Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wordt oktober sober zonder portemonnee?

  •  
08-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BynothingNew_300.jpg
Buy Nothing New Maand wil het tegendeel bewijzen
Heb je die nieuwe kleren echt nodig? En besluit je opnieuw naar de supermarkt te rijden omdat je de melk bent vergeten of vraag je het aan je buren? De Buy Nothing New Maand wil mensen in oktober stimuleren bewust te worden van hun koopgedrag en eens te zoeken naar andere oplossingen om hun wensen in vervulling te brengen.
Op de website Buynothingnew.nl kun je terecht voor hulp en ideeën om je maand zonder portemonnee (met uitzondering voor levensmiddelen en cosmetica) door te brengen. Zo zijn er talloze duurzame initiatieven voor ‘nieuwkoop’ zoals als het kopen van tweedehands spullen, ruilen, delen, lenen, huren, zelf maken, repareren, opleuken & herontdekken.
Het idee is overgewaaid uit Australië waar vorig jaar de eerste Buy Nothing New Month werd georganiseerd. De initiatiefnemers willen deelnemers aansporen na te denken waar hun spullen vandaan komen om het bewustwordingsproces over de uitputtende aardse bronnen op gang te brengen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika heeft het initiatief een vervolg gekregen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

wvdstraat
wvdstraat8 okt. 2012 - 12:06

"of vraag je het aan je buren? uitzondering voor...(-)... en cosmetica" Bovenstaande citaten halen volgens mij de gedachte geheel onderuit !

adriek
adriek8 okt. 2012 - 12:06

Veel mensen schijnen een drive te hebben in de sfeer van 'ik heb geld _dus_ moet ik iets kopen. Zulke mensen zullen mogelijk baat hebben bij deze aktie. Ik ben heel ouderwets: koop dingen als ik ze nodig heb (_en_ genoeg geld heb). Er gaan regelmatig maanden voorbij zonder dat ik iets nieuws koop afgezien van eten. (Als de rest van het gezin meetelt zou het wel enige afstemming vragen.) Een maandje _buy_no_unneccessary_food_ zou heel nuttig kunnen zijn, en niet alleen voor mijzelf. (Het bespaarde geld is in dat geval ruim voldoende om de 0.7% ontwikkelingshulp op niveau te houden).

Xoral
Xoral8 okt. 2012 - 12:06

Of wordt oktober sober door herhaling beurkrach, toen op 24 oktober 1929.

[verwijderd]
[verwijderd]8 okt. 2012 - 12:06

"De initiatiefnemers willen deelnemers aansporen na te denken waar hun spullen vandaan komen om het bewustwordingsproces over de uitputtende aardse bronnen op gang te brengen. " Welke bronnen uitputtend zijn horen wij dan natuurlijk weer niet.

1 Reactie
harryo2
harryo28 okt. 2012 - 12:06

-- Welke bronnen uitputtend zijn horen wij dan natuurlijk weer niet. -- Zoals wel vaker roep je maar weer wat. Want moet jij dan echt alles uitgelegd krijgen alsof je een dummy bent? Nee, natuurlijk niet. Doorgaans weet je goed de indruk te wekken dat je van toeten en blazen weet. Dus waarom zal iemand hier de moeite nemen om jou te vertellen over de vork en de steel?

eva mulder
eva mulder8 okt. 2012 - 12:06

Cosmetica? Neem aan dat daar verzorgingsproducten mee worden genoemd. Hier niet de grootste kostenpost, dus een makkie. Oke.. je zou eens kunnen beginnen met dat stukje zeep uit je sokkenla op te diepen, als je veels te dure showermousse op is. Tandpastatubes kun je middendoor knippen, goed voor een weekje langer poetsen op 1 tube. Je haar kan je makkelijk wassen met de helft minder shampoo dan je normaal gebruikt, dus een maand lang geen verzorgingsproducten kopen moet lukken. En anders alleen het hoogstnoodzakelijke, de rest kan wachten tot november.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat8 okt. 2012 - 12:06

De maatregelen die u opnoemt, doen inkomens tot en met modaal al jaren, voor de 'crisis' al. Dat is prima, niks mis mee, deden anderen dat ook maar ! Maar dan moet men echter niet komen aanzetten dat Nederland oh zo rijk is, want dat is gewoon niet waar. Het is een bescheiden volkje, zuinig uit noodzaak. Helaas spiegelt men -met name de wereldvreemde politiek- zich aan de verkeerde voorbeelden: In Zwitserland verdiende men modaal namelijk al fl 4000,- per maand, toen dat hier nog ca één/derde was. En idd was het appartement wat je daar huurde ook veel duurder, maar wel inclusief (o.a.) de gemeenschappelijke wasmachines - over besparing gesproken....