Joop

Wolf neemt pony van Drentse wolvenexpert te grazen

  •    •  
17-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8263 keer bekeken
  •  
ANP-456390511

Een pony van de Drentse wolvenconsulent Jaap Mekel is in Wasperveen gedood en de dader is hoogstwaarschijnlijk een wolf. Dat valt op te maken uit hoe het dier is aangevallen, door een hap uit het achterlijf. Het is extra pijnlijk omdat de zogeheten greenfluencer Mekel als wolvenconsulent voor de provincie Drenthe houders van vee en andere dieren adviseert over hoe ze hun levende have kunnen beschermen tegen het roofdier.

Het gedode dier, een exmoorpony, werd zondag door een voorbijganger opgemerkt op een stuk grond dat eigendom is van Natuurmonumenten. Mekel zorgt er voor dat het stuk land begraasd wordt en heeft daar naast 10 kleine pony's ook 5 grote runderen rondlopen, waaronder Schotse Hooglanders. Alhoewel het stuk grond midden in het leefgebied van een roedel wolven ligt was het slechts omheind met twee stroomdraden, meldt RTV Drenthe, terwijl een dierhouder wettelijk verplicht is zijn dieren te beschermen.

Mekel dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen met een wolvenaanval. "In Duitsland bestaat het eten van de wolf maar voor een half procent uit pony's. Ook stonden de dieren in kuddeverband op het terrein. In buitenlandse natuurgebieden wordt vooral de combinatie van pony's en runderen weinig aangevallen."

De Drentse wolven lijken zich echter weinig gelegen te laten liggen aan het traditionele gedrag van hun Duitse soortgenoten. Uit officiële cijfers blijkt dat een wolf van 1 november 2022 tot 15 februari 2023 vier keer eerder grote landbouwhuisdieren in Drenthe aanviel.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Joost Spits
Joost Spits19 apr. 2023 - 14:13

...weeer eens Nederland op zijn smalst... Eerst vonden velen hartstochtelijk dat de wolf tocht echt weer moest terugkeren in Nederland. Nu begint iedereen te klagen, omdat men zich niet realiseert dat het een serieus geducht roofdier is. De wolf is groot en bijzonder intelligent en dat hebben velen onderschat. We hebben er voor gekozen, dus moet je ook zijn gedrag accepteren. Niks afschieten!! ...en dan te weten dat het type wolf hier in Nederland ook nog eens het kleinere type is. In de VS en Canada heb je zeer grote wolven, waarbij een lichaamsgewicht van 90 kg geen uitzondering is. Zullen we dat type eens hier naar Nederland halen... dan krijg je pas echt grote problemen... Mijn mening: ik vind wolven geweldige intrigerende dieren... van mij mogen ze blijven. Gewoon meer maatregelen nemen om je vee te beschermen, dat staat veehouders te doen. Niks afschieten!!

adriek
adriek17 apr. 2023 - 15:29

Nu de wolf beschermd is zal het beest snel minder schuw worden en binnen enkele jaren ook de vuilnisbakken in de binnenstad komen legen. Het beest moet bang worden van mensen en schapen: dus afschieten als ze te dichtbij komen. Evolutie werkt goed, en sneller dan je denkt.

5 Reacties
LaBou
LaBou 17 apr. 2023 - 16:43

Een wolf die afgeschoten is wordt niet bang.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 apr. 2023 - 17:36

Wolven schuw maken door ze dood te schieten? Waar slaat dat op?

hgroen2
hgroen217 apr. 2023 - 18:11

Nergens is ooit gebleken dat wolven dergelijk gedrag vertonen. Ook niet in gebieden waar de wolf al jaren / eeuwen rondloopt. De wolf is per definitie schuw. AFschieten helpt niet, want daar leert de rest van de pack niet van. Afschieten is juist erg onverstandig. Wolven packs blijken snel uit elkaar te vallen als een elementair [alfa teef of reu] wegvalt. Dan krijg je ineens grote groep lone wolfs. Dan ben je nog verder van huis. GEwoon de wolf met rust laten en goede hekken plaatsen

Fromspace
Fromspace18 apr. 2023 - 6:01

Labou, als je maar genoeg loopt te knallen en wolven van een roedel afknalt, wordt de rest van de roedel wel schuw. Jammer dat ik dat moet uitleggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 apr. 2023 - 10:32

Zodra er een territorium vrijkomt komen er nieuwe wolven van over de grens. Er zijn in Nederland een wisselend aantal individuele zwervende wolven. Juist die zullen het op vee voorzien hebben.

JoostdeF
JoostdeF17 apr. 2023 - 14:57

Er worden per minuut in Nederland meer dan 1000 stuks vee afgemaakt. De wolvenhaters maken zich hier geen moment druk over. Dat een wolf een pony pakt is een nationale ramp maar aan de miljoenen vogels die door katten worden gedood valt nou eenmaal niks te doen. Als je Nederland te vol vindt moet je misschien beginnen met het verminderen van de meer dan 50 miljoen veedieren in dit land, die gemiddeld nog geen jaar oud worden.

9 Reacties
Nicolay2
Nicolay217 apr. 2023 - 15:28

JoostdeF 17 apr. 2023 - 16:57 “Er worden per minuut in Nederland meer dan 1000 stuks vee afgemaakt. De wolvenhaters maken zich hier geen moment druk over.” Ja en ik vraag mij af waar blijft al dat bloed en slachtafval? En nog erger, 80% word geëxporteerd uit ons kleine landje naar heel grote landen. Laten de boeren die dit slachtvee produceren naar die grote landen gaan waar deze export naar toe gaat. Dan hebben wij nog gezonde Nationale parken om in te wandelen en fietsen.

GeenProbleem
GeenProbleem17 apr. 2023 - 16:57

@nicolay2 'Dan hebben wij nog gezonde Nationale parken om in te wandelen en fietsen. ' Met deze bevolkingsdichtheid is dat een utopie.

KM2
KM217 apr. 2023 - 17:58

"Ja en ik vraag mij af waar blijft al dat bloed en slachtafval? En nog erger, 80% word geëxporteerd uit ons kleine landje naar heel grote landen." 80% is een verkeerd cijfer, is netto minder.... Wat betreft het bloed, dit gaat meestal naar de diervoeder industrie. Ook kan er bloedmeel van gemaakt worden of hemaglobinestaven, in de volksmond ookwel bekend als Unox rookworsten, knakworst, etc etc. Wat betreft de rest van het afval: Dat is het absoluut niet. Beginnende bij de botten, hier kan men prima bouillons van maken. Een goede kippenbouillon begint bij een pan water en kippenbotten. Voor een jus de veau (kalfs-jus) gebruikt men gepincheerde (geblakerde) kalfsbotten. Daarnaast is het bot van diverse dieren zeer hoog in gelatinegehalte, en is dus ook culinair toepasbaar. Een geslacht dier heeft soms veel vet als "afval", ook dit kan prima gebruikt worden. Voorbeelden zijn reuzel of ossenwit, de nog van vroeger bekende kaantjes. Goed product als vetstof voor warme bereidingen of om in te konfijtten. Nederlands vet gaat veelal naar Frankrijk. Met name runder niervet is voor mij een favoriet om door een hamburger te draaien, maar dat terzijde. Orgaanvlees is in Nederland totaal onbekend. Voor de consument bestaat het dier alleen uit spierweefsel. Zwezerik, varkensnet, dijen of hart, de Nederlander eet het bijna niet. Er zijn nog weinig mensen die thuis een ossentong nachtje pekelen en daarna zachtjes pocheren...of roken...of stoven...gepaneerd en dan frituren (kroket).

vdbemt
vdbemt18 apr. 2023 - 8:51

@GeenProbleem. Jij hebt toch op zijn minst 1 probleem. Kom jij überhaupt wel eens buiten? "'Dan hebben wij nog gezonde Nationale parken om in te wandelen en fietsen. ' Met deze bevolkingsdichtheid is dat een utopie." Dan zeker NOOIT in een van onze natuurgebieden. Moet je eens doen. Het verlicht de geest.

Joost Spits
Joost Spits19 apr. 2023 - 18:01

U zegt: "Als je Nederland te vol vindt moet je misschien beginnen met het verminderen van de meer dan 50 miljoen veedieren in dit land, die gemiddeld nog geen jaar oud worden." Ik zou zeggen...wat minder mensen zou ook een zegen zijn...

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 apr. 2023 - 22:26

[ wat minder mensen ..] Dat zou inderdaad voordelen hebben.

vdbemt
vdbemt20 apr. 2023 - 1:43

@Joost Spits. Nederlanders aansporen te emigreren. Dat gaat niet lukken. Europa is zo hard bezig immigranten, dat zijn wij dan voor de andere landen, te weren. 1 voordeel: Nederland loopt daar dan niet meer in voorop.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2023 - 10:38

vdbemt mijn familie is al weg. Ik twijfel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2023 - 10:40

Nederland en Zweden hadden in 1900 hetzelfde aantal inwoners. Momenteel zit Zweden op 10 miljoen. Het is in Nederland gruwelijk uit de hand gelopen.

Weatherwax
Weatherwax17 apr. 2023 - 14:23

"terwijl een dierhouder wettelijk verplicht is zijn dieren te beschermen." Schuldvraag lijkt me duidelijk dan. Rest van de dieren weghalen en direct de grond onteigenen en natuurlijkgebied van maken.

DAS13
DAS1317 apr. 2023 - 14:20

Ezels! Nee ik scheldt niemand uit. Maar ezels zijn wil het antwoord. Het is (redelijk) algemeen bekend dat ezels a) voor niets bang zijn. b) nergens voor terug deinzen. c) een bloed hekel hebben aan wolven en andere jagers. d) ze de jagers aanvallen, schoppen en bijten. En de wet van de natuur zegt dat zelfs een jager als een wolf een stukje omloopt voor wolven. Bovenstaande 4 genoemde punten zijn volop online te vinden. Ezels worden al eeuwen gebruikt om kuddes te beschermen. https://youtu.be/NcGNvD6aE4M

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland17 apr. 2023 - 17:13

Wensdenken, dit gaat de steeds verder uitbreidende wolven populatie niet tegenhouden om steeds vaker het leefgebied uit te breiden naar zones waar mensen wonen, ze zullen er minder mensenschuw van worden en wanneer ze zich bedreigd voelen ook een bijt partij niet schuwen. Al die zogenaamde wolvenkenners die maar blijven zeggen dat het dier geen mensen aanvalt denken het blijkbaar beter te weten dan de talloze dorpelingen uit gebieden waar de wolf begin vorige eeuw nog leefde. Als je gaat praten met Italiaanse of Spaanse ouderen dan weten ze in die dorpen nog heel goed wat ze van hun grootouders meekregen over het gedrag van wolven en dat was niet dat van een schuw hertje.

hgroen2
hgroen217 apr. 2023 - 18:17

Rick Hofland Wolven populaties reguleren zichzelf. Als er teveel wolven in een gebied leven, wordt overschot verjaagd of gedood door de pack! [bron wolf conservation centre US] Wolven zijn van nature schuw. Alleen als de mens ze gaat voeren, kunnen ze minder schuw worden. Maar nooit vanuit zichzelf. Wolven vallen mensen alleen aan als ze direct zelf aangevallen worden door de mens Door de eeuwen heen zijn er maar beperkt aantal wolven aanvallen op mensen. In al die gevallen kon worden vastgesteld dat het om wolven ging met hondsdolheid. Aangezien hondsdolheid onder wolven niet meer voorkomt, gaat er ook geen dreiging uit van wolven. Dus ja die grootouders verhaaltje behoren tot de categorie Roodkapje

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2023 - 9:53

Momenteel kent Spanje een van de grootste wolvenpopulaties van Europa. https://animalia.bio/iberian-wolf

Rick Hofland
Rick Hofland17 apr. 2023 - 11:15

De wolf is in het verleden niet uit Nederland verdwenen door middels van een monserlijke uitroeing, nee, dat is enkele eeuwen terug beetje bij beetje gebeurt omdat het te veel botste tussen mens en wolf omdat het n Nederland steeds drukker werd. Inmiddels is het nog drukker hier, dus om te denken dat de wolf hier nu wel ongestoord en helemaal vrij rond kan lopen en jagen is vrij naief. Nog max een jaar of 3 waarin de wolven zich flink kunnen vermenigvuldigen en waarbij gelijke tred met de voortplanting de incidenten toe zullen nemen en dan gaat er een groepje "deskundigen" op verzoek van de overheid toch met het advies komen dat vrij rondlopen/jagen niet langer mogelijk is. Iedereen in de politiek met een gezond verstand weet dat dit er aan zit te komen, maar niemand durft het nog openlijk uit te spreken.

2 Reacties
korheiden
korheiden17 apr. 2023 - 15:12

Helemaal mee eens. Maar we zullen nog lange tijd dezelfde reacties krijgen : 1. De mens doodt miljoenen dieren per dag. 2. Honden doden veel meer schapen 3. Hadden ze maar een hek moeten plaatsen 4.De wolf is een perfecte regelaar i.v.m. het natuurlijk evenwicht 5. Wolven waren vroeger ook in Nederland 6. Enzovoorts. Het zal eerst enorm uit de hand moeten lopen met grotere aantallen dode schapen e.d. voordat er adequaat gereageerd wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2023 - 8:14

Het ging niet geleidelijk. Tot in de 19de eeuw waren er grote aantallen wolven in heel Europa. Ze zijn systematisch uitgeroeid.

Rick Hofland
Rick Hofland17 apr. 2023 - 11:06

Tsja... er heerst in verschillende kringen die zichzelf als natuurliefhebber zien een soort van Gaia verering die zoals alle andere religies gebaseerd is op fantasie- en wensdenken. Nederland is al 500 jaar een druk bevolkt stukje land waar iedere vierkante meter nuttig en bewust ingedeeld wordt. Er is al heel lang geen oer natuur meer in dit land en dat gaat er ook niet meer komen, dat geeft ook niet want als we wat Europeser denken dan zijn er binnen Europa steeds meer grote natuurgebieden die heel veel ruimte bieden aan de natuur met alle planten en dieren die daar horen en vrij zonder bemoeienissen van mensen kunnen leven zoals dat bij hen past. Bij ons zouden de Oostvaardersplassen dat moeten worden, maar iedereen weet dat dit experiment geflopt is en op eenzelfde wijze zijn we nu in een experiment beland waarbij de Gaia aanhangers zichzelf en iedereen die het maar horen wil voor houden dat er prima plek is voor wolven in Nederland, hopend dat zo op dit kleine extreem druk bevolkte stukje aarde een soort van oer natuur gaat ontstaan. Iedereen met gezond verstand weet dat vrij lopende wolven roedels vroeg of laat voor dermate veel problemen gaan zorgen dat er paal en perk gesteld zullen worden, wellicht een omheind natuur gebied (hé Oostvaardersplassen?) waar ze dan soort van semi-natuurlijk rond mogen lopen (al zal ook dat beheerd moeten worden).

5 Reacties
DAS13
DAS1317 apr. 2023 - 14:26

Ezels! Sérieus zet een aantal ezels in de wei met het vee. Ezels zijn voor niets bang, deinzen nergens voor terug en hebben een bloedhekel aan wolven en wilde honden. En ezels worden wereld wijd nogsteeds volop gebruikt om kuddes tegen wolven te beschermen. Niets verzonnen gewoon feiten. Zoek het zelf maar eens op YT staan voldoende filmpjes als bewijs. Ezels beschermen de kuddes.

hgroen2
hgroen217 apr. 2023 - 18:21

Oostvaardersplassen is niet geflopt maar effectief de nek omgedraaid door Henk bleker om vooral de Agro te bedienen. Wat is het verschil tussen oernatuur en natuur an sich? Maakt het wat uit hoelang een bos al bestaat? Natuur is natuur en we hebben het keihard nodig. Ook hier in Nederland. Simpel feit: zonder natuur groeit 80% van de gewassen niet meer in nederland. Worden graaslanden kale woestenijen. Geen natuur is geen insecten is geen bestuiving. Wordt lekker doods dan in nederland. Iedereen met gezond verstand weet dat vrij lopende wolven roedels vroeg of laat voor geen enkel probleem zorgen maar wel dat er paal en perk gesteld moet worden aan de vernietigingsdrang van de mensheid: zie oostvaardersplassen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2023 - 8:33

De Oostvaardersplassen zijn niet geflopt, het is de "wensnatuur" geworden van oa boeren en jagers. Omheinde wildparken die in model worden geschoten. Eigenlijk extensieve veeteelt .

vdbemt
vdbemt18 apr. 2023 - 10:08

Jammer hoor. Maar je feitenkennis deugt niet. De Oostvaardersplassen zijn geen experiment. Experimenten worden zeer bewust aangepakt. De OV zijn juist ontstaan door compleet gebrek aan bewustzijn. Het was een gebied dat bedoeld was bebouwd te worden, woningen en bedrijven. Door de economische situatie in die tijd paste dat niet en is het gebied lange tijd volkomen in de vergetelheid geraakt. Hetgeen de natuur de gelegenheid gaf zich te ontwikkelen zoals natuur dat doet: spontaan, passend in omgeving en klimaat. En dat bleek na jaren, zonder enig menselijk ingrijpen, van enorme grote natuurwaarde te zijn geworden. Het is tot natuurgebied verklaard en vervolgens, om die natuurwaarde te behouden, is men het gaan beheren. Het was later de bedoeling het te gaan verbinden met andere natuurgebieden in NL. Maar ja: Rutte en Bleker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2023 - 13:00

vdbemt in een Noors werkstuk over de Nederlandse natuur noemde ik het "tilfeldig natur" (toevallige natuur). Mijn docenten vonden dat een interessante vondst.

EricDonkaew
EricDonkaew17 apr. 2023 - 10:13

Ik heb de drie eerste meningen hier (van Kit, Vorragend en Pabst) maar eens alle geliket. Er lijkt een soort groepsmening te ontstaan: we hebben te veel dieren in Nederland, maar van wolven kunnen we geen genoeg krijgen. Ook ik blijf erbij, dat wolven niet echt in Nederland thuishoren. Maar ja, afschieten is ook weer zo wat...

8 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens17 apr. 2023 - 11:53

@EricD Precies. Zoals (denk ik) inmiddels bekend, ben ook ik niet blij met de wolf. Ze zullen de mens niks aandoen (na acht jaar in NL is daarvan nog geen geval bekend), maar wat ze hun dierlijke slachtoffers aandoen is vaak te gruwelijk voor woorden. Overigens zijn er vanuit het verre verleden wel verhalen bekend van menselijke slachtoffers, maar oké, goed, soit, jammer dan, leven is immers risico dragen, nietwaar? Verder hoef ik echt niet per se een wolf tegen te komen om optimaal van de natuur te genieten. Integendeel. Ook pas ik ervoor om dode dieren te zien liggen waar hapjes uit zijn genomen. Ik heb het al eerder gezegd, voor mij is de wolf een inconvenient truth.

DAS13
DAS1317 apr. 2023 - 14:28

Grootte kans dat de wolf al hier rond liep voordat we maar ook het woord wolf konden spellen. Wellicht is het de mens die hier niet thuis hoort. Althans in deze getalen

Rick Hofland
Rick Hofland17 apr. 2023 - 17:04

DAS13, dus als iemand ergens eerder is heeft er meer recht op?

hgroen2
hgroen217 apr. 2023 - 18:23

Wie bepaald of ze hier thuishoren? De natuur vindt blijkbaar van wel, want ze doen het goed hier in Nederland. Het werkelijke wensdenken zijn mensen die menen te weten welke natuur we wel of niet moeten hebben, wat natuur wel of niet is en wat er wel of niet aan dieren hier rond mag lopen. Dat is de arrogantie van de mens. Denken alles naar zijn hand te kunnen zetten. Helaas, zo werkt dat niet met de natuur.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 apr. 2023 - 21:34

Wat gaan we doen, alle wolven dassen bevers enz enz het land uitschoppen omdat wij recht hebben op iedere vierkante cm voor onszelf?

EricDonkaew
EricDonkaew18 apr. 2023 - 2:52

@Defoe ----------------------------- Ik heb het niet over dassen, ik heb het niet over bevers, ik heb het niet over enz., ik heb het niet over uitschoppen. Jij haalt er onnodig weer van alles bij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2023 - 8:35

Er wordt al weer gesproken over het afschieten van bevers.

EricDonkaew
EricDonkaew18 apr. 2023 - 15:16

@Defoe: Er wordt al weer gesproken over het afschieten van bevers. ---------------------------------- Nou, niet door mij dus.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 apr. 2023 - 9:43

Halve maatregelen werken niet, een goed hek wel.

5 Reacties
Polarisario
Polarisario17 apr. 2023 - 10:40

@Martin: Hekken houden de wolf echt niet tegen hoor. Er zijn filmpjes op internet waar goed is te zien hoe een wolf probleemloos over zo’n best hoog hek (met prikkeldraad!) klimt.

BartP2
BartP217 apr. 2023 - 10:43

Dat is ook zonde van de grondstoffen, en een aanslag op het milieu, het produceren van duizenden kilometers hekwerk enkel zodat wolven hier kunnen komen wonen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 apr. 2023 - 14:27

@Martin, en als dan na heel veel inspanningen alle andere dieren achter een hek zitten, dan is er nog maar één prooi-'dier' over ;-)

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 apr. 2023 - 15:36

Bart, hoezo heel Nederland? Een pony heeft maar een klein stukkie grond nodig.

EricDonkaew
EricDonkaew18 apr. 2023 - 2:48

@Martin van der Linde: Halve maatregelen werken niet, een goed hek wel. ---------------------------------- Zet overal maar hekken neer, dan is het probleem opgelost. Niet dus. Ik heb het niet zo op die hekken, er zijn er al te veel van in Nederland.

Kit2
Kit217 apr. 2023 - 9:21

"In Duitsland bestaat het eten van de wolf maar voor een half procent uit pony's." Ohh daarom heeft ie er maar één hapje uit genomen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 apr. 2023 - 9:20

Wolven zijn prachtige dieren en een verrijking van de natuur op die plekken waar ze in een natuurlijke habitat kunnen leven. Het zijn echter bepaald geen lieverdjes. Helaas is ook dit debat in Nederland weer volledig ontspoord en wordt geleid door extremisten aan beide zijden. De ene groep fanatici zal niet rusten voordat de laatste wolf is afgeschoten en de andere zeloten zijn pas tevreden als er roedels wolven de buurten van Amsterdam afschuimen.

1 Reactie
Andreas4
Andreas418 apr. 2023 - 1:11

"Het zijn echter bepaald geen lieverdjes." Veel mensen ook niet, maar die mogen wel overal vrij rondlopen en hun onzalige activiteiten uitoefenen.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst17 apr. 2023 - 9:02

Woon twee kilometer van de Drentse grens af en ben blij dat ik behalve een kat geen huisdieren heb. Maar volgens biologen die er echt verstand van hebben is dat beest een verrijking voor ons land. Hoe krijgen ze het uit hun mond…

4 Reacties
Adaestuo
Adaestuo17 apr. 2023 - 9:45

@Wir sind Pabst "Woon twee kilometer van de Drentse grens af en ben blij dat ik behalve een kat geen huisdieren heb. Maar volgens biologen die er echt verstand is dat beest een verrijking voor ons land. Hoe krijgen ze het uit hun mond..." Wel wel zeg, je beklagen over een wolf die zich aan een onoplettende pony vergrijpt maar zelf heb je een kat als huisgenoot... Weet je wel dat katten op grote schaal vogels vermoorden? Wie weet gaat jouw moorddadige kat vandaag op pad om de laatste kuifleeuwerik die ons land nog rijk is van kant te maken... En die biologen krijgen het een en ander uit hun mond omdat dit het orgaan waarmee wij mensen doorgaans praten, zo heb ik mij ooit eens laten vertellen...

adriek
adriek17 apr. 2023 - 16:44

En die kat leeft keurig in huis neem ik aan? Je zou tenslotte niet willen dat jouw huisdier bij andere mensen overlast veroorzaakt of beschermde vogels doodt?

hgroen2
hgroen217 apr. 2023 - 18:26

Ik woon in drenthe met een pack wolven die hier rondloopt. zijn hier ook gesignaleerd. Hier lopen geiten, schapen, paarden ,pony's Allemaal achter goede hekken. Resultaat: geen enkel stuk vee gepakt. wolven liepen gewoon door Dus ja de wolf is een verrijking voor ons land. in velerlei opzichten. Misschien eens ophouden met die wolvenhaat. Het is een roofdieren zoals vele anderen. Tijd dat de mens eens wat ruimte maakt voor de natuur waar wij zonder niet zouden bestaan of kunnen bestaan.

Andreas4
Andreas418 apr. 2023 - 1:16

"Maar volgens biologen die er echt verstand van hebben is dat beest een verrijking voor ons land. Hoe krijgen ze het uit hun mond" Dat komt omdat die biologen er inderdaad veel meer verstand van hebben en ze daarbij voorbijgaan aan uw onderbuikgevoelens. Gelijk hebben ze. Tip: zet een hek om uw tuin en houd uw kat binnen, dat scheelt ook weer een slachtpartij onder de vogels.