Joop

Woningbouwvereniging Portaal intimideert kritische bewoner

  •    •  
21-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zembla
Renovatiewoede in Utrecht Overvecht escaleert
Woningbouwvereniging Portaal wilde een kritische bewoner via de rechter uit huis laten zetten. Ook eiste Portaal dat deze huurder niet langer foto’s en video-opnamen maakt van de renovatiewerkzaamheden in zijn flat in Utrecht Overvecht. De bewoner in kwestie is Mohammed Siamari, een van de hoofdrolspelers in de ZEMBLA-uitzending De Renovatiewoede.
In die uitzending onderzoekt ZEMBLA wat er misgaat bij grootschalige renovatieprojecten. De ernstige overlast, onveilige situaties en gebrek aan inspraak zorgen voor woede en onbegrip bij bewoners. In de flat waar Siamari woont met zijn gezin zijn de renovatiewerkzaamheden in volle gang. Hij is een van de grootste criticasters van Portaal.
Asbest Na de uitzending blijkt de relatie tussen Portaal en Siamari verder te zijn geëscaleerd. Op 29 mei gaat het goed mis, vertelt Siamari. Bouwvakkers zijn opnieuw bezig om asbest te saneren. Volgens de bewoner overtreden ze daarbij de regels. “De asbest werd niet deskundig verwijderd. Toen heb ik de inspectie gebeld. Ook ging ik op zoek naar de persoon die toezicht moet houden op de sanering. Er brak duidelijk paniek uit. De dag daarna kreeg ik die brief waarin staat dat ze mij en mijn gezin op straat willen zetten.” De advocaat van Portaal omschrijft het conflict zo: “Hij stelde zich intimiderend op en wel zodanig dat het personeel van de aannemer heeft aangegeven dat zij op deze manier niet willen werken.” Portaal zegt te vrezen voor ‘vertraging of wellicht stilstand’ van de renovatie en noemt dat onacceptabel.
Onmiddelijke ontruiming Begin juni spant de woningbouwvereniging een kort geding aan. Portaal eist onmiddellijke ontruiming van Siamari’s woning. Daarnaast wil Portaal dat de rechter Siamari verbiedt om nog langer foto- en filmopnamen te maken van de werkzaamheden aan de flat waarin hij woont.
Tijdens de zitting op 8 juni blijkt Portaal de primaire eis (onmiddellijke ontruiming) opeens ingetrokken te hebben. Siamari: “Ik zei tegen de rechter: ze kunnen de eis wel intrekken, maar niet de impact die de brief heeft gehad op mijn gezin.” Portaal wil tegenover ZEMBLA niet reageren op deze ‘individuele huurderszaak’. Volgens de woningbouwvereniging staat de privacywetgeving dit niet toe.
De situatie van Siamiri wordt geschetst in de volgende scene:
Cc-foto: Djlah
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

frankie48
frankie4822 jun. 2018 - 8:14

Zullen nu net als vroeger zich bij deze bewoners toch wel veel jeugdige 'top'advocaten aangemeld hebben om voor hun belangen te gaan vechten, en om de oren van de mensen binnen een woningbouwvereniging die het grote geheel uit het oog verloren zijn, te gaan wassen!

Peterrr3
Peterrr322 jun. 2018 - 7:20

"Portaal wil tegenover ZEMBLA niet reageren op deze ‘individuele huurderszaak’. Volgens de woningbouwvereniging staat de privacywetgeving dit niet toe." Hier word ik altijd zo moe van. Van alles roepen wat in je eigen straatje past, maar als er inhoudelijke vragen komen over waarom je die dingen roept met zo'n lulsmoes aankomen zetten...

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann22 jun. 2018 - 9:33

Privacy is een onzinnig argument. De zaak dient voor de rechter en is daarmee een openbare aangelegenheid geworden. De woningcorporatie is de partij die openheid zoekt door de bewoner in rechte te betrekken.

Meta  Foor
Meta Foor22 jun. 2018 - 6:44

sinds de managers niet meer zo excessief betaald worden, is hun nivo met een klap gedaald .... en krijg je dit soort amateursacties

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann22 jun. 2018 - 9:30

Terug naar de tijden van meneer Möller?

quatsch
quatsch22 jun. 2018 - 11:07

Is hun nivo gedaald doordat ze niet meer aan het geld infuus liggen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jun. 2018 - 1:30

Ik heb de uitzending gezien, werkelijk tenenkrommend wat daar geflikt wordt. Helaas, woningbouw-corporaties zijn het al lang niet meer, het zijn puur commerciële bedrijven geworden. Mensen in een bepaald segment van de samenleving hebben nauwelijks nog macht en middelen, zijn een speelbal geworden van het systeem en de politiek die dit ingevoerd heeft. Het gaat enkel nog om het goud geld verdienen.

Ozon
Ozon21 jun. 2018 - 22:47

Als hij alleen maar filmpjes van “dingen” heeft gemaakt als in het bovenstaande filmpje dan is dat weinig bedreigend...

Hiltermann
Hiltermann21 jun. 2018 - 20:21

Door de opstelling van de woningcorporatie ben je geneigd te denken dat de bewoner gelijk heeft. Het verbod op het vastleggen van de werkzaamheden op beeld geeft daar aanleiding voor. Het verzoek tot onmiddellijke ontruiming is kennelijk ingezet als dreigmiddel. De kans dat de rechter die vordering toewijst is nihil. Uitgaande van de marxistische opstelling van rechters in dit soort geschillen geef ik de bewoner een goede kans dat hij dit geschil wint. Hij heeft daarbij wel de steun nodig van een goede advocaat.

4 Reacties
Perezoso
Perezoso21 jun. 2018 - 22:22

Dat mag je wel even uitleggen. Wat is er nou weer marxistisch aan die rechters? Volgens Wilder en co zijn dat allemaal D´66-ers. Nooit geweten dat die Pechtold een marxist is... Mijn hemel, en die regeert mee...

Hiltermann
Hiltermann22 jun. 2018 - 9:27

Een van de eerste dingen die je leert wanneer je de studie rechten aanvangt is de houding die met name bij kantonrechters voorkomt om de zwakkere partij, in dit geval de bewoner, in bescherming te nemen. De burger staat bij dit soort geschillen met 1-0 voor. Dat noemt men de marxistische opvatting van de rechter.

Perezoso
Perezoso22 jun. 2018 - 11:42

Dan heb ik zitten slapen bij dat college... Of is dat wat nieuws?

frankie48
frankie4823 jun. 2018 - 8:32

Beste Perezoso, De voorzieningenrechter toch, als je op korte termijn in een kort geding een uitspraak wil? Wat is trouwens het verschil tussen voorzieningenrechter en kantonrechter?

Karingin
Karingin21 jun. 2018 - 19:16

Ja hoor, heel intimiderend als je op veiligheidseisen wordt gewezen. Overigens ben ik benieuwd naar de overige eisen in het kort geding en de uitslag. Portaal heeft natuurlijk gewoon voor een dubbeltje op de 1e rang willen zitten en een aannemer ingezet die het niet zo nauw neemt met de veiligheid. Ook niet van zijn werknemers dus trouwens. Die zelf vast onvoldoende geschoold zijn.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann22 jun. 2018 - 9:36

Om asbest te mogen verwijderen moet het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert gecertificeerd zijn. Dat is op zich nog geen garantie dat er volgens voorschriften wordt gewerkt.

Meta  Foor
Meta Foor21 jun. 2018 - 17:11

naast de kloof in inkomen en kennis, hebben we nu dan toch eindelijk de kloof tussen theorie en praktijk...