Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Worden trams, bussen en treinen rijdende haarden van besmetting?

  •  
07-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Han bedekt

© De auteur, gereed om Lijn 24 te betreden. Zijn geliefde koos een sok met sleutelmotief voor dit kekke model.

Dat mondkapje is een doekje voor het bloeden. Het is een excuus om meer mensen in het openbaar vervoer toe te laten dan verantwoord is.
Donderdagochtend benadrukte professor Van Dissel opnieuw dat mondkapjes weinig uithalen. Onderzoek uit vele landen laat daarover nauwelijks twijfel bestaan. Zij zijn in ieder geval geen alternatief voor de anderhalve meter afstand. Toch wordt die afstand per 1 juni in het openbaar vervoer officieel opgegeven. Je mag alleen maar mee met mondkapje op, welke dan ook, zo bleek uit de persconferentie van premier Rutte. Dan blijft de afstand van anderhalve meter nog wel wenselijk maar het hoeft allemaal niet meer.
Er komen zelfs knippatronen op de website van het Rijk zodat de burgers er voor zichzelf een kunnen maken. Goedemorgen Nederland toonde een Vlaamse die liet zien hoe je er uit een oude sok een fraai mondkapje kon knippen.
Zo is dan in het openbaar vervoer gezichtbedekkende kleding verplicht gesteld. Niet alleen voor vrouwen zoals in Riad, Karachi of Teheran maar ook voor mannen. Het moet een mooi gezicht zijn om Davide, de verloofde van Thierry Baudet, gesluierd de tram te zien betreden. Of Fleur Agema. Die hadden dat met Oudjaar ook nooit gedacht.
Toch geeft het verplichte mondkapje zonder voldoende afstand tussen de passagiers aanleiding tot serieuze zorg. Er wordt wel gezegd dat textiel voor neus en mond ánderen beschermt maar dat is een loze bewering. Dan zouden we immers elkaar beschermen en was die hele afstandseconomie onnodig.
Dat mondkapje is een doekje voor het bloeden. Het is een excuus om meer mensen in het openbaar vervoer toe te laten dan verantwoord is in het kader van het anderhalve-meter-principe. Dat moet ook wel als de regering het ‘blijf zoveel mogelijk thuis’-advies laat vallen. Je krijgt heibel en vechtpartijen aan de halte als de trams en de bussen de passagiers te vaak laten staan. Het is ook schadelijk voor de economie als teveel mensen een essentiële bestemming – hun werk vooral – niet of veel te laat bereiken.
Dan neemt men liever een risico: dat het openbaar vervoer zich ontwikkelt tot een nieuwe haard van besmetting, zelfs een die continu in beweging is en het virus van de ene plek naar de andere rijdt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mei 2020 - 10:49

Lees het interview met Van Dissel in NRC, dan kun je zijn gedachtegang volgen! Er heersen verschillende meningen binnen het team van deskundigen. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/08/ik-denk-dat-het-virus-vaak-gaat-terugkomen-a3999212

chwiedijk
chwiedijk9 mei 2020 - 7:57

Mijn tante Rebecca zei dan: "Dat weet je nu eenmaal".

P Haan
P Haan9 mei 2020 - 6:00

Je stapt niet onnodig in de trein, blijft thuis als je je niet goed voelt, houdt anderhalve meter afstand en volgt de hygiëne voorschriften. Dan valt er niks te besmetten, en komt alles goed. In het verkeer werkt dat hetzelfde. Maar daar heb je een vrij grote groep die denkt dat ze zich daar niet aan hoeven te houden, en ziedaar de dagelijkse ravage in het verkeer. Van schrik naar blikschade naar 661 doden in het verkeer in 2019. Bijna allemaal te voorkomen. Waar komt dan de illusie vandaan dat we nu wel beschermd zouden zijn tegen dat soort? En hoe zetten we die dan buiten de maatschappij? Hoe beschermen we de gelauwerde zorgmedewerker in de trein tegen de types die nu gaan shoppen omdat ze dat toch wel verdiend hebben? En de soortgenoten daarvan?

I am Legion
I am Legion8 mei 2020 - 8:32

Van Dissel herhaalde dat de niet professionele mondkapjes, of om neus en mond geslagen shawls, of bandana's nauwelijks iets uithalen tegen het inhalen van de virusdeeltjes die zich gehecht hebben aan rondzwevend fijnstof zoals die door uitademen, niezen, en kuchen door besmette mensen in de lucht terecht zijn gekomen. Maar wat hij niet vertelt en wetenschappelijk wel verdedigd wordt is dat mensen die besmet zijn door het dragen van deze mondkapjes, of om neus en mond geslagen shawls, of bandana's wel degelijk substantieel minder virusdeeltjes verspreiden en zo voorkomen dat die zich hechten aan rondzwevend fijnstof zoals door uitademen, niezen, en kuchen. Daarmee pak je dus de bron aan door een effectieve eerste verdedigingslinie bij de besmetten zelf in belang van anderen en gaat het niet om de verdedigingslinie van de nog niet besmetten. Omdat de verspreiding van besmetten via de lucht in de vorm van niezen, kuchen, en hoesten direct naar derden, óf indirect via door hen veroorzaakte besmette aerosolen (fijnstofdeeltjes die langer rondzweven) vooral of zelfs uitsluitend komt van mensen komt die (nog) niet weten dat ze besmet zijn is deze maatregel dus raadzaam.

8 Reacties
LaBou
LaBou 8 mei 2020 - 10:23

"Maar wat hij niet vertelt en wetenschappelijk wel verdedigd wordt is dat mensen die besmet zijn door het dragen van deze mondkapjes, of om neus en mond geslagen shawls, of bandana’s wel degelijk substantieel minder virusdeeltjes verspreiden en zo voorkomen dat die zich hechten aan rondzwevend fijnstof zoals door uitademen, niezen, en kuchen." Lees nou je eigen tekst nog eens kritisch na. Misschien zie je dán welke flater hier staat.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 mei 2020 - 11:10

Als dat waar is, dan beschermen we met die monddoekjes elkaar en is de hele lockdown overbodig want als het in het openbaar vervoer zo goed werkt, dat de anderhalve meter niet hoeft te worden gehandhaafd, dan is dat overal het geval. Dan kan ook het samenscholingsverbod worden opgeheven. Dan kunnen de stadions zich vullen.

I am Legion
I am Legion8 mei 2020 - 12:52

Je redeneert in uitersten. De mondkapjes, om mond en neus geslagen shawls of bandana's helpen dus substantieel maar zeker niet volledig tegen het in de lucht geraken vanaf al besmette personen van het virus in nies of hoestdruppeltjes en ook gehecht aan aerosolen die langer blijven rondzweven. Maar het is een effectieve eerste verdedigingslinie. Als je dat dan combineert met het al bestaande afstand houden en herhaalde hygiënische maatregelen dan is er sprake van de nodige synergie om de lockdown voor een deel in allerleid omstandigheden meer of minder te laten vieren. Ik vraag mij af waarom je hierop, een omgekeerde intelligente lockdown-afbouw maar geen opheffing, zo m.i. sikkeneurig een in extremen reageert. Tot nog toe zijn veruit de meeste Nederlanders aantoonbaar bewezen, ondanks jouw aanvankelijk ook al zo uiterste scepsis over toen de lockdown aangekondigd werd, toch steeds heel overtuigend bewezen dat ze daar goed mee om konden gaan. Met jou voorzag ik wel gevallen waar meer weerbarstige types met stevige maatregelen aangepakt moesten worden, ik achtte zelfs de ondersteuning van defensiepersoneel aan politiepersoneel niet ondenkbaar, maar dat bleek toch allemaal niet nodig. Pas nu, en dat vind ik niet zo gek, e.e.a. lange tijd is volgehouden, er ook op heel andere vlakken zich een grote belasting zich aankondigt in de vorm van financiële en sociaal-economische vormen, maar er ook gezien de enorm gedaalde besmettingsgraad, ziekenhuisopnamen, en dodental per dag is er met de dan dito afgenomen kans op besmetting omdat er veel minder mensen besmet zijn, is er een duidelijke en toenemende drang ontstaan om weer leven in de brouwerij te brengen niet in de laatste plaats in aller belang op die andere fronten maar natuurlijk ook uit meer gewone levensdrang. Daar kan aan tegemoet gekomen worden met een combinatie van maatregelen zoals met de mondkapjes, shawls, en bandana's in een weer meer verkerende wereld.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 mei 2020 - 13:38

De mondkapjes worden in het openbaar vervoer ingezet OMDAT dan de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd hoeft te worden. Daarmee vervalt je betoog. En wat je voor de rest ten aanzien van mij te berde brengt, stoelt in ieder geval niet op wat ik geschreven heb.

I am Legion
I am Legion8 mei 2020 - 14:46

@LaBou Wat begrijp jij niet aan een belangrijke eerste verdedigingslinie dat als mensen die zelf nog niet weten dat ze besmet zijn door het algemeen dragen van mondkapjes, of om neus en mond geslagen shawls, of bandana’s wel degelijk substantieel minder virusdeeltjes verspreiden en zo voorkomen dat die zich hechten aan rondzwevend fijnstof zoals door uitademen, niezen, en kuchen en er zo minder mensen besmet kunnen raken? De bron van verspreiding zijn nou juist die mensen die besmet zijn meneer LaBou en vooral vanuit hun luchtwegen. Maar ik vind het niet erg hoor zo'n vergissinkje als je niet zo kritisch leest. @Han Ik pleit dus voor een combinatie van maatregelen alhoewel die minder stringent hoeven te zijn als er naast mond- en neusbedekking van zich niet bewust zijnde besmetten ook nog een duidelijk veel lagere besmettingsgraad ontstaan is.

LaBou
LaBou 8 mei 2020 - 16:51

Nogmaals: lees nou die zin eens goed: "...wat hij niet vertelt en wetenschappelijk wel verdedigd wordt is dat mensen die besmet zijn door het dragen van deze mondkapjes, of om neus en mond geslagen shawls, of bandana’s ..." Je componeert je zinnen zo moeilijk dat je zelf dus niet door hebt dat je schrijft dat mensen besmet zijn door mondkapjes en/of sjaals danwel bandana's. Het is al door meer mensen hier gezegd: versiep je nou eens in taal, en dan met name interpunctie. En lees eens terug wat je schrijft want nu produceer je kwakkels. Overigens ben ik het niet met je eens.

I am Legion
I am Legion8 mei 2020 - 20:23

@Labou: Je bedoelt dat er twee komma's missen waardoor je zinsdelen met elkaar als één zin leest, en niet het ene deel voortbouwend op het andere? Zonder verder de zin te veranderen die een aansluitend geheel vormt krijg je dan dit waarbij ik de komma's even voor alle duidelijkheid als dubbele streepjes noteer: "Maar wat hij niet vertelt en wetenschappelijk wel verdedigd wordt is dat mensen die besmet zijn -- door het dragen van deze mondkapjes, of om neus en mond geslagen shawls, of bandana’s wel degelijk substantieel minder virusdeeltjes verspreiden -- en zo voorkomen dat die zich hechten aan rondzwevend fijnstof zoals door uitademen, niezen, en kuchen." Het was een slechte zin misschien. Maar zeker geen onzin. Mits het goed onderscheidend te lezen zou zijn voor eenieder. In ieder geval omdat naar wat er inhoudelijk mee bedoeld wordt ook helemaal klopt.

LaBou
LaBou 9 mei 2020 - 6:00

Laat maar lego. Je kunt het niet laten een enorme brij aan woorden te componeren. Het klinkt gewichtig maar het zegt niets. Het zijn kwakkels.

Frits Jansen
Frits Jansen8 mei 2020 - 6:32

Van Dissel is te prijzen om zijn standvastigheid. Dat alleen hele speciale maskers(*) de drager beschermen tegen van buiten komende virussen wil ik graag geloven, want die virussen zijn piepklein, veel kleiner dan bacteriën bij voorbeeld. Maar hoe zit het met de bescherming van de drager tegen de omgeving? Al een simpel masker kan druppels tegenhouden. (*) Duitsers hebben het over "Masken", maskers dus. Dat is een betere aanduiding dan "mondkapjes" want ook de neus wordt bedekt. Nee, het boerkaverbod is niet in het geding, want dat maakt een uitzondering voor medische redenen.

Greendutch
Greendutch7 mei 2020 - 23:47

opmerkelijk dar het kabinet bij monde van Rutte hierin niet standvastig is maar zich door lieden van het OV laat opjutten. ik begrijp niet dat dit gebeurd na de goede uitleg door v Dissel de verloofde van B. zal als elite geen gebruik van het OV maken denk ik en Agema met gezicht bedekkende kleding zal voer voor de catoonisten zijn.

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 mei 2020 - 22:56

Dat mondkapjes geen enkele bescherming bieden, niet voor de dragers en niet voor de omgeving van de drager, is duidelijk. Wat wel bescherming biedt: een goede ventilatie. Verwijder alle ramen uit de trein, de bus en de tram. Waar mogelijk, verwijder ook het dak, of maak het mogelijk er op te gaan zitten. Al uw uitgehoeste virusdeeltjes vliegen direct in de open lucht, in plaats van in de longen van uw medemens. Het OV kan weer normaal worden gebruikt en als de trein met 140 km per uur door het landschap raast kunnen we desnoods bij elkaar op schoot gaan zitten. Ik geef toe, in de winter wordt het even doorbijten. Maar wat wilt u nou liever? Naar adem snakkend uzelf doodhoesten vanwege de corona, of verkouden worden omdat het in de trein een beetje tochtig is? Bovendien, wat stellen onze winters nou nog voor dankzij de klimaatverandering? En in de zomer, ach lieve mensen in de zomer wordt het gewoonweg een genot om te reizen met het OV! Als ik terugdenk aan de reizen die ik heb gemaakt op het dak van de bus in India! Dat zijn met afstand mijn allermooiste reisherinneringen.

1 Reactie
frankie48
frankie488 mei 2020 - 7:58

Beste Molly, En hoe zit dat met WTW installaties in verpleeg- en verzorgingshuizen, moeten die uitgezet worden of kunnen ze blijven aanstaan? En de mechanische ventilatie? Bacteriën gedijen daar erg goed in, en bacteriën kunnen ook geïnfecteerd raken door een virus, misschien ook wel door dit virus?

Polletje2
Polletje27 mei 2020 - 21:23

Worden trams, bussen en treinen rijdende haarden van besmetting? - YES !

Klaas Punt
Klaas Punt7 mei 2020 - 21:02

Mijn grootvader overleed aan TBC. Oom Jan vertelde dat hij dat van een hoestende medepassagier gekregen had. Als die medepassagier een monddoekje had gedragen had ik hem misschien nigkunnen

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt7 mei 2020 - 21:03

...misschien nog kunnen meemaken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mei 2020 - 20:25

Als je iedere vod een mondkapje mag noemen, dan begrijp ik Han wel. Dan kun je er inderdaad beter geen dragen. Daar kan van Dissel wel zijn gelijk mee halen. Voor het overige doe ik er het zwijgen maar toe! De mondkapjes komen zo langzamerhand mijn neus uit, dat is pas besmettelijk toch!

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst7 mei 2020 - 19:26

Ik lach me nu al de zenuwen. Ik werk in het OV, rij treinen. Zo'n kreng hoef en wil ik niet op mijn kop, ik zit voorin. Maar het hardst lach ik om die 40% regel. Hoe gaan we dat uitrekenen? En dan bij 41%, iemand verwijderen? Wie gaan dat doen? Waarom wordt er gewoon niet toegeven dat die anderhalvemeter in een aantal gevallen gewoon niet te handhaven is, ook niet met nepzekerheid van de kapjes. Oftwel, er is over vergaderd, helaas niet over doorgedacht. Zoals zoveel. De Onderwijsraad kwam ook weer met protocollen. De open haard er mee aanmaken, bedacht door lui die nog nooit een school van binnen hebben gezien, laat staan wat er gebeurd. maar ja, de leiding heeft weer wat om te vergaderen en de docent mag het onmogelijke gaan uitvoeren. En de controle? Vliegende teams handhavers, BOA's en andere beëdigde analfabeten die de school binnen vallen? Ik zit nou al op de krantenartikelen te wachten......

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen8 mei 2020 - 7:01

Mensen als u zijn opnieuw een reden om te streven naar de spoedige opheffing van de NS. het NS tijdperk in Duitsland duurde van 1933 tot 1945, het NS tijdperk in Nederland van 1938 tot heden. Ik heb bij een vermeende monopolist gewerkt en moest daarom voortdurend op mijn hoede zijn, maar de NS is een volstrekt schaamteloze monopolist, een soort staat in de staat die kwaad wordt als de wetgever zich met treinen bemoeit. Commerciële NS ratten slagen erin de politiek wijs te maken dat de NS onmisbaar is, en wijzen dan graag naar de mislukte privatisering van de Engelse spoorwegen. Maar daar werden andere fouten gemaakt. Nu ProRail het infrabeheer doet heeft de NS geen "natuurlijk monopolie" meer - en dus maakt de NS ProRail zwart waar ze kunnen. Als ik vanuit de randstad naar Groningen of Maastricht ga en zes uur op een dag in een trein zit wil ik een keus hebben. Richting Hengelo kun je gelukkig mee met de Duitse IC richting Berlijn, waar je gezellig een kopje koffie kunt drinken in de Bordbistro. Sorry, nu alleen halen, niet drinken.

LaBou
LaBou 8 mei 2020 - 10:30

Frits spreekt blijkbaar met de verkeerde Duitsers. Als hij eens met de juiste Duitsers zou praten komt hij er misschien achter da zijn verafgode DB niks niet beter is. Ook daar zijn verhalen genoeg over in omloop. En dan niet beginnen over de Belgen of de Fransen, want ze zijn allemaal, stuk voor stuk, hetzelfde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2020 - 8:18

Amsterdam Groningen duurt geen 6 uur maar twee en een half. Loont niet de moeite om daar restaurantrijtuigen te laten meerijden. Van de ene uithoek naar de andere is het gewoonlijk niet meer dan 3 uur.

Joop Schouten
Joop Schouten7 mei 2020 - 18:48

Je verhaal snijdt hout. Wetenschappers schatten in dat, niet medisch gecertificeerde mondkapjes, zo'n 20% bescherming biedt. Dit is vragen om besmetting.

1 Reactie
LaBou
LaBou 8 mei 2020 - 7:03

Een oude sok lijkt me inderdaad heel weinig bescherming te bieden. Maar zoals alles in dit land: het mag vooral niet te veel kosten.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis7 mei 2020 - 17:59

In Zuid-Korea is het ov soms stampvol. Daar zijn nooit beperkingen opgelegd, behalve dat het na middernacht stopt: toch hebben er - dankzij mondmaskers? - zich daar zelden besmettingen voorgedaan. Sterker nog: Z-Korea is van pandemiestaat nr. 2 geworden tot een vrijwel coronavrij land.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra7 mei 2020 - 23:17

'toch hebben er – dankzij mondmaskers? – zich daar zelden besmettingen voorgedaan.' Dat vraagteken is terecht. In Zuid-Korea zijn vanaf het allereerste begin van de Corona-crisis alle mensen met verschijnselen getest, geïsoleerd en er vond een grondig contactonderzoek plaats. Voorgaande ervaringen met het SARS-virus heeft de Zuid-Koreaanse samenleving voorbereid op een nieuw virus. Omdat iedereen zich schrap had gezet had het Corona-virus weinig kans. Niet alleen het nutteloze dragen van mondkapjes was daarvan de uitkomst, maar ook nuttige en werkzame maatregelen zoals goed testen en isoleren van besmette mensen in een vroeg stadium. Gelukkig beginnen wij in Nederland daarmee op 1 juni heeft onze regering belooft. Als het dit keer tenminste lukt. Jammer dat het bijna een half jaar te laat is, anders was deze hele lockdown waarschijnlijk niet nodig geweest.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout7 mei 2020 - 15:12

Het openbaar vervoer zal stuitend zijn om te aanschouwen als dit doorgaat. Mij zullen ze er niet zien met een mombakkes voor. Om nog maar te zwijgen over hoe de NS de WC’s schoon denkt te houden. Want `k heb nog nooit een propere bril gezien tussen de rails. (Hetzelfde geldt overigens ook voor de meeste café’s) En reizen per OV-bus lijkt me nog erger, als ze doorrijden bij de bushalte omdat er maar 15 mensen op 45 zitplaatsen mogen genieten van OV-transport, dat straks ongetwijfeld 20% duurder gaat uitpakken. Wat ben ik blij nog een auto te hebben! `k Had hem precoronium bijna weg gedaan omdat OV nipt voldeed aan mijn mobiliteitswensen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 mei 2020 - 14:18

Ik meende gehoord te hebben dat je met gezichtsbedekkende kleding het OV niet in mocht. Of geldt dat alleen voor islamieten? Of is er een noodverordening, een ontsnappingsclausule oid? Dit gaat rechtszaken opleveren, lijkt me.

6 Reacties
Arie Gans
Arie Gans7 mei 2020 - 14:51

Nee hoor. Een mondkapje is namelijk geen kleding maar een PBM.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft7 mei 2020 - 15:03

Serieus?? Ik mis het stukje tekst Satire.. U wilt aandacht blijkbaar. Een dodelijke ziekte aangrijpen om een besluit van de regering waar u het blijkbaar niet mee eens bent met elkaar vergelijken. Een besluit van de regering wat overigens op enkele kleine incidenten in de eerste maanden voor geen enkel probleem zorgt. Dat vergelijken met een ziekte die bijna het complete leven in dit mooie land heeft stilgelegd. En nu het leven weer opgestart wordt beschermingsmaatregelen afschieten. Erg makkelijk

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 mei 2020 - 18:03

Ik stel tot genoegen vast dat zelfs de uitvinders van het zwarte garen bakzeil halen wat betreft dat voor een rechtstaat beschamende 'nir vir blanke'. Ik kan godzijgeprezenengeloofd weer met boerka 't OV in, mocht ik dat - quod non: ik maak lekker lange, grensoverschrijdende wandelingen: nimmer was het zo rustig, zo sereen, zo vrij, zo lustig, zo fris, hoor het kabbelen van beekjes, het lispelen van bosnimfen, het kirren van centaurs, het rochelen van de stervenden, de giechelde meisjes, het ritselen van loof, zie de melkwitte nevelslierten, de dauwdruppels glinsteren in 't prille lente zonnelicht (ik denk dat een god het is, viool spelend op mijn strot) - willen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 mei 2020 - 19:50

..giechelende meisjes...

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 mei 2020 - 22:29

Neen, Grietje. U kunt nog steeds niet niet met een boerka het OV in, want dat is verboden. Een mondkapje is daarentegen verplicht en bovendien: hoe moet de hermandad controleren of u wel een mondkapje draagt wanneer u met een boerka in de bus zit? Dat zowel het verbod op de boerka, als de verplichting tot het dragen van een mondkapje symbolische maatregelen zonder praktisch nut zijn is duidelijk, maar dat soort praktische overwegingen zijn volstrekt irrelevant in deze absurde tijden.

Frits Jansen
Frits Jansen8 mei 2020 - 7:10

Artikel 1 lid 2 van de wet "Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding" bepaalt onder b dat het verbod niet geldt voor zover die kleding "noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid". Dat sluit in principe niet uit dat een fanatieke Officier van Justitie de noodzakelijkheid betwist, op grond van de kanttekeningen van prof. Van Dissel in de hand. Normaal gaat een nieuwere wet voor (lex posterior) maar het boerkaverbod is een "wet in formele zin" (d.w.z. van het Parlement) die niet opzij gezet kan worden door een noodverordening. Staatsrechtgeleerden hebben al geklaagd dat de "coronaregels" een wankele juridische basis hebben.

Oki Doki
Oki Doki7 mei 2020 - 13:54

Dit is wat mij betreft een goed moment om een elektrische fiets te kopen. Ik zou niet graag met het openbaar vervoer meegaan in ieder geval. Laten we hopen dat het openbaar vervoer geen nieuwe coronabrandhaard gaat vormen.

Erik20
Erik207 mei 2020 - 13:16

"Jammer, kon ik tot nu toe na mijn dagelijkse wandeling, als ik wilde, met de bus terug…" Het was dus ook eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat mensen zoals jij gebruik maakten van de bus...

2 Reacties
Erik20
Erik207 mei 2020 - 13:17

*In reactie op Eric Minnens

Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2020 - 16:15

@Erik20 Ja, maar het was slechts een advies. En ik hield en houd 1.5 meter afstand. En dat kan nog, want om een uur of zeven, acht 's avonds zitten er in die bus van mij toch maar weinig mensen. Maar ik geef toe, ik verkeer op het randje. En toch heb ik plots geen gêne meer, nu ik over die idiote mondkapjes van 1 juni heb gehoord. Dàt levert pas onveiligheid op.

Pater
Pater7 mei 2020 - 13:10

40-80% kans dat het niet helpt zeggen ze. Resteert nog een ruime marge. Dus niet zinloos lijkt me.

JoepJos
JoepJos7 mei 2020 - 13:04

Men wordt sowieso geadviseerd om alleen met het OV te gaan als het niet anders kan. Verder lijkt het me aan te raden dat er boa's worden ingezet die checken of er niet te veel passagiers instappen want daar gaat strijd over ontstaan. Daarnaast heb ik begrepen dat 1,5 meter afstand nog altijd prefereert, maar omdat dit nu eenmaal in en rond het OV niet altijd gehaald kan worden, er daarom mondkapjes worden geadviseerd. De toekomst zal leren of dit wijsheid was.

JasDon
JasDon7 mei 2020 - 12:22

Sowieso is het OV voor veel mensen niet nodig, thuiswerken als het kan is namelijk nog steeds het advies. En dat het kan is inmiddels bewezen. Ik denk dat we het qua capaciteit wel gaan halen. En als we willen zitten we er nog dik onder ook. Hopelijk nemen alle werkgevers dit advies ook serieus.

Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2020 - 12:06

Jammer, kon ik tot nu toe na mijn dagelijkse wandeling, als ik wilde, met de bus terug... Na 1 juni kan dat niet meer. Ik ga echt niet met zo'n sok voor mijn neus rondlopen, hoe charmant dat ook staat (zie foto hierboven). Ik kan ook geen vriendin vinden die er zo eentje voor mij wil breien. Zeker niet als ze weet dat de situatie er alleen maar onveiliger door wordt. Wat dat betreft mijn complimenten aan Han's vriendin, maar zij deed dat natuurlijk ook alleen maar om een prachtillustratie te leveren bij deze column. Ik zal het OV na 1 juni mijden als eh... toch maar de pest.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 12:47

Ik ben ook benieuwd naar het enthousiasme voor gelaatsbedekking nu de heren zelf aan de bak moeten ipv alleen maar "vrouwenrechten" te hoeven verdedigen.

Pater
Pater7 mei 2020 - 13:13

Ik heb er net wat besteld, incl. verzendkosten iets minder dan 1 euro per stuk, keurig blauw en drielaags met 97% dichtheid, wat dat ook moge betekenen. Ik verdedig de vrouwenrechten om niet gesluierd te hoeven gaan, en zelf heb ik er natuurlijk ook geen behoefte aan. Maar voor in de trein vind ik het zo gek nog niet. De kapjes, niet de sluiers.

Harry14
Harry147 mei 2020 - 13:25

@Eric Minnens, Inderdaad, openbaar vervoer is nu prettiger dan ooit. Maar na 1 juni zal het een hel worden daar. Ik wordt eerlijk gezegd al onpasselijk als ik aan die zelfgemaakte mondkapjes denk, wie verzint zoiets?

Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2020 - 14:57

@Danielle Je moet er nu ook weer niet een vals dilemma van maken. @Pater Voor de trein zal ik ook wel mondkapjes moeten bestellen. Ik heb nl. een abonnement met 7 vrij opneembare 'Keuzedagen' (waarvoor je overigens wél betaald, tegen gereduceerd tarief). Voor de eerste keuzedag, die ivm corona verlopen is (je moet er elke 2 maanden 1 opnemen), kan ik nog een 'coupon' krijgen. Maar de overige 6 zal ik nu zonder coupon moeten opnemen: er zijn immers mondkapjes...

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 20:08

@Eric in de buurt is een stomerij die wasbare doekjes levert als bijverdienste. De stomerij is gewoon open maar heeft momenteel weinig klandizie, dus heb ik er uit solidariteit eentje gekocht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 12:04

Ik ga een oude pijama verknippen. Buiten de periode dat ik in het ziekenhuis verbleef (voor iets anders!) reis ik 's avonds laat in een praktisch lege trein. Bij het uitstappen wuift de conducteur mij gewoonlijk gedag uit de verte. Dat mooie leven zou voorbij kunnen zijn.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2020 - 12:23

Mooi beeld. Zwaai hem na met je mondkapje. Of nog mooier, met het restant van je pyama... Maar dat heb je natuurlijk niet bij je.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 12:38

Enige weken geleden stond ik een keer helemaal alleen op het perron van mijn locale station en kwartiertje te wachten op een sprinter. In de verte zag ik tegen het licht van de ondergaande zon slechts 1 fietser in de verte de overweg passeren. Een apocalyptische aanblik.

Klaas Punt
Klaas Punt7 mei 2020 - 12:50

En ik maar denken dat er helemaal niet gereisd mocht worden. Maar ik lees net dat we in juni weer welkom zijn ip Terschelling dus dat is fijn. Liften zal wel niet lukken. Ik heb mijn kapje nog niet gebruikt maar dat heb ik er graag voor over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 16:49

De NS ontzegt niemand de toegang. Er geldt slechts een verzoek om geen onnodige reizen te ondernemen.

Harry14
Harry147 mei 2020 - 11:31

Zoals Van Dissel al uitlegde, mondkapjes zijn een politieke reactie op de angst die mensen voor het virus hebben. Ze helpen niet, en zijn schadelijk als niet goed gebruikt. Mensen moeten ze ook nog zelf gaan maken wat helemaal hilarisch is. Je hebt iedere dag een nieuwe nodig, dat zal in de praktijk wel niet gebeuren. Gewoon die van de vorige dag weer voor, niemand die het ziet. Kansloos allemaal. Verder denk ik dat de vechtpartijen waar Han het over heeft zowiezo kunnen optreden. 40% van de zitplaatsen mag maar bezet worden, geen staanplaatsen. Een heleboel mensen zullen lang moeten wachten. Er zullen geen duidelijke richtlijnen zijn wie wel, wie niet simpelweg omdat dat niet te handhaven is. Dus er zullen wel wat ruzies ontstaan. De hele week thuiswerken is niet zo super maar in de automatisering wel te doen en te verkiezen boven deze tombola.

adriek
adriek7 mei 2020 - 11:17

Als mensen hun zelfgebreide mondkapje dagen achter elkaar blijven gebruiken zonder ze te wassen (ontsmetten) worden de mondkapjes zelf mogelijk een bron van besmetting. Lang niet iedereen gaat braaf (minimaal) twee mondkapjes per dag gebruiken, zo'n ding kost al snel een euro of twee. Maar ja, het veiligheidsgevoel (op straat) wordt al decennialang belangrijker gevonden dan de objectieve veiligheid.

Jorah
Jorah7 mei 2020 - 11:14

Auto rijden gaat weer erg populair worden. Heerlijk alleen in een aangename afgesloten ruimte die van deur tot deur komt.

[verwijderd]
[verwijderd]7 mei 2020 - 11:04

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 12:06

Dat gaat een stuk lastiger worden.

Klaas Punt
Klaas Punt7 mei 2020 - 12:54

Maar oma, ook in de auto dien je contact met de medeweggebruikers te vermijden. Dat lukt ook niet altijd.... Maar ik begin wel het voordeel van mijn grijze kuif te zien. Er komt niemand naast mij zitten......