Joop

Woningverhuurders zijn nog steeds op grote schaal racistisch

  •  
06-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1884 keer bekeken
  •  
ANP-451499193

Verhuurbemiddelaars van woningen werken nog steeds mee aan discriminatie op de woningmarkt. Dat meldt ANP woensdag. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 73 procent van de onderzochte verhuurbemiddelaars niet meteen nee zegt tegen verzoeken van verhuurders om geen woning te verhuren aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Ruim een derde van de benaderde bemiddelaars (37 procent) is daadwerkelijk bereid om in ieder geval geen woning te verhuren aan Marokkanen, Turken of Polen. Dat blijkt uit het derde landelijk onderzoek naar discriminatie bij woningverhuur, dat demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Dat verhuurders zich op grote schaal schuldig maken aan racisme en discriminatie is al enkele jaren bekend. Ondanks de vele toezeggingen van de verhuurders dat er aan verbetering wordt gewerkt, is het aantal bemiddelaars dat bewust mensen wil uitsluiten, afgelopen jaar zelfs toegenomen ten opzichte van de periode 2021/2022. Toen gaf 35 procent aan verhuurders tegemoet te willen komen bij het weren van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

Uit de monitor 2022/2023 blijkt ook dat mensen met een Marokkaans klinkende mannennaam of Marokkaans klinkende naam (mannen- en vrouwennaam gecombineerd) nog steeds significant minder vaak worden uitgenodigd voor een bezichtiging dan mensen met Nederlands klinkende namen.

De meest recente monitor laat zien dat andere onderzochte profielen zoals een Marokkaans klinkende vrouwennaam, een Pools klinkende mannennaam, een homoseksueel stel en een Nederlandse vrouwennaam, geen lagere kans hadden om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Gerygrr
Gerygrr7 sep. 2023 - 11:07

Precies… Wie racisme gaat zoeken, vindt het gegarandeerd. En nog een voorspelling: je vindt het overal. Vandaag in het nieuws een onderzoek naar uithuisplaatsingen van kinderen. We vinden iets verschrikkelijk, terecht! Maar de opvoeding en het kinderen aanleren niet te discrimineren bij het onderwijs neer te leggen en het mislukken daarvan datzelfde onderwijs in de schoenen te schuiven hebben we niets opgelost, maar juist verergerd. Onderwijs moet kennis en vaardigheden overbrengen. Dat geeft de basis voor iedereen om zich verder te ontwikkelen en zelf verantwoordelijkheid te nemen in een multiculturele samenleving waar iedereen gelijke kansen heeft. Op grond van kennis en vaardigheden.

FonsRietdijk
FonsRietdijk7 sep. 2023 - 10:31

"De meest recente monitor laat zien dat andere onderzochte profielen zoals een Marokkaans klinkende vrouwennaam, een Pools klinkende mannennaam, een homoseksueel stel en een Nederlandse vrouwennaam, geen lagere kans hadden om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging." Hiermee wordt de stelling in de titel direct ontkracht natuurlijk. Doordat huurders er vrijwel met geen mogelijkheid uit te krijgen zijn, ook als ze hun plichten niet nakomen, zullen de meeste verhuurders een risico analyse doen. De gevolgen kunnen bij een slechte huurder makkelijk tot in de tienduizenden euro's lopen. Dat zij selecteren op basis van risico analyse al dan niet op basis van eerdere ervaringen is economisch heel goed uit te leggen, maar een bittere pil als jij goed van zin bent. De ware schuldigen zijn natuurlijk de Turken, Marokkaanse mannen en Polen die hen de slechte naam bezorgd hebben. Lekker gratuit om de term racisme alweer uit te hollen met een ideologische moraalpaal, als het niet om jouw financiële bestaanszekerheid gaat. De ervaringen uit het verleden hebben al zo vaak geleerd dat als de nimby moraalridders zelf met hetgeen worden geconfronteerd waar ze zo altijd moord en brand over hebben geschreeuwd ze niet weten hoe snel ze een 180 graden bocht moeten maken.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-27 sep. 2023 - 12:28

Een hoop woorden om aan te geven dat je racistisch profileren als risicoanalyse ziet.

Mardya
Mardya7 sep. 2023 - 13:36

" Lekker gratuit om de term racisme alweer uit te hollen met een ideologische moraalpaal, als het niet om jouw financiële bestaanszekerheid gaat. " Dit klopt wel, denk ik. Je ziet het hier ook vaak wanneer bekend wordt dat de PVV behoorlijk wat aanhang heeft in gebieden met overlast gevende AZCs. Dan wordt er getierd over dat racistisch tuig in de provincie. Lekker makkelijk wanneer die pareltjes uit de Sahara niet 's nachts bij jouw bejaarde schoonmoeder in huis staan en er met haar portemonnee en sieraden vandoor gaan, wanneer ze niet bij jou in de tuin poepen, of de bussen waarvan ook jij afhankelijk bent terroriseren totdat er voor hen speciale bussen ingezet worden, waar winkeldiefstal de spuigaten uitloopt, en waar zelfs het inzetten van ketenmariniers geen structurele oplossing bood. Deugen is leuk, zolang anderen de ongemakken moeten dragen van jouw nobelheid.

MG1968-2
MG1968-27 sep. 2023 - 15:37

@Mardya Ik lees een argument om extreem rechts niet meer te laten deelnemen aan deze maatschappij. Door jou eigen normen te hanteren op deze pareltjes. Racist zijn is 'leuk'. Totdat je eigen normen wederkerig worden toegepast.

MG1968-2
MG1968-27 sep. 2023 - 15:45

@Mardya Waarbij het gedrag van iedereen die zich aansluit of associeert met extreem rechtse groeperingen überhaupt iedereen individueel aan te rekenen is. Dit in tegenstelling tot die groepen die jij noemt. Waar het zijn van een pareltje niet impliceert dat zij dat gedrag wat jij ze al generaliserend toedicht toejuichen of zelf uitvoeren. Dus met mijn uitsluiten van extreem rechts ben ik nog mild wat betreft die wederkerigheid. Ik zou dat ook moeten doen met je familie en vrienden. Of met de straat waarin je woont. Maar dat gaat me dan weer te ver. Mij wel. Jou niet.

Rutger Groot
Rutger Groot7 sep. 2023 - 6:23

Goed, dit is een bekend probleem. Maar om nu uit een onderzoekje bij verhuurbemiddelaars te concuderen dat woningverhuurders massaal racistisch zijn... Er is namelijk een verschil tussen die twee. Een link naar het onderzoek en een interpretatie door een Beta zal ook helpen naar de juiste duiding.

Mathijsco
Mathijsco6 sep. 2023 - 22:14

Ahááá, okė. Maar dat is volgens mij een meer algemeen gegeven: dat vrouwen eerder uitgenodigd worden dan mannen. Even niet bedoeld HBTQ-mensen, uiteraard. Dit land moet zowieso af van al die Ruttiaanse pandjesmelkers. Laat een volgend kabinet een noodwet maken, waarbij gemeenten met spoed bestemmingsplannen aan pasbaar kunnen maken voor woningbouw, zodat er grond aangekocht kan worden waar vervolgens op gebouwd kan worden. Dit moet flexibel -en over een tijdsbestek van 4 jaar- kunnen worden ingezet, zodat speculanten er niet op kunnen anticiperen door de prijzen kunstmatig op te hogen De onder dwang van Rutte en Stef Blok verjubelde woningvoorraad krijgen we er niet meer mee terug, maar het is een begin.

1 Reactie
Noordermeer2
Noordermeer27 sep. 2023 - 11:07

U hebt blijkbaar geen idee wat de bouwkosten tegenwoordig zijn. Projectontwikkelaars nemen op het moment juist megaverliezen op hun gronden en nog krijgen ze projecten niet verkocht. Door de huurprijzen die men er nu door probeert te jagen is er ook geen commerciële verhuurder meer te vinden, die nieuwbouw wil kopen, want daar moet met die huurprijzen ook zakken met geld bij. Nee, uitbreiding van de woningvoorraad zit er voorlopig zeker niet in. Dat krijg je als je mensen met geen enkel verstand van de woningmarkt minister maakt van zo’n departement. Het klinkt ook leuk om een wet aan te nemen, dat een heel brood niet meer mag kosten dan 50 cent. Mensen zijn daar even heel blij mee. Maar na enige tijd is er geen bakker meer te vinden.

MG1968-2
MG1968-26 sep. 2023 - 21:05

Is het bij overtreding van dit soort regels niet gewoon mogelijk om de zaak onder beheer te plaatsen?

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-26 sep. 2023 - 21:06

Of zou het dat niet moeten zijn?

Robbin_T
Robbin_T6 sep. 2023 - 19:26

Ik zou als verhuurder juist geneigd zijn te verhuren aan buitenlanders. Maar dan wel aan buitenlanders met een bepaalde sociaal economische achtergrond die hier als expat komen werken of studeren.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-26 sep. 2023 - 21:35

De huizen die in de afgelopen decennia hier aan afcent personeel werd verhuurd waren na de verhuurperiode letterlijk uitgewoond en aan renovatie toe. Het amerikaanse leger wist dat en wist dat ze dat niet konden veranderen. Ze betaalden dus de hoofdprijs voor de huur. Maar dat bedoel je niet he?

Mardya
Mardya7 sep. 2023 - 7:52

U bent de enige niet. Expats zijn gewilde huurders.

Jozias2
Jozias27 sep. 2023 - 14:06

@mg En heeft u er dan begrip voor dat een verhuurder, na dergelijke ervaringen, tegen de bemiddelaar zegt dat hij er liever geen buitenlandse militairen meer wil huisvesten?

BrotherV
BrotherV7 sep. 2023 - 16:57

Wat een typische Jozias-opmerking weer.

Tuxeido
Tuxeido6 sep. 2023 - 16:31

Huisdieren zijn ook nooit welkom als je huurt bij zo'n poenpatser, hij schiet ze liever af.