piet zijn uitgescholden. Han wil vooral heel erg graag zwarte kinderen kwetsen omdat het Han nog nooit in zijn leven is gelukt zich ook maar 1 seconde te verplaatsen in de pijn die zwarte mensen voelen bij de figuur van Zwarte Piet. Nee Han is geen racist, maar toch wil Han geen enkele bijdrage leveren aan het uitbannen van racisme in Nederland.

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 nov. 2022 - 13:47

Dit is exact de toon die de zendelingen van weleer in de koloniën ook wisten aan te slaan.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 15:27

Alleen deze mensen zijn hier omdat "wij" daar waren. Zij zijn de gekolonialiseerden die hier nog een keer met racisme worden geconfronteerd.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 nov. 2022 - 16:03

@ JohnVKR - zelden zag ik zo een ongepaste reactie op dit forum. Je schrijft Han van der Horst gevoelens en intenties toe die hij niet heeft. Je brengt het ene na het andere ad hominem voort, en wie onder de indruk is van jouw hypersentimentele tirade, die moet wel gaan geloven dat Han iemand met een bijzonder slecht karakter is. In het kort: je vult voor een ander in bij het leven, en trekt uit je eigen grimmige beschuldigingen volstekt onjuiste conclusies. In dit licht is je opmerking: 'Nee Han is geen racist...' alleen bespottelijk. Volgens jou wil Han dit, dat, en nog eens wat (alles van discriminerende aard, wat je verzint), wat hem volgens jou niet tot een racist maakt; maar Han wil het kwaad zeker ook niet uitbannen. Ik prijs de redactie dat ze je bijdrage desondanks plaatste; en wellicht gebeurde dat met de verwachting dat je jezelf al meer dan voldoende ontmaskert. Nou, dat is dan ook het enige dat je volkomen gelukt is met deze onfatsoenlijke aanklacht.

Peterrr3
Peterrr310 nov. 2022 - 16:43

@drs. H.C. Queyncken Tollaert Mooi geschreven. Ik hoop dat niemand de kansloze tirade van JohnVKR rapporteert. Laat maar staan, dan weet iedereen hoe hij in het leven staat.

JohnVKR
JohnVKR10 nov. 2022 - 19:21

@drs. H.C. Queyncken Tollaert @Peterrr3 Han is op dit platform al jarenlang bezig de schade die Zwarte Piet aanricht te bagatelliseren. Altijd maar weer zet Han die grijsgedraaide langspeelplaat opnieuw op, alleen geeft hij er telkens een iets andere draai aan. Het probleem van Han is dat hij zijn ongelijk niet wil erkennen. En ja, als je na 10 jaar discussie nog steeds niet in staat bent om de pijn te begrijpen die zwarte mensen elk jaar rond november weer opnieuw ervaren bij het personage Zwarte Piet, dan is er gewoon maar 1 simpele conclusie mogelijk: Als je de pijn maar niet wil begrijpen, dan vind je het eigenlijk wel prima wanneer zwarte kinderen huilend thuis komen... dan vind je het eigenlijk wel prima wanneer mensen met een Afrikaanse achtergrond de Sinterklaasperiode als de meeste klotetijd van het jaar ervaren, dan vind je het eigenlijk wel prima dat we onze kinderen opvoeden met het beeld van de zwarte man als leuk, grappig, atletisch, maar wel een beetje dommig en alleen in het leven staand om de witte man te dienen. Dus ja: na tien jaar lang keer op keer in herhaling vervallend, is deze tirade meer dan terecht. Een intelligente witte man die het racistische personage met zogenaamde historische onderbouwingen blijft verdedigen... ik vind dat veel ernstiger dan mensen die uit onwetendheid Zwarte Piet willen behouden. Voor die laatste groep kan ik nog begrip opbrengen. Dus ja, hoe meer ik er over nadenk, hoe kwader ik word.

Peterrr3
Peterrr310 nov. 2022 - 21:49

@JohnVKR, wat Han doet is gewoon vertellen hoe het zit. Zo ingewikkeld is het namelijk niet. Wat jij en anderen doen is een verkeerde uitleg geven en maar niet willen begrijpen dat je daarmee mis zit. Je kan wel heel theatraal roepen dat je heel boos bent. Maar dan nog klopt de uitleg van Han en niet jouw uitleg.

Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 5:42

@JohnVKR Ik sta 100% aan jouw kant wat betreft anti-ZP. Maar ik denk niet dat Han een racist is, die bijv. vindt dat zwarten geen minister o.i.d. mogen worden. Je kunt ook te ver gaan in overdrijving.

JohnVKR
JohnVKR12 nov. 2022 - 12:47

@Eric Minnens Ik weet dat Han geen racist is, dat heb ik hierboven ook al geschreven. Maar Han blijft al 10 jaar lang het personage Zwarte Piet verdedigen. En dat personage beschadigt onze samenleving. Het leert mensen van jongs af aan op een stereotiepe manier naar zwarte mensen kijken. En doordat we mede dankzij Zwarte Piet vaak onbewust op een stereotiepe manier naar zwarte mensen kijken, zijn de kansen die zij in de Nederlandse samenleving krijgen veel geringer. Ik weet niet of er een causaal verband is, maar het verschil tussen het aantal zwarte parlementariërs in Engeland en in Nederland is opvallend groot. De kern van wat ik zeg: de voorstanders van Zwarte Piet hoeven zelf niet racistisch te zijn, maar de effecten ervan leiden wel tot racisme. Als dan een intelligente man als Han jaar in jaar uit weer met zijn historische verhaal komt - in de wetenschap dat Zwarte Piet schade aan de samenleving aanricht - dan maakt me dat oprecht kwaad. Je hebt als historicus ook een zekere maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar je ziet gewoon dat racisten met de verhalen van Han aan de haal gaan.

Joop  den Uil
Joop den Uil10 nov. 2022 - 12:04

Eigenlijk wel beangstigend (of juist bemoedigend ?) dat een relatief klein groepje door continue aanhouding een hele traditie weet te stoppen in korte tijd. Ik houd verdere voorbeelden voor me maar zoiets kan zomaar een trend gaan worden. Geen prettig vooruitzicht voor personen (ik ben terughoudend om ''Nederlander'' op te schrijven) die gesteld zijn op individualisme, zelfzorgzaamheid en eigenwijsheid.

11 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 nov. 2022 - 12:58

Eigenlijk wel beangstigend (of juist bemoedigend ?) dat een relatief klein groepje door continue aanhouding een hele traditie weet te stoppen in korte tijd. Zoals ik wel vaker zeg, buitenparlementaire actie is effectief

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 14:28

Het is vooral de heftige reactie vanuit de maatschappij en media waaruit de ophef ontstaat. Was KOZP genegeerd, misschien een keertje als curiositeit in het nieuws, en we hadden het er nooit over gehad. Dus, wij negeren dat verder en vieren gewoon ons vrolijke kinderfeest. Geen enkel probleem.

Zandb
Zandb10 nov. 2022 - 14:45

Baloemparoempaloempa Nou niet zo overdrijven. Diegenen die het verband nog zien, tussen de oorspronkelijk traditie en dit puur commerciële feest, die zijn met een lampje te zoeken. Er is niet traditioneels meer aan ons sinterklaasfeest. Je kunt je beter afvragen wat je in vredesnaam nog aan dit feest kan veranderen, zodat het definitief in de zak gestopt oprot naar Spanje

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 nov. 2022 - 15:11

Ja, maar ze werden natuurlijk niet genegeerd. Pownews ging er meteen op zitten. Iedereen had er een mening over. Kortom, activisme werkt. Even los van of je het met KOZP eens/oneens bent, ze zijn wel succesvol.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 15:30

Teejee, vier jij maar een racistisch kinderfeestje, dat vertrouw ik jou wel toe inderdaad. Net alsof het kinderen wat uitmaakt wat de huidskleur van Piet is. Zo hypocriet om het steeds maar over een "kinderfeestje" te hebben. Voor veel kinderen is het dus geen feestje, maar die zijn niet wit en moeten dus niet zeuren volgens de aanhangers van dit racistische fenomeen.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 16:36

@oproerkraaier Zal ik zeker doen. Uw grijsgedraaide plaatje en simplistisch vingertje wijzen zal mij daar niet van weerhouden.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 nov. 2022 - 17:09

Oproerkraaier heeft wel gelijk, dat het de kinderen niets kan schelen, wat voor kleurtje het mannetje heeft Bij1 en PVV ouders, maken er een punt van

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 18:15

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 18:28

Teejee heeft geen goede argumenten om zijn platte racisme te legitimeren en gooit er maar een drogredenatie tegen aan. Het is niet mijn grijsgedraaide praatje. We weten dat je een hekel aan gekleurde kinderen hebt en het belangrijk vindt dat dit land vast houdt aan deze racistische traditie omdat het gekleurde mensen ongelukkig maakt.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 nov. 2022 - 18:45

Oproerkraaier vindt dat anderen alleen feest mogen vieren als die het goed vindt.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 19:23

@oproerkraaier Och welja, gooit u er nog maar een paar domme aannames en kinderachtige beledigingen uit hoor. Gelukkig weet ik dat u op Wilderiaans niveau opereert. Veel succes daar in de modder.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 nov. 2022 - 12:01

Zwarte piet komt voort uit de paganistische krampus traditie. Zwarte piet = de krampus en de krampus = een demon/sater Iets dat Amerikanen nooit snappen, want zij denken dat zwarte piet 'blackface' is. Amerikanen zullen nooit de Europese cultuur helemaal doorgronden Maar, de krampus hoeft niet per se gespeeld te worden met een zwart gezicht. In die zin kan je het mannetje net zo goed een ander kleurtje geven. Wat mij betreft, dan

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 nov. 2022 - 13:45

Als jij niet ziet dat het uiterlijk van ZP gebaseerd is op een Afrikaan in plaats van een bosgeest dan mankeert er iets aan je ogen. En hou Amerikanen erbuiten, die heb je helemaal niet nodig om over ZP te praten.

Zandb
Zandb10 nov. 2022 - 14:47

Baloemparoempaloempa Niet alleen Amerikanen snappen daar niets van. Ik heb er tot sinds zelfs nog nooit van gehoord, van die Krampus. Laat staan dat ik zou weten, dat die aan de basis stond van dit 'feest' dat net zoveel met de traditie te maken heeft als een pretpark met de oorspronkelijke kermis.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 nov. 2022 - 14:58

Kameraad Nee, ZP komt voort uit de krampus traditie, de meeste historici zijn het hierover eens. Wat niet wegneemt, dat we hem natuurlijk wel alsnog kunnen aanpassen.

Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 17:20

"Zwarte piet komt voort uit de paganistische krampus traditie. Zwarte piet = de krampus en de krampus = een demon/sater Iets dat Amerikanen nooit snappen, want zij denken dat zwarte piet 'blackface' is. Amerikanen zullen nooit de Europese cultuur helemaal doorgronden " Iets dat jij niet snapt is dat donkere huidskleur linken aan de duivel het niet minder racistisch maakt dan blackface.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 nov. 2022 - 20:45

Het was geen donkere huidskleur. Mensen maakte hun gezicht zwart, met roet en droegen bont en horens op hun hoofd etc. Met zwarte mensen had/heeft het niet zoveel te maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2022 - 13:28

Baloe Alle zwartmakerij is momenteel taboe behalve de figuurlijke.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 nov. 2022 - 12:00

Het gaat niet over bedoeling. Het gaat over respect.

15 Reacties
tinekea2
tinekea210 nov. 2022 - 12:43

als mensen over "respect" beginnen moet je altijd vreselijk oppassen. Daar zijn de grootste ruzies en oorlogen om begonnen.... Respect is namelijk heel persoonlijk en voor iedereen anders. En daarmee dé manier om je wil, normen en waarden op een ander te projecteren en desnoods af te dwingen.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 14:16

Schijnt dat respect tweerichtingsverkeer behoort te zijn.

Zandb
Zandb10 nov. 2022 - 14:48

Paul Respect voor wie?

Zandb
Zandb10 nov. 2022 - 14:52

tinekea Zoals met alle woorden die je gebruikt; andere mensen moeten vaak maar raden welke inhoud jij aan woorden (begrippen) toekent. Ik heb al zo vaak beweerd, dat je over het 'gebod' "Heb uw naaste lief als u zelf" op zich geen ruzie krijgt maar vaak wel wanneer je over en weer duidelijk maakt wat dat 'gebod' voor jou in de praktijk betekent.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 15:32

Teejee, nou van jou krijgen ze het in elk geval niet. Dus beetje gluiperige opmerking.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 16:35

@oproerkraaier Ik toon respect aan degenen die mij respect tonen. KOZP, en u, daarmee dus niet. Zo'n simpel concept dat zelfs u het kan begrijpen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 nov. 2022 - 18:47

Goed gezegd TeeJee!

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 nov. 2022 - 22:37

Noem het medeleven dan. Als je buren er aanstoot aan geven dat je je opsminkt om er net als hun uit te ziet in een karakarituurde vorm, dan doe je dat niet meer. Vroeger waren de buren niet zwart. Nu wel. Dus hou je er mee op.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 nov. 2022 - 6:28

TeeJee2 "Schijnt dat respect tweerichtingsverkeer behoort te zijn." Inderdaad. Vroeger toen iedereen wit was hoefde dat niet. Vandaag wel.

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 8:10

@Paul Spijkers "Vroeger" ook, en toen was ook niet iedereen blank. Uw argumenten zijn schijnbaar nu al op, als u met dergelijke dooddoeners meent nog iets bij te dragen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 nov. 2022 - 9:38

" Als je buren er aanstoot aan geven dat je je opsminkt om er net als hun uit te ziet in een karakarituurde vorm, dan doe je dat niet meer. Vroeger waren de buren niet zwart. Nu wel. Dus hou je er mee op." En waarom hebben die buren er zogezegd last van? Zij hoeven toch niet mee te doen? Ze mogen ook hun eigen feestje bouwen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 nov. 2022 - 11:00

Ik heb veel respect voor zwarte piet. Zou zeer vereerd zijn mocht men mij met hem vergelijken. Wat je er zelf in stopt komt er uit.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 nov. 2022 - 13:24

TeeJee2 Toch is het zo. Op een gegeven moment kwamen er zwarten en toen meer. Op een gegeven moment mochten die zelfbewust meedoen. En daar heb je nu mee te leven.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 nov. 2022 - 13:27

IkHebAltijdGelijk Jezus, heb je onder een steen geleeft de laatste 30 jaar wanneer dit ter discussie kwam op heb je geen inlevings vermogen en is dat belangrijker voor je? 1+1 is 2, ik heb geen zin om je als een peuter te behandelen door voor je te herhalen hoe dat al weer zit

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 17:51

@Paul Spijkers En weer een nietszeggende dooddoener, want uw argument sloeg natuurlijk nergens op. Respect is tweerichtingsverkeer meneer Spijkers, en zolang dat niet getoond wordt zal KOZP het van mij ook niet krijgen. En hoe hard u ook jengelt, dat heeft niks, nimmer en nooit iets met huidskleur te maken.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 nov. 2022 - 11:45

Hier in het dorp een beetje hetzelfde beeld. Sommige winkels hebben al kerstdecoratie en het sinterklaas comité is voor het eerst op zoek naar vrijwilligers voor de intocht (veel zijn er afgehaakt bij de overgang naar roetveegpiet). Sinterklaas was altijd een leuke tijd toen de kinderen klein waren. Ik ga er inmiddels van uit dat ik later met mijn kleinkinderen kerst vier. Jammer om te zien hoe polarisatie een kinderfeest om zeep kan helpen.

Phantom3
Phantom310 nov. 2022 - 11:45

Het doel is bereikt. Nog een laatste jaar KOZP, daarna kunnen ze opgedoekt worden. Anders wordt het meer bezigheidstherapie.

Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 11:43

" Hun feest wordt gedefinieerd als een racistische praktijk op grond van de stelling dat iedereen in de hele wereld die het gezicht zwart maakt dat altijd en overal doet om mensen van Afrikaanse afkomst belachelijk te maken en neer te zetten als minderwaardige wezens." Dit soort kortzichtige stropoppen maken dat ik het artikel niet serieus kan nemen. "Sinterklaas is een buitengewoon oude traditie met wortels in de heidense tijd." Slavernij ook. "Naar verklaringen wordt niet geluisterd." Correctie, die verklaringen worden niet als zoete koek geslikt. Omdat er vaak sprake is van kersenplukken. "Wie de werkelijke bedoelingen van de traditie uitlegt, wordt weggehoond of beschuldigd van de grootste zonde uit onze tijd: racisme." Er is geen één onveranderlijke verzamelingen bedoelingen voor deze traditie. Die bedoelingen zijn over de eeuwen veranderd.

5 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 nov. 2022 - 12:30

Is slavernij een specifieke culturele traditie zoals de viering van Sinterklaas, Kerst, Sint Maarten en wat heb je zoal?

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 nov. 2022 - 12:37

Dit is een typisch voorbeeld van dat weghonen.

Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 17:22

@Frank Akkermans3 "Is slavernij een specifieke culturele traditie zoals de viering van Sinterklaas, Kerst, Sint Maarten en wat heb je zoal? " Je verplaatst de doelpalen.

Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 17:23

"Dit is een typisch voorbeeld van dat weghonen. Dit is een typisch staaltje projectie aangezien je niet ingaat op de inhoud van wat ik plaatste en het wegwuift met een loze beschuldiging.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 nov. 2022 - 8:53

Ik verschuif niks maar stel een vraag en daar gaat u niet op in. Beweert u nu werkelijk dat de traditionele Sinterklaasviering vergelijkbaar is met slavernij?

Gio Servas
Gio Servas10 nov. 2022 - 11:40

Het is idd een gevecht tussen 2 racistische groeperingen waar normale mensen niets mee te maken willen hebben.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen10 nov. 2022 - 13:46

Haha Hoe dom kan een opmerking zijn

JasDon
JasDon10 nov. 2022 - 11:15

Ik heb persoonlijk weinig met tradities of religie, maar als ik nu en dan een processie tegenkom in de periodes dat ik in Italie ben of wanneer ik in Spanje een vakantie doe.... voel ik wel de warmte. Maar ja, mensen die zich aan tradities vasthouden zijn vaker conservatiever of sentimenteler van aard. En daar zullen soms ook mensen tussen zitten met xenofobe of racistische ideeën. Ook zitten er mensen bij die makkelijk belachelijke logica napraten, omdat ze niet beter weten of verder (kunnen) nadenken over wat ze zeggen. Bv. de Facebook-boomers die blind ZP onzin liken of opnieuw plaatsen. Ja, daar zitten racisten tussen maar vaak ook simpele zielen die niet helemaal doorhebben waar hun bericht vandaan komt en welke impact dat heeft. Die laatste mensen gooien olie op het vuur terwijl ze vooral handelen uit een sentiment van teleurstelling, achterstelling en onbegrip. Niet per se kwade intenties, maar van die voorbeelden waarmee 'beschaafde' mensen kunnen zeggen: zie je, dit is toch maar een xenofoob deel van de samenleving. Want over redelijkheid, meelevendheid en impact gaat het al helemaal niet meer. Het gaat over beeldvorming en het narratief dat leidend wordt. Dat daarmee een deel van de maatschappij onnodig als xenofoob of rechtsextremist kan worden weggezet is een bonus voor bepaalde activisten. Terwijl ze hiermee vooral groepen mensen stigmatiseren die ook in een achterstandspositie leven in deze maatschappij.

8 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 nov. 2022 - 12:41

@)JasDon U stelt dat mensen die vasthouden aan tradities vaak conservatiever en sentimenteler van aard zijn. Is dat wel zo? In de negentiende eeuw kwam de arbeidersbeweging op. Die beweging, net als de vrouwenbeweging, creëerde haar eigen tradities als de 1 Meiviering, internationale vrouwendag, Labourday, enz. Ik zou dat toch geen uitingen van conservatisme willen noemen. Ook de zogenoemde Gay Parades is een moderne traditie aan het worden, voortvloeiend uit emancipatie. Een samenleving zonder tradities kan niet bestaan.

Norsemen
Norsemen10 nov. 2022 - 13:50

Mensen die krampachtig vasthouden aan tradities zijn over het algemeen simpele mensen met een beperkt denkvermogen. Net zoals mensen die veel waarde hechten aan nationaliteit.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 nov. 2022 - 15:21

"Mensen die krampachtig vasthouden aan tradities zijn over het algemeen simpele mensen met een beperkt denkvermogen. Net zoals mensen die veel waarde hechten aan nationaliteit." U voelt zich Fransman?

Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 17:25

@Frank Akkermans "U stelt dat mensen die vasthouden aan tradities vaak conservatiever en sentimenteler van aard zijn. Is dat wel zo?" Ja. Iets goed vinden of willen vasthouden puur omdat het traditie is, is onlogisch. Het is een drogredenatie.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 17:28

@Norsemen Het is vrij grappig dat u de ironie van uw hatelijke opmerkingen niet doorziet. Het gaat over KOZP die meent dat Zwarte Piet de spot met hun drijft, hun beledigt. En wat is dan uw reactie? Beledigen en beschimpen. U bent daarmee dus geen haar beter dan uw eigen opinie over de groep die u beledigt. Hoe voelt dat nou, dat u op datzelfde niveau zit?

Norsemen
Norsemen10 nov. 2022 - 23:32

“ U voelt zich Fransman?” Ik voel me een nationaliteit? Nee natuurlijk niet. Dat is iets voor primitieve mensen zoals ik al zei.

Norsemen
Norsemen10 nov. 2022 - 23:38

@TeeJee Je hebt gelijk. Met het verschil dat ik de spot drijf met mensen omdat ze domme opvattingen hebben, en niet vanwege hun huidskleur. Dat is een heel ander niveau.

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 8:08

@Norsemen Aangezien die mensen geheel geen spot drijven zakt u nu nog weer verder weg in het moeras van uw hypocrisie. Typerend voor u, maar vermakelijk voor mij.

GilbertM
GilbertM10 nov. 2022 - 11:02

Uit welke "heidense tijd" was Sint Niklaas dan afkomstig??

2 Reacties
Kwartje59
Kwartje5910 nov. 2022 - 13:31

Die van Wodan die op zijn witte paard Sleipnir door de lucht reisde. Hij had twee zwarte raven Huginn en Muninn die de wereld over reisden en s avonds bij hem terug kwamen om te vertellen wat ze overal gezien en gehoord hadden.

Gerygrr
Gerygrr10 nov. 2022 - 16:54

Hij was een katholieke bisschop. Klein Azië, dat toen Grieks was. Geen heiden.

LaBou
LaBou 10 nov. 2022 - 11:01

Ik weet dat hij hier geen gevolg aan zal geven maar zou het niet verstandig zijn als HvdH zich nou eens één jaar zou onthouden van dit soort ophitserige stukjes over zp.

11 Reacties
Gio Servas
Gio Servas10 nov. 2022 - 12:17

Tja, dat ophitsen blijkt nu een gewoonte te zijn. Echter probleem met de stukjes van HvdH is dat hij wel weet waar hij over praat en dat in tegenstelling tot KOZP.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 13:18

Gio, je bedoelt dat jij het eens bent met Han. Dat is niet hetzelfde als weten waar hij het over heeft. Als jij denkt dat KOZP niet weet waar ze het over hebben heb je er nog steeds niets van geleerd en kun je eigenlijk gewoon beter zwijgen over deze materie.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 14:23

Ik weet dat u hier geen gevolg aan zal geven, maar zou het niet verstandig zijn als LaBou zich nou eens één jaar zou onthouden van dit soort nietszeggende reacties.

Volrin
Volrin10 nov. 2022 - 17:26

"Tja, dat ophitsen blijkt nu een gewoonte te zijn. Echter probleem met de stukjes van HvdH is dat hij wel weet waar hij over praat en dat in tegenstelling tot KOZP." Onzin, Han doet precies waar KOPZ van beschuldigd wat betreft dit onderwerp: hij negeert argumenten en is selectief in zijn argumenten.

LaBou
LaBou 10 nov. 2022 - 17:51

Kijk, op het moment dat ik deze reactie schrijf zijn er in ieder geval al twee reaguurders die zich op hun pikkie getrapt voelen. En daardoor vergeten ze argumenten, iets wat logisch is als het zo gevoelig ligt. Dan kun je alleen nog maar schelden.

TeeJee2
TeeJee210 nov. 2022 - 18:08

@LaBou Er is geen tegenargument nodig wanneer er geen argument in uw schrijfsels te bespeuren valt. Wellicht kunt u daar eens iets aan doen.

LaBou
LaBou 10 nov. 2022 - 22:19

Zodra ik argumenten in de schrijfsels van teejee bespeur zal ik proberen daar met argumenten op te antwoorden. Tot dan toe kwalificeer dit soort opmerkingen als "blabla" om iets te kunnen zeggen

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 8:05

@LaBou Neen beste LaBou, zo werkt dit dus niet. Uw originele tegel is niks anders dan een hol vat, gespeend van enige nuttige inhoud. Zoals eigenlijk AL uw reacties, en daar bekritiseer ik u op. Dat u daar vervolgens geheel niks op weet te antwoorden is tekenend voor de algehele nutteloosheid van al uw reacties. Schrijf eens iets inhoudelijk interessants, voor de verandering.

LaBou
LaBou 11 nov. 2022 - 11:45

Teejee bedoelt zoiets als een accurate beschrijving van de figuur teejee. Dat wil ik wel doen maar dat wordt niet geplaatst. Ove4igens valt me op dat dit soort reaguurders meer en meer uitspreekt dat anderen niets meer zeggen zodat alleen hun extreemrechts geschreeuw nog hoorbaar is. En dat, teejee, kun je stek3n op een plaats waar de zon niet schijnt. En ik weet haast wel zeker dat er meer zijn waar de figuur teejee inmiddels een pesthekel aan heeft die er zo over denken. Wen er dus maar aan dat je reacties op je afval lijft krijgen.

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2022 - 12:48

Oproerkraaier, Wij moeten dus leren van KOZP? Van wie moeten wij nog meer leren? Van wie moeten anderen leren? Wat is er met het gesprek, de dialoog gebeurd?

TeeJee2
TeeJee211 nov. 2022 - 17:49

@LaBou Hoort u dat? Dat is uw razende holle vat dat niet zo goed tegen kritiek kan. Ontzettend lachwekkend, maar nog steeds weet u niks interessants te melden. De zwetser op het verjaardagspartijtje, we kennen ze allemaal wel. Fijne avond verder, en denk aan uw bloeddruk!

Gnoom
Gnoom10 nov. 2022 - 10:37

Een prima beschouwing van Han. Zwarte Piet is natuurlijk allang ten val gebracht, bestuurders en bedrijven kijken wel uit om hiermee geassocieerd te worden. Toch blijf ik het bijzonder vinden dat de Iraanse neef van Piet, Hajji Firuz, door de VN is uitgeroepen tot een beschermde traditie. Er wordt dus duidelijk met twee maten gemeten. In het Midden-Oosten mag men gewoon hun gang gaan, maar Westerse landen moeten op de knieën.

5 Reacties
Vervatte
Vervatte10 nov. 2022 - 12:20

Slavernij is immers alleen door witte mannen gedaan, net als dat alle terroristen witte oude mannen zijn (artikel ... stukje tekst hier laatst) Alles waar een kleurtje aan zit, mag iets met kleurtjes doen, maar owee als de witte man iets doet.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 13:19

Vervatte neemt het op voor de zielige onderdrukte witte man. Hartverwarmend, die groep heeft het al zo moeilijk! /s

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 nov. 2022 - 15:18

"Vervatte neemt het op voor de zielige onderdrukte witte man. Hartverwarmend, die groep heeft het al zo moeilijk! " Wie moet er anders voor die groep opkomen?

Vervatte
Vervatte10 nov. 2022 - 19:07

@oproerkraaier Je hebt altijd van die fantastische commentaren en je reageert op mijn bijdrage. Reageer nou eens op Gnoom met zijn verhaal over Hajji Firuz. Wat vind jij hier dan van?

Norsemen
Norsemen12 nov. 2022 - 15:18

Is de Iraanse neef ook een karikatuur van mensen met een bepaalde huidskleur?

ruiterp
ruiterp10 nov. 2022 - 10:34

In Westzaan is de "actiegroep" zijn kleingeld aan het tellen: Voor de acties in Zaandam, Westzaan, Wormerveer, Krommenie en Assendelft kan de actiegroep Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) een schoonmaakrekening van € 2.915 tegemoet zien.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 nov. 2022 - 13:15

Wat je zegt - ik zie die nota ook als een boete wegens een esthetisch onacceptabel knullige naam. Wie wil er nu bij iets horen dat 'ZaTeRa' heet?