Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wordt de kwetsbare Amsterdammer vergeten?

  •  
02-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Amsterdam

© CC-foto: _dChris

De meest kwetsbare mensen hebben het steeds moeilijker in Amsterdam.
De meest kwetsbare mensen hebben het steeds moeilijker in Amsterdam. Dat is het resultaat van vier jaar ‘liberaal’ beleid ten aanzien van zorg, werk en welzijn. In verschillende bezuinigingsrondes werden tientallen miljoenen weggesneden. Minder buurtwerk, minder reiniging en handhaving, minder begeleiding voor mensen die beschermd wonen. Dit leidt er nu toe dat het welzijnswerk zo schraal is, dat de meest kwetsbare groepen in Amsterdam zich vergeten voelen. Wie zorgt er nog voor hen: de psychiatrisch patiënten, de eenzame ouderen of jongeren die opgroeien in armoede?
Met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande moeten alle partijen op de kieslijst deze vraag beantwoorden: hoe zorgt Amsterdam voor de meest kwetsbare groepen, die vergeten achter dreigen te blijven? Want dat het anders moet, staat vast. Deze week nog rapporteerde de Raad voor de Rechtspraak een stijging van het aantal gedwongen opnames – in Amsterdam bijna duizend opnames in 2017. De politie ziet daarnaast steeds meer incidenten met psychiatrisch patiënten in de stad: 6296 keer moesten ze af op een melding in Amsterdam. Kandidaat raadsleden – zoals ondergetekende – die op campagne door straten en buurten lopen herkennen dit. Buurtbewoners klagen over overlast van psychiatrisch patiënten, waar hulpverleners vaak laat op reageren. Er wordt pas ingegrepen als acuut gevaar dreigt. Dit zet niet alleen het vertrouwen van de buurt in de overheid en hulpverlening op het spel, maar doet ook de patiënten en hulpbehoevenden in Amsterdam ernstig tekort.
Laat één ding duidelijk zijn. In Amsterdam werken duizenden hulpverleners dagelijks keihard om de beste hulp en zorg te leveren. Maar zij zijn de afgelopen jaren keer op keer geconfronteerd met bezuinigingen en saneringen die hun werk flink op de proef stellen. Dit, gecombineerd met het beleid waarin hulpbehoevenden weer meer in de samenleving worden opgenomen of langer thuiswonen, zorgt voor een grote druk op de hulpverlening. Het is goed dat in Amsterdam iedereen samenwoont, maar daarbij hoort een zorgplicht. Het is daarom tijd om te investeren in meer interventieteams, meer preventiewerk en meer welzijnswerk. Meer dus, in plaats van minder.
‘Durf en Optimisme’, ‘Gelijke kansen, gezonde groei, goed wonen’, ‘Amsterdam voor Amsterdammers,’ zo maar wat titels van verkiezingsprogramma’s van partijen die zich nu weer profileren. Maar wat betekent het, als je de hulpverleners en patiënten in de kou laat staan? De campagnefocus op het toerisme, de woningmarkt en de vervuiling in de stad – allemaal terechte zorgen van Amsterdammers – ontneemt ons het zicht op de vergeten groep Amsterdammers. Maar de kosten van de verschraling en nalatigheid lopen op, in de eerste plaats voor het individu, maar ook voor de samenleving als geheel.
Als stad laat je zien hoe sociaal je bent, juist in onze omgang met de zwakkeren in de stad. Van oudsher is Amsterdam een stad die hulpbehoevenden en zwakkeren opvangt. Maar dit lijkt nu meer imago dan beleid. Het links pact van PvdA, SP, GroenLinks kiest duidelijk voor een Amsterdam met een sterk sociaal gezicht. Door de bezuiniging op de hulp in huis terug te draaien, door de eigen bijdrage in de zorg tot het minimum te beperken, mensen in een uitkering echte banen te bieden en schulden aan te pakken. Het is een sociale keuze, tegen de liberale koers die de afgelopen vier jaar is ingezet en het rechtse kabinet in Den Haag. En hard nodig.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

frankie48
frankie484 mrt. 2018 - 18:45

Shit, Amsterdam voor de Amsterdammer(s), als dat de waarheid mocht worden dan mag ik samen met een handje vol andere echte Amsterdammers gaan bepalen wat er in onze stad gaat gebeuren! Op welke partij moeten die Happy overgebleven Amsterdamse families en hun provincialen buren dan gaan stemmen, om ons als echte Amsterdammers aan dat alleenrecht te gaan helpen?

Silvio Dante
Silvio Dante2 mrt. 2018 - 21:31

Het betoog is een gevolg van het moeilijke verhaal van de PvdA welke de burger volgens Samsom niet heeft begrepen. We hadden het toen al begrepen en zien nu het resultaat waar we toen al bang voor waren. Dit het gevolg van 4 jaar, liberale en rechtse koers van Den Haag duiden?. Waar de PvdA voor heeft gekozen, deel aan heeft genomen en verantwoordelijk voor is geweest?. Ik vind dat buitengewoon stuitend gênant. Ook de titel van het betoog geeft al geen blijk van daadkracht: het wordt gesteld als een vraag?. De PvdA is er schijnbaar nog niet helemaal zeker van. I.p.v. en nou gaan we de boel eens even rechtzetten....en zo gaan we dat (G****domme) doen. Deze quote:”Als stad laat je zien hoe sociaal je bent, juist in onze omgang met de zwakkeren in de stad”. Laat mijn inziens weer zien dat het bij de PvdA elke vorm van werkelijke idealen en visie ontbreekt. Deze zin heeft alles in zich, wat er mis is met de PvdA. ‘Als stad laat je zien dat je sociaal bent’. Werkelijk?. Het doel is laten zien dat je sociaal bent?. De reden zou god****** moeten zijn om die mensen te helpen, te beschermen, door voor ze op te komen, voor ze te gaan staan om te beschermen, omdat ze zelf daar minder toe in staat zijn. Omdat je god***** een gevoel hebt van rechtvaardigheid en dit niet is zoals het moet zijn in dit land. Of te wel, niet laten zien dat je sociaal bent. Maar dat je beleid, besluiten en ideeen hebt/maakt die te goede komen van deze mensen. Gewoon omdat je vindt dat dat juist is. Niet om ze zielig te maken. Niet om anderen te laten zien dat je zo sociaal bent. Dat is een logisch gevolg. Het tweede deel: “juist in onze omgang met de zwakkeren in de stad”. Omgang met zwakkeren?. Alsof het speciale mensen zijn waar je speciaal mee om moet gaan. Deze mensen zijn g**domme slachtoffer van het beleid waar jullie aan mee hebben gewerkt. Ze zijn zwak gemaakt. Daar hoef je niet op een bijzondere manier mee om te gaan en te laten zien dat je daarom sociaal bent. Dat hun “zwakker” zijn een permanente staat is welke je schijnbaar accepteert. Dat je daarmee eigenlijk stelt, dat je mensen ook echt laat denken dat ze “zwak” zijn. Dat zij het probleem zijn van hun eigen problemen. Problemen welke ze niet zelf hebben gecreeerd maar voor hun is veroorzaakt. Nee, je pakt g**domme aan wat deze mensen zwak maakt. Je accepteert niet dat er mensen zijn welke de dupe zijn geworden van politiek beleid.

Sonic2
Sonic22 mrt. 2018 - 19:12

Ik ben het( best zeldzaam) helemaal eens met Rob Roy. De PvdA heeft in het vorige kabinet niet geleverd. En dat heb ik ze in de gemeente ook veel te weinig zien doen. Het linkse pact ziet er prima uit. Ik hoop trouwens dat er geen misbruik wordt gemaakt van mensen in een uitkering. Prima dat mensen met een uitkering alternatief wordt geboden, maar dan niet onder dwang. Onder dwang een baan accepteren waar je helemaal niet in geschoold bent, lijkt me verstandig. Het idee is heel goed om mensen te activeren, maar je moet uitkijken In een op dit punt( sociale zekerheid) door en door rechtse maatschappij moet je hier bij oppassen. Straks gaan vrijwilligers in de zorg het werk van ontslagen professionals over nemen. Stop eens voor de verandering eens met het afbreken van uitkeringen. Ik roep in herinnering dat in de jaren 80 er al enorm werd gesneden in uitkeringen. Het is wel een keer genoeg en het wordt helemaal tijd dat links eens van de uitkeringen af blijft. En als je mij niet gelooft dan zal de kiezers jullie dat onder de neus smeren. Die straft dat keihard af. Ook rechtse kiezers moeten eigenlijk voor het uitkering stelsel staan. Ze beginnen bij de uitkeringen, dan wordt het de zorg, daarna het onderwijs en dan de veiligheid en vergeet het maar dat je belastingen er lager van worden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 mrt. 2018 - 3:12

Ook daar ben ik het volledig mee eens!

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 mrt. 2018 - 19:05

'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.' Laten we er maar het beste van hopen, er blijft niet heel veel anders over. Aan het bevlogen schrijven ligt het niet.

punt2
punt22 mrt. 2018 - 17:41

Kandidaat raadslid van de PvdA, u schrijft een meer dan prachtig betoog. Hulde! Helaas vergeet u wie er in het voorgaande kabinet zaten. Ik wil u wel even helpen, naast de VVD was dat de PvdA. uw eigen partij. Uw eigen partij is volledig schuldig aan de bezuinigingen die u aanstipt, is volledig schuldig aan de problemen die hierdoor zijn ontstaan. U spreekt terecht over het profileren wat de diverse politieke partijen doen voor deze GR 18 verkiezingen. U doet daar zelf ook erg hard aan mee, en verkondigd ook nagenoeg dezelfde oplossingen die door uw eigen partij zijn ontstaan. Het aangaan van de samenwerking als "Links Blok" is vanuit de PvdA niet van harte, u mag uw eigen troep, ontstaan na vier jaar PvdA in het kabinet, nu proberen op te ruimen en gaat uit pure noodzaak dit blok aan ... de kans is anders veels te groot dat de Amsterdamse PvdA zal verworden tot en splintertje. Uw oplossingen gaan eigenlijk over de landelijke politiek, en misschien overbodig te noemen , maar daar gaan deze verkiezingen niet over. Uw oplossingen voor thema's uit de landelijke politiek klinken natuurlijk fantastisch, maar u kunt daar helemaal niets aan veranderen. Het is nu te laat om met een werkelijk programma te komen met door uw partij werkelijk uit te voeren punten. Want dit verhaal is net zo nep als het "sociale beleid" van de PvdA in het vorige kabinet.

2 Reacties
Sonic2
Sonic22 mrt. 2018 - 20:54

De PvdA heeft 8 zetels volgens een peiling in Amsterdam. Dat is maar 2 zetels van de grootste virtuele partij af. https://www.parool.nl/amsterdam/d66-blijft-grootste-nieuwkomers-stevenen-af-op-debuut~a4557471/ Bijna drie keer zoveel als FvD. En van die partij moeten we steeds van haar aanhangers horen hoe gigantisch groot die partij is. Ik zou er rekening mee houden dat de PvdA het wel eens beter kan gaan doen als veel mensen denken en volgens mij zijn ze nog lang niet afgeschreven. Dat kun je ook gewoon berekenen. Die D66 zetels gaan niet naar Baudet. Die gaan naar Groenlinks en PvdA. Vooral in de grote en studenten steden. In steden als Rotterdam, maar ook Amsterdam zullen vooral VVD en FvD aan de ene kant elkaar dwarszitten en in Rotterdam zullen dat vooral FvD en PVV zijn. Zal niet gaan werken. Overigens staat de PvdA in de peiling van de Hond maar 4 zetels achter de SP. De tweede partij van het land. Onderschat links niet. Zeker nu in het rechtse blok landelijk zoveel verdeeldheid is.

punt2
punt23 mrt. 2018 - 13:10

volgens een ander peiling 5 zetels ..... en dat dankzij het Linkse Blok.....

Marc Marc
Marc Marc2 mrt. 2018 - 17:35

Van die resterende 303 miljoen euro subsidie die gemeente Amsterdam na die 25 miljoen bezuinigingen nog jaarlijks uitkeert valt vast wel een eerlijker verdeling te maken die meer recht doet aan de gewenste ondersteuning van de zwakkeren. Verder erg benieuwd hoe mensen in een uitkering aan een echte baan geholpen gaan worden en hoe groot het percentage werkwillenden onder deze doelgroep is. De pdf links pact is namelijk helemaal niet concreet.

Henri Zwols
Henri Zwols2 mrt. 2018 - 17:04

> moeten alle partijen op de kieslijst deze vraag beantwoorden Van wie moeten ze dat? Dat werd me eerlijk gezegd niet duidelijk uit dit stuk.

Poezenmens
Poezenmens2 mrt. 2018 - 16:51

De SP heeft zich dus vier jaar lang in het pak laten naaien door met de neoliberalen - VVD en D’66 - in een college van B en W te gaan zitten.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus3 mrt. 2018 - 1:22

Nee, ze hebben zich in het pak laten naaien door het PvdA-VVD beleid waarvan de gemeenten de budgettaire consequenties voor de kiezen kregen.

adriek
adriek2 mrt. 2018 - 16:48

Preek vooral voor eigen parochie. Ik weet dat het om gemeenteraadsverkiezingen gaat, maar deze problematiek is toch echt voornamelijk gevolg van landelijk beleid en het zal niet makkelijk zijn om dat in de gemeenteraad op te lossen. Nederland is veel groter dan die ene stad.

1 Reactie
Sonic2
Sonic22 mrt. 2018 - 21:15

Ook weer zo riedel die iedereen altijd afsteekt. GR verkiezingen zijn gewoon halve landelijke verkiezingen. Heel weinig mensen kennen hun GR leden. Nauwelijks mensen kennen hun burgermeesters, dus dat de landelijke kopstukken er bij worden gehaald, is toch logisch? Amsterdam is overigens de hoofdstad van Nederland en daarom gewoon zeer belangrijk. Of je dat nu leuk vindt of niet. Overigens reageert mevrouw Moorman gewoon op de kiezer. De kiezer rekent bij GR verkiezingen de landelijke politiek af. Dat is al vele decennia zo. Dus worden het verkiezingen met een sterk landelijk tintje. Niet de schuld van de politiek, maar van de kiezers die er een soort regering referendum van maken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 mrt. 2018 - 16:09

Uitstekende bijdrage van Arjan Miedema - de weg zal lang en moeilijk zijn, en er zal veel tegenwerking komen, maar het is meer dan de moeite waard om hem in te slaan. Er zullen ongetwijfeld reacties komen die verwijzen naar het landelijke beleid van de PvdA, toen die nog regeringspartij was. Ik denk dat lokale tegenstand tegen de doelbewuste afbraak van alle sociale structuren, die ons land al meer dan dertig jaar lang teistert, een van de beste manieren is om goede herstelwerkzaamheden in te leiden. Twee dingen: ik had in Arjans plaats niet 'liberaal', maar 'neoliberaal' geschreven. De neoliberale doctrine heeft van meet af aan die planmatige vernietiging van al het sociale, al het gemeenschappelijke, op het oog gehad. Kijk naar de 'Werdegang' van de VVD. Die was tot de jaren negentig liberaal, en ze had een sociale kant, al bediende ze vooral de midden- en hogere klassen. Daarna werd zij neoliberaal, en dat hebben we geweten. Helaas is de PvdA te lang meegegaan op die Derde Weg (een Orwelliaanse leugenterm). En dat heeft de partij van Arjan uiteindelijk een geweldige electorale afstraffing opgeleverd. En: ik hoop dat de PvdA haar traditionele rol weer kan opnemen: die van beschermer van de sociaal zwakkeren, de zieken, en de ouden van dagen. Vooralsnog geloof ik dat het herstel van het Britse Labour hier een voorbeeldfunctie kan hebben.

2 Reacties
Sonic2
Sonic22 mrt. 2018 - 19:45

De VVD was in de jaren 90 al zeer asociaal. Op dit gebied dan. Op veel andere gebieden ben ik het eerlijk gezegd met de VVD eens. Maar op dit gebied dus niet. Het gaat allemaal terug naar 1982. Ik snap niet waarom de obsessie bij links altijd bij de VVD ligt. Het CDA heeft in de jaren 70( en haar voorlopers) alle linkse ideeën tegen gewerkt en heeft in de jaren 80( en ook alle jaren daarna) een zeer neoliberaal bezuinigingsbeleid gevoerd. Brinkman wilde ook nog in 1994 de AOW bevriezen. Het is me een raadsel waarom de SP wel de VVD uitsluit en niet het CDA. Het CDA is echt net zo erg en misschien nog wel erger. De VVD zijn pragmatici. Het CDA is een rechtse partij die soms nog wordt tegengewerkt door godzijdank een klein aantal idealisten en loyalisten. Labour is overigens niet zo heel goed voorbeeld, omdat het stelsel in Nederland heel anders is. Labour kan straks hopelijk echt in het districtenstelsel heel veel overhoop halen, maar dat zal 2022 worden. Bovendien hebben sommige mensen hier een soort Trumpiaanse hang naar nostalgie. De PvdA was voor arbeiders in de jaren 50. Daarna is het altijd al een soort gemixte partij geweest. De jaren 50 is al zo 70 jaar terug. Een middellang mensenleven. Uiteraard moet de PvdA goed kijken naar de namen van de SPD en SP-A in Duitsland en Belgie. Dat zal een betere naam zijn.

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 mrt. 2018 - 22:07

@ Sonic - ik schreef: 'tot de jaren negentig'. Jij heft aan met 'in de jaren negentig'. Zonder het te begrijpen passeer je het kantelpunt: de totale invloedname van het heerschap Frits Bolkestein. Daar gaat me het om.

DaanOuwens
DaanOuwens2 mrt. 2018 - 15:43

Mooi zinnetje: De meest kwetsbare mensen hebben het steeds moeilijker in Amsterdam. Als je dat vergelijkt met Rotterdam dan is Amsterdam de hemel voor deze groep en Rotterdam de hel. En natuurlijk is landelijk beleid van invloed op de lokale situatie. Maar als het gaat om armoedebeleid dan is het toch vooral een lokale verantwoordelijkheid. Dit kandidaat SP-lid moet dus gewoon aan het werk. Net zoals zijn Rotterdamse collega's dat doen. En die hebben toch echt te maken met een veel en veel groter probleem.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens2 mrt. 2018 - 18:37

Dit kandidaat SP-lid moet zijn kandidaat PvdA raadslid. Dom dom dom.

Sonic2
Sonic22 mrt. 2018 - 19:19

Als ik Rotterdam zie denk ik dat je het beste het hele stelsel van sociale voorzieningen kan gaan afschaffen. Er is een hele lijn in. Het wordt natuurlijk heel mooi aangekleed, maar het idee is dat je zo min mogelijk aanspraak mag maken op de overheid. Ik heb vaak PGB's aangevraagd voor clienten van mij in verschillende gemeenten. Als je ziet hoe moeilijk ze dan doen. Als je ziet ook hoe moeilijk het UWV doet om uitkeringen te verstrekken. Rotterdam is ongekend asociaal en Amsterdam is min of meer sociaal. Daar kiezen de inwoners in Rotterdam zelf voor. Die willen dit kennelijk. En D66 laat maar weer eens zien aan welke kant van de medaille ze staan.

DaanOuwens
DaanOuwens2 mrt. 2018 - 20:59

@ Sonic Jij schrijft: Rotterdam is ongekend asociaal en Amsterdam is min of meer sociaal. Daar kiezen de inwoners in Rotterdam zelf voor. Die willen dit kennelijk. Dat klopt, ik ben dat met je eens. Ik heb al vele jaren geleden tegen mensen gezegd dat Leefbaar een extreem rechtse club is. Heb ook Leefbaar-stemmers gesproken met een voorkeur voor rechts maar niet extreem rechts. Die dit glashard ontkennen. Ik volg de laatste 4 jaar de Rotterdamse politiek nauwgezet en mijn analyse van jaren geleden is gewoon correct. Leefbaar heeft in het vangnet sociale zekerheid grote gaten gemaakt waar duizenden doorheen vallen. De CU/SGP hebben het huidige college behoed voor een val door hen te steunen en miljoenen te claimen voor armoede bestrijding. Maar er is nog niets gebeurd. Er ligt weer een nieuw PR verhaal. https://evr010.nl/verkenning-2018/ Rotterdam investeert vooral in PR. Er is een enorme kloof tussen het blabla PR verhaal in deze verkenning en de harde werkelijkheid. De harde werkelijkheid die is dat Rotterdam de hoogste werkloosheid heeft, de meeste laagopgeleiden, het grootse getto in Rotterdam-Zuid, de meeste armoede en het meest hardvochtige en repressieve beleid. In de hele verkenning geen woord hierover. Leefbaar leeft in de eigen bubbel. D66 heeft een enorme misser gemaakt door dit college mogelijk te maken. Maar zij hebben een harde les geleerd. De conflicten tussen D66 raadsleden en Leefbaar raadsleden zijn talrijk. Het college werkt al sinds de start nauwelijks samen. Mooi dat Leefbaar met Baudet in zee gaat. Dat maakt ze zaken duidelijker en ook Pechtold is eindelijk wakker. Na de verkiezingen zal het vrijwel onmogelijk zijn in de stad een college te vormen. De stad is extreem gepolariseerd niet alleen in de raad maar ook op straat. Het enige positieve dat ik kan bedenken is dat het conflict en de belangentegenstelling in Rotterdam in ieder geval zichtbaar wordt. Deze Arjan Miedema heeft werkelijk geen idee waar hij het over heeft. Een treinreisje van Amsterdam CS naar Rotterdam CS is een half uur. Een reisje dat hij toch eens moet maken om zaken weer in perspectief te zien. Vergeleken Rotterdam gaat het in Amsterdam uitstekend.

gimli55
gimli553 mrt. 2018 - 10:13

@DaanOuwens Uit het oogpunt van het kandidaat raadslid van de PvdA natuurlijk niet. Hij moet zich profileren en dan is het huidige beleid slecht. De PvdA maakt geen deel uit van het college en dat is in de ogen van dit kandidaat raadslid natuurlijk niet goed. Dat de PvdA zelf verantwoordelijk is voor het doorschuiven van de verantwoordelijkheid naar de gemeenten is natuurlijk niet leuk. Net zo min dat de SP samen met D'66 en de VVD redelijk sociaal doen, geeft aan dat de PvdA niet nodig is om de zwakkeren te beschermen. De PvdA staat in een spagaat, verantwoordelijk voor de situatie en niet verantwoordelijk voor de oplossingen die nu geboden worden.

DaanOuwens
DaanOuwens4 mrt. 2018 - 16:26

@ gimli55 Jij schrijft: Dat de PvdA zelf verantwoordelijk is voor het doorschuiven van de verantwoordelijkheid naar de gemeenten is natuurlijk niet leuk. Ik vind dit soort uitspraken een duidelijk voorbeeld van kortzichtigheid. In Rotterdam zitten SP en PvdA meestal op een lijn. In de tweede kamer zijn vrijwel alle partijen voorstander van het overhevelen van de WMO naar gemeenten. Een beetje door jouw commentaren bladerend zie ik dat de PvdA volgens jou altijd schuldige is en geen verdienste heeft. Dat maakt jouw opmerking nogal irrelevant.

gimli55
gimli554 mrt. 2018 - 21:08

@DaanOuwens Waarom zijn mijn opmerkingen niet relevant. Als je als partij, en ik ben zeker niet de enige die dat stelt, 4 jaar meeregeert en de zooi bij de gemeenten over de schutting flikkert zonder de benodigde financieen, is dat een slechte zaak. Ik herhaal dat het wel erg hypocriet is het college te beschuldigen van het vergeten van de zwakkeren in de samenleving, als je er zelf voor gezorgd hebt dat die zwakkeren de klos zijn geweest. Dat de Rotterdamse en SP fracties goed samen werken is de gezamelijke vijand die in het college de zwakkeren daar helemaal te grazen nemen. Het zou wel schandalig zijn als ze daar aan de kant van het college zouden staan. Mijn opmerkingen zijn juist heel relevant omdat na jaren waar de PvdA de leiding had in vele colleges er nu puin geruimd moest worden door het huidige college.