Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Wouter Bos stopt, Cohen volgt hem op

  •  
12-03-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
cohen_bos_300.jpg
 [Video] Bos verlaat politiek, wil meer tijd voor privé-leven ... Job Cohen is zijn opvolger, zit vanavond bij Pauw & Witteman
Wouter Bos stapt op als leider van de Partij van de Arbeid en verlaat de politiek. Hij wil meer tijd voor zijn gezin en zijn drie kinderen zien opgroeien. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen noemde hij als zijn opvolger. Later op de dag bevestigde Cohen dat hij kandidaat-lijsttrekker is en premier wil worden.
Bos maakte tijdens de persconferentie bekend dat Cohen hem gaat opvolgen. Die hield later op de dag een persconferentie (klik hier). Volgens Bos heeft de partij een leider nodig die kan binden in een tijd dat de politiek in Nederland beheerst wordt door etnische verschillen.
Hier de hele verklaring van Bos:
“Op 9 juni zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Grote keuzes zullen dan voor liggen. Er zullen de komende jaren ingrijpende maatregelen genomen moeten worden om de economische crisis te boven te komen, om de werkloosheid laag te houden, om onze verzorgingsstaat aan te passen aan het feit dat we allemaal steeds ouder worden en om onze economie te vergroenen. Dat is geen geringe opgave. En al helemaal niet nu ons land in toenemende mate verdeeld dreigt te raken langs etnische, culturele en religieuze scheidslijnen.
Voor mij betekent dit vooral dat er nu behoefte is aan een politiek die de kracht van eenheid, samenwerking en solidariteit centraal stelt. Een leiderschap ook dat verbindend werkt en ons land niet uiteen laat vallen in winnaars en verliezers, of in mensen die wel en mensen die niet mee mogen doen. We zullen iedereen nodig hebben en kunnen het ons niet veroorloven mensen aan de kant te laten staan. Dat zou niet alleen sociaal onwenselijk maar ook economisch onverstandig zijn.
Dit is het verhaal waar ik voor de politiek ben in gegaan, het verhaal waar ik altijd in heb geloofd en me altijd voor heb ingezet. Het is ook het verhaal waar de Partij van de Arbeid op 9 juni mee naar de kiezer gaat, maar niet meer met mij als lijsttrekker.
Ik heb nu 12 jaar in de landelijke politiek doorgebracht, waarvan 7 jaar als Kamerlid, 2 jaar als staatssecretaris, 3 jaar als minister en vice premier en ruim 7 jaar als politiek leider van de Partij van de Arbeid. Ik heb dat al die jaren met volle overtuiging gedaan. Met name de laatste drie jaren waren uniek en uitdagend en ik heb het als heel bijzonder ervaren ons land juist toen te mogen dienen en mijn bijdrage te mogen leveren om ons land door de heftigste economische crisis van de laatste 80 jaar te loodsen. Ik heb de verantwoordelijkheden die dat met zich mee bracht elke minuut gevoeld, er met ziel en zaligheid invulling aan gegeven en het bovenal als heel eervol ervaren juist nu de publieke zaak te mogen dienen.
Maar ik heb ook andere verantwoordelijkheden, met name als vader in een gezin met drie jonge kinderen. De afgelopen jaren heb ik hier heel veel op moeten inleveren. De komende jaren wil ik meer tijd aan mijn gezin besteden. Dat verhoudt zich slecht tot wat er van mij gevraagd zou worden als ik mij wederom zou kandideren als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid.
Daarom heb ik het partijbestuur, de kamerfractie en mijn oud-collega’s in het kabinet vandaag bedankt voor de samenwerking en hen laten weten dat ik mij niet kandidaat zal stellen voor de Tweede Kamer, niet als lijsttrekker noch als gewoon Kamerlid. Dank u wel.”
Update 14:10  Cohen per direct weg als burgemeester Amsterdam, Asscher neemt taken waar.
Update 15:30 [Video] Bekijk de persconferentie van Job Cohen
Eén van de eerste PvdA’ers die kritiek heeft op de stap is de Eindhovense wethouder Mary Fiers, op Twitter :
Eerste reaktie op vertrek Wouter Bos. Respect voor persoonlijke keuze, maar geen goed moment voor leiderschapswissel PvdA #landincrisis
Tegenover het ANP verklaart ze dat ze niet twijfelt  aan het draagvlak voor zijn opvolger Job Cohen, maar voor de kiezer is het toch een ‘nieuw’ gezicht.
Demissionair premier Balkenende spreekt van ‘een te respecteren keuze’. Andere politici laten lovend uit in. De Volkskrant zet ze op een rij. Zo stelt Rouvoet dat hij Bos zal missen en Halsema spreekt van ‘kaalslag’. Enige uitzondering is de rechtsradicale leider Geert Wilders die het vertrek van Bos neerzet als een nederlaag ‘hij gooit de handdoek wel erg snel in de ring’ en Cohen een ‘multicultiknuffelaar’ noemt.
NRC Handelsblad: Bos weg als leider
De Volkskrant: Wouter Bos stapt op
Nico Haasbroek schreef op 2 maart op Joop: Bos, pak als partijleider je biezen 

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (147)

Spextix
Spextix12 mrt. 2010 - 10:06

Vertrekt uit politiek? Of stopt als lijsttrekker?

Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

Slecht nieuws, ik hoop dat Cohen het goed kan maken.

Frans532
Frans53212 mrt. 2010 - 10:06

Het begint een beetje op dit versje te lijken: Tien kleine negertjes Tien kleine negertjes gingen uit eten langs verre wegen. Eén stikte in zijn drankje ? toen waren er nog negen. Negen kleine negertjes praatten tot diep in de nacht, Eén kon niet wakker worden ? toen waren er nog acht. Acht kleine negertjes kwamen op een eiland aangedreven, Eén zei, dat hij niet verder wou ? toen waren er nog zeven. Zeven kleine negertjes kapten hout met een kapmes, Eén sloeg zichzelf in tweeën ? toen waren er nog zes. Zes kleine negertjes hielden een honingbedrijf, Eén werd gestoken door een bij ? toen waren er nog vijf. Vijf kleine negertjes kregen met het recht gemier, Eén kwam terdege in de knoei ? toen waren er nog vier. Vier kleine negertjes gingen naar zee en ie, Eén rode haring verzwolg er een ? toen waren er nog drie. Drie kleine negertjes gingen naar Artis mee, Eén grote beer drukte er een fijn ? toen waren er nog twee. Twee kleine negertjes gingen naar het zonnebad heen, Eén schroeide de zon een gat in zijn bast ? toen was er nog maar één. Eén klein negertje bleef helemaal alleen. Hij hing tenslotte zich maar op ? dus bleef er toen niet één.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 mrt. 2010 - 10:06

Tsjonge! Wel een goeie premierskandidaat die Cohen wie weet ga ik toch maar PvdA stemmen dan.

StevenGeurts
StevenGeurts12 mrt. 2010 - 10:06

Ik heb wel vertrouwen in Cohen. Wordt het ook niet eens tijd dat Balkenende wat meer tijd gaat spenderen aan zijn gezin?... Hoeveel voorbeelden heeft hij nodig?

konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Wordt de partijleider van de PvdA dan niet meer gekozen door de leden? Is er voor zo'n verkiezing uberhaupt nog tijd? Lekker timing!

vaclavklaus
vaclavklaus12 mrt. 2010 - 10:06

Cohen staat is als kandidaat premier sterker dan wie ook. Zelf ben ik van de lijn Bos en ben ik overtuigd van de kwaliteiten van Bos, dus ik vind het erg jammer!

konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Ik kandideer: Eberhart van der Laan

Stanleymessi
Stanleymessi12 mrt. 2010 - 10:06

Doodzonde, goeie kerel, ik ben verbijsterd, maar Cohen is een waardige opvolger. hmm, Kant, Marijnissen, Eurlings, Bos, nou Wilders en Balkenende nog

geejeehaa
geejeehaa12 mrt. 2010 - 10:06

Jammer. Bos vertegenwoordige m.i. een reële koers waar man en paard genoemd mochten worden, ook op 'gevoelige' terreinen zoals de multiculturele samenleving en de integratie van allochtonen. Cohen heeft het imago van een slappe theedrinker die problemen niet wil benoemen, laat staan aanpakken. Met name Wilders zal blij zijn met deze wisseling van de (w)/(m)acht: die kan nu nog harder hakken op de 'slapte' van de PvdA.

Hoogkamer2
Hoogkamer212 mrt. 2010 - 10:06

Cohen is een logische keuze. Hij geniet veel respect en is ook een man die in en debat zijn mannetje staat. Ik stem toch op Femke dus mijn stem heeft hij niet, maar sympathiek is hij wel.

sLinKs
sLinKs12 mrt. 2010 - 10:06

Heel erg jammer, heb veel vertrouwen in Bos. Treurige dag!

maclofty
maclofty12 mrt. 2010 - 10:06

Is een besluit dat jammer is maar het is zijn "vrije" keuze. Overigens buiten de randstad heeft Cohen veel aanhang en is hij niet beschadigd want Nederland bestaat nu eenmaal niet alleen uit Amsterdam al denken vele uit Amsterdam en omgeving dat wel. Voor mij is hij een goede vervanger en een vertrouwenwekkend figuur die mijn stem heeft in de hoop dat hij ook in Nederland de bruggenbouwer kan zijn die mensen weer bij elkaar brengt en rust in ons prachtige land.

frankie48
frankie4812 mrt. 2010 - 10:06

Dat deze omstandigheden hem dwingen om deze keuze te maken is door mij hem niet gegund, maar hij had al veel eerder de handdoek moeten gooien om vele andere redenen. Maar ik hoop dat de privé omstandigheden van tijdelijke aard zijn, en een niet blijvende schade veroorzaken in zijn leven, ondanks dat dit wel bij veel mensen is gebeurd die door zijn partij verkeerd zijn weggezet.

Paradox2
Paradox212 mrt. 2010 - 10:06

Politici en hun gezin. Laten we het verbieden per grondwet.

Rondeboer
Rondeboer12 mrt. 2010 - 10:06

De leider wordt aangewezen? Door wie? Kennelijk is er bij de PvdA "geen tijd" voor democratie. Ik wens Bos overigens veel geluk toe met zijn gezin. Voor mij heeft hij groot gelijk. Eurlings heeft ook een respectabele keuze gemaakt.

Opinius
Opinius12 mrt. 2010 - 10:06

Lees nu dat Cohen hem opvolgt,mooi rijp iemand. Zet hem op Cohen!! van harte wens ik je de wijsheid het inzicht dat nu broodnodig is.!

trujac
trujac12 mrt. 2010 - 10:06

Na Eurlings nu ook Bos. Kennelijk is de malaise in de Nederlandse politiek zo groot dat de een na de ander het voor gezien houdt. Hier spelen volgens mij niet alleen privé belangen een rol, de nationale politiek heeft zich zelf de afgelopen decenia buitenspel gezet door essentiele zaken uit handen te geven aan de EU. Ministers en kamerleden zijn daardoor in feite gedegradeerd tot resp. wethouders en raadsleden. Over belangrijke nationale zaken als immigratiewetgeving, markteconomie en zelfs milieu gaat de EU tegenwoordig. Daardoor is de beleidsruimte voor nationale politici beperkt tot een ambtenaar die eerst moet vragen of hij deze of gene maatregel of wet mag doorvoeren. Ga er maar aan staan, enerzijds vragen de burgers om adequate maatregelen voor prangende vraagstukken, anderzijds zegt Brussel dat mag niet op straffe van een forse boete. Hoog tijd voor bezinning waar we met de EU naar toe moeten lijkt mij.

stolat
stolat12 mrt. 2010 - 10:06

Wow, wat heeft die Ferry Mingelen een bloedhekel aan de PvdA en aan Wouter Bos in het bijzonder! Een en al azijnpisserij versproeide hij zojuist. Het lijkt erop dat Job Cohen beter bij hem in de smaak valt. Ik ben benieuwd hoe lang dat duurt bij hem.

Ellen12
Ellen1212 mrt. 2010 - 10:06

Damn, wat stemt de politiek me toch somber de laatste tijd.... Van Mierlo overleden (R.I.P.), Kant weg, Marijnissen weg, Bos weg (niets ten nadele van Cohen, dat is volgens mij een zeer goede politicus, maar ik vind Bos' vertrek wel jammer)... Eurlings kan me dan wat minder schelen. Maar de grote baggerfiguur, JPB, die de democratie kapot aan het maken is, die blijft zitten waar hij zit. Gatverdamme. Zijn krokodillentranen over Van Mierlo waren ook te walgelijk voor woorden.

BarendenvanDorp
BarendenvanDorp12 mrt. 2010 - 10:06

Wouter Bos te zien bij Barend en van Dorp http://www.barendenvandorp.nl/search/node/Wouter%20Bos

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2010 - 10:06

Jop Cohen is de eerste Europeaan die de Amerikaanse Martin luther King Award heeft gewonnen, in 2001. Wegens zijn pogingen om verschillende bevolkingsgroepen tot elkaar te brengen. Door alleen maar Thee te drinken, verover je geen Amerikaanse prijs. Eigelijk wil ik Cohen zien als premier, Bos minister van financiën.

WillemdeGroot
WillemdeGroot12 mrt. 2010 - 10:06

Het gaat wel snel zo: Kant, Eurlings, Bos. Ieders afweging hebben we te respecteren. Complotdenken heeft geen zin. Twee kiezen voor hun gezin; Kant, heeft ook gezin, heeft als belangrijkste reden uitslag verkiezingen en beeldvorming van haar aangegeven. Ik constateer: Balkenende kiest blijkbaar niet voor gezin en heeft geen last van verkiezingsnederlaag en strominne beeldvorming. Wil blijven zitten waar hij zit: midden in de landelijke macht. Welke type politicus verdient ons respect?

Bruno2
Bruno212 mrt. 2010 - 10:06

Eerst Agnes en Jan nu Camiel en Wouter die de politiek uitstappen. Ik denk dat ik voorlopig ook niet meer reageer op joop.nl, heb last van mijn rug en wil ook een gezin bij elkaar neuken. Als politici hun werk zien in eerste plaats als een korte carriere, staat goed op de CV, zullen kiezers ook niet trouw blijven. Geert heeft tijd zat. Als hij stopt dan moet ie verhuizen naar de States of Israel om zijn strijd tegen de Islam voort te zetten. Een rustige oude dag zit er voor hem niet in. Dit vraagt om tegenstanders in de politiek met dezelfde toewijding, anders jaag je het volk in zijn richting. Dus voordat je overweegt in de politiek te gaan, moet je een vrije agenda hebben voor de komende 30 jaar. Het landsbelang hangt ervan af.

Irmaatje
Irmaatje12 mrt. 2010 - 10:06

Bij de aankondiging van de nieuwe fractievoorzitter van de SP allerlei verdachtmakingen, gekonkel en geroddel. Bij het vertrek van Bos alleen Hosanna. Vreemd voor een 'objectief' linkse krant

Annemiek Onstenk
Annemiek Onstenk12 mrt. 2010 - 10:06

Na Agnes Kant en aspirant-leider Camiel Eurlings, vertrekt nu met Wouter Bos de derde politiek leider binnen een week. Hij gaat vóór de wedstrijd ver plassen op 9 juni om het premierschap de politiek uit. De nieuwe PvdA-lijsttrekker, Job Cohen, kan demarreren en Jan Peter Balkenende bij de Kamerverkiezingen (ver) achter zich laten. Job Cohen heeft als burgemeester niet zo'n sterk politiek profiel, is een vaderlijk type en kan de boel beter bij elkaar houden dan Jan Peter. Misschien kan hij zelfs Geert de wind uit de zeilen nemen. Cohen drinkt als burgemeester weliswaar graag een kopje thee in de moskee, maar was als staatssecretaris verantwoordelijk voor de huidige, strengere vreemdelingenwet. Zowaar geen 'linkse hobby'. Volgende week gaat de boor draaien die zich, onder het centrum van Amsterdam door, een weg zal banen voor de Noord/Zuidlijn. Zou het vertrek van Cohen (hij noemde zichzelf tijdens de enquête naar de kostenoverschrijdingen van de Noord/Zuidlijn een 'amateur') ook met deze risicovolle onderneming te maken hebben: voor het boren de stad uit? Hoe het ook zij, er komt dus een vacature in Amsterdam. Opnieuw een kans om een vrouwelijke burgemeester voor de hoofdstad te zoeken. Misschien Nelly Frijda? Nu de boor voor de Noord Zuidlijn de grond in is gegaan, valt daar toch niet meer veel te redden. Bovendien kan zij, 23 jaar na de poging van haar toenmalige partner Annemarie Grewel om burgemeester van Amsterdam te worden, haar gemalin revancheren. Nelly, red Amsterdam!

karuna2
karuna212 mrt. 2010 - 10:06

Om te beginnen wil ik Wouter Bos bedanken voor alle energie die hij gestoken heeft in de politiek en daarmee voor mij en ons. Ik gun hem van harte een rustiger bestaan zonder bakken ellende over je heen. Maar ik ben wel geschokt en verdrietig.

Xavio
Xavio12 mrt. 2010 - 10:06

Jammer dat hij weggaat, maar het kan de onderhandelingen na de verkiezing wellicht vlotter laten verlopen. Door zijn vertrek komen er straks andere mensen rond de tafel te zitten. Mensen die niet zo'n geschiedenis met elkaar hebben als Bos en Balkenende bv.Word het nog geen tijd voor Balkenende om het voorbeeld van Bos te volgen? Ik ben benieuwd wat de leden van de PvdA vinden van de voordracht van Cohen. Jammer genoeg, in dit geval, ben ik geen lid meer.Dan had ik ook nog een klein beetje invloed kunnen uitoefenen.

fjacobse
fjacobse12 mrt. 2010 - 10:06

Ben benieuwd hoe Vogelaar reageert op het vertrek van Bos.

objectivist
objectivist12 mrt. 2010 - 10:06

Ik denk dat hij ook rechtser is dan hij wil doen geloven. Het blijft toch een Shell adept. Hij heeft Uruzgan laten vallen vanuit welbegrepen partijpolitiek maar ik weet zeker dat hij in zijn hart vindt dat we hadden moeten blijven. Het is geen domme jongen hoor. Wel een tik voor de PvdA zeg. Zal CDA wel blij mee zijn en PVV ook.

CemileMerhamet
CemileMerhamet12 mrt. 2010 - 10:06

Ik zie Job Cohen als een serieuze man, ervaren, oprecht, een ongelovelijk goede debater en kalm bij provocaties. Hij weet als geen ander hoe je tegenstellingen kunt verenigen zonder de tegenstellingen op te heffen. Het zou me niks verbazen als de PVDA alleen al hierdoor meer stemmen zal krijgen. Balkenende heeft het wel over normen en waarden en hoe de samenleving *bij elkaar te houden* maar dat zijn slechts *ideeen*. Cohen is een belichaming hiervan. Tel daarbij de kritische gedeelte van het CDA achterban op die er tegen is dat de CDA eventueel met de PVV zou willen regeren en het plaatje is bijna compleet. Waar menig politici in verweer gaan heeft Cohen iets wat in hem geworteld zit dat misschien zelfs onbenoembaar is. Ik ben benieuwd hoe hij het als lijsttrekker zal doen. Ik hoop dat hij samen met Eberthart v/d Laan een ongekende nieuwe frisse wind door de PVDA zal laten waaien. Beiden zijn onvervalste mannen. Bos, bedankt voor je inzet. Cohen, zet m op. Balkenende, kijk maar uit. Wie weet stem ik nog wel op de PVDA.

Yggdrasil
Yggdrasil12 mrt. 2010 - 10:06

Het is best wel spijtig dat een aantal politici die bezig waren aan ieders verwachting te voldoen voortijdig het veld ruimen. Bos, Eurlings en Kant. Maar het is natuurlijk intriest dat een politicus als Balkenende die aan geen enkele verwachting heeft voldaan en ook nooit zal voldoen, gewoon blijft zitten. Of zal het CDA op het opstappen van Bos alsnog gaan reageren.

Ansrotteveel
Ansrotteveel12 mrt. 2010 - 10:06

Als geboren en getogen Amsterdammer hebben we aan Job Cohen - wat mij betreft - de beste burgemeester ooit gehad en ik zie hem dan ook met lede ogen gaan. Maar ja, Nederland bestaat niet alleen uit Amsterdam en ik zou het een zege voor het land vinden als hij premier zou worden met v.d. Laan aan zijn zijde. Alle respect voor Wouter Bos. Ik heb hem altijd een intelligent en integer politicus gevonden en kan zijn beslissing heel goed begrijpen.

omaoeverloos
omaoeverloos12 mrt. 2010 - 10:06

De achterdeur staat nog wagenwijd open als een commissariaatje bij de ABNAMRO er niet inzit: "dat ik mij niet kandidaat zal stellen voor de Tweede Kamer, niet als lijsttrekker noch als gewoon Kamerlid." Minister van Geld zit er nog steeds in, hoor. Dan moet de PvdA natuurlijk wel weer in de regering komen met Job Cohen. Wanneer dit niet lukt, gaat Job dan oppositie voeren in de kamer of wordt het dan een zeer korte carriere? Guusje ter Horst burgemeester van Amsterdam? Goed plan, terrasverboden worden opgeheven en het kopje rooibos vervangen door een mooi glaasje rood. Wel even uitkijken met oversteken natuurlijk.

Tjalling2
Tjalling212 mrt. 2010 - 10:06

Goede zet. Cohen is niet mijn lievelingspoliticus maar toch is hij wel een van de beste politici binnen de PvdA. En iemand die net zo goed als Bos impopulaire standpunten goed weet te verkopen en dat ook bereid is te doen. Toen ik het nieuws hoorde over Bos en dacht aan een opvolger moest ik ook gelijk aan hem denken. Wie had het anders moeten doen binnen de Pvda?

matthea
matthea12 mrt. 2010 - 10:06

Dacht ik net na al mijn zweverigheid weereens neer te dalen bij de PVDA, (jonge leuke vent Bos), gaat ie weg. Cohen, wel integer, is voor mij te soft. Ga ik maar weer verder zweven.:) Ik snap zijn vrouw wel. Er gingen wat geruchten over Wouter, en bovendien is het heel goed om het leven eens door de bril van een echte papa te zien. Je leert nergens zoveel over het leven als via je kinderen.

mees.
mees.12 mrt. 2010 - 10:06

Bos kan nu openlijk spreken over wat Verhagen en Balkenende geflikt hebben bij de val van het kabinet....lijkt me bij uitstek niet goed voor het CDA

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort12 mrt. 2010 - 10:06

Ik heb normaal helemaal niets met de PvdA, maar gut gut, wat zou het toch mooi zijn als Cohen, als een staatsman in publiek debat, PVV mensen wegvaagt met sterke teksten. Politiek vind ik hem soft, maar partijen hebben nu eenmaal leiders met charisma nodig die de boel kunnen verbinden, laten we hopen dat deze man van de oude stempel nog wat kan doen.

averechts
averechts12 mrt. 2010 - 10:06

Zo dit is een aangename verassing zeg! Daar zijn we vanaf, gefeliciteerd allemaal, Kant weg, Bos weg, Kamiel weg, jammer dat JP nog wel blijft zitten.

evdzande
evdzande12 mrt. 2010 - 10:06

Kant weg, Bos weg, pff, de enige die echt had moeten vertrekken en waar terechte kritiek op is binnen de partij, Balkenende, blijft doodleuk zitten...

Yggdrasil
Yggdrasil12 mrt. 2010 - 10:06

Enige uitzondering is de rechtsradicale leider Geert Wilders die het vertrek van Bos neerzet als een nederlaag 'hij gooit de handdoek wel erg snel in de ring' en Cohen een 'multicultiknuffelaar' noemt. ................................................ Bos gaat weg en vormt geen gevaar meer voor GW, Cohen komt waarschijnlijk. Je zou toch zeggen dat puur menselijk gesproken je probeert om iets aardigs te zeggen maar het is GW niet gegeven om iets aardigs te zeggen. Deze man zit zo vol haat, zo vol agressie dat ik zou zeggen, GW ga eens langs bij een psychiater voor een gesprekje en laat je behandelen voor je psychische stoornissen, dat heb ik ook gedaan en ik ben als mens gegroeid.

mees.
mees.12 mrt. 2010 - 10:06

Heerlijk om Cohen te horen tijdens zijn persconferentie....Bos heeft plaats gemaakt voor hem zodat de samenleving samen opgebouwd kan worden met de verschrikkelijk bezuinigingen die ons te wachten staan,daarbij geen mensen uitsluiten en mensen opzetten tegen elkaar. Ik waardeer de nederigheid die Bos hier tentoon gespreid heeft,vóór onze samenleving heeft hij plaatst gemaakt voor een leider van statuur...Job Cohen.

Frans532
Frans53212 mrt. 2010 - 10:06

Mooie speech tot nu toe waar ik me goed in kan vinden. Vooralsnog alleen nog maar woorden, ik hoop oprecht dat hij ze in daden weet om te zetten en wens hem vanaf deze plek veel succes!

meijerlahn
meijerlahn12 mrt. 2010 - 10:06

Zojuist de toespraak van Cob Cohen op TV gezien. Het enige wat ik hierop kan zeggen is: CHAPEAU JOB COHEN!!!!! Dit is wat Nedeland bindt, niet scheidt. Een fatsoenlijk samenleving.

karuna2
karuna212 mrt. 2010 - 10:06

Nou, wat mij betreft een speech een minister-president waardig! Apart is dat hoe een persoon ineens vertrouwen kan wekken. Nog zo wat. dan zegt de media dat ze helemaal geen stem hebben in het Wilders gedoe. Nee hoor, alleen was de tweede vraag (RTL) al over Wilders. Wie legt dan de nadruk bij Wilders? Gelukkig laat Cohen zich niet gek maken. Als theedrinken met mensen nu al soft is wat is dan niet soft? Knokploegen zeker. Pfff.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

is natuurlijk zijn keuze maar cohen, kom op die is zo beschadigd door de noord zuid lijn dat het prijsschieten wordt

2 Reacties
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[is natuurlijk zijn keuze maar cohen, kom op die is zo beschadigd door de noord zuid lijn dat het prijsschieten wordt ]- Hoezo? Hij is pas burgemeester geworden nadat het noordzuid lijn project was gestart. Daarbij moet een burgemeester zich politiek terughoudend opstellen en dient hij grote projecten die door democratische meerderheden in de raad zijn gestart niet in de wielen te rijden.

Visje3
Visje312 mrt. 2010 - 10:06

Geloof niet dat je de misleiding van de VVD uit Amsterdam een PvdA burgemeester die pas aangesteld werd nadat het project was begonnen in de schoenen kunt schuiven. Even geen geschiedvervalsing; de heer Dales is in eerste lijn verantwoordelijk geweest voor de misleiding van de Gemeente raad in Amsterdam. En niemand anders.

jensg
jensg12 mrt. 2010 - 10:06

Cohen wordt de nieuwe Agnes Kant voor de PvdA. Lijkt me niet slim.

2 Reacties
vaclavklaus
vaclavklaus12 mrt. 2010 - 10:06

Wat een onzinnige vergelijking! Cohen gaat echt niet als een onzinnige staan schreeuwen... hij kan de debatten als een verstandig ervaren politicus voeren. In de samenleving heeft hij vele fans, maar ook mensen die hem niets vinden... met Wouter Bos was dat niet echt anders.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 mrt. 2010 - 10:06

Dat slaat nergens op. Cohen is rustig, vriendelijk, overtuigend, met moreel gezag. Kant is lawaaierig, aggresief, holle frasen, en haalde haar gezag uit het claimen dat plannen van anderen niet solidair zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Wat een groot verlies voor de Nederlandse politiek. Met Cohen is de PvdA mijn stem kwijt.

5 Reacties
Corrie4
Corrie412 mrt. 2010 - 10:06

Smaken verschillen. Cohen is voor velen, in ieder geval Amsterdammers, waarschijnlijk een reden op wel weer op de pvdA te gaan stemmen

Stanleymessi
Stanleymessi12 mrt. 2010 - 10:06

Dat begrijp ik niet Frederik, Cohen was voordat hij burgemeester werd ook al de "kroonprins" . Juist nu heeft de PvdA je stem nodig! Het is toch geen mannetjesmakerij? Het gaat toch om het programma.

marit2
marit212 mrt. 2010 - 10:06

Frederik, Ik volg je al een tijd op deze site. Overal heb je een gefundeerde mening over. Ben het niet altijd met je eens (zie USA -Obama- Yes we Can) maar heb altijd het gevoel gekregen dat je een PVDA stemmer was. Nu zak je voor mij toch echt door het ijs. Je houdt, net als vele Nederlanders, meer van een leider, dan van inhoudelijke standpunten. Wens je sterkte bij je thuisblijven op 9 juni of sterkte bij je nieuwe leider (PVV????????????CDA) Groet , Martina

WilliamP
WilliamP12 mrt. 2010 - 10:06

And that's offset by my vote for the PvdA!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 mrt. 2010 - 10:06

Dat kan voor jou gelden. Ik ben ervan overtuigd dat het netto resultaat voor de PvdA positief zal zijn. Ik was sterk aan het twijfelen tussen GL en D66. Aan dat rijtje voeg ik met Cohen zeker de PvdA toe.

Opinius
Opinius12 mrt. 2010 - 10:06

Everybody is leaving the building. Het loopt leeg in den haag. Een heel slecht teken in alle opzichten. Bedroevend. Maar om heel eerlijk te zijn, het verbaasd mij niet.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 mrt. 2010 - 10:06

Everybody is leaving the building. Dat komt omdat JPB blijft.

HenryH
HenryH12 mrt. 2010 - 10:06

Nu de rest van dat clubje onrendableen nog.

3 Reacties
konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Goede bijdrage aan de discussie Henry, complimenten!

abeelenj
abeelenj12 mrt. 2010 - 10:06

Goede, inhoudelijke reactie, Henry! Heb je vast lang over nagedacht! Wijs besluit van Bos, kinderen groeien maar 1 keer op. Maar ik dacht al een paar weken te merken dat de kaars uit was bij Bos. Nieuw elan is nodig. Slim ook om Cohen zo nadrukkelijk te lanceren. Geen tijd voor een gevecht om het lijsttrekkerschap.

Visje3
Visje312 mrt. 2010 - 10:06

gaaaap... heb je ook een wat meer inhoudelijke reactie? Want volgens mij gaat het je alleen maar om dat de mensen die er nu zitten allemaal slecht zijn. Jammer zo ongenuanceerd. Misschien is emigreren naar een land met Russische/Aziatische of Afrikaanse dictatuur een oplossing voor je gevoel! WAnt blijkbaar voel je je hier niet prettig.

omaoeverloos
omaoeverloos12 mrt. 2010 - 10:06

Ik dacht dat de kapitein altijd met zijn schip ten onder ging?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2010 - 10:06

Lik jij maar aan die bak cappuccino.

Opinius
Opinius12 mrt. 2010 - 10:06

Als deze tendens zich voortzet ,lijkt het erop dat niks en niemand straks nog van plan is om in den haag de pvv massaal vertegenwoordigt tegen te moeten komen. Men gaat dat nu al uit de weg. En dan? Het klinkt als een non verbale kreet dat nederland onbestuurbaar lijkt te worden. omg in welke armoede komen we dan nog verder terecht? dat ooit zo prachtige democratische nederland. wederom zeer bedroevend.

1 Reactie
konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

De oplossing? Verstandige burgers moeten integere politici meer ondersteunen, ipv alles voortdurend af te zeiken.

Kappasnor
Kappasnor12 mrt. 2010 - 10:06

Cohen kan het natuurlijk niet worden, want die heeft al de leukste baan van Nederland, zoals hij in een eerdere editie van de PvdA-soap verkondigd heeft. Of is draaien gewoon een beroepsmatige vereiste voor PvdA-leiders?

1 Reactie
konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Hij kan toch ook de een na leukste baan van Nederland nemen. Hoezo is dat 'draaien'. Hou toch eens op met mensen respectloos afzeiken en wees blij dat iemand voor de publieke zaak opkomt.

fjacobse
fjacobse12 mrt. 2010 - 10:06

Beste Rouane, Er is een subtiel verschil tussen kwantiteit en kwaliteit. Wouter en Jan Peter, door Paul Witteman wo 24 februari 2010 22:25 "Alleen nu inmiddels bij iedereen wel duidelijk is dat de PVDA hoe dan ook tot de oppositiebanken is veroordeeld, vraag ik me serieus af of Bos niet na 3 maart zijn vertrek bekend maakt. Gisteren kreeg hij bij een-vandaag concreet de vraag waar in gesteld werd dat de PVDA geen enkel coalitie meer kan vormen die op een meerderheid kan rekenen. Bos reageerde campagne-optimistisch maar had eigenlijk geen inhoudelijk weerwoord. Dus volgens mij maakt Bos binnen 1 maand zijn aftreden bekend. "

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[Gisteren kreeg hij bij een-vandaag concreet de vraag waar in gesteld werd dat de PVDA geen enkel coalitie meer kan vormen die op een meerderheid kan rekenen]- Ik vind het oordelen over de verkiezingsuitslag over drie maanden op basis van de huidige peilingen niet zoveel energie waard als jij dat vindt. Er kan zoveel gebeuren. Daarbij zijn de trends duidelijk positief voor de PvdA.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Wat mij en mijn echtvriend inmiddels is opgevallen: De fatsoenlijke mensen verlaten het politiek toneel. En terecht.

3 Reacties
konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Waarom is dat terecht Willemien?

Ellen12
Ellen1212 mrt. 2010 - 10:06

Hoezo terecht Willemarin? Lijkt me juist heel slecht voor het land als de fatsoenlijke mensen zoals jij het noemt vertrekken. De overheid gaat over hoe de staatsinkomsten uit belastingen verdeeld moeten worden, hoe de samenleving ingericht moet worden. Tuurlijk doen het maatschappelijk middenveld en de burgers dat laatste ook, maar de overheid heeft met één heel groot instrument een machtspositie ten opzichte de rest van het land: de belastinginkomsten.

Visje3
Visje312 mrt. 2010 - 10:06

Wanneer Cohen gekozen zou worden komt er ook weer een zeer fatsoenlijk burger voor in de plaats... dus wees niet bang.

Visje3
Visje312 mrt. 2010 - 10:06

Respect. Dat is het eerste dat bij me op komt wanneer ik aan Wouter Bos denk nu. Respect voor de manier waarop Wouter Bos de afgelopen jaren de PvdA heeft geleid. Respect waarop Wouter Bos de laatste jaren campagne voor de PvdA heeft gevoerd. Respect voor de discussies die Wouter Bos iedere keer weer aandurfde over ieder onderwerp. Respect voor de tomeloze inzet die Wouter Bos de afgelopen jaren heeft getoond voor alles... En eer zeker heel veel respect voor de keuze die Wouter Bos maakt. Niet kiezen voor pluche, macht of aanzien, maar voor de dingen waar het leven echt om draait: familie, kinderen, je eigen leven. Dank Wouter, grote dank!!!

2 Reacties
sLinKs
sLinKs12 mrt. 2010 - 10:06

Mooi verwoord; helemaal mee eens.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2010 - 10:06

Respect voor u omdat het respect bij u boven alles staat.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Aparte reacties allemaal. Je stemt toch op een partijprogramma en niet op een persoon. De reacties van: "ik ga nu wel PvdA stemmen" en "de PvdA is mijn stem kwijt" slaan nergens op.

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor12 mrt. 2010 - 10:06

Als je op 'ideologische veren' wilt stemmen, moet je volgens de heer Kok niet meer bij de Pvda zijn. Had de PvdA nog ideologische veren gehad dan: Was Vogelaar *nu nog* minister. Was Klijnsma de (toekomstige) lijsttrekker. En was Pronk de partijvoorzitter. QED. (Chargeren? Ik??? Ik zou niet durven!)

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

"Job Cohen raakt platzak door Noord-Zuidlijn " (Parool) ?We zijn allen amateurs? verklaarde Job Cohen tegen de commissie die het zich voortslepende treurspel van de Noord-Zuidlijn onderzoekt. Ai, ai Die man is aangeschoten wild Het wordt nu een strijd tussen A'dam en de rest van Nederland. De belangrijkste vraag is echter; hoe ligt Job Cohen bij de allochtonen (4 jaar geleden stemde 80% PvdA) ? Wanneer de opponenten van Cohen slim zijn dan blijven ze hameren op de Noord-Zuid lijn die onder verantwoordelijkheid van Job A'dam naar de financiële afgrond heeft gebracht. Wellicht kan nu de SP weer opkrabbelen uit het dal.

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-["Job Cohen raakt platzak door Noord-Zuidlijn " (Parool)]- Het artikel is 2 jaar oud, en het was overdrachtelijk bedoeld. Cohen stond in het artikel voor Amsterdam. Nergens stond de schuld aan Cohen toegeschreven -[We zijn allen amateurs]- Zinnetjes uit de context betekenen in de context soms heel iets anders. Cohen doelde met "wij" op de bestuurders van Amsterdam (burgemeester en wethouders), maar de burgemeester is eigenlijk voorzitter van het college en de burgemeester dient het bestuur aan het democratisch gekozen college over te laten. -[Ai, ai Die man is aangeschoten wild]- Dat blijkt dan niet uit jouw perscitaatjes -------------- Cohen is pas burgemeester geworden nadat het noordzuid lijn project was gestart. Daarbij moet een burgemeester zich politiek terughoudend opstellen en dient hij grote projecten die door democratische meerderheden in de raad zijn gestart niet in de wielen te rijden. Wilders heeft zich op tientallen gelegenheden als fel criticus van Cohen getoond, op zijn website komt de naam Cohen tientallen malen voor. het is maar de vraag of Wilders hierop nog kan terugkomen. Dus voor de komende formatiebesprekingen is de toon al gezet. De burger die PvdA stemt heeft duidelijkheid, en dat is prima.

johnber
johnber12 mrt. 2010 - 10:06

Opgeruimd staat netjes. En dat is zeker zo bij draaikont Bos, die in niets seriues hoeft te worden genomen. Maar nu lijkt het er toch op dat hij eindelijk eens een echte beslissing heeft genomen en nog een goede ook. Eindelijk verlost van deze man die niets maar dan ook niets goeds gebracht heeft. Zo en nu eerst een kopje thee.

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods12 mrt. 2010 - 10:06

"Eindelijk verlost van deze man die niets maar dan ook niets goeds gebracht heeft." Flauwekul. Hij kreeg van vriend en vijand lof voor de manier waarop hij de financiële crisis aanpakte. Behalve natuurlijk van de Politieke Vuilspuitende Vandalen, maar hun haat jegens Wouter Bos is zo groot dat wat hij ook doet, hij wordt altijd voor hond uitgemaakt. Wat dat betreft zou jij het goed doen voor de PVV!

Stanleymessi
Stanleymessi12 mrt. 2010 - 10:06

'Zo en nu eerst een kopje thee' Met wie ? Met Cohen of Wilders!

BosHout2
BosHout212 mrt. 2010 - 10:06

Als burger moet ik Bos bedanken dan hij zich voor de publieke zaak heeft ingezet en ik gun hem van harte zijn prive-idealen. Verder vind ik Bos een van de meest overgewaarde politici: - Verkiezingen verliest hij doorgaans - Op een grote visie heb ik hem nooit kunnen betrappen; hij is met name een handig spelertje in het politieke spel - Met de financiële crisis - waar hij oh zo'n lof voor krijgt - heeft hij gewoon gedaan wat zijn ministerie hem vertelde wat hij moest doen. Niks meer en niks minder, behalve dat het de oplossing van de onderliggende problemen niet heeft opgelost en bankiers heeft gespaard.

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[behalve dat het de oplossing van de onderliggende problemen niet heeft opgelost]- Ja, dat zou mooi zijn geweest als Bos de economische crisis had opgelost.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Ferry Mingelen noemt Cohen in nette bewoordingen een sijsieslijmer, en daar ben ik mee eens.

1 Reactie
konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Toelichting?

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

En iedere keer nemen dezelfde mensen hier weer de kans waar om hun shit hier uit te storten..elke kans , ongeacht waar die vandaan komt, wordt waargenomen. De karaktermoord die hier dagelijks gepleegd wordt op mensen waar ze zelf niet aan kunnen tippen vernielt elk waardevol mens en breekt elk mens af. Hoe verhardt en bitter moet je zijn om zo tekeer te gaan? Ik hou mijn hart vast.

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[De karaktermoord die hier dagelijks gepleegd wordt op mensen waar ze zelf niet aan kunnen tippen vernielt elk waardevol mens en breekt elk mens af.]- Als ex-vice-premier kan Bos zich vast een uitstekende whiskey permitteren. Ik raad hem aan deze reacties pas te lezen wanneer hij een glas daarvan in zijn handen houdt. Dan valt meeste wel goed te plaatsen bij de personen die het uiten.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Waarom geen verkiezingen gehouden (vb. binnen een week) Ik wed dat de meeste PvdA'rs die buiten A'dam wonen het liefste Eberhardt hadden gezien. Cohen zal constant geattaqueerd worden op het Noord-Zuid lijn fiasco terwijl Wilders en Rutten lui achterover kunnen zitten en alleen maar met een theezakje hoeven te slingeren. Van een modern PvdA weer terug naar het oude PvdA. Ik denk dat de laatste vrijzinnigen die de PvdA nog rijk is (Terstall, Marcel Duyvenstein, Scheffer) gillend het pand verlaten. De SP, VVD en Wilders zullen tevreden zijn De D'66 en wellicht het CDA zullenl huiveren Rutten kan zich beter profileren tegenover Job dan tegenover Bos waarbij hij maar schril afstak. Femke zal de moderne troefkaart spelen Iets wat D'66 ook zal proberen maar Pechtold is nu de anti-Wilders troef kwijt want die kaart kan ook Cohen uitspelen dus veel allochtonen die gevlucht zijn naar D'66 zullen weer terugkeren. Ik voorspelde dat de PvdA de grootste zou worden met Bos. Met Job Cohen weet ik het niet zo zeker. Te A'dams Te veel de exponent van pappen en nathouden En gigantisch beschadigd door de Noord-Zuid lijn. Even een vraagje Stel dat de PvdA het toch goed En een regering mag vormen (wellicht met CDA en VVD) Zou Bos dan terug kunnen/mogen/willen komen als minister van Financiën. Bos was het uithangsbord van de PvdA Ik had gehoopt dat Hamer zou aftreden. Kortom Heel erg jammer dat Bos weg is En heel erg jammer dat Eberhardt van de Laan het niet geworden is maar de slappe Cohen. Maar ik ben niet geheel negatief over Cohen. Ik heb nog ooit een praatje met hem gemaakt, het was een beminnelijke en warme man. Een prima mens.

2 Reacties
Kappasnor
Kappasnor12 mrt. 2010 - 10:06

Nu ben ik geen PvdAer, maar Klijnsma lijkt mij geschikter dan van der Laan.

Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[Cohen zal constant geattaqueerd worden op het Noord-Zuid lijn fiasco ]- Waarom?

paulvr2
paulvr212 mrt. 2010 - 10:06

Jammer, ondanks het feit dat hij me veel te rechts was verdiende hij toch respect. De manier waarop Cohen Amsterdam meent schoon te moeten maken toont dat hij wel beter bij de zedenmeesters van het CDA zal passen. Maar of we daar nu blij om zouden moeten zijn???

1 Reactie
objectivist
objectivist12 mrt. 2010 - 10:06

Ja inderdaad een terechte opmerking.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Typisch een voorbeeld van "old school ' politiek. Bos treedt af en heeft zijn opvolger al gekozen en die race is dus al gelopen ( hoezo democratie ). De opvolger van Cohen is ook al bekend : Guusje ter Horst wordt burgermeester van Amsterdam .Wel erg toevallig immers dat zij recent aangaf niet beschikbaar te zijn voor een Tweede Kamer zetel. Met Cohen in een nieuw kabinet , zal het geheime wapen voor de integratiediscussie , zo succesvol toegepast in Amsterdam, nu landelijk ingevoerd gaan worden : we gaan massaal theedrinken om "de boel bij elkaar te houden ". En Wouter? Wouter wordt binnen nu en drie maanden gelanceerd als opvolger van Nout Wellink. Een leuke en relaxte baan met een meer dan uitstekend salaris. Is een iets chiquere vorm van zakkenvullen als zijn voorganger Wim Kok, die dat deed door enkele vette commissariaten binnen te harken ( ING, AirFrance en Shell ) , alwaar hij enkele schrijnende gevallen van onderbetaling ruimhartig heeft weten goed te maken : voor zichzelf en voor de topbestuurders. We hadden daar vroeger een mooie naam voor : exhibitionistische zelfverrijking ! En dat andere woord : kiezersbedrog ?

4 Reacties
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[Bos treedt af en heeft zijn opvolger al gekozen en die race is dus al gelopen ( hoezo democratie ).]- Uiteindelijk beslist het congres, dus er volgt wel degelijk een democratisch besluit

konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Zie jij daar een complot Marius?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods12 mrt. 2010 - 10:06

Als je gaat hebben over partijdemocratie dan spant Wilders toch echt de kroon in negatieve zin. Wilders is alleen naar de buitenwereld toe een democraat. Hoezeer hij dat intern niet is blijkt uit het commentaar van Bart Jan Spruyt, mede-oprichter van de PVV en lid van de Edmund Burke Stichting, een rechts-conservatieve denktank in Nederland. Spruyt: "Wilders wil alles zelf in de hand houden. Zijn verzet tegen inhoudelijke verbreding gaat gelijk op met zijn verzet tegen personele verbreding. Hij wil geen concurrenten, maar omringt zich met mensen die loyaal zijn aan zijn partij 'Ik Geert Wilders'. Hij vond het aanvankelijk ook niks om de naam Groep Wilders te veranderen in Partij Voor de Vrijheid. Dat hij niet meedeed aan de Statenverkiezingen (en nauwelijks aan de Gemeenteraadsverkiezingen) past bij zijn vrees de regie kwijt te raken. Voor zijn besluit om geen echte vereniging op te richten, niet te kiezen voor subsidie en geen wetenschappelijk bureau te willen, geldt hetzelfde. Dat zou een kantoortje zijn geworden waar hij geen totale greep op heeft. Het heeft allemaal met elkaar te maken."

Xavio
Xavio12 mrt. 2010 - 10:06

Weet je misschien ook al wie er wereld kampioen voetbal wordt? Hoeven we tenminste niet meer te kijken.

Eelco22
Eelco2212 mrt. 2010 - 10:06

Bos was in de PvdA een realo (milieu, verzorgingsstaat, financiele vraagstukken) en in dat opzicht een volwaardige gesprekspartner voor D'66 en VVD. Wat dat betreft is het jammer dat hij de politiek verlaat. Met Cohen krijgt Nederland weer een ouderwetse sociaal-democraat aan het roer: veel zalvende woorden om allerlei uitwassen in onze multiculturele heilstaat goed te praten dus. De PvdA maakt met Cohen in elk geval een ruk naar links. Hij is bovendien ook acceptabel voor veel kiezers van D'66 en Groen Links. Uit oogpunt van public relations is dit overigens wel slim van de PvdA. Cohen is 'dikke maat' met Hilversum. Onze zogenaamde onafhankelijke publieke omroep zal niet nalaten om bruggenbouwer Cohen te bewieroken.

2 Reacties
konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Cohen heeft nimmer 'een uitwas goedgepraat'. Waarom meteen over uitwassen hebben en niet over alles wat er wel goed gaat - want dat is zoveel meer! Zo wordt een klimaat geschapen waar we allemaal ongelukkig van worden. Nou ja..... bijna allemaal.

Leodeondernemer
Leodeondernemer12 mrt. 2010 - 10:06

Het lijkt me vooral dat Cohen een makkelijke schietschijf is voor de PVV. De boel bij elkaar houden en theedrinken etc....

jvkessel
jvkessel12 mrt. 2010 - 10:06

Een flagrante schending van de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging Partij van de Arbeid te Amsterdam. Leden kunnen zich tot 17 maart 2010 kandidaat stellen als Kamerlid, respectievelijk lijsttrekker. Dit kan je toch nog onmogelijk serieus nemen. Zo geven politici kennelijk hun kinderen les in de politiek: het is een compleet mediacircus en je mag wekenlang van alles onder de pet houden en het land achterlaten met een miljardenrekening richting banken waarvoor je. Enfin, laat maar. Bij de SP kiest de Tweede Kamerfractie de lijsttrekker, het congres koopt er evenmin straaljagers. De beste Biotex, de beste reclame maakt tot nog toe Wilders, want hij krijgt zijn haar immers witter dan wit. Een leden van een politieke partij hebben de dames en heren in Den Haag en Amsterdam kennelijk geen enkele behoefte meer, terwijl de leden van een afdeling toch de basis vormen van elke normaal functionerde politieke vereniging in Nederland en daarbuiten.

1 Reactie
konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

De kandidaatstelling is nog open tot 17 maart hoor. Flagrante schending?

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Laatste politiek draai van Bos zullen we maar zeggen.

2 Reacties
konijn2
konijn212 mrt. 2010 - 10:06

Is je baan opzeggen nu ook al draaien?

cengiz66
cengiz6612 mrt. 2010 - 10:06

waarom wil men maar niet accepteren dat het zogenaamde draaien van de heer Bos een bedenksel is van de spindoctor(s) van het CDA waarvan inmiddels na onderzoek is komen vast te staan dat er geen gronden waren voor deze karakterisering. probeer zelf eens een mening te vormen in plaats van het papegaaien van deze verkiezingsretoriek. Hij zal ongetwijfeld fouten hebben gemaakt (wie niet die handelt), maar hij heeft zich in ieder geval altijd zeer fatsoenlijk gedragen in het publieke debat, in tegenstelling tot andere parlementariërs.

rgeurtsen
rgeurtsen12 mrt. 2010 - 10:06

Ik ben ontroerd.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2010 - 10:06

Even op je kop gaan staan, dat helpt tegen ontroerd zijn. Zeggen ze. Maar goed, je kan het altijd proberen.

WilliamP
WilliamP12 mrt. 2010 - 10:06

Ditis het beste nieuws voor de PvdA sinds jaren, uh sorry, voor Nederland. Als er 1 iemand is die Wilders aan kan dan is het Cohen wel. Eindelijk een charismatisch iemand die Nederland weer op het juiste pad kan krijgen. Ik ga mij meteen weer aanmelden als PvdA lid. Yes, we can!!

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods12 mrt. 2010 - 10:06

Ik help het je hopen, maar dan moet-ie natuurlijk wel afstappen van de theedrinkcultuur, en wel wat meer te bieden hebben dan "*desnoods* de gympen afpakken van jeugdige criminelen". Want anders wordt het prijsschieten voor Wilders!

meijerlahn
meijerlahn12 mrt. 2010 - 10:06

Ik ben het met je eens. Toch vind ik het jammer dat Bos weg gaat.Ik had wel wat met hem. Maar Cohen is natuurlijk niet te overtreffen. Hopelijk is hij degene die het politieke klimaat weer een beetje gezond kan maken. Want dat is op het ogenblik (met dank aan Wilders) behoorlijk verziekt. (Ik luister nu naar radio 1. Wilders wordt geinterviewd. Z'n nieuwe slachtoffer is al weer de klos.) Daar gaan we weer. Ik hoop dat Job Cohen hier een adequaat antwoord op weet. Want ik word hier kotsmisselijk van.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Op zich zou het natuurlijk wel aardig zijn als Cohen als premier zou worden geconfronteerd met zijn eigen wetgeving over het uitzetten van asielzoekers en andere illegalen.

1 Reactie
jessevanoort
jessevanoort12 mrt. 2010 - 10:06

U geeft blijk van weinig historisch besef: met name Cohen is nou nét de architect van het huidige asielbeleid!

regenhond
regenhond12 mrt. 2010 - 10:06

Zijn rol was uitgespeeld. Eindelijk kan hij nu het bedrijfsleven in om lekker geld te gaan vangen. Het bankwezen zal hem met open armen binnenhalen.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods12 mrt. 2010 - 10:06

Misselijk commentaar, als je ziet hoe moeilijk Wouter Bos het er mee had tijdens de persconferentie, en als je ziet dat zijn vrouw hem voor het blok heeft gezet (bron: Ferry Mengelen).

trujac
trujac12 mrt. 2010 - 10:06

Ik geloof best dat het privéleven van Bos een grote rol heeft gespeeld bij deze beslissing. Toch denk ik dat hier ook een richtingen strijd binnen de partij meespeelt. De Joop Den Uyl lezing van Bos is bij neo-liberale vleugel onder leiding van Timmermans en de zijnen slecht gevallen. Het lijkt er nu op dat deze neo-liberale vleugel voorlopig het pleit heeft gewonnen. Met Cohen aan het roer zie ik de toekomst van de PvdA somber in, deze aardige man heeft zich in het verleden te veel aan het multi-culturalisme verbonden. Wilders zal dat ongetwijfeld uit gaan spelen. Jammer dat het zo gelopen is.

1 Reactie
Tjalling2
Tjalling212 mrt. 2010 - 10:06

"Met Cohen aan het roer zie ik de toekomst van de PvdA somber in, deze aardige man heeft zich in het verleden te veel aan het multi-culturalisme verbonden." Maakt dat wat uit dan m.b.t. de PvdA-achterban? Die willen namelijk duidelijkheid en met Cohen heb je een duidelijke tegenpool t.o.v. Wilders. Duidelijker als Bos in ieder geval die zich maar iets te vaak liet adviseren door dwaallichten als Eddy Terstall. Enige minpuntje van Cohen, zoals Frederik als schreef, is dat geval met Oudkerk. En ondanks dat een corrigerende opmerking van Cohen ontbrak het was toen toch Oudkerk die zijn boekje te buiten ging

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Ik heb nog niet alle reacties gelezen, dus misschien had iemand dit ook al geopperd maar: Na Agnes volgen andere grote leiders die consequentie trekken uit het verlies van zetels voor een partij. Ik ben benieuwd wie nog meer de eer aan zichzelf laat. Kant, Eurlings, Marijnissen, Bos en in zekere zin ook van Mierlo, ze laten een leegte achter die niet makkelijk in te vullen is. Kortom, alle grote politieke leiders weg behalve Balkenende. Behalve Balkenende, behalve Balkenende. Als ik het maar genoeg herhaal lost hij misschien op. Verder: Ik heb niks met Bos, maar of Cohen in staat is die kar in drie maanden trekkende te krijgen in de plaats van Bos...? Nee, het angstig vermoeden rijst bij mij dat het de CDA met de PVV en de VVD worden. Gecondoleerd bij voorbaat.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten12 mrt. 2010 - 10:06

Kop op Helma. 'Wij' hebben Emile. ; )

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

De PvdA apparatsjiks hebben gekozen voor conservatisme en multiculturalisme en de realistische progressieve lijn Eberhardt van der Laan verlaten. Nederland zal meer dan ooit gepolariseerd raken met deze 'bruggenbouwerr' Een gemiste kans Eberhardt had echt bruggen kunnen bouwen en echt een fundament kunnen leggen tussen links en rechts. Deze knaap ligt goed bij vrijwel iedereen behalve de meest rabiate figuren. Job Cohen zal altijd geassocieerd worden met theedrinken, pappen en nathouden, het afpakken van gympies van gewapende roofovervallers en het debacle van de Noord-Zuid Lijn. Nederland is de grote verliezer geworden. Een uitstekende en integere Bos wordt vervangen door pickwick Job, onderwijl een kans voor open doel missende: Eberhardt van der Laan. Laten we hopen dat er een wonder geschiedt en Eberhardt alsnog op het schild wordt geheven anders bereidt u voor op PvdA-CDA-VVD.

2 Reacties
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[Nederland zal meer dan ooit gepolariseerd raken met deze 'bruggenbouwerr']- Ik denk toch echt dat het polariseren door een andere politicus dan Cohen of v/d Laan plaatsvindt. je mag zelf raden wie.

matthea
matthea12 mrt. 2010 - 10:06

Misschien kan Eberhardt burgemeester van Amsterdam worden? Hij heeft verstand van stedenbeleid, dus daarom hoort hij in de mooiste stad van Nederland aan het roer te staan, toch?

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Zelfs Wilders noemt Marokkaanse raddraaiers 'tuig!' en niet Kut-Marokkanen. Waarschijnlijk was dit de meest vuige uitspraak ooit in de geschiedenis van de politiek. En Cohen stond erbij en lachte vrolijk mee. De media heeft zich nu en masse achter Cohen geschaard. Maar dat kan ook averechts werken (zie bv. stemming bij Europese verkiezingen). Jammer we hebben gekozen voor stilstand en achteruitgaan ipv. een stap voorwaarts te maken.

3 Reacties
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[Marokkaanse raddraaiers 'tuig!' en niet Kut-Marokkanen]- Het is alweer acht jaar geleden dat Oudkerk zich de term kut-Marokkanen liet ontvallen. Tijd vliegt, en het geheugen wordt minder. Overigens had Oudkerk zich wel hiervoor verontschuldigd, Wilders niet.

meijerlahn
meijerlahn12 mrt. 2010 - 10:06

leg eens uit wat je bedoelt met die stap voorwaarts maken. Op elke hoek van de straat een agent of zo? Elkaar alleen nog maar voor verrotte vis uitmaken?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2010 - 10:06

Even voor de duidelijkheid, dat is geen Marokkaans tuig maar Nederlands tuig van Marokkaanse afkomst, u maakt van hun hier tuig en niet Marokko.

BosHout2
BosHout212 mrt. 2010 - 10:06

Zou wel verfrissend zijn voor Amsterdam als daar nu eens niet automatisch weer een Pvda-burgemeester komt. De stad is aan wat anders toe, dat hebben de verkiezingen wel duidelijk gemaakt. De ondemocratische baantjescarrousel gaat nu weer starten met al die werkloze politici. Hoop dat Joop dat goed volgt, zeker ook bij het CDA.

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[De stad is aan wat anders toe, dat hebben de verkiezingen wel duidelijk gemaakt.]- De PvdA is als grootste partij uit de stembusuitslag gekomen, bijna twee keer zo groot als de nummer 2.

daniel565
daniel56512 mrt. 2010 - 10:06

Heel slim gedaan. De Pvda moest uit dit kabinet weg om de verkiezingen überhaupt te kunnen overleven. Door deze meesterzet zouden ze 'm zelfs kunnen winnen. Wouter Bos was ooit eens leuk jong en fris, maar nu zijn we hem een beetje moe. Alles wat ie zegt, of het nou waar is of niet, klinkt als een leugen. Met hem verdwijnt ook de nasmaak van de val van het kabinet. Ik ben geen Pvda stemmer of een fan van Job Cohen (en zal dit ook niet worden), maar dit is een hele verstandige zet. @Rouane Rabbit "Ik denk toch echt dat het polariseren door een andere politicus dan Cohen of v/d Laan plaatsvindt. je mag zelf raden wie." Je vergist je daarin. Wilders is niet de oorzaak, hij is een symptoom. Zolang men dat weigert te begrijpen zal er na een Fortuyn een Wilders komen en na Wilders weer iemand anders. Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik had liever Fortuyn dan Wilders en ik maak me ernstige zorgen wat er na Wilders komt. Als je de problemen aanpakt die Wilders veroorzaken dan komen we ergens. Als je echter Wilders gaat bestrijden zonder je die problemen eigen te maken maak je 'm alleen maar groter. Met dat laatste zijn we nu al jaren bezig en de PVV is inmiddels de grootste partij. Wat is je doel? Een absolute meerderheid voor Geert Wilders?

1 Reactie
Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[Wilders is niet de oorzaak, hij is een symptoom. ] Het is dus aan de andere partijen om het probleem achter dat symptoom op te lossen. Inmiddels is er een en ander veranderd sinds Fortuyn. -[maar ik had liever Fortuyn dan Wilders]- Fortuyn had ook hele rare ideeën, men is dat een beetje vergeten bij wat Wilders presteert. Ik ga ze ook niet opsommen. Maar neem gerust van mij aan dat met name de Rotterdamse ondernemers in de havens en transport sector erg verontrust waren over Fortuyn. Fortuyn slaagde er verder ook niet in om de juiste mensen te verzamelen. Noch in de politiek, noch in zijn financiers. Maar goed, Fortuyn is al zolang passe, de problemen lagen toen anders, die discussie vind ik niet zo interessant.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

Job Cohen premier van Nederland en Geert Wilders burgemeester van Amsterdam. Hoe ironisch kan het leven soms zijn..

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2010 - 10:06

Eerst even wachten wat de rechter zegt.Wilders is nog steeds verdacht van strafbare feiten Discriminatie in Nederlanmd is een misdrijf, wist u het niet?

Frank Straathoff
Frank Straathoff12 mrt. 2010 - 10:06

Het kwam even bij me op... zou Wouter de vriendin van Camiel zijn? Het gaat goed uitwerken voor de PvdA dat Bos vertrekt. Hoewel ik het inhoudelijk niet vaak met hem eens was, is het zonde dat hij gaat. Als vvd'er kan ik niet anders zeggen dat hij de bankencrisis gewoon goed en krachtig heeft aangepakt. Met name zijn perfecte communicatie, ook richting z'n vijanden, hebben mij altijd mild over Bos doen stemmen. Job Cohen vind ik een heel ander verhaal. Als boegbeeld van het multiculti-drama moet ik het nog maar eens zien. Z'n timing om te vertrekken is wel heel handig, zeg maar zo vlak voordat de NZ-lijn beerput écht open gaat.

1 Reactie
Joeri2
Joeri212 mrt. 2010 - 10:06

Dat je als vvd-er het zo goed met Bos kan vinden maakt het juist zo sterk dat ie vertrekt.

damrov
damrov12 mrt. 2010 - 10:06

de wijze waarop de opvolging bij de pvda geregeld wordt is bepaald niet democratisch te noemen. achterkamertjespolititek zoals we dat van de pvda gewend zijn. en dan maar klagen over het gebrek aan democratie bij de pvv..

7 Reacties
Joeri2
Joeri212 mrt. 2010 - 10:06

Bent u nu voor of tegen achterkamertjes politiek? Dat wordt me niet helemaal duidelijk uit uw commentaar. Het lijkt er een beetje op alsof u er tegen bent als de PvdA het doet en ervoor als de Pvv het doet, begrijp ik u zo goed?

Barco22
Barco2212 mrt. 2010 - 10:06

Als er in Nederland geen achterkamertjes zouden zijn dan pas zou het land echt onbestuurbaar zijn. Mensen die van de achterkamertjes afwillen overschatten zichzelf als TE belangrijk. We zijn gebaat met uitkomsten van deze politiek waar we iets aan hebben in plaats van dat we ons ongenuanceerd met het hele proces gaan bemoeien. Overigens gelden op hetgeen hierboven vermeld is imo wel uitzonderingen en daarbij gaat het in ieder geval om grote zaken als die van oorlog en vrede.

Klaas2
Klaas212 mrt. 2010 - 10:06

-[de wijze waarop de opvolging bij de pvda geregeld wordt is bepaald niet democratisch te noemen.]- Je weet er niet zoveel van, en je doet uitspraken zonder je te informeren, dat blijkt. Maar goed, zo heeft iedereen wat. Soms echter, zit het antwoord in kleine details, lees dit zinnetje uit de tekst waarop je reageert en probeer te achterhalen hoe het werkelijk zit, succes! "Later op de dag bevestigde Cohen dat hij kandidaat-lijsttrekker is" Hoe hebben ze dat bij de PVV geregeld?

Lieke Meester
Lieke Meester12 mrt. 2010 - 10:06

Toch niet zo goed opgelet denk ik , misschien net even te vroeg je reactie hier neer gezet . tot komende woensdag kan iedereen zich als mede kandidaat presenteren.

Lieke Meester
Lieke Meester12 mrt. 2010 - 10:06

Deze tijd vind ik indrukwekkend , wat een veranderingen . Het zijn bewogen dagen , een groot man is niet meer en dan bedoel ik natuurlijk Hans van Mierlo , twee mensen stappen op en een oude bekende komt terug . roerig allemaal . Wat moeten we toch snel omschakelen. Ik ben benieuwt hoe de nabije toekomst er uit zal zien.Cohen Zal het op eigen wijzen doen , niet slechter ,iedereen die in de kamer of in de regering zit is als nieuweling binnen gekomen en wat dat aangaat heeft Cohen enige ervaring .

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag12 mrt. 2010 - 10:06

bij de pvda hebben de leden wel het laatste woord. De PVV heeft niet eens leden! Laat staan dat ze wat te zeggen hebben... En ja dat ze geen nee zeggen lijkt me logisch. Cohen is de man die de PvdA er nu bovenop kan helpen. En schreeuwer Wilders op zijn plek kan zetten.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 mrt. 2010 - 10:06

Svetan, Als jij je zo stoort aan de ondemocratische manier waarop de opvolging bij de PvdA is geregeld, meld je aan als lid en doe er wat aan. Als jij je zo stoort aan het gebrek aan democractie bij de PVV, meld je aan als lid en doe er wat aan. Eeh, oh nee sorry, dat mag je niet.....

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2010 - 10:06

En nu schijnt Guusje ter Horst zich op te werpen als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Wie? Guusje ter Horst! Arm Amsterdam...

1 Reactie
Lieke Meester
Lieke Meester12 mrt. 2010 - 10:06

Guusje zelf heb ik er nog niet over gehoord , het vooral andere die haar naam noemen .