Joop

Wopke Hoekstra onverwachts in Kyiv voor ontmoeting met Zelenski

  •    •  
10-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
585 keer bekeken
  •  
ANP-446389844

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is in Oekraïne voor een ontmoeting met president Volodimir Zelenski. Dat meldt de Telegraaf. Het bezoek is vanwege de veiligheidssituatie vooraf stilgehouden. Het is de eerste keer sinds de start van de oorlog dat een Nederland kabinetslid de Oekraïense hoofdstad aandoet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover de krant dat Hoekstra maandagavond vanuit Maastricht met het regeringsvliegtuig naar Polen is vertrokken. Vanaf daar reisde hij met zijn Duitse ambtsgenoot Annalena Baerbock per trein naar Kyiv. De Telegraaf schrijft:

"De minister en CDA-leider heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan Irpin, een zwaar getroffen voorstad van Kiev. In die plaats is zwaar gevochten en zijn veel dodelijke slachtoffers gevallen. Rond half twaalf dinsdagochtend ontmoetten Hoekstra en Baerbock de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba."

Kort voor zijn vertrek naar Polen had Hoekstra in Maastricht een toespraak gegeven. Daarin noemde hij de bewering van de Russische dictator Poetin dat hij door het westen gedwongen was Oekraïne binnen te vallen “een volstrekt ongeloofwaardige poging tot het fabriceren van een voorwendsel, en het vervalsen van de geschiedenis”.

Premier Mark Rutte bezocht Kyiv voor het laatst in januari, net voor het begin van de Russische invasie. Wel spreekt Rutte donderdag het Oekraïense parlement toe via een videoverbinding. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Hashtag
Hashtag10 mei 2022 - 12:29

de Heer Hoekstra wenst uiteraard niet achter te blijven bij de rest van de #ramptoeristen

Kikkerts
Kikkerts10 mei 2022 - 10:40

Ministers Hoekstra is een held. Net als al die andere helden die voor hem al in de rij stonden om op het Maidanplein te lopen paraderen nu het nog kan. En natuurlijk al die de helden die nog gaan komen. Alleen maar goed natuurlijk. Het kost wat (poen/doden) maar dan moet je ook van profiteren. Alleen Biden is zo mogelijk een nog grotere held en gooit nog meer olie op het vuur. Schudt zo een nieuwe wet uit de mouw (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act) om nog meer miljarden oorlogstuig naar Oekraïne te kunnen gaan verslepen dan hij vanaf zijn aantreden als president al gedaan heeft. Vooral zijn voorganger een poepje laten ruiken dus. Die schijtluis heeft de VS niet 1 oorlog in gerommeld.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos10 mei 2022 - 14:33

Het bruine kikkertje kwaakt er weer vrolijk op los. Trump, Trump, kun je hem horen roepen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 mei 2022 - 9:51

(Daarin noemde hij de bewering van de Russische dictator Poetin dat hij door het westen gedwongen was Oekraïne binnen te vallen “een volstrekt ongeloofwaardige poging tot het fabriceren van een voorwendsel, en het vervalsen van de geschiedenis”.) En hoe geloofwaardig is het westen? Wat Poetin doet valt niet goed te praten, wat het westen doet wel? De-escaleren we? Dat zou in het belang van de burgers in de Oekraïne de insteek moeten zijn.