© cc-foto: Ross Cowan
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
In de natuur worden de dieren op veel wredere manieren geslacht dan in een slachthuis. Roofdieren jagen vaak eerst minutenlang op hun prooi (stress !) en nemen dan vervolgens hier en daar een hap van hun nog levende maaltijd. Vaak duurt het een half uur voordat het aangevreten slachtoffer sterft. Wij mensen zijn gewoon heel erg lief voor onze prooien. Laten we niet vergeten dat ook de mens deel uitmaakt van een hele wrede natuur.
Maar zou ik straks nog wel in mijn eigen tuin kippen mogen houden en een koe, die ik dan vervolgens zelf slacht? Waarom niet vlees uit de supermarkt halen en terug naar de slager? Het is een kip/ei verhaal. Supermarkt zegt consument vraagt, maar consument koopt wat er wordt aangeboden. Supermarkten gooien 10% weg van al het vlees, dat zijn dus 10 koeien van de 100!? Supermarkten knijpen de boeren tot ze een ons wegen. Daar komt geen consument bij kijken, wel omzet/winst/aandeelhouder/elk jaar weer meer winst dan het jaar ervoor en dat elk jaar herhalen, want o wat zijn we bang voor onze aandeel en aandeelhouders. Ik vind het geen probleem dat supermarkten een quota krijgen voor vlees, dan zijn de schappen maar leeg, so what.
Vlees eten is zo primitief en conservatief. Daarom zijn veel mensen eraan gehecht. Ze vermoorden je als je aan hun stoere portie vlees komt.
Als mensen willen moeten ze vooral vleesvervangers eten. Ik wil echter echt vlees, ik hou van goed eten. Waar de schrijver wel een belangrijk punt maakt is het feit dat de Nederlandse veehouderij op alle denkbare manieren ontspoort is. Er zijn te veel varkens, ze worden niet op een biologische manier gehouden, de prijzen zijn veel te laag, er wordt veel te veel geëxporteerd en ze verontreinigen de omgeving. Het resultaat van marktwerking en slecht ondernemerschap. Het lijkt mij het beste die hele veestapel met 60% tot 70 % te saneren. Geen peperdure uitkoopregeling, die boeren hebben samen met de RABO-bank dit enorme probleem veroorzaakt, laat ze het zelf ook maar oplossen en niet op kosten van de belastingbetaler. Maak de weg vrij voor uitsluitend biologische productie in Nederland en in beginsel voor de lokale markt. Het is bizar dat Brabant het varkensvlees levert voor bijna heel Europa.
Wat heeft echt vlees met goed eten te maken en onecht vlees dus met... ja met wat eigenlijk?
"Het is bizar dat Brabant het varkensvlees levert voor bijna heel Europa." Dat is niet waar. In de EU worden ca. 133 miljoen varkens gehouden. Nord-Brabant telt er ca. 6 miljoen.
Tja, fabrieksvoer, het komt er bij mij niet in. Sinas is ook geen alternatief voor vers fruit.
Ik mis in het verhaal volledig de argumentatie waarom de varkenssector onrendabel is geworden. Volgens mij krijgt de varkenssector geen directe subsidie, dus als u over onrendabel praat zult u toch echt iets moeten opnemen over het beprijzen van externe effecten. Dat zie ik niet expliciet terug in het verhaal. U heeft het wel over accijns, maar de hoogte daarvan wordt niet beargumenteerd, en hetzelfde geldt voor de rechtvaardiging ervoor die u waarschijnlijk impliciet koppelt aan de milieuvervuiling? Voor wat betreft kweekvlees, ik hoop dat u gelijk heeft dat het zowel in prijs als smaak en textuur zal gaan concurreren met de vleessector. Mocht dat gebeuren, dan stap ik graag over. Maar een sanering gefinancierd met overheidsgeld lijkt me volstrekt uit den boze, ook op dat moment. Banken moeten maar hun verlies nemen als dat gebeurt, net als de boeren. Zo werkt de markt. Een financiering daarvoor opbouwen zie ik dan ook geheel niet zitten.
De varkensbedrijven vallen om als ze de mest netjes moeten gaan verwerken. Dat zijn kosten die de sector nu eindelijk maar eens moet gaan betalen. Als enige land in de EU mogen we hier al meer mest produceren dan elders terwijl de fosfaatproblemen hier veel groter zijn. Op wereldschaal worden regenwouden omgekapt om veevoer voor de Nederlandse varkens te verbouwen. Die regenwouden zijn juist hard bodig in de strijd tegen de klimaatverandering.
Het bekende liedje. Vlees is slecht voor het milieu en het oerwoud wordt gekapt voor veevoer. Is er nou nooit eens een onderzoeksbureau wat een echt eerlijk onderzoek doet naar de milieuschade van vee ipv Wakker Dier na te kletsen? Even wat feiten: de mens heeft behoefte aan veel producten waarbij er een groot overschot aan plantaardige afvalproducten is: om er slechts een paar te noemen - afval van suikerbieten (suiker), raapzaad (zodat de olie bij de diesel kan), mais (olie- en zetmeel winning), zonnepitten (olie), palmpitten (palmolie), sinaasappelen/citroenen (sap) en soja (olie). Er zijn er nog veel meer. Dit afval - en dat zijn enorme hoeveelheden - miljoenen tonnen - zou anders verrotten of verbrand moeten worden met enorme milieuschade (bijna al deze producten branden slecht en zijn niet geschikt om in een centrale te worden (mee)verbrand). Het wordt allemaal door vee weggewerkt.Tegenwoordig kan het ook vergist worden maar het is een bewezen feit dat dit lang niet zo effectief is als gebruik als veevoer. Als je deze voordelen tegenover de nadelen zet wordt het eindresultaat heel wat positiever dan bij het eenzijdige onderzoek waar iedereen nu achteraan holt. Want waarom is bijvoorbeeld het meeverbranden van plantaardige producten in een centrale wel groene energie, maar wordt het als het in het vee gaat niet zo gezien? De raapolie in de diesel is wel groen, maar het afval hiervan niet? En tenslotte: soja wordt verbouwd voor de sojaolie. Dus als er oerwoud wordt gekapt is dat voor de mens. Sojameel is slechts een afvalproduct. Maar daar hoor ik nou nooit iemand over.
Het is volmaakte onzin dat sojameel slechts een afvalproduct is. Onderzoek van onderzoeksbureau Profundo (https://milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/rapport-verdeling-economische-waarde-van-de-wereldwijde-sojateelt) toont aan dat de vraag naar soja voor 57 procent komt door de toepassing in veevoer. Sojameel is naast sojaolie een hoofdproduct en geen restproduct zoals door delen van de sector nog steeds beweerd wordt. De productie van sojaolie, gebruikt als ingrediënt in voedingsmiddelen en voor de productie van biodiesel, is verantwoordelijk voor 36 procent van de vraag naar soja op de wereldmarkt. Maar liefst 80% van alle landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de productie van veevoer Voor het maken van vleesvervangers is vijf keer minder plantaardig materiaal (zoals soja) nodig dan voor het maken van vlees. Er is natuurlijk helemaal niks tegen het gebruik van afval van suikerbieten enz. voor veevoer, dat is het probleem niet.
Pater, een rapport via het "enorm onafhankelijke" milieudefensie is moeilijk serieus te nemen. Ja, sojameel is een hoogwaardig product en is best wel duur. Feit blijft dat soja-olie minstens 2 keer zoveel geld opleverd dan sojameel dus ra ra, waarom zouden ze sojabonen telen? Vast niet om de olie weg te gooien en het sojameel te verkopen.Dat 80% van alle landbouwgrond ter wereld voor veevoer wordt gebruikt vind ik ook zeer ongeloofwaardig.
"Ja, sojameel is een hoogwaardig product en is best wel duur." Kijk eens aan, dat is al heel andere taal dan de vorige keer, toen noemde je het nog een afvalproduct. Waarom doe je dat, als je beter weet? De prijs van de olie is inderdaad ca. twee keer zo hoog als die van het meel, maar dan vergeet je (of wil je het niet weten?) dat het aandeel van het meel in de soja veel groter is dan het aandeel olie, zodat de prijs voor het meel ca. 53 % van de waarde bepaalt en de prijs van de olie voor 40 %. Ik heb de 80% niet zelf verzonnen, komt uit het onderzoek, als je het niet gelooft nodig ik je vriendelijk uit dat op basis van onderzoek te staven.
"De hoogleraar schrijft dat kweekvlees zowel duurzamer als diervriendelijker is dan gewoon vlees (kweekvlees wordt gevoed door algen) en dat de consument er snel aan zal wennen." Kweekvlees? Ik weet niet of zulk frankensteinvoedsel het goed zal doen in de supermarkt. Laten ze het eerst maar eens goed controleren op nadelige effecten op de volksgezondheid. Voorlopig laat ik het in ieder geval nog even staan.
Bruggenbouwer eet liever de GMO's van Monsanto en beweert dat de mensheid van honger om zal komen zonder.
@ klaas Niet ingaan op mijn commentaar maar van alles ongefundeerds beweren is een teken van intellectuele zwakte. Kom op, vertel eens, wat is de reden dat u dat Frankensteinvlees wel vertrouwt?
Mensen een vals dilemma voorschotelen als TINA is een teken van intellectuele zwakte.
In 2013 kostte het maken van een hamburger van kweekvlees nog $325.000,- In 2016 was dit al gezakt naar $11,- Hopelijk nog een paar jaartjes en kweekvlees kan met gewoon vlees concurreren, en dan wil ik best omschakelen. Het heffen van accijns maakt me als grensbewoner niet zoveel uit, opties genoeg.
Met andere woorden, vlees word enkel voor mensen met een ruim salaris en de rest eet maar wat anders.
Beesten kunnen gerust beestachtig behandeld worden, want het is bewezen romantische onzin om beesten menselijke emotie toe te dichten. Groeten aan Marianne Thieme.
Ik neem aan dat je dat sarcastisch bedoelt... Het is inmiddels door neurowetenschappers bewezen dat dieren basale emoties zoals angst en woede hebben. Logisch ook want dat is nodig voor hun voortbestaan.
Het is anders bewezen dat dieren (ook vissen) wel degelijk pijn, angst, verbondenheid, vreugde, jaloezie ed. hebben.
Ik ben heel benieuwd waar u dan die bewijzen vandaan haalt. Geen enkele emotie is dieren, waaronder mensen, vreemd. Al was het alleen maar vanwege het lijden - en dat kunnen alle dieren, inclusief mensen - zou het al voldoende reden reden zijn om het consumeren van dierlijke producten te stoppen. Het is bewezen menselijke hoogmoed te denken dat emoties, intelligentie, communicatie alleen menselijke eigenschappen zouden zijn. Die hoogmoed komt ons goed van pas als schaamlap voor wat we andere dieren aandoen ter wille van ons plezier, economisch voordeel, status en wat voor triviale menselijke belangen dan ook. De tijd van de onbegrensde en onbeschaamde uitbuiting van onze medeschepselen is spoedig voorbij.
Ik ben voor de partij voor de mensen én de dieren Frits. Christendom en Islam hebben van begin af aan een scherpe grens getrokken tussen mens en dier: de mens is de meester. Dat zit ingeramd in onze cultuur. Inmiddels komt er vanuit de wetenschap steeds meer een ander geluid: de verschillen tussen mens en dier, en zeker tussen mens en mensaap, zijn veel kleiner dan vroeger gedacht. Liefde, verbondenheid, gevoel voor rechtvaardigheid en jaloezie zijn gevoelens van mensen én dieren.