Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wopke Hoekstra kan met zijn dienstplichtplan veel leren van de Taliban

  •  
07-02-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2012 keer bekeken
  •  
ANP-454729667

Er is het CDA veel aan gelegen te voorkomen dat het kabinetsbeleid inzet wordt van de komende verkiezingen. Vandaar dat Wopke Hoekstra de laatste dagen hamert op het aambeeld van de opkomstplicht. Liever de theorie dan de praktijk, liever wensdromen dan realiteit. Hij wil dat alle jongens en meisjes van achttien jaar worden opgeroepen om een jaar lang de samenleving te dienen. Zij hebben de keuze tussen het vervullen van een militaire of een civiele dienstplicht. Daarbij noemt Hoekstra dan met een vroom smoel de zorg.

Alsof ze bij de zorg zitten te wachten op duizenden en nog eens duizenden ongeschoolde krachten die weer afzwaaien zodra je ze iets nuttigs hebt geleerd.

Toch is het in deze onzekere tijden de moeite waard om de proefballon van Hoekstra niet meteen, net als dat Chinese ding,  uit de lucht te schieten. De militaire dienstplicht, zoals wij die nu kennen, is tijdens het bewind van Robespierre ingevoerd toen de pas uitgeroepen Franse Republiek van alle kanten werd aangevallen. De grote man achter het concept was Lazare Carnot dankzij wiens idee honderdduizenden jonge mannen als kanonnenvoer de veldslag konden worden ingejaagd. Daar hadden de tegenstanders met hun beroepslegers geen antwoord op. Alle overwinningen van Napoleon zijn op dit principe gebaseerd. Het ging mis, toen er zo weinig potentiële recruten over waren, dat hij zestienjarigen op moest roepen. Pas een halve eeuw later was het bevolkingsevenwicht tussen mannen en vrouwen hersteld.

Het voorbeeld van Frankrijk vond navolging. Zo kwamen in bijna alle Europese landen de massale volkslegers in zwang en de eindeloze lijsten gesneuvelden, die tijdens oorlogen in de kranten en op de aanplakborden van de gemeente verschenen. Ook Nederland kende zijn dienstplicht, die door Willem I volgens het model van Carnot werd ingevoerd. Alleen de opkomstplicht is afgeschaft. Die kun je zo weer in het leven roepen. Het is wél de vraag of de inzet van kanonnenvoer nog van deze tijd is. Natuurlijk: aan het Oekraïense front gebeurt het. Toch krijg je uit de – door beide partijen zwaar gefilterde – informatie de indruk dat het niet de mankracht maar de professionaliteit, de uitrusting en de inzet van geavanceerd oorlogstuig het verschil maken. 

Wopke Hoekstra noemt discipline en saamhorigheid belangrijke redenen om de opkomstplicht nieuw leven in te blazen. Dan wordt het bevorderen van zulke eigenschappen wel een hele dure liefhebberij, los van het gegeven dat saamhorigheid en discipline belangrijke elementen zijn bij het opzetten van een criminele organisatie. Bovendien verhef je dan een bijzaak tot het hoofddoel. Het hoofddoel is bijdragen aan strijdkrachten die de vijand afschrikken. Alleen dat maakt de inzet van tientallen miljarden en het overhoop halen van miljoenen levens de moeite waard.

Wellicht is militaire dienst voor mannen en vrouwen een goed idee maar dan niet om ze in te zetten als 'klassiek' kanonnenvoer à la Verdun of Bachmoet.  Een beter voorbeeld ter navolging zijn de Taliban. Sinds Alexander de Grote hebben alle invallers van Afghanistan de tanden stukgebeten op het hardnekkige verzet van vastberaden guerrillastrijders die door vochten tot de vijand zich had teruggetrokken. Hoe dat werkt, hebben wij verleden jaar aan de beelden van de chaotische vlucht uit Kaboel gezien. Als wij de opkomstplicht weer invoeren, laten wij dan niet alleen de mannen maar ook de vrouwen trainen in de strijdmethodes van de Taliban

Merkwaardig genoeg is Zwitserland dan een tweede voorbeeld ter navolging. Men kent daar een soort algemene volkswapening voor mannen. Tussen hun achttiende en hun vierendertigste jaar moeten zij een basistraining van achttien weken doorlopen en regelmatig deelnemen aan herhalingsoefeningen. Wie dat niet wil, doet vervangende civiele dienstplicht. Vrouwen hoeven niet in dienst maar mogen wel. Daar moeten die Zwitsers maar eens een referendum over houden, over die vorm van ongelijkheid.

De strategie van de Zwitserse strijdkrachten is al eeuwen gebaseerd op het verdedigen van huis en haard. Als de vijand komt, wordt die bestreden vanuit een netwerk van fortificaties door strijdkrachten die zeer modern zijn bewapend. Veteranen hebben vaak hun uniform en hun wapens in huis liggen. Pas korte tijd geleden is besloten de ammunitie toch elders op te slaan. Voor buitenlandse consumptie hebben de Zwitserse strijdkrachten een website in het Engels én het Russisch. Het is de moeite waard die te raadplegen.

Als Nederland luistert naar Wopke Hoekstra geven de Taliban en de Zwitsers het voorbeeld: algemene volkswapening en een helse guerrilla waarin zelfs de best bewapende legers vastlopen. We hebben het zelf geleerd in Uruzgan.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: handel op de vijand, daar is Nederland goed in

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (63)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 feb. 2023 - 14:05

De oorlogstrommen roffelen weer en Hoekstra schuift zich graag naar voren als tamboer op kop op het ritme van de USA marsorders. Want waar anders komen de directieven vandaan? Het CDA lijkt met deze nakende nieuwe plicht alvast een wit voetje te willen halen bij het Pentagon. Transatlantisch wordt zulks nog een probleem omdat het merendeel van de recruten in spé een te hoge body-mass index heeft, of wel behept is met obesitas, wat in ieder geval zijn voordelen heeft bij inzet als kogelvanger. Voordat de marechaussée weer dienstweigeraars uit huis moet slepen, zal er eerst toch een Kamermeerderheid voor te vinden moeten zijn, wat niet erg waarschijnlijk lijkt vandaag de dag. Maar het democratisch appèl als gristelijk gareel, heeft al vaker middels angst de kleinburger weten te overtuigen van de noodzaak tot eendrachtige korpsgeest in het nationaal belang.

1 Reactie
a.doorgeest
a.doorgeest8 feb. 2023 - 22:18

@ Hannes Achterhout - Het klinkt aardig wat U hier te berde brengt, maar veel hout snijdt het niet. Vanwaar dat kennelijk diepgewortelde anti-Amerikanisme bij u? Het kan U nauwelijks ontgaan zijn dat de Russische federatie Oekraïne is binnen gevallen 'n klein jaar geleden en dat de Russen hun leger substantieel aan het versterken zijn, ook numeriek. Door Russische aspiraties lopen met name de Baltische staten op termijn reëel gevaar en zal (ook) de noord-oostflank van de NAVO de komende jaren versterkt moeten worden. Dat vereist de nodige manschappen en deze zouden middels het heractiveren van de dienstplicht gevonden kunnen worden. De VS hebben een beroepsleger en zitten echt niet op samenwerking met nieuwe lichtingen dienstplichtigen in Europa te wachten. Gewone dienstweigeraars werden vroeger trouwens absoluut niet door de marechaussée van huis gehaald - totaalweigeraars wel. Het CDA loopt volgens mij niet erg aan de leiband van het Pentagon - dat is slechts uw zienswijze en interpretatie. Nederland heeft een acuut en toekomstig militair probleem en Hoekstra poneert slechts een mogelijke (en volgens hem misschien wenselijke) oplossing. Het is allemaal veel rationeler en verstandiger dan dat U in uw vooringenomenheid denkt !

a.doorgeest
a.doorgeest8 feb. 2023 - 14:04

Aardig artikel wederom van de heer Van der Horst. Bij gebrek aan beter moet het CDA het thans kennelijk van oude reeds in de magnetrons van anderen opgewarmde prakjes hebben. Militaire dienstplicht kan trouwens wel zinnig zijn gezien de huidige internationale ellende, maar bij een sociale dienstplicht heb ik zo mijn bedenkingen. Mag een overheid beslag leggen op iemands tijd om een maatschappelijk doel te realiseren dat op die leeftijd allang gerealiseerd had moeten zijn door scholen, buitenschoolse activiteiten, verenigingsleven, etc ? Dat het invoeren van een militaire dienstplicht tientallen miljarden zou gaan kosten, is wel erg losjes begroot, lijkt me. En over het toepassen van guerillatactieken: Nederland is Zwitserland niet. Een heuse stadsguerilla in Rotterdam-Zuid of Schiedam lijkt me voor de aanvallende partij inderdaad geen feest, maar in algemene zin is ons land niet zo geschikt voor deze manier van oorlog voeren. Verder zijn wij natuurlijk (meestal) ook niet zo'n heroïsch volkje: ons land wordt als laatste in de keten bevrijd omdat men toevallig op weg is naar een land dat er wél toe doet, zoals WO II ons heeft geleerd.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 feb. 2023 - 14:33

Nooit de handleiding van Carlos Marighela doorgenomen?

a.doorgeest
a.doorgeest8 feb. 2023 - 14:44

@Hanvander Horst - Helaas niet, maar bedankt voor de tip !

omaoeverloos
omaoeverloos8 feb. 2023 - 13:23

Laat defensie en de zorg maar aan professionals over.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2023 - 15:11

Uitstekend advies.

Nicolay2
Nicolay28 feb. 2023 - 10:42

Ik denk dat dit heel moeilijk gaat worden om te bewerkstelligen in een land met meer dan 150 nationaliteiten, waarvan en veel twee pasporten hebben. Geef de beroepsmilitairen een beter salaris zodat je een tevreden beroepsleger hebt. En train deze mensen ook om bij calamiteiten bvb overstromingen, terreur aanslagen, bosbranden, ontsporen van een trein enz enz, ingezet kunnen worden om te helpen. En de Oekraïners hebben bewezen dat in tijden van oorlog vrij snel een goed, en gemotiveerd leger opgeleid kan worden. Wat betreft de civiele dienstplicht, kunnen jonge mensen opgeleid worden om ingezet te worden bij eventuele nieuwe virus plagen zoals de corona, om te assisteren in de ziekenhuizen en verzorg huizen. Toen moesten bvb de bedden van patiënten op de IC afdelingen met vier personen gedraaid worden enz, enz

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2023 - 10:34

Wopke Hoekstra wil alleen maar afleiden van het stikstof-debat cq. probleem.

pahan
pahan7 feb. 2023 - 19:19

Het zou een goede verklaring kunnen zijn van de proefballon. De logistieke en praktische nachtmerrie die de goeie ouwe dienstplicht eigenlijk was is blijkbaar uit het geheugen verdwenen, en wat de toegevoegde waarde zou moeten zijn is op zijn best een beetje vaag. Twitter heeft er wel lol mee, jeugd die zich meldt en elektrische tanks wil hebben en vegan schoeisel. Daarmee heeft Hoekstra in ieder geval voor een glimlach gezorgd. Civiele dienstplicht zou nog wel wat kunnen zijn, op voorwaarde dat de leeftijd zo wordt gekozen dat je de onwilligen uit de schoolbanken houdt. Dan hebben leerkrachten er nog voordeel bij.

Noordermeer2
Noordermeer27 feb. 2023 - 17:46

De enorme groei van het CDA sinds Hoekstra daar generaal is geworden is te danken aan al deze briljante plannen.

Willem D2
Willem D27 feb. 2023 - 16:42

Ach zo’n standpunt doet het leuk bij de bejaarde achterban van het CDA. Binnenkort een splinterpartij met een groot verleden en een kleine toekomst.

Peace ....
Peace ....7 feb. 2023 - 16:38

De politieke partijen zijn hun reukvlaggen aaan het zetten. Landspolitiek boven provinciale en regio. Standpunten zijn nu bekend en klaar om alle kiezers te laten stemmen op hun pracht uitgangs idealen. Mensen ! stemmen maar ! Dus: CDA - dienstplicht / land dienen en er tegelijkertijd beter van worden ! Praktische uitvoering zien we later wel. PvdA/GL - tegen het kapitalisme ! hoe we dat doen zien we later wel. VVD - alles inzetten tegen de migraties. Hoe we dat doen met en in EU is van later belang maar we werken er keihard aan. D66 - alle macht in Brussel! of we willen of niet.Maar met ons wordt het beter en beter. Met wie en hoe wordt nog ingevuld. SP - tegen alles en voor ons zelf. Na de verkiezingen gaan we eerst onszelf reorganiseren. BBB en JA20 - het enige alternatief van mix d66 vvd cda en de donald duck. FvD PVV en 55+ - we blijven bij onze succesformule...

PVDB2
PVDB27 feb. 2023 - 15:22

Veel ouderen zien dienstplicht als een geweldige tijd. Leren en drinken, je rijbewijzen halen en discipline. Schietoefening, rijden met een tank. Geweldig. Zoals vroeger ook jongeren met net een baan weer hun plicht moesten gaan doen, moest men weer opnieuw beginnen bij een ander bedrijf na het voltooien van de dienstplicht. Nu met geweertjes weer pafpaf roepen en weer complexen openen kost wat. Naast de 7 miljard euro die het per jaar al zou kosten aan personeel en ook het loon (wedde) van de dienstplichtige. Een mooi populistisch praatje van het CDA. Eerder van Buma. Die ook stelde het Wilhelmus verplicht te moeten gaan zingen elke ochtend op scholen. In de hoop de onderbuik van veel rechtse kiezers hun kant op te laten keren in plaats van de echte populisten zoals PVV en FVD. En nu BBB. De verkiezingscampagne is zeker begonnen. Het zoveelste proefballonnetje. Defensie is niet onbelangrijk. Samenwerking met andere landen nog belangrijker. Want net als vroeger zal er ook nu als the shit hits the fan er deserteren zal plaats vinden. De kans lopen zijn leven op te offeren voor het land. Hopelijk zullen we nooit hoeven te weten maar bij een laatste poll was het slechts 16%.

8 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem7 feb. 2023 - 15:28

'Samenwerking met andere landen nog belangrijker. ' Dat zijn andere woorden voor: 'zelf niks investeren en maar hopen dat de Amerikanen ons komen help als er stront aan de knikker is'

Volrin
Volrin7 feb. 2023 - 16:40

@GeenProbleem "['Samenwerking met andere landen nog belangrijker. '] Dat zijn andere woorden voor: 'zelf niks investeren en maar hopen dat de Amerikanen ons komen help als er stront aan de knikker is" Of pleiten voor meer Europese samenwerking zodat we niet van Amerika afhankelijk zijn.

Ejoth
Ejoth7 feb. 2023 - 16:41

Niets geleerd afgelopen jaar vermoed ik.

GeenProbleem
GeenProbleem7 feb. 2023 - 16:50

@Volrin 'Of pleiten voor meer Europese samenwerking zodat we niet van Amerika afhankelijk zijn.' Die samenwerking is er al en schiet nog steeds te kort, er zit niks anders op dan flink te investeren.

Peterrr3
Peterrr37 feb. 2023 - 16:52

@PVDB, mooi geschreven hoe onzinnig het is om de dienstplichtigen weer op te roepen. @GeenProbleem, Jij ziet het vast al voor ogen dat de Amerikanen er op zitten te wachten dat hun goed getrainde leger ondersteund wordt door ongetrainde dienstplichtigen uit Nederland. Ja, dat is echt een geweldige oplossing, zucht...

GeenProbleem
GeenProbleem7 feb. 2023 - 18:11

@peterrr ' Jij ziet het vast al voor ogen dat de Amerikanen er op zitten te wachten dat hun goed getrainde leger ondersteund wordt door ongetrainde dienstplichtigen uit Nederland. Ja, dat is echt een geweldige oplossing, zucht...' Integendeel! Ik wil dat we meer investeren in de huidige krijgsmacht en dat we het aantrekkelijker maken om voor Defensie te komen werken.

Volrin
Volrin8 feb. 2023 - 13:34

@GeenProbleem "@Volrin 'Of pleiten voor meer Europese samenwerking zodat we niet van Amerika afhankelijk zijn.' Die samenwerking is er al en schiet nog steeds te kort, er zit niks anders op dan flink te investeren." Welk deel van 'MEER samenwerking', snapt u niet?

Peterrr3
Peterrr38 feb. 2023 - 15:58

@GeenProbleem, excuses dat ik een verkeerde conclusie trok. Maar ik vind de herinvoering van de dienstplicht zo'n domme gedachte, dat ik daardoor even wat geïrriteerder reageerde dan normaal ;-)

Dehnus
Dehnus7 feb. 2023 - 15:22

Hij wil gewoon stakingsbrekers. Hij wil namelijk liever niks uitgeven aan de zorg, en als het dan moet, dan moet het maar via het leger. Want Jesus genas, maar alleen soldaten natuurlijk (Althans het calvinisme en haar moderne vorm "Prosperity Gospel) . Alle gekheid daar gelaten, is dat wel de reden. Dan kan hij namelijk die naar binnen sturen als het zorg personeel staakt. Daar staan ze op rechts van te watertanden.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 feb. 2023 - 17:48

Poeh, poeh, vaak reageren mensen zonder de laatste alinea (´s) te hebben gelezen maar dat men bij de eerste al stopt, is nieuw.

Poeh, poeh
Poeh, poeh7 feb. 2023 - 14:11

Wel jammer Han, dat je weg laat dat Hoekstra, naast de militaire, ook de maartschappelijke dienstplicht noemde als mogelijkheid.

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas7 feb. 2023 - 15:43

Het staat er toch duidelijk. "Zij hebben de keuze tussen het vervullen van een militaire of een civiele dienstplicht."

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 feb. 2023 - 15:59

Dat laat ik niet weg.

Poeh, poeh
Poeh, poeh7 feb. 2023 - 17:23

Han, je hele bijdrage is op de vermelding in de kop na, gewijd aan de militaire kant.

Nicolay2
Nicolay27 feb. 2023 - 12:28

Ik denk dat deze dienstplicht er nooit gaat komen, en in de meeste Europese landen ook niet. Omdat er bvb in Nederland geboren jonge mensen wonen die zich nooit Nederlander zullen voelen, dat komt ook door hen nog steeds twee paspoorten te geven. Die moeten nu hun dienstplicht vervullen in het land van hun grootvader, maar zij kunnen dat ook afkopen door een aanzienlijk bedrag te betalen. Ik denk dat ik als jonge Nederlander zou weigeren om in zo’n leger mijn dienst plicht te vervullen met zulke vijfde colonnes in mijn geboorte land. Ik heb in begin van de zestiger jaren mijn dienstplicht vervult.

3 Reacties
Satya
Satya7 feb. 2023 - 17:26

Een schoolvoorbeeld van een tekst van iemand die tot een vijfde collone behoort: "Ik denk dat ik als jonge Nederlander zou weigeren om in zo’n leger mijn dienst plicht te vervullen met zulke vijfde colonnes in mijn geboorte land. " Kijk Paul, laat het er gewoon zijn, weet wel dat deze persoon een groot probleem is voor veel jongeren in Nederland.

GeenProbleem
GeenProbleem7 feb. 2023 - 18:29

@Satya Nicolay heeft een punt, en al die uitreizigers naar Syrië bevestigen zijn punt.

Satya
Satya7 feb. 2023 - 21:29

"Nicolay heeft een punt, en al die uitreizigers naar Syrië bevestigen zijn punt." 300 personen. Daarvoor leggen jullie mijn hoofd op de hakblok. Weet niet of je weleens van de holocaust hebt gehoord maar lees er eens iets over.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst7 feb. 2023 - 12:04

Er zijn in Nederland méér dan twee miljoen inactieve mensen die meerder keer per week zouden kunnen werken. Maar deze mensen een blijvende uitkering geven is voor de werkgevers gemakkelijker, je zou eens iets aan bijvoorbeeld scholing moeten doen. Laat Hoekstra daar eerst eens iets aan doen, als daarna alle openstaande vacatures zijn ingevuld kunnen we nog eens nadenken over dienstplicht.

2 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied7 feb. 2023 - 15:21

"Maar deze mensen een blijvende uitkering geven is voor de werkgevers gemakkelijker" Voor de mensen zelf bedoel je. Waarschijnlijk zijn ze laag geschoold en niet gemotiveerd. Met een uitkering houden ze netto meer over dan wanneer ze het minimum loon verdienen. Nu en dan een beetje zwart bijbeunen en je leeft als god in Frankrijk. Het is écht heel naïef om te denken dat je mensen die kunnen werken maar dit niet doen, kunt overhalen met scholing. Kansloos.

Pindaklaas
Pindaklaas7 feb. 2023 - 15:46

Van die 2 miljoen zitten er ruim 400.000 in de bijstand, en het gros van die mensen is chronisch ziek. Door allerlei bezuinigingsmaatregelen zijn ze in de bijstand terecht gekomen. Alles maar blijven afschuiven op de minst succesvolle mensen in de samenleving. Met mensen zoals jij hebben ze geen vijand nodig.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick7 feb. 2023 - 11:36

Er is een woord voor het verplicht en onbetaald mensen een normaal betaalde baan (want dat is de zorg) laten doen: dwangarbeid. Tijdens krapte op de arbeidsmarkt, gaat dit ook veel verborgen werkloosheid opleveren (prima (toekomstige) programmeurs die voor een zorgcentrum, de stoep vegen). Verder gaat Han zijn Taliban model in Nederland niet werken. Nederland is ongeschikt voor guerrilla.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 feb. 2023 - 12:55

En de geuzen dan?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans37 feb. 2023 - 11:35

Dat het CDA voorstander is van maatschappelijke/militaire dienstplicht is niet van vandaag of gisteren. Hoekstra's voorgangers gaven ook al die boodschappen af. Wat het standpunt van links is zou ik op het ogenblik niet weten. Maar de Internationale leert...Geen recht waar plicht is opgeheven geen plicht leert zij waar recht ontbreekt… En Zwitserland en Afghanistan vind ik geen goede voorbeelden. Wij zij een nog al vlak land met niet zoveel plekken om je te verbergen om van daaruit toe te slaan.

5 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen7 feb. 2023 - 15:32

Frans Akkermans, "Wij zij een nog al vlak land met niet zoveel plekken om je te verbergen om van daaruit toe te slaan." Ik weet weinig van militaire strategie, maar dit verschil met Zwitserland en Afghanistan was ook het eerste dat me te binnen schoot. De Utrechtse heuvelrug is toch niet zo indrukwekkend.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 feb. 2023 - 16:05

In dat stuk over de aanpak van de Taliban gaat het niet over terrein. Het wezenlijke element is sabotage. Je hebt geen bergen nodig om de hele teringzooi vol bermbommen te leggen bijvoorbeeld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2023 - 19:35

Uiteraard hebben je bermbommen ook alleen effect bij wegen waar verkeer langs komt. Bovendien waren de Talibanleden niet te onderscheiden van andere plattelanders.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans37 feb. 2023 - 21:14

In Putten weten ze mee te praten over de gevolgen van sabotage, ze hebben er een monument voor gemaakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2023 - 9:07

De Noren maakten gebruik van hun bergen al waren degenen die de zwaar water fabriek in Rjukan opbliezen zo verstandig om per ski naar Zweden te vluchten. Een daarvan kon je als bergwandelaar nog jaren later in de Noorse bergen regelmatig tegen komen.

Menerie
Menerie7 feb. 2023 - 11:21

Volgens mij kan je het beste mensen laten oordelen die verstand hebben van bijvoorbeeld een dienstplicht of leger en de vormgeving. Anders komen er weer voorspellingen van de auteur als “kiev zal wel snel vakken” de “vergelijking met Berlijn moet gemaakt worden”

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 feb. 2023 - 16:09

Dat zijn dus de Taliban. Want die hebben gewonnen.

Menerie
Menerie7 feb. 2023 - 18:13

Ik zeg; je kan het het beste aan specialisten overlaten om te oordelen over de vormgeving of laten besluiten welke personen aan te wijzen die je erbij moet betrekken. Mensen die denken dat kiev wel snel zal vallen moet je er in ieder geval niet bij betrekken.

LaBou
LaBou 8 feb. 2023 - 10:12

Een open sollicitatie, beste wienuweer? Want bezien de reactie denk jij het beter te weten. Ik zou haast zeggen: maak het dan maar waar.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 feb. 2023 - 10:14

Je blijft de aandacht afleiden van waar dit stuk over gaat. Dat doe je bij vele gelegenheden door al meer dan een jaar consequent te beweren dat ik voorspeld heb dat Kiev wel spoedig zal vallen. Dat doe je met gebruikmaking van steeds nieuwe nicks want je bent te laf om met open vizier te strijden. Ik heb in een stuk in een zin aan het begin van deze oorlog gezegd dat de ring rond Kiev zich zal sluiten. Ik heb daar in tegenstelling tot wat jij beweert geen tijdspanne aan verbonden. Ik heb niets geschreven over de duur van de oorlog. Nergens. Als we woorden op een goudschaaltje gaan wegen en anderen elk zinnetje uit zijn verband gerukt tot de jongste dag gaan nadragen, dan doe ik dat ook maar. Verder: de Taliban hebben gewonnen.

Satya
Satya7 feb. 2023 - 11:21

Je gaat toch niet in het leger? Je wilt toch zelf baas blijven? Zelf weten natuurlijk. ""Just, just... Fuck all that shit, right? I'm going into the fucking Army" "Man, what are you, a damn fool? They don't tell you is that You don't belong to you no more You belong to them The government Like a slave or something" https://youtu.be/6pz4P3E7kp8

3 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied7 feb. 2023 - 15:29

Zelf baas blijven? Mensen die zichzelf als baas zien, daar moet je met een hele grote boog omheen lopen! Een hond heeft een baas. Mensen niet. Ook niet als je in het leger zit. Daar heb je rangen. En inderdaad, je zult moeten luisteren naar hogere rangen. Niet meer dan logisch. Is op een doorsnee werkplek ook. Maar dit laat wel direct het probleem zien. Mensen vinden zichzelf tegenwoordig het belangrijkste. Ze voelen zich 'baas'. Er heerst nog amper hiërarchie en respect is iets dat zelfs kleuter eisen. Dan is een maatschappij gedoemd om te mislukken.

Satya
Satya7 feb. 2023 - 17:23

"Daar heb je rangen. En inderdaad, je zult moeten luisteren naar hogere rangen. Niet meer dan logisch. Is op een doorsnee werkplek ook." Een hond moet ook luisteren, naar de baas. Gelukkig heeft indoctrinatie niet zoveel effect op mij. "Mensen vinden zichzelf tegenwoordig het belangrijkste. Ze voelen zich 'baas'." Je zult jezelf maar onbelangrijk vinden, staat volledig los van baas zijn. Als je eigenwaarde zo laag is dat je jezelf niet belangrijk vindt zul je je eigenwaarde moeten hervinden anders wordt je bitter, lijkt me toch wel het ergste wat er is een dead end job en verbitterd. "Er heerst nog amper hiërarchie en respect is iets dat zelfs kleuter eisen. Dan is een maatschappij gedoemd om te mislukken." Dat krijg je als prinsjes en prinsessen zelf kinderen krijgen. Heeft weinig met respect te maken maar met opvoeding. Hiërarchie word zwaar overdreven, kom ik weer op indoctrinatie uit. Hiërarchie kan trouwens niet zonder mensen die de baas zijn.

LaBou
LaBou 7 feb. 2023 - 17:26

"And I went up there, I said, "Shrink, I want to kill. I mean, I wanna, I Wanna kill. Kill. I wanna, I wanna see, I wanna see blood and gore and Guts and veins in my teeth. Eat dead burnt bodies. I mean kill, Kill, KILL, KILL." And I started jumpin up and down yelling, "KILL, KILL, " and He started jumpin up and down with me and we was both jumping up and down Yelling, "KILL, KILL." And the sargent came over, pinned a medal on me, Sent me down the hall, said, "You're our boy." Didn't feel too good about it." Uit Alice's restaurant van Arlo Guthrie

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 feb. 2023 - 11:17

Schandalig plan. Het gaat in tegen mensenrechten. Je mag niet door een overheid ingezet worden als slaaf, of als soldaat. CDA doet NIETS voor de bevolking en breekt samen met de VVD het hele land af. Maar eist wel dwangarbeid, van de bevolking. Wij doen niets voor jullie, maar gaan jullie even gratis voor onze vriendjes werken, want dat levert geld op

3 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied7 feb. 2023 - 15:30

Overdrijven is ook een kunst. Maar het lucht vast op, zo'n lege onderbuik.

Peterrr3
Peterrr37 feb. 2023 - 16:56

@Grijs gebied, misschien is het wat overdreven wat Baloemparoempaloempa zegt, maar het is niet gelogen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 feb. 2023 - 18:11

Jongeren die geen woonruimte kunnen vinden en geen toekomst kunnen opbouwen, moeten straks wel voor Hoekstra onbetaald werken? Dat vind jij wel een goed idee? Laten we van Nederland een soort heilstaat maken? Nee, ik overdrijf niet eens Balmoepa zegt wat veel mensen denken, maar niet durven zeggen, omdat je in dit land nooit iets mag zeggen Baloempa is geen politieke kleur, of partij, maar wel een stem

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 feb. 2023 - 11:17

Wopke heeft niet door dat we in Nederland een groot personeelstekort hebben, iedereen een jaar van de arbeidsmarkt halen gaat grote consequenties hebben. Laten we er gewoon een duurzaamheidsplicht van maken, iedereen die van school af komt gaat een jaar aan de gang met de verduurzaming van Nederland, huizen isoleren, bomen planten, warmtepompen installeren, etc. Hiervoor moet voldoende steun te vinden zijn in de kamer, en zeker ook bij de jeugd zelf.

3 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied7 feb. 2023 - 15:35

Hoeveel mensen van 18 participeren actief op de arbeidsmarkt denk je? Buiten enkele winkelmedewerkers, horeca personeel en vakkenvullers zijn dat er vrij weinig. Daarbij, de baantjes kunnen dan prima worden ingevuld door mensen die nu een uitkering hebben. Het is over het algemeen eenvoudig werk, voor ene paar uur in de week. Win-win situatie.

Volrin
Volrin7 feb. 2023 - 16:44

"Hoeveel mensen van 18 participeren actief op de arbeidsmarkt denk je? Buiten enkele winkelmedewerkers, horeca personeel en vakkenvullers zijn dat er vrij weinig." Waar baseer je dat op? Ik werk in het onderwijs en vrijwel alle leerlingen van 14 en ouder werken. Wat voor magisch gebeurt er op hun 18e dat ze stoppen met werken?

Peterrr3
Peterrr37 feb. 2023 - 16:58

Grijs gebied 7 feb. 2023 - 16:35 Hoeveel mensen van 18 participeren actief op de arbeidsmarkt denk je? Wat een domme redenatie... na hun verloren jaar moeten al die 18-jarige weer hun studie oppakken. Dus komen ze een jaar later de arbeidsmarkt op. Tel uit je... verlies.

GeenProbleem
GeenProbleem7 feb. 2023 - 10:49

We hebben na jarenlang 'voor een dubbeltje op de eerste rij-beleid' nog niet eens genoeg uniform voor alle militairen en dan wil Hoekstra ongemotiveerde snotneuzen dwingen om in dienst te gaan.. waanzin. De dienstplicht is er overigens nog steeds gewoon.

2 Reacties
Volrin
Volrin7 feb. 2023 - 16:44

"De dienstplicht is er overigens nog steeds gewoon." Zoals ik Hoekstra begrijp wil hij het weer actief maken. Dus of een jaar in militaire training en mogelijk ingezet worden of een jaar actief in maatschappelijke dienstplicht.

GeenProbleem
GeenProbleem7 feb. 2023 - 16:53

@Volrin Kijk, ik ben er een voorstander van; alleen al omdat het jonge mensen wat structuur in het leven kan geven. Maar de realiteit is dat Defensie een zooitje is na jarenlang wanbeleid, er zijn niet genoeg spullen voor de mensen die nu in dienst zitten en er zijn ook bijna geen instructeurs om mensen op te leiden. Bij een maatschappelijke dienstplicht ga je tegen dezelfde problemen oplopen, er zijn geen mensen om die jongeren te begeleiden of te ondersteunen.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger7 feb. 2023 - 10:36

De enige partij in deze regering die het huidige beleid volmondig zal steunen tot 15 maart is D66. PvdA/GL zullen deze partij daar ook niet hard op aanvallen. Niet alleen het CDA, maar zeker ook de VVD zal zich vooral afzetten tegen links in de hoop dat de kiezers die nu massaal aan de rechterkant dreigen weg te lopen zich tegen het enorme “gevaar” aan de linkerkant zullen afzetten en bij de hypocriete zogenaamd rechtse VVD en CDA zullen aansluiten. De CU is natuurlijk fel tegen alle D66 plannetjes, maar is inmiddels behoorlijk verslaafd aan de dagelijkse meloenen op het bord. De kiezer zal door de mooie praatjes en nu al nutteloze verkiezingsbeloftes voor een deel terugkeren bij het CDA en VVD, maar de achteruitgang is niet meer tegen te houden. Het zijn voor PvdA en GL mooie tijden die aanbreken want ze zullen in de eerste kamer een belangrijke steun kunnen zijn voor nog meer D66-beleid. Normaal gesproken is 15 maart het Waterloo voor Rutte en Hoekstra, maar die hebben dan geen actieve herinnering meer aan hun loze verkiezingspraatjes.