Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie verstoort woonprotest Rotterdam

  •  
17-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
351 keer bekeken
  •  
politiewoonprotest
Update maandag:
De PvdA gaat burgemeester Aboutaleb ter verantwoording roepen voor het politieoptreden. De partij noemt het een groot raadsel waarom de politie heeft besloten de demonstratie te verstoren.
Update zondag: Aan het eind van de middag heeft de Rotterdamse politie het woonprotest in de Maasstad verstoord. Agenten hielden de optocht bij de Erasmusbrug tegen, omdat enkele demonstranten anti-politieleuzen scandeerden en fakkels afstaken.
De politie omsingelde daarop een deel van de deelnemers aan het woonprotest. Op beelden is te zien hoe agenten op verschillende momenten op demonstranten inslaan. De politie voerde arrestanten af met de tram. De inzittenden van de tram moesten het voertuig verlaten om plaats te maken voor de arrestanten. Daarbij zette de politie onder meer een man met een rollator op straat. In totaal zijn er meer dan vijftig mensen opgepakt.
Demonstranten hebben geen goed woord over voor het optreden van de agenten. “Zelfs Halsema deed dit beter”, verwijt een van hen de politie.
De organisator van de Woonopstand wist de politie ervan te overtuigen te de-escaleren.
Eerder: Bij het woonprotest dat zondagmiddag plaatsvindt in het Afrikaanderpark in Rotterdam verwacht de organisatie tienduizenden demonstranten. Kort na de start was het al flink druk, zo blijkt uit de live beelden.
“Huizen voor mensen, niet voor winst”, is het motto van de dag. Daarnaast zijn er natuurlijk weer tal van originele protestborden met teksten als ‘Geen woorden maar daken’, ‘Huisjesmelkers functie elders’ en ‘Een eigen huis, een plek onder de z – oh, toch niet’.
De demonstranten keren zich onder meer tegen de sloop van sociale huurwoningen, de jarenlange wachtlijsten en de verhuurdersheffing. Ook vrezen zij Amsterdamse toestanden in Rotterdam. In de hoofdstad kopen investeerders als prins Bernhard jr. en BlackRock op grote schaal huizen op. Zo drijven zij de prijzen op.
“Honderdduizenden huurders kunnen de huur niet betalen. Dat is geen woonbeleid, dat is wanbeleid”, aldus Marcel Trip van de Woonbond, die de deelnemers aan het protest toesprak.
Vorige maand vond er al een woonprotest plaats in Amsterdam. Dat was de drukst bezochte woningnooddemonstratie in decennia. Op 21 november vindt het volgende woonprotest plaats op het Jaarbeursplein in Utrecht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.