Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wouter Koolmees en Johan Remkes nieuwe informateurs

  •  
05-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Ministerraad op het Binnenhof

© DEN HAAG - Demissionair Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT

D66’er Wouter Koolmees zal samen met Johan Remkes (VVD) worden voorgedragen als nieuwe informateur. Zij moeten de gesprekken over een coalitie van D66 met een rechtse wolk van partijen begeleiden. Dat meldt RTL Nieuws. Eerder in de formatie was Koolmees al verkenner , nadat zijn partijgenoot Kajsa Ollongren een notitie over een functie elders voor Omtzigt had laten uitlekken.
Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Remkes. Die kwam vorige week na een draai van D66-leider Sigrid Kaag tot de conclusie dat er onderhandelingen moeten plaatsvinden over voortzetting van de huidige coalitie.
Met het aanstellen van Koolmees en Remkes als informateurs kunnen de inhoudelijke gesprekken over de vorming van Rutte-IV eindelijk beginnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (100)

Ed Verbeek
Ed Verbeek6 okt. 2021 - 16:25

"rechtse wolk"? Rechtse smog!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 9:30

Inderdaad!

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 11:54

Het was maar en depressief aangezicht daar in de 2e Kamer. Niemand geloofde er nog in, ze twijfelden zelfs aan de eigen woorden. De enige die ambitieus door ratelde was dat wicht Sophie Hermans met haar ambitieus programma, haar ambitieuze doelstellingen en haar ambitieuze plannen voor het land. Iedereen liet op dat moment het hoofd diep hangen. Niemand zat te wachten op een ambitieus programma van de VVD, de ambitieuze doelstelling van een overijverige ex-ambtenaar, ze wisten waartoe dat zou leiden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 12:01

en=een.

Dehnus
Dehnus6 okt. 2021 - 11:35

Dat word weer 4 jaar, pappen, nathouden en slachtoffers kapot maken. Maar de hypotheekjes kunnen weer omhoog voor mensen met een huisje, dus "THE SKY IS THE LIMIT!" voor de VVD stemmers.

Greendutch
Greendutch6 okt. 2021 - 10:26

Wouter Koolmees heeft wel ervaring door de vorige formatie dus ik begrijp wel waarom D'66 hiervoor kiest, waarom Wouter Koolmees zelf mogelijk heeft gepleit om deze functie op zich te nemen, want natuurlijk wil deze partij zo goed mogelijk uit de formatie komen, en terecht want zoveel mensen willen graag een progressief beleid

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*6 okt. 2021 - 10:21

Dag meneer Bert de Vries. Dit biedt juist kans voor de PvdA-SP-Groenlinks-PvdD-Denk-Bij1 om een sociaal-progressief blok te vormen in de Tweede Kamer. Voortaan moeten Lilianne Ploumen, Jesse Klaver, Lilian Marijnissen enz. zich gezamenlijk profileren als leidsters/leiders van de oppositie in tegenstelling tot de continue kletskoek van PVV, FvD, JA21, Groep Haga en BBB. Een fijne dag.

1 Reactie
Break on through
Break on through7 okt. 2021 - 8:42

Heel goed idee Gabriel! Samensmeden van links is het beste wat kan gebeuren. Links word steeds sterker en groter....

Bert de Vries
Bert de Vries6 okt. 2021 - 9:36

D66 is rechts. Een partij die terzake de economie uiterst rechts is, is dat per definitie ook terzake de samenleving. Geen of weinig geld voor armoede bestrijding. Geen of weinig geld voor baanzekerheid aan de onder- en omder-middenkant van de samenleving. Geen of weinig geld voor pensioenzekerheid om toekomstige armoede te voorkomen. Dat D66 terzake het milieu progressief is, is ook kletskoek. Meest sprekende voorbeeld van de hypocrisie is D66-prominet Roguer van Boxtel, prominent lid van de Eerste Kamer en vurig pleitbezorger van maatregelen om het milieu te verbeteren. Dezelfde man vliegt een paar keer per jaar met een vriendengroepje naar een boeiend plekje ergens op aarde om te genieten van natuurschoon en andere culturen.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 okt. 2021 - 10:12

politici zijn gewoon staan gewoon buiten de maatschappij en zitten in hun eigen bubbel daarom maken ze er ook zo'n zooitje van ze snappen de wereld en het land niet

Hallo5
Hallo56 okt. 2021 - 10:39

''D66 is rechts'' Het is nog erger Bert. D66 is ''progressief'' rechts. Dat wil zeggen een beetje links lullen maar intussen wel rechtse zakken vullen. Dat vullen van rechtse zakken zal in Rutte 4 dan vooral gaan om miljarden milieu/klimaatsubsidies waar alleen de rijken en hun (windmolen e.d.) ondernemingen, en hun villa's, hun Tesla's e.d. voor in aanmerking komen. Met ''progressief'' D66 rechts zal de kloof tussen arm en rijke alleen maar nog groter worden. Intussen mogen bijvoorbeeld sociale huurders de jaarlijkse ''progressieve'' €2.000.000.000 villahypotheekcrisisverhuurbelasting uit mond blijven sparen. Het ''progressieve'' plan is dan dat commerciële woningcorporaties dan niet de volle 2 miljard verhuurbelasting in de schatkist hoeven te stoppen maar een 1/2 miljard zelf mogen houden op voorwaarde dat ze daar eindelijk woningen van gaan bouwen. Bouwen op kosten dus van de sociale huurders die te hoge huur betalen. In plaats spotgoedkoop voor 30 jaar lang geld lenen. Bijvoorbeeld woningen bouwen voor (rijke) ouderen die kleiner willen gaan wonen. Opdat de vrijkomende woning beschikbaar komt voor rijke jongeren die ''progressief'' recht hebben op een eigen villa met subsidie.

Zandb
Zandb6 okt. 2021 - 10:57

Bert Nou, ik ben onder de indruk hoor, van uw oh zo valide argumenten die 'bewijzen' dat D66 hypocriete kletskoek is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 9:36

Zandbergen Je kunt natuurlijk ook 'bewijzen' leveren die recht doen aan je reactie. Ik hoor ze niet!

adriek
adriek6 okt. 2021 - 8:29

Tot zover de (radicale) vernieuwingen. Nog minimaal vier jaar een ernstig tekort aan (nieuwe) woningen, nog vier jaar uitstel van de schadeafhandeling Groningen en toeslagenaffaire, nog vier jaar geen verandering in lerarentekort, zorgstress, blauw op straat, tijdelijke arbeidscontracten en ga zo maar door. Nog vier jaar vertragingstaktieken rond stikstof en CO2 (wie worden er beter van hoge energieprijzen?) Alleen het pensioenstelsel wordt waarschijnlijk voortvarend aangepakt zodat het gewone volk minimaal tot zeventig jaar moet doorwerken voor een lager salaris: dingen die geld opleveren, dat kunnen ze wel!

3 Reacties
Zandb
Zandb6 okt. 2021 - 11:00

Eirda Ben ik met u eens. Maar maakt u eens duidelijk waarom en hoe een andere samenstelling er wel in zou slagen de door u genoemde problemen zo aan te pakken dat die werkelijk opgelost zijn en zo te regeren dat we er allemáál op vooruit gaan?

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend6 okt. 2021 - 14:31

@Eirda/Zandb: Ik weet het in ieder geval niet. De huidige politici zijn gewoon niet in staat de verandering door te voeren. Het moet worden aangepakt. Maar niet door dit stel. "Vroeger" had ik nog enig respect voor politici. Ik zag de politiek als een onderbetaalde hondenbaan om in dag en dauw voor het land tot laat in de nacht bezig te zijn terwijl ze bij Shell voor een paar ton meer minder hoeven te doen. Nu de vermoedde leugens al enige tijd keer op keer uit blijken te komen zie ik het niet meer zitten. Ik zie Rutte, Kaag, Jetten, ik kan het niet meer aanzien. Voor de Joop aanhangers, ik heb rechts gestemd. Voor velen onder u extreem rechts, oftewel ik ben een fascist en racist in hart en nieren. Als Kaag het met Rutte was geworden was alles minder positief in mijn denkbeeld, maar vast ook wel goedgekomen. Het land valt niet zomaar om ondanks dat er flinke problemen zijn en er zich persoonlijke drama's in het land afspelen. Maar dit gaat gewoon echt niet goed zo. Mijn voorkeur gaat uit naar nieuwe verkiezingen om te zien of PVV, BBB, JA21, CU, SGP, Partij voor de Dieren iets in welke combinatie dan ook kunnen doen. Desnoods met D66 en VVD en/of PvdA en GroenLinks.

Zandb
Zandb7 okt. 2021 - 7:10

Vriend Duidelijk verhaal. Maar ik zie niet in hoe partijen die zelfs al in beginsel volkomen fout zitten, ons land zouden kunnen redden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine6 okt. 2021 - 7:53

"D66 met een rechtse wolk van partijen" Ik als (rechtste) D66 stemmer vind D66 best wel rechts, zeker als het gaat om ondernemen en het belastingstelsel. CU is waarschijnlijk linkser. Verschillen zijn waarschijnlijk meer progressief / conservatief (wat dat ook precies mogen betekenen). Maar blijkbaar zijn er plannen om miljarden extra te lenen om de crisissen op te lossen. Demissionair waren er al vele miljarden gereserveerd voor het klimaat (dus dat lijkt me geen breekpunt), qua EU en migratie komt er wel een compromis. Verder zitten D66 en VVD aardig op dezelfde lijn qua medisch-ethische kwesties. dus ook daar wordt wel een oplossing voor gevonden. Gaat wel goed komen.

8 Reacties
EUpiet
EUpiet6 okt. 2021 - 8:58

/Ik als (rechtste) D66 stemmer vind D66 best wel rechts, zeker als het gaat om ondernemen en het belastingstelsel./ Oeh, laat dat maar niet aan een hoeveelheid mede Jopers horen die voluit vanuit linkse overtuiging D66 stemmen.

Zandb
Zandb6 okt. 2021 - 11:04

piet Afgezien van het feit, dat iemand wel eens argumenten zou kunnen aanvoeren om links zijnde, D66 te stemmen, erger ik me weer mateloos aan uw hersenloos geblaat: Alsof u zou weten wie waarom D66 stemde en wanneer het aan de orde is, gaat stemmen. U denkt toch niet dat deze trollenpraat, behalve dan wellicht door de eigen parochie serieus, genomen wordt?

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend6 okt. 2021 - 14:38

@Zandb: Eens. Die hokjes denken ben ik ook wel een keer zat. Ik heb ook veel linkse idealen als PVV stemmer. Gezondheidszorg, ouderenzorg, dierenwelzijn zijn bijvoorbeeld zaken die ook de PVV aan het hart gaan. Tegenwoordig is alles of extreem links of extreem rechts. Totale kul. Zo erg zelfs dat een normaal debat niet meer mogelijk is.

EUpiet
EUpiet6 okt. 2021 - 14:54

Niet doen geachte Zandb, dat ergeren is heel slecht voor uw bloeddruk. En ook als een gesel de panelen in het gareel ranselen als er wat kritiek op D66 komt lijkt me ook niet zo gezond voor uw constitutie. Probeer eens een beetje te relativeren.

EUpiet
EUpiet6 okt. 2021 - 17:10

@InDeWaterVriend Dank voor uw genuanceerde bijdrage. Ik denk dat u en Zandb het uitstekend met elkaar kunnen vinden.

Sonic2
Sonic26 okt. 2021 - 22:07

@ Indewatervriend Als u een normaal debat wilt, moet u niet zo stom zijn om op die charlatan en onruststoker Wilders te stemmen. Die scheldt Kaag voor een heks uit. Loopt al jaren Rutte voor alles en nog wat uit te maken en zorgt er dag in dag uit dat er van uw linkse idealen helemaal niets terecht komen. Wilders is degene die al 15 jaar elke normale discussie op immigratie gebied of klimaat gebied belachelijk. Net als die achterlijke clown van een Baudet U moppert over hokjes denken. U moet gewoon veel minder dom stemmen. Veel minder vertrouwen op "leiders" zoals Wilders die helemaal niets voor elkaar krijgen. Als je linkse idealen hebt dan stem je maar SP of PvDD, maar niet op die waanzinnige Wilders. Die na 9 uur zijn AOW is 65 standpunt door de plee spoelde. @ EuPiet Welke Jopers stemmen eigenlijk D66? Ik lees vooral heel erg veel kritiek hier op Kaag. Dus noem mij maar een aantal die hier D66 stemmen. Ik ken ze niet.

Zandb
Zandb7 okt. 2021 - 7:20

Piet Duidelijk waar u op uit bent. Mijn reactie komt nu juist voort uit uw onwil om te nuanceren of relativeren en , zo u wil. Lees uw eigenste reactie eens en vertel mij wat daar zo genuanceerd aan is? Maar maak u geen illusies: uw wijze van reageren is zo onnozel dat die weinig meer dan medelijden wekt; je zal maar op zo'n manier moeten trollen. Om het totale gebrek aan van genuanceerd denken (laat staan relativeren) nog eens te onderstrepen, lees uw reactie op Vriend dan nog eens door. Sonic. Prima vraag die het gebrek aan nuance en relativeringsvermogen bij Piet genadeloos blootlegt. Helaas zult u het natuurlijk meemaken, dat u geen serieus antwoord krijgt op die vraag.

EUpiet
EUpiet7 okt. 2021 - 10:48

@Sonic, nou de persoon hierboven, JVKR, dacht middenman, verder zijn er nogal wat Jopers die D66 en helemaal Kaag verdedigen. Er is er zelfs 1 die zegt SP te stemmen maar alles en iedereen met maar ook het kleinste beetje kritiek op D66 voor alles wat lelijk is uitmaakt. Ja zekers er is kritiek maar ook veel fellow travelers van D66.

Ewout Pool
Ewout Pool6 okt. 2021 - 7:30

Laten we hopen dat het dit keer wél lukt. Deze navelstaarderij heeft lang genoeg geduurd. Dit had al op dag 2(!) kunnen worden gestart toen bleek dat het huidige kabinet haar meerderheid had uitgebreid

Puin Ruimer
Puin Ruimer6 okt. 2021 - 6:59

Vooruit met de geit, hoor ik Remkes zeggen. Nog even doorbijten en mijn klus zit erop. Het wordt wel een gedrocht met weinig perspectief beschoren voor een lang leven. Halfjaartje. Maximaal en dan maar nieuwe verkiezingen tegelijkertijd met die van de gemeenteraad. Hoeven de kiezers niet extra naar de stembus. Slimmigheidje mijnerzijds.

1 Reactie
LaBou
LaBou 6 okt. 2021 - 10:01

Helaas verbied de kieswet jouw slimmigheidje.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen5 okt. 2021 - 20:50

Rechtse wolk? In tegenstelling tot die linkse fata morgana's betreft het in dit geval zeker geen luchtspiegelingen of ijdele nevelen zonder structuur.

3 Reacties
Break on through
Break on through6 okt. 2021 - 3:26

Inderdaad, eerste je beleggingen in belastingparadijzen sluiten en een week later je ministerschap aanvaarden zit inderdaad structuur in. Glashelder inderdaad. Geen spijker tussen krijgen....

Zandb
Zandb6 okt. 2021 - 11:09

Tijn Inderdaad. Rechts bouwt op de solide ondergrond, dat de ene mens mag parasiteren op de andere. Het is inderdaad praktisch gezien een fata morgana wanneer je toevallig behept bent met het idee dat parasiteren op anderen niet goed te keuren valt, wanneer er mensen zijn die juist met het sanctioneren daarvan zo'n succes heeft bij de winnaars. En u mag gerust aankomen met het argument dat "iedereen" profiteert van dat bouwen op die solide ondergrond, maar dat is slechts een kwestie van maar heel beperkt de werkelijkheid willen zien.

Sonic2
Sonic26 okt. 2021 - 22:19

@ Tijn Staatsen Dat is een bekende leugen van "rechts". Links bouwt fata morgana's. Achterlijk rechts en economisch rechts bouwen het ene sprookje op de andere. In plaats van dat ze met hun grofgebektheid eens het fatsoen hebben om hun grote ongelijk te erkennen. Luchtspiegelingen en sprookjes. Die door het niet al te snuggere stemvee ter rechterzijde wordt geslikt. Het klimaatakkoord gaat niet van tafel. Je kunt niet makkelijk uit de EU. Wilders en Baudet gaan nooit je ellende oplossen. En van der Plas en Eerdmans ook niet. Nee onder invloed van rechts gaat de VVD niet naar rechts. Een strafregime tegen mensen met een toeslag en uitkering werk niet. En ook de markt zijn gang laten gaan werkt ook niet. Nee de begroting is niet belangrijker als zorg, veiligheid en onderwijs. Bezuinigen werkt niet en nergens. Belastingverlaging voor hoge inkomens werkt niet. Nee dat komt niet bij lage inkomens terecht. Nee lasten verlagen voor ondernemers zorgt niet voor hogere lonen. Nee lager uitkeringen en lager minimumloon zorgt niet voor meer banen. Een soepeler ontslagrecht ook niet. Waar het wel voor zorgt is veel meer armoede. Veel meer ongelijkheid. Rechts en radicaal rechts moeten 1 ding doen. Hun excuses aanbieden. Voor zoveel puinhopen. En dan nog een grote waffel hebben en 0 nederigheid tonen. Mensen hier die links zijn mogen mij echt tot de grond toe afbreken. Mensen die PVV, VVD of FvD stemmen( en dan ook nog op frequente basis) zouden eigenlijk hun mond moeten houden. En flink moeten dimmen.

Hallo5
Hallo55 okt. 2021 - 18:42

Ook D66 Koolmees kapt er dus mee als minister mocht de 2e kamer de meloen slikken dat hij informateur wordt zoals D66 eist. Wat een ongelofelijk beroerde nieuwe D66 politiek weer. https://www.nu.nl/politiek/6160762/wouter-koolmees-legt-functie-als-minister-neer-bij-benoeming-tot-informateur.html Is er in heel D66 /Nederland nu echt geen meer capabel persoon te vinden die bovendien zijn baantje als minister niet hoeft op te geven? Bovendien gaat D66 Koolmees ongetwijfeld proberen om over zijn Rutte3 graf heen te regeren in Rutte4. Zoveel mogelijk proberen zijn faalbeleid als minister toe te dekken. Zoals bijvoorbeeld zijn mislukte afbraak van de verplichte arbeiderspensioenen e.d. Zo een ongelofelijk slecht nieuws voor oudere arbeiders in loondienst die al veel verplicht pensioen gespaard hebben.

Joop den Uil
Joop den Uil5 okt. 2021 - 18:29

Laat me raden: hierna worden de nieuwe formateurs Hamer en Ollengren . Onze Overheid binne zunig en waakt ervoor het wiel voor de 2e keer uit te vinden!

Piet Helmons
Piet Helmons5 okt. 2021 - 17:52

Was Sjoerd Sjoerdsma niet beschikbaar als informateur? Naar verluid kan hij goed opschieten met Remkes en drinken ze zelfs vaak samen een borreltje.

Kuifje3
Kuifje35 okt. 2021 - 16:14

Volgens Kaag gaat Koolmees niet terugkeren in een nieuw kabinet als hij informateur wordt. In dat geval vertrekt de enige D66 bewindsman die een (dikke) voldoende heeft gescoord de afgelopen jaren.

5 Reacties
Break on through
Break on through5 okt. 2021 - 18:46

Scheelt dan weer zoveel dat bij de VVD en het CDA ook weinig noemenswaardigs zit of komt. Of je moet Henk Kamp al een topper willen vinden natuurlijk. hahaha Mitrailleur Henkie Op defensie ..... :)

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend5 okt. 2021 - 19:03

Koolmees kan als een van de weinige politici zeggen dat hij in z’n rol iets bereikt heeft. Kaag is bij voorbaat al af. Kansloos en te arrogant om zelfs als staatssecretaris op te treden.

EUpiet
EUpiet5 okt. 2021 - 19:57

Daarover verschillen de meningen Kuifje. Of dat pensioen akkoord wel zo goed gaat uitpakken zal de toekomst uitwijzen.

Kuifje3
Kuifje35 okt. 2021 - 22:16

@Piet: hij scoort dan ook geen 8 of hoger. Over de pensioenen zijn we het inderdaad snel eens dat dit geen topprestatie is. Toch vind ik hem in dit dramatische kabinet een van de weinige lichtpuntjes. Nou ja, dat is geen prestatie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 11:35

Die krijgt het 'baantje' dat Wopke 4 jaar geleden heeft opgezegd. Inclusief pensioenregeling natuurlijk. Hij is goed wat betreft Pensioenregelingen. Na een gesprek met Wopke wist hij waar Abraham de mosterd haalde!

Nota bene
Nota bene5 okt. 2021 - 15:11

Uitmuntende keuze, dhr. Koolmees, en een veelbelovende start voor de 'nieuwe bestuurscultuur': "Verscheidene ministers klaagden tijdens de ministerraad op 12 juli 2019 over kritische Kamerleden van coalitiefracties, onder wie Pieter Omtzigt van het CDA en Helma Lodders van de VVD. D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nam daarin het voortouw, maar hij kreeg bijval van premier Mark Rutte, CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën en D66-vicepremier Kajsa Ollongren. Dat staat in de notulen die maandag zijn vrijgegeven. Koolmees merkte op dat Omtzigt en Lodders rond de toeslagenaffaire een “gezamenlijke strijd” voerden samen met SP-Kamerlid Renkse Leijten tegen toenmalig staatssecretaris Menno Snel van Financiën, zijn partijgenoot. “Spreker toont zich hierover zeer ontstemd, omdat de rol van de twee coalitiefracties weinig behulpzaam is bij het oplossen van de onderliggende problemen”, valt te lezen in het vrijgegeven gespreksverslag. Zelf had Koolmees ook wat te klagen over VVD-Kamerlid Dennis Wiersma, die hem kritisch bejegende over uitvoeringsproblemen bij het UWV. “Het is wenselijk dat leden van de raad betreffende woordvoerders van gelijke politieke huize hierop aanspreken”, staat in de notulen te lezen.” Bron: https://www.businessinsider.nl/notulen-koolmees-omtzigt-toeslagenaffaire/

4 Reacties
vdbemt
vdbemt5 okt. 2021 - 16:10

Dit spreekt inderdaad, als we het over vernieuwend hebben, niet in zijn voordeel.

OlavM
OlavM5 okt. 2021 - 17:09

Heel oude bestuurscultuur dus!

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2021 - 21:58

Volgens mij is de nieuwe bestuurscultuur gewoon gebonden aan de oude. Net als bij lijn 10, die rijdt ook je ook niet van Hoogte Kadijk naar Purmerend.

vdbemt
vdbemt6 okt. 2021 - 7:58

@Bouwman. Als je het nummer en de oude lijn niet los wilt laten, ja. Iets ruimer denken en je hebt een nieuwe lijn met een nieuw nummer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 okt. 2021 - 14:52

hoe lang moet ons land gegijzeld worden door dit groepje idioten die slechts een minderheid van de stemmen heeft gekregen?

3 Reacties
Thuru
Thuru5 okt. 2021 - 17:34

VVD, CDA, D66 en CU is toch meerderheid. Dus klopt niet wat je zegt.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen5 okt. 2021 - 17:47

Een griezelig vermogen tot ontkenning.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend6 okt. 2021 - 14:46

1. VVD 2. D66 3. PVV 4. CDA Dat was de top 4 (nu niet bepaald meer volgens de peilingen). Dit is de stem van het volk. Letterlijk links- of rechtsom u doet het maar.

Break on through
Break on through5 okt. 2021 - 14:14

Moet je nou nog door formeren? Met de Pandora papers nu net op het netvlies en de afgelopen zes maand aan onmogelijke blokkades in het achterhoofd? Hoekstra is onmogelijk te handhaven man, gewoon ongeloofwaardig. Bij alles wat hij doet kun je je afvragen of hij vorige week z'n eigen posities nog heeft afgebouwd zodat het nu allemaal weer klopt. Daarmee is het hele kabinet ongeloofwaardig, zeker gezien de voorgeschiedenis. Ik zou het CDA vervangen door PvdA/GroenLinks aangevuld met SP, PvdD of BIJ1 of schrijf anders echt maar nieuwe verkiezingen uit want anders moet dat over een half jaar alsnog.

11 Reacties
Thuru
Thuru5 okt. 2021 - 14:34

Hier is geen draaipunt voor wat je zegt. Meerderheid volk wil toch met CDA en CU.

Kuifje3
Kuifje35 okt. 2021 - 15:45

@Break: en jij denkt dat de VVD daar ook in zal stappen?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!5 okt. 2021 - 15:59

Break, En dat zullen VVD/CU goedkeuren.. Denk het niet. Dus nieuwe verkiezingen?

vdbemt
vdbemt5 okt. 2021 - 16:15

"Ik zou".....Ik zie ook liever de partijen die jij noemt. Maar de verkiezingsuitslag zegt anders. Helaas. Het enige dat je, als je hoopt op verandering, mag hopen, is dat Kaag wat bereikt. Zij lijkt de enige die afstand wil nemen van de oude cultuur. Bereiken dat de formatie niet lukt met dit span, mag van mij ook.

Break on through
Break on through5 okt. 2021 - 16:34

"Het volk wil...." Het gaat om geloofwaardigheid. In hoeverre wil je in een kabinet zitten waar bananenrepublieken cq belastingparadijzen mee in verband kunnen worden gebracht? CU en CDA zijn kleine aantallen kiezers. Nee hoor, verkiezingsuitslag zegt NIETS over formaties. Na verkiezingen is alles mogelijk. Dat het merendeel zich laat voorschrijven door een enkeling in de media hoe geformeerd moet worden is de doodsteek voor een zuiver democratisch proces.

Sonic2
Sonic25 okt. 2021 - 16:50

@ Thuru De variant waar Break on Trough voor pleit is ook gewoon een meerderheid. Het zeven partijen kabinet onder leiding van premier Kaag is ook een meerderheidskabinet. Als de ultra rechtse partijen die hier nog wat steun hebben onder reageerders wat constructiever waren geweest, was dat ook een meerderheid. Lukt optie 1 niet dan ga je naar optie 2 of optie 3. Dat het CDA in zo kabinet zit is helemaal geen zekerheid na hun verlies. Het staat niet in de grondwet dat het CDA moet regeren. En voor de rest. Winnen in de verkiezingen is wat heel anders als verzilveren. Stond in de NRC van zaterdag( met Tom-Jan Meeus) nog een heel erg goed stuk over. Omdat rechts niets verzilvert krijg je coalities die autoritair rechts niet zo leuk vindt. Zoals ik ze wel ken. Democratie is alleen leuk en coalitie vorming is alleen leuk als ze hun zin krijgen. Doodeng volk.

Break on through
Break on through5 okt. 2021 - 18:21

Bedankt voor de bijval her en der. Heb er veel aan. Top!

LHTJ
LHTJ5 okt. 2021 - 19:41

Hoe kun je in godsnaam D66 nog wel vertrouwen als je op basis van deze kwestie Hoekstra het CDA niet meer vertrouwd. Ik roep enkel de afgelopen week in herinnering. Kaag die wobstukken uit de docu affaire wilt lakken Sjoerdsma die liegt over de informateur van Huffelen die wederom een onvolledig rapport omtrent de toeslagenaffaire naar de kamer stuurt. Je mag van alles vinden over de persoonlijke kwestie van Hoekstra maar tegelijkertijd flikt D66 in een paar dagen tijd 3 zaken die niet door de beugel kunnen en ik lees er hier niets over. redelijk selectieve verontwaardiging als je het mij vraagt

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2021 - 21:53

Tja, een ideetje,voor in de ideënbus, het beste idee krijgt bij mij altijd een taart met opgespoten daarop: leuk idee maar jammer...nee. Ik heb ook kaarten met die taart, die geef ik als er gevraagd wordt voor hoger loon, meer pensioen en nog meer vrijaf. Nog een gelukje dat ik niet over de toeslagen ga,

Break on through
Break on through6 okt. 2021 - 2:46

Selectieve verontwaardiging of narcistische doorgesnoven kutVVDers cq wannabe NSBer naar hun werknemers. Thats the quistion! :)

Rechtvznraap
Rechtvznraap6 okt. 2021 - 6:53

Vdbemt: Het enige dat je, als je hoopt op verandering, mag hopen, is dat Kaag wat bereikt. Zij lijkt de enige die afstand wil nemen van de oude cultuur. Serieus ? Jij bent wel een hele grote fan zeg. Of stekeblind… of zo doof als een kwartel. Ben trouwens geen fan van Rutte.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*5 okt. 2021 - 13:47

Wopke Hoekstra heeft ook iets met Guernsey, volgens AD, ja hoor, weer een belastingparadijsje, dus gaat D66 gewoon door met de formatie met o.a. het CDA? Geachte mevrouw Sigrid Kaag❤, heeft D66 helemaal geen geweten meer?

12 Reacties
Break on through
Break on through5 okt. 2021 - 14:15

Helemaal eens Gabriel. Moet D66 nog door gaan?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!5 okt. 2021 - 15:56

Break, Bedoel je dat D'66 zichzelf moet opheffen? Ik zit te kijken naar het debat en zie mevrouw Kaag. Heel bijzonder hoe ze ontwijkende antwoorden geeft op vragen van Marijnissen, Wilders over haar rol in de Remkes-roddel. Niet echt nieuw leiderschap om mij heel netjes uit te drukken..

Kuifje3
Kuifje35 okt. 2021 - 16:01

@Break: haha… D66 is als de dood voor nieuwe verkiezingen. In de peiling zijn ze ongeveer een kwart van de aanhang al kwijt. Die gaan echt wel meedoen.

Break on through
Break on through5 okt. 2021 - 16:26

Leuk. Ik vraag me af of D66 wel door moet gaan met de hele setting. Het kabinet word met de dag ongeloofaardiger.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!5 okt. 2021 - 16:53

Ik ben dat met je eens. VVD, CDA zijn ook niet geloofwaardig. Maar jij bent toch ook wel met mij eens dat D'66 ook niet geloofwaardig is?

Break on through
Break on through5 okt. 2021 - 18:19

D66 staat weer voor een keuze. Met dit circus mee doen en dan maar proberen uit een clownspak te blijven. Of gewoon alsnog de stekker uit deze kermisattractie trekken en nieuwe verkiezingen uit laten schrijven. Het eerste word nog een hele toer want het gaat van kwaad tot erger voor rechts Nederland op verschillenden niveaus. Had tot voor kort alleen de VVD nog aanspraak op schandalen. Het CDA zingt op dit moment ook lekker mee. Nu hebben we dus twee regringspartijen die een foute reputatie tegen zich hebben. Corrupt, belasting ontduiking, sjoemelen. En daar moet D66 dan mee in zee?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!5 okt. 2021 - 19:14

Break, Dat is geen antwoord op mijn vraag.

LHTJ
LHTJ5 okt. 2021 - 19:42

@break on through Ik denk als we een lijstje van schandalen maken van D66, VVD en CDA dat ze minstens allemaal even lang zijn en mogelijk is die van D66 nog net iets langer.

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2021 - 21:41

Een hoog kletskoekgehalte. ik denk dat je snel promotie maakt van een klein rood steepje op de mouw, met stip meteen door tot majoor. Gelukkig dat de groetplicht is afgeschaft.

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2021 - 21:43

Het is natuurlijk heel lelijk van je Kuifje, leedvermaak,

Kuifje3
Kuifje35 okt. 2021 - 22:26

@Bouwman: een heel klein beetje leedvermaak wel, maar ik had ook liever gezien dat we een half jaar geleden een fatsoenlijke regering hadden kunnen formeren. We hebben allemaal zo onze eigen voorkeur, maar of het nou PvdA, GL of CU als extra partij wordt maakt uiteindelijk niet zo gek veel uit.

Break on through
Break on through6 okt. 2021 - 2:54

Klopt kansloos. Mooi he? :) Noem al die schandalen bij D66 maar op dan. De VVD heeft het zo ver geschopt dat een website alle schandalen daar bij houdt. CDA is al aardig op weg schandaalpartij nr twee te worden. Misschien stoten ze de VVD nog van de troon. Blijft moeilijk natuurlijk voor rechtse machtswellustelingen dat ze geconfronteerd worden met figuren die helemaal hun eigen weg gaan en hun eigen mening en standpunten met verve onderbouwen en never nooit toegeven aan rechts walgelijk gewauwel.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen5 okt. 2021 - 13:42

En volgens Ploumen was de inhoud van begin af aan geen issue, zelfs niet toen één van beide partije n PvdA en Groenlinks nog mee zouden doen. Dan is dat nu helemaal geen issue meer.

1 Reactie
Tijn Staatsen
Tijn Staatsen5 okt. 2021 - 15:15

Dat moet ex-formateur Hamer, ook PvdA, zijn natuurlijk, en niet Ploumen.

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2021 - 13:15

Ik mag wel even zeggen: geweldige keus. Wouter Koolmees, mag ik u via Joop vertellen hoe veel sympathie ik voor u en uw nooit aflatend gezwoeg heb? Ik vind het spijtig dat u positie elder gaat innemen.Want u bent eigenlijk de leider die D66 nooit gehad heeft. ( sorry Rob) Onze oude oom, stuurde elk jaar met kerstmis een bedankbrief naar zijn pensioenfonds, met een doos Merci om uit te delen. . Dat was de rare oom die ooit in het kamp heeft gezeten. Ik wil dat zelfde gebaar nadoen in uw richting. .En ik wens u veel veel succes, dat kabinet komt er zeker wel. Je moet niet alleen altijd doen wat -volgens de Spinvis- de dokter zegt, maar ook het gelijk van de kiezer strikt in acht nemen. U kunt dat als geen andere democraat. . En u mag gerust strenge Remkes mee laten delen.

4 Reacties
OlavM
OlavM5 okt. 2021 - 17:16

Het kabinet Rutte IV bestaat nog niet. De formatie kan nog steeds een enorme mislukking worden, want er zijn genoeg haken en ogen.

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2021 - 21:34

Zoals? Op zondag avond het altijd weer maandagmorgen wordt en nooit woensdag krijgt de kiezer het gewenste kabinet en nooit een combinatie SP, PVV. BBB en Forum. En hoe harder gewreven hoe meer het gaat glimmen.

GHS
GHS6 okt. 2021 - 12:38

Dat kabinet komt er wel, ik hoop het. Maar ik zou het correct vinden als de 4 personen van het Kabinet 3 vervangen worden door nieuwe mensen ( van dezelfde partijen). Dan kunnen die aan de "vernieuwing" werken,. De oude 4 hebben de boel verknoeit. (maaaaar, dat zal wel nooit lukken, want Rutte wil en zal zijn 4e termijn krijgen en Kaag moet toch haar geluid laten horen)

OlavM
OlavM6 okt. 2021 - 19:26

Het is nogal naïef te denken dat een kabinet met dezelfde samenstelling een "nieuwe bestuurscultuur" kan (of zelfs maar echt wil!) ontwikkelen. Als Kaag zich serieus zou houden aan wat ze heeft voorgespiegeld mislukt de formatie. Ergo..... @ GHS: [....ik zou het correct vinden als de 4 personen van het Kabinet 3 vervangen worden door nieuwe mensen ( van dezelfde partijen)] Hoe stel je je dat dan voor? Dat Rutte toch geen premier wordt? Dit wordt dus voortzetting van de ellende. Tenzij Kaag echt doet wat ze zegt. En dan.....Plof!

rvb2
rvb25 okt. 2021 - 13:13

Rutte 4 is oude wijn, Koolmees en Remkes zijn de nieuwe zakken.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman25 okt. 2021 - 21:36

Scheldwoorden zijn een gebrek aan humor.

Fake Naamsma
Fake Naamsma5 okt. 2021 - 13:05

1. De kop suggereert dat de twee al informateurs zijn. Daar gaat de Kamer over beslissen. Je kunt hooguit zeggen dat ze worden voorgedragen. 2. De tekst suggereert dat de ChristenUnie een rechtse partij is (en D66 niet) - "Zij moeten de gesprekken over een coalitie van D66 met een rechtse wolk van partijen begeleiden.". Volgens bijvoorbeeld het Kieskompas is ChristenUnie linkser dan D66. 3. De tekst suggereert dat de afgelopen maanden niet over de inhoud gepraat had kunnen worden. Er was echt niks wat dat in de weg stond, behalve een gebrek aan bereidheid daartoe bij CDA/VVD.

5 Reacties
itsme3
itsme35 okt. 2021 - 15:48

Inderdaad. Rechts is toch echt een recht progressieve partij, op punten de meest rechtse partij van ons stelsel, en CU is een conservatief christelijk linkse partij. De termen conservatief en progressief hebben sowieso weinig (meer) met links of rechts te maken.

MG1968
MG19685 okt. 2021 - 16:10

@Joost @Itsme Dan blijft het toch echt vreemd dat het rechtse D66 en niet de linkse CU nogal wat pogingen gedaan heeft om GL en de PvdA binnenboord te krijgen. Conservatief en progressief hebben inderdaad weinig meer met links te maken, dat klopt. Wat zich bijvoorbeeld conservatief links noemt heeft meer raakvlakken met extreem rechts dan met progressief links.

Sonic2
Sonic25 okt. 2021 - 16:58

@ Joost Links en rechts zijn volledig subjectieve begrippen. Bij de vier die aan tafel zitten ben ik allang al het kompas kwijt. Ik zou willen dat ik over Segers wat aardigs kan zeggen en ik wil zo graag dat we een vrouwelijke premier krijgen. Maar ik kan geen visie er in ontdekken. Niet in Kaag en niet in Segers. Segers slikt wat dividend belasting meloenen door. En Segers wil een einde aan het neoliberalisme. Kaag wil meer kansen gelijkheid. Dat heb ik ook de afgelopen jaren gemist. Het CDA is ook onduidelijk en Rutte wil macht. Rutte wil premier blijven en Kaag wilt het worden en daarom moet de linkse concurrentie in de regering.

Division Bell
Division Bell5 okt. 2021 - 16:58

In de kieskompas staan CU en D66 duidelijk links van het midden aan de progressieve kant en het CDA zo goed als in het midden. Eigenlijk is de correcte omschrijving dus de VVD met een centrumlinkse wolk. En dan is de VVD zelf in de Kieskompas ook al behoorlijk naar links opgeschoven sinds de vorige onderzoeken.

OlavM
OlavM5 okt. 2021 - 17:13

@ MG1968: [Wat zich bijvoorbeeld conservatief links noemt.....} Volgens mij noemt geen enkele partij zich "conservatief links". Dit is meer een frame-terminologie van rechts over de SP.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 okt. 2021 - 12:57

Dat lijkt me een goede keuze. Koolmees is deskundig, denkt meer vanuit het organiseren en de mogelijkheden en minder vanuit de politiek of ideologie. Dat is precies wat een informateur nodig heeft. Van Remkes wisten we dat al.

1 Reactie
OlavM
OlavM5 okt. 2021 - 17:10

Keep on dreaming.....

Gerygrr
Gerygrr5 okt. 2021 - 12:45

Onverteerbare keuze! Vernieuwing met een VVD’er van het oude stempel en een demissionair lid van Rutte 3?

6 Reacties
vdbemt
vdbemt5 okt. 2021 - 14:18

In deze afschrikwekkende combinatie, want voortzetting van het oude, is D66 enige kans op enige vernieuwing. Koolmees als mede-informateur is dan ook maar goed.

vdbemt
vdbemt5 okt. 2021 - 14:19

..... is D66 de enige kans op......

Kuifje3
Kuifje35 okt. 2021 - 16:07

@Grijs: die zogenaamde vernieuwing was een reclamepraatje waar veel kiezers in zijn gestonken. Inmiddels weten we wel beter toch?

vdbemt
vdbemt5 okt. 2021 - 17:14

@Kuifje. Nee hoor. De formatie moet nog beginnen. Ik heb nog positieve verwachtingen van Kaag. Ze heeft laten zien dat er verschil is tussen haar en Rutte en Hoekstra, door WEL verantwoordelijkheid te nemen en zelf af te treden.

Kuifje3
Kuifje35 okt. 2021 - 22:32

@vdBemt: ik zeg het nog maar eens… Het siert je dat je zo’n vertrouwen blijft houden in Kaag, maar ik verwacht inmiddels niet echt meer dat ze de verwachtingen waar zal gaan maken. Het leiden van een partij is gewoonweg haar ding niet. Maar goed, wie weet gaat ze mij verrassen.

Gerygrr
Gerygrr6 okt. 2021 - 12:48

De oude kliek kun je niet steeds opnieuw opwarmen! Dit gebeurt nu toch. Steeds opnieuw opwarmen. De oude politici, die alleen inhoudsloze woorden uitspreken. Hoe kun je als Hoekstra deed anderen de maat nemen over hun moraal? De schuld schuiven in de schoenen van de gebruikers van allerlei criminele activiteiten? Hoe kun je niet snappen, dat je in je functie als minister van financiën, in de positie bent om niet alleen tot inkeer te komen, maar zelfs met wetgeving kunt komen om belastingontwijking te voorkomen? Of zelfs nu je geweten zou kunnen ontlasten met aan een jezelf opgelegde naheffing op de eigen winst met de dubieuze beleggingen behaald.