Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Wolf verschijnt middenin Brabantse woonwijk

  •  
20-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
wolf
In de West-Brabantse gemeente Lage Zwaluwe heeft een bewoner gefilmd hoe een wilde wolf ’s nachts door de straten wandelt. Omroep Brabant schrijft :
"Op de kruising van de Biesboschweg en de Nieuwlandsedijk loopt de wolf. Op de beelden van Janet is te zien hoe het beest midden op straat loopt. Als de wolf in de gaten heeft dat mensen naar hem kijken, gaat hij ervandoor. (…) De wolf maakte grote indruk op Janet. “Ik heb er vannacht ook wakker van gelegen. Gelukkig was onze kat al binnen. Maar het was wel gaaf.” (…) Janet heeft het filmpje ook op sociale media gedeeld en krijgt al veel reacties. “Zo ook van een man die vanmorgen zijn hond uitliet en vijf seconden oog in oog met de wolf heeft gestaan.” De wolf lijkt zaterdagmorgen dus nog in West-Brabant te zijn."
Volgens experts gaat het vrijwel zeker om een echte wolf. Dat het dier zich meteen uit de voeten maakt als hij mensen ziet, is ook tekenend. Wolven zijn mensenschuw. Een ooggetuige bevestigt dat het dier banger voor hem was dan andersom.
Aan de andere kant van het land, in het zuidwesten van Drenthe, is ondertussen een wolvenpaar gesignaleerd, meldt RTV Drenthe :
"Het is voor het eerst dat een wolvenkoppel gespot is in Drenthe. Staatsbosbeheer wil – om ‘wolventoerisme’ tegen te gaan – niet zeggen waar de twee dieren precies gezien zijn. “De locatie maken we bewust niet specifieker, om de wolven rust te geven.” Het is nog niet duidelijk of het koppel zich hier ook gevestigd heeft."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

dirk den boer
dirk den boer23 nov. 2021 - 19:04

Over plaatsen waar groot wild aan te treffen: best mogelijk dat die tot de verbeelding sprekende dieren binnenkort uit de echte wilde ongerepte natuur verdwijnen (vanwege sptroperij enzo) en juist uitwijken naar wildparkenm, resevaten, of zelfs vuilnisstortterreinen (afval, in Italie geliefd terrein voor de wolf, in Roemenie voor de beer).

dirk den boer
dirk den boer22 nov. 2021 - 11:38

Lang geleden hoorde ik ooit het langegerekte wollvengehuil vanuit een luidsprekertje bij een opgezette wolf in kasteel Doorwerth, ik weet nog dat het me raakte en even ver weg voerde, naar ongerepte en onafzienbare siberissche oorden, ver ver weg van het aangeharkte nederland. Hoelang duurt het nog voor de eerste nederlander weer dat wolvengehiil in een ijskoude winternacht hoort, ergens op de Veluwe (en daar direct melding van gaat maken op social media uiteraard)?

adriek
adriek22 nov. 2021 - 8:51

Mooi: een wolf verschijnt ... Uit het niets, midden in een dorp, dat geeft het beest iets bovennatuurlijks. Iets bovennatuurlijks, in geval van een wolf natuurlijk niet door god gezonden, is eng. Niet door god gezonden, dus duivels: roep de jager, vervolg en dood het beest! Die wolf was gewoon op doortocht, die heeft niks in Lage Zwaluwe te zoeken, tenzij daar veel kippenhokken zijn.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2021 - 13:46

Anders wellicht een weerwolf? Die "kleden zich om" zodra het licht wordt.

dirk den boer
dirk den boer21 nov. 2021 - 13:01

Een wolf in zijn eentje is niet gevaarlijk. Dat verandert als hij in koude winters in roedels van 10 of meer op gaat treden, in een besneeuwd bos of buitengebied wordt het dan wel oppassen geblazen voor eenzame wandelaars of fiesters. Wat staat ons nog te wachten? Na het eerste incident zullen de ideeen over bescherming en afschot ook wel veranderen.....

9 Reacties
vdbemt
vdbemt21 nov. 2021 - 21:26

Koude winters en roedels van 10. Oehhhh. De sprookjes hebben jou wel erg diep geraakt. Wakker worden. Die waren niet echt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 nov. 2021 - 0:22

Daar is er het landschap niet voor, en ze kijken geen westerns. "In North America, there are no documented accounts of humans killed by wild wolves between 1900-2000" https://extension.colostate.edu/topic-areas/people-predators/wolves-and-human-safety-8-003/

OlavM
OlavM22 nov. 2021 - 1:02

Vooral onderweg naar Omsk zijn die roedels gevaarlijk. Niet alleen voor eenzame wandelaars of fietsers, maar ook als je per trojka reist: https://www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw

dirk den boer
dirk den boer22 nov. 2021 - 11:18

Dat lied stond me inderdaad voor de geest bij schrijven, heb van die trojka maar een fietser gemaakt, die door veluws landschap rijdt, dat spreekt de gemiddelde nederlander en social medium beoefenaar meer aan lijkt me, en maakt het nog weerlozer, voor een volgende reality film gedraaid in NL, zal niet de eerste zijn, wel met die wolf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2021 - 13:18

Ook als eenzame wandelaar (in wolvengebied) ben ik banger voor loslopende honden. Die zijn er ook overdag.

dirk den boer
dirk den boer22 nov. 2021 - 15:58

Ben ook doodsbang voor honden in achteraffe oorden,Danielle, laatst nog, op de fiets in het Hongaarse achterland (waar niemand fietst, en meeste boerderijtjes verlaten) twee keffers waarvan er een stevig in mijn enkel beet. Die honden vielen allebei aan aan dezelfde kant, dat doen wolven in roedels niet, je schopt er eentje links van je af, bijt de ander rechts in je jas en trekt, als je dan komt te vallen, is het uit, een smakelijk hapje voor het roedel.Nog niet gebeurd, maar zit er wel aan te komen. In NL is men nu eenmaal niet voorbedacht op het ergste, en gewend de kat uit de boom te kijken, en dan pas maatregeles te nemen.

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2021 - 2:27

@OlavM Drs P was geen bioloog, dat blijkt wel. Wolven achtervolgen geen mensen, eerder andersom. Maar het liedje is leuk natuurlijk. Het draagt echter ook onbedoeld bij aan onze vrees voor dit beest.

dirk den boer
dirk den boer23 nov. 2021 - 18:21

Geen bioloog, maar hij zoog het niet uit zijn duim, in elk boerendorpje in Rusland en Oostgebieden gaan verhalen rond over agressieve wolven vs mensen, in NL bestaan die verhalen (ook gedocumenteerd) inNoord Limburg, waar heel vroeger (voor de tijd dat de wolf zeldzaam geworden was, dus niet meer in grote roedels kon optreden) ook confrontaties met dodelijke afloop voor kwamen, met kinderen meest, maar ook met volwassenen (nooit je rug toekeren, de wolven aan blijven kijken en achteruit naar huis lopen). Ook in de US vallen wolven een bison (zwakste exemplaar, na afzondering uit de kudde) pas aan als ze met velen zijn. Voorlopig, met die enkele koppeltjes, dus geen probleem in NL, hangt ad of ze zich mogen uitbreiden, en dat weer van verkeersslachtoffers natuurlijk.

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2021 - 20:53

@dirk den boer Ben jij ook wolvenexpert, net als Glenn Lelieveld? Ik houd me maar vast aan zijn opvattingen, zoals weergegeven in bijgaande link. Wat mij het meest geruststelt, is dat wolven geen klauwen hebben, zoals een beer of een lynx. Daarom moet een wolf altijd in groepen optreden om grote beesten (zoals ook de mens) aan te vallen. Er zijn internationaal ook véél meer incidenten met beren en katachtigen, dan met wolven. https://www.ad.nl/binnenland/kan-de-wolf-ons-aanvallen-een-keer-bijten-en-dan-is-hij-weg~ab291afd/

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 nov. 2021 - 11:14

Er is daar geen bos of heide en het is best ver naar het westen. Zou die de rivier aan het volgen zijn?

Hoi3
Hoi321 nov. 2021 - 11:12

Het in stand willen houden van nepnatuur met steeds meer overtollige/gevaarlijke beesten die afgeschoten moeten worden gaat gaandeweg steeds meer problemen opleveren. En dan hebben we het nog maar niet over de andere nadelen als dat grote delen nepnatuur worden afgesloten voor publiek, wateroverlast etc.

11 Reacties
vdbemt
vdbemt21 nov. 2021 - 21:42

Wat is er nep aan wolven, die zelfs in Nederland nog een aantrekkelijke leefomgeving vinden? Wat is er nep aan de reeën en andere prooidieren? Wat is er nep aan bomen, struiken, mossen, aan alles wat groeit en erin leeft? Nederland wordt steeds voller gebouwd. Verarmt ook met haar landbouw de natuur. En dat wat overblijft, al dan niet geholpen, noem jij nep? Ik moet concluderen dat jouw beeld van hoe de wereld er uit zou moeten zien nep is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 nov. 2021 - 0:24

Natuur is gewoon wat gebeurt als Mensen het niet vernietigen.

adriek
adriek22 nov. 2021 - 8:52

We kunnen maar het beste alle wilde beesten in Nederland uitroeien. Een paar decennia geleden waren we aardig op weg, toen DDT nog mocht, dat waren goede tijden...

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2021 - 13:58

Wolven zijn cultuurvolgers. Prima op hun plek dus in de Nederlandse "nepnatuur".

vdbemt
vdbemt23 nov. 2021 - 9:57

@Danielle. "Wolven zijn cultuurvolgers" Hahaha.... Ben je serieus? Het wordt sowieso tijd dat jij eens wat tijd in de Nederlandse nepnatuur gaat doorbrengen. En dan niet alleen kijken, maar ook zien. Niet alleen horen, maar ook luisteren. Hoe breng jij je vakanties door?

vdbemt
vdbemt23 nov. 2021 - 10:03

@Danielle. Als het inderdaad niet serieus was, neem ik mijn woorden terug.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2021 - 10:34

" .... cultuurlandschappen bieden vaak een afwisselend landschap met bosranden die dekking bieden en een overdaad aan reeën, herten en zwijnen. .... " https://www.wolveninnederland.nl/de-wolf Vakanties? Voettochten in berggebieden oa. in Noorwegen, en langer geleden in Frankrijk en op Corsica (met tent en rugzak). Mijn huis wordt onringd door Natura 2000 terrein. Helaas vnl voormalig productiebos doorsneden door een hysterisch aanbod aan asfaltwegen, (cross)fiets - en ruiterpaden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2021 - 10:36

PS de Veluwe rond in 26 etappes kan ik wel aanbevelen. Zeer instructief.

vdbemt
vdbemt23 nov. 2021 - 15:44

" ...cultuurlandschappen bieden vaak een afwisselend landschap met bosranden die dekking bieden en een overdaad aan reeën, herten en zwijnen. …. ” Op die manier. Die diversiteit is door de landbouw behoorlijk aangetast. Maar, even zout op de slak: de wolf is geen cultuurvolger, maar een cultuurlandschapvolger. Ik prijs mij gelukkig met veel jonge natuur ( ca 45 jaar) in mijn nabije omgeving. Allemaal aangelegd. Voor natuurhaters reden om dan te zeggen: nepnatuur. Maar de reeën en vossen, buizerds, sperwers, vele zangvogels, spechten die ik regelmatig tegenkom, zijn toch echt geen nep.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2021 - 17:52

Noren definieren natuur aan de hand van de afwezigheid van menselijk ingrijpen. Neemt niet weg dat wilde dieren (en planten) natuurlijk op veel meer plaatsen zijn te vinden, zelfs in de stad. Om ongehinderd hun ding te kunnen doen zijn voor diverse dieren en planten verlepte industrieterreinen nog wel eens bruikbaarder dan afgetrappelde recreatiebossen.

vdbemt
vdbemt24 nov. 2021 - 10:31

@Danielle. Voorbeeld van hoe de natuur, als ze niet verpletterd cq uitgeroeid wordt door de mens, zich ook nog kan aanpassen.

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2021 - 9:16

"Het is voor het eerst dat een wolvenkoppel gespot is in Drenthe. Staatsbosbeheer wil – om ‘wolventoerisme’ tegen te gaan – niet zeggen waar de twee dieren precies gezien zijn." Grote kans dat dat hier was: https://www.staatsbosbeheer.nl/Routes/hart-van-drenthe/wandelroute-wolvenspoor

6 Reacties
vdbemt
vdbemt21 nov. 2021 - 10:09

Wat is dit voor een idioot gedrag? Om de dieren te beschermen en te voorkomen dat mensen op hol slaan naar een bepaalde plek, wordt stilgehouden waar de beesten zitten. En jij gaat publiekmaken waar ze zitten. Zonder dat overigens zeker te weten. Hoe stompzinnig.

vdbemt
vdbemt21 nov. 2021 - 10:13

Tenzij je me gaat vertellen, dat dit een grap is.

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2021 - 18:52

@vdbemt Ken je mij nu nóg niet? Ik maak alléén maar grappen... Nou ja, overdreven gezegd, ik ben ook wel eens serieus. Maar dit moét toch wel een grap zijn...? Ach, ik moet hem blijkbaar uitleggen, jammer. Wolvenspoor, heet dat natuurgebied. N.b. in Drenthe. Waar een wolvenpaar is gespot. Zoveel toeval kon ik niet voorbij laten gaan. Had je overigens dat Hazenpad, even verderop als reactie op Han, wél begrepen? Die was wellicht nog moeilijker, omdat je twee keer over dat woord zou moeten nadenken. Maar goed... Nu zijn we weer op hetzelfde serieuze niveau... Grappen die je moet uitleggen, zijn immers geen grap meer.

vdbemt
vdbemt21 nov. 2021 - 21:45

@Eric. Ik zat er even te serieus in om het als grap door te hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2021 - 13:20

[ ik ben ook wel eens serieus.] toch meestal met een knipoog?

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2021 - 0:59

@DD, last van een knipoog inderdaad. Niks ernstigs, volgens de dokter. (Soms wel irritant voor anderen, maar zo heeft iedereen wat.)

Déjà vu
Déjà vu21 nov. 2021 - 1:18

Die Brabantse Janet is niet een van de slimsten. Je moet dergelijke mensen ook niet bang maken met deze berichten. Laat ze onwetend.

MG1968
MG196820 nov. 2021 - 21:44

"Wolf verschijnt middenin [..]woonwijk" Als dit topic gistermorgen ipv vanmorgen was gepost was die als profetisch geduid.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa220 nov. 2021 - 21:10

Ik ben er toch echt wel van overtuigd dat ik n stuk banger ben voor een wolf dan andersom.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt21 nov. 2021 - 10:10

Terwijl je toch hier ziet hoe bang die wolf is. Bij het minste geluidje neemt hij al de benen.

adriek
adriek22 nov. 2021 - 8:55

Je moet voor sommige hondenrassen op straat banger zijn dan voor deze wolf. Het gedrag van zo'n wolf is redelijk voorspelbaar, veel van die honden zijn -letterlijk- op het randje van de waanzin gefokt en er lopen begeleiders naast die geen idee hebben wat dat betekent.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa223 nov. 2021 - 13:22

Ik ben dan ook bang voor honden. Als kleintje ooit n vervelende ervaring met n hond gehad.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2021 - 18:17

Mijn ex heeft uren op de operatietafel doorgebracht na een aanval van een hond die hem in het gezicht beet. De chirurg van dienst werd bij de kerstdis weggerukt. Hij had zijn witte smoking nog aan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 nov. 2021 - 19:45

Hij kijkt op het straatnaambordje en gaat dan gauw terug.

8 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa220 nov. 2021 - 21:09

Hoezo Han?

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2021 - 0:18

Hij zoekt het Hazenpad.

dirk den boer
dirk den boer21 nov. 2021 - 13:36

Hij zal verheugd opkijken als hij lees dat hij in Wolvega, het wolvenplein in Utrecht, wolfsgaard of andere wolvenbenaming stuit. Kijk eens aan, na 150 jaar zijn ze me nog niet vergeten hier, en noemen ze straten en pleinen en hele dorpen naar ons. kennelijk hebben we wel indruk gemaakt toen. Ik voel me hier nu al weer thuis.....

dirk den boer
dirk den boer21 nov. 2021 - 15:46

En boerderijen als de Wolfswaard (Wageningen) natuurlijk, daar kwam ik heel vaak, beste herinneringen aan, leuke mensen (veel studenten in later stadium). Ik voel me steeds verwanter aan die wolf, per slot is het de voorvader van onze beste vriend, de hond.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2021 - 13:32

Dan is er ook NS Station Wolfheze. Betekent vermoedellijk zoiets als Wolvenbos. Het oorspronkelijk dorp verdween van de kaart nadat het laatste huis was afgebrand, voordat de laatste wolf was uitgeroeid. De recent doodgereden zwangere wolf probeerde vlak in de buurt van het nieuwe dorp een van de vele wegen over te steken. Voor het verdwenen dorp zie: https://www.spannendegeschiedenis.nl/locatie/wolfheze-verdwenen-dorp/

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2021 - 2:03

@Danielle Over de etymologie van Wolfheze vond ik deze ogenschijnlijk onleesbare link. Maar met een beetje doorzettingsvermogen en al browsend blijkt er veel interessante informatie in te staan, echt een hele lap tekst, ergens in het midden, over de oorsprong van het woord. Heze slaat inderdaad waarschijnlijk op bos of kreupelhout (vgl. heester), wolf kan slaan op het dier maar ook op een persoon.

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2021 - 2:04

https://archive.org/stream/Wolfheze/OpmaakOudWolfheze_lr_djvu.txt

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2021 - 18:09

Dank voor de link. Ik heb er wel vaker iets over gelezen maar niet alle tekst meer bij de hand. Over de etymologie bestaat grote onzekerheid zoals wel vaker bij plaatsnamen.

Eellco2
Eellco220 nov. 2021 - 17:58

Wolven zijn 'jagerschuw' — verder geen correcties.