Joop

Wuif de SIRE-campagne niet zomaar weg

  •  
25-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Sire

© Screenshot SIRE Twitter

Kern van het probleem lijkt mij de ontkenning van de behoeften van kinderen in de publieke, openbare ruimte en ook van een samenleving die overgeorganiseerd lijkt te zijn geraakt
SIRE start een campagne om aandacht te vragen voor meer ruimte voor jongetjes om “druk te mogen doen”. Jongens hebben immers een andere speelbehoefte dan meisjes. Onmiddellijk begint het op Social Media te ratelen. Meisjes zijn decennia lang “onderdrukt”. Zijn we het hiermee eens of oneens? Welke taak is er voor scholen weggelegd?
Laten we er nu eens voor waken dat we niet louter naar de scholen wijzen en verder niets doen met de oproep van SIRE. Kern van het probleem lijkt mij de ontkenning van de behoeften van kinderen in de publieke, openbare ruimte en ook van een samenleving die overgeorganiseerd lijkt te zijn geraakt. Op het gevaar af voor oude lul versleten te worden of voor iemand met een hang naar het verleden: vroeger – ik was een sleutelkind, mijn moeder werkte – speelde je met klas- of leeftijdsgenootjes buiten op veldjes en in bosjes en haalde je een kop thee en een koekje bij de buurvrouw.
De openbare ruimte is door de jaren heen ingrijpend veranderd. Ze is netjes en “aangeharkt”. Spelen is een wipkip geworden op rubber tegels of kunstgras. Samen buiten in de buurt is vervangen door buitenschoolse opvang waarbij de mensen die er werken overigens hun stinkende best doen.
Ik hield alweer heel wat jaartjes gelden een pleidooi voor “natuurlijk spelen” met als titel: “Het kind heeft het recht een gat in de knie te vallen”. Er is simpelweg behoefte aan rommel in de publieke ruimte. Nee, geen zwerfafval! Wel kreupelhout, bosjes, een oud autowrak, klimbomen. Gras, zand, modder. Takken en stenen. Maar we zijn als de dood dat die laatste dan her en der door de ruit gaan. Want wat er “in mijn tijd” ook was, was die strenge, maar ook aardige wijkagent die zijn pappenheimers kende en op heel veel plaatsen tegelijk was om de buurt een beetje te reguleren. Niet teveel. precies genoeg.
En nee, ik wil niet terug naar vroeger. Maar aangeharkte speelveldjes met een wipkip, een duikelrekje en soms zelfs een veilig klimrek daagt onvoldoende uit tot spelen. Schoolpleinen zonder zandheuvels, wat boompjes, struiken en rommel dagen niet uit tot creativiteit in het spel. Ravotten is een basisbehoefte van een groot deel van de kinderen. Of het nu Pasi Sahlberg is of Sir Ken Robinson. Of dichter bij huis, mensen als Micha de Winter of Luc Stevens. Zij zullen u vertellen dat kinderen vooral moeten spelen en dat “het leren” dan gemakkelijker en soepeler gaat verlopen.
Daarnaast is er dat ongelooflijk ware gezegde: “It takes a village to raise a child”. In straten, buurten en wijken is verbinding en saamhorigheid nodig. Kinderen die samen optrekken en volwassenen die daar, ook wanneer het niet direct hun eigen kinderen betreft, iets over kunnen zeggen wanneer er dingen gebeuren die echt een tikje te gortig zijn.
Het probleem dat SIRE adresseert, is niet primair een “jongetjes-dingetje”. Wat je dan impliciet zegt is dat die veel te aangeharkte ruimte vrouwelijk is en dat het langs elkaar heen leven van mensen in straten en buurten in met name grote steden dat ook is. Terwijl vrouwen echt meer dan mannen die verbinding zoeken.
Ik ben niet op zoek naar de “spruitjeslucht” van de Jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Maar een hedendaags herinrichten en herbeleven van de openbare ruimte met meer hoekjes en plekken die niet volledig ingetekend en ingericht zijn, is al heel wat waard. Het vraagt ook wat van mensen in de buurt. Die moeten of en toe met elkaar de hark grijpen grijpen. Niet om alles netjes te maken, maar om het zwerfvuil weg te halen dat één van de echte plagen van deze samenleving vormt.
Bovenal zullen we de publieke ruimte moeten leren in te richten, kijkend door de ogen van kinderen. Dat gebeurt nu niet. Alles is saai en ordentelijk bedacht en ingericht door volwassenen die lijken te zijn vergeten hoe het was om kind te zijn.

Meer over:

sire, opinie, leven, kinderen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 aug. 2017 - 7:37

Hier zit een addertje onder het gras. Het gaat niet om jongens en meisjes en hun eventuele bijzondere kenmerken maar om gender-neutraliteit, wat ik je brom.

Chupacabra2
Chupacabra227 jul. 2017 - 10:26

zo mooi hoe al die vastgeroeste "feministen" helemaal van slag raken van wetenschappelijke feiten. Echt genieten.

Van Tax
Van Tax26 jul. 2017 - 13:15

Goed gedaan van SIRE. Dit is de meest effectieve campagne van de afgelopen jaren. Nog nooit zoveel aandacht gekregen en discussie opgeleverd. Maar wat zal de genderneutrale commissie van de gemeente Amsterdam zijn geschrokken van de boodschap dat jongens anders zijn dan meisjes!

Vondel3
Vondel326 jul. 2017 - 12:41

Ach kijk, na alle stukjes over vrouwen en hun zware leven durft er ook iemand iets te zeggen over het welzijn van mannelijke wezens. Oh jee, boze Joop-reageerders want meisjes worden niet genoemd. Wie had dat zien aankomen.. pff.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman26 jul. 2017 - 6:09

De ruimte is helemaal niet "te vrouwelijk" ingericht. Van meisjes wordt altijd maar verwacht dat ze braaf zijn, en met poppen en pannetjes spelen. Van jongens wordt meer branie verwacht, en dan krijgen ze problemen op school. De oplossing is niet om jongens in bomen te laten klimmen, maar om *alle kinderen* in bomen te laten klimmen en vuurtje te laten stoken. De oplossing is, kortom, om te stoppen met van meisjes te verwachten dat ze braaf en stil met poppen en pannetjes spelen. Daarom is deze SIRE reclame juist niet de oplossing, maar het probleem.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus26 jul. 2017 - 10:06

"De oplossing is niet om jongens in bomen te laten klimmen, maar om *alle kinderen* in bomen te laten klimmen en vuurtje te laten stoken." En dan maar hopen dat de meisjes om te beginnen hun 'prinsessenjurken' op het vuur gooien.

nomen nescio
nomen nescio26 jul. 2017 - 13:08

Wie verwacht van meisjes dat ze altijd braaf zijn en met poppen en pannetjes spelen? Is het niet eerder dat meisjes eigener beweging liever met poppen en pannetjes spelen? Wie houdt meisjes tegen als ze in bomen willen klimmen, dammen willen bouwen? in ieder geval niet SIRE De SIRE campagne speelt in op een geheel ander probleem, namelijk dat het natuurlijke gedrag van jongens vaak wordt afgeremd, hetgeen niet goed is voor hun ontwikkeling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2017 - 22:56

Laat maar Sylvia, de heren zwelgen liever in nostalgie. Binnenkort gaan de jongens en meisjes weer gewoon naar school. Kunnen we weer klagen over de feminisering van het onderwijs.

You On A Gin
You On A Gin28 jul. 2017 - 6:44

Ik durf te betwijfelen of de reacties van deze heren voortkomen uit (misplaatste) nostalgie. Het lijkt eerder vanuit een nuchter besef dat jongetjes en meisjes al zo'n paar duizend jaar gewoonlijk nou eenmaal anders in elkaar zitten ten opzichte van elkaar. Heeft niets met de jaren 1950 of een pan vol met spruitjes te maken.

vdbemt
vdbemt30 jul. 2017 - 10:15

Maya_and_Moksha: Maar dat nuchtere besef hoeft er toch niet toe te leiden dat we terug zouden moeten naar het verschil in gedrag van enkele duizenden jaren geleden, of, laat ik niet overdrijven, de jaren 50? Is de maatschappij intussen niet een beetje veranderd, voor jongens EN meisjes? Het 'denken' kennelijk niet voor iedereen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman25 jul. 2017 - 20:33

Wie beweert dat er geen aanmerkelijke verschillen zijn tussen het gedrag van jongens en meisjes, mist een eenvoudige werkelijkheid: jongens zijn geen meisjes en andersom. Vanavond sprak in Nieuwsuur een dame over het probleem. Ze merkte op dat er steeds wordt gesproken over jongens en meisjes. Dat was niet goed, vond ze. We zouden moeten praten over het Kind an Sich. Ja ja. Wie de zaak zo benadert, barst van onbenul. Vraag eens aan meisjes en jongens van 13 wat kenmerkend is voor jongens en meisjes van 13. Daarna spreek je nooit meer over het kind an sich. Tenzij je emancipatiefanaat bent.

Loebkesman
Loebkesman25 jul. 2017 - 20:18

Ik krijg de indruk dat jongens en meisjes niet mógen verschillen. Vroeger speelden wij 'oorlogje' met de jongens. De meisjes vonden dat stom. De jongetjes van nu mogen geen oorlogje meer spelen want de speelgoedpistooltjes lijken op echte dus verboden. Vroeger speelden wij 'cowboys en indianen'. Moet je nu eens doen. Racisme en mensen zijn gekwetst. Leren fietsen doen we tegenwoordig met helm, beschermers of zelfs in een harnas.

10 Reacties
Haastig
Haastig25 jul. 2017 - 22:20

Loebkesman 25 juli 2017 at 22:18 "Ik krijg de indruk dat jongens en meisjes niet mógen verschillen." En ik krijg de indruk dat jongens en meisjes niet dezelfde dingen leuk mogen vinden. Ik speelde ook cowboy & indiaantje, klom ook bomen, speelde met auto's en barbies. Het is van de zotte om een sire reclame te maken die het niet gewoon heeft over de ruimte die KINDEREN moeten hebben om te ravotten, testen etc.

Piet de Geus
Piet de Geus25 jul. 2017 - 22:48

"Ik krijg de indruk dat jongens en meisjes niet mógen verschillen." Zou dat de reden zijn waarom testosteron met ritalin te lijf wordt gegaan?

Loebkesman
Loebkesman26 jul. 2017 - 6:42

@Haastig "En ik krijg de indruk dat jongens en meisjes niet dezelfde dingen leuk mogen vinden." Wij hadden ook meisjes in ons groepje natuurlijk en wij vroegen hen ook om mee te doen. Meestal deden zij niet mee. Gingen meestal Make-uppen of jaja... deden andere meisjesdingen. (zo zagen wij jongetjes dat) Jongetjes zijn anders dan meisjes. Kinderen is een verzamelnaam. Aarbeien en bananen zijn beide fruit. Toch zijn er verschillen.

Haastig
Haastig26 jul. 2017 - 12:07

Loebkesman 26 juli 2017 at 08:42 Ja. En ik was een meisje dat het toevallig leuker vond om te spelen, ravotten, stoeien, klimmen, onderzoeken, skateboarden. Op middelbare school waren natuurkunde en geschiedenis mijn lievelingsvakken, en ik leer door te doen. Nu ben ik een vrouw die allergisch is voor mensen die me proberen te vertellen dat meisjes alleen maar mogen kleuren, opmaken en dat soort bullshit. Mensen verschillen, en er zijn zeker "stereotype" voorkeuren te bedenken voor de algemene groep, maar fuck me, wat wordt er veel aan "nurture" gedaan. En dat begint al vroeg. Van de verplichte roze meisjeskamer (omdat dat zo schattig is), tot het langs sekse gedefinieerd speelgoed. Ik zie het om me heen: de vader die zijn dochter geen speelgoedauto's wil geven, terwijl ze de hele dag op haar buik ligt om wel de spelen met de paar auto's die ze van anderen kreeg. Het meisje dat een piraten feest wil geven, maar een prinsessen feest krijgt. Het jongetje dat zijn hand uitstrekt naar de roze stift maar die vliegensvlug terug trekt als vriendje roept "roze is stom, dat is voor meisjes", tot het jongetje waarvan de ouders zich generen omdat hij nog stééds met z'n speelgoedkeukentje speelt, zodat het naar eens tijd wordt die van de hand te doen. En nu een siri reclame nog om maar eens goed te vertellen dat jongens buiten mogen spelen en meisjes fijn moeten kleuren. Fuck me.

Loebkesman
Loebkesman26 jul. 2017 - 19:58

@Haastig. Met alle respect. Maar volgens mij heb je de Sire Reclame niet begrepen. Lees de reactie van Nomen Nescio van 15:08 eens. Sluit ik mij helemaal bij aan. Ik heb zelf drie dochters waarvan eentje gek is van boksen en voetbal. De andere is dol op paardrijden en turnen. De derde is net op de wereld. Wat ze willen en wat ze worden gebeurt met de onvoorwaardelijke steun van papa. Heb ik geen Sire voor nodig.

Piet de Geus
Piet de Geus26 jul. 2017 - 21:42

"En nu een siri reclame nog om maar eens goed te vertellen dat jongens buiten mogen spelen en meisjes fijn moeten kleuren." Dat laatste zegt die reclame helemaal niet, want die reclame gaat helemaal niet over meisjes. Net zoals programma's voor hoogbegaafden niet gaan over kinderen met een rugzakje. Al die dingen kunnen namelijk ook naast elkaar bestaan: meisjes die in rolpatronen worden geduwd en jongetjes die vol ritalin worden gepropt omdat ze te beweeglijk zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2017 - 23:21

Jongens en meisjeskleuren zijn van recente datum. Baby- en kinderkleren waren vroeger wit. Er zijn talloze afbeeldingen uit eind 1800 waarin jongens en meisjes in witte frutseljurken staan afgebeeld. Pastelkleurige kleren kwamen toen de verf minder giftig werd. Jongens en meisjes verschil werd pas later gemaakt. Roze werd eerst een jongenskleur. Vooral in de katholieke wereld, waar Jezus vaak werd afgebeeld in het rood of roze en waar Maria in het blauw gekleed ging. Amerikaanse fabrikanten vonden het nodig het verschil om te draaien en sindsdien zitten we er aanvast. Niemand durft af te wijken, allemaal de schuld van het grootkapitaal. Ik bezit nog een mooie oude familiefoto van een tweeling: een ernstig kijkend jongetje en ditto meisje allebij in hetzelfde prachtige witte jurkje.

Haastig
Haastig27 jul. 2017 - 16:52

Loebkesman 26 juli 2017 at 21:58 "Wat ze willen en wat ze worden gebeurt met de onvoorwaardelijke steun van papa. Heb ik geen Sire voor nodig." Dan kan je je afvragen waarom Sire uberhaubt een reclame moest maken.

Haastig
Haastig27 jul. 2017 - 17:07

Piet de Geus 26 juli 2017 at 23:42 Ik heb nogmaals de reclame bekeken en ik denk dat mijn ergernis zit in het gebrek aan de bewoording "de meeste". Dit is een overheidsboodschap en dan mag je echt wel nadenken wat je zegt. Met al 1x een bewoording als "de meeste jongens...." wordt het duidelijk dat het gaat om "gemiddelden" en niet om alle jongens. Deze definitieve "jongens leren zo, laat ze jongen zijn", impliceert wel degelijk dat ALLE jongens anders leren/(willen) doen dan ALLE meisjes en dat is simpelweg niet waar. Kortom, als er in deze 1 minuut-durende reclame al gewoon één keer was gezegd: "de meeste jongens...." was er wat mij betreft niets aan de hand geweest. En daar is genoeg ruimte voor in deze reclame: een extra woord. De slogan "Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?" is prima. Maar doen alsof ALLE jongens totaal anders zijn dan -dus de tegenstelling- alle meisjes is echt irritant rolbevestigend. En dat gaat wel degelijk ten koste van kinderen die "rol-overschrijdend"-spelen/leren/willen werken. Het werkt beperkend. Jaren 50.

Piet de Geus
Piet de Geus29 jul. 2017 - 0:03

'ik denk dat mijn ergernis zit in het gebrek aan de bewoording “de meeste”. Dit is een overheidsboodschap en dan mag je echt wel nadenken wat je zegt.' Sire is geen overheidsorganisatie en van een overheidsboodschap is dan ook geen sprake. 'Met al 1x een bewoording als “de meeste jongens….” wordt het duidelijk dat het gaat om “gemiddelden” en niet om alle jongens.' Een genuanceerd verhaal met alle mitsen en maren in een reclamespotje, dat gaat hem natuurlijk niet worden. Door de vorm is de hoeveelheid boodschap die je erin kwijt kunt nu eenmaal een stuk beperkter dan wanneer je een gloedvol betoog op een opiniepagina plaatst. 'De slogan “Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?” is prima.' Wat mij betreft is die vraag zelfs open genoeg om niet te spreken over het over een kam scheren van alle jongens (en meisjes). Zeker met het oog op het probleem dat met de campagne wordt geadresseerd: jongens die in de problemen komen en worden volgepropt met farmaceutica omdat traditioneel jongensgedrag niet meer wordt geaccepteerd. Dat er ook jongens zijn die zulk gedrag niet willen vertonen of dat er meisjes zijn die dat juist wel willen, doet daar natuurlijk niets aan toe of af. Dus waarom zou je dat ook allemaal op moeten sommen in een spotje? In mijn ogen lijkt dat een beetje op het verwijt dat iedereen maar zeurt over de Derde Wereld terwijl we in Nederland voedselbanken hebben: alsof aandacht voor het ene probleem ten koste gaat van aandacht voor het andere.

Eva456
Eva45625 jul. 2017 - 18:44

Het is niet alleen de omgeving die is veranderd. Veel lagere scholen worden soms uitsluitend door vrouwelijke leerkrachten gerund waarbij een rolmodel voor jongens ontbreekt. Juffrouwen zijn vaak toch meer van het voorzichtig en het rustig doen. Neem daarbij de toegenomen niet uitdagende speelomgeving en de computergames en er is zeker het één en ander veranderd.

1 Reactie
spagaat
spagaat26 jul. 2017 - 8:31

Zo is dat. Laat de jongens zo nu en dan ook met de mannen op pad gaan (vaders, ooms, e.d.). Jongens vinden dat vaak geweldig. Op school is het wel eens te strak en te gereguleerd voor jongens, dan leren ze niets omdat er geen ruimte voor experimenteren en voor gekkigheid is.

mjensen
mjensen25 jul. 2017 - 17:37

Ik ben er helemaal voor dat kinderen buiten spelen, maar ook ik erger me aan de zeloterigheid van dit inititatief. Het klinkt veel teveel als dat selfserving narrative van de hippe manarchisten, met hun verhaal over ondernemende jongetjes die worden platgewalst door de egalitaire cultuur en haar overdaad aan regeltjes. Op dat verhaal valt nogal wat aan te merken, want honderd jaar geleden was de maatschappelijke hierarchie nog veel strakker, en toch deden de jongetjes het toen beter dan de meisjes. Dat dat verhaal desondanks als een onwrikbaar gegeven wordt gepresenteerd, laat vooral zien hoe succesvol de mannenrechtenbeweging is. De nieuwe, rechtse identiteitspolitiek is de oude, linkse aan het voorbijstreven, zowel qua ideologische verdwazing, als qua politieke invloed.

3 Reacties
Haastig
Haastig25 jul. 2017 - 18:08

"want honderd jaar geleden was de maatschappelijke hierarchie nog veel strakker". En gelijktijdig was er meer vrijheid voor kinderen, die de hele dag buiten waren, zonder overbezorgde moeder op de uitkijk. Zelf een beetje prutsen, klimmen, hutten bouwen, vissen etc. Het helpt natuurlijk dat er toen geen/weinig auto's op straat waren.

marcelhermus
marcelhermus25 jul. 2017 - 22:08

U weet wel dat 100 jaar geleden het hele onderwijs voor meisjes nog maar bijzaak was. Die mochten toch nog niks doen behalve het huishouden. Ik snap uw punt vroeger was het strenger. Maar dat betekent toch niet dat jongens niet beter kunnen gedijen bij een af en toe iets lossere aanpak?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2017 - 23:27

"En gelijktijdig was er meer vrijheid voor kinderen, die de hele dag buiten waren, zonder overbezorgde moeder op de uitkijk." Klopt. Kinderen werden naar buiten gestuurd om te gaan spelen om moeder niet voor de voeten te lopen. Voor zover er toezicht was, was dat van oudere kinderen.

korheiden2
korheiden225 jul. 2017 - 16:47

Wel mee eens. Daar komt m.i. vooral bij dat we ieder denkbaar risico willen uitbannen. Ouders brengen en halen hun kinderen van en naar school met de auto. Ieder speelwerktuig wordt onderworpen aan een risico-analyse. Bij ongelukjes (tand afgebroken, heb ik zelf meegemaakt) komen ouders met een schadeclaim. Kinderen zitten ook veel vaker achter een beeldscherm. We krijgen de jaren 50 niet meer terug, maar kinderen zouden best vaker mogen spelen, ook als ze eens een kapotte knie hebben.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt25 jul. 2017 - 18:28

Wat je zegt: maar kinderen zouden best vaker mogen spelen. Is het niet verwonderlijk dat SIRE het alleen over de jongens heeft? Waarom? Heeft de gestelde beperking van speelruimte alleen maar invloed op jongens? En moéten jongens ravotten. Meisjes niet? Jaren 50, dit SIRE.

BramJ
BramJ25 jul. 2017 - 19:59

@petervdb Waarom mag een groep (in casu jongens) geen aandacht krijgen zonder andere groepen te benoemen? Zo was er ook een reclame om geweld in de ouderenzorg tegen te gaan (het houdt niet op, niet vanzelf). Zeg je daar dan ook: waarom niet alle geweld in de zorg? Of liever alle geweld? Het is af en toe zo vermoeiend altijd iedereen inclusief te behandelen. Door een groep te benoemen of aandacht te geven benadeel je niet meteen een andere groep. Morgen krijgen de meisjes weer een spotje van SIRE oke? En daarna de transgender kindjes.

Loebkesman
Loebkesman25 jul. 2017 - 20:03

@Peter dit gaat niet alleen om ravotten. Kijkt u nog eens goed naar het filmpje van Sire.

Haastig
Haastig25 jul. 2017 - 16:34

"Er is simpelweg behoefte aan rommel in de publieke ruimte. Nee, geen zwerfafval! Wel kreupelhout, bosjes, een oud autowrak, klimbomen. Gras, zand, modder. Takken en stenen." Tijdens het (fictief) ontwikkelen van een nieuw stadsgebied had ik de discussie met 2 groepsgenoten: "En wat doen me met deze hoek". Mijn groepsgenoten snapten niets van mijn "helemaal niets, een bosje om te rommelen voor kinderen". De tegenwerpingen vielen uiteen in brandnetels, hondepoep en junks. Een treurige jeugd.

Martinel
Martinel25 jul. 2017 - 16:32

Nog even ter aanvulling....kinderen worden al jaren ondergeschikt gemaakt aan de economie en moeten zo snel mogelijk worden klaargestoomd voor de Ruttes en co. Om deel te nemen aan de ranglijstjes van hem. Voorbeeld: op 3 jarige leeftijd moeten ze al kunnen lezen en schrijven, anders val je buiten de boot...Toetsen en testen begint al vanaf de geboorte. Buiten het standaard lijntje vallen? Nou dan heb je als ouder een probleem. Klimt dat zelfde kind op 16 jarige leeftijd opeens op? Dan heb je weer een probleem, want dan heb je in het begin iets fout gedaan. En noem maar op. Wat ben ik blij, dat mijn kinderen nog iets van vrijheid hebben meegemaakt. Klimmen en vallen, dikke bulten, eerste hulp etc...,mag ook niet meer, want alles wordt opgehangen aan het geld wat een kind spendeert . Ik zou zeggen Rutte dikke bult, ga eens zelf kinderen opvoeden. Net als met ouderen, worden kinderen nu de dupe van dit asociale beleid. En ja ik ben woedend over het Siregedoe. Weer een regeltje erbij. Weer dwang en drang.

5 Reacties
Haastig
Haastig25 jul. 2017 - 18:17

"Klimmen, vallen, dikke bulten, eerste hulp etc…,mag ook niet meer, want alles wordt opgehangen aan het geld wat een kind spendeert" Nee, meer de argwanende samenleving waarbij ouders scheef aangekeken worden als kind voor de zoveelste keer op de EHBO komen: wat is daar mis? Kindermishandeling? Een bekende van mij werd door de mangel gehaald toen dochterlief 2x achterelkaar iets had. Je kind laten fietsen kan zomaar andere gevolgen hebben.

Piet de Geus
Piet de Geus25 jul. 2017 - 22:56

"kinderen worden al jaren ondergeschikt gemaakt aan de economie" Klinkt leuk maar slaat nergens op. De economie heeft er om te beginnen alle belang bij dat kinderen zich ontwikkelen tot motorisch enigszins normaal functionerende volwassenen, ook als ze een kantoorbaan krijgen. Dus moet je kinderen vanwege de economie juist in bomen laten klimmen en laten ravotten. "Net als met ouderen, worden kinderen nu de dupe van dit asociale beleid." Kinderen worden vooral de dupe van het verstrekken van kinderbijslag en dergelijke waardoor er amper een rem is op het nemen van kinderen en het drukker en drukker wordt. En dan staan de straten ook nog eens vol met blik en eisen we per persoon ook steeds meer woonruimte op. Er is simpelweg geen vrije ruimte meer over om een beetje te rotzooien.

nomen nescio
nomen nescio26 jul. 2017 - 13:01

@Haastig Dan is er echt veel veranderd. Onze jongste, 6 jaar was (eind jaren '80) wat je noemt 'accident prone' en mocht dientengevolge 3 maal de Spoedeisende Hulp van het AMC van binnen bekijken. Jullie moeten langzamerhand een raar idee over ons krijgen, zeiden we tegen de behandelaars. Hun reactie was dat we ons daarover geen zorgen hoefden te maken omdat "wie hier echt wel doorhebben wanneer kindermishandeling aan de orde is" Maar ja. Toen had je nog geen protocollen..

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2017 - 10:46

"Er is simpelweg geen vrije ruimte meer over om een beetje te rotzooien. " dat klopt en verkeer en woningbouw zijn de grote boosdoeners. Maar om een substantiele bevolkinsdaling te bewerkstelligen is grootschalige emigratie noodzakelijk (neem ook je bejaarde ouders mee!). Dat zie ik niet gebeuren. Effect van kinderbijslag is marginaal.

Piet de Geus
Piet de Geus29 jul. 2017 - 0:10

"Maar om een substantiele bevolkinsdaling te bewerkstelligen is grootschalige emigratie noodzakelijk (neem ook je bejaarde ouders mee!). Dat zie ik niet gebeuren." Ik zie dat ook niet gebeuren. Net zomin als dat we weer genoegen nemen met minder woonruimte: het aantal vierkante meters per p.p. is de afgelopen eeuw vertienvoudigd, daar kan de bevolkingsgroei op zich niet eens tegenop. Dus wordt het steeds meer woekeren met de ruimte. Met als gevolg dat de eisen aan de disciplinering steeds hoger worden, opdat we in die beperkte ruimte elkaar niet de strot afbijten. Dat hele rubberentegelssyndroom heeft daar ook mee te maken: als er geen vrije ruimte meer is, dan is er dus iemand verantwoordelijk voor die ruimte. Niemand zal een gemeente aanklagen voor een kind dat in het bos uit een boom is gevallen maar voor een aangelegd speeltuintje ligt dat weer heel anders.

Hetty van Grootel
Hetty van Grootel25 jul. 2017 - 15:51

Toch interessant om te weten dat de ruimtelijke ordening overwegend door mannen plaatsvindt. Zijn zij hun kindertijd vergeten. Misschien wel of misschien ook niet. Maar elke centimeter in een nieuwbouwwijk heeft te maken met geld. En geld is niet geinteresseerd in ruimtes waar kinderen kunnen ravotten. Gemeenten ook niet. Want wie is er verantwoordelijk als er iets mis gaat. Bewoners die bang zijn dat het hangplekken worden. Kortom. Waar hebben kinderen nog de ruimte om die leuke spijkerbroek te winnen.

Absconditus
Absconditus25 jul. 2017 - 15:23

Als plattelandskind was je in mijn tijd ook al veel meer bevoorrecht dan nu. Wij hadden bepaald geen gebrek aan buitenruimte; eerder teveel zelfs. Achteraf bezien een wonder dat wij onze nekken niet braken door uit bomen te vallen, niet zijn verzopen in sloten en niet zijn gemangeld door stieren. En erg veel verschil tussen jongens was er ook niet. Dit verschil manifesteerde zich eerder op het schoolplein, waar meisjes veel creatiever waren om zich bezig te houden op betontegels dan wij jongens, met touwtje springen, hinkelen en wat dies meer zij, terwijl het opwindendste wat wij daar konden verzinnen elkaar bloedneuzen en dikke lippen meppen was.Daar kraaide in die trouwens nog geen haan naar. Hoogstens werd je door een meester of juffrouw vermaand je eerst bij de kraan toonbaar te maken voordat je weer in de klas kwam. Er zijn ook veel kinderspelen verloren gegaan. Misschien zouden wij ze weer dingen als knikkeren, honkbal, diefje met verlos, touwtje springen, hinkelen, etc. moeten bijbrengen. En ze a.u.b. niet te vroeg blootstellen aan de mobieltjes-terreur.

Martinel
Martinel25 jul. 2017 - 15:12

Moeilijk deze discussie. Een jaar geleden kocht ik een klein huisje. Mij was uiteraard bij de aankoop niet verteld, dat naast mij een stel met 3 kleine jongens woont. (7, 10 en 13). Een betegelde tuin die werkt als een echoput. De hele dag schreeuwen, krijsen, met stokken smijten en slaan, alles kapotmaken met vader als ultieme ruziemaker en schreeuwer die nog eens extra boven het kabale non-gedrag van zijn jongens uitgilt. Moeders en oma viswijven. Na herhaald verzoek om wat te dimmen krijg ik inmiddels de meest uiteenlopende verwijten en intimidatie naar mijn hoofd. Woongenot nul komma nul. En nu doet Sire deze oproep. Wat ben ik blij! Etters zijn het. En dan denk ik, waarom is dit gedrag bij deze kinderen zo prominent aanwezig. Mijn tv moet, als ik al kijk, op volume 40 om nog wat te kunnen horen. Is dat jongensgedrag of ADHA gedrag van de ouders? En wordt dat overgebracht op die asociale kinderen, door asociale ouders? Zelf heb ik 2 kinderen. Die hebben altijd kunnen spelen. Overigens een meisje en een jongen. Inmiddels volwassen (30 en 24). Altijd lekker buiten. Kinderen ( jongens en meisjes) worden mijns inziens totaal afgeschermd van de grote boze wereld. Waar trouwens iedereen met camera's wordt gevolgd. Daar gaat Sire volledig aan voorbij. Het volgen van diezelfde kinderen middels armbandjes, mobiele telefoons ed. is de last van deze tijd. Kinderen mogen geen kinderen meer zijn. Neemt niet weg, dat anderen geen last hoeven ondervinden van andermans kinderen. Maar ik blijf erbij, dat ouders enorme invloed hebben op hun eigen kinderen door sowieso onacceptabel gedrag te corrigeren. En daar schort het vaak aan, want geen tijd, 2 banen, niet thuis etc. En daar komt nog bij, dat de prinsjes en prinsesjes van deze tijd voortdurend op een voetstuk worden geplaatst. En het onderwijs de schuld krijgt van gedrag, dat toch echt door ouders wordt veroorzaakt. Oke goed, ik ben misschien wat vooringenomen, maar ook dit wijt ik aan het neoliberalisme, wat ons allen doet geloven hoe gevaarlijk de buitenwereld is. Camera's om ons maar dagelijks in de gaten te houden. Te kunnen volgen en dus ook de kinderen. Een walgelijke maatschappij is aan de orde en daar gaat het om. Rechtszaken als een wip kip een kind verwondt, terwijl de ouders op hun mobiel bezig zijn....dat is de huidige stand van zaken in dit kotsmisselijke land. Overigens hebben kinderen nauwelijks meer tijd om te spelen, want projectje hier en daar, beetje internetten, want morgen moet uitkomst bieden, deadline...en anders wordt kind afgerekend. Maw kind zijn in deze tijd is geen sinecure.

Herr Vorragend
Herr Vorragend25 jul. 2017 - 14:59

Basisscholen zijn vrouwenbastions geworden. Dat is geen verwijt naar vrouwen en zeker niet zij die in het onderwijs werkzaam zijn. Ze doen hun stinkende best. Het is een constatering. De balans is weg en daar hebben vooral jongens last van; de mannelijke touch ontbreekt, in casu het vaderlijke begrip van de meester voor typisch jongensgedrag. Maak het basisonderwijs weer aantrekkelijk voor mannen. Niet om weer terug te gaan naar de masculiene onbalans van vroeger maar we zitten nu met een feminiene onbalans.

Zephyr2
Zephyr225 jul. 2017 - 14:36

Ik ben opgegroeid op een boerderij, tussen de bossen, nabij een klein dorpje. Wat een vrijheid en avontuur voor een kind. Je kwam alleen binnen om te eten of te slapen.

nieko47
nieko4725 jul. 2017 - 14:15

Op zich ben ik het eens met de schrijver, maar dan moeten we ook de maatschappelijke discussie aan dat veel dingen je eigen stomme schuld zijn. Rubbertegels zijn er omdat mensen de gemeente aansprakelijk stellen omdat hun kind van een speeltoestel af valt. Boomhutten worden om dezelfde reden verwijdert, etc.

3 Reacties
Haastig
Haastig25 jul. 2017 - 16:43

N 25 juli 2017 at 16:15 Inderdaad de aansprakelijkheidscultuur draagt niet bij aan persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jul. 2017 - 9:19

Dan ken ik er nog wel een. Wat denk je als je met een kind met blauwe plekken of een hersenschudding in het ziekenhuis terecht komt? Meteen verdacht van kindermishandeling. Ouders kijken wel uit sinds het CU-protocol. Waar ergens ligt nog de rede en hoe is alles met elkaar verweven. En dan dat gedoe met wat je waar overal wel niet van kan krijgen...en kinderen die niet als vanzelf meisjes dan wel jongensgedrag mogen vertonen. Het moet en zal aangeleerd zijn. Vraag je tegelijkertijd aan mensen die van sexe willen veranderen omdat ze in een verkeerd lichaam zijn geboren, wanneer ze dat wisten, dan zeggen ze allemaal dat ze het al merkten toen ze jong waren ( en als andere sex waren opgevoed) omdat het gedrag veeleer naar de andere sexe trok. Over zoveel tegenstrijdigheid gesproken. En dan volwassenen die gaan protesteren omdat er in hun buurt kinderen van een kinderdagverblijf buiten spelen en dit teveel herrie geeft. Volwassenen die reizen boeken in een 'niet voor kinderen' hotel. Het komt alles bij elkaar de neusgaten zo langzamerhand uit. Ziet nu niemand de steeds gedebiteerde contradictie's of zijn we met ons allen enkel nog op het eigen beperkte terrein aan het rationaliseren om maar ieder in onze eigen bubbel te kunnen blijven zitten. Dat het verkeer zo sterk veranderd is dat je kinderen van 4-5 jaar niet meer overal buiten kan laten spelen komt niet aan de orde, of omdat je op 10 hoog achter niet meer een onopgemerkt oogje in het zeil kan houden, dat is ondenkbaar voor velen. Mensen willen alle risico's uitsluiten daarbij geholpen door de doorgeschoten meute aan zogenaamde 'wetenschappers' maar tegelijkertijd de werkelijke risico's niet meer zien van het eigen gedrag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2017 - 10:40

Als kind mocht ik nog alleen naar het (buiten)zwembad, ook toen ik nog niet kon zwemmen. Zal ook wel ondenkbaar zijn inmiddels.

MoE2
MoE225 jul. 2017 - 13:36

Er sinds vroeger is er veel veranderd wat niet zomaar terug te draaien is. Nederland is véél strikter geworden, en als kind (en ook als volwassene) heb je daar maar mee te leven. Het eerste wat telt: leven volgens alle regels, daarna begint het pas. Er zijn tegenwoordig tal van kinderen (en ook steeds meer volwassenen) die al stranden bij de poging aan alle regels te voldoen. Met regels is het helaas zo dat ze eenvoudig in het leven te roepen zijn, maar zeer moeilijk om er weer vanaf te komen. Dit geldt speciaal als die regels beoogd zijn voor veiligheid. Het leven wat ik 50 jaar geleden als kind heb gehad, is tegenwoordig onmogelijk, en het zal waarschijnlijk nooit meer zo ongecontroleerd worden als destijds. De man/vrouw tegenstelling is overigens dan misschien niet zo scherp, maar volgens mij wel degelijk relevant. Er zijn tegenwoordig genoeg jongetjes die door de juf naar huis gestuurd worden met de mededeling aan zijn ouders dat hij weer in de klas toegelaten wordt zodra hij regelmatig Ritalin gaat slikken. Van een meester die een meisje naar huis stuurt om dezelfde reden heb ik nog nooit gehoord.

vdbemt
vdbemt25 jul. 2017 - 13:35

Wat IS het probleem dat SIRE adresseert?? SIRE vraagt aandacht voor meer ruimte voor jongetjes om "druk te mogen doen”. Maar waarom? Waar komt dit vandaan? In geen van de nieuwsuitingen over deze actie van SIRE hoor ik daarover. En natuurlijk zijn jongens anders dan meisjes. Maar hebben meisjes geen behoefte om "druk te doen"? Gaat SIRE met deze campagne niet weer enkele decennia terug in het denken over jongens en meisjes en de navenante opvoeding? Ravotten is een basisbehoefte van een groot deel van de kinderen. Jongens EN meisjes. Of niet. Maar OOK jongens EN meisjes. Ik vind dit een rare campagne van SIRE, het kennelijke gebrek aan mogelijkheden tot eigen manier van spelen (ik vermoed dat dit het onbeschreven probleem is) te beperken tot alleen de jongens.

5 Reacties
marcelhermus
marcelhermus25 jul. 2017 - 16:17

Het probleem is dat de maatschappij niet is ingericht om te ravotten. De maatschappij is ingericht op stilzitten en luisteren. En geloof mij maar dat er meer jongens zijn die dit moeilijk vinden dan meisjes. Dit levert weer problemen op school en dergelijke op.

vdbemt
vdbemt25 jul. 2017 - 18:34

@cubert20. Gaan we er even vanuit, dat ik je geloof. Dan zijn er toch ook meisjes die dit moeilijk vinden? (tot de leeftijd van ca 11 jaar schelen jongens en meisjes fysiek weinig tot niets). Is het dan niet bizar (ouderwets rolbevestigend) dat SIRE het desondanks alleen over de jongens heeft en het niet over 'kinderen'?

marcelhermus
marcelhermus25 jul. 2017 - 20:30

Maar jij gaat puur van lichamelijk uit. Ik heb ervaring als docent en weet dat het meestal de jongens zijn die leuke, maar debiele dingen verzinnen. Ikzelf vind het altijd gelijk moeten trekken van jongens en meisjes een beetje overdreven. We moeten niet gaan doen alsof elk verschil komt doordat de maatschappij altijd de rollen bevestigd wil hebben. Dat zie je bijvoorbeeld in Noorwegen waar je de meeste keuzevrijheid hebt in beroepen, maar ook de meeste stereotype keuzes hebt door vrouwen en mannen. Wat betreft de meiden. Ja er zijn ook zeker meiden die het moeilijk hebben met het keurslijf op bijvoorbeeld school. Maar als je reclame maakt zul je toch een keuze moeten maken. Ik hoop dat de samenleving weer wat meer ruimte maakt voor trekken die we beschouwen als mannelijk. En dat vervolgens ook deze meiden zich hierdoor kunnen ontplooien.

Haastig
Haastig26 jul. 2017 - 23:41

cubert20 25 juli 2017 at 22:30 "Maar jij gaat puur van lichamelijk uit. Ik heb ervaring als docent en weet dat het meestal de jongens zijn die leuke, maar debiele dingen verzinnen. (..) Ik hoop dat de samenleving weer wat meer ruimte maakt voor trekken die we beschouwen als mannelijk. En dat vervolgens ook deze meiden zich hierdoor kunnen ontplooien." Wat jammer is is dat er kennelijk iets mis gaat in het onderwijs. Zo vond ik het redelijk schokkend dat een Brits onderzoek aantoonde dat meisjes op meisjesscholen significant vaker kozen voor een exact pakket dan op gemengde scholen (m/v). Kennelijk treed daar een merkwaardig opgelegd sekse-rol-patroon op, waardoor meisjes die anders wél exact hadden gekozen daar nu om verschillende redenen van afzagen. Zelf heb ik mogen ervaren dat de directeur van mijn school me vertelde dat ik nooit de mavo zou halen als ik natuurkunde in mijn pakket zou houden. Ik heb in eerste instantie zijn "advies" opgevolgd en liet met verdriet natuurkunde vallen. Toen ik deze beslissing nog eens met mijn ouders kon bespreken (ik woonde niet thuis), realiseerde ik me pas dat ik me had laten piepelen door een nare kerel. Ik mocht mijn keus niet herzien, alleen natuurkunde als extra vak erbij nemen. Dat heb ik dus gedaan. Ik stond toen een 7 (lui) en ben inmiddels ir. Als ik de eikel nog eens tegen zou komen zou ik hem met alle liefde nog eens een flinke veeg uit de pan willen geven om zijn ontstellend seksisme. Want waarom ik het niet zou halen en die klasgenoten met een 5 wel, is me nooit duidelijk geworden. Wél is me duidelijk geworden dat docenten ook seksistisch kunnen zijn en een aardige vinger in de pap (kunnen) hebben als het gaat om (toekomst)keuzes. Meisjes en jongens kunnen zich ontplooien als ze een ruim aanbod krijgen: spel, muziek, techniek, lezen, schrijven, sommen etc. Dat geldt voor iedereen. Als je niet weet dat iets bestaat, of als je iets niet mag omdat je het "verkeerde" geslacht hebt, zal je er niets (of niet snel) mee doen. Toevallig laatst een gesprek met een vriendin: haar dochter wil stoppen met voetbal. Niet omdat ze het niet leuk vind, maar omdat ze inmiddels geïndoctrineerd is door de samenleving en voetbal "voor jongens is". Ze is geen jongen. Moeder is nu druk bezig uit te leggen dat de maatschappij (Sire incluis) de pip kan krijgen en dat voetbal ook voor meisjes is.

vdbemt
vdbemt1 aug. 2017 - 11:01

@Haastig. Ik heb ook ervaring als docent, zowel basis- als voortgezet onderwijs: Lichamelijke Opvoeding. EN ik heb een zoon en een dochter. Als er 1 goed gek uit de band kan springen, is het de dochter wel. De miskenning van jouw natuurkundige vaardigheden is, gezien het feit dat je inmiddels ir bent, wel enige tijd geleden. Mijn kinderen zijn het studeren inmiddels voorbij, maar volgens mij, gezien het feit dat er meer meisjes doorstuderen dan jongens, en dat bijv. vooral veel vrouwen medicijnen studeren, is het weghouden van de b-vakken voor meisjes wel voorbij. Het meisje dat stopt met voetbal heeft pech dat zij in een omgeving zit die nog steeds voetbal niets voor meisjes vindt. Maar dat is geen samenlevingsstandpunt meer. Zeker nu niet met de succesvolle vrouwen in het EK. De moeder heeft gelijk: laat die omgeving en SIRE de pip krijgen. Het is 2017. Dat is wat me dwars zit aan de SIRE-actie. Veel beweringen en argumenten kloppen gewoon niet. EN het gaat uit van de aanname dat jongens uit de band MOETEN springen, daar ruimte voor MOETEN krijgen. Anders worden het geen echte jongens. En gaan ze slecht leren. De echte jongens die SIRE voorspiegelt, dat is toch echt jaren 50. Het is nergens voor nodig dat jongens uit de band schieten. Ze, maar de meisjes ook, hebben wel speel- en bewegingsruimte nodig, moeten hun energie kwijt kunnen. Een gezonde geest in een gezond lichaam. In de stad is lekker buiten spelen te vaak niet mogelijk. De sportvereniging zit aan de rand van de stad. Gymnastiek is in het onderwijs wegbezuinigd. Dat samen is het probleem, voor de best mogelijke ontwikkeling van jongens EN meisjes. 'Laat jongens weer jongens zijn' is een heel slappe, en ik denk bewust, eenzijdige benadering van een door kapitalisme gedreven ontwikkeling in de samenleving.

rbakels
rbakels25 jul. 2017 - 12:55

Vroeg diezelfde SIRE een aantal jaren geleden geen aandacht voor het feit dat kinderen het tegenwoordig zo druk hebben? Nu bepleiten ze dat ze wel druk mogen zijn Enfin, de hele SIRE is een schaamlap van de reclamebranche (inclusief de STER) om een quasi-ethisch imago te suggereren terwijl het in werkelijkheid om keiharde business gaat. En soms zelfs om regelrechte indoctrinatie. De Brexit is geforceerd door een reclamebureau, om maar wat te noemen. Vertedering om kinderen in de politieke strijd gooien zou iets zijn voor de Reclame Code Commissie - ware het niet dat die twee handen op één buik is met de reclamebranche.

2 Reacties
Okke2
Okke225 jul. 2017 - 14:17

Want een overvolle agenda is hetzelfde als de ruimte krijgen te ravotten? Enfin, ik wil niet in de weg lopen van de brexit danwel grootkapitaal tirade.

adriek
adriek25 jul. 2017 - 15:35

Druk zijn is iets heel anders dan ravotten in een omgeving waar je je zou kunnen bezeren.

trottle
trottle25 jul. 2017 - 12:50

En wederom wordt weer akelig duidelijk dat veel mensen 'politieke correctheid' belangrijker vinden dan het welzijn van kinderen. Ja, meisjes zijn ook gebaat bij ravotten (heb er twee thuis zitten die wat dat betreft echt niet onder doen voor de heren) Ja, dit spotje had de meiden er misschien iets beter bij kunnen betrekken. En NEE, dat de verpakking beter had gekund betekent niet dat de boodschap niet klopt. idd Weg met de eeuwige wipkip!!!