Joop

Wopke Hoekstra: ‘Koers CDA verschilt fundamenteel van VVD’

  •  
13-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
792 keer bekeken
  •  
ANP-428671609

© DEN HAAG - Wopke Hoekstra (CDA) kijkt naar Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) tijdens het NOS Radiodebat. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gingen dertien lijsttrekkers met

Nadat Wopke Hoekstra met kritiek werd overladen over zijn plan om de WW te verhogen maar tegelijkertijd te maximeren op één jaar, benadrukt hij nu de sociale kant van zijn plannen en daarbij vooral de verschillen met de VVD van Mark Rutte. “Het verhaal, de richting en de koers van het CDA is fundamenteel verschillend van de VVD. We geloven allebei in eigen verantwoordelijkheid. Maar daar houdt het voor de VVD wel zo’n beetje op”, zegt de CDA-lijsttrekker in de podcast Betrouwbare Bronnen. “Het CDA is er echt voor die samenleving. Wij kiezen voor het vaste contract. Wij zeggen niet zoals de VVD: laat maar waaien, we gaan door met die flexcontracten.”
Hoekstra wil het roer overnemen van premier Rutte en een kabinet vormen waaraan zo mogelijk VVD, CDA, D66 en ChristenUnie deelnemen. Daarnaast kijkt hij ook naar PvdA en SP. Een van zijn adviseurs is de vorige CDA-premier Jan Peter Balkenende.
Volgens Hoekstra zijn er veel verschillen met de VVD. “Wij hebben een heel ander perspectief op de volkshuisvesting. Er moet veel meer gebouwd worden, maar er moeten ook veel meer zekerheden geboden worden. De VVD is the last man standing als het gaat om dat modieuze en foute idee van het leenstelsel voor studenten. Het CDA was daar vier jaar geleden al tegen. Omdat een jongen of een meisje uit een gezin waarin het geen traditie is om te studeren niet weerhouden mag worden door de gedachte: er komt zo’n enorme rekening achteraan, laten we dat maar laten lopen. De verschillen met de VVD zijn meer dan substantieel. Wij willen een sterke, maar ook eerlijke economie; de middenklasse zekerheden geven.”
Ook vindt Hoekstra dat de VVD te laks is bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad en de drugshandel. “Het is te lang alleen gegaan over meer blauw op straat. Wat we zien van de drugscriminaliteit is het topje van de ijsberg. We zien het aan de oppervlakte komen met die martelcontainer, schietpartijen, liquidaties op straat; die verschrikkelijke moord op Derk Wiersum. De VVD wil net als wij repressie, maar het CDA wil ook preventie. Dat jongeren hun school niet verlaten. Want jong geleerd is oud gedaan. Op het laatste VVD-congres was bijna de helft voor het legaliseren van softdrugs. Dit is nou precies waar de Italiaanse maffiabestrijders van zeggen: wees nou niet zo naïef. Tachtig, negentig procent van wat er in Nederland geproduceerd wordt gaat naar het buitenland. Daar gaan ze dan gewoon mee door. Bij drugscriminaliteit straft Nederland het lichtst van Europa. Dus wil tuig uit Mexico of Italië of waar dan ook vandaan naar Nederland.”
Hij herhaalt dat het CDA weigert te regeren met PVV en Forum voor Democratie. “Ik was daar in 2010 al tegen, toen de VVD en het CDA met de PVV een gedoogconstructie vormden. Wat Geert Wilders wil, het verbieden van de islam, is niet verenigbaar met het anti-discriminatie artikel 1 van de Grondwet. Het PVV-programma en de rechtsstaat zijn niet met elkaar in balans te brengen. En ook bij Thierry Baudet zet ik in dit opzicht de nodige vraagtekens.” Hoekstra wil in de kabinetsformatie afspreken dat er een wet komt waarmee antidemocratische partijen verboden kunnen worden. Het gaat volgens hem dan om partijen die zich actief verzetten tegen de democratie en de rechtsstaat. “Bijvoorbeeld als een partij de parlementaire democratie omver wil werpen.”
Volgens Hoekstra is dit laatste bij PVV en FVD niet aan de orde, ook al heeft Baudet gezegd ‘Het allerbeste zou zijn als wij absolute heersers zijn, in het parlementarisme kun je geen grote beleidswijzigingen doorvoeren’. Hoekstra: “Het hoeft geen betoog dat ik het daarmee oneens ben. En er is weinig waar mijn bloed zo van gaat koken als van antisemitisme.”
De CDA-lijsttrekker, die in het kabinet Rutte III minister van Financiën is, vindt dat Nederlandse kabinetten te vaak een verkeerd begrotingsbeleid hebben gevoerd. Als het goed ging met de economie gaf de overheid te veel uit en in crisissituaties werd er bezuinigd. Het moet juist andersom, zegt Hoekstra in de podcast. Hij is het eens met de kritiek van economen dat te vaak ‘procyclisch’ is begroot, waardoor het in slechte tijden met de economie onnodig slechter ging. Bovendien waren kabinetten regelmatig ook nog eens ‘penny wise and pound foolish’ : “Je moet je niet focussen op de korte termijn overheidsfinanciën. In Rutte II hebben VVD en PvdA dat echt niet verstandig gedaan.”
Volgens Hoekstra hebben premier Rutte en toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ‘voor korte termijn belangen soms onverstandige keuzes gemaakt’. “Zo hebben ze rigoureus bezuinigd op een heel kleine kostenpost: de AIVD. Daar is 40 procent uit gesloopt. Dat betekent dat je allerlei onderzoekslijnen doorknipt en allerlei informanten afstoot. En wat gebeurde er vervolgens in de kabinetsformatie? Daar werd besloten te gaan investeren in de AIVD! In de politiek gaat het heel veel over deze dag en deze week en te weinig over de volgende generatie. Juist dingen die je structureel weet te verbeteren, daar heb je plezier van. Dat is ook de gedachte achter het Nationaal Groeifonds dat ik met Eric Wiebes heb bedacht.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Visionair NL
Visionair NL14 mrt. 2021 - 8:01

Ik vermoed dat Hoekstra en zijn handler Balkenende het CDA op de rechts-conservatieve politieke positie van de Duitse CDU willen maneouvreren. De VVD zou dan de D66-achtige progressief-liberale rol van de FDP spelen. Of dit gaat lukken is overigens de vraag. Erg geloofwaardig zijn ze allemaal niet meer.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 mrt. 2021 - 19:16

Als ik in het campagneteam van het CDA zou zitten zou ik nu alles op alles zetten om een debat Rutte-Omtzigt af te dwingen. Er zijn nog een paar dagen te gaan. Dan moet Rutte zich echt verantwoorden tegenover een echte volksvertegenwoordiger en gaat het echt ergens over. Het enige debat dat ik zou willen bekijken.

Piet Helmons
Piet Helmons13 mrt. 2021 - 19:11

Met alle kritiek van Kaag en Hoekstra op de VVD zou je denken dat CDA en D66 de afgelopen 4 jaar in de oppositie hebben gezeten. Maar zowel CDA (Hoekstra) als D66 (Snel) hebben boter op hun hoofd bij de Toeslagaffaire; stonden niet op toen het lage BTW percentage naar 9% ging en waren verantwoordelijk voor hoger onderwijs en woningbouw.

1 Reactie
Zapata
Zapata14 mrt. 2021 - 1:14

Juist dat. Hoe halen ze het in hun botte hersens om nu daar kritiek op te gaan hebben waar ze zelf vier jaar lang of nog veel langer aan meegewerkt hebben? Ik kan begrijpen dat de zeteltjes belangrijk zijn en de baantjes niet te versmaden maar ga dan niet met je hypocriete kop op TV vertellen dat je het anders wil. Dat de gemiddelde politicus met zijn of haar theoretische opleiding weinig op heeft met anderen en in de veronderstelling leeft dat die anderen achterlijk zijn dat moge duidelijk zijn maar ga dat niet zo duidelijk uitdragen. Mijn eksterogen gaan er van jeuken.

Martin007
Martin00713 mrt. 2021 - 13:40

CDA. Er is geen enkele partij die zo vaak dezelfde keuzes maakt als de VVD. Ook als ze in de oppositie zitten. Terwijl het CDA in het kabinet zat: werd er flink gekort op uitkeringen en ambtenarensalarissen werd het minimum loon 2 jaar lang niet verhoogd (inflatie) werden studiekosten voor studenten verhoogd werden de goedkope staatsleningen voor sociale woningbouw gestopt werd de kinderbijslag verlaagd werd de aanvullende studiebeurs een lening werd van overheidsinstantie PTT een commercieel bedrijf gemaakt werd van overheidsbedrijf NS een commericeel bedrijf gemaakt werd het toptarief belasting van 72 verlaagd naar 60 % werd de ziektewet afgeschaft werden de ziekenfondsen afgeschaft werd het toptarief belasting verlaagd van 60 naar 52 % werd in stapjes de vennootschapsbelasting verlaagd van 36 naar 21 % en van 29 naar 16 % werd de WMO ingevoerd, een verslechtering van zorg op gemeenteniveau werden de eisen om in de WAO te komen verzwaard werden de provinciale elektriciteitsbedrijven verkocht aan het buitenland werd 65 jaar 67 jaar met pensioen werden 2 belastingschijven van 42 % verlaagd naar 37 % werd het toptarief van 52 naar 49,5 % verlaagd werd de BTW verhoogd van 6 naar 9 % werd het bedrag aan winst waarboven het hogere tarief inging, verhoogd van 20.000 naar 200.000. Wappie Hoekstra moet zich schamen. Als Jezus zou zien wat zijn club allemaal uitvreet, zou Hij het CDA vandaag nog voor de rechter slepen om die C uit hun naam te slopen. Wat een aanfluting.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP213 mrt. 2021 - 12:05

Nederland heeft duidelijk een overschot aan polderschapen in de politiek. Polderschapen zijn de gemakzuchtige, laffe schapen, die graag met elkaar coalities aangaan om maar vooral niet de dijk op te hoeven. Want daar krijg je de harde wind van voren en moet je moedig zijn om te blijven staan. De laffe liberale polderschapen doen graag zaken met de even zo laffe gelovige soortgenoten, ondaks hun gigantische verschillen van levensopvatting. Stem die zelfgenoegzame laffaards toch eens weg. Innovatie en vooruitgang bereik je niet met deze "in de luwte is het beter" . Tijd voor Mevr. Kaag?

1 Reactie
Martin007
Martin00713 mrt. 2021 - 13:45

Nee, natuurlijk niet. Punt 1: D66 helpt CDA en VVD al 40 jaar om van Nederland een nachtwakersstaat te maken. Punt 2: D66 zit in het Europarlement in de liberale fractie, gezellig samen met hun broeders van de VVD. Meer dan een miljoen gezinnen leven in armoede. Elk jaar durven duizenden van deze mensen niet naar de huisarts te gaan, vanwege die 400 euro eigen risico. Om er een tijdje later achter te komen dat de tumor is uitgezaaid en er niets meer aan te doen is. Liberalisme = moord. De liberale partijen hebben meer bloed aan hun handen dan Ridoean Tachi en Willem Holleeder bij elkaar.

Mark Huysman
Mark Huysman13 mrt. 2021 - 11:53

[Hoekstra wil in de kabinetsformatie afspreken dat er een wet komt waarmee antidemocratische partijen verboden kunnen worden.] Dan kan ie op de eerste plaats het CDA verbieden aangezien dit een buitengewoon ondemocratisch voorstel is. [Het gaat volgens hem dan om partijen die zich actief verzetten tegen de democratie en de rechtsstaat. “Bijvoorbeeld als een partij de parlementaire democratie omver wil werpen.”] Dus als je b.v. vindt dat de parlementaire democratie vervangen moet worden door een radendemocratie dan mag je dit niet zeggen in de rechtsstaat van Hoekstra.

Libertain
Libertain13 mrt. 2021 - 11:21

(‘ Wopke Hoekstra: ‘Koers CDA verschilt fundamenteel van VVD’) Dit klinkt meer als - “(Afbraak)Koers CDA verschilt fundamenteel van (AfbraakKoers)VVD.” Natuurlijk moet dit straks in de praktijk bewezen worden.

Middenman
Middenman13 mrt. 2021 - 10:36

Goed dat Joop ook dit publiceert. Prima verhaal van Hoekstra maar jammer dat het wat laat komt. Ik weet nog niet waar mijn stem naar toe gaat, maar ik heb liever dat het CDA de tweede partij wordt dan de PVV.

Bert de Vries
Bert de Vries13 mrt. 2021 - 10:32

De verhoging van Hoekstra over het eerste jaar is 6,666%. De verlaging over het tweede jaar is 100%. Per saldo is de verlaging van de WW over een periode van 2 jaar 93,334%. Partijen die dit voorstel willen bespreken en er de rafelrandjes af willen halen, die hun verantwoordelijkheid willen nemen en niet langs de kant willen staqn roepen, die partijen zijn er legio. Uiteraard D66. Maar ook de ChristenUnie slikt dit wel. Voor de VVD geldt dat Hoekstra's voorstel niet ver genoeg gaat, maar daar beseft men wel dat je niet in alles je zin kunt krijgen. En volk dat een coalitie van deze partijen mogelijk maakt, of een vergelijkbare coalitie kiest, verdient niet beter dan een splitsing tussen 'paupers' en 'burgers die hun verantwoordelijkheid nemen'.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries13 mrt. 2021 - 10:44

'een periode van 2 jaar' = 'het 2e jaar'.

Mark Huysman
Mark Huysman13 mrt. 2021 - 9:54

[Nadat Wopke Hoekstra met kritiek werd overladen over zijn plan om de WW te verhogen maar tegelijkertijd te maximeren op één jaar] Ik vind dit een beetje ongelukkige eerste zin. Het lijkt alsof je de twee dingen tegen elkaar kunt wegstrepen, zoals het CDA het ook graag framet. ‘Het wordt een beetje beter en ook een beetje slechter’. Terwijl die iets hogere uitkering in het begin totaal niet opweegt tegen de catastrofe waarin werklozen al na een jaar terechtkomen.

Zapata
Zapata13 mrt. 2021 - 9:26

/Koers CDA verschilt fundamenteel van VVD/ Ja met schaatsen misschien.

Marinus Calamari
Marinus Calamari13 mrt. 2021 - 9:11

Ik vindt Wereldvreemde Wopke een stuk geloofwaardiger als hij per ongeluk prematuur werknemers onder de bus flikkert.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax213 mrt. 2021 - 12:24

Lol, wereldvreemd; ironisch.

Marinus Calamari
Marinus Calamari14 mrt. 2021 - 17:08

"Nee, jij!" Echt meer inhoud heeft je reactie niet.

Bouwman2
Bouwman213 mrt. 2021 - 9:07

Uiteraard is het CDA niet een kloon van de VVD. Maar veel verder dan het onderscheid op gebied van de C kom ik toch niet.En dan nog, wat is de C nog in dit land behalve een letter in de partijkrant? Even een anekdote, ik zat eens aan de bar met een politicus die zei: ach die C in CDA staat voor carrière. En toen ik tegenpruttelde, zei de barvrouw Nou is het wel tijd geweest, heren, de tap gaat toe. . .

2 Reacties
LaBou
LaBou 13 mrt. 2021 - 11:39

????

Martin007
Martin00713 mrt. 2021 - 13:50

Bouwman, ook ik geef je geen gelijk. Het CDA zat in het kabinet toen de abortuswet werd ingevoerd. Lijkt mij toch wel voldoende bewijs dat die C geen enkele waarde heeft. En als je dan ook nog bekijkt wat die club allemaal met hun landgenoten uitvreet, dan kun je niet meer volhouden dat CDA-ers in een God geloven. Die C is puur om de bevolking voor de gek te houden. Er zijn nog genoeg wappies die geloven dat er boven de wolken een oude man in een witte jurk op een gouden troon zit.