Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wolf neemt pony van Drentse wolvenexpert te grazen

  •  
17-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8792 keer bekeken
  •  
ANP-456390511

Een pony van de Drentse wolvenconsulent Jaap Mekel is in Wasperveen gedood en de dader is hoogstwaarschijnlijk een wolf. Dat valt op te maken uit hoe het dier is aangevallen, door een hap uit het achterlijf. Het is extra pijnlijk omdat de zogeheten greenfluencer Mekel als wolvenconsulent voor de provincie Drenthe houders van vee en andere dieren adviseert over hoe ze hun levende have kunnen beschermen tegen het roofdier.

Het gedode dier, een exmoorpony, werd zondag door een voorbijganger opgemerkt op een stuk grond dat eigendom is van Natuurmonumenten. Mekel zorgt er voor dat het stuk land begraasd wordt en heeft daar naast 10 kleine pony's ook 5 grote runderen rondlopen, waaronder Schotse Hooglanders. Alhoewel het stuk grond midden in het leefgebied van een roedel wolven ligt was het slechts omheind met twee stroomdraden, meldt RTV Drenthe, terwijl een dierhouder wettelijk verplicht is zijn dieren te beschermen.

Mekel dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen met een wolvenaanval. "In Duitsland bestaat het eten van de wolf maar voor een half procent uit pony's. Ook stonden de dieren in kuddeverband op het terrein. In buitenlandse natuurgebieden wordt vooral de combinatie van pony's en runderen weinig aangevallen."

De Drentse wolven lijken zich echter weinig gelegen te laten liggen aan het traditionele gedrag van hun Duitse soortgenoten. Uit officiële cijfers blijkt dat een wolf van 1 november 2022 tot 15 februari 2023 vier keer eerder grote landbouwhuisdieren in Drenthe aanviel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.