Een boete van 2.500 euro en binnen vier maanden het huis uit … Corporaties zetten rechercheurs in tegen illegale verhuur
Woningcorporaties reageren fel tegen illegale verhuur als Airbnb. Bewoonster ‘Laura’ kreeg een boete van 2.500 euro en moest binnen vier maanden haar huis uit. Ymere kwam haar op het spoor na klachten over luidruchtige toeristen en omwonenden omdat de Amsterdamse zo’n drie keer per maand haar huis illegaal onderhuurde via Airbnb. Daarvoor vroeg ze 75 euro per nacht.
Tegen de Volkskrant vertelt ‘Laura’, niet haar echte naam, haar verhaal. “Op 3 oktober lag er een brief van Ymere op de deurmat. Er zou geconstateerd zijn dat ik mijn woning voor verhuur had aangeboden.” De 30-jarige zzp’er mocht nog op gesprek komen, maar de regels van de corporaties waren onverbiddelijk. Laura kon kiezen: vrijwillig vertrekken en een boete van 2.500 euro of een boetebedrag van 50 euro per verhuurde nacht betalen. Ze koos het eerste omdat de zaak aanvechten te weinig hoopgevend was.
Ymere die dit jaar 9 huurders uit hun huis zette is niet de enige woningcorporatie die streng optreedt bij illegale verhuur. In Amsterdam zetten ook Eigen Haard drie mensen uit en Rochdale waarschuwde vijf Airbnb gebruikers waarvan twee uiteindelijk hun woning verlieten. Het mildst is Stadsgenoot die tien bewoners een waarschuwing gaf.
Verhuursites als Airbnb zijn een doorn in het oog van woningcorporaties. Alleen al in Amsterdam zijn er 7000 verhuurders te vinden. Onderhuur aan toeristen is een lucratieve business, maar illegaal. Gegevens van de verhuurders zijn moeilijk op te sporen omdat de website van Airbnb de gegevens van verhuurders afschermt. Airbnb wil zelf geen informatie over haar gebruikers vrijgeven, daarom zetten corporaties nu in sommige gevallen rechercheurs in om illegale verhuurders op te sporen. Vaak omdat er dan klachten zijn over geluidsoverlast. Ook is er dan vaak aannemelijke zorg dat het een keer mis gaat. Zo kwam het wel eens voor dat er brand uit brak, maar de bewoners niet thuis waren en uiteindelijk buren en omwonenden de gedupeerden waren met schade aan hun woning.
Laura zegt in de Volkskrant dat ze met de verhuur aan toeristen ongeveer de helft van haar huurbedrag verdiende. Iets wat volgens haar laat zien dat het haar niet om het geld te doen was. “Airbnb is vooral een leuke manier om toeristen te leren kennen en ze zelf iets te laten zien van de stad”, aldus Laura.
Woningcorporatie De Key discussieert op dit moment nog wat te doen met Airbnb. Ze zien dat het een ontwikkeling is waar je niet omheen kan.
Wij merken dat huurders de behoefte hebben hun woning af en toe te verhuren als vakantiewoning”, zegt een woordvoerster. “Op dit momenten brengen wij de voors en tegens in kaart. Begin volgend jaar hakken we de knoop door.