Joop

Wopke Hoekstra: ‘EU moet machtsblok worden’

  •  
07-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Minister Hoekstra ontmoet Franse ambtgenoot Le Maire
De Europese Unie moet machtspolitiek een factor van belang worden. Dit zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.
Hoekstra vindt dat Duitsland en Frankrijk de leiding moeten nemen in Europa. Duitsland moet daarbij zijn traditionele schroom afwerpen. Op het gebied van Buitenlandpolitiek en Defensie moet de EU zich veel meer als eenheid gaan opstellen, zegt Hoekstra.
De minister van Financiën is onlangs door CDA-leider Sybrand Buma naar voren geschoven als kandidaat minister-president. Vandaag geeft hij in een rede in Berlijn voor het eerst een brede visie op de toekomst van Europa. In Betrouwbare Bronnen licht hij die toe.
Volgens Hoekstra heeft Nederland een nieuwe visie nodig nu de Britten de EU verlaten. “Hun vertrek compenseren we strategisch door nauw samen te werken met Duitsland en ook veel meer samen te gaan optrekken met Frankrijk. Dat kan ook, want Nederland heeft qua beleid veel gemeen met de Franse regering onder leiding van Emmanuel Macron”, zegt Hoekstra.
Hij kwam de afgelopen tijd regelmatig in aanvaring met de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, maar dat was om binnen de volgens hem sterke samenwerking de belangen van de Noord-Europese lidstaten te verdedigen op terreinen als vrijhandel en budgettaire discipline: “Veel van wat er in de pers verschijnt is bedoeld voor nationale consumptie. De verhoudingen zijn uitstekend.”
Hoekstra waarschuwt Hongarije en Polen: “Het is gewoon niet redelijk dat je over migratie en over de rechtsstaat zegt: ik doe even niet mee, maar vervolgens ook: die miljarden uit Brussel komen me wel heel goed uit.” Hij wil landen die zich slecht gedragen korten op hun budget.
Om Europa economisch krachtiger te maken, moet het geld dat de EU investeert in innovatie (kunstmatige intelligentie, big data, nanotechnologie en biotech) verveelvoudigen, zegt Hoekstra. ‘’Daar gaat nu maar een heel klein beetje naar toe. Dat is doodzonde.”
Europa moet minder spenderen aan onder andere landbouw. Hoekstra geeft toe dat die opvatting op gespannen voet staat met het CDA-programma bij de Europese verkiezingen.
Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) pleit in Betrouwbare Bronnen voor een Europese industriepolitiek. De Deense sociaal-liberaal, die bekend staat om het opleggen van miljardenboetes aan tech-giganten als Google en Facebook, wil in de volgende periode doorgaan als commissaris om te werken aan “een digitaal Europa.”
Vestager sluit niet uit dat Mark Rutte voorzitter wordt van die Commissie: “Het is een zeer complex proces.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mei 2019 - 10:52

“Hoekstra waarschuwt Hongarije en Polen: “Het is gewoon niet redelijk dat je over migratie en over de rechtsstaat zegt: ik doe even niet mee, maar vervolgens ook: die miljarden uit Brussel komen me wel heel goed uit.” Hij wil landen die zich slecht gedragen korten op hun budget.” Met name de britten hebben aangestuurd op uitbreiding van de EU richting oostblok om de markt te vergroten, dat kwam als een boemerang terug in hun smoel waardoor ze tot een Brexit zijn gekomen, nu zit de hele EU opgescheept met staten die de waarden niet onderschrijven, laat die britten in vredesnaam oprotten, we hebben er alleen maar last van gehad. “Met hun voorkeur voor een zo groot mogelijke open Europese markt gingen de Britten ver in het pleiten voor uitbreiding van de oorspronkelijke EEG, van zes naar tien tot de huidige 28 lidstaten. Ironisch genoeg kwamen er daardoor allerlei economisch en rechtstatelijk minder ontwikkelde ex-Oostbloklanden bij, waar veel Britten zich nu door overlopen voelen. Immigratiepijn was hét Brexit-motief voor veel working class Britse referendumstemmers.” Komt hier vandaan. https://decorrespondent.nl/9277/brexit-of-de-nationale-doodswens-van-wat-ooit-een-grote-mogendheid-was/2023275868394-c48c533c

het petertje
het petertje8 mei 2019 - 9:16

Het zou fijn zijn wanneer Nederland eens zou zeggen ..nee wij doen niet mee aan, oorlogje voeren in Europa zoals daar is Servië/Kosovo de Ukraine/Krim/Donbas of onafhankelijkheid op basis van democratische verkiezingen in bijv. Spanje/Catalonië/Krim eens het voortouw te nemen op recht van onafhankelijkheid of in Nato verband over de gehele wereld te stoppen troepen te leveren om met bommen mensen om te brengen. Eu ok...beter eerst Nederlands handelen op de korrel nemen. Aan de andere kant verdient het wel goed....

harmmeijer
harmmeijer8 mei 2019 - 9:15

Het vliegt alle kanten op bij het CDA. Van de rechtse nationalistische bekrompen gedachtegang van Buma als het om Europa gaat, is daar opeens Wopke die het heel anders wil. En dat allemaal zo vlak voor de verkiezingen. Heel apart.

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 mei 2019 - 8:09

Nederlanders willen helemaal geen sterke EU. De laatste keer dat we ons daar direct over mochten uitspreken, werd het een 'nee'. Sterke landen die samenwerken, werkte prima, zie jaren 90. Sterker nog, dat "samen sterk" bleek niet te kloppen. Bij de bankencrisis bleek de crisis moeiteloos de zwakke plekken te vinden: de sterkte van de ketting werd bepaald door de zwakste schakel. De eurocisis was het gevolg en een miljarden kostende dubbele dip. Nu worden we weer met bangmakerij de Europese superstaat in gedreven. "Hij kwam de afgelopen tijd regelmatig in aanvaring met de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, maar dat was om binnen de volgens hem sterke samenwerking de belangen van de Noord-Europese lidstaten te verdedigen op terreinen als vrijhandel en budgettaire discipline: “Veel van wat er in de pers verschijnt is bedoeld voor nationale consumptie. De verhoudingen zijn uitstekend.". Heel eng. Zou hij een willen zorgen dat wat er werkelijk gebeurd in de pers komt. Dit ruikt naar misleiding van je eigen volk. Voor een echte democratie is transparantie noodzakelijk en zijn 'shows voor de buhne', funest. Wat weer vergeten wordt, is draagvlak. Niet alleen de Nederlandse burger heeft problemen met de Europese superstaat. Ik geef toe dat thuisblijvers niet mee praten echter kan het geen goed teken zijn dat de verkiezingen voor het Europees parlement een zeer magere opkomst hebben. Met alleen apathie kan je dat niet verklaren. Of je gaat luisteren en buigt hiervoor. Of je vlucht naar voren, maakt de kiezer bozer en je krijgt een kiezersopstand. Voor de rest: nee, het zijn niet nationalisten of querulanten die EU-sceptisch zijn. Alleen die hadden het referendum over de EU-grondwet niet gewonnen. Het was vooral de normale man: buren, vrienden, familie en kennissen.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mei 2019 - 21:51

Misschien moet je eens googlen op 'Brexit' als je je wilt laten leiden door een Nee in een referendum OMG DFP

Frits Jansen
Frits Jansen21 mei 2019 - 15:57

Het "nee" was tegen de Europese Grondwet, een update van het Verdrag van Nice dat optimisten "Grondwet" hadden genoemd, een term die als de bekende rode lap werkte.

webmaatje
webmaatje8 mei 2019 - 7:43

Nederkand moet niets in de EU. Het zijn de burgers in de EU die de EU-top moeten kiezen. Regeringsleiders moeten maar eens een stapje terug doen met hun gekonkel achter gesloten deuren. Dat heeft niets met democratie en transparantie in de EU te maken. EU als machtsblok is een farce als er geen gezamenlijk bekeid op alle terreinen.gevoerd wordt. Zeker nu in AzIë steed meer samenwerking ontstaat. Zie ASEAN+3 en de ontwikkeling naar het grootste vrijhandelsblok ter wereld waarvan zowel China als India onderdeel zijn: RCEP.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 mei 2019 - 21:20

Het is zeer urgent dat EU machtsblok wordt tegen de Amerikanen, die al knagen aan de randen van Europa in Polen en Hongarije.

1 Reactie
Phil2
Phil28 mei 2019 - 6:45

Mee eens. We kunnen niet afhankelijk blijven van wie er nu weer in het Witte Huis zit. Dan kan er ook een eigen sanctiebeleid worden gevoerd. Willen landen als Polen en Hongarije graag met de VS mee in een potje warmongering, be my guest richting de exit. Dan kunnen we ook een eigen veiligheids- en defensiebeleid voeren, zonder aan de Navo 2% norm te willen voldoen. Effectiviteit zit 'm veel meer in samenwerken en integreren dan in dure wapens (van de Amerikanen) kopen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 mei 2019 - 19:19

Als degene met de grootste mond v/d klas vrienden is met de sterkste v/d klas, weet je dat de slimste en/of kleinste v/d klas getreiterd gaat worden. Overigens zie je dat nu al. Of het nu pulsvissen betreft of een gewenst EU-leger, dit gaat niet goed komen.

OlavM
OlavM7 mei 2019 - 16:55

[Hoekstra vindt dat Duitsland en Frankrijk de leiding moeten nemen in Europa. Duitsland moet daarbij zijn traditionele schroom afwerpen. Op het gebied van Buitenlandpolitiek en Defensie moet de EU zich veel meer als eenheid gaan opstellen…..] Duitsland en Frankrijk hebben al vele jaren feitelijk de leiding. Helemaal niet nodig dit nog eens te versterken. Europese samenwerking moet niet nog meer in dienst komen te staan van deze landen. Want uiteraard houden die hun eigen nationale belangen in de gaten! Buitenlandse politiek en defensie moeten helemaal niet meer geünificeerd worden. Want dat gaat onvermijdelijk uitlopen op vérgaande beslissingen op het gebied van o.a. militaire conflicten, waarbij Nederland dan niet meer zelfstandig z’n beleid kan bepalen. Dan kunnen we dus in zeer gevaarlijke, politiek ongewenste militaire avonturen terecht komen. [Nederland heeft qua beleid veel gemeen met de Franse regering onder leiding van Emmanuel Macron”, zegt Hoekstra.] Dat is juist de makke. We moeten bepaald niet meer “Macron-beleid” in Nederland, dat nog voordeliger is voor de grote kapitalistische bedrijven en nadeliger voor de gewone mensen. [……in aanvaring met de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, maar dat was om binnen de volgens hem sterke samenwerking de belangen van de Noord-Europese lidstaten te verdedigen op terreinen als vrijhandel en budgettaire discipline……] Deze benadrukking van de Noord-Europese belangen drijft de Europese landen juist verder uiteen! De positie van de Zuid-Europese landen is immers in het algemeen totaal anders dan die van de Noord-Europese. [Hij wil landen die zich slecht gedragen korten op hun budget.] Dit maakt die gepretendeerde nauwere samenwerking er bepaald niet beter op! Al met al is het een betoog in de verkeerde richting, en ook nog enigszins tegenstrijdig. We krijgen al veel te veel dictaten uit Brussel!

4 Reacties
Stheno
Stheno7 mei 2019 - 17:27

OlavM, Grotendeels mee eens. "Deze benadrukking van de Noord-Europese belangen drijft de Europese landen juist verder uiteen! De positie van de Zuid-Europese landen is immers in het algemeen totaal anders dan die van de Noord-Europese." En zie hier hoe het ook werkt binnen bijvoorbeeld alleen al Duitsland: DE, als netto betaler, is niet homogeen. Slechts 4 van de 16 deelstaten zijn netto betaler aan het Duitse systeem (en dus ook aan de EU). Berlijn is hier niet 1 van.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 mei 2019 - 19:24

'We krijgen al veel te veel dictaten uit Brussel!' Het is te prijzen dat Wopke zich zo sterk uitspreekt. Als we het van Dld moeten hebben, dan had Merkel er niet moeten zitten. Een machtsconcentratie van Fr en Dld draait uit op een gedrocht dat implodeert, hoewel we daarmee al hard op weg zijn.

Frits Jansen
Frits Jansen8 mei 2019 - 6:40

@Stheno: het probleem is dat de Duitse deelstaten sterk in grootte verschillen. Berlijn en Hamburg zijn stadstaten, Bremen is een twee-steden-staat. Maar Beieren is bijna zo groot als de hele Benelux. Die stadstaten hebben onvermijdelijk een eenzijdige economie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mei 2019 - 20:37

Olav Je hebt gelik. Ik dacht ook meteen; a.u.b. niet!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 mei 2019 - 16:28

In feite zegt hij niets nieuws, ik dacht dat het korten van oostblokkers al in gang was gezet, ik hoor er echter niets meer over, alle andere elementen zijn al aan de orde geweest, enfin Buma schuift hem naar voren als toekomstige premier dus krijgen we een herkauw sessie, nou vind ik Wopke geen sterk figuur, ze zullen wel niets beters hebben bij het cda maar dan moeten ze wel een goede uitslag boeken en dat moeten we nog even afwachten.

Martinel
Martinel7 mei 2019 - 16:03

Is dit manneke het nieuwe Dijsselbloempje? Iedereen aan de bedelstaf en de vermogenden aan het infuus? Dacht het niet. Deze Wopske (geen schrijffout) wil de minderbedeelden aan de bedelstaf en de vermogenden via de EU hun aandeel uitbreiden. CDA toch? Dat van die Buma, die rechts heeft ingehaald. Staan de "biologische" boeren al klaar om hun foute producten aan te prijzen? Ik zal van af nu geen biologische dingen meer kopen. Je wordt belazerd waar je bij staat. Met mijn krappe budget dacht ik goed te doen om biologische producten te kopen. De grens is bereikt. De schandalen zijn niet van de lucht. Schandalen vanuit de Eerste en Tweede Kamer. Vanuit De EU. De zorgmanagers, vanuit het onderwijs, de aanbestedingen voor de bouw, het OV, nergens meer kan je vertrouwen hebben als consument. Iedere dag een nieuwe openbaring wat betreft die heilige 'marktwerking'. Iedere dag een nieuw schandaal en alles tkv de mens.

2 Reacties
Purper Floyd
Purper Floyd7 mei 2019 - 18:35

Als ik jouw bijdrage goed lees dan wordt het tijd voor jou om een geel hesje aan te trekken.

adriek
adriek7 mei 2019 - 19:50

Biologische producten kun je het best direct bij de biologische boer kopen. Waarschijnlijk worden zowel de boer als jij er beter van. Koop je in de supermarkt betaal je het dubbele van normale groenten, loop je de kans belazerd te worden en krijgt de biologische boer een paar procent van die dubbele prijs. Koop je bij de boer dan krijgt de boer meer dan hij van de supermarkt krijgt, en betaal jij minder dan je bij de supermarkt betaalt. Of je belazerd wordt? Dat kan ik niet inschatten, maar in elk geval komt je geld in Nederland terecht en niet bij een door Brussel gesubsidieerde boer in een schimmig land zonder fatsoenlijke kwaliteitscontrole.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mei 2019 - 16:00

"De Europese Unie moet machtspolitiek een factor van belang worden." Niks ervan: Amsterdam moet beginnen alle auto's verbieden en de Betuwe het gebruik van glyfosaat, dan volgt de rest vanzelf. Zo moeten het gemeentelijk vervoersbedrijf en het gemeentelijke water- en energiebedrijf overal terugkomen, evenals de gemeentelijke kredietbank. Dat heeft niets met nationalisme te maken, maar alles met verzet. Wij burgers moet leren hoe we zand kunnen strooien in de raderen van de machtspolitiek, want schaalvergroting en machtsconcentratie zijn onlosmakelijk verbonden met fascisme.

4 Reacties
Stheno
Stheno7 mei 2019 - 17:04

Het zou helpen als je er zelf aan mee zou doen. Roepen vanaf de zijlijn in een ander continent is meer dan gratuit, het is ronduit egocentrisch hatelijk. Dat 'wij burgers' klint nogal cynisch en jouw zand in de raderen is dus het vluchten naar een land buiten de EU. Waarvan akte.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 mei 2019 - 19:21

'fascisme' Waarschuwde ene B. daar niet voor?

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mei 2019 - 21:47

day to day voor de gemeenteraad, Milieu, Privacy, Internetregulering etc voor de EU. Er is geen toegevoegde waarde van de EU om openingstijden van de supermarkt vast te stellen. Er is geen toegevoegde waarde van de gemeenteraad als het gaat om structurele CO2uitstootbeperkingen

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mei 2019 - 22:56

@Stheno Wat vind jij eigenlijk van de Brexit? Oh sorry, je woont in NL. Leuk setje randvoorwaarden om mee te mogen praten en denken. Die beperkingen, wil je daar een meldpunt aan verbinden, of reken je op de eerlijkheid van den mensch.

Bouwman2
Bouwman27 mei 2019 - 13:57

De uitdrukking soeverein duikt altijd op in de discussie over de EU en dan als verlies van soevereiniteit. In het VK gaat het dus steeds over herstel van soevereiniteit. Het is gestolen en ik wil het terug, Hoe staat het met de soevereiniteit van de EU burger? Is ie soms overgeleverd aan een of andere hoogmogende? Is er dan geen onafhankelijke rechtsspaak in de EU? Alle lidstaten van de EU zijn democratieën en hebben een functionerend rechtssysteem, hoewel daar hier en daar wel ernstig behoefte aan verbetering bestaat. Er is alle reden om elkaar te feliciteren met de EU. De EU is bij lange na niet volmaakt, maar hoe lang heeft Nederland er niet over de bijna perfectie gedaan? Je eigen soevereiniteit is van grote klasse, beter dan overal elders op de wereld. Veel fijner dan bijvoorbeeld Turkije. Die Turkse mensen worden dus voorlopig geen lid van de EU, althans niet zo lang dat land een soort semi dictatuur is. Dat het woord "soeverein" gebruikt wordt betekent dat de gebruiker meent dat het wel erg plat is om het andere gewone woord te gebruiken, namelijk zelfzucht. Wie zegt: geef me de soevereiniteit weerom, zegt dus gewoon dat het hem om zijn eigen pot gaat en dat anderen de pot op kunnen. In Engeland vonden de vissers dat er veel te veel vissers kwamen vissen in de wateren die ze beschouwden als de hunne. Het was hun vis die daar zwom en niet die van anderen. Iemand had hen de vis geschonken, zo als zo'n beetje de god Zebaoth deed met de grond waarop nu de staat Israël zit. Die opvatting leidde tot op de vuist gaan met hun Franse collega's die zo oneerlijk hun eigendommen roofden. De haring en de kabeljauw waren voor hen en delen was een vervelende of zelfs helemaal geen optie. Het gaat dus wel over de EU die visserijbeleid voert, maar in feite over kil eigen belang eerst. Het merkwaardige is dat de pulsvisserij, waarmee door verbeterde Nederlandse techniek veel meer en milieuvriendelijker werd gevangen door de zelfde EU werd stilgelegd. En toen waren de Nederlandse maten heel boos. Gelijk speelveld, neen, dat willen we echt niet. . In Nederland gaat het economisch best goed, maar elders toch een stuk minder.Overdracht is dubieus, want dan komt het woord "soevereiniteit" weer te voorschijn.Dat wil men niet, want delen is ongewenst, houden wat je hebt, klinkt toch hebt veel beter en dan liefst nog wat meer. Ieder is zichzelf het naast. De EU pleit voor overheveling van de een naar de ander, zoals dat in Nederland gebeurt via fiscaliteit en allerlei vormen van toeslagen en ontheffingen. Voor verdelen. Als je de gelijkheid in inkomen bevordert koop je daar. onrust mee af. Gele hesjes zie je hier dan ook nauwelijks. De EU spant zich terdege in, maar als de burgers in grote aantallen liever aan hun eigen knip denken dan aan die van bijvoorbeeld de Portugezen en de Grieken, dan ligt bij hen het onbegrip en niet in Brussel. De EU moet zich zoals Hoekstra zegt, fors aanpassen, maar de EU burger moet wel beginnen en zich niet verschansen achter een woord als soevereiniteit. Want dat is gewoon de boel met een chique woord plat gezegd verneuken. . . .

3 Reacties
OlavM
OlavM7 mei 2019 - 17:28

@ Bouwman: [Alle lidstaten van de EU zijn democratieën en hebben een functionerend rechtssysteem, hoewel daar hier en daar wel ernstig behoefte aan verbetering bestaat.] Wat een eufemisme! Wat betreft Polen en Hongarije is materieel al lang geen sprake meer van een functionerend rechtssysteem. [Er is alle reden om elkaar te feliciteren met de EU. De EU is bij lange na niet volmaakt, maar hoe lang heeft Nederland er niet over de bijna perfectie gedaan? ] Weer volledig eufemistisch. Felicitatie is misplaatst. De overdracht van soevereiniteit aan Brussel is al veel te ver gegaan. Meer dan 50 % van de regelgeving komt inmiddels daar vandaan. Het Nederlandse volk heeft zich in 2006 daarentegen heel duidelijk uitgesproken tegen een zogenaamde Europese "Grondwet", wat later in “vertaalde” vorm het Verdrag van Lissabon is geworden, door een sluwe parlementaire manoeuvre waarmee de uitslag van het referendum werd omzeild. En vergeet het maar dat Nederland "bijna perfect" is. Hoe verzin je het! De tegenstellingen in de samenleving zijn groter dan ooit, zowel in materieel als politiek opzicht. Verder is het gewoon dwaas om het woord “soevereiniteit” gelijk te stellen aan zelfzucht. Soevereine landen kunnen gewoon op basis van wederzijdse belangen verdragen sluiten en onderlinge afspraken maken. Zo is het al eeuwenlang gegaan. Deze kwestie heeft dus niets te maken met al of niet, meer of minder bereidheid tot overdrachten. Jij onderkent helemaal niet het levensgrote gevaar van prijsgeven van eigen bevoegdheden op b.v. het gebied van buitenlandse politiek en zeggenschap over eigen militaire inzet.

Joost Visser
Joost Visser7 mei 2019 - 22:06

Of u heeft een inkomen tot modaal en dan is het makkelijk te zeggen dat anderen maar moeten delen, of u heeft een groot inkomen en alles boven modaal geeft u weg. Zo niet, geloof ik u niet.

Frits Jansen
Frits Jansen8 mei 2019 - 6:44

Als je het over soevereiniteit hebt dan gaat het ook over de mate waarin de EU (als geheel) zelfstandig kan blijven beslissen op het wereldtoneel. Interne verdeeldheid verzwakt t.o.v. uitgekookte grootmachten als de VS, China en Rusland. Niet voor niets wordt de Eurofobe Baudet gesponsord door Poetin.

Klaas Punt
Klaas Punt7 mei 2019 - 12:50

Wordt het tijd om mijn Solzhenytshin boeken uit de berging op te zoeken en te herlezen?

TwoTone
TwoTone7 mei 2019 - 12:37

Hmmm, sorteert al voor inzake een leuk Eu baantje op termijn ? “Machtsblok” ? Vooral macht uit oefenen hoe soevereine eu landen zich moeten gedragen en haar inwoners moeten denken vermoedelijk. Het wordt erg eng zo.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mei 2019 - 15:45

Ik denk meer niet omvergelopen worden door andere machtsblokken.

Contramine
Contramine7 mei 2019 - 11:33

De EU is in veel opzichten een snoepwinkel waar iedere lidstaat naar eigen smaak wat lekkers denkt te komen halen. Maar wel raar dat Hoekstra niet ingaat op twee zaken die Nederland in dit verband raken. Met Duitsland overtreedt Nederland al vele jaren de EU-regels over een handelsoverschot. Waarom daarover geen stevige conclusie in dit verhaal. Nederland heeft afgelopen jaren buiten de regels erg veel vissers een vergunning gegeven voor pulsvissen. Een experiment werd al op voorhand als nieuwe regel ingevoerd. Daar heeft het Europees Parlement stevig tegen opgetreden. Hier had Hoekstra de lobby van het ministerie van Landbouw eens goed de les kunnen leren.

1 Reactie
Joost Visser
Joost Visser7 mei 2019 - 22:08

Pulsvissen is verboden omdat de franse vissers te lamlendig zijn om te innoveren omdat hun inkomen uit de Brusselse pot komt.

bob b.
bob b.7 mei 2019 - 11:24

Duidelijke taal. En een goed verhaal. Vooral om de Schengenkaart uit te spelen voor landen die zich niet aan de afspraken houden. Geen lasten, dan ook geen lusten. Hoekstra heeft goed geluisterd in Europa en gezien dat niet meedoen met Frankrijk en Duitsland een kansloze plek oplevert, een plek waar niet naar je geluisterd wordt. Logisch dat hij de rol van Duitsland benadrukt. Want alleen op die manier kunnen de kleine landen invloed op het geheel hebben, door compromis, niet door een eigen koers te varen. Een koers die niet door politiek belang of een beter Europa is ingefluisterd maar door electoraal belang. Toegeven aan de chantage van populisten is een zwak teken, en het werkt niet. Het doet precies wat populisten ervan verwachten.

EricDonkaew
EricDonkaew7 mei 2019 - 10:53

Dit gaat de Nederlandse Macron worden.

Uitgekleed
Uitgekleed7 mei 2019 - 10:35

Ja al onze minisrers

3 Reacties
Uitgekleed
Uitgekleed7 mei 2019 - 10:39

Ja al onze ministers raden van state met topambtenaren zien ons land alleen kunnen functioneren als toekomstige provincie in de EU. Nu het volk nog

Kilted
Kilted7 mei 2019 - 12:00

Het probleem is dat dit weleens zou kunnen kloppen. Dat staat los van het feit of we dat leuk vinden. De "wil" van het volk staat soms los van de realiteit. Voorbeelden te over. We zijn en blijven een klein land. En dat heeft gevolgen

Uitgekleed
Uitgekleed7 mei 2019 - 15:05

Kilted De wil van het volk staat soms los van de realiteit. De realiteit is dat Nederland een tegoed heeft in het betaalsysteem van de Euro Target -2 van 101 miljard . De ECB heeft met haar opkoop programma tegen onze wil iedereNederlander een schuld bezorgd van 57.500 euro. Omzet belasting ontwijking alleen al in Nederland gedurende 10 jaar bekend, over een geldstroom van 6000 miljard jaarlijks. BTW fraude gedurende 25 jaar van 50 miljard per jaar. Nu worden de domme onwetenden verzocht hun stem voor pro EU te geven

poeslief
poeslief7 mei 2019 - 8:57

Met de afsluitende zin onder deze column worden alle de twijfelaars zeker over de streep getrokken; misschien een belangrijke functie als voorzitter voor #sonofgeppetto. Dat geeft de burger moed.

Wilco4
Wilco47 mei 2019 - 8:56

Ik vind machtspolitiek een eng woord, al ben ik het er wel mee eens, blijkbaar kan het in deze huidige wereld niet anders..

Frits Jansen
Frits Jansen7 mei 2019 - 8:23

Ik ben een overtuigd Europeaan, maar ik vrees dat Hoekstra toch iets te hard loopt. Eerste prioriteit lijkt me dat de EU zich beter verkoopt. Het is moeilijk te achterhalen wat in Brussel en Straatsburg gebeurt, en dat geeft ruimte aan giftige populistische geruchtenvorming.

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 mei 2019 - 10:54

Volgens mij is het vooral (of in ieder geval ook) de taak van de journalistiek om de EU bij de mensen te brengen. Zo ingewikkeld is het nu ook weer niet, maar het blijft ver weg omdat de journalistiek zich vooral lijft richten op Den Haag (dan wel de hoofdsteden). https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-is-tijd-voor-brussel-vandaag

Joost Visser
Joost Visser7 mei 2019 - 22:15

Het is heel gemakkelijk te achterhalen wat er in Brussel gebeurt. Edoch, 4 uur live kijken en 10 uur lezen per dag is niet voor iedereen weggelegd.

Frits Jansen
Frits Jansen8 mei 2019 - 6:35

@SpijkerMaarten Dank voor de link. Journalisten verzaken hun taak, een kip-en-ei probleem. De Duitse televisie besteedt wel structureel aandacht aan de EU. @Joost Visser: Het gaat er niet om of het kan, maar dat de drempel voor menigeen te hoog is. Ooit volgde ik (voor een actiegroep) een bepaal dossier. Ik moest in databases zoeken naar documenten vergelijkbaar met Kamerstukken. Burgers hebben recht op toegankelijke informatie, anders kan een democratie niet werken.

Bouwman2
Bouwman27 mei 2019 - 8:09

Nou hoor je het ook eens van een ander en niet alleen van Rob Jetten: An ever closer union,

KlaasPizza
KlaasPizza7 mei 2019 - 8:05

Frankrijk en budgetaire discipline? Sjoemmel en landbouwsubsidie koning Frankrijk is echt geen goede partner voor Nederland, duitsland daarentegen. ' Hoekstra waarschuwt Hongarije en Polen: “Het is gewoon niet redelijk dat je over migratie en over de rechtsstaat zegt: ik doe even niet mee, maar vervolgens ook: die miljarden uit Brussel komen me wel heel goed uit.” Hij wil landen die zich slecht gedragen korten op hun budget. ' Hongaren en Polen hebben in meerderheid hun huidige machtspartijen gesteund en dat komt Hoekstra je vertellen dat je immigranten tussen je schuwe bevolking MOET plaatsen omdat je anders gekort wordt op je uitkering. Toen die uitkering tot stand kwam was er geen sprake van een grote influx van niet westerse vreemdelingen (arabisch, aziatisch en afrikaans).

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 mei 2019 - 7:15

Opmerkelijk deze cruciale koerswijziging van het CDA dat van een EU-kritische partij naar een meer euroconformistische opstelling is geswitcht en zich lijkt neer te leggen bij de dominantie van de Frans-Duitse as. Waarschijnlijk is dit gebeurd onder druk van de Brusselse christen democraten [Weber cum suis] en kosmopolitische nationale partijbonzen die de partij willen bevrijden van het nogal "boertige" imago. Ik zal vaderlief waarschuwen, wordt als overtuigd Europeaan steeds meer anti EU, om bij de verkiezingen vooral niet op het CDA te stemmen. Of probeert Hoekstra de geesten in ons landje gewoon rijp te maken voor verhoogde afdrachten aan Brussel?

3 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 mei 2019 - 7:16

verkiezingen voor het EP

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mei 2019 - 10:26

'EU-kritische partij naar' Het CDA EU kritisch? Welnee. Een deel van de achterban van het CDA vaart bijzonder wel bij de EU landbouwsubsidies. Die willen ze echt niet kwijt.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 mei 2019 - 14:05

@ Joe Speedboot CDA was altijd kritisch over het overhevelen van bevoegdheden naar Brussel, bv bij de introductie van een Europees O.M. en EU-toezicht op pensioenen.