Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

"Wurgkredieten Interbank zijn moreel verwerpelijk"

  •  
14-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
arnoudboot
“De praktijken van Interbank zijn moreel verwerpelijk.” Dat zegt Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten (UvA), vanavond in het VARA-programma Kassa. Ook toezichthouder AFM, de Autoriteit Financiële Markten, laat in Kassa weten dat ‘wurgkredieten’ zoals die van Interbank zeer onwenselijk zijn.
Kassa toonde in de uitzendingen van 30 april en 7 mei dat klanten van Interbank vastzitten aan een wurgkrediet. Die klanten betalen jarenlang tienduizenden euro’s voor hun doorlopend krediet, maar lossen nauwelijks af omdat de variabele rente alleen maar stijgt. Deze rente loopt op tot (het wettelijk maximum van) 14%. Zo goed als het hele maandbedrag dat mensen betalen gaat daardoor op aan die rente. De schuld blijft daardoor torenhoog. Daardoor komen mensen nooit meer van hun schuld af.
In Kassa was eerder het verhaal van Willem en Rita te zien. Zij betaalden sinds 2003 €46.000 aan Interbank. Maar van het krediet van €30.000 is nog ruim €28.000 niet afbetaald. Na die uitzending meldden zich bij Kassa en Stichting Geldbelangen nóg 200 klanten van Interbank met vergelijkbare wurgkredieten. Als klanten bij Interbank aan de bel trekken over hun situatie krijgen ze nul op het rekest en overstappen is geen optie.
Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot (UvA): “Deze wurgkredieten zijn moreel verwerpelijk. Het zijn kwetsbare mensen en als er iets tegenzit ga je het ene gat met het andere vullen. Met het tussentijds verhogen van de rente zet je mensen klem.” Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten noemt deze klanten “locked-up.” Dat wil zeggen: gevangen in hun krediet. De zorgplicht vereist dat de geldverstrekker proactief in gesprek gaat met de klant over hoe uit deze situatie te komen. Interbank zegt in Kassa dat er al veel gedaan wordt in die richting. Commercieel directeur Robert Doornbos zegde in Kassa toe dat de 200 dossiers van gedupeerden alsnog tegen het licht worden gehouden. Het omzetten naar een persoonlijke lening met een lagere rente is daarbij het streven.
bron: persbericht Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.