Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wordt de populaire Elizabeth Warren de running mate van Hillary Clinton?

  •  
10-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Elizabeth Warren, de senator uit Massachussets die bij progressieve Democraten, en verder ook bijna iedereen, immens populair is, heeft zich in de talkshow van Amerikaanse presentator Rachel Maddow achter Hillary Clinton geschaard. Al maanden wordt er gespeculeerd over een positie voor haar als vice-president en gisteravond liet ze weten daar meer dan klaar voor te zijn en er vooral voor te willen zorgen dat Trump ‘geen kans krijgt om dichtbij het Witte Huis te komen’.
In de Rachel Maddow show van donderdagavond heeft Warren eindelijk haar steun uitgesproken voor een kandidaat, namelijk Hillary Clinton. Zij heeft vermoedelijk tot het laatste moment gewacht omdat zij eigenlijk voor Sanders wilde gaan. De twee liggen dichter bij elkaar op het politieke spectrum en officieus waren ze in de ogen van het Amerikaanse volk al een match. Op de vraag waarom het zo lang geduurd heeft antwoordt de senator:
"Ik vond de voorverkiezingen erg belangrijk. Het was een kans voor de Democraten om naar buiten te treden en te laten zien wat het is wat het betekent om een Democraat te zijn. We duwden deze kwesties naar voren en zorgden ervoor dat het Amerikaanse volk zag wat onze manier van denken is en en wat ons zeer verschillend maakt van die jongens aan de andere kant. Wat Bernie Sanders deed, dat was krachtig belangrijk. Hij runde een campagne vanuit het hart. En hij runde een campagne waarbij hij belangrijke kwesties in de schijnwerpers kreeg. En dat zijn kwesties die mij ook na aan het hart gaan. In het proces daarvan bracht hij miljoenen mensen bij de Democratische Partij, en voor mij is dat waar dit allemaal over gaat. Maar Hillary Clinton won, en dat deed ze omdat ze een vechter is. "
Wat Bernie Sanders deed, dat was krachtig belangrijk. Hij runde een campagne vanuit het hart. En hij runde een campagne waarbij hij belangrijke kwesties in de schijnwerpers kreeg. En dat zijn kwesties die mij ook na aan het hart gaan.
In het proces daarvan bracht hij miljoenen mensen bij de Democratische Partij, en voor mij is dat waar dit allemaal over gaat. Maar Hillary Clinton won, en dat deed ze omdat ze een vechter is. 
De supporters van Warren nemen het haar niet in dank af. Op haar sociale media wordt ze voor ‘verrader’ uitgemaakt en iemand die haar ziel aan Wall Street zou verkopen. Clinton daarentegen is blij met de steun en heeft uitgesproken haar zeker geschikt te vinden als vice-president en niet te kunnen wachten om met haar in gesprek te gaan.
Warren als running mate is niet alleen belangrijk omdat er voor het eerst twee vrouwen voor het Amerikaanse president- en vice-presidentschap gaan maar ook omdat zij de perfecte kandidaat is voor de functie. Clinton wordt vaak als een pion van Wallstreet en afstandelijk, kil en onsympathiek gezien. De senator heeft autoriteit en neemt – net als Sanders – een stellig progressief standpunt in over issues als abortus, vrouwenrechten, de wapenwetgeving, armoede en racisme en heeft tegelijkertijd ook de liefde van het volk. Dat zou de presidentskandidaat kunnen helpen het vertrouwen van vele democraten terug te winnen.
Daarnaast heeft ook president Obama eerder zijn steun aan Clinton, wat niemand verraste, bekend gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.