Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wopke Hoekstra onverwachts in Kyiv voor ontmoeting met Zelenski

  •  
10-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
619 keer bekeken
  •  
ANP-446389844

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is in Oekraïne voor een ontmoeting met president Volodimir Zelenski. Dat meldt de Telegraaf. Het bezoek is vanwege de veiligheidssituatie vooraf stilgehouden. Het is de eerste keer sinds de start van de oorlog dat een Nederland kabinetslid de Oekraïense hoofdstad aandoet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover de krant dat Hoekstra maandagavond vanuit Maastricht met het regeringsvliegtuig naar Polen is vertrokken. Vanaf daar reisde hij met zijn Duitse ambtsgenoot Annalena Baerbock per trein naar Kyiv. De Telegraaf schrijft:

"De minister en CDA-leider heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan Irpin, een zwaar getroffen voorstad van Kiev. In die plaats is zwaar gevochten en zijn veel dodelijke slachtoffers gevallen. Rond half twaalf dinsdagochtend ontmoetten Hoekstra en Baerbock de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba."

Kort voor zijn vertrek naar Polen had Hoekstra in Maastricht een toespraak gegeven. Daarin noemde hij de bewering van de Russische dictator Poetin dat hij door het westen gedwongen was Oekraïne binnen te vallen “een volstrekt ongeloofwaardige poging tot het fabriceren van een voorwendsel, en het vervalsen van de geschiedenis”.

Premier Mark Rutte bezocht Kyiv voor het laatst in januari, net voor het begin van de Russische invasie. Wel spreekt Rutte donderdag het Oekraïense parlement toe via een videoverbinding. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.