Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Shell en ExxonMobil spanden VVD’er Kamp voor hun karretje na zware aardbeving Groningen

Oliegiganten zaaiden twijfel over gevaren gaswinning
Joop

Wopke Hoekstra is de messias van het gokken

  •  
04-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
staatsloterij
Nu begrijpt U meteen beter waarom regering noch parlement reden zien om onder de huidige omstandigheden van vakantie terug te komen.
De Nederlandse overheid is uitgebreider dan ooit bezig richting te geven aan uw leven. Aan alle kanten wordt U overstelpt met advies.
De laatste maanden waart in opdracht van de regering op de sociale media en in de Ster-reclames zelfs een verlosser rond. Hij brengt een blijde boodschap voor  alle mensen. Het doet denken aan wat ik als kind dagelijks las op ik weet niet meer welke kerk: “Staat in de vrijheid waarmee Christus U vrijgemaakt heeft”.
Je denkt in eerste instantie: het zal wel  gaan om onze gezondheid en anderhalve meter  maar deze verlosser heeft heel andere pijlen op zijn boog. Hij noemt zich  de Monetaire Messias. “Gouden chihuaha, platinapinpas. Met mijn motto: laat je fantasie de vrije loop. Dan is alles te koop”. Hij gebruikt zijn flappenteller om de gelovigen de hand op te leggen. “Zoveel money voor jou, zoveel voor jou.”.  Hij noemt zich ook wel de doekoe goeroe en de zoooveel  moneyman.
Deze messias verkondigt de hebzucht. Hij predikt overgave aan de Eurojackpot. Daar zat begin deze maand 75 miljoen euro in. Elke vrijdag trekking: twee euro voor een lot maar je mag er 49 tegelijk kopen. Het is aan jou om zelf de getallen in te vullen. Als je de jackpot wint, valt hij op een nummer dat je persoonlijk hebt gekozen. De kans dat dit gebeurt, is minimaal. Voor jou blijft gokken dokken. Op zeker. Ondanks de zegen van de monetaire messias.
De Eurojackpot is een onderdeel van de Nederlandse Loterij, vroeger de Staatsloterij. De aandelen zijn nog steeds in handen van het Koninkrijk. De eindverantwoordelijke voor dit alles is dan ook Wopke Hoekstra, minister van Financiën, volgens Pieter Omtzigt gedroomd premier. Hij maakt als vader van de schatkist met zijn zoon, de Monetaire Messias, en de Geest van de Hebzucht deel uit van een Drieëenheid die de goklust van het Nederlandse publiek tot het gaatje exploiteert.
Zoals iedereen weet gaat de Drieëenheid het menselijk begrip te boven. Neem niettemin dit met gerust hart aan: Wopke Hoekstra is tegelijkertijd de vader van de schatkist, de monetaire messias en de geest van de hebzucht. Hij is de doekoe goeroe die zegt: “Het leven is een loterij”.
Dan begint  de dans om het gouden kalf. Gebruik je fantasie.  Dat is de boodschap van Hoekstra. Kijk nog maar eens  hoe de Monetaire Messias het verwoordt. Nu begrijpt U meteen beter waarom regering noch parlement reden zien om onder de huidige omstandigheden van vakantie terug te komen. Gokken brengt verlossing.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Gerygrr
Gerygrr5 aug. 2020 - 10:29

Tja, die reclame van die doekoegoeroe! Ik dacht, dat het pure satire was in overtreffende trap! Een waarschuwing aan ieder verstandig mens er vooral niet in te trappen! Slechts de doekoegoeroe zelf wordt er rijk van.

Bouwman2
Bouwman25 aug. 2020 - 7:19

De Staat staat voor de opgave ingesleten gedrag van mensen te reguleren. Ee bestaat dus een wet op de kansspelen. Want de Staat weet natuurlijk wel dat gedrag van mensen niet altijd maar wel heel vaak gericht is op zichzelf en dat bezitsvorming een belangrijke drijfveer is, naast het streven naar aandacht. Loterijen en erven zijn beide erg onrechtvaardig verdeeld: de een wel de ander niet. Ja of nee, als in een referendum. Het overhevelen van middelen van het wel voorziene noorden naar het beproefde zuiden stuit op dat fenomeen van bezit (denken te) vergaren en daarmee meer zekerheid te verwerven in een uiterst onzekere situatie. En dat terwijl dezelfde Hoekstra heeft gepocht met de astronomisch diepe zaken van de Overheid en een tot voor kort teruglopende staatsschuld. Tegenover egoïstisch streven staat .verstandige gulheid des harten, Dat zijn Eurobonds en dat is de EU. En zowel de een als de ander zijn niet alom geliefd. Dat is het probleem en dus niet zo zeer het bestaan van loterijen. Als Van der Horst dat zou bedoelen, dat ie met mij de waarde van de EU inziet en de volgende stap, naar grotere eenwording zou nastreven dan zou dat mijn waardering voor hem nog doen stijgen.

GHS
GHS4 aug. 2020 - 12:22

En er zijn nogal wat loterijen, waarvan een deel van de opbrengst in de staatskas beland ( lubach). En wie kopen er een lot? De rijke mensen denk ik niet. Die kopen een ander loten t.w. aandelen. Ze gokken allebei, maar de "kleine man" wordt gepaaid, dat met een deel goede doelen worden gefinancierd enz. Ik had onlangs een gesprekje over loterijen met 5 mensen bij de kassa van een supermarkt. En tot mijn verbazing kochten deze mensen al jaren iedere maand een "streepje" loten. Allemaal in de hoop dat........ En dan zie je op TV: iedere dag maken wij iemand blij met......iedere week..... en iedere maand met...... Maar nooit: hoeveel mensen er niets ontvangen.

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz4 aug. 2020 - 11:18

Och, elke loterij geeft 50% kans, of je wint, of je wint niet.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman24 aug. 2020 - 12:21

Een loterij identiek aan een referendum?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden4 aug. 2020 - 16:05

Yep, als je de eerste keer speelt, als je voor de tweede keer speelt opnieuw en voor de derde keer weer, etc. Alleen valt het balletje soms 100.000 keer op zwart en maar 1 keer op rood, dus als je nu maar 99.999 keer op zwart had gezet, dan had je 99.999 keer gewonnen, terwijl je maar 50% kans had. En als je alle loten opkoopt, dan win je ook altijd - https://www.youtube.com/watch?v=haNpxU9wyYA

Handige harry
Handige harry4 aug. 2020 - 9:58

Kijk lubach maar terug over de loterijen en je ziet dat het één grote maffia is. Ongelofelijk dat dit kan

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap4 aug. 2020 - 11:34

De staat = de maffia De maffia = een kleine staat ( gewelddadige instituten, die gericht zijn op geld en macht ) Oorlog = massamoord belasting= diefstal dienstplicht = dwangarbeid ( maar dat zal ik wel weer niet mogen zeggen )

ton14024
ton140244 aug. 2020 - 9:04

Als gokken al ´eerlijk´ kan, is dit het voorbeeld daarvan. Geen ondernemers die makkelijk binnenlopen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker4 aug. 2020 - 8:59

Hoekstra is op het gebied van Europese loterijen juist niet de gokker. De echt grote gok is de euro zelf. Inmiddels zijn de schulden van bepaalde landen enorm en wil men dit niet terugbetalen of hervormen. De oplossing is om de sterke landen verantwoordelijk te maken. Een beetje als bergbeklimmers die door touwen verbonden over het ijs lopen. Als er eentje door het ijs zakt, kunnen de anderen de val stoppen en hem naar boven trekken. Tenzij natuurlijk de schulden te zwaar worden, dan wordt iedereen het gat in getrokken. De andere 'oplossing' was het opkopen van schulden door de Europese bank. Niet alleen veroorzaakt dit een kunstmatige inflatie die de pensioen laat verdampen en koopkrachtdaling bij de laagste inkomens (die krijgen niet automatisch inflatiecorrectie). Maar je krijgt een balletje-balletje spel waarin de dekking van je munt centraal komt te staan. Je kan immers geen munt ondersteunen, dus dekken als je tot je nek in de schulden zit. Een nieuwe euro-crisis ligt daarom weer op de loer. Hoekstra was één van de weinig mensen die niet met deze loterij mee wilde doen. Die loterij: boeien, je hoeft niet mee te doen. Maar zoals de introductie slogan al zei: die euro, die is van ons allemaal. Die loterij nemen we allemaal aan mee, of je wilt of niet.

Eric Minnens
Eric Minnens4 aug. 2020 - 8:52

Recente gegevens van Jellinek: "Naar schatting zijn er 8.435.000 recreatieve spelers. Verder zijn er naar schatting 95.700 risicospelers en 79.000 probleemspelers die zeer waarschijnlijk gok- of kansspelverslaafd zijn." Dat moet beter kunnen. Op naar de 10 miljoen recreatieve spelers en de 200.000 risicospelers/ gokverslaafden. De overheid doet haar best... (Hoe sta ik er zelf in? Dubbel. Ik speel graag een potje poker. En schaar mijzelf onder de recreatieve spelers.)

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 aug. 2020 - 8:34

Hier predikt de staat een levensbeschouwing. Het is goed om te weten welke dat is.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman24 aug. 2020 - 12:18

@ HanvanderHorst Volgens mij is hier sprake van een misverstand. Er zijn wel partijen die een levensbeschouwing hebben - al dat niet religieus - en er is ook wel eens sprake van joods christelijk kijk op mens en samenleving. maar de Staat der Nederlanden onthoudt zich principieel daarvan. Neem de rechtspraak, je hoort dan wel eens iets over vooringenomenheid, zelf van wraking in dat verband, maar de levensopvatting die een rechter niet ontzegd kan worden speelt geen rol in het geheel van neutraliteit. In andere landen, met name in Hongarije en de Poolse republiek is dat principe niet in het oog springend en ontmoet dat juist veel bezwaren bij andere EU leden. Het is goed te weten dat Nederland een staatsbestel kent en een rechtssysteem die neutraliteit nastreven.

Bouwman2
Bouwman24 aug. 2020 - 8:23

Niet zo zeer het verwijt de burgerlijke goklust aan te moedigen treft Hoekstra als de mist die hij en meneer Rutte hebben opgetrokken aangaande "Eurobonds". . Iedere burger staat het immers vrij loterijen al dan niet te bezoeken. Beide ministers hebben juist oog voor het feit dat de zucht naar rijkdom vrij algemeen bestaat. De uitspraak "Geen cent naar de Grieken" van enkele jaren terug klinkt nog steeds hard en duidelijk. Niet alleen bij "mensen die nauwelijks rond kunnen komen" de gedepriveerden, maar is algemeen aan de orde. Je moet van een afstand kijken voor je weet hoe beelden werken.. Het beeld van de vrek, waarover P/C. Hooft zo moralistisch schreef wordt uiteraard hier ontkend, maar elders in Europa stevig onderschreven. Het beeld van een welvarend land, dat uitkijkt op de buren die het allemaal niet zo mooi hebben geregeld als in Nederland. wordt dan duidelijk. Het is zo zegt men een kwestie van het lot, dan had je maar niet als wij in het noorden op het kruispunt van de wegen moeten liggen en druk zijn in je eigen kraam en niet op de stranden in de zon. Dat zei immers Jeroen Dijsselbloem, van de PvdA. Nu er ondanks wat Dijsselbloem meende en niettegenstaande het verzet van Rutte & Hoekstra tóch miljarden steun van noord naar zuid vloeien s er sprake van een compromis en van Eurobonds. Ze mochten er niet zijn, niet zo genoemd worden maar als je daar doorheen prikt zijn ze harde realiteit.. Solidariteit als gebaar, is uiteraard heel gepast en in lijn met de Europese doelen, maar mag her niet zo heten en moet worden verhuld. Nationale en beperkte belangen gaan nog steeds vóór het belang van het grote geheel. En dat- vind ik - is oneindig veel kortzichtiger dan enkel je eigen belang opwrijven tot het glimt.

Middenman
Middenman4 aug. 2020 - 7:33

Tja in vakantietijd moet je toch iets vinden om de minister waar je een hekel aan hebt aan te vallen. Best een leuk stukje, maar ik zie weinig inhoudelijke argumenten. Ik doe nooit mee aan loterijen, maar ze voorzien blijkbaar in een behoefte. De staat verdient niet alleen aan gokken, maar ook aan andere verslavingen zoals roken, drinken, kleren kopen en geld sparen. Er zijn zelfs mensen aan hun werk verslaafd en daar pikt de staat ook een aardig centje van mee. Zolang de staat daar ook nog wat goede dingen mee doet vind ik het prima.

cko2730
cko27304 aug. 2020 - 7:31

72 jaar geleden kocht ik een lootje tijdens een feestavond. Ik won zowaar iets, een zak kippenvoer . . . . . helaas, ik had geen kippen. Kon gelukkig ruilen met iemand die een rol drop had gewonnen. Toen wist ik meteen, gokken brengt geen geluk, zelfs niet als je wint.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens4 aug. 2020 - 9:24

@cko Lustte je geen drop dan? ????

NoahAmber
NoahAmber4 aug. 2020 - 7:16

Sowieso erg byzonder dat de overheid reclame maakt voor gokken.

2 Reacties
Martin007
Martin0074 aug. 2020 - 7:42

Nee, hoor, is weer de zoveelste vorm van stiekeme belastingheffing. Jij ziet de overheid duidelijk als een instantie die moet zorgen voor de burger en de burger moet beschermen tegen zichzelf. Maar de mensen die worden gekozen om ons land te besturen, denken er ietsje anders over. Dat zijn namelijk allemaal liberale politici en die vinden dat niet de overheid voor de burger moet zorgen, maar dat de burger voor zichzelf moet zorgen. (uitspraak M. Rutte) Het resultaat van deze denkwijze is dat langzaam maar zeker alle sociale voorzieningen worden ontmanteld en de centjes die wij hierdoor uitsparen, naar de mensen met de hoogste inkomens gaan. Blijkbaar vindt het grootte deel van de bevolking dit een goed plan, want de peilingen wijzen uit dat de liberale partijen bij de volgende verkiezingen een nog groter aandeel van de tweede kamer krijgen.

NoahAmber
NoahAmber5 aug. 2020 - 14:25

@Martin007 4 augustus 2020 at 09:42 Jij ziet de overheid duidelijk als een instantie die moet zorgen voor de burger en de burger moet beschermen tegen zichzelf. Ik, moi?! rotflmao