Joop

WTF is er met de wereld aan de hand?

  •    •  
19-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
wtf
John Oliver legt in Last Week Tonight uit waarom een derde van de wereld momenteel in een land leeft waar de democratie achteruit holt en waarom mensen zo gevoelig zijn voor het autoritarisme van zogenaamd ‘sterke mannen’:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 nov. 2018 - 18:46

Alsof de pers alleen maar aan de kant van de democratie zou staan, terwijl het juist meestal de grootste aanjager van totalitaire ideeen instrument en steunpilaar van autoritaire regimes betreft, Uitzonderingen daargelaten dus.

1 Reactie
Luneau
Luneau20 nov. 2018 - 10:45

En daarom is de vrijheid van pers ook zo belangrijk: zodat de tegenstanders van totalitaire en autoritaire regimes zich kunnen blijven uiten.

Martin108
Martin10819 nov. 2018 - 16:01

Internet en sociale media maken het mogelijk voor dit soort figuren om het grote publiek te bereiken zonder tussenkomst van de traditionele media (krant, radio, televisie). Ze hoeven dus nog niet eens aan de macht te zijn om het instituut van de vrije pers te ondermijnen. En klaarblijkelijk is een groot deel van dat publiek niet kritisch genoeg op wat hun wordt voorgeschoteld. Wat deels ook te maken heeft met de staat van het onderwijs. Landen met een goed en vrij toegankelijk onderwijs systeem zullen minder snel ten prooi vallen aan de roep van de sterke man die alle problemen komt oplossen.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins219 nov. 2018 - 14:09

Dat komt ook omdat het (echte) communisme is verdwenen. Hoewel de regimes van Stalin en Mao vreselijk waren, waren dit nep communisten die eigenlijk gewoon facisten. Daardoor is de grens vna extremisten verdwenen. Er zijn genoeg dombo's op internet te vinden die werkelijk waar denken dat Hitler een socialist was. Aan de andere kant heb je ook het gefaal van grote linkse partijen in de wereld. Die zelfverijking boven socialistishe waarde verkiezen. Dan gaan mensen "maar iets anders proberen" alleen met een revival van (echt) communisme kan de wereld weer de goede kant op.

6 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r19 nov. 2018 - 14:32

Communisme staat haaks op de wensen van het egoistische individu en kan alleen met geweld worden opgelegd. Waarom? Misschien vind jij het prima dat je niks minder en niks meer hebt dan iemand anders, maar er zijn velen die daar wel enorme problemen mee hebben. Die krijg je echt niet mee tenzij je ze daartoe dwingt. Je zegt het zelf eigenlijk ook al: "het gefaal van grote linkse partijen in de wereld. Die zelfverijking boven socialistishe waarde verkiezen." Zie je? Zelfs die grote linkse partijen verkiezen zelfverrijking boven het algemeen belang. Dus, zet dat idee aub uit je hoofd, want het gaat niet werken. Tenzij je graag een politiestaat wilt en van bovenaf alles en iedereen vanalles op wil leggen. Gezien je AFA logo, lijkt me dat zeer sterk.

vdbemt
vdbemt19 nov. 2018 - 15:54

"Aan de andere kant heb je ook het gefaal van grote linkse partijen in de wereld. Die zelfverrijking boven socialistische waarde verkiezen.". Ja. Zo zie ik dat ook. Zoals we nu in de fase zitten, dat zelfverrijking boven liberale waarden verkozen wordt. Als het zou lukken de zuivere maatschappijvisie(s) te implementeren, denk ik ook dat een samenleving (en dat is toch waar we onontkoombaar deel van uitmaken) met het communisme of socialisme beter af is dan het liberalisme.Dat is ik-gericht. Maar welk systeem ook, het wordt vernacheld door zelfverrijkers. Kapitalisme dus.

Zapata
Zapata19 nov. 2018 - 17:34

Wat is dat het echte communisme?

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 nov. 2018 - 18:37

Het "echte communisme" heeft wel degelijk hele specifieke kenmerken en het belangrijkste daarvan is, dat de productiemiddelen in handen zijn van de werknemers, zodat ook de beslissingen waarin te investeren, hoeveel, op welk moment en op welke termijn, democratisch worden genomen en het resultaat ten goede komt aan het bedrijf en de werknemers.

KabouterUbu
KabouterUbu19 nov. 2018 - 21:35

"Dat komt ook omdat het (echte) communisme is verdwenen. Hoewel de regimes van Stalin en Mao vreselijk waren, waren dit nep communisten die eigenlijk gewoon facisten. " Wiki: Het communisme is een sociale, politieke en economische ideologie gericht op de oprichting van een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving, gebaseerd op gemeenschappelijke eigendom van de productiemiddelen, waarbij iedereen produceert naar vermogen en neemt naar behoefte. Aub niet allerlei ideologieen door elkaar halen. Rusland, China, het Oostblok, dat waren allemaal wel echt communistische landen. Ze zijn echter mislukt en waren allemaal dictaturen omdat de bevolking dat niet wilde en het voor de communistische heersers een prestigeproject was in de tijd dat de tegenstellingen Oost - West heel sterk waren. De machthebbers zouden dat echt niet zo maar opgeven, bovendien konden veel van hen zichzelf flink verrijken. Het communisme is zelfs een heel mooi systeem, maar dan moet de bevolking wel bereid zijn 'om te nemen naar behoefte en te produceren naar vermogen'. Dat vraagt meer karakter van een mens dan het kapitalistische systeem doet, wat in principe is gebaseerd op hebzucht, en over de rug van de natuur en de mensen op zoek gaat naar de goedkoop mogelijkste wijze van produceren die een zo hoog mogelijk rendement oplevert. In die zin is het communistische systeem wel een ethisch systeem, het kapitalistische niet.

Zapata
Zapata19 nov. 2018 - 22:32

@ Van der Meulen. Ah je bedoelt anarchisme? Excuses, maar communisme is dictatuur in welke vorm je het ook giet. Hebben we na een 100 miljoen doden wel even genoeg van gehad. Brrrrr

vdbemt
vdbemt19 nov. 2018 - 13:46

Hij ziet het gevaar. Hij laat ook zien dat velen het gevaar niet zien. Wat het gevaar groter maakt.