Joop

Woorden van het Jaar: opmerkelijk verschil tussen Nederland en Vlaanderen

  •    •  
15-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3622040667_d788eeeb93_k

© cc-foto: Patrick Rasenberg https://flic.kr/p/6w4Uv2

Woordenboekenuitgever Van Dale heeft ‘anderhalvemetersamenleving’ uitgekozen als het Woord van het Jaar 2020. Het woord dat bijna net zo lang is als de afstand die bewaard moet worden, met 26 letters niet eens op een Scrabblebord past en koppenmakers tot wanhoop drijft, kreeg 30 procent van de 12.000 stemmen. Tweede werd ‘fabeltjesfuik’, de term voor mensen die via sociale media de wereld van complotten worden ingezogen. Viruswappie eindigde als derde.
In Vlaanderen is ‘knuffelcontact’ uitgeroepen tot Woord van het Jaar. Volgens Van Dale is dat een “per­soon, bui­ten de even­tu­e­le le­den van je ge­zin, met wie je nauw (fy­siek) con­tact mag heb­ben, m.n. tij­dens de coronacrisis”. De taaladviseur van de publieke omroep VRT noemt het “een mooi, warm woord dat een leemte in de taal opvult”. Het woord heeft ook nog eens een binnenrijm, constateren de Vlamingen tevreden. Opvallend is de enorme steun voor de term die maar liefst 53,5 procent van de stemmen kreeg. Terwijl het pas in oktober voor het eerst werd gebruikt door de sociaaldemocratische minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Covidioot en hoestschaamte werden tweede en derde met respectievelijk 8,7 en 7,3 procent.
Opvallend is de tegenstelling tussen Nederland en Vlaanderen. Terwijl in het noorden van het Nederlandse taalgebied de nadruk wordt gelegd op afstand is dat in het zuiden juist tegenovergesteld. In Nederland is er zelfs geen enkele aandacht voor het Vlaamse woord, terwijl de internationale pers het juist wel omarmde.
"“Knuffelcontact” raakte ook internationaal bekend. Tot in China werd er in de pers over bericht. Niet in Nederland, daar kennen ze enkel het “knuffelmaatje”, maar dat betekent een seksueel contact. En in Franstalig België spreken ze droogweg over “un contact rapproché”."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

OlavM
OlavM15 dec. 2020 - 23:58

[Het woord heeft ook nog eens een binnenrijm, constateren de Vlamingen tevreden.] Dit is iets anders.Binnenrijm is rijm binnen één versregel, zoals het bekende: "Merk toch hoe sterk....." Hooguit kan hier van alliteratie worden gesproken (nl.: twee k-klanken), maar dat is bij nieuw gevormde (mode)woorden of namen heel gebruikelijk. (Dit verschijnsel wordt ook wel eens "beginrijm" genoemd; wellicht komt hier de verwarring vandaan?). Marten Toonder was een meester hierin, ook wat betreft namen, b.v.: Wammes Waggel, Markies de Canteclaer, Simon Slaglager en Pee Pastinakel. En vergeet Koot&Bie niet, b.v. Koos Koets en doemdenken. Daarnaast ook volrijm, zoals: Aad van der Naad en "jemigdepenig". Titels van albums van Suske en Wiske zijn praktisch altijd allitererend.

2 Reacties
OlavM
OlavM15 dec. 2020 - 23:59

Herstel: “jemig de pemig”.

OlavM
OlavM16 dec. 2020 - 0:07

En voorts: Simon Slagslager.

Sailor2
Sailor215 dec. 2020 - 13:49

In China is het woord van het jaar: Hetwestenisinderdaaddommerdanwedachtenlanglevenhetcommunisme.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 dec. 2020 - 15:48

Link.

Sailor2
Sailor215 dec. 2020 - 17:45

Stokkickhuysen Een link kan ik niet geven, zoals je ziet gaat de opmaakt er dan aan. De rest van het woord blijft dus geheim.

Ryan2
Ryan215 dec. 2020 - 13:35

Dit gaat echt nergens over. Wat zeggen woorden? Als Brabander kijk ik er sceptisch tegenaan. De Dikke Van Dale is meer door taalvandalen ingesteld. Hollanders en Vlamingen dicteren blijkbaar voor de rest van de Nederlanden wat Nederlands is. Wat een onzin! Knuffelcontact. Wie zegt dat nou.. Kunstmatige taal. Staat ver weg van het normale taalgebruik. Anderhalvemetersamenleving ook zo'n propaganda uitdrukking. Als Brabander heb ik heel mijn leven al voor afstand gekozen. Daarom woon ik op het platteland, de stad verfoei ik. De media en de literatuur, daar heb ik mijn twijfels over. Soms komen ze met woorden, waar mijn maag van om draait. Toen het Eindhovens Dagblad ophield met Eindhovens te zijn, las ik zo'n vies woord. Reuring.. Snetverderrie. Natuurlijk was het weer zo'n Amsterdams tokkie woord. Laten we de Nederlandse taal weer levend maken, en de VanDalen op zolder opbergen.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 dec. 2020 - 14:24

Vreemd bij zo'n woord als reuring krijg ik juist een beneden de rivieren idee . Eurlings bijvoorbeeld .

Karingin
Karingin15 dec. 2020 - 17:12

Uh, het woord is niet door VanDale gekozen maar door de mensen die gestemd hebben

OlavM
OlavM15 dec. 2020 - 23:25

@ Ryan: "Reuring" is bepaald geen "Amsterdams tokkiewoord". Het is een dialectische nevenvorm van "roering", dat afkomstig is van "roeren". Degelijk Nederlands dus.

Poeha
Poeha15 dec. 2020 - 11:21

Wellicht is een oorzaak dat in België het afstandhouden veel strenger moest worden nageleefd. Daarom deed Nederland het economisch ook veel beter dan België. “ Nederland kwam lockdown beter door dan België” https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5189365/lockdown-economie-coronancrisis-nederland-belgie

1 Reactie
adriek
adriek15 dec. 2020 - 14:28

In Belgie zijn twee keer zoveel coronadoden te betreuren dan in Nederland, op een veel kleinere bevolking. Het afstandhouden was misschien in theorie strenger, in de praktijk was het dat blijkbaar niet.