Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Worden burgers en worsten schijven en buizen?

  •  
22-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schijven-en-buizen
Korte column: Het zal de meeste echte vegetariërs worst, pardon, buis wezen wat er op zo’n pakje staat maar voor die grote groep die langzaam probeert te wennen aan een alternatief voor vlees, helpt het natuurlijk wel om die begrippen te gebruiken
Soms kijk je onmiddellijk bovenaan in je krant naar de datum. Nee weer geen 1 april. Dan heb ik het niet over het ingestudeerde amateurtoneel van WimLex en Max waar echt NPO linksboven in de hoek stond en geen LuckyTV. Ook niet over het uit de kast komen van de katholieke kerk wat betreft de homo’s. Zelfs niet het bericht over het onderzoek dat Covid 19 zich via de lucht verspreidt (ja hoe anders?). Nee, ik heb het over het bericht: “Nadert het einde van de vegaburger?” in de Volkskrant vandaag.
De socialistische parlementair Eric Andrieu schijnt zich hard te maken voor het verwijderen van namen als vegaburgers of vegaworst van de verpakking in de winkel. Wanneer je je begint af te vragen waarom zo’n man zich daarmee bezighoudt moet je iets meer weten van die wijk in Brussel waar het Europarlement zetelt. Rondom het gebouw in de wijk bevinden zich de kantoren en appartementen van honderden lobbyisten die de Europarlementariërs met informatie en ze fêteren op ikweetnietwat. De International Butcher Federation en landbouwlobbyclub Copa-Cogeka zitten met hun kantoor allebei op precies 400 meter van het Europarlement. Organisaties die met een groot budget (voor ikweetnietwat) de Europarlementariërs op hun hand moeten krijgen.
Maar wat is de inhoud van het verbod? Producenten van vleesvervangers moeten hun producten anders gaan noemen. De associatie met vlees moet verdwijnen. De Vegaburger moet Vegaschijf worden en het vegetarische worstje een vegetarisch buisje. Deze halvegare Fransman heeft de nieuwe benaming kennelijk zelf verzonnen of aangereikt gekregen door de vleesmaffia op 400 meter.
Natuurlijk zijn er ook organisaties die met een tegenlobby proberen deze achterlijke actie te stoppen maar de belangen in de veeteelt en vleesindustrie zijn natuurlijk sterker vertegenwoordigd en met veel meer geld (voor ikweetnietwat).
Wat is het voordeel voor die vleesindustrie? Het moet de snelle opkomst van vleesvervangers afremmen. Een andere reden kun je niet verzinnen. Meer vlees, meer omzet, meer winst, lekker eenvoudige mission-statements.
Het zal de meeste echte vegetariërs worst, pardon, buis wezen wat er op zo’n pakje staat maar voor die grote groep die langzaam probeert te wennen aan een alternatief voor vlees, helpt het natuurlijk wel om die begrippen te gebruiken. En het is een schande dat die Andrieu hier mee bezig is. Ik ga vooralsnog mijn naam niet veranderen in Fons Schijf.
Een minuut voor twaalf: eet meer buis en schijf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Visionair NL
Visionair NL24 okt. 2020 - 10:08

Dit is ook een achterhoedegevecht. NBiet alleen de vegetarische alternatieven leggen een bom onder de vleesindustrie. Het kweekvlees gaat - gelukkig- een einde maken aan de wrede veehouderij, die ook driekwart van alle landbouwgrond opslokt en het milieu enorm belast. https://www.visionair.nl/wetenschap/kweekvlees-binnenkort-goedkoper-dan-slachtvlees/

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2020 - 8:37

Het zal mij een worst wezen!

Hemk
Hemk22 okt. 2020 - 16:00

Misschien een dealtje mogelijk. Als er op vleesverpakkingen geelectrocuteerd/vergast/door de hersens geschoten/de strot afgesneden komt te staan, vegane producten niet meer burger of worst noemen. Verder als je commentaar hebt over halal slacht wordt onverdoofd verboden en vervangen door ongeelectrocuteerd of onvergast afhankelijk van productieprocess

1 Reactie
Visionair NL
Visionair NL24 okt. 2020 - 10:11

Meesterlijk plan, daar kan ook bijgevoegd worden dat veeteelt tropische ecosystemen verwoest, inheemse volkeren verjaagt en hier in Nederland voor enorme milieuproblemen zorgt.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen22 okt. 2020 - 12:37

In babypoeder zitten ook geen baby's, hoewel Lange F. daar anders over zal denken.

Baggiebor
Baggiebor22 okt. 2020 - 12:15

https://nos.nl/artikel/2353275-opnieuw-meer-vlees-gegeten-in-nederland.html De gemiddelde Nederlander is wel een beetje klaar met dat uit de vega hoek. Afgelopen jaar wederom meer vlees gegeten en we zitten weer op het niveau van 2007. Vanavond maar weer eens de bbq aanslingeren.

2 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté22 okt. 2020 - 16:05

Ter informatie: het is de vleesindustrie die kabaal maakt over de naamgeving van vega producten. Niet andersom. Men is in dat gremium bang dat jij vanavond per ongeluk Kipstuckjes in plaats van kipfilet op de bbq slingert (en het misschien nog lekker gaat vinden ook). Van mij mag je allebei. Doe ik zelf ook, trouwens. En ik raak nooit in de war door de benamingen van vleesproducten en niet door de benamingen van vega-producten. Jij wel? Smakelijk eten!

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 okt. 2020 - 11:13

"Men is in dat gremium bang dat jij vanavond per ongeluk Kipstuckjes in plaats van kipfilet op de bbq slingert (en het misschien nog lekker gaat vinden ook)." Hopelijk niet, daar deze kipstuckjes per 100gr. 1,7g zout bevatten. Voor iemand die gezond wil eten zijn al dit soort vegetarische producten taboe.

adriek
adriek22 okt. 2020 - 11:39

Dan mag er ook nog wel eens goed gekeken worden naar de inhoud van niet vegetarische producten. Veel worstsoorten verdienen de naam worst niet, de gemiddelde kipfilet bestaat voor een fors deel uit toegevoegd water en ga zo maar door. Laatst nog: de 'broodjes' die Subway verkoopt mogen eigenlijk geen brood heten omdat er nogal wat suiker inzit zijn het eigenlijk gebakjes of koekjes... Brussel: ga eens iets nuttigs met jullie goedbetaalde levens doen!

1 Reactie
rvb2
rvb222 okt. 2020 - 14:29

Die broodjes hadden niets met Brussel te maken, dat waren ierse wetten. De EU doet heel veel goede dingen en biedt ons veel vrijheid. Vrijheid die nationalisten ons graag willen afnemen.

axetothehead
axetothehead22 okt. 2020 - 11:04

Ik heb ook nooit begrepen waarom vleesvervangers op burgers en worsten moeten lijken. Als die vegetariers zo principieel zijn maakt het toch niet uit hoe zo iets eruit ziet of hoe het heet.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer22 okt. 2020 - 12:20

Als die vleeseters zo principieel zijn maakt het toch niet uit hoe zo iets eruit ziet of hoe het heet.

axetothehead
axetothehead22 okt. 2020 - 13:57

Op een jij bak zit niemand te wachten...

axetothehead
axetothehead22 okt. 2020 - 14:20

@TomMeijer Trouwens, vleeseters zijn toch niet principieel, zij zijn toch het grote kwaad...

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 okt. 2020 - 14:48

Omdat schijven en worsten handig in de pan passen en je schuift ze makkelijk op een broodje. Je kunt namelijk principieel zijn én praktisch tegelijkertijd. Een burger is gewoon een andere naam voor een schijf. Er is niks exclusief 'vlezigs' of zelfs dierlijks aan woorden als ' burger', 'worst' of zelfs 'schnitzel'. Anders dan een lendebiefstuk, lever of achterham kan ik in een dier geen burger of worst aanwijzen. In mijn Oostenrijkse familie wordt al sinds jaar en dag 'Gartenschnitzel' gegeten: een plak in bouillon gekookte knolselderij, gepaneerd en gebakken. Hetzelfde recept met grote zwammen heet 'Waldschnitzel'. Waarom types als jij de denken vegetariers de maat te moeten nemen is me een raadsel. Eet jij wat jij wilt en bemoei je niet met wat ik in mijn mond stop.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 okt. 2020 - 10:57

Gelijke monniken, gelijke kappen: Hazenpeper kan ook niet"meer. De vegetariër zou ten onrechte kunnen denken dat hij een vegetarisch product (peper) in de vorm van een haas krijgt. En hazenpeper van konijnenvlees misleidt de vleesetende consument. Verbieden dus!

Fredje3
Fredje322 okt. 2020 - 10:39

Hallo Fons, aangezien je van vlees bent, verwacht ik ook niet dat je je naam hoeft te veranderen hoor. Maar wat mij nog het meeste stoort van vleesvervangers is dat men allemaal doet alsof dit zo goed is, terwijl je 4 keuzes hebt met vleesvervangers en vaak is dit nog gecombineerd ook. Te veel zout. Te veel suiker Te veel kunstmatige rommel Te weinig smaak De vleesvervanger is daarom ook de slechts denkbare wijze om van het vlees af te komen. Maar goed. De Dikke van Dale is er simpel over: worst (de; v(m); meervoud: worsten) 1darm of op darm lijkend vlies, gevuld met gehakt vlees enz. Over burger is het ook heel simpel, dat is een inwoner van een land. Het is dus niet alleen zo dat jij je achternaam mag houden, maar ook ik mag deze gebruiken. :-D

snieanders
snieanders22 okt. 2020 - 10:24

De mens is een omnivoor van oorsprong en eet alles. Wil je daar van afwijken prima, laat mij daar buiten. Telkens dat gedram dat ik minder vlees moet eten etc.

1 Reactie
Karingin
Karingin22 okt. 2020 - 20:23

Daar gaat het dus niet over