Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Wij worden een burgeroorlog ingelokt

  •  
27-07-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3067308219_38d6a64e90_b
We worden uitgenodigd om onze normen en waarden te vergooien in een orgie van bloedige wraak
Kapelaan Jacques Hamel was een brave man, die ondanks zijn hoge leeftijd nog graag een handje toestak. Vandaar dat hij die fatale dinsdagochtend op het altaar stond om het H. Misoffer te vieren. De katholieke kerk van Frankrijk is in veel opzichten een lege huls. Ze hadden de pastoor van zijn kerk uit Congo moeten importeren en Hamel was voor hem ingevallen, toen deze een tijdje in zijn thuisland vakantie was gaan houden bij zijn familie. In de banken voor het altaar knielden vier gelovigen onder wie twee nonnen. Verder was er niemand. Het schijnt dat de ijdele dwazen die arrogant genoeg waren om te denken dat zij het werktuig van Allah waren na hun inval eerst een gebed deden. Daarna sneed de een kapelaan Hamel de keel af terwijl de ander er een opname van maakten. Ze slaagden er ook nog in een kerkganger ernstig te verwonden voor de politie binnenstormde en hen met welgemikte schoten neerlegde.
Voorwaardelijk vrij Bij het onderzoek bleek dat een van de daders, de negentienjarige Adel Kermiche, een enkelband droeg. Hij was voorwaardelijk vrij na twee misluke pogingen om het grondgebied van het kalifaat te bereiken. In 2015 was hij opgepakt op grond van voorbereidingshandelingen tot het verrichten van terroristische daden. Hij kon niet goed tegen de detentie, was vastgesteld. De reden lag voor de hand: Kermiche had een verleden in de geestelijke gezondheidszorg waardoor hij zoals menig patiënt de ambitie had opgevat om psychiatrisch verpleegkundige te worden. Hij kon ook een baantje krijgen in een buurtcentrum. Van verdere hechtenis zou hij alleen maar gekker worden. ‘Ik heb spijt van mijn dwalingen, ik wil trouwen’, zei hij.
Zijn ouders zeiden dat ze hem liever levend in de gevangenis zagen dan dood in Syrië, maar ze wilden hun zoon wel in huis halen als hij niet meer zou proberen om te vertrekken. De rechter liet hem gaan met enkelband zodat hij aan zijn toekomst kon werken. Het Openbaar Ministerie ging nog in beroep, maar tevergeefs. Ook kwam uit dat hij in de gevanenis veel contact had gehad met een Saoedi en een Franse bekeerling.
Dit is exact de gang van zaken zoals de bezorgde burger die zich voorstelt. De overheid pampert niets ontziende moordenaars. De vijand is onder ons. Niemand grijpt in, tot tenslotte de maat vol is en het volk zelf op zal treden. Dat laatste is het doel van terreurorganisatie IS. Kalief Abu Bakr El-Baghdadi weet dat de eindtijd is aangebroken. Voor het laatste oordeel moet nog eenmaal op deze aarde de grote strijd gevochten worden tussen de moslims en de ongelovigen. Het is dan ook essentieel om daarvoor het klimaat te scheppen.
Handboeken Het Parijse dagblad Libération, dat niet gauw van zijn stuk te krijgen is, legt in de krant van woensdag aan de hand van twee onder jihadi’s zeer gewaardeerde handboeken deze strategie uit. Ze is allereerst gebaseerd op de gedachten van Abou Moussab al-Souri, ook wel bekend als Mustafa Setmaria Nasar. Dat was een Syriër uit Aleppo die zich van zijn leider Osama Bin Laden afkeerde toen deze zijn 9/11 aanval op de New Yorkse Twin Towers pleegde.
De aanslag met de vliegtuigen was een spectaculaire maar ondoordachte provocatie die een te zware, gecoördineerde reactie van het westen opriep, schreef hij in een betoog van 1500 pagina’s op het internet. Dat klopte ook. De gelovigen kregen te maken met de invasies van Afghanistan en Irak. Zij leden zware verliezen terwijl Al Qaida zijn bases verloor. De moslims konden de rijke, zwaar bewapende staten van de kruisvaarders niet in het veld verslaan, concludeerde Al-Souri. Trouwens, indirect werd hij zelf ook slachtoffer van deze fout. In het kader van die westerse invasies kreeg de CIA hem te pakken en hij verdween in de folterkamers van Assad.
Permanent kleine acties In plaats van grote slagen met duizenden slachtoffers adviseerde Al-Souri kleine acties overal in het westen. Permanent, steeds weer en op onverwachte plekken. Bloedig, wreed, zo meedogenloos mogelijk. Er hoefden in principe niet veel slachtoffers te vallen, als de echo maar vér door klonk. Op deze manier werden twee doelen bereikt: ten eerste verloren de ongelovigen hun vertrouwen in hun eigen autoriteiten. Die waren immers niet in staat hen tegen de halsafsnijders en bommenleggers van Allah te beschermen. Ten tweede ontwikkelden zij een diepe haat tegen álle moslims, die zij van medeplichtigheid gingen verdenken.
Op den duur moesten de terreuracties wel leiden tot bloedige repressailles vanuit de kufar. Dan werden de gewone moslims zelf slachtoffer van contraterreur. Zij konden al was het maar om het vege lijf te redden niet langer afzijdig blijven. Om te overleven moesten zij van zich afslaan. Dan was de burgeroorlog tussen de gelovigen en de kufar een feit terwijl de staten van de kruisvaarders in chaos verzonken. In die omstandigheden kunnen de jihadi’s wel zegevieren.
Uit allerlei publicaties van IS blijkt dat men deze gedachtegang met huid en haar heeft overgenomen, zeker nu het er naar uit ziet dat hun Islamitische Staat langzaamaan verkruimelt onder de slagen van het westen en zijn bondgenoten. Dat hoeft geen probleem te zijn als de aanslagen maar doorgaan. Fanatisme, overtuiging en een paar scherpe messen zijn genoeg.
We worden geprovoceerd om onze eigen staatsinstellingen af te breken. We worden uitgenodigd om onze normen en waarden te vergooien in een orgie van bloedige wraak.
Chaos De vijand lokt ons een burgeroorlog in want dat levert hem de anarchie op waarin hij denkt te kunnen winnen. Dat blijkt uit een ánder in kringen van Isis gewaardeerd handboek, geschreven door Aboe Bakr Naji, achter wie zich volgens Libération waarschijnlijk een collectief van auteurs verbergt. Zij leggen uit hoe je eerst door middel van bloedbaden chaos creëert waarna de jihadi’s een schrikbewind vestigen om de grondslagen te kunnen leggen van een islamitische staat.
Daar zijn ze kennelijk in Irak en Syrië te vroeg mee begonnen, voor dat de kruisvaardersstaten zich afdoende verzwakt hadden. Een fout van dezelfde orde als Osama Bin Laden maakte, maar dat wordt nu gecorrigeerd. Op den duur zal het kalifaat herrijzen. De afschuwelijke moord op pater Hamel is geknipt om bij ons kufar en kruisvaarders het soort reactie te provoceren dat het begin wordt van ons door de jihadi’s verhoopte einde. Onthoud: we worden een burgeroorlog ingelokt zodat we zelf de omstandigheden creëren voor onze nederlaag.
Leestips van de auteur: de analyse van Libération , het strategisch handboek van Abou Bakr Naji  (in het Engels vertaald onder de titel The Management of Savagery), enkele in het Engels vertaalde hoofdstukken uit Abou Moussab al Souri’s 1500 pagina’s tellende handboek (waarvan de Engelstalige titel luidt The global Islamic Resistance Call). Lees voor je daaraan begint eerst deze uitvoerige analyse  door Zacky Masoud van de universiteit van Cambridge.
Cc-foto: zimbia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (256)

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome2 aug. 2016 - 7:28

Iemand die een beetje kennis van geschiedenis heeft, weet dat zwakte altijd een aanleiding was om van de kaart geveegd te worden. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Er zal geen burgeroorlog komen. Totale onzin. Er zal wel een roep komen voor ingrijpen vanuit de overheid en juist daar wringt de schoen. Zware criminaliteit en terreur roept om stevig ingrijpen en juist dat is waar noch Nederland, noch de EU kennis van hebben. We worden geregeerd door bestuurders en de polderkolder, het compromis is heilig en diplomatie of politieke correctheid viert hoogtij. Geen ingrediënten voor een stevig antwoord maar slechts pappen en nathouden, wegkijken en goedpraten. Het wordt tijd voor staatsmannen (of -vrouwen) die lef tonen en medogenloos zijn jegens de medogenlozen. En nee Han, dat zal niet Wilders met zijn PVV zijn. Wij hebben een Churchill nodig, een Putin of een Victor Orban.

1 Reactie
Klazien2
Klazien23 aug. 2016 - 14:35

ToBeOrBecome 'Er zal geen burgeroorlog komen. Totale onzin.'. Je bedoelt: Jij denkt dat er geen burgeroorlog komt. Meer kan en mag je niet zeggen. Of ben je een gelovige?

Koolmees25
Koolmees2531 jul. 2016 - 14:33

Kom dan eens met een oplossing Han, moeten we ons als makke schapen naar de slachtbank laten leiden, of moeten we ook tot Allah gaan bidden. Zelf weet ik het echt niet meer.

Jensbos
Jensbos31 jul. 2016 - 10:53

Heel goed teken is dat de lokale Imams weigeren te begraven.

José
José29 jul. 2016 - 8:57

Het is in ieder geval een goed gebaar dat de leiders van de christelijke kerken, de joodse gemeenschap, de moslims en de boeddhisten gezamenlijk de aanslag op priester Hamel krachtig veroordelen. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.45880 Ook goed zijn de uitspraken van paus Franciscus: “The world is at war, but it is not a religious war. (...) when I speak of war, I mean real war, not religious war. I speak of a war of interests, over money, nature’s resources and the domination of peoples.” http://www.lastampa.it/2016/07/27/vaticaninsider/eng/the-vatican/francis-the-world-is-at-war-but-it-is-not-a-religious-war-GQVjfSzm9mqXvSa3DaM72O/pagina.html En: “In the face of Islamic terrorism, we should question ourselves about how Western democracy has been exported” http://www.lastampa.it/2016/05/16/vaticaninsider/eng/inquiries-and-interviews/francis-been-the-face-exported-islamic-terrorism-we-should-question-ourselves-about-how-an-overly-western-model-of-democracy-has-mSn0kEIdNpwGtmHBsiJEeN/pagina.html Overigens heeft Rudi Vranckx met zijn team het internetverkeer van IS geanalyseerd, en sinds 1 à 2 maanden maken de jihadi's nauwelijks nog gebruik van religieuze argumenten, en gaat het louter om boodschappen van haat en dood. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.45880

1 Reactie
ToBeOrBecome
ToBeOrBecome2 aug. 2016 - 7:30

Teveel gebaren, te weinig daden.

van der laak
van der laak28 jul. 2016 - 16:26

Je kan het ook zo zien: Er zijn heel veel mensen, ik denk vele miljoenen mensen die gewoon die godsdienst niet zien zitten hier in Europa. Dat is niks nieuws, want dat gaat al eeuwen zo, dat weet Han ook heel goed. En dus gaan al die mensen zich steeds meer verzetten tegen die oprukkende godsdienst. Nu duidelijk wordt dat diezelfde godsdienst, waar al eeuwen tegen gevochten wordt, zo ongeveer de oorlog verklaard heeft aan ons, gaan we langzaam doen wat we al eeuwen deden, namelijk terugvechten! dus eigenlijk is er niet veel nieuws onder de zon!

2 Reacties
Arie Roos
Arie Roos29 jul. 2016 - 6:25

[Er zijn heel veel mensen, ik denk vele miljoenen mensen die gewoon die godsdienst niet zien zitten hier in Europa. Dat is niks nieuws, want dat gaat al eeuwen zo, dat weet Han ook heel goed.] Wat is dat nu weer voor onzin ? De aversie tegen de Islam is toch echt iets van de laatste 20 jaar. In de eeuwen daarvoor maakte echt helemaal niemand in Europa zich er druk over. [Nu duidelijk wordt dat diezelfde godsdienst, waar al eeuwen tegen gevochten wordt, zo ongeveer de oorlog verklaard heeft aan ons] Ehm ... hoe kan een godsdienst de oorlog verklaren, volgens jou ?

slopsma
slopsma29 jul. 2016 - 8:23

Arie Roos 29 juli 2016 at 08:25 Wat is dat nu weer voor onzin ? De aversie tegen de Islam is toch echt iets van de laatste 20 jaar. U bent de kruistochten vergeten? U bent vergeten dat de kroaten de Turken zo,n beetje 500 jaar hebben tegen gehouden?

Sjaak4
Sjaak428 jul. 2016 - 14:41

Dat is volgens mij wel het plan van Merkel zo te zien.

remmerik2
remmerik228 jul. 2016 - 12:10

Mensen die over normen en waarden spreken vergeten meestal dat we eerst duidelijk moeten hebben wat waardevol is in ons bestaan om dat vervolgens af te bakenen met normen. Wat ik mis in dit betoog is de vraagstelling hoe het mogelijk kan zijn dat Europese islamitische jongeren dit soort ideeën niet kunnen weerstaan? Ik heb geen invloed op wat men in het Midden Oosten denkt en het is zo langzamerhand wel bewezen dat een zalvende president als Obama ook niet het gewenste effect kan brengen. Wat we met elkaar graag doen is met woorden gaan strooien zonder duidelijk te maken wat we daar precies mee bedoelen. Dat is heel handig want zolang voor een ander geen duidelijkheid is kan jezelf met je kont blijven draaien. Duidelijkheid krijg je van mij wel. We stellen onszelf de volgende vraag; aan welke voorwaarden moeten moslims voldoen om het predicaat gematigd te verdienen? Ik ben ervan overtuigd dat de meesten onder ons niet in staat zullen zijn hier DIRECT antwoord op te geven. Twee voorwaarden vind ik nu van belang: 1 Een moslim dient te weten dat in onze samenleving het ontoelaatbaar is dat religie een verplichtende, dwingende werking heeft op het individu, dit zowel in voorschrijvende zin als met betrekking tot sociale druk. 2 Een moslim dient te weten dat iedere bevolkingsgroep en individu een gelijkwaardige gelijkwaardige plek heeft in de samenleving. Twee kernwaardes in onze samenleving die bekrachtigd worden door de grondwet maar die in de praktijk anders worden geïnterpreteerd. De discussie met betrekking tot de hoofddoek is daarvan het meest duidelijk. Wij hebben in principe geen kledingvoorschriften en dat valt te verklaren omdat wij een poging doen om in een vrije samenleving te leven. Ik geef u op een briefje mee dat meer dan 75% van de moslims van mening is dat kledingvoorschriften door religie WEL voorgeschreven mogen worden. Als het 75% van alle Nederlanders betrof kon de grondwet worden gewijzigd, om maar een idee van het probleem te geven. Het consequent en eenduidig interpreteren van de kernwaarden heeft tot gevolg dat overgrote gedeelte van de moslimgemeenschap NIET gematigd kunnen noemen! We hebben gvd 50 jaar lang concessies lopen doen aan de islamitische gemeenschap, vind je het gek dat de copycat van Wilders, de heer Kuzu bloed ruikt en denkt we gaan nog tien stappen verder? Wat denk je gvd zelf? In tegenstelling tot Nietzsche hoeven we in dit geval niet onze waarden te herwaarderen, we hoeven alleen maar te kijken naar de interpretatie ervan. In de praktijk betekent dat waarschijnlijk dat we de rotzooi van de christendemocraten moeten opruimen. Gematigde moslims zijn niet gematigd en hanteren absolute principes waarvan wijzelf maar heel kort geleden van bevrijd zijn. En met alle respect, als moslims op termijn onze kernwaarden niet kunnen accepteren, vind ik een uitzwaaidag zeker te rechtvaardigen. Met een geformeerde moet ik zien te dealen, we hebben dezelfde oorsprong maar ik ben niet bereid de islamitische doctrines in Nederland te accepteren. De gematigde islam is de kraamkamer voor extremisme omdat het in de kern niet gematigd is!

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jul. 2016 - 14:01

En, welke rol meet je jezelf toe als de grote uitzwaaidag is begonnen? Held, nou?

7anpau1
7anpau128 jul. 2016 - 14:35

Zo is dat 'gvd'. (Flink een veelvuldig vloeken zijn overtuigende argumenten.)Die verrekte moslims moeten onze kernwaarden onverkort aanvaarden. (Hoe ze daarvan blijk moeten geven en u ervan moeten overtuigen dat ze dat echt menen, is alleen misschien nog wel een lastig dingetje natuurlijk. Het feit dat 99% van de moslims gewoon iedere dag hun ding doen en u uw ding laten doen, is kennelijk niet genoeg om u te overtuigen. Maar ja, als we ze gaan dwingen dan menen ze het ook niet echt natuurlijk, want dan doen ze het alleen onder dwang. Ik moet een beetje denken aan de redenering waarom in Nederland in de 17e eeuw zelfs bekennende verdachten werden gemarteld. Anders wist je niet zeker of ze niet alleen maar een valse bekentenis hadden afgelegd om tortuur te voorkomen.) Maar goed, u en de uwen overtuigen van de goede bedoelingen, daar gaat het nu niet om. We'll cross that bridge when we get there. Vooralsnog vindt een groot deel van de moslims onze kernwaarden kennelijk 3x niks en dat moet maar eens veranderen en anders rotten ze maar op, toch? En als we, om die vermaledijde moslims onze kernwaarden door de strot te douwen, onze kernwaarden zelf opzij zetten, dan is dat natuurlijk iets heel anders. 'Zij' moeten onze kernwaarden aanvaarden, 'wij' zijn boven iedere verdenking verheven en kunnen onze ...... ermee afvegen als 'ons' dat goeddunkt. Dus als 'zij' niet denken en geloven wat 'wij' willen dan voeren we 'de verbanning' weer in, net als in de Middeleeuwen.

PieterPan3
PieterPan328 jul. 2016 - 20:57

"En, welke rol meet je jezelf toe als de grote uitzwaaidag is begonnen? Held, nou?" Gelukkig vroeg men zich dat in de tweede wereldoorlog niet af toen men ten strijde moest trekken tegen de Duitsers.

Arie Roos
Arie Roos29 jul. 2016 - 6:27

[We hebben gvd 50 jaar lang concessies lopen doen aan de islamitische gemeenschap ...] Denk je nu echt dat buiten je eigen echokamer mensen deze leugens nog serieus nemen ?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 jul. 2016 - 11:41

Han ontpopt zich als een ware doemdenker en neemt ons mee in een fatalistische beschouwing van een verontrustend en zorgelijk toekomstperspectief voor West-Europa. In de nabije toekomst ontvouwt zich een scenario dat onvermijdelijk zal culmineren in een "Clash of Civilizations". De enige manier om dit doemscenario te voorkomen is dat we God's water over God's akker laten lopen en ons vooral niet laten provoceren. Als we dat wel doen roepen we alle onheil over onszelf af. "Remember, I told you so" lijkt hij te willen zeggen in zijn welhaast profetische bijdrage. En aan onze Westerse waarden en normen mag natuurlijk niet worden getornd want dat is een aanslag op onze beschaving en is de eerste stap naar een politiestaat. Maar Han, de fundamentalistische moslims waar het hier om gaat, verachten onze Westerse verworvenheden en verwerpen onze rechtsstaat. Hebben zij uberhaupt wel recht op bescherming van diezelfde rechtsstaat? Moeten wij kost wat kost blijven vasthouden aan onze Westerse waarden en normen om onze morele superioriteit te bevestigen? We laten ons nu gijzelen door verdragen en grondrechten die een effectieve aanpak in de weg staan. Han verwijst naar het handboek van Aboe Bakr Naji dat een leidraad vormt voor de stappen die leiden tot het het stichten van een kalifaat. Han weet ook dat een dergelijke aanpak alleen succesvol kan zijn in een zwakke of verzwakte staat. Waarom dan juist geen warm pleidooi voor een sterkte staat met meer bevoegdheden?

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 jul. 2016 - 11:48

haast ipv welhaast

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jul. 2016 - 15:07

Waar staat dat ik geen sterke staat wil?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer28 jul. 2016 - 10:41

Interessant artikel van Han, maar iedereen die zich in de islam, hun wereld, internationaal terrorisme en militaire strategie verdiept heeft trok die conclusie al lang geleden. En wel op basis van het volgende. Er schijnt een redelijke consenses te zijn binnen de grote veiligheidsdiensten dat een 15-25% van de ca. 1,5 miljard moslim populatie radicaal is en dat driekwart onder sharia wetgeving wil leven (een kwart zijn dus volgens de leer gewoon slechte moslims). Overigens zijn deze percentages niet zo veel hoger dan datgene wat Prof. Ruud Koopmans ruim een jaar geleden voor in het westen levende moslims presenteerde. De exacte percentages zijn minder interessant dan de orde grootte. Er is een aanzienlijke kritische massa voor het ultieme doel van de islam. Het ultieme doel van de islam is wereldwijde onderwerping en de belofte van het wereldwijde kalifaat. De middelen, religieus verantwoord, om dit doel te bereiken staan vermeld in de trilogie koran, soenna en hadith. Moslims, zowel de religieuze als de culturele stromingen, zijn tamelijk fatalistisch want alles is allah's wil. Zo lang ze de onderliggende partij zijn schikken ze zichzelf, ook hier onderwerpend, in hun lot. De reden voor de repressieve dictatoriale bestuursvormen aldaar. De reden ook dat niet moslim minderheden meer worden onderdrukt dan de, in vergelijking daarmee, religieus superieure onderdrukte moslims van de niet bestuurlijk heersende stroming. Sommigen zien IS en aanverwante clubjes als gedreven door moslim radicalisme, anderen door machtsgeile individuen. Beide hebben in mijn optiek gelijk, het zij gedeeltelijk. Idem voor diegenen die overtuigd zijn dat IS het resultaat is van westerse inmenging en de eliminatie van Sadam Hoessein. Niet het elimineren van SH was relevant, wel het volledig ontmantelen en buitenwerking stellen van de Bathpartij en hun legertop. Iedere brandweerman kent de potentie van een mogelijke brand door de drie eenheid; brandstof, temperatuur en zuurstof. Elimineer één van de drie en iedere brand dooft. De drie eenheid van IS is het samenvoegen van moslim radicalen, wapens en militaire intelligentie van Sadams voormalige legertop. Doelstelling van de moslim radicalen is het globale kalifaat, doelstelling van de Bath top is macht. In de huidige aanvangsfase van het lokaal beperkte kalifaat gaan beide voorlopig prima hand in hand. Het kalifaat in onverenigbaar met de rechten, gelijkwaardigheid en vrijheden van een democratische trias politica rechtstaat. Tot zover de achtergronden. Waar staan we nu. Maanden geleden heb ik al eens vermeld de intelligentie van de IS strategie niet te onderschatten. IS heeft wat dorpen en steden veroverd in die regio waar de Bathpartij (soennie) haar wortels had. Militair gezien een fluitje van een cent tegen een ongemotiveerd Irakees leger. IS roept het kalifaat uit en breidt stapje voor stapje haar machtspositie uit ook in het wanordelijke Syrie, uiteraard op basis van angst en religie. De basis voor iedere repressieve bestuursvorm daar. De aantrekkende werking is duidelijk en tienduizenden radicalen trekken naar de regio om te leven in en te vechten voor het zich uitbreidende kalifaat. IS wil vervolgens enkele zaken realiseren: -1- het mobiliseren van de kritische massa regionaal -2- het verzwakken van het westen door -a- financiële aderlating -b- het verhogen van de reeds aanwezige kritische massabeperking om als de tijd rijp is -3- het mobiliseren van de kritische massa in het westen IS kent de zwakte van het westen. Een oplossing moet snel, moreel verantwoord (weinig colleteral damage) en goedkoop zijn, zonder eigen verliezen door boots on the ground. Ze weten dat het verdeelde westen niet de moed heeft vol op het orgel te gaan en binnen 48 uur het kalifaat al bombarderend te degraderen tot één kokend hete grote parkeerplaats. Men weet het westen uit te nodigen tot wat nutteloze bombardementen op logistieke doelen, troepen bewegingen en opslag plaatsen en kan de kaart gaan spelen tegen het imperialistische westen te vechten om de regionale massa te mobiliseren. IS lift nog even mee met de ruim 1 miljoen ongecontroleerd de EU binnen wandelende vluchtelingen. Dit heeft twee voordelen. De kritische massa van ontevreden moslims wordt met een miljoen verhoogt en een onbekend aantal strijders wordt binnen gesluisd voor het plegen van aanslagen, het aansturen van home grown cellen en het ronselen van nieuwe leden op zoek naar 72 maagden. Echter IS faalt in de belangrijkste doelstellingen. Men is niet in staat gebleken de regionale kritische massa te mobiliseren. Peschmerga toont aan dat militair gezien IS niet zo veel voorstelt. De moslim massa in de EU is nog te laag om kritische massa te zijn. De huidige terreur aanslagen in de EU zijn te vroeg, te klein van omvang, niet frequent genoeg voor de door IS gewenste bijltjesdag richting westerse moslim bevolking, zodat ook daar de mobilisatie niet lukt. Feitenlijk is IS al historie, het kalifaat implodeert. De prijs welke de EU voor decennia lang wegkijken moet betalen is een Brexit en mogelijke volgers, het exploderen van veiligheidskosten, het ondermijnen van de betaalbaarheid van het sociale stelsel hier en het slachtofferen van privacyrechten. Het enige wat in de EU nu heel rap dient te realiseren is het sluiten van de EU buitengrenzen en het scheiden van islam geloof en fascistoïde politieke ideologie, welke laatste, net als bij het nazisme, verboden en uitgeband dient te worden. Daarvoor heb ik mijn voorstellen eerder deze week op een ander draadje vermeld.

9 Reacties
badgast
badgast28 jul. 2016 - 10:59

Die een-na laatste alinea, die een conclusie lijkt te vormen, is nogal non sequitur. Kan wat nadere uitleg geven? Zoals ik het lees zeg je: - het probleem heeft zichzelf al opgelost ("IS is al historie, het kalifaat implodeert") - Brexit komt van wegkijken (??? welk wegkijken en wat is het verband met je verhaal over religie) - wegkijken (welk??) leidt tot exploderende veiligheidskosten (en dat terwijl het probleem zich volgens jou al vanzelf oplost) - ons sociale stelsel wordt ineens onbetaalbaar (waarom?) - onze privacyrechten houden op (waarom? hoe?)

clara51
clara5128 jul. 2016 - 11:22

En als je dan toch de vragen van badgast gaat beantwoorden, heb je dan wat bronnen voor mij?

peterh2
peterh228 jul. 2016 - 11:25

Sterke analyse!

insignia
insignia28 jul. 2016 - 11:46

@deBoer - in jouw sruk worden meer open deuren ingetrapt dan ik in mijn huis kan vinden en dat zijn er nog wel wat. eerlijk gezegd kan die goeie connecties van je met de veiligheidsdiensten mij geen fluit schelen. Het hele stuk is niets anders dan het neersabelen van een godsdienst. Als je in het hele verhaal moslim door christen vervangt (tip: je tekstverwerker heeft een wijzig-functie) dan blijft jouw verhaal even waar of onwaar. Ja er zijn aanslagen maar het aantal slachtoffers is de laatste jaren redelijk verdeeld over extreem rechtse daders en de mogelijke IS daders. De kunst is nu om in elk geval de Nederlandse mensen van Islamitische afkomst niet verder te stigmatiseren met dagelijkse stukjes in de krant over hoe slecht hun godsdienst is (een leugen) of met een voorstel tot kopvoddentaks (schoftig). Tenslotte jouw voorstel tot mind-control. In jow stukje ben je er al aardig mee bezig maar ik hoop van harte dat we dat weten te weren in Nederland. Welk succes je daarmee in de rest van de EU zult hebben? Ik twijfel eraan. En die EU loopt toch op z'n laatste benen.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer28 jul. 2016 - 13:33

Badgast ik begrijp uw opmerking m.b.t. non sequitur. Om een te lange tekst te vermijden nam ik soms te snelle stappen. Daarbij combineer ik in één betoog zowel de situatie van IS als de situatie hier. - Het laatste beetje IS nog even uitroken en het kalifaat probleem is opgelost. Dat is wat anders dan islamisering in de EU terugdringen. - Brexit zowel als de populariteit van de PVV zijn het resulaat van een combinatie van zaken. Gezinshereniging van de vroegere gastarbeiders en het politieke beleid hebben ghettovorming veroorzaakt in de volkswijken. Een totaal falend integratie beleid creeerde een paralle samenleving. Een genereus asielbeleid versterkt dit laatste. En wederom creeerden wij als samenleving de omstandigheden voor het overgrote deel van de kansarmen tot een levenslang verblijf aan het staatinfuus. Ter compensatie wel priveleges voor moslims als acceptatie ongelijkwaardigheid tussen man en vrouw, import van kindhuwelijken, sloten nutteloze subsidies en een ineffectieve aanpak van kleine criminaliteit en overlast. Vrij verkeer van goederen, diensten en personen binnen de EU hebben naast vele voordelen één groot nadeel. Het ondermijnen van het minimum loon voor geen tot laag gekwalificeerde werkzaamheden en het opdrijven van werkloosheid aan de onderkant van de maatschappij. Tenslotte de ongecontroleerde stroom van vluchtelingen en gelukszoekers. Meer moslims, meer kansarmen, meer paralelle samenleving, meer overlast, meer tekort aan sociale huurwoningen, hogere uitgaven aan het sociale vangnet of een dunnere spoeling; de reden voor Brexit en de PVV (en FN en FPÖ en AFD). - Iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen die zich verdiept heeft in koran, soenna en hadith zal moeten erkennen dat de politieke ideologie -a- onlosmakelijk verbonden is met het geloof en -b- lijnrecht staat op onze principes van de democratisch rechtstaat. Priveleges geven is dus niet verstandig. Het uitbannen van de politieke islam om verdergaande islamisering te stoppen is de enige juiste weg. Dit stuit op weerstand, weerstand leidt tot verdere radicalisering en radicalisering kan leiden tot terrorrosme. Een aanzienlijk deel meer dan nu van de 1 miljoen moslims in Nederland zal dus gemonitord moeten worden. Hun contacten ook. Eén verkeerd telefoontje van de verkeerde persoon of een toevallige ontmoeting en uw mobiel is onderdeel geworden van. Meer camera's op straat, meer politie etc. etc.. Vadertje overheid weet meer van mij en u dan nodig zou zijn en kans ons dag en nacht volgen, via zendmasten, camera's, betaal- en internetverkeer etc.. - Het gebrek aan integratie, zo zijn huwelijken buiten de eigen groep meer uitzondering dan regel, het onderdeel zijn van een paralelle sameleving, het niet afmaken van opleidingen, criminaliteit voor het snelle geld verkleinen allemaal de kansen op de arbeismarkt. De cijfers bewijzen dat van sommige groepen 60-70% levenslang aan het staatsinfuus hangt. En als dit drama niet bijna automatisch aan de kinderen zou worden doorgegeven viel er nog mee te leven. De verelendigung na één generatie afgelopen. De cijfers tonen iets anders, tonen helaas oververtegenwoordighing in alle lijstjes waar niemand in wil staan.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer28 jul. 2016 - 13:59

Bronnen waarvoor Clara? De ultieme natte droom van een wereldwijd kalifaat, het gevaar religiefanaten, militaire kennis en structuren en wapens bij elkaar te brengen, de frequentie uitvoering en slachtoffers van islam terreur in de EU, het ophangen van Sadam Hoessein, het elimineren van de bestuurlijke invloed van de Bath partij en de legertop, de expansie en latere gedwongen inkrimping van het IS kalfaat, succes van Peschmerga? Bestudeer de koran, soenna en hadith, het rapport van Koopman https://www.wzb.eu/en/press-release/islamic-fundamentalism-is-widely-spread (toevallig nog opgeslagen), proef het fatalisme en leer de mentaliteit kennen door Egypte, Libanon, Jordanie, Syrie, Libie te bezoeken, en raadpleeg internationale kwalitetismedia en hanteer zelf ook regel 1 in de journalistiek; één bron is geen bron.

slopsma
slopsma29 jul. 2016 - 8:41

Ijzersterke analyse! Denk niet dat dit op links gewaardeerd wordt om zo de kern van het probleem naar boven te halen, want het is voor hun toch een ongemakkelijke waarheid, die ze liever niet zien!

clara51
clara5129 jul. 2016 - 23:02

@janwillemdeboer ["Bronnen waarvoor Clara?"] Voor de vracht aan harde data die je over ons uitstort. ["Bestudeer de koran, soenna en hadith, het rapport van Koopman"] Als je het niet erg vindt, ontbreekt het me aan tijd de hele koran, de hele soenna en de hele hadith te bestuderen om jouw massa data te checken. Wat betreft het rapport van Ruud Koopman: dat is zoals je weet wetenschappelijk omstreden. Heb je ook een minder omstreden bron? Want je beweert nogal wat, hier.

Willem100
Willem1001 aug. 2016 - 7:03

Dank voor je goede, heldere analyse Jan-Willem! Hoop nog meer uiteenzettingen van je te lezen. Blijf schrijven!

IJesser
IJesser28 jul. 2016 - 10:05

Han, je vergeet het andere deel van de strategie te benoemen. Zorgen voor veel onrust en oorlog in het midden oosten, waardoor er enorme vluchtelingen stromen op gang komen. Zorgen dat de arabische (moslim) populatie in Europa groeit, waardoor er een grotere mogelijkheid ontstaat op een burgeroorlog. Dit is wel een essentieel onderdeel van het plan en de Europese Unie kan niet anders dan dit faciliteren. Het probleem is voor de meeste mensen wel duidelijk, maar zijn er ook nog oplossingen of is het wachten op de dag?

Freeman2
Freeman228 jul. 2016 - 10:01

De Fransen hebben het voorbeeld in de media reeds gegeven: sociale cohesie behouden, samen staan, xenofobie en discriminatie uitroeien en de principes van de Rechstaat blijven volgen. De aanslagen zijn bedoeld om de burgers tegen elkaar aan te zetten. Dat mag niet gebeuren.

Woelly
Woelly28 jul. 2016 - 9:24

Han en zijn oorlogszuchtige taal. Blijf vooral ophitsen Han, dan krijg je nog gelijk ook. We hebben nu nood aan positieve berichten, in plaats daarvan ga je door met je haat. Je schrijft: "Ten tweede ontwikkelden zij een diepe haat tegen álle moslims, die zij van medeplichtigheid gingen verdenken." Oh ja? Ik haat nu dus alle moslims? Of.. misschien in de toekomst? Jij hoopt het gewoon he? Nee Han!! Niet iedereen is zo. De meerderheid is niet zo! Waarom hoor ik je daar nooit over. Waarom scheer je alle Nederlanders/ inwoners van West-Europa over één kam! Pas je anti-discriminatie regels nu eens goed toe. Als je een voorbeeld wilt zijn, scheer dan ook niet alle Nederlanders over één kam. Je bent aan het ophitsen, maar misschien ben je wel een wolf in lamsvel en laat je nu je echte ik zien.

1 Reactie
Woelly
Woelly28 jul. 2016 - 11:51

Oh wacht.. Nu pas snap ik 'em. Han denkt dat hij Winston Churchill is.

Bert Vlierman
Bert Vlierman28 jul. 2016 - 9:23

De burgeroorlog waar wij worden ingelokt, is het verlengde van een oorlog de wij nota bene zelf hebben verklaard. Het probleem van oorlogen is altijd geweest dat de tegenstander zich niet houdt aan de spelregels die jij normaal vindt. De tegenstander gooit bijvoorbeeld geen vatbom op een marktplein, zoals wij doen, maar schiet op terrasjes om zich heen. Wij veroordelen dat, maar laten ons niet van de wijs brengen. Wij gaan gewoon door met onze bombardementen. Want wij weten het zeker: deze vijand deugt van geen kant en of wij deugen, nou daar hoef je eens een woord aan vuil te maken.

4 Reacties
Ed Remark
Ed Remark28 jul. 2016 - 11:57

Bert, prima dat je de hand zo ver in eigen boezem wilt steken, dat die er aan de andere kant weer uit komt. Prima dat je door hebt dat oorlog zelden een goed idee is. Prima dat je jezelf afvraagt of je wel deugt (dat zouden meer mensen moeten doen!). Maar praat alsjeblieft geen onzin: wij hebben nog NOOIT een vatbom op een marktplein gegooid. Weet je eigenlijk nog wel hoe we in die oorlog terechtgekomen zijn? Weet je nog hoe de (ontsnapte) Yezidi's op de berg Sinjar massaal verkommerden? Weet je nog hoe westerse hulpconvooien voor de belegerde steden werden tegengehouden? Weet je nog hoe het Nederlands parlement werd bestormd door wanhopige Koerden, in een aanklacht om niet met onze handen op de rug (of erger, met een bak popcorn op schoot) te blijven toekijken hoe ISIS de menselijkheid zelve aan het afslachten was in Syrië? Weet je nog hoe de VN veiligheidsraad draalde (men wilde al-Assad niet in de kaart spelen), terwijl de Iraakse autoriteiten de internationale gemeenschap letterlijk om hulp hebben gevraagd? Weet je nog... ? Nee, hè? Helaas kan ik nog wel even door gaan zo. En neen, dank je. Spaar me dat hele opgetuigde verhaal over hoe het één tot het ander heeft geleid en wij allemaal schuld zijn. Ten eerste: het is een verhaal zonder einde (tenzij je per sé bij Kain en Abel wil uitkomen). Ten tweede: als we als Westen die schendingen door ISIS zouden hebben genegeerd dan hadden we een tweede Srebrenica op ons geweten gehad (maar dan op de schaal van een heel land). Ik zal het je sterker vertellen: de inval in Irak in 2003 was ronduit misdadig, ja. Ik en velen met mij stemden tegen. Maar toen in de eerste maanden van 2014 duidelijk begon te worden dat ISIS het lelijkste is dat we sinds Ruwanda,1994 hebben mogen aanschouwen, was ik vóór ingrijpen. Ik herinner me het als de dag van gister, de eerste keer in mijn leven dat ik zei: "Alles lijkt beter dan oorlog, maar deze keer stem ik vóór." Je hebt gelijk dat ik dan een 'tegenreactie' mag verwachten, 'tuurlijk. Maar dat moet dan maar. Maar nu niet gaan lopen doen alsof wíj alle niet-neukbare Yezidi's in een massagraf hebben gegooid. Luister, ik zeg niet dat "wij" 100% deugen. Een bizar idee ansich. Wel denk ik dat we ons ten minste zouden moeten gedrágen alsof we bewust (en met reden) met open ogen achter ISIS aan zijn gegaan. En niet die "vijand" die Han weigert te benoemen hier vrij spel geven. Ja, ik was vóór de IS-missie in Irak! Zoals overigens de hele Tweede Kamer (m.u.v. de SP en PvvD). Het staat je vrij dat mij kwalijk te nemen, te vinden dat ik niet deug. Dat zegt dan alleen wel iets over jouw bereidheid om andere mensen te slachtofferen om je eigen hachje te redden.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer28 jul. 2016 - 14:24

Die oorlog is aan ons verklaard Vlierman, niet andersom. De oorlogsspelregels die wij hanteren houden in dat de onzen zich duidelijk onderscheiden van burgers en zich daar niet tussen verstoppen, geen krijgsgevangenen of andersdenkenden levend verbranden, verzuipen, onthoofden of opblazen, burgers ontzien en proberen primair slachtoffers onder burgers zoveel mogelijk te beperken. De onzen gebruiken geen vatbommen en overigens ook geen gifgasgranaten welke beide tot de lokale rituelen lijken te behoren. Ze bestoken ook geen marktpleinen, voorkwamen overigens wel een ophanden zijnde genocide. En ja deze vijand deugt van geen kanten en dient door ons tot het laatste individu van 72 maagden te worden voorzien.

Arie Roos
Arie Roos29 jul. 2016 - 6:32

[Maar praat alsjeblieft geen onzin: wij hebben nog NOOIT een vatbom op een marktplein gegooid. ] Nee, wij doen dat geavanceerder. Wij gooien geen vatbommen, maar smart bombs. En wij gooien niet op marktpleinen, maar op ziekenhuizen.

slopsma
slopsma29 jul. 2016 - 13:31

Ed Remark 28 juli 2016 at 13:57 Ten tweede: als we als Westen die schendingen door ISIS zouden hebben genegeerd dan hadden we een tweede Srebrenica op ons geweten gehad (maar dan op de schaal van een heel land). Die heeft het westen allang op z,n geweten. Google eens op: massacre Bleiburg Dit verder geheel terzijde, van u prima reactie!

Donostia2
Donostia228 jul. 2016 - 8:09

Wel handig, die aanslagen net wanneer de nationale parlementen op vakantie zijn. Wat obligaat gemompel uit de EU. Ik zou haast denken dat het wel goed uitkomt. Past precies in het plaatje van de EU als superstaat. Een leger, één inlichtingendienst, één politieapparaat. Eerder een coup vanuit de EU. Een burgeroorlog zie ik echt niet gebeuren, geen Europeaan die wenst te sterven voor deze droom..

2 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer28 jul. 2016 - 9:09

Alu-hoedjes alert!

Donostia2
Donostia228 jul. 2016 - 9:35

@GeachteLezer. Ik en met mij anderen hebben ons al vaker de vraag gesteld hoe het kan dat bij elke aanslag van de afgelopen jaren de dader al bekend was en in het vizier van de inlichtingendiensten. 1 keer is toeval, 2 keer valt op, 3 keer is een patroon. Eerder dacht ik dat het niet verijdelen van aanslagen lag aan de gebruikelijke incompetentie van overheidsdiensten (bonnetjes kwijt, onvermogen om een functionerend doofpot te organiseren, HSL lijn) Nu denk ik dat het wel eens beleid kan zijn. De kans dat in alle gevallen er overijverige dienders alvast maar ingrijpen is vele malen groter dan de kans dat er niet wordt ingegrepen. Het is mijn eigen alu-hoedje, en voorlopig houd ik het maar als werk-hypothese.

Prosecco
Prosecco28 jul. 2016 - 8:01

Ik geloof niet in Hans verhaal dat we richting burgeroorlog gaan. Het enige dat we moeten doen, is de huidige elite vervangen. That' s all. Verder natuurlijk zo snel mogelijk uit de EU en stoppen met het slaafs achternalopen van de USA en de NATO. Het zijn dus maar 3 kleine stapjes zodat we weer volledig de regie in eigen handen hebben. Daarna kunnen we weer verder zien. Als er wel een burgeroorlog uitbreekt, wordt de elite sowieso als eerste omgebracht, want zij zijn er voor verantwoordelijk dat we zover zijn afgegleden. Ik heb niet zo veel problemen met de Moslims, behalve die paar promille doorgeslagen idioten dan, maar mijn pijn zit vooral bij die lieden die ervoor gezorgd hebben dat we hier en nu openlijk praten over een eventuele aanstaande burgeroorlog. Hoe heeft het hier ooit zo ver gekomen? Nederland was/is nog steeds een van de allerprettigste landen om te wonen, maar dat de elite dit fantastische land zo naar de kloten hebben geholpen dat we elkaar nu haast naar het leven staan, DAT is voor mij totaal onaanvaardbaar.

1 Reactie
GeachteLezer
GeachteLezer28 jul. 2016 - 9:11

Welke elite? Is de schoolmeester ook verdacht? Of iedereen met een bril? . https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_Khmer . Hoe moet de elite worden aangepakt? Pol Pot had reeds creatieve oplossingen.

Haastig
Haastig28 jul. 2016 - 7:55

Burgeroorlog? Nee hoor, als we maar genoeg moslims naar Nederland halen, ons aanpassen, onszelf bekeren en de sharia invoeren, is er niets aan de hand.

intersectioneelmasculist
intersectioneelmasculist28 jul. 2016 - 7:51

Ik ben het er mee eens dat zit het doel van ISIS is, maar nets als de alle genocides uit het verleden, het wordt uitgevoerd door een psychopatische minderheid maar gedoogd door een meerderheid. Dit is een probleem binnen de islam op dit moment, er is te weinig tegengas naar de salfisten toe. Kinderen worden zelfs in moskeen in nederland en west europa op jonge leeftijd gebrainwashed over de misdadige westerse samenleving, kuffars, misdaden tegen de islam, kruisvaarderstochten (die gek genoeg minder wreed waren dan de jihad waar ze een reactie op waren), joden etc. Dit allemaal met turks staatgeld of met saoudi-arabisch oliegeld. Deze groep aan onze zijde krijgen gaat niet lukken ben ik bang, deze 5de kollone is compleet gebrainwashed en haat de westerse samenleving, is extreem racistisch en voelt zich op geen manier verbonden met europezen (wel met europa zelf gek genoeg). Daarom is de enige oplossing dat wij kalm blijven om geen oorlog uit te lokken en meer aanslagen te voorkomen wetende dat er een grote groep mensen bereid zijn hetzelfde te doen en die alleen een klein zetje nodig hebben. Dat is een slechte oplossing en leven in angst. Misschien moeten we juist een gweldsspiraal krijgen om uiteindelijk mensen dichter bij elakar te brengen en de rotte appels eruit te vissen. Utieindelijk vind ik de toekomst can mijn kinderen belangrijker dan mijn toekomst.

omaoeverloos
omaoeverloos28 jul. 2016 - 7:42

Een beetje paniekerig artikel, voordat er ook maar 1 aanslag gepleegd is zouden "wij" al in oorlog moeten zijn en zou onze samenleving al ontwricht zijn door IS, angst zou regeren. we zouden zelfs een burgeroorlog worden ingerommeld, vraag is alleen met wie en wanneer dan wel. Als je de "aanslagen" in de omringende landen beschouwd kun je toch niet anders dan tot de conclusie komen dat enkele zwakzinnigen een treste poging doen zo veel mogelijk slachtoffers te maken, zonder veel succes overigens. Moeten "we" daarvan onder de indruk zijn, moeten "we" daarom een burgeroorlog starten, is dat niet een totale overreactie? De media blazen de aanslagen momenteel gigantisch op, waardoor mensen momenteel denken dat de kans dat ze met een terroristische aanslag te maken krijgen aanzienlijk is, terwijl in werkelijkheid de teller in Nederland gewoon op null staat.

4 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events28 jul. 2016 - 7:54

''....dat enkele zwakzinnigen een treste poging doen zo veel mogelijk slachtoffers te maken, zonder veel succes overigens.'' Bouhlel in Nice zou ik toch als tamelijk ''succesvol'' willen kwalificeren.

7anpau1
7anpau128 jul. 2016 - 8:57

of Bouhlel succesvol is hangt van onze reactie af. Of denkt u dat Isis denkt dat ze het westen op de knieën krijgen door ons allemaal uit te roeien met trucks. Dan zijn ze nog wel een paar eeuwen bezig. Verder wat Jim Jeffries zegt: https://www.youtube.com/watch?v=7bvPrUL68Nw

Ronald Broere
Ronald Broere28 jul. 2016 - 10:04

Nul aanslagen in Nederland? Jeetje Oma, ben je Theo van Gogh al vergeten?

omaoeverloos
omaoeverloos28 jul. 2016 - 11:13

"ben je Theo van Gogh al vergeten? " Is die aanslag al door IS opgeeisd dan?

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 jul. 2016 - 7:16

Winston Churchill was in de dertiger jaren de kop van jut onder de gevestigde Engelse politici. Hij stond bekend als racist vanwege oorlogsmisdaden gepleegd in Zuid-Afrika en zijn seksistische grappen over vrouwen waren ook berucht. Bovendien haalde hij het in zijn hoofd om, vrijwel als eerste, ernstig te waarschuwen voor Adolf Hitler en zijn totalitaire nazi-ideologie. Hij werd tot na aanvang van de oorlog in september 1939 weggezet als oorlogshitser en haatzaaier. De rest is geschiedenis. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het wel eindelijk begint door te dringen waar de salafistische islam voor staat maar dat men nog steeds denkt dat door praten en onderhandelen met hen tot een vergelijk kan komen. Alleen idealisme kent vrede. De geschiedenis kent vrijwel alleen geweld. Het eind van het liedje was dat, doordat men het kwaad te laat onderkende, men noodgedwongen heel Duitsland heeft moeten platbombarderen om het nazisme uit te roeien. Ook in de huidige kwestie is het vijf over twaalf. alles was too little, too late. Het eind van dit liedje laat zich nog raden maar de zwartste scenario's zullen me niet verbazen.

3 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:46

> Hij stond bekend als racist vanwege oorlogsmisdaden gepleegd in Zuid-Afrika en zijn seksistische grappen over vrouwen waren ook berucht. Churchill was ook een fervent antisemiet. Hij was tegen Duitsland omdat Duitsland het machtsevenwicht in Europa verstoorde en een gevaar vormde voor de UK. Er was geen centje idealisme bij Churchill. Overigens stortte de UK toch in, ondanks Hitler of dankzij Hitler? Tussen 1940 en 1950 verloor de UK 80% van haar overzeese gebieden. Vooral de parel in de kroon, India. > Alleen idealisme kent vrede. De geschiedenis kent vrijwel alleen geweld. Dat is te simpel, we hebben nu in Europa de langste periode van vrede in de geschiedenis. Dat komt vooral omdat we praten met elkaar.

Frans Akkermans
Frans Akkermans28 jul. 2016 - 11:36

Opmerkelijk dat u naar Churchill verwijst, iemand die de moslims vriendelijke gezind was. (http://www.volkskrant.nl/buitenland/familie-winston-churchill-vreesde-dat-premier-zich-zou-bekeren-tot-islam~a3819686/).

brambo2
brambo228 jul. 2016 - 15:10

@ Frans Akkermans, nou zal niemand verwachten dat je de hele boekenkast die Churchill over zichzelf volschreef hebt gelezen, maar Churchill's fascinatie voor de Islam betrof vooral de pragmatische meedogenloosheid. Vooral het uitroeien en tijdig stoppen zodat er nog een paar mensen overbleven die geregeerd konden worden , bij de verovering van Constantinopel vond hij geweldig. Hij was het ook die Bomber Harris aanstuurde en dagelijks contact met hem had. Constantinopel's christelijke bevolking werd overigens uitgeroeid door de Islam. Dat ging lang maar door, massacre Chios, Yezidi's enz. enz. We hebben het aan Poolse Ulanen te danken dat Amsterdam er van verschoond is gebleven.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jul. 2016 - 7:13

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:50

> Wil je oorlog vermijden, moet je er niet om roepen, zoals Hollande dat ook doet en ook geen islamofobie verspreiden, terwijl 99.99% brave vredelievende moslims zijn. Ik ben het met je eens dat we moeten voorkomen dat de segregatie tussen moslims en andere mensen verder gaat. Maar ik denk dat dat niet de volledige oplossing is. Er zal westers ingrijpen in Syrië en Libië nodig zijn. Samen met Putin? Mooi, maar als dat niet kan, zonder Putin. De oorlogen in het Midden Oosten zijn een groot gevaar voor de stabiliteit in Europa.

GeachteLezer
GeachteLezer28 jul. 2016 - 9:16

Het is helder dat je volledig militair en politiek en zakelijk terugtrekken uit het M.O. niets zal helpen tegen idioten met een apocalyptische eindtijd fantasie. Dat is IS namelijk. Zij wensen een allervernietigende (en daarmee een zuiverende of iets dergelijks) eindstrijd, waarna natuurlijk de islam de wereld zal veroveren. .; IS wil oorlog, daar zijn ze expliciet op uit, men wil daar de eindstrijd met ons. Ik zou eerder zeggen: Die eindstrijd kunnen ze dan krijgen, wat mij betreft. En dan niet halfzacht zoals nu, maar goed doorpakken. Met de nazi's heeft het uiteindelijk ook geholpen want de Duitsers zijn nu het braafste jongetje van de klas.

Dewik2
Dewik228 jul. 2016 - 4:15

Als je op het schoolplein gepest wordt, en je verzet je niet, gaat het pesten over in bullying en wordt je leven ondragelijk. Soms moet je gewoon een punt maken en de pester keihard voor zijn ballen trappen.

1 Reactie
Savio
Savio28 jul. 2016 - 17:52

Vandaar dat er nu ook een partij als DENK is. Wie kaatst kan de bal verwachten en dat is niet altijd leuk nee, soms zelfs tot het onredelijke aan toe.

Andy Capp
Andy Capp28 jul. 2016 - 3:44

ratio schrijft: "Ik deel je analyse Han, maar ik zoek nog naar een oplossing." En hij is de enige niet. Het probleem is dat die oplossing niet bestaat, -alleen in utopische vorm. De enige echte oplossing is massale burgerlijke ongehoorzaamheid; ook van de moslims in Europa, want uiteindelijk staan we aan dezelfde kant. Zorgen dat je massaal gearresteerd wordt voor overtredingen, het voor laten komen en gaan zitten, zodat de justitie het niet aankan. Bepaalde bedrijven die als symbool kunnen dienen aanpakken, zodat ze ernstige economische schade lijden; banken bijvoorbeeld of oliemaatschappijen. Een soort Occupy in het kwadraat; alles mag, behalve geweld. De eerste eis is het opheffen van de NATO. Misschien dat die jongens van Daesh dan inzien dat die strategie veel succesvoller is.

4 Reacties
ratio2
ratio228 jul. 2016 - 9:12

Onzin. Dat is geen oplossing, maar echt volstrekte fantasie. IS is niet geïnteresseerd in een vreedzame oplossing. Het zijn psychopaten die psychoten aansturen. Zelfs als wij stoppen met bombarderen, dan houdt het geweld daar echt niet op en veroordelen we vele honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen als IS weer zou gaan winnen tot een wreed bestaan onder een nietsontziend en onmenselijk regime, vergelijkbaar met Noord-Korea. De oorlog van 2003 tegen Irak was een fout, de oorlog nu tegen IS is dat niet.

GeachteLezer
GeachteLezer28 jul. 2016 - 9:19

Dat is een illusie. Die jongens van Daesh zijn niet op dat nivo bezig. Zij zien uitsluitend kansen waar zwakte is. Daarom pakken zij ook volstrekt willekeurige onschuldige mensen. Omdat het precies de zwakte is van onze maatschappij: Het feit dat wij zo open en vrij leven. En ga ze dan niet helpen door ook nog eens op je rug te gaan liggen, zoals je voorstelt. Het enige dat je kunt verwachten is dat IS staat te juichen als wij de NATO opheffen.

Ed Remark
Ed Remark28 jul. 2016 - 10:17

Oh ja, en het opblazen van ons rechtsysteem is een oplossing voor Boko Haram? Als onze economie implodeert worden er geen Yezidis meer verkracht (als er nog over zijn tenminste)? De autobommen in Baghdad zullen verstommen zodra wij NAVO opheffen? Goh, interessante theorie. Wil je het nog wel even uitleggen. Want vooralsnog slaat het als een tang op een varken. Weet je nog die vorige keer dat anarchie zo enorm goed voor de mensen uitpakte? Nee? Niet? Oh. Misschien omdat het nog nooit gebeurd is. Nogmaals: de menselijkheid kan dat niet aan. We zijn er simpelweg teveel beest voor. Lees Lord of the Flies er maar eens op na.

Andy Capp
Andy Capp28 jul. 2016 - 15:44

Klopt, het is geen oplossing, maar echt volstrekte fantasie. Ik heb de "Lord of the Flies" gelezen: dat gaat over een stel kinderen die zich -in essentie- net zo gedragen als jullie.

rbakels
rbakels27 jul. 2016 - 22:52

Onzin. Het aantal terroristen is beperkt, hoe dramatisch de gevolgen van hun daden ook kunnen zijn. Dat we gedwongen zouden worden onze westerse "normen en waarden" op te geven in ruil voor "islamitische normen en waarden" is echte PVV-kolder, overgenomen door een VVD die steeds verder naar rechts opschuift in de hoop wat PVV kiezers over te halen. In een burgeroorlog staat echt een significant deel van de bevolking tegenover en ander deel van de bevolking. Misschien staat volgende jaar na de verkiezingen de PVVD met 75 zetels wel tegenover het denkende deel van de natie. Een slimme regering benoemt alvast militairen met een fijne neus voor politiek in hoge functies, voor het geval het leger hier orde op zaken moet stellen, zoals dat en (andere) bananenrepublieken dagelijkse kost is. In het buitenland zullen ze zich afvragen of we een Zuid-Amerikaans land zijn geworden, een overzees gebiedsdeel van de Antillen in plaats van omgekeerd.

arbeider3
arbeider327 jul. 2016 - 22:44

Stoppen met pamperen. Consequent onze wetten handhaven. Onwillige onmiddellijk het land uitzetten (mocht dat wettelijk nog niet mogelijk zijn, dan subiet de wet aanpassen). In moskeeën voor prediken onmiddellijk de betreffende landstaal invoeren. Imams die de desbetreffende landstaal taal niet machtig zijn, direct uit hun functie zetten. Haat imams uit het buitenland niet meer toelaten en de al aanwezigen direct het land uitzetten. (mocht dat wettelijk nog niet mogelijk zijn, dan subiet de wet aanpassen)

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 21:59

Dag Han, weet u dat er in Frankrijk 45 000 kerken zijn? Weet u dat er 10 000 geregistreerde fiche S (potentiële terroristen) zijn in Fankrijk? Weet u dat het schaduwen van één persoon 40 mensen van de geheime dienst nodig zijn? Weet u dat elke plaats in Frankrijk vol potentiële "ongelovige" slachtoffers rondlopen? Weet u dat 8% van de Fransen moslim is? Weet u dat gevangenissen, voor 60 % moslim zijn in Frankrijk en dat die gevangenissen recruteringsplaatsen zijn voor radicalen? Weet u dat men in Frankrijk HLM heeft, waar een moslimpopulatie woont met weinig of geen contact met andere Fransen en een torenhoge werkloosheid? Een paar cijfertjes om te zeggen dat de strategie van "The Management of fear" een goede kans heeft om te slagen. De enige mogelijkheid om de katastrofe te vermijden of in te dammen is de stop van de invoer van de islam in Europa. Verder kunnen we slechts hopen dat de islam de verlichting doormaakt.

6 Reacties
jasperk2
jasperk228 jul. 2016 - 6:23

wat grappig, in nederland zijn die cijfers mbt moslims en detentie ook zo'n beetje hetzelfde. geld voor meer landen. Op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 6:58

Beste cockpol, waarom die kleinerende toon? Ik denk dat Han dat allemaal wel weet. Maar je hebt gelijk dat repressie niet de beste methode is om terrorisme aan te pakken, tenzij ze er nog meer bakken met geld tegen aan gooien. De cijfers die je toont, tonen dit aan. Hiermee worden Sarkozy en Le Pen in het ongelijk gezet, want zij propageren een meer repressief optreden. Van Sarkozy moest ik er ook wel om lachen. Ik herinner me vlak voordat hij de eerste keer als president werd gekozen. De banlieue's stonden in brand, honderden auto's stonden in brand. Sarkozy zou het wel even oplossen. Hij heeft zijn kans gehad, de banlieue's zijn nog steeds even erg en onveilig, nog steeds durft een politieman er niet te voet doorheen, en een ongelukkig politie-incident kan zo weer de vlam in de pan doen slaan. Ik denk dat Le Pen niet veel meer te bieden heeft dan Sarkozy. Le Pen wil ook nog de huidige pensioenen in stand houden en de AOW leeftijd niet veranderen. Dat is altijd zo met populisten. Er zit geen lijn in, ze willen hun electoraat plezieren en buigen mee in dat wat het electoraat wil. Maar het is makkelijk om Hollande de schuld te geven, hij is immers de huidige president. Een oplossing is het echter niet. > De enige mogelijkheid om de katastrofe te vermijden of in te dammen is de stop van de invoer van de islam in Europa. Nu heb ik ook een paar cijfertjes voor jou. Alle terroristische aanslagen zijn gepleegd door mensen die in Europa zijn geboren. Dus zelfs al laten we geen enkele vluchteling meer binnen, dan nog zal er niets veranderen. Dat wat jij voorstelt is een van die schijnoplossingen waarmee de populisten, zoals Le Pen, proberen electoraat uit te breiden. Het werkt niet. > Weet u dat er 10 000 geregistreerde fiche S (potentiële terroristen) zijn in Fankrijk? Misschien zijn de criteria niet helemaal koosjer? Want je kan iemand wel een potentiële terrorist noemen, maar dat maakt hem nog niet tot terrorist. Kijk, ze liepen een man die twee maal geprobeerd had in het Kalifaat te komen vrij rond lopen. Er zijn in Frankrijk geen 10 000 mensen die dat twee maal geprobeerd hebben.

Arie Roos
Arie Roos28 jul. 2016 - 7:33

Waarom stel je eigenlijk allemaal vragen waarvan het overduidelijk is dat Han het antwoord al lang weet ?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen28 jul. 2016 - 7:41

"Weet u dat gevangenissen, voor 60 % moslim zijn in Frankrijk en dat die gevangenissen recruteringsplaatsen zijn voor radicalen?" Ook zo'n mooie 10.000, waarom geen 9988? Men kan het roepen omdat het toch nooit openbaar wordt. U praat gewoon Le Penn na, meer niet. Even voor de duidelijkheid: vd Horst ,is wetenschapper. Dus hem aanwrijven dat hij iets niet zou weten is eigenlijk onbehoorlijk. vd Horst zoekt namelijk eerst iets uit voor hij een column plaatst. Hij zoekt uit en geeft dan een mening over de oplossingsrichting. Dat heeft u niet gedaan, want uw cijfers deugen niet en uw oplossingen zijn het recept voor racisme en verdere escalatie. Onderdrukking leidt tot heel veel geweld. Wilt u dat? Die 60% is onjuist, het is wederom de superdikke duim van rechts. Het niet voor niets zo'n mooi rond getal. De religie van gevangenen wordt niet geregistreerd in Frankrijk. 78,4 % (2014) van de gevangenen zijn autochtone Fransen (van voor de 4e generatie en dus al zo'n beetje 100 jaar Franse ingezetenen). Uw hele verhaal gaat niet op en uw voorstel is daardoor ook gewoon onzin. Napraterij. Waarom heeft u jokkebrokerij nodig om uw punt te maken? Waarom wilt u deze jokkebrokkerij verspreiden? Weet u, dat gedrag maakt namelijk de rest van uw verhaal volslagen ongeloofwaardig. Doe uzelf een plezier, stop met napraten van jokkebrokken. Denk voor uzelf en zoek eerst goed uit voor u uw mening geeft en ga niet de strijd aan met mensen die ervoor hebben doorgeleerd. U zet uzelf voor schut.

DaanOuwens
DaanOuwens28 jul. 2016 - 7:44

@ cockpol Jij schrijft: Een paar cijfertjes om te zeggen dat de strategie van “The Management of fear” een goede kans heeft om te slagen. In Frankrijk wonen 60000000 mensen dat afgezet tegen jouw cijfertjes laat zien dat de kans van slagen helemaal niet zo groot is. Als er angst is dan was deze angst voor moslims er al. En voor mensen die die angst niet hadden is hij er ook niet gekomen. De kans om het slachtoffer te worden van een terroristische aanslag is kleiner dat slachtoffer te worden in het verkeer of de kans op een foute behandeling in het ziekenhuis. Er zijn echter mensen die vanwege hun politieke agenda frequent roepen dat westerse levens worden bedreigt door moslims. Dat er mensen vermoord worden is een feit, dat iedereen nu een potentieel slachtoffer is, is politieke manipulatie. Had je al gezien dat de Duitse schutter extreem rechts was en een bewonderaar van Hitler? Moeten daarvoor ook cijfertjes bedacht worden? Volgens mij is het verstandiger bij de realiteit te blijven en hopen dat politie en OM er in slagen extremisten zou snel mogelijk in beeld te krijgen en adequate maatregelen nemen. En in ieder geval niet meer angst op te roepen dan noodzakelijk is, zeker niet voor politiek gewin.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:52

> Ook zo’n mooie 10.000, waarom geen 9988? Alfred Blokhuizen, je bent er ook weer, potje zout in de aanslag om de slakken te vangen.

Demotje
Demotje27 jul. 2016 - 21:41

Han , er is er maar een die ons van een burgeroorlog kan behoeden. Màar ga je daar dan ook op stemmen , om de kinderen en onszelf tegen die burgeroorlog te behoeden?

4 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:00

Ik vraag me af wie je bedoelt, Demotje, ik ben geen aanhanger van persoonsverheerlijking, en ik geloof niet dat de verlossing van een persoon kan komen.

schleborsjki
schleborsjki28 jul. 2016 - 7:29

Hahahahaha. Er is er maar een die met een burgeroorlog dreigt, bedoel je.

GeachteLezer
GeachteLezer28 jul. 2016 - 9:24

Oh de Grote Blonde Leider? Die is een lege huls Demotje. Wen er maar aan dat hij, zodra hij op het pluche zit, geen bal meer voor elkaar krijgt. Omdat hij geen capabele mensen heeft (omdat hij geen sterke mensen naast zich duldt uit angst voor zijn positie) en omdat hij, naast wat gebrul, geen enkele oplossing heeft die werkt.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer28 jul. 2016 - 14:50

@Clara en wat veel leukers hebben die onderdukte drommels dan te doen. Analfabeet vaak, straatarm, geen vast werk, van nul en generlij waarde en rechteloos, niet weten of je je kinderen de volgende dag wel eten kunt voorzetten. En het enige wat ze horen is de schuld van hun ellende is het westen. Maar als jij je opoffert als jihadist krijg jij hierboven als martelaar 72 maagden en zorgen wij voor je achtergebleven gezin. Wordt toch eens wakker liefste, de wereld is geen idealistisch gebeuren.

clara51
clara5127 jul. 2016 - 21:03

["Wij worden een burgeroorlog ingelokt We worden uitgenodigd om onze normen en waarden te vergooien in een orgie van bloedige wraak"] De kernvraag is voor mij: wie zijn die "wij"? Dat wordt nergens duidelijk. Laat staan tegenover wie die "wij" van Van der Horst dan komen te staan "in hun orgie van bloedige wraak". Er worden geleerde boeken aangehaald, die de stelling van Van der Horst moeten onderbouwen. Het zijn allemaal boeken uit islamistische hoek. Ik betwijfel of de aanslagplegers die boeken eerst allemaal hebben zitten lezen. Bovendien heeft de wereld ook te maken met aanslagplegers die bijvoorbeeld dwepen met Mein Kampf. Persoonlijk zou ik hier ook graag de heer Trump willen noemen als iemand die graag en snoeihard verdeling en haat zaait en mensen binnen een samenleving opzettelijk tegen elkaar opzet. Van hem staat vast dat hij nog nooit een boek heeft gelezen, want dat heeft hij zelf gezegd. Vast staat ook dat hij een vurig voorstander is van het recht van burgers op vuurwapens. Ook dat heeft hij zelf gezegd. Haat zaaien + vuurwapenbezit lijkt mij hét recept voor een hoop ellende en ontwrichting. Ik krijg de indruk dat Van der Horst even over het hoofd ziet dat zijn "wij" wereldwijd bestaat uit alle mensen van goede wil, ongeacht huidskleur, religie, seksuele voorkeur en nog zo wat feestartikelen. Dat is nog steeds de overgrote meerderheid van mensen op aarde. En die overgrote meerderheid heeft geen enkele boodschap aan uitnodigingen van losgeslagen extremisten met een ideologisch gaatje in hun hoofd om "hun normen en waarden" overboord te gooien, laat staan zich "in een orgie van bloed en wraak" te storten. Ze hebben wel wat leukers te doen en willen gewoon met rust gelaten worden. Ik vind Trump in die zin veel gevaarlijker. Het maakt nogal wat uit of extremistische cellen of individuen vanuit hun verwrongen gedachten samenlevingen met terreuraanslagen proberen te ontregelen, of dat een presidentskandidaat, dus iemand met politiek en moreel gezag, mensen gek loopt te maken.

7 Reacties
Nagus
Nagus27 jul. 2016 - 21:40

Over Trump hoeft niemand zich druk te maken. De functie van president wordt schromelijk overschat. Het gaat meer om de senatoren en de ministers dan de president. Verder: wat je Trump verwijt, kun je Obama ook verwijten. Ik dacht dat hij als half blank, half zwart voor verbinding zou zorgen, maar de relatie tussen blank en zwart is zwaar verslechterd onder zijn bewind.

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 22:05

Han is tenminste niet blind voor een eventueel gevaar, u wel. Trump wil een van de oorzaken van fundmantalisme, de bemoeinis van de USA over de hele wereld inperken. Ach mevrouw slaap maar verder, tot de realiteit u inhaalt.

PieterPan3
PieterPan328 jul. 2016 - 6:56

"Bovendien heeft de wereld ook te maken met aanslagplegers die bijvoorbeeld dwepen met Mein Kampf." Kunt u daar wat voorbeelden van geven? "Persoonlijk zou ik hier ook graag de heer Trump willen noemen als iemand die graag en snoeihard verdeling en haat zaait en mensen binnen een samenleving opzettelijk tegen elkaar opzet." Kunt u ook hier concrete voorbeelden van geven? "Ik krijg de indruk dat Van der Horst even over het hoofd ziet dat zijn “wij” wereldwijd bestaat uit alle mensen van goede wil, ongeacht huidskleur, religie, seksuele voorkeur en nog zo wat feestartikelen. Dat is nog steeds de overgrote meerderheid van mensen op aarde. En die overgrote meerderheid heeft geen enkele boodschap aan uitnodigingen van losgeslagen extremisten met een ideologisch gaatje in hun hoofd om “hun normen en waarden” overboord te gooien, laat staan zich “in een orgie van bloed en wraak” te storten. Ze hebben wel wat leukers te doen en willen gewoon met rust gelaten worden." Er vinden over de hele wereld, elke dag weer, aanslagen plaats door moslims. Er is een website waar dat allemaal geregistreerd wordt. Een paar "dolgedraaidë" extremisten hebben veel meer steun in de islamitische wereld dan u denkt. Bovendien is het terroristische geweld slechts een van de problemen die de islam voortbrengt. Ook de discriminatie van en geweld tegen vrouwen, homo's en atheïsten bijvoorbeeld. Kindhuwelijken, steniging en onthoofding, het vindt allemaal in veel islamitische landen plaats en komt voort uit de daden en lering van Mohammed zelf. Kunt u mij 10 islamitische landen noemen waar moslims en niet-moslims in alle vrijheid met elkaar samen leven? Denkt u dat de westerse waarden en islamitische waarden gelijk en gelijkwaardig zijn en het mogelijk is om een vreedzame, harmonieuze samenleving te hebben waarin beide groepen even groot zijn?

Dirk2
Dirk228 jul. 2016 - 6:57

Er is overvloedig bewijs dat open grenzen en het massaal toelaten van immigranten in het voordeel is van de bezittende klassen en in het nadeel is van werknemers die toch al een zwakke positie innemen op de arbeidsmarkt. De echte rijken worden steeds rijker en de armen steeds armen. Het erg doorzichtig en huichelachtig om mensen die daarom de grenzen willen sluiten uit te maken voor haatzaaiers, racisten en fascisten. Vanuit Mexico komen niet alleen miljoenen illegalen maar ook grote hoeveelheden drugs de VS in wat maatschappelijk grote problemen oplevert. Dat Trump wil voorkomen dat nog meer moslims aanslagen kunnen plegen in de VS waarbij onschuldige slachtoffers vallen is begrijpelijk. De islamitische wereld is al 1400 jaar een wereld vol geweld, intolerantie en onderdrukking. Het bloedige geweld tussen Sjiieten en Soennieten is al 1400 jaar geleden begonnen omdat zij elkaar niet alleen als ongelovigen beschouwen maar ook als vervalsers van het ware geloof.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:18

> Trump wil een van de oorzaken van fundmantalisme, de bemoeinis van de USA over de hele wereld inperken. Trump is een defaitist. Defaitisme is voor verliezers. ik denk dat er wel degelijk bemoeienis van het westen nodig is. Het Midden-Oosten is onze achtertuin, of je dat nu wilt of niet. De situatie laten doormodderen kan de wereld naar een wereldoorlog doen afglijden. De USA kan samen met andere grote landen een leidinggevende rol spelen in het beheersen van de situatie. Het is juist het gebrek aan overeenstemming dat de problemen zo onoplosbaar maakt. Terwijl het niet zo moeilijk hoeft te zijn. We geven Assad een datscha bij Moskou, of in Teheran, naar keuze, maar hij moet weg. Hij is ook niet belangrijk. Putin is niet verliefd op Assad, Putin wil de Russische basis aan de Middellandse zee behouden. We gunnen de Russen die grote basis. We brengen democratie over het land. IS heeft alle kredieten verspeeld. De Koerden krijgen autonomie en misschien zelfs soevereiniteit in een deel van Syrië. We blijven daar een of meer generaties met een politiemacht om de stabiliteit te garanderen, en als er onlusten komen, gaan er gelijk weer legers naartoe om de rust te herstellen. Dit werkt in het voormalig Joegoslavië, de kosten daarvan vallen mee, en het kan ook werken in het voormalig Syrië. In Libië doen we hetzelfde. Libië is hard op weg een tweede Syrië te worden, en Libië is ook de achtertuin van Europa. Geen gerommel in de achtertuin van Europa. Dat moet afgelopen zijn. We dulden alleen nette democratische overheden in de achtertuin, en als dat niet kan, het Egyptische model. Het moet afgelopen zijn met defaitisme en naïviteit. > Ach mevrouw slaap maar verder, tot de realiteit u inhaalt. Er staat nog net niet: "mevrouwtje"

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jul. 2016 - 7:37

Wij=onze samenleving

Frans Akkermans
Frans Akkermans28 jul. 2016 - 7:38

Ik ben het met u eens dat de overgrote meerderheid van goede wil is en met rust wil worden gelaten. Dat neemt niet weg dat ook u vreest dat ze op sleeptouw kunnen worden genomen, al dan niet via de stembus, door groeperingen die graag in troebel water willen vissen. Zoals u in uw laatste zin opmerkt. Wat gaat er gebeuren als terreur aanhoudt of dichterbij komt? Er is zoiets als massapsychologie wat het onvoorspelbaar maakt hoe mensen van goede wil reageren op provocaties. Dat het nog meevalt en we naar verhouding eigenlijk nog niks hebben meegemaakt in onze contreien zegt me niet zoveel.

Nagus
Nagus27 jul. 2016 - 20:45

Ik denk zelf eerder dat IS deze aanslagen pleegt om zo andere moslims aan te moedigen hetzelfde te doen. Die strategie werkt al, zie de Belgische en Franse aanslagen. Wanneer wij de aanslagen lijdzaam zullen ondergaan, zoals voorgesteld door de heer Van der Horst, zullen het er alleen maar meer worden. Ook dan is de kans op burgeroorlog levensgroot. Het is jammer, maar er het is niet meer de vraag of er een burgeroorlog komt, maar wanneer.

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:21

> Wanneer wij de aanslagen lijdzaam zullen ondergaan, zoals voorgesteld door de heer Van der Horst, zullen het er alleen maar meer worden. Je bedoelt, we gaan optreden tegen de aanslagen. cockpol heeft nog berekend dat dat niet mogelijk is. Er zijn in Frankrijk 10 000 Fiche S personen, ze monitoren kost 400 000 manjaren, volgens cockpol. Wat stel jij voor?

Nagus
Nagus28 jul. 2016 - 13:07

Ik zeg dus in mijn stukje dat het al te laat is. Er zijn geen goede oplossingen meer. Elle stap die nu wordt gezet, zal het uiteindelijk erger maken. De beste is nog om de Islam te verbieden. Wellicht vertrekken dan de mensen uit Nederland die de Koran boven de samenleving plaatsen. Echter ook deze stap is zeer risicovol. De kans is dan groot dat de burgeroorlog wordt vervroegd.

msj_meijerink
msj_meijerink27 jul. 2016 - 20:29

Wat is een goede oplossing voor allen, ik weet het niet?

2 Reacties
Demotje
Demotje28 jul. 2016 - 7:17

Alleen die blonde had een oplossing voor allen kunnen zijn, als we met z'n allen op hem stemmen. Dan waren er nu ook geen 10.000 assielkinderen kwijtgeraakt die nu illegaal voor het juk moeten werken.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 9:25

> Alleen die blonde had een oplossing voor allen kunnen zijn Je verheerlijking gaat wel ver. Dat jij denkt dat alleen een persoon een oplossing kan zijn. Denk jij dat god blond is?

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2016 - 19:55

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 22:07

Iemand die wil sterven voor de zaak waar hij in gelooft is geen lafaard, Rock. Zij zeggen het zelf, "wij zijn niet bang voor de dood, de westerlingen wel". Dat is een van de leuzen van de fundamentalisten.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 9:26

Of iemand laf is is volkomen irrelevant. Moed is iets voor boksers. Die hebben we niet nodig, tenzij voor dubieus amusement.

Bram Emanuel
Bram Emanuel27 jul. 2016 - 19:55

"Wij worden een burgeroorlog ingelokt" Nee hoor, we worden geen burgeroorlog ingelokt. We worden wel een oorlog met IS ingelokt maar die was er natuurlijk al. De oplossing is nog meer luchtsteun om dit addergebroed zo spoedig mogelijk van de aardbodem te vegen. Er dient niks meer van hen over te blijven dan een schandvlek in de geschiedenis. Hun type mensonterend geweld is alleen met geweld te overwinnen. Net als met de nazi's.

4 Reacties
7anpau1
7anpau127 jul. 2016 - 21:27

Ah godzijdank, iemand met een finale oplossing.

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 22:12

Net als bij de hydra, zal uit elk afgehakt hoofd een nieuw monster ontstaan Bram. Wij vechten niet tegen een leger, maar tegen een ideologie en de radicale interpretatie van een godsdienst, die zich als een olievlek over de wereld verspreidt.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:22

Ik ben het met je eens, IS moet verslagen worden, en de oorlog in Syrië moet beëindigd worden. Dit heeft de allerhoogste prioriteit. Zolang dat niet gebeurt blijven we hier aanmodderen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel28 jul. 2016 - 15:20

@ cockpol Het zou best kunnen dat er weer andere stromingen van jihadistische terroristen onstaan, en die moeten dan ook aangepakt worden. Op het moment is IS echter verreweg het grootste probleem en hoe langer ze blijven bestaan hoe meer legitimiteit ze krijgen als het Islamitisch caliphaat.

ratio2
ratio227 jul. 2016 - 19:48

Ik deel je analyse Han, maar ik zoek nog naar een oplossing. Enige wat ik kan bedenken is dat we enerzijds ons niet moeten laten verleiden tot het over een kam scheren van alle moslims (uiteraard niet), maar dat we tegelijkertijd wel grondig moeten investeren in capaciteit om terrorisme tegen te gaan. Nog 8 maanden van dit soort terroristische aanslagen elke week, en mevrouw Le Pen is president van Frankrijk. Is dat de oplossing? 50.000 politie-agenten erbij, de AIVD vervijfvoudigen of vertienvoudigen en justitie net wat meer instrumenten geven om mensen opgesloten te houden, bijv. door bij bewezen intentie voor het plegen van aanslagen of afreizen naar Syrië of deelname aan terroristische trainingen de straffen draconisch te verhogen? Dat lijkt me bijna de enige manier om enerzijds recht te doen aan de gevoelens van angst bij de bevolking, zonder dat je begint met maatregelen als etnisch profileren en het sluiten van grenzen. De politie kost 5 mrd per jaar, de AIVD 200 miljoen. Een verdubbeling van de politie en vervijfvoudiging van de AIVD zou dus iets van 6 miljard kosten. 1% BBP. Gezien het huidige begrotingstekort zou dat in principe net moeten kunnen.

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:27

> Een verdubbeling van de politie en vervijfvoudiging van de AIVD zou dus iets van 6 miljard kosten. 1% BBP. Gezien het huidige begrotingstekort zou dat in principe net moeten kunnen. En anders halen we het gewoon uit de thuiszorg, nietwaar?

ratio2
ratio228 jul. 2016 - 9:14

Nee, dat zou ik niet voorstellen. Als het niet lukt binnen het huidige budget, dan zou ik de belastingen verhogen. Veiligheid is belangrijk, maar zorg is dat ook.

crumb2
crumb227 jul. 2016 - 19:41

Dat “we” een burgeroorlog worden ingelokt/gesjoemeld, lijkt me al minstens 40 jaar zo klaar als een klontje. Maar niet door de “vijand” zoals die in dit stukje gesuggereerd wordt. Voor een burgeroorlog heb je toch minstens 2 partijen nodig ; “it takes two to tango” nietwaar ? En partij #2 was veertig jaar geleden zo goed als afwezig. Zeker binnen Nederland. Maar dankzij een niet aflatende inzet van “onze” diverse nationale en europese democratisch gekozen overheden mocht die ontluikende partij #2 (spectaculair) uitgroeien tot een competatief “team” waar geïnteresseerden mee uit de voeten konden. Met als resultaat de huidige situatie. “Credit where credit is due” zeggen de Engelsen dan zo mooi, en die ligt m.i. echt niet bij organisaties als IS. Dat zijn slechts profiteurs.

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:25

> Voor een burgeroorlog heb je toch minstens 2 partijen nodig ; “it takes two to tango” nietwaar ? In Syrië doen ze aan groepstango. Dat is ook een mogelijkheid.

Arie Roos
Arie Roos28 jul. 2016 - 7:35

[“Credit where credit is due” zeggen de Engelsen dan zo mooi, en die ligt m.i. echt niet bij organisaties als IS. Dat zijn slechts profiteurs.] Je hebt volkomen gelijk. De schuld ligt bij de diverse Rechtse politici die de afgelopen 40 jaar beleid hebben gevoerd.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst27 jul. 2016 - 19:28

Als de Europeanen in dezelfde mate zouden reageren op de provocaties van IS als de islamitische wereld reageerde op spotprenten van de profeet dan was het hier en daar allang zwaar geëscaleerd.

panterarosso65
panterarosso6527 jul. 2016 - 18:58

zal men raar opkijken als de reactie niet tegen moslims maar onze politici gericht is

4 Reacties
Sillynder
Sillynder27 jul. 2016 - 20:38

Ik niet. IS en aanverwanten maken gebruik van de ruimte die ze krijgen en kunnen pakken. Het zijn onze naïeve politici en hun fellow travellers geweest die dit mogelijk hebben gemaakt.

Ben Joop
Ben Joop27 jul. 2016 - 20:44

Sillynder: Dus?

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 22:16

Wat je voorstelt lijkt op een politiestaat Ratio, moeten we echt kiezen tussen de pest en de cholera?

ratio2
ratio228 jul. 2016 - 9:21

@cockpol Is dat aan mij gericht? Voor mij is dit geen politiestaat. Een politiestaat zie ik als wat anders. Een politiestaat is waar de politie nog veel verdergaande bevoegdheden krijgt (dat zou ik niet willen, de politie heeft wat mij betreft bevoegdheden genoeg). Een politiestaat is waar de wetten vaag zijn opgeschreven, zodat de politie altijd mensen wel ergens voor kan pakken. Een politiestaat is waar er geen controle is op de werkwijze van de politie, en ze hun gang kunnen gaan ook over het randje van de wet heen. Wat ik alleen wil is de personele capaciteit van de politie uitbreiden, zodat ze voldoende mankracht hebben om zich op de echte gevaren te richten. In de VS is een no-fly list van ik geloof 2.5 miljoen mensen. Dat is absurd. Wat ik zou willen zien is dat er meer mankracht is, zodat dat soort lijsten grondig kunnen worden uitgevlooid, en alle onschuldigen eraf gegooid kunnen worden. Dan hou je een lijst over met serieuzere bedreigingen. Voor Nederland zou ik willen zien dat de politie en de AIVD niet meer te vaak keuzes hoeven te maken over of ze wel of niet individuen volgen, zodat ze minder vaak gigantische werpnetten hoeven uit te werpen en de halve wereld aftappen, maar veel gerichter kunnen zoeken. Als meer geld ertoe zou leiden dat er alleen maar op nog grotere schaal massa-surveillance zou plaatsvinden, zou ik het niet willen. Het geld zou echt bedoeld moeten zijn voor capaciteit op te bouwen om achter individuele bedreigingen aan te gaan, niet voor meer blind verzamelen van data.

panterarosso65
panterarosso6527 jul. 2016 - 18:55

"Op den duur moesten de terreuracties wel leiden tot bloedige repressailles vanuit de kufar. " alleen zal dat niet met afhakken hoofden zijn maar door het uitzetten van mensen met een strafblad, het verbieden van dubbele nationaliteit en zo voort

3 Reacties
Ben Joop
Ben Joop27 jul. 2016 - 20:52

Ken je het woord "bombarderen"?

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:31

> alleen zal dat niet met afhakken hoofden zijn maar door het uitzetten van mensen met een strafblad, het verbieden van dubbele nationaliteit en zo voort Als je de dubbele nationaliteit verbiedt kun je mensen met een strafblad niet meer uitzetten. Aj, even over het hoofd gezien? Als je mensen met een strafblad uitzet, wat krijg je dan? Een Marokkaan die perfect Nederlands spreekt, de cultuur goed kent, die dan wordt uitgewezen naar Marokko maar zich daar niet kan handhaven. Een deel zal tot de bedelstaf vervallen, een deel zal zich aanpassen. Maar een deel zijn de ideale soldaten voor IS. Ze haten ons, ze kennen ons, ze zijn perspectiefloos. Dat zijn de mensen die IS nodig heeft om aanslagen te plegen in Europa. Als je mensen uitwijst verlies je ook de controle over die mensen. En dat zijn juist die mensen die je wilt controleren. Jammer pantarosso65, jouw idee krijgt van mij geen innovativeitsprijs.

brambo2
brambo228 jul. 2016 - 7:38

Heropvoedingskampen in Siberie.

Ben Joop
Ben Joop27 jul. 2016 - 18:53

Extreem rechts heeft geen uitlokking nodig. Ze willen hetzelfde. http://www.ad.nl/buitenland/schutter-munchen-was-een-racist-en-rechts-extremist~a5b791cc/

9 Reacties
JanMer2
JanMer227 jul. 2016 - 20:19

Dus een Iraniër die een hekel heeft aan Turken en Arabieren reken jij tot extreem-rechts?

Nagus
Nagus27 jul. 2016 - 20:19

Goh en ik maar denken dat extreem-rechts alleen maar een blanke aangelegenheid was. Daarnaast was hij gepest door Turkse soennieten.

Ben Joop
Ben Joop27 jul. 2016 - 20:43

JanMer: Het was iemand die in Duitsland is geboren. Waarom noem jij hem een Iranier? Omdat zijn ouders daar vandaan kwamen? Overigens snap ik wel dat jij die vraag stelt. Hij zou nooit door zijn blanke geestesgenoten erkent worden als een duitser. Triest allemaal. In feite is was hij en extreem rechts en een slachtoffer van racisme.

panterarosso65
panterarosso6527 jul. 2016 - 20:48

nee hoor als ik zeg het is oorlog en jij zegt nee hoor, dan kom ik aanlopen en verpletter je omdat je er niet klaar voor bent. er komt geen burgeroorlog omdat er geen splitsing is tussen burgers er is een splitsing tussen nederland en terroristen en hun aanhangers. De tijd van goedpraten is nu hopelijk wel voorbij

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 22:54

@ Ben Joop, je bent me d'er eentje, "een extreem rechts slachoffer van racisme". Waar de regressieven het maar blijven halen om hun zaal te verdedigen. Ik moet het je nageven je fantasie en die van dat flutartikeltje is onevenaarbaar. Tegen dat soort argumentatie kan ik echt niet tegenop, ik moet te veel lachen.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:38

> Dus een Iraniër die een hekel heeft aan Turken en Arabieren reken jij tot extreem-rechts? Ik vind extreem rechts sowieso een gammel begrip. Gezien het feit dat populisme vaak best wel links is, en Le Pen en Wilders eigenlijk meer linkse dan rechtse ideeën hebben. Wat mij betreft mag je het ook extreem-links noemen. Of racistisch rechts, of racistisch links, of xenofoob. Whatever. De klassiek begrippen zijn al enige tijd niet meer bruikbaar, maar conservatieve mensen blijven ze gebruiken, en raken keer op keer in de knoei Maar die Iraniër, Hij was een perfecte Hitler-adept, hij was een Ariër, hij noemde zich ook zo, hij haatte Arabieren en Turken, hij was in Duitsland geboren, en noemde zich ook Duitser, dus nationalisme was hem ook niet vreemd. Ik denk dat hij wel bij de AfD gepast had. Hoe zou jij hem noemen, JanMer?

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper28 jul. 2016 - 7:41

> Goh en ik maar denken dat extreem-rechts alleen maar een blanke aangelegenheid was. Welkom in de 21ste eeuw. Le Pen's partij zou zonder de islamieten zomaar de burgemeesterspositie in Marseille verliezen. > Daarnaast was hij gepest door Turkse soennieten. De een werd door Turkse soennieten gepest, de ander door joden, wat maakt het uit? Het gaat erom wat je met je leven doet.

Ben Joop
Ben Joop28 jul. 2016 - 8:40

cockpol: geef nu gewoon toe dat ik gelijk heb.... Je moet me trouwens niet verkeerd citeren, dat is een hele nare en smerige manier van "discusieren".

7anpau1
7anpau128 jul. 2016 - 21:02

@boenders 28 juli 2016 at 11:17 als u de blinde pro Poetin propaganda even laat voor wat ie is, zegt u soms hele zinnige dingen.

van der laak
van der laak27 jul. 2016 - 18:41

Dit is al jaren geleden voorspeld, en door links weggewuifd, zo eerlijk moeten ze nu wel zijn. Als de vloer blank staat, en de kraan loopt nog wat doe je dan het eerst? Juist de kraan dicht draaien. Dus stoppen met binnen halen van nog meer islamieten. Nu wordt het langzaam tijd voor andere maatregelen, zoals import verbod van haatpredikers, het is van de gekke dat dat nog toegestaan wordt. Werk maken van de afschaffing van islamitisch onderwijs. En zo zijn er nog veel meer dingen die door links altijd als onbespreekbaar geacht werden.

6 Reacties
Savio
Savio27 jul. 2016 - 19:15

Ik denk dat je bedoelt dat "links" (wat dat ook moge betekenen) weigerde mee te gaan in zwart/wit denken, over-één-kam scheren en schuld bij associatie. Dat "links" bepaalde gevaren "wegwuifde" is iets wat alleen correct is in jou fantoomwereld. Heb je het artikel verder wel gelezen? Het gaat erover dat we ons niet laten provoceren. Dacht je soms dat moslims in Europa niet bang zijn?

Bert Vlierman
Bert Vlierman27 jul. 2016 - 20:21

Ik kan het niet laten, Van der Laak, maar toch: de overbodige en rampzalige oorlog in Irak is begonnen door rechts; de komst van islamitische gastarbeiders (welkom, vind ik) is georganiseerd door rechts; de acceptatie van illegalen in de tuinbouw komt van rechts; het blokkeren van integratie kwam van rechts. Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Nadenken is een linkse hobby die navolging verdient, vooral in rechtse kringen.

Haastig
Haastig27 jul. 2016 - 22:25

Bert Vlierman 27 juli 2016 at 22:21 Ik snap dat woord "gastarbeider" nooit zo, ik dacht altijd dat dat zoiets was als een expat. Namelijk: welkom voor een beperkte duur, met de bedoeling terugkeer naar het eigen land. Was het ook rechts die graag wilde dat ze bleven (komen)? Nu ben ik als expat-kind gewend dat je moet opzouten als het werk/bepaalde periode ophoud, maar dat schijnt in sommige kringen selectief onbespreekbaar te zijn. Waarbij het natuurlijk volkomen terecht wordt geacht dat je als NLder een ander land moet verlaten, maar de "racisme"-kretologie niet van de lucht is als een niet-Nederlander Nederland moet verlaten. Selectief. Ook een leuke in de selectiviteit is onze reactie op het VK rond (on)vrije vestiging (zeker na de Brexit); die wordt enthousiast gehekeld. Men vindt het reuze belachelijk dat het VK zelf invloed wil hebben op wie zich in het VK mag vestigen. Geestig genoeg hoor ik nooit diezelfde mensen vergelijkbare gepassioneerde argumenten aanhalen als het gaat om de vrije vestiging binnen ons eigen koninkrijk. De gemiddelde NLder mag zich niet eens zonder beperkingen vestigen én werken in de andere delen van het koningkrijk, en dat met dezelfde nationaliteit e/o paspoort.

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 22:47

U heeft gelijk van der laak, dat onze politici een flinke 5de colonne in het land gehaald hebben. Maar er is nog wat anders. De fundamentalisten zeggen dat wij (u en ik en elke westerse belastingbetalende burger) de bombardementen op IS steunen. Ze vergeten hierbij natuurlijk dat ze zelf die aanvallen provoceerden door voorafgaande terreur (9/11 en andere terreuaanslagen). De rol van de Amerikaanse bemoeinis is niet vreemd aan de situatie. Maar de fundamentalisten zullen altijd wel een reden vinden om hun terreur te rechtvaardigen, bv. door te stellen dat we de corrupte dictators in het Midden-Oosten steunen. De islam is al 1400 jaar in oorlog met de ongelovigen, met opstoten en dalen. We zitten in de shit, en de 5de colonne zal zeker hun terreur vergemakkelijken.

Dirk2
Dirk228 jul. 2016 - 7:52

@Bert Vlierman Bedoelt u dat we het regime van Saddam door hadden laten gaan met het bezetten van Koeweit,het met raketten bestoken van Saoedi-Arabië, het uitmoorden en martelen van zijn eigen bevolking ? Terwijl andere landen hun gastarbeiders terug stuurden 'bestreed' het Kabinet Den Uyl de werkloosheid door oogluikend toe te staan dat werkgevers werklozen in de WAO dumpten. Hoewel Nederland vanwege de hoge werkloosheid al lang gestopt was met het werven van gastarbeiders bleven ze toch naar Nederland komen omdat onze ze hier makkelijk een uitkering kregen.

van der laak
van der laak28 jul. 2016 - 16:11

Savio 27 juli 2016 at 21:15 Bedankt dat u even voor mij wil denken, maar het antwoord is NEE dat bedoel ik niet. Bert Vlierman 27 juli 2016 at 22:21 U heeft hier een goed punt als u over Irak begint. ik ben altijd tegen elke inmenging geweest waar dan ook. Wij als Nederland moeten ons opstellen net als Zwitserland, neutraal en nergens aan meedoen. Niet in de NATO, en niet in de EU. Eigen munt, eigen koers! Referendum als leidraad. (bindend) Man man wat een zegen zou dat zijn. Maar gek genoeg vind links het Zwitsers model ook niet goed. Er zijn altijd coalities geweest waar rechts en links om beurten in de regering zaten. Daar gaat het bij mijn reactie niet om. Rechts Nederland heeft jarenlang voor bepaalde dingen gewaarschuwd, maar dat is weggewuifd door links, daar gaat het mij om. Dat gebeurt nu nog steeds, terwijl een burgeroorlog nakende is. En nu zegt rechts Nederland: stop met het binnenhalen van nog meer islamieten. Het is al veel te ver gegaan, maar misschien is er nu nog een goede samenleving van te maken. Als je maar blijft binnenhalen, graaf je je eigen graf als samenleving, dat geloof ik echt!

willemb2
willemb227 jul. 2016 - 18:40

Het lijkt me dat we eraan zullen moeten wennen dat er de komende jaren honderden slachtoffers vallen als gevolg van terroristische acties. We zouden dit kunnen zien als het alternatief voor een grootschalige oorlog. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waren we gewend aan een paar duizend verkeersdoden per jaar. Dat werd ook 'gewoon' geaccepteerd. En net als in het verkeer kunnen we dan ons best doen om een effectief antwoord te vinden, zonder al teveel van onze vrijheden in te leveren. Daarnaast lijkt het me zo langzamerhand toch tijd worden dat de moslims in het westen oplossingen vinden voor de manier waarop hun geloof wordt verbonden met deze terreur. Zelfs een fatwa waarmee islamitische hoogwaardigheidsbekleders wereldwijd afstand nemen van deze jihad kan er niet af. Dat staat in schril contrast met de doodsfatwa over Salman Rushdie wiens enige misdaad was het schrijven van een boek.

3 Reacties
Savio
Savio28 jul. 2016 - 5:51

Toch wel hoor: http://www.huffingtonpost.com/entry/muslim-clerics-condemn-terrorism_us_566adfa1e4b009377b249dea https://en.wikipedia.org/wiki/Fatwa_on_Terrorism Alleen zal dit voor jullie waarschijnlijk niet zo veel uitmaken.

willemb2
willemb228 jul. 2016 - 8:30

@Savio: Ik weet niet waaraan ik de cynische toevoeging heb te danken, maar ik stel de doorverwijzingen zeer op prijs. Omdat ik toch redelijk het nieuws bijhoud in Nederland veroorloof ik me de opvatting dat hieraan best wat meer aandacht zou mogen worden besteed. Dat hoeft niet altijd te komen van de kant van de moslims die er, heel begrijpelijk, geen behoefte aan hebben zich elke keer te verantwoorden voor iets waar ze niet verantwoordelijk voor zijn.

Savio
Savio28 jul. 2016 - 17:50

@willemb 28 juli 2016 at 10:30 Die "cynische toevoeging" heb je te danken aan het volgende zinnetje: "Zelfs een fatwa waarmee islamitische hoogwaardigheidsbekleders wereldwijd afstand nemen van deze jihad kan er niet af” Hiermee wek je de indruk tot het koor van onbenullen te behoren dat continu van moslims "eist" dat ze "afstand" nemen als er weer ergens een één of andere aanslag is geweest. Wil je daar niet toe behoren? Goed zo, maar schrijf dan niet zulke dingen. En ja, er zou inderdaad wel eens aandacht mogen worden door Westerse media aan dit soort berichten, maar deze komen helaas negen van de tien keer niet verder sensationalistische waan- van-de-dag berichtgeving.

J.Vermeer
J.Vermeer27 jul. 2016 - 18:34

Er komt helemaal geen burgeroorlog. De Europese , autochtone, bevolking reageert nauwelijks op de aanslagen, behalve dan een enkele varkenskop en vooral heel veel stille tochten, bloemen, liedjes e,d.. Stel je voor , een christen onthoofd in een islamitisch land een imam...Lynchpartijen, duizenden doden. Christenen randen tijdens een feest moslimvrouwen aan...wederom lynchpartijen en ontelbare doden als gevolg. In europa, niets van dat al. Natuurlijk is dat heel mooi maar ik ben bang dat dat ook als teken van zwakte wordt gezien. Het tuig in Geldermalsen is aangehouden en ondertussen berecht, en dat hoort ook zo. De Turken die demonstreerden, geweld pleegden en intimideerden..? Niemand aangehouden , logisch, want dat zou rot hevige rellen hebben geleid. Uiteindelijk zullen we zien dat Europa geleidelijk aan zich zal aanpassen aan de wensen van de moslimgemeenschap. En misschien is dat ook wel prima, beter dan oorlog in ieder geval. Dialoog, verbinding, de toon van het debat, typische uitvluchten van een feminiene samenleving die geen zin heeft in masculien optreden en geweld. Soumission zal een profetisch boek blijken te zijn. Slecht nieuws voor vrouwen, joden, lhbt ers in europa maar ja, alles went.

2 Reacties
rolling stones
rolling stones27 jul. 2016 - 21:22

Ik heb een bang voorgevoel J.Vermeer, dat jij helemaal gelijk gaat krijgen. Mensen gaan nu al wennen aan de aanslagen, niemand weet ook een oplossing.

rolling stones
rolling stones27 jul. 2016 - 21:27

Het moet natuurlijk U zijn i.p.v jij, niet echt netjes van me.

MartinSijes
MartinSijes27 jul. 2016 - 18:11

Han van der Horst heeft gelijk dat wij in een strijd worden gelokt. Er zit echter weinig anders op dan om ons met kracht tegen het jihadisme te weer te stellen en offensieve en defensieve maatregelen te nemen. Al lost dat het kernprobleem van het conflict met Da-esh of Al Qaida niet op. De wortels van dat conflict liggen in (ook perceptie van) het verleden, de positie van het westen, als ook dynamiek binnen de Islam. Echter, wij moeten wel een rechtsstaat blijven voor ieder die ons niet gewapenderhand bestrijdt. Aanslagen, wraakacties tegen onschuldige moslims moeten met evenveel middelen worden tegengegaan als de anti-terreuracties door Da-esh of andere jihadistische groepen of individuen. Ik realiseer mij dat dat gemakkelijker gezegd dan gedaan is. De toenemende woede over terreur ontbloot een furie die wij in Europa tijdens wereldoorlogen of de Joegoslavie-oorlog hebben gezien. En waar die furie toe kan leiden weten wij op dit continent. Diep tragisch allemaal, maar om nu stil in een hoekje te gaan zitten en het einde van de bui af te wachten, zal er niet inzitten. Het worden nog mooie dagen voor de Le Pens, de Wilders typen en andere gure politici die de grens tussen rechts extreem en fascistoide snel doen vervagen.

Ed Remark
Ed Remark27 jul. 2016 - 17:29

Han, ik daag je uit. Ik daag je uit die "vijand" waar je naar blijft verwijzen te benoemen. Klip en klaar. Want vooralsnog lijken alle pogingen van Jan met de Pet niet door de linkse moraalbeugel te kunnen. Ik voorspel hierbij ook dat je niet verder komt dan het non-discripte "de daders", wat nogal makkelijk is, want die zijn per definitie schuld. Met andere woorden: je spreekt over een vijand, dus benoem hem, met naam en toenaam, a.u.b. Vooruit, laat ik zelf ook een duit in het zakje doen. Ter inspiratie als het ware, of om je van ammunitie te voorzien. De meest accute en oppervlakkige vormen van onze vijand zijn denk ik die kwaadaardige en kwaadwillende sukkels, die zichzelf (laten) overtuigen dat hun 'heldendaad' het martelaarschap moet zijn. Zij die hun falen willen compenseren door met een knal uit het leven te stappen, met medenemen van zoveel mogelijk slachtoffers, als toegangsprijs tot het paradijs. We kunnen jagen op deze mensen wat we willen, maar allemaal pakken gaat ons echt nooit lukken; zéker niet als we de diepere uitingen van die vijand niet ook aanpakken. (Dat betekent overigens geenszins dat we niet ten minste moeten probéren ze te pakken.) Eén niveautje dieper hebben we de evidente vijand: Abu Koekenbakker de Baghdadnees, zijn (100.000 sterke?) boevenclubje van Islamitische Staat In Syrië en al die andere flapdrollen die verlangen naar Armageddon. Hen als vijand benoemen is een gevalletje open deur intrappen: ze roepen het zelf om het hardst. Ik heb het daarbij overigens over de ideologen en strategen van deze beweging: de figuren die verzinnen dat Yezidi's in massagraven horen (behalve natuurlijk de exemplaren waar ze eerst nog hun frustratie in kwijt willen). Niet over de recruten die konden kiezen tussen bekeren of bekogeld worden, of de civiele ingenieurs die achterbleven om de bevolking ook in bezet gebied van water te voorzien. En ook niet over die paar islamistische vechters die denken bezig te zijn met een vrijheidsstrijd jegens onderdrukking (Tsjetsjenië misschien?). Deze evidente vijand dient aangepakt te worden. Niet omdat we westerse imerialisten zijn, maar omdat we achteraf zowel spijt als verwijt te verwerken krijgen als we niet ingrijpen wanneer de menselijkheid zo hard ontspoort als gebeurde in de jonge dagen van de opkomst van IS. Bovendien hebben we hier ook geen keus denk ik: de eerste die Baghdad binnenloopt om over vrede te onderhandelen wordt hoogstwaarschijnlijk gekeeld, zoals ook met de westerse journalisten die "de andere kant van het verhaal gingen halen" gebeurde. Maar is meneer Koekenbakker de laatste? Houdt dit op als we hem en de zijnen uitschakelen? Staat er achter Al Bakr niet een leger fundamentalistische predikers van vergelijkbaar gedachtengoed, klaar om de draad op te pakken waar Abu hem zal moeten loslaten? Deze versie van de vijand is véél moeilijker te bevechten. Tegenwoordig sturen drones op dat soort volk af, als ze zich toevallig in de woestijn hebben teruggetrokken. Maar dat brengt veel schade met zich mee en is een nagel in de doodskist van het recht waarvoor wij menen te staan. Bovendien, mochten ze niet de woestijn in trekken maar uitgenodigd worden voor een preek in Nederland, dan komen we niet veel verder dan een visumpje weigeren, met grote verbolgenheid van de linkse kerk tot gevolg. Het lijkt er vooralsnog op dat we deze mensen niet kunnen verslaan zonder onszelf te verraden, maar enkel kunnen bevechten: door in woord en daad uiting te geven aan het grote goed dat de Verlichting vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld: vluchtelingen opvangen, maar MET beleid. Loyaliteit vragen van mensen die je helpt (en weigeraars de grens overzetten). Politici die uit de heup "Hysterie!" of "Tsunamie!" roepen als incompetent de deur wijzen. En ja, cultuurrelativisten zullen in die strijd tenonder gaan. Dit roept de vraag op: is onze vijand er daadwerkelijk één van vlees en bloed? Als we nóg een niveautje dieper kijken, wandelen we de wereld van ideeën en cultuur zelf binnen. Hier wordt het wat spannender allemaal; botte generalisaties en holle platitudes liggen op de loer, op een zéér glibberig hellend vlak, in een dikke mist van fatsoensmoraal en explosieve angst. Toch moeten we ook híer de vijand zoeken als we de strijd serieus willen nemen. Kunnen we bijvoorbeeld overeind houden dat de universele rechten van de mens te verenigen zijn met historische wereldbeelden? Mogen we blijven volhouden dat ideeën niet verwerpelijk kunnen zijn, zolang ze zich als godsdienst camoufleren? Moeten we ideeën tolereren, zelfs als we erdoor worden aangevallen? Ik vrees dat op dit diepe niveau bepaalde delen van de fundamentele islam onze vijand zijn. Die delen die oproepen tot geweld, die kuffars voor minderwaardig wegzetten, die martelaars het paradijs beloven. (Vergis je niet! Die geweldadige delen bestaan ook in sommige andere godsdiensten. Maar dat is net het punt: die delen hebben we al verslagen, ten tijde van de Verlichting. Ik zeg dus niet dat de ene religie beter is dan de andere. Wel is de ene beter beteugeld dan de ander.) Dit deel van de strijd is een hele lastigste, zo blijkt uit de ervaringen met het welhaast onuitroeibare antisemitisme, maar niet onmogelijk: op practisch vlak hebben we de strijd tegen het fascisme - voorlopig? - gewonnen. Maar een ideologie kan je niet doden. Ideeën zijn slechts met ideeën te bevechten, bij voorkeur door ideeën te verspreiden en ernaar te handelen. En dan? Is er dan nóg een niveau dieper waar we naar de vijand moeten zoeken? Allicht. Een wijd veld van filosofie en introspectie. Waar we de menselijke neigingen tot angst en tot goeddoen tegen ons treffen. Een boekenkast vol, maar met die strijd ga je de oorlog niet winnen vrees ik. (Nodig blijft het daarentegen wel, om ook in onszelf te zoeken naar onze interne vijand en te kijken hoe we onszelf kunnen overwinnen.) ... Het is een lang verhaal geworden! Te lang om mee te scoren. Maar kom op, Han! Toon me dat je tot méér in staat bent dan roepen dat de bezorgde burger een inherente fascist is. Of is het je allemaal om "clickbait" te doen? ... Overigens valt het met die orgie van bloedige wraak vooralsnog wel mee. Natuurlijk, niemand wordt blij van het neerleggen van varkenskoppen, maar het is nog niet te vergelijken met, pak 'em beet, het in de fik steken van een gekooide piloot. Daar mogen we alleszins blij mee zijn (het leidt ook nergens toe, zo'n orgie). Waar we wel voor op moeten passen, is dat we hysterisch gaan lopen gillen als er opgeroepen wordt om het IS een ietsiepietsie minder makkelijk te maken. Grenscontroles bijvoorbeeld - ik noem een dwarsstraat. Waarmee ik maar wil zeggen: fascisten creëer je door angst te voeden, bijvoorbeeld door het weg te wuiven.

9 Reacties
Donostia2
Donostia227 jul. 2016 - 20:15

@Ed Ik vermoed dat U het antwoord kent op de vraag wie de vijand is. Dat is de bezorgde burger. Degene die de moed nog niet heeft opgegeven. Degene die oplossingen aandraagt. Die zijn veel erger, kwaadaardiger en gevaarlijker dan incidentele uitingen van de Jihad. De bezorgde burger die de rechtstaat ondermijnt, nazi's eigenlijk, volgens bijvoorbeeld Acid Prune. De bezorgde burger die maatregelen wil, eenvoudige, makkelijk te implementeren maatregelen. Als het niet zo bizar was, kon ik er nog wel om grinniken.

Hanvander Horst
Hanvander Horst27 jul. 2016 - 20:47

Ik zal je helpen. Je hebt het om te beginnen niet over een diep niveau als je geen op te sporen en uit te schakelen netwerken als de vijand aanwijst maar over een oppervlakkig niveau. Je doet niet veel anders dan zeggen "It''s the islam stupid" en dan wil je een discussie openen over het aan de wilgen hangen van de mensenrechten. Ik wil niet rot doen maar dit lijkt op toespraken, ooit in Oost-Europa gehouden en door mij gelezen. Over het overwinnen van angst en misplaaste goedheid oog in oog met de crisis waarin wij ons bevinden, over teerhartigheid die in feite lafheid en angst is. De vijand die zich bevindt in een dikke mist van fastsoensmoraal en explosieve angst. Moeten wij onze angst zowel als ons fatsoen overwinnen? Dan: bepaalde delen van de islam zijn onze vijand, die ons als kufar wegzetten, die oproepen tot geweld, die martelaren het paradijs beloven. HOE wil je die abstracte vijand dan bestrijden behalve dan door proberen het denken zelf te beheersen? Gedachten zitten in koppen. Gedachten kun je vermoeden in koppen. Wat doe je met die koppen? Als je ideeën verspreidt en er naar handelt? Uit de mist van je suggesties doemen de donkere contouren op van een totalitaire staat.

kindval
kindval27 jul. 2016 - 21:31

@ed goed stuk, dank!

Donostia2
Donostia227 jul. 2016 - 23:07

Het enige functionele antwoord op een totalitaire ideologie is een totalitaire staat, of een totalitaire vereniging van staten. Men kan intolerantie niet met tolerantie bestrijden. Het duurt nog even voor dat inzicht zal indalen. Het communisme is ook deel van de geschiedenis geworden omdat er geen ruimte werd geboden, waarna het uit zichzelf implodeerde. Het is slechts een kwestie van tijd, en van rücksichtloss staan voor je humanisme.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jul. 2016 - 7:42

Rock, ik vind het fijn dat een theoloog aan deze discussie mee doet.

Ed Remark
Ed Remark28 jul. 2016 - 10:08

@HanvanderHorst – 27 juli 2016 at 22:47 [Ik zal je helpen] Dank voor je reactie Han. Al had ik je liever een antwoord gehad, want dat geef je -zoals voorspeld- niet. Toch was de vraag wel duidelijk denk ik: "Je spreekt over een vijand, dus benoem hem, met naam en toenaam, a.u.b." Maar goed, het kostte je de vorige keer minder dan 32 minuten om me voor doorgefourneerde leugenaar uit te maken, dus wellicht mag ik überhaupt blij zijn dat je me ditmaal slechts van totalitair gedachtengoed beticht. En dat pas na drie uur! Duurde het zo lang om te concluderen dat je het antwoord inderdaad niet durft te geven? Voel je vrij mijn punt te reduceren tot "It's the Islam, stupid". Een beetje verlies van nuance kan getolereerd worden; ik beticht tenslotte zelf de linkse kerk continue van zinloze fijnslijperij. Je kunt echter niet ontkennen dat er ten minste argumenten ten grondslag liggen aan dat punt. Bij van jouw punt ("It's never the Islam, fascist") is daar helaas minder sprake van. Je beargumenteert vooral dat het er niet toe doet of de Islam erachter steekt: áls dat al zo was, zou je er immers toch niets aan kan doen, zoiets... Geef je zo snel op? In plaats van in oplossingen te denken, of het probleem zelfs maar te benoemen, begin je ad hominem te wapperen met een totalitaire staat. Nadat je constateert dat het probleem in de hoofden van een bepaalde groep mensen leeft, kom je niet verder dan de oplossing om die hoofden af te hakken... Nou vraag ik je: welk staatsmodel zou ISIS aanhangen denk je? Natuurlijk wil ik geen hoofden afhakken. Ik spreek over een gemeende en goed georganiseerde strijd om de hearts and minds van de mensen die nu door anderen actief vergiftigd worden, terwijl wij er met onze duim in de reet naar staan te kijken! En daar zit nou net het probleem van dat pseudointellectueel links dat je aanhangt, Han! Een schrijnend gebrek aan creativiteit en durf. Geen beleid naar feiten, maar naar hoop. En als het dan niet werkt: in één grote sprong naar gelaten opgeven. Man! De problemen zijn honderden keren aangekaard, er zijn tientallen ideeën op tafel gegooid (en zeker, verre van allemaal redelijk, laat staan goed) waar tenminste over gedebatteerd had kunnen worden. Helaas, het mocht niet zo zijn: ook de gematigede denker werd voor PVV-er weggezet (en een PVV-er voor fascist). Nu ik er zo over nadenk, we hebben sowieso nooit de degens gekruist zonder dat je me direct voor alles van kleinburgerlijk tot rechtsextremist versleet. Storend, Han. Ik weet zeker dat je weet waarover ik het heb: een vergelijkbaar lot valt jou ten deel in het gekrakeel omtrent ons aller Pieterbaas. Ja ik woon in een rijtjeshuis, ja ik betaal mijn hypotheek en inderdaad ik ben niet dom. Maar totdat Judith Sargentini mijn vertrouwen in Groen Links definitief de nek omdraaide met haar hysterische gegil, hadden ze mijn stem. En ik ben (nog steeds niet) van plan om PVV te stemmen. Wel ben ik met een lantaarn opzoek naar enige wijsheid op links. Helaas lijkt het erop dat links tegenwoordig vooral wordt geregeerd door een welhaast pathalogische angst om afscheid te moeten nemen van hun droomwereld. En door hardcore conservatieve reflexen van onderdrukking van andere geluiden. Zo zien we maar weer: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten! Naschrift: wie hierin leest dat ik een voorstander van oorlog zou zijn heeft er helemaal NIETS van begrepen.

IJesser
IJesser28 jul. 2016 - 12:25

Wow Ed! Goed verwoord en beschreven hoor! Jammer dat je inderdaad geen antwoord krijgt, maar dat had ik ook niet verwacht

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jul. 2016 - 14:21

De vijand, Ed Remark, wordt gevormd door degenen die aanslagen op ons voorbereiden en anderen werven om dat te doen. Hier en ook elders op de wereld. Zij zijn de vijand. Het is aan professionals om ze daadwerkelijk op te sporen en hopelijk tijdig uit te schakelen. In ander bewoordingen heb ik dat in mijn eerste reactie op je stuk al weergegeven. Daar ga je aan voorbij in de hoop dat andere lezers dan ik dat niet zullen merken. Het is een bekende truc uit de propaganda en zal maar niet de naam noemen van iemand die daar een meester in was. Bekijk de persconferentie van mevrouw Merkel als je een paar concrete maatregelen wilt nemen. Voorts wijzen de verdere vragen die je stelt op een totalitaire geestesgesteldheid, een geestesgesteldheid waar ik tegen waarschuw omdat ze de overwinning op wat ons bedreigt niet bevordert, integendeel. In mijn vorige reactie leg ik uit waarom. We winnen niet door onszelf en onze geestelijke uitgangspunten te vergeten of even on hold te zetten. Maar volgens mij interesseert je dat ook niet. Je hebt het veel te druk met het bestrijden van allerlei denkbeelden die je links acht.

Klaas3
Klaas329 jul. 2016 - 13:57

Han, ga jij Ed vergelijken met Goebbels?. Nauwelijks argumenten maar wel een Goebbels ad hominem uit je stijf gestreken linkse mouw schudden, wat een armoe. Ed, bedankt.

slopsma
slopsma27 jul. 2016 - 17:28

Toen ik hier voor het eerst het woord Burgeroorlog bezigde in verband met islam terreur, werd ik verguist. Nou hij komt er aan, en Han begint het ook te zien!

4 Reacties
Savio
Savio27 jul. 2016 - 19:29

"De islam" (1 miljoen mensen in NL) veroorzaakt helemaal geen burgeroorlog en dat is ook helemaal niet wat in het artikel wordt beweerd. Een relatief klein groepje idioten kan in dit tijdperk van springstof en vuurwapens nu eenmaal zeer veel schade aanrichten en dat blijkt nu. Er wonen al sinds de jaren '70 moslims in NL. Toch is de golf van aanslagen in Europa pas iets van de laatste twee jaar (Londen en Madrid niet meegerekend). Hoe kan dat? Zou er een link kunnen zijn met er in het Midden-Oosten aan de hand is? Zou het iets te maken kunnen hebben met een moorddadige sekte die door de meeste moslims wereldwijd als volstrekt onislamitisch wordt afgewezen? Een sekte die een machtsvacuum opvult dat mede door ons is veroorzaakt? Een sekte die zowel ideologisch als materieel werd ondersteunt door onze bondgenoten in het Midden-Oosten? Wat daarnaast op lange termijn nog veel schadelijker is dan welk islamitisch terrorisme dan ook zijn nuttige idioten als jij dit zich laten provoceren door geweld. Geweld dat in vergelijking met het Westerse geweld in Midden-Oosten niet meer dan een speldenprikje is.

Savio
Savio28 jul. 2016 - 6:01

@ Rock Voorne 27 juli 2016 at 23:42 Lees jij eigenlijk wel? IS begon pas met aanslagen nadat ze daar gebombardeerd werden inderdaad ja; de laatste twee jaar dus. Dat is nu net het punt dat ik wil maken! Er is al sinds de jaren '70 een significante aanwezig van "islam" in Nederland. Sinds een jaar of tien zijn zelfs meer dan een miljoen moslims hier. Toch zijn er op de moord op van Gogh na geen aanslagen geweest door "de islam". Beetje vreemd om dan eerst naar "islam" te kijken na één of andere aanslag terwijl Nederlandse moslims zich overduidelijk met andere zaken bezig hebben gehouden. Is het niet logischer om in de eerste plaats van de meest logische optie te bekijken: de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten. Of wil jij soms één of andere doodssekte van pak em beed 100.000 man gelijkstellen aan 1,2 miljard moslims?

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events28 jul. 2016 - 8:24

''Er is al sinds de jaren ’70 een significante aanwezig van “islam” in Nederland.'' Nee. Toen betrof het enkele tienduizenden ''gastarbeiders'', die hier zonder vrouw en kinderen een aantal jaren ongeschoold werk kwamen verrichten, en daarna zouden terugkeren naar eigen land. Dat is, zoals we weten, allemaal anders gelopen. Die ''significante aanwezigheid'' van de islam is het gevolg van de 4 decennia durende massa-immigratie, die vanaf de tweede helft jaren 70 op stoom is gekomen. Alles en iedereen kon hier min of meer probleemloos binnen komen, zijn familie invliegen, huwelijkspartners importeren, schijnhuwelijken sluiten, etc. Maar de - niet eens zo scherpe - observator kon begin 1989 al zien wat we aan het binnenhalen waren, en welke kant het onvermijdelijk op zou gaan: Khomeini sprak de fatwa uit tegen Salman Rushdie. Ook hier in Nederland werden exemplaren van zijn ''Duivelsverzen'' verbrand, ruiten ingegooid bij boekwinkels die het boek in de etalage hadden liggen, etc. En het 'binnenhalen' gaat onverminderd voort, met op termijn onvermijdelijk verdere, laat ik het maar noemen ''verslechteringen''.

Savio
Savio28 jul. 2016 - 21:26

@Events, dear boy, events 28 juli 2016 at 10:24 Als je in de discussie wilt mengen met je wel met punten komen die terzake doen. Waren er islamitische aanslagen in de jaren '70? Waren er islamitische aanslagen in de jaren '80? Waren er islamitische aanslagen in de jaren '90? Toch drie decennia waarin er een significante moslimbevolking was hier. Blijkbaar hadden die mohammedaanse horden in de periode wel iets anders te doen dan aanslagen plegen en kufar land veroveren (of zoiets). Nog steeds heeft 99,99% vandaag de wel iets beters te doen dan zich onledig te houden met dit soort zaken. Desalniettemin weerhoud dit maatschappelijke boktorren als jij dit er niet van je gratuite ongenuanceerde haatzaai nonsens rond te strooien en dat al zeker dan 15 jaar. Dit is al gaande sinds ik op de middelbare school zit toen Fortuyn opkwam en gaat door tot de huidige dag. En.ik.wordt.daar.zo.kost.misselijk.van. De grootste immigratiegolf van arbeidsmigranten was zo rond 1973 over z'n top. Tegen die tijd (toen al!) werden de regels omtrent verblijfsvergunning een stuk strenger. De immigratie in de jaren erna was voornamelijk gezinshereniging. Overigens was een belangrijke reden dat tijdelijke gastarbeiders permanente bewoners werden gelegen in het feit dat werkgevers er al vanaf begin jaren '60 op aandrongen om soepeler om te gaan met regels voor gezinshereniging en contractduur. Dit omdat ze de kosten en tijd die waren gestoken in werving en opleiding van hun buitenlandse werknemers niet zomaar over de balk wilden gooien. En zoals we weten zijn die werknemers vanouds echte linkse rakkers. Voor Turken werd al in 1980 een visumplicht afgekondigd en voor Marokkanen in 1983. Je klets dus gewoon uit je nek als je zegt dat "alles en iedereen hier zomaar binnen kon lopen". Dat is al sinds de jaren '80 niet meer zo.

Eva456
Eva45627 jul. 2016 - 16:24

Ik hoop dat een burgeroorlog nog te voorkomen is, hoewel ik er wel bang voor ben. Dat onze normen en waarden opschuiven vind ik eigenlijk al erg genoeg. Uit zelfbehoud zou ik denken dat harde maatregelen in Nederland en andere Europese landen nu wel op zijn plaats zijn. Maar welke? Misschien de hele familie van terreurverdachten uitzetten en de moskee waar ze naar toe gingen (tijdelijk) sluiten. Het lijkt me dat het met een eventuele heldenstatus dan snel gedaan is. En verder beginnen met het afschaffen van islamitische scholen (evt. voor alle religies) te beginnen met nieuwe kleuters zodat ze gedwongen worden naar gemengde scholen te gaan. Religieus onderwijs doen ze dan maar na schooltijd. En ja, waarschijnlijk zou het Westen beter kunnen afzien van bemoeienis in het M.O. maar ik heb het gevoel dat ik daar vanaf deze plaats weinig invloed op heb.

7 Reacties
Acid Prune
Acid Prune27 jul. 2016 - 18:22

U denkt echt serieus dat als er hier een burgeroorlog is dat dat moslims tegen de rest zijn? Nee dat worden PVV stemmers tegen de rest en de moslims gaan als eerste tegen de muur Nee sorry als tweede de nazi's pakten ook eerst de politieke tegenstanders op (sociaal-democraten en communisten) en pas daarna de joden

Savio
Savio27 jul. 2016 - 19:40

@ Acid Prune 27 juli 2016 at 20:22 Zeker waar. Ook tijdens de genocide in Rwanda hadden de hakkende Hutu milities er een handje van om naast de Tutsi's ook "gematigde" Hutu's (d.w.z. Hutu's die niet mee wensten te gaan in hun waanzin) aan mootjes te hakken. Ikzelf kijk een paar keer per week op islamofobe haatwebsites (die ik hier niet zal linken) en zie daar met enige regelmaat totaal doorgedraaide artikelen. Artikelen waarin alles wordt gehaat wat "links" (dwz. niet anti-islam/EU) is. Er waar ook zeer regelmatig de wens wordt uitgesproken deze mensen "neer te mitrailleren" dan wel op het schavot te plaatsen, voor een tribunaal of op de guillotine te leggen. Het heeft mij uiteindelijk ook niet zo verbaasd dat Breivik zeer moordlust richtte op "linkse" (dwz. niet anti-islam) mensen in plaats van op de "primaire vijand" (moslims).

Savio
Savio27 jul. 2016 - 19:44

"zeer moordlust" = zijn moordlust

Eva456
Eva45627 jul. 2016 - 20:19

Nee, ik heb het over de strijd tegen moslim terroristen. Niet over moslims tegenover de rest.

Tom Meijer
Tom Meijer27 jul. 2016 - 20:31

@Acid. Je hebt volkomen gelijk. Iets dergelijks heb ik al jaren geleden voorspeld, het lijkt er notabene nog aan te komen ook. Hoe stop je die sukkels?

Savio
Savio27 jul. 2016 - 21:06

@TomMeijer 27 juli 2016 at 22:31 Ik denk dat dit een deel van de oplossing zou kunnen zijn: http://www.joop.nl/opinies/stop-preken-eigen-parochie-racisme-adopteer-andersdenkende-autochtoon Met dien te verstande dat het moet gaan om iemand die zijn mening nog niet in beton gegoten heeft. Er zijn zat mensen die PVV stemmen maar toch niet hele dagen lopen te haten. Het zijn simpelweg mensen die het gevoel hebben niet gehoord te worden door "Den-Haag", een groot gevoel van maatschappelijke vervreemding ervaren, misschien niet al te hoog opgeleid zijn en misschien ook wel eens ruzie hebben gehad met een Marokkaan. Voor deze mensen kunnen begrip hebben, je er gesprekken mee voeren en je kunt ze respecteren. Met betrekking tot het haatzaaiende internetreaguurders volk hanteer ik andere maatstaven. Debunken, debunken, debunken en ze met pek en veren terug hun holen in jagen.

Acid Prune
Acid Prune27 jul. 2016 - 21:20

@TomMeijer Door de niet de illusie te koesteren dat er een debat gaande is @Savio Breivik zat er inderdaad gewoon aan te komen als mensen een zouden weten wat er geschreven wordt op bepaalde sites Ondertussen mocht een SP-er een racist geen racist noemen van de rechter En zit je jaren in de cel als je een waxinelichtje gooit naar de koningin Heeft u ook meegekregen dat volgens de AIVD de nazi's in Pegida de schuld zijn van extreem links- u weet wel extreem links is een groep groenteëters met truien met gaten er in die af en toe ergens boe tegen roepen , genaamd ; Jan, Piet, Saskia en Toon en tevens boven de 2043 jaar oud zijn

Frank6
Frank627 jul. 2016 - 16:24

Als Westerse overheden niet heel snel ECHTE maatregelen gaan nemen, dan kan de burgeroorlog-uitlok-strategie van IS best eens gaan werken. Zolang Westerse overheden blijven negeren wat het probleem is, komt er geen oplossing, en wordt het steeds erger. Wat zijn dan ECHTE maatregelen? Te beginnen met een 100% stop van immigratie uit moslimlanden. Dan ALLE gekende jihadisten / Syrie gangers oppakken en opsluiten en zorgen dat iedereen die de afgelopen jaren hier is binnengekomen echt gescreend wordt. Monitoren / lamleggen haat die vanuit het Midden Oosten in Europa gepredikt wordt, of dat nu in de moskee is of via de schotel antenne of internet. Als de overheden van bovenaf niet met dergelijke maatregelen komen, is het wachten op acties van onderaf. Dan kun je verwachten dat een rechts extremistische gek (en die zal dan vast niet als verwarde lone wolf worden getypeerd) een keer een machine geweer leegschiet in moskee. En dan begint het. Je ziet nu al klip en klaar dat heel veel "Nederturken" volledig achter Erdogan en zijn eigen fascistische Islamistische Staat staan. De vraag is waar de uiteindelijke symphatie van de in Nederland en Europa aanwezige moslims zal liggen: bij de Westerse samenleving of bij waar IS voor staat. Meer smaken zijn er niet als terroristen vrij blijven hier zonder meer slachtpartijen aan te richten, zonder dat de overheden maatregelen nemen. Ook moet IS daar in de woestijn natuurlijk tot op de laatste rat worden uitgeroeid (en zonder de mogelijkheid tot vluchten naar Europa). Dat DAT niet gebeurt heeft heel andere reden: dat heeft te maken met de Amerikaanse verdeel en heers politiek - ze willen helemaal niet dat IS verdwijnt - zouden ze dat wel willen, dan vegen ze dat zootje binnen een maand van de kaart. Ondertussen zit de Europese bevolking gevangen tussen de Amerikaanse imperialistische politiek en de terreur van IS waanzinnigen. Sleutelrol zal zijn voor de in Europa aanwezige moslims: kiezen ze de zijde van de open Westerse samenleving of kiezen ze voor de islamitische repressie. We gaan het zien...

2 Reacties
Savio
Savio27 jul. 2016 - 20:01

"De vraag is waar de uiteindelijke symphatie van de in Nederland en Europa aanwezige moslims zal liggen: bij de Westerse samenleving of bij waar IS voor staat. Meer smaken zijn er niet als terroristen vrij blijven hier zonder meer slachtpartijen aan te richten, zonder dat de overheden maatregelen nemen." Nonsens. Er zijn 1001 "smaken" waarin mensen hun leven kunnen vormgeven en hun loyaliteit zouden kunnen leggen. Individuen zijn vrij daarin te kiezen en als je daar niet tegen kan dan is vrijheid blijkbaar niet echt je ding. Verder zijn terroristen helemaal niet "vrij om slachtpartijen aan te richten", dat is hyperbole nonsens waar niemand wat aan heeft. Ze moeten continu op hun hoede zijn voor inlichtingen en politiediensten en wat dies meer zij en velen worden dan ook gepakt. Helaas is het in een open samenleving nu eenmaal zo dat individuen schade kunnen aanrichten als ze daartoe gemotiveerd zijn en de middelen hebben. In de EU vallen elk jaar duizenden doden in het verkeer als gevolg van alcoholgebruik: http://www.nu.nl/binnenland/2983397/kwart-verkeersdoden-eu-alcohol.html Dit is een veelvoud van welke vorm van terrorisme dan ook! Ga daar je hysterische krokodillentranen voor huilen. Schreeuw moord en brand naar de overheden die het "vertikken om maatregelen" te nemen tegen al die idioten die met drank op achter het stuur gaan zitten.

Savio
Savio28 jul. 2016 - 6:32

@Rock Voorne 27 juli 2016 at 23:48 Dus de decennia lange aanwezigheid van honderdduizenden moslims in Nederland is volgens jou in verhouding net zo schadelijk voor de maatschappij als roken is voor het menselijk lichaam?

peterh2
peterh227 jul. 2016 - 15:58

Het probleem is dat IS net zolang zal doorgaan met steeds wredere aanslagen totdat 'we' wel reageren. Waar ligt onze grens qua zelfbeheersing? Bij een afgeslachte kleuterklas of kinderdagverblijf? Elke maatschappij heeft een breekpunt, de onze zeker ook. Wat wel kan helpen is een daadkrachtige sterke overheid en een krachtig tegengeluid vanuit de moslimbevolking. Beide zíjn nu afwezig, dat is veel zorgelijker dan die paar duizend jihadististen van IS en andere groepen...

opdebank
opdebank27 jul. 2016 - 15:52

Als, in dit geval veel aanhangers van een geloof, met hun boekje als leidraad in de hand, oorlog willen en ze hebben de middelen om die oorlog aan te gaan, dan kan je als tegenstander/vijand niets anders doen dan daar in mee gaan. Aanhangers van het geloof die niet mee willen in deze oorlog zullen zich duidelijk van deze oorloghitsers moeten distantiëren. Anders worden zij helaas meegesleept in het geweld. En dat is waar wij nu voor staan. Wegkijken zal nooit helpen. In oorlogstijd gelden andere regels en wetten dan normaal, die dan ook optimaal benut zullen worden. Het zal mij niet verbazen als de voorbereidingen daarvoor al in volle gang zijn.

Bert Vlierman
Bert Vlierman27 jul. 2016 - 15:23

Je hebt vijanden in soorten en maten. En deze vijand deugt niet. Hij wil jou schade berokkenen, hoe durft hij, terwijl jij hem alleen maar wilt verslaan. Daarnaast kiest hij ook nog eens zelf zijn wapens en zijn strategie. Hoe durft ie. En tot overmaat van ramp haalt ie er ook nog zijn godsdienst bij. Dat is vaak de teneur van beschouwingen over het zogenoemde moslimterrorisme. Deze vijand moet blijkbaar een voorbeeld nemen aan ons soort mensen. Hoewel: ook onze leiders geloofden dat ze een door God gegeven opdracht uitvoerden toen ze Irak binnenvielen, verwoestten en haveloos achterlieten. En onze leiders bestempelden hen die waarschuwden voor de huidige gevolgen van die onbezonnen agressie als onnozele dwazen. Het lijkt er op dat er sinds de aanval op Irak niets is veranderd. De loyale intelligentia van nu lijdt aan dezelfde blindheid als die van toen. Het wordt tijd dat we accepteren dat we zijn verwikkeld in een zelfverklaarde oorlog en dat we niet zo veel hebben te zeggen over waar, waarmee en hoe lang onze vijand ons bestrijdt.

2 Reacties
panterarosso65
panterarosso6527 jul. 2016 - 18:57

de duitsers zijn nooit betrokken geweest bij irak, sterker nog de duitsers hebben buiten wat foto verkenners en spullen om chemische wapens op te sporen nog nooit meegedaan

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 23:31

Meneer Vlierman, hebben de shia's, die nu zo lijden onder terreur van ISIS, Irak binnengevallen? Hebben de Iraakse minderheden die nu verjaagd, vermoord, of tot slavernij gebracht door ISIS Irak binnen gevallen? De USA is niet mijn vriend, maar alles op Amerika afshuiven is toch wat te gemakkelijk. Ik begin zo stilaan te wanhopen dat er geen redelijkheid meer zit in regeressief links, het grenst aan het ongelooflijke.

Jasperien
Jasperien27 jul. 2016 - 15:16

Uitstekend artikel, dat aanspoort het hoofd koel te houden. Grote vraag aan Han van der Horst is wel: wat is de beste manier om te reageren op deze barbarij?

4 Reacties
brambo2
brambo227 jul. 2016 - 16:47

De recoquista duurde ook 800 jaar. Rustig aan hoofd koel houden. Begin met de kleine extremistische brandhaardveroorzakers: PLO, Hamas, Hezbollah en nog zo een paar. eenvoudig te loklaisren, makkelijk uit te schakelen. Daarna de gesubsidieerde meelopers en 5e kolonnes. Pak de subsidieslurpers keihard aan en op. Roep ter verantwoording wie Aboe jah jah zondag op tv laat verschijnen. Laat elke Iman zijn preek in het Nederlands houden en neem die preken op. Pak organisaties die haatpredikers binnenhalen meedogenloos aan. Houdt Guantanomo open en huur kampen in Siberie. En zo nog meer. Overhaast niet. Het kan zomaar 800 jaar duren.

Bert Vlierman
Bert Vlierman27 jul. 2016 - 16:48

Enig idee wie met deze oorlog is begonnen?

Acid Prune
Acid Prune27 jul. 2016 - 18:39

Ik geef mijn antwoord vertel onze leiders te stoppen met moorden in het buitenland

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 23:45

@ Vlierman De USA was zo vriendelijk de fundamentalisten te steunen in hun strijd tegen de USSR in Afganistan, ze tolereerden El Qaida als ze gingen koppensnellen in ex-Yougoslavia, ze tolereerden de propaganda van Saoudi-Arabië over gans de wereld, de Taliban lieten ze rustig hun gang gaan in Afganistan. Tot .. El Qaida ambassades, schepen etc.. begon op te blazen en de twin towers in een inferno veranderden. Pas toen heeft Amerika teruggeslagen. Het moet nu toch eens gedaan zijn met dat riedeltjes dat Amerika begonnen is, en dat de fundamentalisten dus het recht hebben om een arme goedwillende priester te kelen. Ik ga u geen verwijten toesturen meneer Vlieman, maar ik moet echt op mijn tanden bijten om het niet te doen.

J.Vermeer
J.Vermeer27 jul. 2016 - 15:12

Beste Han. Ik deel je bezorgdheid maar er zijn nu even belangrijker dingen aan de hand. Brandweerman Sam is nl uitgegleden over een stapel papieren en daar zat een koran pagina tussen. Je zult begrijpen dat eerst daarvoor excuses en herstelbetalingenzullen moeten worden aangeboden voordat we verder kunnen?

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst27 jul. 2016 - 16:12

Ik zou zeggen: neem jij het voortouw.

goedefaq
goedefaq27 jul. 2016 - 17:43

Doe jij maar lekker cynisch/sarcastisch. Han heeft zijn bezorgdheid uitstekend verwoord. En hopelijk houden mensen het hoofd koel. Dat jij liever op zoek gaat naar een minuscuul en idioot berichtje ergens op het internet - ik gok dat je het op haatsite powned hebt gevonden - om de achterlijkheid van ALLE moslims bevestigd te zien, tja. Ook ik heb dat berichtje en de vele reacties op twitter daarover gelezen. Wat opvalt zijn de beledigende en haatdragende reacties van niet-moslims (de koran besmeuren met poep en ham bijv., maar ach: vrijheid van mening en uiting etc) op het berichtje, maar ook vooral de massale afwezigheid van moslims die zich druk maken om de uitglijder van brandweer Sam. Niemand eist excuses van jou. En niemand die herstelbetalingen wil. Je bent afgevlakt en cynisch. Van zulke mensen verwacht ik geen positieve bijdrage in deze verwarrende en complexe tijd, laat staan oplossingen. Maar je hoeft ook niet elk wissewasje op het internet uit te vergroten; daarmee vertroebel je de discussie die Han voor ogen heeft (denk ik).

Ron Halkes
Ron Halkes27 jul. 2016 - 15:09

Met dank aan onze westerse regeringen en onze politiek-literaire elites,journalisten,intelligentsia die decennialang hun taak hebben verzaakt ,om diverse redenen.........

rechtdoorzee
rechtdoorzee27 jul. 2016 - 15:07

"We worden uitgenodigd om onze normen en waarden te vergooien" Die zijn al lang overboord gegooid, er wordt steeds een stukje verder geschoven richting de islam.

1 Reactie
...3
...327 jul. 2016 - 16:36

En daar heeft Han van de Horst dan weer geen problemen mee. Zelf is hij altijd overal kritisch op (vooral rechts, PVV, etc), en nu moeten we ineens het 'hoofd koel houden'.

Floepert
Floepert27 jul. 2016 - 14:55

Nee Han, we worden een burgeroorlog in gedreven door politiek correcte gutmenschen die overal de oorzaak zoeken voor islamitisch geweld behalve binnen de islam. De politiek correcte gutmenschen die verwerpelijk gajes zoals de dader van de laatste aanslag steeds maar weer een tweede kans willen geven en iemand met een enkelband naar huis sturen om "aan zijn leven te werken" ipv zijn paspoort in te nemen en hem een enkeltje noord afrika te geven. De politiek correcte gutmenschen die iedere kritiek of zorg afwimpelen met "racisme" of "islamofobie". Want zeg niet dat de situatie waar we nu in zitten niet al lang geleden is voorspeld. En als wij een overheid hadden die krachtig op zou treden, mensen het gevoel zou geven voor hún veiligheid te staan ipv voor de rechten van mensen die wat mij betreft ieder recht verspeeld hebben zou een burgeroorlog helemaal niet aan de orde zijn. Maar zolang de politiek weg blijft kijken en de bevolking zich niet beschermd voelt zal zij zelf maatregelen treffen om zich te beschermen en ja, dan zou burgeroorlog inderdaad een gevolg kunnen zijn. Maar ook dan kan er niet gezegd worden dat daar niet voor is gewaarschuwd.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst27 jul. 2016 - 16:14

Deze mail illustreert precies waartoe IS westerlingen wil uitlokken.

Savio
Savio27 jul. 2016 - 20:25

Er zijn al sinds de jaren '70 aanzienlijke aantallen moslims in Nederland. Toch was er voor 2004 geen moslimterrorisme in Nederland. Waarom is er sindsdien welgeteld 1 dode in Nederland gevallen door moslimgeweld terwijl er toch 1 miljoen zijn hier? En dat al jaren lang. Vreemd vind je ook niet? Het idee dat "politiek correct/links/gutmensch" nooit de oorzaak heeft gezocht "binnen de islam" is alleen waar voor iemand die de afgelopen 15 jaar onder een steen van kolossale proporties heeft geleefd. Debatavond na debatavond, reportage na reportage van links tot rechts en alle media. En TOCH kom jij hier met droge ogen uit den treure grijsgedraaide dooddoeners opgooien over "gutmenschen die geen oorzaak zoeken binnen de islam", terwijl we ermee kapot zijn gegooid. Het is toch niet te geloven met jou soort.

cockpol
cockpol27 jul. 2016 - 23:57

Savio, er zijn door het ingrijpen van de geheime diensten een aantal aanslagen verhinderd, er zijn honderden Nederlandse Jihadisten die moorden in het kalifaat. Die vergeet jij natuurlijk, en het is over deze blindheid dat Floepert het op zijnb manier heeft. Savio, je kunt je rekenen tot de kategorie van Gutmenschen, en ik hoop dat je eindelijk eens je verstand krijgt.

Floepert
Floepert28 jul. 2016 - 7:19

[ Deze mail illustreert precies waartoe IS westerlingen wil uitlokken.] Precies. En u helpt hen daar hartgrondig mee met uw racisme en xenofobiegeschreeuw.

Floepert
Floepert28 jul. 2016 - 7:32

@Savio Dat klopt. En vanaf begin jaren 80 wordt er al gewezen op de enorme problemen met deze groep. Variërend van extreem hoge criminaliteit, slecht tot niet integreren, extreem veel aanspraak maken op sociale voorzieningen, zich meer identificeren met het "oude land" dan met Nederland en nu dus ook actief terrorisme. De kritische massa is bereikt en dat zullen we merken ook. Stelselmatig ontkent door uw soort en daar gaat u nog steeds mee door. Nee het is inderdaad niet te geloven met uw "soort". Eerst stelselmatig decennialang de problemen ontkennen en op het moment dat dat echt niet meer kan met droge ogen beweren dat we niet al vanaf de jaren 70 problemen met die groep hebbeb. Man man man, hoe krijg je het je toetsenbord uit. Wat een bizar toeval dat al die verknipte geesten die tot dit bruut geweld in staat zijn de islam aanhangen. U illustreert precies het probleem. Lekker zemelen op een debatavond lost geen probleem op, dat is alleen voor u prettig om uw gelijk te halen bij een gelijkgestemd publiek. Stoppen met kletsen, en drastische maatregelen. U bent nog aan het debatteren op het moment dat u op uw knieën zit met een mes op uw keel.

H.Witte
H.Witte27 jul. 2016 - 14:48

Han, ik wil nog wel een stapje verder gaan. Niemand kan mij wijs maken dat VS strategen in de vernedering van de Soennitsche Generaals in Irak en ander hooggeplaatste officieren (ontslagen en het land uitgewezen) niet een tegenreactie van deze officieren voorzien hebben. Zoals bekend is de voorloper van Islamitische staat in 2003 ontstaan, als reactie op de Amerikaanse inval in Irak. Dat betrof een soennitische organisatie. Het lag dan ook voor de hand dat de ontslagen Soennitische officieren zich bij deze organisatie zouden gaan aansluiten. Strategen moeten dat ingeschat kunnen hebben en het lijkt dan ook gerechtvaardigd de vraag te stellen of niet ook de VS belang heeft gehad en nog heeft bij een organisatie als IS en bij de onrust die IS in het MIdden-Oosten en intussen tot ver daar buiten veroorzaakt. Nou wil ik nog aannemen dat het bij een dergelijke strategie (onrust in het Midden-Oosten dient drie Westerse doelen: 1. verdeel en heers, 2.de oorlogsmachine kan blijven draaien en 3. Israel wordt met rust gelaten) niet de bedoeling was dat de IS-stroom 'buiten haar oevers zou treden'. Toch bekruipt me soms het gevoel dat de strategie van de VS er op gericht is om ook onrust in Europa te bewerkstelligen. We weten vanuit het verleden dat de CIA al eens pogingen heeft ondernomen om Europa te destabiliseren en er zijn wel een paar m.i. steekhoudende argumenten om te veronderstellen dat dit weer speelt. Eerste argument: de V.S. is niet gebaat bij een sterk verenigd Europa. Naast de economische dreiging vanuit Cina met haar steeds sterker worden Yen, ziet men ook in de EU (Euro) een bedreiging voor de V.S. economie in casu de Dollar. Tweede argument: diverse economen attenderen op een grote wereldwijde recessie waarbij de economische terugval van 2008 kinderspel zal blijken te zijn. Een mogelijkheid om een dergelijke recessie af te wenden is een grote oorlog. Derde argument. Het economisch belang van een goed draaiend militair industrieel apparaat is evident. De huidige schermutselingen in de wereld zijn peanuts voor de oorlogsmachine. Een grote oorlog is, los van argument 2, vanuit die optiek zo wie zo gewenst. Mag ik, dit voren gaand indachtig, stellen dat de VS uit is op conflicten BINNEN Europa en mag ik daarbij aanvullend opmerken dat populisten als Wilders, waarvan bekend is dat hij geld krijgt uit de VS en uit Israel, strofiguren zijn in een dergelijk proces.

4 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer27 jul. 2016 - 17:30

Sorry hoor, maar de VS strategen? Dat is een schromelijke overschatting van het Amerikaanse politieke intellect. George Bush c.s. is namelijk zonder enige lange termijn visie in die Irak oorlog geblunderd, zonder idee van de gevolgen. Paul Bremer is de grootste blunderaar want meende de staat Irak en de Baath partij te kunnen ontmantelen door iedereen naar huis te sturen. Dat lukte inderdaad, maar die werkloze officieren organiseerden zich in de Sunni-trangle met de opstand in Falluja tot gevolg, de Iraakse Al Qaeda en nu dus IS. . Ja indirect is IS het gevolg van de actie van Bush. Echter, men had het nooit gewild als men had geweten dat dit zou leiden tot deze ellende, uiteraard. U heeft wel een heel grote fantasie en mogelijk nog grotere achterdocht jegens de VS. U lijkt wel een komplot-denker.

joop12342
joop1234227 jul. 2016 - 18:08

Ik dacht al : waar blijft de aanval op Wilders. Hij werd in de laatste alinea alsnog kaltgesteld. Punt 1 van Uw relaas De yen is verre van sterk. China leeft op een bubbel, die elk moment kan barsten. { vandaar de acties in de Zuid Chinese Zee} Afleiden heet dat. Punt 2 U gelooft in economen die Uw waarheid verkondigen. Punt 3 een wo3 is voor elk land, aanvaller of verdediger verwoestend. Dus niet relevant. In november zal ik Trump of Clinton eens bellen, of ze uit zijn op conflicten binnen Europa en zal U het antwoord doen toekomen.

Andy Capp
Andy Capp27 jul. 2016 - 19:15

Buitengewoon goede bijdrage. Ik zou dat niet willen karakteriseren als "een stapje verder gaan", maar meer als een aanvulling: het gaat om 2 complementaire strategieën. Het grote probleem van discussies zoals deze is, dat de meeste mensen veel te veel denken in tegenstellingen als "goed" versus "kwaad" of "links" versus "rechts" en reageren alsof ze supporters zijn van een voetbalwedstrijd, terwijl het aantal factoren en tegengestelde belangen complex is. Met het morele oordeel dat "de terroristen" "slecht" zijn kom je niet, want de krachten achter de westerse politiek zijn ook niet te goeder trouw. Dat maakt het ook zo moeilijk om een oplossing aan te dragen, want "de oplossing" bestaat niet. De enige weg is een langdurig proces om terug te draaien wat verkeerd gegaan is; een soort strategische terugtrekkingsmanoeuvre. Daarvoor moet je eerst begrijpen wat de ander drijft: dat is iets heel anders dan "begrip hebben". Ik ben geen bewonderaar van Obama, maar er is tenminste 1 ding dat onder zijn bewind wel gelukt is: de gewapende vrede sluiten met Iran. Dat is op dit moment het enige goed voorbeeld dat ik kan bedenken, -of het moet het vredesproces in Noord-Ierland zijn. Het grote probleem is echter, dat je daarvoor eerst de krachten binnen onze eigen westerse wereld die dat in de weg staan zou moeten neutraliseren. En als ik de geschiedenis sinds de tweede wereldoorlog erop nakijk, dan stemt dat weinig hoopvol: Oliver Stone heeft daar een hele goede 10-delige serie over gemaakt. Een terugblik op de oorlog tegen Vietnam leert dat 3 factoren wezenlijk tot de beëindiging hebben bijgedragen: a) een kritische pers b) de Amerikaanse beweging voor de burgerrechten c) het nationale en internationale verzet van de bevolking. Alle 3 karakteriseren zich momenteel vooral door afwezigheid. En als die wereldwijde recessie intreedt, -die ik ook verwacht, nou, maak dan je borst maar nat.

H.Witte
H.Witte27 jul. 2016 - 21:15

Joop1234., 1. De hele wereldeconomie leeft op een bubble, maar de Yen is wel een sterke component in die bubbel. Die bubbel is nou juist waarom het economisch weer erg fout zal gaan. 2. Ik geloof niet in economen die MIJN waarheid verkondigen. Ik geloof, weer vanwege die bubble, in de voorspelling; 3. Ik heb het niet over een Wereldoorlog, maar over een grote oorlog, een burgeroorlog die zich over Europa verspreidt bijvoorbeeld. De VS blijft buiten schot, mag wapens leveren en als het echt uit de hand loopt ook kanonnenvlees. De VS komt zo wie zo op enig moment te hulp. Zo worden we weer tot de VS als de grote redder verplicht en blijft de VS de grote leidende macht. Dat een interne Oorlog in Europa voor de landen verwoestend zal zijn is duidelijk, maar dat besef heeft oorlogen nooit voorkomen. Het gaat om macht en met het steeds sterker wordend nationaal-socialisme en fascisme, het gegeven dat een paar landen in Europa al een gevaarlijke weg ingeslagen zijn, het toenemend verzet tegen de islam, de ontwikkelingen in Turkije, het ondermijnen door Rusland van de stabiliteit in Europa (toenadering zoekend tot voormalige oostbloklanden als Hongarije), de BEWUST opgevoerde (NAVO) spanning aan de Russische grens in met name de Baltische Staten en het gegeven dat in de Balkan nog altijd veenbranden woeden (Kosovo met name) geeft alle aanleiding te vrezen voor escalatie. Kijkt u maar weg en doe er maar lollig over, maar realiseer u wel hoe ooit, slim, Wereldoorlog I is ontstaan. U zou er goed aan gedaan hebben wat meer inhoudelijk op mijn verhaal in te gaan dan dit af te doen met wat one-liners.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events27 jul. 2016 - 14:44

Ik kende de gedachten van deze ''Abou Moussab al-Souri, ook wel bekend als Mustafa Setmaria Nasar'', niet, maar gezien het type recente aanslagen lijkt het me een redelijk veelbelovende strategie. Het is voor de jihad in West Europa wellicht alleen erg handig om de diverse aanwezige vijfde colonnes nog een aantal jaren flink te laten aangroeien middels het ''wir schaffen das'' / ''welcome refugees'' model. In Frankrijk inmiddels een populatie van 5 miljoen moslims, hier in Nederland een kleine 1 miljoen; van andere landen weet ik het niet, maar ik schat dat het vergelijkbare aantallen zijn. Mijn verdere inschatting is dat bij ca een verdubbeling van deze aantallen een soort ''kritische massa'' is bereikt, waarbij grootschalige islamisering van onze samenlevingen haast niet meer te vermijden is. En in het slechtste geval zou dan wel eens kunnen uitkomen wat Vd Horst in zijn artikel schrijft: ''De vijand lokt ons een burgeroorlog in want dat levert hem de anarchie op waarin hij denkt te kunnen winnen.''

4 Reacties
insignia
insignia27 jul. 2016 - 16:34

In dit soort stukjes zie ik een pleidooi voor wat al eerder in W-Europa gebeurd is. De mensen die als godsdienst Islam gekozen hebben zijn gewoon onderdeel van onze bevolking. Evenals degenen die een andere godsdienst aanhangen. Er zijn mensen in de bevolking met een strijdplan, zij hebben daar soms besr wel een reden voor, ooit werd hun familie uitgeroeid door de buitenlandse troepen die in hun superioriteitsgevoel heel veel mensen gedood hebben. Dat is natuurlijk geen vrijbrief om anderen te vermoorden maar maakt het wel eenvoudiger voor jezelf lijkt mij. De haat voor een grote groep mensen die ik hier tegen kom, begrijp ik niet en zal niet aan mijn hart komen. Voor mij geen kristallnacht, voor mij geen bestuur door rapaille in de gemeenteraden. En ook wil ik niet generaliseren vwb de aanhangers van welke godsdienst ook. Dat de inwoners die de laatste decenia uit Turkije kwamen nog steeds een band met hun geboortegrond hebben lijkt mij logisch. Over die staatsgreep weten zij waarschijnkijk meer dan ik maar voor mij is een ding duidelijk, dat Turkije dient asap uit de NAVO gezet te worden. Laat onze regering de baas in Washington daar van gaan overtuigen.

7anpau1
7anpau127 jul. 2016 - 17:40

dus iedere westerse moslim is lid van een 5e colonne?

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events27 jul. 2016 - 20:07

''dus iedere westerse moslim is lid van een 5e colonne?'' Nee, niet Aboutaleb, niet Marcouch, niet Arib, niet Ebru Umar (hoewel Umar geen moslim is, dacht ik), en nog een stuk of 14 wat anoniemere moslims ook niet, maar verder is inderdaad verreweg het grootste gedeelte van de moslimpopulaties in West Europa lid van de vijfde colonne.

7anpau1
7anpau127 jul. 2016 - 21:33

@ Events .. Whatever Jaja, einiger meiner beste Freunde sind moslims, maar verder zijn ze onderdeel van wen wereldwijde geheime organisatie om het germ... Eh saorry, de westerse samenleving te gronde te richten en de wereldheerschappij te veroveren. Koekoek.

Alexander6
Alexander627 jul. 2016 - 14:43

De analyse klinkt voor mij grotendeels juist, de gevolgtrekkingen echter wat minder... Dit opiniestuk veronderstelt dat we ons dán maar moeten laten provoceren. Een belangrijke sleutel is hier de vraag wie 'we' dan precies zijn...? Zijn tweede, derde- en vierde generatie moslims in Europa niet eveneens onderdeel van dat 'wij' en zijn zij niet tevens slachtoffer van terreur in 'onze' maatschappij? Tevens hangt er een zwier van defaitisme overheen die óók bijdraagt aan de ondermijning van onze eigen zekerheden en structuren. Inderdaad, enerzijds moet je jezelf niet in de verleiding laten brengen door massaal de eigen (kern)waarden op te heffen; precies zoals dit aanhoudende terrorisme ons wil laten doen. Gelijktijdig is een samenleving die níet voor zichzelf opkomt en zich door 'teflon politici' verbergt achter holle frasen evenzogoed heel kwetsbaar omdat we het vertrouwen in onze eigen weerbaarheid verliezen. Die onzekerheid over het eigene plaats ons evenzogoed steeds verder achterop in de vaart der volkeren. De realiteit is daarmee veel grijzer dan we zouden willen. We zullen heel inclusief moeten zijn naar de vele migranten die hier reeds leven en hoe dan ook onderdeel zijn geworden van onze open- en vrije samenlevingen. Gelijktijdig zullen we toch écht tanden moeten laten zien aan zij die onze manier van leven keer- op keer blijven uitdagen. Een overkill (zoals de VS destijds in Irak) is beslist geen optie, aan onze eigen waarden ten onder gaan is dat evenmin. Feit is dat onze open, vrije- en pluriforme samenlevingen de meeste complexe structuren hebben die we ooit in de geschiedenis van de mensheid hebben gehad. Er zijn geen 'quick fixes' en we hebben in deze tijden staatslieden nodig die kunnen balanceren op het/dit slappe koord... Het jammerlijke is dan inderdaad de verleiding van enerzijds "rechts-populisme" of anderzijds "linkse-naïviteit" die ons de zoveelste uitdaging toewerpt: hoe te verenigen binnen zo'n klimaat van polarisatie en wantrouwen.

1 Reactie
slopsma
slopsma27 jul. 2016 - 17:34

Alexander 27 juli 2016 at 16:43 Zijn tweede, derde- en vierde generatie moslims in Europa niet eveneens onderdeel van dat ‘wij’ en zijn zij niet tevens slachtoffer van terreur in ‘onze’ maatschappij? Nee, zij kiezen dan massaal voor de islam, let op mijn woorden.

JanVG2
JanVG227 jul. 2016 - 14:41

Het feit dat men deze strategie NU toepast laat zien dat IS in Syriën en Irak aan de verliezende hand is. Het kort door de bocht gezegd, de kruisvaarders winnen in het MO, dus nu maar plan B. Han heeft gelijk dat het doel is om de tegenstelling tussen moslims en niet-moslims te verscherpen tot het breekpunt. Om dat te voorkomen vergt dat heel veel van niet-moslims EN moslims, en vooral van regeringen, veiligheidsdiensten etc. IEDEREEN zal zijn steentje moeten bijdragen. Dit gaat jaren duren!!, waarschijnlijk een generatie. Het is ook logisch dat sommigen dat NIET kunnen opbrengen. Ook daar moet je eerlijk in zijn. Dat vergt dus ook van de instanties dat ze OOK extra scherp naar de niet-moslims kijken, naar potentiële 'zwakkelingen' die in val van IS trappen. Ook die moeten liefst onderschept worden voordat het fout gaat ... maar zoals IS er steeds weer door slipt, zullen ook deze fanatici er zo nu en dan door slippen. Ook dan moeten we niet doordraaien, maar proberen zoveel mogelijk mensen binnen boord te houden. Zoals we radicaliserenden van islamitische slag moeten proeren te weerhouden van extreme daden, door arrestaties als het moet, maar ook door indringende gesprekken etc. door een veelvoud aan groepen, inclusief islamitische leiders (ESSENTIEEL) maar ook niet-moslims - zo moeten we ook potentiële radicaliserenden anti-Islamisten weerhouden van extreme daden op dezelfde manier! Dat betekent dat we steeds weer moeten praten met mensen en door mensen met ideologieën die niet altijd de onze zijn. Rechtse denkers, die NIET oproepen tot geweld, die geweld afzweren zullen een plaats moeten krijgen in deze 'strijd' om radicalen te weerhouden - zoals salafi en andere extreme islamisten gebruikt worden om radicaliserende moslims te weerhouden. Dat gaat heel MOEILIJK worden! En de samenleving zal niet gewoon "door" kunnen gaan. Dat is te simpel gedacht en zet uiteindelijk de mensen op het verkeerde been. (NB: Engeland ten tijde van de IRA terreur had zich ook als samenleving aangepast, met behoud van de (meeste) essentiële elementen van hun samenleving.) Er zullen aanpassingen plaatsvinden - bijv. meer controles - , maar als we grotendeels 'rustig' blijven (en ja, soms zal dat even niet lukken) dan komen we hier doorheen.

mordicant
mordicant27 jul. 2016 - 14:40

Dabiq is voor zover ik weet in handen van IS op dit moment... Daar moet dus die gewenste eindestrijd plaatsvinden.. Als we dat nu gewoon even met de nodige westerse overmacht die stad innemen, vol zetten met tanks en een leuke veilige perimeter rondom instellen. Dan kan de Jihad eindstrijd niet plaatsvinden en zullen alle schuimbekkende IS eindtijd jihadisten zich compleet stuklopen op een muur van staal Problem solved. :)

kindval
kindval27 jul. 2016 - 14:39

Prachtig verhaal en analyse....maar het is mij nog volstrekt onduidelijk wat jouw mogelijke oplossingen zijn...

1 Reactie
...3
...327 jul. 2016 - 16:37

Wegkijken?

Ben Joop
Ben Joop27 jul. 2016 - 14:33

Beide kanten willen hetzelfde: http://www.ad.nl/buitenland/schutter-munchen-was-een-racist-en-rechts-extremist~a5b791cc/

Mike_DB
Mike_DB27 jul. 2016 - 14:31

Wij worden helemaal geen burgeroorlog in gelokt. Han van der Horst is ook al zo'n onheilsprofeet van de laatste dagen. Nergens in Europa dreigt ook maar een schim van een prelude tot een burgeroorlog (tenzij voormalige Sovjet republieken ook tellen). Wel is er kritiek op overheden die falen in de strijd tegen mohammedaans terrorisme. Maar niemand roept op tot revolutie of eigenrichting. Afgzien van wat lokale mini-incidentjes is daar ook geen sprake van geweest. De Europeanen blijken collectief weer eens keurige democratische burgers te zijn. De tekst van Han van der Horst is slechts een uitingsvorm van een gedachte die zo is ingesleten, dat het eigenlijk een soort instinct is geworden. De gedachte dat Europeanen ten allen tijde maar een heel klein stapje zijn verwijderd van de heropening van Auschwitz. Daarom zijn de terroristische aanslagen an sich voor HvdH niet zo'n probleem. De mogelijke reactie van Europeanen, da's pas een groot probleem. Lees even goed hoe HvdH de gedachtengang van 'de bezorgde burger' presenteert. "De overheid pampert niets ontziende moordenaars. De vijand is onder ons. Niemand grijpt in, tot tenslotte de maat vol is en het volk zelf op zal treden." Het begin van het probleem is dus dat die verdomde burger de werkelijkheid ziet zoals zij inderdaad is. Want aanhangers van een nihilistische en moorddadige ideologie worden door overheden en rechters blijkbaar gezien als wat kwajongens die een corrigerende juridische tik op de vingers nodig hebben. Vervolgens gaat die bezorgde burger als vanzelf over op eigenrichting. Zo gaat dat nu eenmaal, volgens HvdH. Maakt niet uit dat er in de werkelijkheid niets van blijkt. In diezelfde werkelijkheid is dit terrorisme best makkelijk te beheersen. In praktische zin althans. In juridische zin moet er wel het één en ander gebeuren. Onlangs jammerde op tv weer eens een 'expert' dat het nu eenmaal onmogelijk was voor de Franse politie en geheime diensten om al die potentiële plofkippen in de gaten te houden. Want er waren er wel 1100 (duizendenhonderd) die of waren teruggekeerd uit Syrië, of waren aangehouden op weg daarheen. Dat aantal lijkt me met wat kleine wettelijke aanpassingen makkelijk te behappen. Dat zijn 1100 detenties. Gevolgd door (hooguit) 1100 maal intrekken van de Franse nationaliteit. En 1100 maal enkele reis naar Zandbakistan. Ongeacht de mogelijke ontvangst in Zandbakistan. Ja, dat vereist wat wettelijke aanpassingen. En het zorgvuldig negeren van het Europees Hof. Maar het is veel beter dan alle denkbare alternatieven.

X4
X427 jul. 2016 - 14:31

We zijn opgegroeid in een samenleving met vrijheid van anders denken, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof. Dat zijn altijd vaste waarden geweest. En nu worden we meer en meer geconfronteerd met een geloof dat aan alle vrijheid altijd een einde maakt. In geen enkel islamitisch land is vrijheid. IS bedreigt ons, wil vast graag burgeroorlog. Maar van uitingen en gedrag van grote delen van onze allochtone gemeenschap gaat ook onverdraagzaamheid en dreiging uit. De officiële verklaring gisteren van de Isn moskeebesturen bv. En.op socialmedia gaat het er nog veel heftiger aan. De boodschap is weinig vredelievend. Men wil veel ontnemen en heeft niets te geven dan angst en repressie. Als volk mag je nooit zwichten voor tirannen. Eerst nadenken en dan reageren. Ik wens onze politici veel wijsheid.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen227 jul. 2016 - 14:26

Goed om over het gewelddadige islamisme te spreken, maar - de moordenaar in München was een rechtsextremist en bewonderaar van Adolf Hitler. zie: http://www.faz.net/ Nu wordt me toch te veel de nadruk gelegd op het (kwijnende) IS en de overgang naar 'kleinschalig' en lokaal geweld. Ik denk dat het verstandiger is om te onderzoeken waarom überhaupt zo veel mensen in zo korte tijd in hun hoofd geheel doorbranden en zowel anderen (soms speciaal kinderen) en zichzelf de dood in willen jagen. De wereld is overprikkeld, zwaar overprikkeld, en tallozen hebben geen enkel richtsnoer meer in hun leven. Wij westerlingen lijden nogal aan hoogmoed aan zelfoverschatting. Wij denken dat ons eigen moorden, afslachten, verkrachten, op verre afstand, om olie, geld, en gebied, ons om een of andere reden toegestaan is. Wij stonden zelf aan de wieg van IS. Wat zijn we aanmatigend. We begrijpen niet eens dat die anderen, uit bijv. het Midden-Oosten, dat niet zo fjin vinden. Want wij hebben het hogere gelijk, steevast 'de westerse waarden en verworvenheden' genoemd, die kennelijk een vrijbrief zijn om op anderen, veraf, gruwelijk in te hakken, en hun eigendommen te stelen. Al schelden anderen me verrot, ik blief nog altijd die 'westerse waarden', die we aanbidden, gewoon te benoemen als afgoden. Demonen, die ons inspireren om de ene misdaad tegen de menselijkheid na de andere te plegen. Ik zou niet zeggen: weg met ons. Ik zou zeggen: weg met onze blindheid voor ons eigen zwaar criminele gedrag in verre landen.

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune27 jul. 2016 - 16:05

Weet je @frank die weg met ons de hele tijd waar mensen dan weer aanstoot aan nemen klopt botweg niet vraag echt een willekeurige burger of ze blij zijn met naar de tering bombarderen van landen ver van hier en je zult van rechts tot centrum (links bestaat namelijk niet in dit land) horen dat ze daar niet om gevraagd hebben en dat niet gewild hebben . De Nederlander stemt helaas niet om reden van oorlogen maar om flauwekul als sterk en sociaal of 1000,- voor elke werkende nederlander (uiteraard mag je met zware ziekte de tering krijgen van rutte - heej dan kun je zowaar de dubbele tering krijgen besef ik me ineens) Daarom is het niet weg met ons : wij Nederlanders wilden dit in meerderheid niet ; het is weg met hun ; die idioten die zogenaamd namens ons die landen in een hel op aarde veranderd hebben . D66 , PVV, CDA, PVDA, GROENLINKS, CU, SGP, VVD en weet ik veel welke clowns ik nog vergeten ben . Het is HUN oorlog en niet die van ons . ZIJ zijn verantwoordelijk voor deze misdaden tegen de menselijkheid en niet wij .Zijn zijn derhalve ook verantwoordelijk voor de terroristische aanslagen die als reactie volgen . Het wordt tijd dat wij die mensen eens gaan proberen voor de rechter te slepen en laten we in ieder geval eens duidelijk maken dat deze misdaden tegen bevolkingen die ons niets misdaden hebben niet uit onze naam gebeurt . Want het is verdomme een van de weinige dingen waar we als normale burgers (naja normaal..) nog overeenstemming hebben . STOP DE OORLOG ! *' *en laat je vooral niet nieuwspraak leugens als vredesmissies of humanitaire missies of trainingsmissies op de mouw spelden , gelukkig zijn de enigen die dat soort onzin nog geloven die 3 PvdA stemmers en half GroenLinks

peterh2
peterh227 jul. 2016 - 14:26

Als de jaren 30 ons iets geleerd hebben is dat je ook te lang kunt wachten met de confrontatie zoeken: bij de illegale bezetting van het Rijnland waren de Duitse legers nog zwak en hadden Frankrijk en Engeland eenvoudig Hitler kunnen stoppen. Wij denken nog veel te veel als Chamberlain: appeasement en hopelijk kunnen we daarmee de vijand tevreden houden en hoeven we zelf geen vuile handen te maken. We weten allemaal dat er een Churchill nodig was om de draai te maken, alleen toen was Hitler al dusdanig sterk dat het heel veel opoffering vroeg. Geen weldenkend mens wil een burgeroorlog, niemand wil pure razernij of blinde woede. Toch komt dat moment dichterbij als de politiek niet thuis geeft en zelfs erkende jihadististen niet preventief weet op te sluiten. Mensen nemen het heft in eigen hand als de leiders falen, wiens schuld is dat? Wat nu Han, wat is jouw plan?

Kees Ollopa
Kees Ollopa27 jul. 2016 - 14:21

Vergooien? Wij worden uitgenodigd ''onze'' normen en waarden te verdedigen. Onze christelijke anti-joodse normen en waarden verdedigen tegen islam normen. - Kunnen al die reli's niet even apart gaan zitten en dan zonder de rest te gaan vermoeien de zaak onderling uitvechten. Tot de laatste er dood bij neervalt voor mijn part.

Sfinx2
Sfinx227 jul. 2016 - 14:16

Ik ben er klaar voor!

Acid Prune
Acid Prune27 jul. 2016 - 14:11

Ach in een land waar de politie gewoon vrij mensen mag neerknallen als het ze zo uitkomt is de oorlog tegen de burger in ieder geval al begonnen #yourlifematters!

3 Reacties
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete27 jul. 2016 - 15:20

En welk land is dat dan?

peterh2
peterh227 jul. 2016 - 15:25

Bedoel je nu serieus dat de daders van van deze onthoofding niet neergeschoten hadden mogen worden???

Acid Prune
Acid Prune27 jul. 2016 - 16:08

Nederland

Juppé🎗
Juppé🎗27 jul. 2016 - 14:01

Ja die strategie is hier al langer bekend. Vandaar dat iedereen iedereen in de tristesse vertelt gewoon door te leven en niets voor hen te veranderen. Alle evenementen gaan gewoon door en er komen niet minder mensen. Dat de kleinschalige fase kennelijk eerder is gestart komt mogelijk ook door druk op Mosul en de successen hier van de veiligheidsdiensten. We hadden eigenlijk meer ellende tijdens tour en EK verwacht. Die kleinschalige aanslagen zijn moeilijk te voorkomen. Ze vereisen weinig verkeer van geld materiaal mensen en informatie. Wel weten gematigde moslims dit ook en komen met eisenpakket...meer moskeeen, privileges etc. die haaks staan op laiciteit. Ook is er de armoe die recht evenredig met islamisering is. Zolang die armoe er is houden we het probleem. Opleidingen op laique basis bereiken wel de meisjes die nu bijna de studieresultaten van autochtonen boeken maar veel minder de jongens die met hun typische trots nog graag hun vader immiteren die zich door zijn vrouw laat bedienen. De opgeleide meisjes vinden Franse spaanse of poolse man en de jongens die wil niemand. Resultaat kun je raden....nog meer autoos in de brand. Welke...kun je ook raden. Het probleem is dus veel complexer Han en met alleen maar haat vermijden kom je er niet, want het heeft (sorry en dat meen ik) wel met de islam te maken. Met de vele Italianen Spanjaarden Portugezen en mensen uit midden Africa , die hier ook allemaal zijn geblevé doet zich dit allemaal niet voor.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon27 jul. 2016 - 13:57

"We worden geprovoceerd om onze eigen staatsinstellingen af te breken." Niet af te breken maar op te tuigen, ook in Nederland. Politie en veiligheidsdiensten dienen meer mankracht en bevoegdheden te krijgen om geradicaliseerde moslims te op te sporen en deze potentieel staatsgevaarlijke individuen te interneren of intensief te monitoren. Er zijn onorthodoxe maatregelen nodig om orthodoxie en barbarij aan te pakken en te voorkomen. Desnoods hiertoe op korte termijn noodwetten invoeren. In Duitsland wordt overwogen om vluchtelingen in asielzoekerscentra door politie en/of veiligheidsdiensten te monitoren. Spijtoptanten die teruggekeerd zijn uit Syrie en tegengehouden Syriegangers mogen wat mij betreft preventief worden gedetineerd. Verplichte de-radicaliseringsprogramma's invoeren en uitburgering naar soenitische landen in het M.O. of Afrika aanbieden. Draconische maatregelen zijn gerechtvaardigd om te zorgen dat provocaties geen kans meer krijgen. Juist om te voorkomen dat we ons laten uitnodigen in een orgie van bloedige wraak.

insignia
insignia27 jul. 2016 - 13:56

Ik ben met je eens dat er krachten zijn die onze samenleving (de vaderlandse dus) kapot willen maken. Maar voor de rest van jouw verhaal ben ik zeer sceptisch. Dacht je echt dat je zoveel mensen de dood in kan jagen zonder tegenactie? Daar konden we a rekening mee houden sinds de Irak invasie. De toestand in Syrie, Somalie, Jemen, de Gazamoorden, Afganistan hebben de zaak verder op scherp gezet. En dat is het slimme van de Amerikanan, het is ver van hun bed. Nu proberen ze ons nog een oorlog met Rusland door de strot te duwen daar zitten we dan. Maar we hebben een JSF!

2 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer27 jul. 2016 - 14:23

Iets zegt mij dat dit voor een heel groot deel losstaat van westerse acties in het M.O. maar alles te maken heeft met een groeiende mafkezerij onder moslims. De ideologie van IS is een puur Apocalyptische fantasie over een eindstrijd en een zegevierende islam. Dat gaat natuurlijk nooit lukken maar de wereld kan een ellendige tijd hebben tot die onzin weg is. . In zoverre zijn "wij" schuldig dat we te succesvol, vrij en vooruitstrevend zijn vergeleken met de wereld van de islam, welke vooral onderdrukkend is, eigen initiatief smoort en vrij is. Moslims in die landen (en ook hier) worden opgevoed met het idee van een superieur geloof, terwijl de werkelijkheid is dat zij de verliezers zijn op alle vlakken. In plaats van relativering van de islam als ideologie, wordt die juist extra omarmd. Daarmee samen kan alleen maar de overtuiging gaan dat jouw superieure ideologie wordt afgehouden van suprematie door een externe factor, zoals verraad, misleiding en onderdrukking van buitenaf: Door ons dus, westerlingen. Wij zijn de schuldigen, per definitie, omdat wij succesvoller zijn. . Het is dus pure afgunst, gekoppeld aan een leven lang ondergedompeld worden in praatjes over een superieure islam.

kindval
kindval27 jul. 2016 - 21:44

Geachtelezer+1

GeachteLezer
GeachteLezer27 jul. 2016 - 13:55

Absoluut waar dat burgeroorlog het doel is van IS. Daar maakte IS in de glossy Dabiq al geen geheim van: De eindstrijd tussen de kruisvaarders en de mujaheddin zou gaan plaatsvinden in een stadje in noord-west Syrie, zo stelt het apocalyptische waanidee. Daartoe dient natuurlijk wel eerst oorlog te komen. . In het kader daarvan herinner ik mij een analyse over de werken van Nostradamus die ik ooit las eind jaren 80, waarvan de strekking was dat veel voorspellingen van hem zouden zijn uitgekomen, maar de schrijver twijfelde aan de voorspellende gaven van de beste man (in zijn groen broek) omdat hij een eindstrijd voorspelde tussen moslims en christenen die zou aanvangen in Frankrijk rond de plaats Tours, voor zover ik mij herinner. Ik vond dat ook dermate vergezocht dat ik Nostradamus' voorspellingen maar definitief bij de fabelen schaarde. . Hoe dan ook: De eindstrijd wordt door IS uitgelokt door zinloze, wrede en haatzaaiende acties waarvan we nog vele kunnen verwachten. We hebben nog niet gezien het uitmoorden van een school vol peuters, maar te vrezen is dat er geen grens is aan de wreedheid van IS. We hebben al veel sadistische en wrede voorbeelden gezien van fantasievolle executies. . Wat doen we ermee? Het laten gebeuren is geen optie natuurlijk. Toch lijkt preventie niet mogelijk. Het gaat om ontspoorde eenlingen, aangemoedigd door IS, mogelijk aangestuurd maar soms ook niet waartegen geen preventie mogelijk lijkt. Tenslotte is niet iedere individu te controleren. De Stasi heeft het geprobeerd maar dat leverde een samenleving op die ik niet wil. . Wat is het alternatief? Breng de strijd dan maar naar IS. Maar dan ook radicaal en met extreem geweld. We gaan niet wachten op een bom in een kleuterschool namelijk. Ik stel voor dat de oorlog tegen IS zo maximaal mogelijk gevoerd wordt. We hebben zeer sterke wapens en legers, waarmee een groep als IS de Apocalyps kan krijgen waar ze hem hebben willen: In Syrie. Maar dan moeten we wel af van de voorzichtigheid waarmee we te werk gaan. Doen we dat niet, dan gaat de opzet van IS uiteindelijk wel lukken, want we zijn X aantal aanslagen af van burgeroorlog.

4 Reacties
H.Witte
H.Witte27 jul. 2016 - 14:56

Het was de Duitse plaats Ulm, waar Nostradamus het over had. Overigens zijn vele van zijn voorspellingen uitgekomen, althans als men de codes op de juiste manier heeft weten te ontcijferen en dar lijkt het, gezien de samenhang van die codes in de verschillend - uitgekomen -voorspellingen wel op. Nostradamus verwachtte rond deze tijd een grote oorlog tussen 'Arabieren' en het Westen waarbij de Arbaieren bij Ulm staande ghouden zouden worden. Daarna voorzaqg hij een lange periode van Vrede. (Die lange periode van Vrede hebben we misschien intussen gehad.)

Mark Gh
Mark Gh27 jul. 2016 - 15:34

Dat is makkelijk, een paar welgemikte daisycutter-bommen hele steden liggen plat, laat staan wat er gebeurt wanneer je ze in nog opener gebied gebruikt. Maar dat is evengoed terreur, dat moet je niet willen. En IS zit ook hier, in Europa.

GeachteLezer
GeachteLezer27 jul. 2016 - 15:45

Wel grappig dat in de tijd waarin ik dat las (eind jaren 80) er in de verte nog geen islam-probleem bestond. Nu is zijn voorspelling opeens behoorlijk wat actueler. Dus Ulm. Enfin, voor wat het waard is.

GeachteLezer
GeachteLezer27 jul. 2016 - 16:36

@Mark Gh Dat is de vraag, of wij dat niet moeten willen. Dit geweld wordt overduidelijk voor het grootste deel aangewakkerd en aangestuurd vanuit IS, zij het dat "lone wolves" hier gevoelig zijn voor de rekrutering van IS, je moet toch beginnen bij de bron. En die bron zit in Syrie. Tot IS weg is zullen we bomaanslagen, moorden en willekeurig geweld jegens onschuldigen blijven zien. Expliciet is het doel van IS om ze wreed en willekeurig mogelijk makkelijke slachtoffers te maken met geen ander doel dan moslims en niet moslims elkaar te laten haten, zodat.. etc . Welnu, die eindstrijd kan men krijgen maar dan liever daar dan hier. Maar dan ook heel hard, meedogenloos en radicaal. Ook om ander opspruitend islamitisch geweld te ontmoedigen. Het dient ook een boodschap te zijn aan Boko Haram en die tientallen andere islamitische vrienden die onrust willen schoppen.

2BOrNot2B
2BOrNot2B27 jul. 2016 - 13:53

Ik denk dat iemand met een beetje gezond boerenverstand wel kan zien wat er aan de hand is, met welke intenties de aanslagen plaatsvinden en welke kant het dreigt op te gaan. Na het lezen van je column heb ik dan ook zoiets van "Een open deur, maar wat is dan volgens jou de oplossing?" Iets met het gemiddelde van de "rechtse bezorgde burger" en de "linkse naïeve gutmensch?" En zo ja, wat is dat gemiddelde dan? Welke maatregelen zouden er genomen moeten worden en welk gedrag zou het juiste zijn? Je kunt in alle eerlijkheid toch niet blijven volhouden dat de bezorgde burgers het niet in veel gevallen juist voorspeld hebben? Het is zo verrekte gemakkelijk, eigenlijk té gemakkelijk om mensen in die hoek te blijven plaatsen. Waar trek jij persoonlijk de grens tussen het oppakken van de handschoen (We worden uitgenodigd..), of het toekeren van de rechterwang? (Als je aan de linkerzijde al een klap hebt ontvangen?) Links/rechts in dit geval overigens volstrekt a-politiek... Zo'n artikel vergt ongetwijfeld meer moeite en inspanning omdat het minder gemakkelijk is dan mensen simpelweg in een hoek plaatsen van "populisten, bezorgden, xenofoben" en wat dies meer zij en dat vooral maar blijven doen, blijven volhouden.Tegen beter weten in?

3 Reacties
arjenZH
arjenZH27 jul. 2016 - 14:36

Natuurlijk moeten er strikte veiligheidsmaatregelen worden genomen, maar wat we beslist niet moeten doen is ALLE Moslims beschouwen als potentiele medeplichtigen van de terroristen. En dat is precies waar de PVV de fout in gaat. En dat is ook precies de bedoeling van IS. Cynisch maar waar.

Juppé🎗
Juppé🎗27 jul. 2016 - 16:17

@arjen Dat de PVV dit in de hand werkt ben ik geheel met u eens. Bent u het ook met mij eens dat een badinerende houding over wat een religie als de islam voor ons kan betekenen de PVV in de hand heeft gewerkt?

2BOrNot2B
2BOrNot2B27 jul. 2016 - 16:56

@arjenZH Helemaal eens, we moeten niet ALLE moslims beschouwen als potentiële terroristen. Als ik echter lees, dat zelfs de paus stelt dat "we in oorlog zijn", wat feitelijk de column (angst(?)) van Han onderschrijft, dan bedoelde ik in mijn reactie alleen maar aan te geven dat het m.i. tijd wordt te stoppen met het elkaar links en rechts voorzien van labeltjes.

SvenHoek
SvenHoek27 jul. 2016 - 13:48

Je redenatie klopt behoorlijk. Wat je compleet Links laat liggen is dat onze regering totaal geen actie overneemt om het probleem te verkleinen. Sterker nog het benoemen van het probleem doen ze niet eens. Dus ja, de oorlog gaat zeker komen. Maar dat is bovenal te danken aan onze eigen regering.

5 Reacties
7anpau1
7anpau127 jul. 2016 - 17:50

een aanslag zoals in Nice of de moord op kapelaan Hamel zijn nooit allemaal te voorkomen, zelfs niet als er een complete politiestaat wordt opgetuigd. De strijd tegen het internationaal terrorisme is er één van veiligheids- en inlichtingendiensten. Hoe succesvol die is zullen we nooit weten. Verder zijn de terroristen uiteindelijk maar op 1 manier te verslaan. Gewoon doorleven. Mensen zoals u en Wilders zijn de beste incentive voor terroristen om nog maar eens een aanslag te plegen.

Floepert
Floepert28 jul. 2016 - 8:09

[ een aanslag zoals in Nice of de moord op kapelaan Hamel zijn nooit allemaal te voorkomen, zelfs niet als er een complete politiestaat wordt opgetuigd. ] Laat uitgerekend de moord op de kapelaan nu wel te voorkomen zijn geweest. De dader was bekend, was al een keer tegengehouden toen hij naar Syrië wilde reizen. Welke idioot stuurt zo'n staatsgevaarlijk individu met een enkelband naar huis om aan zijn leven te werken? De gevangenis in, zijn familie laten opdraaien voor de kosten en na het uitzitten van zijn straf op kosten van zijn familie linea recta naar noord afrika. Het uitzetten van criminelen zou al enorm schelen want vele daders hebben al een criminele carriere achter zich. IS sympathisanten: uitzetten. Allahu akbar roepers tijdens een dodenherdenking: uitzetten. Geef grenzen aan ipv die eeuwige tweede kans. Tot hier en niet verder. Allemaal maatregelen waar normale moslims geen enkele last van hebben. 100% stop op moslimimmigratie. Toegang tot Europa is een gunst, geen recht. En die gunst kan ook weer afgenomen worden bij slecht gedrag. Hoe men in het thuisland wordt ontvangen laat me totaal koud, daar hadden ze aan moeten denken voordat ze de fout in gingen.

7anpau1
7anpau128 jul. 2016 - 8:52

beste Floepert, uw analyse is een mooi staaltje hindsight bias. Of in goed Nederlands, achteraf kijk je een koe in zijn kont. Ik weet niet of deze jongen op grond van de Franse wet- en regelgeving überhaupt langer op te sluiten was geweest. In elk geval hebben rechters geen glazen bol. Achteraf is makkelijk te stellen dat deze rechters een fout hebben gemaakt. Maar hoeveel van dit soort jongens zijn vervolgens wel goed terecht gekomen? En het 'preventief' opsluiten van iedereen die een potentiële terrorist is, is dat dan zo'n goeie oplossing? Guantanamo is een doorslaand succes toch? Als u Netflix heeft, kijk dan ook eens naar Un Prophète. Ook de moordenaar van kapelaan Hamel is mede geradicaliseerd in de bak. Achteraf is het altijd makkelijk oordelen, maar de toekomst voorspellen blijkt in de praktijk vaak lastig. U kunt dat wel natuurlijk, u weet altijd alles van te voren. Kunt u mij even het winnende lotnummer voor de volgende trekking van de staatsloterij doen toekomen? Dank.

Floepert
Floepert28 jul. 2016 - 18:03

Beste 7anpau1, U doet alsof de wet uit steen gebeiteld is en onveranderbaar. Als iemand die naar syrie wil reizen om daar actief deel te nemen aan terrorisme niet uitgezet kan worden moet de wet worden aangepast zodat dat wel kan. Denken in oplossingen, niet in problemen.

7anpau1
7anpau128 jul. 2016 - 20:59

beste Floepert Natuurlijk kan de wet aangepast worden. Dat gebeurt voortdurend. Dat kost alleen tijd en bovendien geldt er in het strafrecht een verbod op terugwerkende kracht zodat u als burger ook weet waaraan u toe bent. Verder blijft het natuurlijk een beetje raar om onze problemen zomaar de grens over te mieteren zoals u voorstelt. Het is een in Frankrijk geboren en getogen jongen volgens mij met een Frans paspoort. En als die dan in Syrië onschuldige burgers wil gaan vermoorden, dan zeggen wij: "Prima, liever jullie dan wij." U vindt het wel prima als Irakese kinderen worden opgeblazen door een Franse gek of als een Syrische vrouw als seksslaaf wordt verkracht door een Franse idioot, maar oh wee als ie een Franse priester vermoord. En als IS terroristen onze kant op stuurt is het hek helemaal van de dam. Ik ben niet gelovig, maar wat gij niet wilt, etc. vind ik wel een goed uitgangspunt. Begrijp me niet verkeerd, ik zit ook niet te wachten op al dit soort eikels die hier alle kansen hebben gehad en hun leven verprutst hebben en vervolgens de hand bijten die hen en hun familie voedt en de ruimte geeft om hun idiote geloof te in extreme door te voeren, maar simpele oplossingen zijn er niet, helaas.

BasVV
BasVV27 jul. 2016 - 13:34

Interessant. Ware het niet dat dit op een moment komt dat met name de Turken zelf in een soort burgeroorlog verkeren. En die vormen toch een heel groot deel van de moslims in in ieder geval Nederland en Duitsland. Ik denk dat je theorie klopt. Maar het momentum is niet daar. Het klopt wel dat de overheid in brede zin er niet in slaagt deze afschuwelijke aanslagen te voorkomen. Dat roept veel stof en woede op. Maar een burgeroorlog. Nee. Dat denk ik niet.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2016 - 13:32

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
JanJanszoon
JanJanszoon27 jul. 2016 - 14:56

Ja, dat is volgens mij inderdaad waar het op neerkomt. De-islamiseren is de enige weg.

JanMer2
JanMer227 jul. 2016 - 17:02

Geheel juist! De xenofobie van Geert Wilders kan ik missen als kiespijn, maar zijn conclusie dat de massa-immigratie van moslims moet stoppen lijkt verstandig. Jammer dat er in Nederland wat dat betreft zo weinig keuze. Alle partijen behalve de PVV en SGP vinden dat het tegengaan van islamisering geen doelstelling van het beleid mag zijn. Ben je het daar niet mee eens dan blijven dus alleen de gereformeerde SGP en de xenofobe Wilders over (Wilders heeft immers iets tegen bijna alle immigranten: Caribische Nederlanders / Midden-Europeanen / Oost-Europeanen / moslims etc....) .

Donostia2
Donostia227 jul. 2016 - 13:06

Goed werk. Fijn dat U het ook heeft uitgezocht en zo mooi verwoord. Ik hoop dat de Westerse mens niet in deze val trapt, vooralsnog hoor ik nergens over lynchpartijen, vlaggenvertoon of steniging van moslims. Vermoedelijk maakt IS dezelfde fout als die wij maken: ervan uitgaan dat de vijand net zo denkt als jijzelf. Ik schat in, meer is het niet, dat de kans groter is dat het Westen nog eenmaal medieval gaat in het midden oosten, dan dat er een burgeroorlog zal ontstaan. En howel de aantallen Moslims in Europa enorm zijn, kunnen we natuurlijk overgaan tot interneren, zoals de Amerikanen deden met de Japanners die ten tijde van WO2 in Amerika leefden. Vergeet niet dat ook Rusland, China en India gebukt gaan onder moslim terrorisme. De modus operandi in China is in feite identiek aan de aanslagen hier in Europa de laatste weken. Random, goedkoop, veel publiciteit. Interessant is wel de vraag waarom de VS deze ellende bespaart blijft. Zijn Homeland Security, CIA en FBI echt veel beter dan de Europese, Chinese en Russische veiligheidsdiensten? Of is het een één-twéétje met SA?

2 Reacties
ratio2
ratio227 jul. 2016 - 19:41

Er is een heel andere populatie moslims naar de VS gegaan dan naar Nederland en Duitsland. De VS heeft nooit op grote schaal gastarbeiders zonder opleiding toegelaten, maar alleen greencards uitgegeven aan mensen met enig toekomstperspectief. De moslimbevolking in de VS is dan ook veel minder in een uitzichtloze situatie terechtgekomen zoals in Nederland, Duitsland of de Franse voorsteden. Ik denk dat daar een belangrijke verklaring in ligt waarom de VS, ondanks de vele oorlogen die ze hebben uitgevochten in het M-O, veel minder aanslagen kent. Plus, ik zou niet uitsluiten dat de VS inderdaad veel beter is. Net zoals ze vele malen grotere militaire slagkracht hebben, ga ik ervan uit dat hun vele malen grotere uitgaven aan geheime diensten zijn vruchten afwerpt. Ik heb even opgezocht: de CIA alleen al krijgt ca. 30 mrd USD per jaar. De AIVD 213 mln euro volgens de begroting. Dan heb je nog de FBI, de NSA en een dozijn andere kleine agencies. De NSA alleen heeft volgens Der Spiegel al iets van 40.000 werknemers. de FBI 35.000. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

Donostia2
Donostia227 jul. 2016 - 20:35

@Diederik en ratio. Dank voor jullie antwoorden. Het kan dus wel, terrorisme grotendeels voorkomen. Zie het hier in Europa niet gebeuren.

Overdeweg
Overdeweg27 jul. 2016 - 13:05

Als de overheid, de regering maar ook de media haar verantwoordelijkheid oppakt is dat niet nodig. Maar gaan zij door met het negeren, camoufleren van de wezenlijke problemen rond de Islam en het in diskrediet blijven brengen van de tegenstanders van de Islam als ideologie dan is dat bijna onvermijdelijk. Als de verantwoordelijke autoriteiten hun verantwoordelijkheden laten liggen worden burgers min of meer gedwongen 'om het recht' in eigen handen te nemen en dat zou inderdaad catastrofaal zijn.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete27 jul. 2016 - 13:01

" Onthoud: we worden een burgeroorlog ingelokt zodat we zelf de omstandigheden creëren voor onze nederlaag. " Het vervelende Han, is dat we toch wat heilige huisjes omver zullen moeten werpen om ons zelf niet te laten overrompelen. IS en consorten zullen uiteindelijk aan het kortste eind trekken, maar dat gaat niet lukken door ze alleen maar de (linker) andere wang toe te keren. Maar dan wordt het wel tijd dat anti westerse moslims in het westen de nadelen gaan ondervinden van hun houding; nu komen ze overal altijd mee weg. Dus families aanpakken van radicaliserende jongeren. Uitkering stoppen. dubbele paspoorten afpakken, moskeeën onder curatele stellen, islamitische site blokkeren en/ of censureren, de toegang ontzeggen van alle islamitsche vluchtelingen etc etc, alle geld stormen uit het MO blokkeren. Op geo-politiek niveau het MO isoleren, geen betrekkingen meer met SA en de golfstaten, geen VN of EU missies meer in het MO maar landen de oorlog verklaren die bewezen terreur in het westen te stimuleren. Het klinkt vreemd maar in de MO culturen heeft men respect voor de sterkste en minachting voor de verliezer. je hebt grote kans dat de haat naar het westen eerder afneemt door de de oorlog te verklaren dan ze uitnodigen voor de thee.

brambo2
brambo227 jul. 2016 - 12:57

Heel goed stuk, maar niets nieuws onder de zon. Zo dachten de Russische nihilisten ook. We weten hoe het met ze afgelopen is. Keihard en medogenloos optreden van de natiestaat is de enige oplossing. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat we hier van doordrongen zijn.

Mark Gh
Mark Gh27 jul. 2016 - 12:54

Goed artikel, we moeten onze rechtstaat verstevigen in plaats van afzwakken als reactie op deze provocaties. Dat betekent wel afscheid nemen van de zachte heelmeesters, want de stinkende wonden die ze achterlaten zijn onacceptabel. Geradicaliseerden, van alle ideologieën, dienen levenslang en zonder kans op vrijheid te worden opgesloten in speciale instellingen. Dit uiteraard wel na een goed en zuiver proces volgens de basisprincipes van de rechtstaat.

MarjoleinS2
MarjoleinS227 jul. 2016 - 12:50

Aha, wie had dat gedacht; Geert Wilders met zijn PVV en electoraat in dienst van Kalief Abu Bakr El-Baghdadi :p Eerlijk gezegd ben ik banger voor reacties van hen die inspelen op de angst, en daarmee een burgeroorlog kunnen ontketenen, dan voor een aanslag. Ja, de EU is in oorlog met IS, maar tot nu toe met relatief weinig slachtoffers. Wat als we onze (zelf) beheersing verliezen en iedereen vindt dat hij zich mag wreken?

1 Reactie
Donostia2
Donostia227 jul. 2016 - 14:30

"We" verliezen onze zelfbeheersing niet. Dat is nog niet gebeurd en gaat ook niet gebeuren. Er is geen groots vlagvertoon, steniging of lynchpartij te bekennen. Dat is nu net het verschil met moslims. En de kanslozen die zich in extreem rechtse clubjes verenigen krijgen geen voet aan de grond. Daarvoor is de WO2 te vers in het geheugen, bovendien worden ze strak gemonitord.

Ben Joop
Ben Joop27 jul. 2016 - 12:47

Hun belangrijkse medestanders: De PVV achterban. Ik zeg al heel lang dat de PVV-aanhanger is die onze beschaving bedreigt en niet het terrorisme.

6 Reacties
Acid Prune
Acid Prune27 jul. 2016 - 14:09

Klopt de PVV is de NSDAP

Bartje822
Bartje82227 jul. 2016 - 14:11

Ik zeg dat het dat boek is wat jij aanhangt wat de wereld zal verwoesten, immers zonder dat boek, geen tweedeling.

PieterPan3
PieterPan327 jul. 2016 - 14:12

Kijk eens naar de "beschaving" in islamitische landen. Discriminatie van een geweld tegen vrouwen, homo's, niet-moslims, vrouwenbesnijdenis. Onthoofdingen, steniging, lijfstraffen uitgevoerd door de theocratische overheid of door lynchmobs. Maar het zijn natuurlijk degenen die hier tegen waarschuwen die het gevaar zijn voor onze beschaving. Zelf denk ik dat de grootste dreiging van mensen als jij komt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 jul. 2016 - 14:41

[De PVV achterban. Ik zeg al heel lang dat de PVV-aanhanger is die onze beschaving bedreigt en niet het terrorisme.] Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. IS is er niet zonder PVV-sentimenten in westerse samenleving, de PVV-sentimenten zijn er niet zonder IS-achtige groeperingen. Precies de reden waarom beide kanten van de medaille alles bestrijden behalve elkaar.

Nico de Mus
Nico de Mus27 jul. 2016 - 14:46

!! Ik zeg al heel lang dat de PVV-aanhanger is die onze beschaving bedreigt en niet het terrorisme!! terrorisme bedreigt wel degelijk onze beschaving,het begint er al mee dat alles extreem beveiligd moet worden.En dat beveiligen heeft niks met wilders te maken.

JanMer2
JanMer227 jul. 2016 - 17:05

"IS is er niet zonder PVV-sentimenten in westerse samenleving" Hoezo dat? IS-achtige organisaties zijn toch ook goed vertegenwoordigd in niet-westerse samenlevingen?