Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woningbouwvereniging Portaal intimideert kritische bewoner

  •  
21-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
zembla
Renovatiewoede in Utrecht Overvecht escaleert
Woningbouwvereniging Portaal wilde een kritische bewoner via de rechter uit huis laten zetten. Ook eiste Portaal dat deze huurder niet langer foto’s en video-opnamen maakt van de renovatiewerkzaamheden in zijn flat in Utrecht Overvecht. De bewoner in kwestie is Mohammed Siamari, een van de hoofdrolspelers in de ZEMBLA-uitzending De Renovatiewoede.
In die uitzending onderzoekt ZEMBLA wat er misgaat bij grootschalige renovatieprojecten. De ernstige overlast, onveilige situaties en gebrek aan inspraak zorgen voor woede en onbegrip bij bewoners. In de flat waar Siamari woont met zijn gezin zijn de renovatiewerkzaamheden in volle gang. Hij is een van de grootste criticasters van Portaal.
Asbest Na de uitzending blijkt de relatie tussen Portaal en Siamari verder te zijn geëscaleerd. Op 29 mei gaat het goed mis, vertelt Siamari. Bouwvakkers zijn opnieuw bezig om asbest te saneren. Volgens de bewoner overtreden ze daarbij de regels. “De asbest werd niet deskundig verwijderd. Toen heb ik de inspectie gebeld. Ook ging ik op zoek naar de persoon die toezicht moet houden op de sanering. Er brak duidelijk paniek uit. De dag daarna kreeg ik die brief waarin staat dat ze mij en mijn gezin op straat willen zetten.” De advocaat van Portaal omschrijft het conflict zo: “Hij stelde zich intimiderend op en wel zodanig dat het personeel van de aannemer heeft aangegeven dat zij op deze manier niet willen werken.” Portaal zegt te vrezen voor ‘vertraging of wellicht stilstand’ van de renovatie en noemt dat onacceptabel.
Onmiddelijke ontruiming Begin juni spant de woningbouwvereniging een kort geding aan. Portaal eist onmiddellijke ontruiming van Siamari’s woning. Daarnaast wil Portaal dat de rechter Siamari verbiedt om nog langer foto- en filmopnamen te maken van de werkzaamheden aan de flat waarin hij woont.
Tijdens de zitting op 8 juni blijkt Portaal de primaire eis (onmiddellijke ontruiming) opeens ingetrokken te hebben. Siamari: “Ik zei tegen de rechter: ze kunnen de eis wel intrekken, maar niet de impact die de brief heeft gehad op mijn gezin.” Portaal wil tegenover ZEMBLA niet reageren op deze ‘individuele huurderszaak’. Volgens de woningbouwvereniging staat de privacywetgeving dit niet toe.
De situatie van Siamiri wordt geschetst in de volgende scene:
Cc-foto: Djlah
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.