Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WW-overtreders vaker tegen de lamp

  •  
07-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uwv_07.jpg
Anderhalf keer meer overtreders inspanningsplicht dan vorig jaar ... Stijging door verscherpte controles
Het UWV stelt steeds vaker vast dat mensen met een WW-uitkering niet genoeg hun best doen om werk te vinden. In de eerste acht maanden van 2013 constateerde de uitkeringsinstantie ruim anderhalf keer meer overtredingen op de inspanningsplicht in vergelijking met vorig jaar. Overtreders lopen het risico gekort te worden op hun WW-uitkering of die zelfs helemaal te verliezen.
De inspanningsplicht houdt in dat: – mensen met een WW-uitkering beschikbaar moeten zijn voor werk,
uwv
– aantoonbaar voldoende solliciteren – zich houden aan de afspraken die ze met de werkcoach van het UWV maken.
Het UWV spoorde tot en met augustus 84.600 overtredingen op waar er vorig jaar nog 54.500 overtredingen geconstateerd werden. De forse stijging is vooral te wijten aan verscherpte controles, zegt het UWV:
Als je intensiever controleert, en onze digitale dienstverlening maakt dat ook mogelijk, dan ga je ook meer overtredingen constateren. Bovendien zijn er steeds meer werklozen en is de instroom bij het UWV het afgelopen jaar gestegen. Vierhonderdduizend in de eerste acht maanden. Dat is veel meer dan vorig jaar.
Tegen bijna driekwart van de betrapte overtreders werden ook daadwerkelijk maatregelen genomen. De rest kreeg een waarschuwing. Het UWV-rapport meldt verder dat het aantal WW-aanvragen met 24 procent is gestegen. Het aantal mensen dat vanuit de WW aan het werk is gegaan, is gelukkig ook licht toegenomen. Dit jaar zijn dat er 158.400, terwijl dat er vorig jaar nog 154.400 waren.
cc-foto: mystic_mabel

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

dino_radja
dino_radja7 nov. 2013 - 9:48

prima natuurlijk dat er controle is, maar vreemd dat het toezicht op werkelozen verscherpt is, terwijl er juist steeds minder controle op bedrijven is.

Jensbos
Jensbos7 nov. 2013 - 9:48

Ach, weer een excuus om nog wat te bezuinigen, die anderhalf miljoen banen zijn er echt niet.....

Jan Jansen2
Jan Jansen27 nov. 2013 - 9:48

"Bovendien zijn er steeds meer werklozen en is de instroom bij het UWV het afgelopen jaar gestegen. Vierhonderdduizend in de eerste acht maanden. Dat is veel meer dan vorig jaar." De werkelijke reden. En die digitale dienstverlening werkt natuurlijk voor geen meter, maar hier zullen fouten door het UWV uitgelegd worden als fraude door mensen met een WW-uitkering. The sound of freedom!

EricDonkaew
EricDonkaew7 nov. 2013 - 9:48

Wat ik uit onderstaande reacties begrijp is dat je nauwelijks kunt spreken van hét UWV. Je hebt het UWV en het UWV. In het ene geval wordt er uiterst kinderachtig gedaan als iemand die werk heeft gevonden dat een paar dagen te laat doorgeeft. Aan de andere kant is er soms een laat-maar-waaienhouding met misbruik en oneigenlijk gebruik van het recht op een WW-uitkering als gevolg. Het is geen van beide goed. Maar dan is er binnen het UWV dus sprake van willekeur, althans in zeker opzicht. Het hangt er domweg van af wie je treft: een rechtse hardliner of een linkse softie. Toch?

tomaat70
tomaat707 nov. 2013 - 9:48

Het is wel heel 'toevallig' dat net als het UWV flink moet bezuinigen, er opeens veel meer zogenaamde overtreders van de regels worden gepakt. Ik onderschrijf de reacties van velen dat het UWV het vaak ook onmogelijk maakt om aan de regeltjes te voldoen, om je dan vervolgens als zogenaamde fraudeur weg te zetten. Fraai businessmodel, zal de VVD vast vinden.

toshiba
toshiba7 nov. 2013 - 9:48

[ De Nationaal Coördinator benadrukt wel dat de registratie onder 'hele stringente voorwaarden' moet plaatsvinden.] Deze opmerking zie je wel vaker. Het is een eufemisme voor: We weten dat we verkeerd zitten, maar doen net alsof het door die voorwaarden ineens wel goed is.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2013 - 9:48

Las van morgen dat iemand die via UVW een aanvullende uitkering krijgt, op een bepaalde dag meer uren kon werken en dit de volgende dag aan het UVW rapporteerde. Te laat, boete 150 euro. Controle is een goede zaak maar bovenstaand voorbeeld is op zijn zachts gezegd overdreven

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat7 nov. 2013 - 9:48

Dit is standaard gedrag van het UWV: Kennis van mij kon meteen aan de slag, heeft zichzelf daarop goed voorbereid, en daarna meteen de baan gemeld bij UWV: Te laat, boete !

HanvanderHorst1
HanvanderHorst17 nov. 2013 - 9:48

Het is in dit verband aardig om op te merken dat die WW-ers allemaal trouw hun premie hebben betaald. Allemaal trouw hun premie hebben betaald en nu worden behandeld als fraudeurs tenzij het tegendeel is gebleken. Niet valt in te zien waarom het bedrijfsleven lastig gevallen moet worden met een continue stroom van kansloze onzinsollicitaties omdat WW-ers anders door een of andere dienstklopper worden beboet. Het is ook opmerkelijk hoe het UWV het via de computer volgen van hun zogenaamde klanten durft te definiëren als "onze digitale dienstverlening". Je kunt nota bene niet eens behoorlijk bij hun eigen vacaturelijst.

3 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink7 nov. 2013 - 9:48

Tja Han, komt dat allemaal door het law-and-order gedoe van Teeven en Opstelten?

lembeck
lembeck7 nov. 2013 - 9:48

Helemaal met je eens, Han. Het is ongelooflijk hoe het UWV met mensen omgaat. Ook de plicht om te solliciteren bij bedrijven en voor werk waar je niets van weet, niet voor bent opgeleid ook, gaat te ver. Iemand van 58 jaar die vooral gewerkt heeft in de Thuiszorg verplichten te solliciteren bij een bedrijf dat van medewerkers een HBO opleiding plus diploma eist, wetende dat deze meneer/mevrouw nooit meer wat hoort, omdat het bedrijf niet zit te wachten op mensen die nog moeten beginnen aan opleidingen, laat staan oudere mensen die nog maar 8 - 9 jaar rendement zullen kunnen opleveren. Voor de betreffende werkloze wordt dat steeds moeilijker te verwerken, al die afwijzingen, of juist helemaal geen reacties. Mensen doen verplicht elke week minimaal 1 sollicitatie de deur uit, omdat de lust hen wel vergaat zo. Het UWV helpt ze niet door achteraf te zeggen dat ze niet goed genoeg hun best doen. Tegenwoordig moet kennelijk alles via repressie bereikt worden. Logisch dan ook dat mensen opstandig worden.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 nov. 2013 - 9:48

[Allemaal trouw hun premie hebben betaald en nu worden behandeld als fraudeurs tenzij het tegendeel is gebleken.] Experimenten in het Westland hebben aangetoond dat dat bepaald geen onredelijk uitgangspunt is.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2013 - 9:48

Moet je eens googelen op UWV in de fout, heb je even? Dan heet het een fout, maar als een ww-er een voor hem/haar onbegrijpelijk formulier invult, begeleid door een UWV-er en dat blijkt achteraf fout krijgt de WW-er een boete, dat is dan een fraudeur en een profiteur. Hoelang zou het nog duren voordat het UWV privaat gaat en bonussen uitgedeeld gaan worden wanneer dat private UWV minder uitkeringen hoeft uit te betalen of hogere boetes mag opleggen bij ''overtredingen''?? Ze dagen wekelijks tientallen ondernemers gestart vanuit de ww voor de rechter om hun zelfstandigen aftrek op te eisen terwijl ze weten dat er jurisprudentie over is en dat de rechter daarover bepaalt heeft dat dat niet rechtmatig is. Dat de rechtbanken overbelast zijn is mede te danken aan de zaken die het UWV voert.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos7 nov. 2013 - 9:48

"Hoelang zou het nog duren voordat het UWV privaat gaat" Hopelijk zeer snel, maar dan eens echt privaat, dus zonder enige overheidsbemoeienis. De verzekeringsmaatschappijen zijn prima in staat om voor mijn auto, woonhuis, inboedel, reizen, rechtsbijstand en wettelijke aansprakelijkheid een uitstekende verzekering te leveren tegen prima voorwaarden, dus mijn werkloosheidsrisico en zou ik daar ook graag onderbrengen. Maar ja, dat mag niet van de overheid, die tuigt liever een of andere dure nutteloze moloch op om de alleenheerschappij te behouden.