© cc-foto: Patrick Rasenberg https://flic.kr/p/6w4Uv2
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
[Het woord heeft ook nog eens een binnenrijm, constateren de Vlamingen tevreden.] Dit is iets anders.Binnenrijm is rijm binnen één versregel, zoals het bekende: "Merk toch hoe sterk....." Hooguit kan hier van alliteratie worden gesproken (nl.: twee k-klanken), maar dat is bij nieuw gevormde (mode)woorden of namen heel gebruikelijk. (Dit verschijnsel wordt ook wel eens "beginrijm" genoemd; wellicht komt hier de verwarring vandaan?). Marten Toonder was een meester hierin, ook wat betreft namen, b.v.: Wammes Waggel, Markies de Canteclaer, Simon Slaglager en Pee Pastinakel. En vergeet Koot&Bie niet, b.v. Koos Koets en doemdenken. Daarnaast ook volrijm, zoals: Aad van der Naad en "jemigdepenig". Titels van albums van Suske en Wiske zijn praktisch altijd allitererend.
Dit gaat echt nergens over. Wat zeggen woorden? Als Brabander kijk ik er sceptisch tegenaan. De Dikke Van Dale is meer door taalvandalen ingesteld. Hollanders en Vlamingen dicteren blijkbaar voor de rest van de Nederlanden wat Nederlands is. Wat een onzin! Knuffelcontact. Wie zegt dat nou.. Kunstmatige taal. Staat ver weg van het normale taalgebruik. Anderhalvemetersamenleving ook zo'n propaganda uitdrukking. Als Brabander heb ik heel mijn leven al voor afstand gekozen. Daarom woon ik op het platteland, de stad verfoei ik. De media en de literatuur, daar heb ik mijn twijfels over. Soms komen ze met woorden, waar mijn maag van om draait. Toen het Eindhovens Dagblad ophield met Eindhovens te zijn, las ik zo'n vies woord. Reuring.. Snetverderrie. Natuurlijk was het weer zo'n Amsterdams tokkie woord. Laten we de Nederlandse taal weer levend maken, en de VanDalen op zolder opbergen.
Vreemd bij zo'n woord als reuring krijg ik juist een beneden de rivieren idee . Eurlings bijvoorbeeld .
Uh, het woord is niet door VanDale gekozen maar door de mensen die gestemd hebben
@ Ryan: "Reuring" is bepaald geen "Amsterdams tokkiewoord". Het is een dialectische nevenvorm van "roering", dat afkomstig is van "roeren". Degelijk Nederlands dus.
Wellicht is een oorzaak dat in België het afstandhouden veel strenger moest worden nageleefd. Daarom deed Nederland het economisch ook veel beter dan België. “ Nederland kwam lockdown beter door dan België” https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5189365/lockdown-economie-coronancrisis-nederland-belgie
In Belgie zijn twee keer zoveel coronadoden te betreuren dan in Nederland, op een veel kleinere bevolking. Het afstandhouden was misschien in theorie strenger, in de praktijk was het dat blijkbaar niet.