Joop

Wouter Bos: Europa koopt dure tijd

  •    •  
10-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
WouterBos.jpg
Femke Halsema: 'Prettig, kalme uitleg van Wouter Bos over ingewikkelde Euro-crisis is een verademing bij alle pro/anti-Europese verontwaardiging & retoriek'
“De crisis is nog lang niet opgelost”, aldus Wouter Bos, minister van Financiën ten tijde van het begin van de kredietcrisis in 2008. De verdragen die donderdagnacht zijn gesloten zullen nog tot grote onzekerheid leiden. In Pauw & Witteman zei hij vrijdagavond dat Europa tijd aan het kopen is, een dure oplossing. Van Griekenland verwacht hij dat het land uiteindelijk zelf uit de euro zal stappen. Italië is echter een veel groter probleem.
Het grootste probleem is dat de markt nog steeds denkt dat als wij Italië kapot gaan speculeren, Europa is staat is de klap op te vangen, maar dat gaat de EU niet lukken omdat het noodfonds te klein is”, zei hij gisteravond in Pauw & Witteman.
Bos denkt dat het fonds zeker gevuld moet worden met tussen de 2000 en 3000 miljard euro. Nu zit er in het fonds zo’n 800 tot 900 miljard.
Bos werd de afgelopen week twee keer verhoord door de commissie-De Wit. Volgens hem lag er geen draaiboek klaar voor een crisis van grote omvang, maar is er ‘adequaat’ gehandeld door ING van de ondergang te redden en ABN Amro en Fortis Nederland te nationaliseren.
Aan tafel gaf Bos nog een uitgebreide uitleg over het ontstaan van de ingewikkelde euro-crisis en waagde een poging uit te leggen waar de pro- en anti-Europese verontwaardiging vandaan komt. Volgens hem is er nog steeds sprake van een generatiekloof. “Mijn generatie is geboren toen Europa alles al had geregeld.” Daardoor valt het voor zijn generaties en die daarna soms moeilijk te begrijpen waarom destijds bepaalde keuzes zijn gemaakt.Ook zei hij anti-euro populisten het debat alleen nog maar ingewikkelder maken. 
Femke Halsema, oud-fractieleider van GroenLinks was opgelucht met deze uitleg:
Prettig, kalme uitleg van Wouter Bos over ingewikkelde Euro-crisis is een verademing bij alle pro/anti-Europese verontwaardiging & retoriek”, twitterde ze.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

JanB2
JanB210 dec. 2011 - 15:15

Ik had deze man, ofschoon PvdA*, graag op financien gezien. * De PvdA is wat mij betreft een partij die te ver van zijn sociaal democratische wortels is geraakt en zich teveel aan het neoliberalisme heeft gecommiteerd.

stuur47
stuur4710 dec. 2011 - 15:15

Zo is. Als er eentje is die goed en ter zake deskundig inzicht heeft dan is het Wouter Bos wel. Wij mogen blij zijn met Wouter. De gedoogcoalitcie rommelt maar een beetje in de marge en komt met oplossingen die als laag hangende appelen worden gepresenteerd. Lekker makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan die 130 km/u. De hoge stam appelen wordt een ander verhaal. Het CDA kwakkelt aan alle kanten en de pvv is in populistische zin markant aanwezig maar is in constructieve zin marginaal. Hoe nu verder? Het blijkt nu dat de PvdA, onder leiding van Job Cohen het meest evenwichtige programma heeft voor Nederland. Daar kan Nederland rustig op voortbouwen. Op naar een beter en stabiel Nederland. Interessant zijn wellicht de komende verkiezingen. De pvv zal zeker als grote winnaar uit de bus komen. Dan is het duidelijk dat de pvv het voortouw moet gaan nemen en met al zijn deskundigheid in hun midden de kar moet gaan trekken. Dat wordt pas interessant.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder10 dec. 2011 - 15:15

Goed van Wouter Bos. Jammer dat de regie zo slecht is. Al die snelle beeldwisselingen zijn erg irritant als iemand aan het woord is.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder10 dec. 2011 - 15:15

De grootste vergissing die de mens gemaakt heeft is de uitvinding van de spreadsheet.

ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

Wouter Bos is een prettig persoon en politicus. Uit de actieve politiek kan en mag hij uitgebreider analyseren. Een steunfonds van € 3000 miljard, waar vooral noord Europa voor garant staat? Jammer dat Paul Witteman daar niet op doorvraagt, wat dat exact betekent in aansprakelijkheid voor Nederland in EUro's. Grote vraag der vragen blijft: waarom hebben de DNB, MIn FIn en ECB de banken en EUro crisis niet zien aankomen? Ik vermoed dat alle bank- en overheidsfinanciën toezichthouders en controleurs, belang hadden in maximaal rendement en lenen tegen 0%. Belangenverstrengeling van de eerste orde. De schaalgrootte van de domino problemen en schaduwboekhouding is domweg te groot om ze niet op te merken als controleur.

msj_meijerink
msj_meijerink10 dec. 2011 - 15:15

Kunnen wwe Kees Jan nog inruilen voor Wouter, dan zie ik een positieve uitkomst bij de crisis sneller gebeuren dan nu!

Nossie2
Nossie210 dec. 2011 - 15:15

Je zou toch denken dat het toch een achter gehaalde politiek is dat je alle problemen met geld kunt oplossen. Schijnbaar lijkt dat besef er bij velen niet te zijn laat staan te komen.

JoopSchouten
JoopSchouten10 dec. 2011 - 15:15

Duidelijke uitleg. .... Wouter was wel kritsch over de aandelenhandel en speculatie maar niet over het neoliberale systeem zélf.

ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

De EU zit in een politieke crisis, onzekerheid blijft bestaan of landen wel echt hun soevereiniteit willen opgeven, om een echte fiscale en politieke unie te bouwen. Ondertussen worden noodfondsen opgericht die onverantwoord hoge risico's neerleggen bij belastingbetalers. Vicieuze circel naar een economische depressie. Overheden spannen samen met banken om de rente laag te houden op schulden. Wie conttroleert de DNB, ECB en de ministeries van Financiën? Hoe kan het zijn dat rente zo laag staat bij zoveel vraag naar krediet?

Cinema2
Cinema210 dec. 2011 - 15:15

Ach Bos kan nu volop zijn verhaal doen, hij zit nu niet meer midden in het strijdgewoel. Ik ben het wel met Femke Halsema eens. Prettig om nu zijn mening te horen!

trujac
trujac10 dec. 2011 - 15:15

Het noodfonds uitbreiden naar 3000 miljard, dat is juist het doel waar op speculanten volgens mij op uit zijn. Als dat eenmaal verwezenlijkt is kunnen banken en lakse overheden onbeperkt graaien uit die pot. Stel je hebt als financiele instelling voor 1 miljard aan Italiaanse obligatie die niets waard dreigen te worden, dan wil je best en gokje wagen en paniek zaaien in Euroland. Speculanten weten dat overheden voor hun financiering afhankelijk zijn van de financiele markt, dat is een van hun inkomsten bronnen. Door die landen te steunen via een fonds is de toekomstige inkomstenbron van speculanten en hun huidige uitstaande leningen aan die landen verzekerd. Speculanten zijn volgens mij in de eerste plaats de banken zelf die via tussen personen de boel verzieken. Banken hebben immers niets te winnen uit lege staatskassen van failiete landen. Daarom zetten ze de EU onderdruk wetende dat een EU van failiete staten geen toekomst heeft. In feite zetten ze politici voor het blok.

Winston2
Winston210 dec. 2011 - 15:15

Bos is ook begonnen met het "langzaam laten wennen" (met dank aan Anja Lodewijks :-)) aan de ESM-dictatuur. Hij en andere parlementsleden in Europa beweren dat het ESM, dat voorligt ter ratificatie in elk der parlementen en in 2013 in de plaats moet komen van het tijdelijke noodfonds EFSF, "niets voorstelt". Volgens artikel 8 van het ontwerpverdrag, dat al is ondertekend door Rutte en De Jager, zal het startkapitaal van het ESM 700 miljard euro bedragen (aandeel Nederland bijna 50 miljard), maar de 'Gouvernementsraad' (het politieke orgaan van het ESM) kan volgens artikel 10 zelfstandig besluiten om dit kapitaal onbeperkt te verhogen. Deze beslissing wordt, volgens artikel 4, genomen met een "gekwalificeerde of gewone meerderheid van stemmen". Wat dat ook betekent, Nederland heeft dus in ieder geval geen Veto meer om dat eventueel tegen te gaan. Conform artikel 9 is Nederland dan ook nog verplicht haar aandeel binnen 7 dagen (!!) te voldoen. Er wordt al gesproken, ook door Bos in dit slappe gesprek, over verhoging naar 2000 of 3000 miljard, dus de rekening voor Nederland kan oplopen naar 200 miljard. Binnen 7 dagen te voldoen. Door de belastingbetaler. Die bedragen zijn overigens niet bedoeld, zoals de liegende Bos beweert, als "zwaar geschut om elke onzekerheid in de markt weg te nemen", nee, die bedragen worden genoemd omdat die nodig zullen zijn Italië, Spanje en Ierland te "redden". Wie een beetje Duits kan, kijk even dit filmpje: http://www.welt.de/wirtschaft/article13588084/Video-enthuellt-verborgene-Ziele-der-Euro-Rettung.html Lees hier de tekst van het ontwerp verdrag: http://www.peter-bleser.de/upload/PDF-Listen/E-Mail-Info_Eurostabilisierung/Entwurf_Vertrag_ESM.pdf En snap dat Bos zit te liegen als hij zegt dat ESM "niets voorstelt". Dat zal in alle parlementen ook beweerd worden: het is geen nieuwe regel, enkel een strengere handhaving van reeds gemaakte afspraken... Nee, dit, beste mensen, is de volgende nagel in de doodskist van de democratie. O ja, teken hier een petitie tegen ratificatie: http://petities.nl/petitie/het-esm-verdrag

lancelot2
lancelot210 dec. 2011 - 15:15

Was het niet Wouter Bos die riep in 2008?: wij krijgen geen last. ;-) Dus.........................

AlbertRichie
AlbertRichie10 dec. 2011 - 15:15

De beste ministerpresident die Nederland nooit gehad heeft.

ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

Toevallig' dat in een decennium van ongekend lage ( interbancaire ) rente, 2001-2011 de bancaire en staatsschulden de pan uitrijzen? Toevallig, dat de FED de schaalgrootte van steunoperaties aan ook NL banken geheim houdt? ( 7.700 miljard dollar tegen soms 0,01% rente', tussen 2007-2010) bron NRC 8 december 2011. Banken en overheden zijn 2 handen op 1 schuldenbuik. Verweven in een complot om de rente laag, schulden hoog te houden voor maximaal economisch gewin. Helaas op verborgen schaalgrootte risico van belasting betalers.

Joaquim
Joaquim10 dec. 2011 - 15:15

Hier een werkelijk interessante uitleg van de economische crisis van een andere ex-politicus. Verrassend genoeg van George Papandreou: http://www.democracynow.org/2011/12/9/exclusive_ex_greek_pm_george_papandreou

frankie50
frankie5010 dec. 2011 - 15:15

Beste Mohammed Dareisalaam, Als ik U goed begrijp is de ECB en daardoor alle belastingbetalers in de eurozone nu ook mede eigenaar geworden van de schulden van die landen in de eurozone, en die schulden worden weer gefinancierd door de banken die dezelfde schulden aan de ECB van de hand doen?

JoopSchouten
JoopSchouten10 dec. 2011 - 15:15

Winston schreef 10 december 2011 23:05 dat "wie betaalt bepaalt" niet democratisch is. Dat klopt vanzelfsprekend. 'Loonslaven' betalen immers de rekening. Hij zette mij toen aan het denken over een juiste definitie van het woord 'Loonslaven'. Met gebruikmaking met enkele zinsneden van Winston's woorden kwam ik op het volgende: 'Loonslaven zijn burgers die individueel of als collectief als onderpand fungeren voor 'leningen' die een staat is aangegaan en wettelijk verplicht zijn de schulden die ons door 'de elite' zijn opgedrongen te betalen middels productiviteit en loonbelastingen.' Misschien moet dit worden aangevuld of gecorrigeerd? Dan sturen we het naar Van Dale.

pietdevries2
pietdevries210 dec. 2011 - 15:15

Er is niets ingewikkelds aan de euro crisis. De euro is ingevoerd met afspraken over sluitende begrotingen die aan de laars zijn gelapt, en vrijwel, of geen enkele, ik ken geen voorbeeld, politicus heeft aan de noodrem getrokken. Zelfs zei Wellink een paar dagen geleden bij de parlementaire onderzoekscommissie 'dat DNB twee jaar geleden de euro crisis niet zag aankomen'. Een kind kan begrijpen dat iemand die boven z'n stand leeft, voortdurend geld leent om te leven, op een zeker moment geen geld meer kan lenen, voor een land geldt precies hetzelfde. Hoe het mogelijk is dat onze politici, zowel die in Brussel als die in Den Haag, en onze nationale toezichthouder niets gedaan hebben/ heeft, mij is het een raadsel. Wie boven z'n stand heeft geleefd moet op de blaren zitten. En dat is nog niet zo eenvoudig, omdat in alle landen met te grote overheidsschulden de gewone man het idee heeft dat de bovenlaag heeft geprofiteerd, en de gewone man de rekening krijgt gepresenteerd. Vandaar alle, kostbare, stakingen. De uitspraken dat de euro zo goed is geweest voor de Nederlandse export neem ik met een grote schep zout, in de EEG tijd was er geen enkel beletsel voor export naar, en import uit EEG landen, en toen was er geen euro, waar we nu de rekening van gepresenteerd krijgen. Het is natuurlijk mogelijk dat wij als flutlandje gewoon geen keus hadden, mee moesten doen.

ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

Twee Engelse komieken waren in tegenstelling tot BOs en Wellink, wel op de hoogte van de misstanden in de financiële sector. Februari 2008: Satire over een investment bankier. Bird and Fortune - Subprime Crisis youtube.com/watch?v=mzJmTC…

ErnsTT2
ErnsTT210 dec. 2011 - 15:15

[Samengevat: je hebt geen slechte mensen nodig om een beroerd systeem in stand te houden.] Nee, je hebt alleen maar een Kabinet van VVD en CDA nodig, met mensen zoals jij aan de knoppen... Dat helpt het land wel naar de knoppen :-( http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/11/29/najaarsnota-2011/najaarsnota-2011.pdf Het Emu tekort is in de korte tijd dat je vrienden de Schatkist mogen plunderen van jou opgelopen van 3,6% BBP naar 4,5% BBP. Een verslechtering van de staatshuishouding van bijna 30% !

ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

Europa is verdeeld: Democratie in de EU? Duitsland en Frankrijk trekken de macht naar zich toe/ Update: http://fd.nl/economie-politiek/143329-1112/frans-duitse-machtsgreep-in-nieuw-europees-pact Europa voert een kansloze asymetrische oorlog met de financiële wereld. Press conference, European Parliament, Brussels - 01 December 2011 Crisis: Who is Pulling the Strings? http://www.youtube.com/watch?v=rgzu9FRCw8Y&feature=player_embedded# HET ZIJN DE BANKEN, SUKKELS! Volgens Ewald Engelen bezuinigt de regering enkel om de bankenschulden af te betalen. Waarom komen de banken daar mee weg? http://www.ftm.nl/copypaste/het-zijn-de-banken-sukkels.aspx

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2011 - 15:15

Was inderdaad een uiterst verhelderend verhaal. Maar ja, Wouter was volgens mensen die het weten kunnen dan ook een van de betere ministers van financiën ooit. Ach, en die zuurpruimen die er anders over denken laten alleen maar zien dat ze er geen reet van snappen.

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck10 dec. 2011 - 15:15

Hehe ;-) En dat is wat waard dat u dat vindt. Financieel en economisch genie bent u.

Waterbeer
Waterbeer10 dec. 2011 - 15:15

halsema en bos : http://media.nu.nl/m/m1dzbf3ah2x3_505x800.jpg

1 Reactie
ErnsTT
ErnsTT10 dec. 2011 - 15:15

Kan de redactie dit soort puur op de man spelende reacties wellicht indachtig de huisregels weigeren :-(

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 dec. 2011 - 15:15

De tijdelijk socialist, noemde ik de heer Bos toen hij de benen nam uit de politiek, namens : '''ik moet meer tijd maken voor mijn gezin'' Onzin geleuter.

1 Reactie
politiekistuig
politiekistuig10 dec. 2011 - 15:15

tuurlijk was dat niet 'de' reden,hij kon alejezus veel geld verdienen bij kpmg,hij heeft jonge kinderen,maar de belangrijkste reden is volgens mij dat W.Bos helemaal geen zin had om politiek te gaan bedrijven met hersenloze types als Dion Grauss, Jhim van Bemmel ,dhr Bosma Raymond de Roon,Richard de Mos,de beste man heeft op het allerhoogste niveau politiek bedreven als je dan met dit soort pipo's in de bankjes kom te zitten is de keuze snel gemaakt,met femke halsema volgens mij net zo.

denmol
denmol10 dec. 2011 - 15:15

Wouter Bos heeft duidelijk uitgelegd dat wat er al een tijdje aan de gang is, is dat de geesten rijp gemaakt worden voor een verdere vorming van machtiger Europa waarbij er in etappes steeds meer macht van de lidstaten overgedragen worden. Die hele eurocrisis wordt volgens mij schromelijk overdreven want de euro is in werkelijkheid de sterkste munt van de wereld en zal ook niet vallen maar de regeringsleiders van de individuele lidstaten kunnen de maatregelen die nodig zijn om de macht in Europa te centraliseren niet zonder crisisdreiging nemen zonder daar electoraal voor afgerekend te worden. Dat is de reden waarom dit zo lang duurt en de oplossing nog niet daar is. Ik voorspel dat alle stappen die genomen moeten worden tijdig gezet zullen worden en dat er twee actoren zijn die daar niet blij mee zullen zijn en dat zijn Groot Brittannië en de VS. Hun zwakke munten, die nu uit het gezicht gehouden worden door deze gecreëerde alles overschaduwende eurocrisis die het eigenlijk niet is, komen dan in het volle licht zodat de werkelijke waarde zichtbaar wordt. Voor GB geldt ook nog dat strenge regels voor de financiële sector in Europa direct weerslag heeft op het financiële centrum in Londen en in het verlengde daarvan de binnenlandse economie die onverantwoord zwaar steunt op die financiële sector.

1 Reactie
pieterpan2
pieterpan210 dec. 2011 - 15:15

Denkje nu werkelijk dat dat centraal geleide Europa in het belang is van de Europese burgers, Dennis?

Winston2
Winston210 dec. 2011 - 15:15

Bos is degene die dit slechte toneelstuk is begonnen aan deze kant van de oceaan. Hij is begonnen met de schuldenproblematiek van de economie op te lossen met meer schulden. Hij is degene die in het najaar van 2008 en de eerste maanden van 2009 letterlijk "carte-blanche" kreeg om met vele miljarden het land door de crisis te loodsen. Hiervoor kreeg hij toestemming en zelfs bijval van J.P. Balkenende en de *voltallige* Tweede Kamer. Het moet voor de linkse mensen hier toch een teken aan de wand zijn dat in deze periode Balkenende aan Bos de vrije hand geeft? Wat Bos ook heeft beklonken in die periode, het was niet gunstig voor het gewone (arbeiders-) volk, want commentaar van Balkenende / CDA / VVD bleef uit. Hij was de eerste, en dat deed hij in deze uitzending van P&W nog 's dunnetjes over, die de paniek misbruikte om, geheel in lijn met hetgeen beschreven in "The Shock Doctrine", buiten elke democratische controle, de banken te voorzien van onze miljarden. En nu komt deze ex-Shell bolleboos ons nog eens op het hart drukken dat dit elite-experiment dat de EU heet vooral niet mag mislukken, want anders gaat het licht uit. Hij die meer tijd aan zijn gezin wilde besteden is gewoon op het juiste moment weg gegaan en dat weet hij drommels goed. Ik word totaal niet vrolijk van deze charlatan.

2 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink10 dec. 2011 - 15:15

Guttegut, wat een afgunst. Maar, beste kerel, kom met een beter plan de crisis op te lossen en vertel ook even wie nu écht de veroorzakers van de crisis zijn!

lancelot2
lancelot210 dec. 2011 - 15:15

Klopt helemaal. Balkenende was in die tijd wel vaak buiten beeld, zat daar wat achter? Zat Wouter Bos daar achter??, heeft hij soms een tover woord geroepen bij het maan licht?? Of heeft hij een voodoo popje laten maken?? Kortom vragen, vragen , vragen. Iets voor Pauw en Witteman om hem volgende week te vragen?? ;-)

GerardLauwman
GerardLauwman10 dec. 2011 - 15:15

Komt hij gewoon terug in de politiek...het lijkt erop. Wat hij hier nu uitlegt en de manier waarop hij praat is wat mij betreft de taal van een goede minister president..

2 Reacties
Bakoe
Bakoe10 dec. 2011 - 15:15

Sure, het draait er niet om wat hij doet maar hoe hij het verteld.

lancelot2
lancelot210 dec. 2011 - 15:15

De wens is de vader van de gedachte. Maar dat zal gelukkig nooit van komen dat Wouter Bos MP word. Let maar op. Punt.

ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

Eurotop is dure gotspe, zegt Bas Jacobs http://basjacobs.wordpress.com/2011/12/09/eurotop-is-een-dure-gotspe/#entry De rekening van slecht schuldpapier wordt nog steeds niet bij banken neergelegd.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe10 dec. 2011 - 15:15

Ja dat weten er al zovelen, behalve de Eurocraten, die lemmingen gaan onverschrokken richting de afgrond. Alleen nemen ze heel veel onschuldigen mee.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2011 - 15:15

Duurder dan het was om de banken te redden, maar minder duur dan de volgende stap zal zijn.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT210 dec. 2011 - 15:15

Het is nog steeds om die Banken te rededn, verder gaat het helemaal nergens om, ook die hele Griekse Tragedie, gaat alleen maar om de Derivatives ! En ook daarin liegen De Jager Rutte *en* Bos zich een slag in de Rondte, want zoals ik al aangetoond heb zitten ook *nederlandse* bank/verzekeraars daar tot over hun Oren in de nu waardeloze Derivaten. En die Derivaten handel gat nog steeds door, dus over 3 jaar, hebben we *weer* een banken crisis, als daar nu niet eindelijk eens *gereguleerd* gaat worden, zoals een van de topmannen van RBS het zo mooi zei "The regulator didn't stop us"... Kortom de fabel van de zelfregulering is nu verworden tot het grote probleem van het huidige marktdenken, als je grote instituten niet reguleerd, krijg je vanzelf dat de Graaiers met hun Ellebogen werk de macht grijpen. Want op de keper beschouwd is de vergelijking Bolkesteyn Poetin niet eens zo'n absurde :-( (Rutte is tenslotte ook maar een van de vele handpoppetjes van de Burke stichting)

Bakoe
Bakoe10 dec. 2011 - 15:15

En hoe zat het trouwens met de belofte van de PvdA dat als er bevoegdheden overgedragen werden dat ze dat dan eerst aan de kiezer wilden voorleggen? Goed volgens Plassterk is het een dermate slappe overeenkomst dat zoiets dus niet hoeft. (toch worden er bevoegdheden overgedragen heer Plassterk). Opmerkelijk, want een paar weken eerder zei Ronald Plasterk tegen Trouw: “Een wazig compromis dat tegenstellingen moet verhullen zullen wij niet steunen. Het maakt een boel kabaal die PvdA, maar het is allemaal voor de buhne.

1 Reactie
Charta46
Charta4610 dec. 2011 - 15:15

[En hoe zat het trouwens met de belofte van de PvdA dat als er bevoegdheden overgedragen werden dat ze dat dan eerst aan de kiezer wilden voorleggen?] Het resultaat van de euro top wordt in een rapport opgenomen waarin alle in en outs van de afspraken nog verder worden uitgewerkt. Het lijkt me zeer verstandig eerst op dat rapport te wachten voordat er vergaande conclusies uit de huidige summiere afspraken worden getrokken. Verstandig beleid dus van de PvdA.

ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

Lender of last resort zijn niet de FED, niet ECB, niet DNB, maar belastingbetalers zoals u en ik. Bankieren op kosten van de gemeenschap. Banken houden hun risico's verborgen. De schaalgrootte van de schuldcreatie tegen praktisch 0% rente en de dominorisico's zijn zo groot, dat zelfregulering van banken onder partijdig toezicht van centraal bankiers op de helling moet. Stel banken onder curatele zolang de crisis duurt en geef toezicht aan het ministerie van Financiën, die weer verantwoording mag afleggen in de TK.

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

Waarom banken wel blindelings vertrouwen en lidstaten niet? Tweet van professor De Grauwe pdegrauwe Paul De Grauwe ECB willing to pump billions into banks without concern for moral hazard. Why does ECB blindly trusts banks while it distrusts governments?

pietdevries2
pietdevries210 dec. 2011 - 15:15

Europa koopt duur tijd, begin ik steeds meer te denken.

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94910 dec. 2011 - 15:15

Europa koopt duur tijd, met gedoogsteun van de PvdA voor een suikerspinakkoord ( inhoudloos ).