Joop

Wolf gespot in centrum Utrecht

  •  
10-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57313 keer bekeken
  •  
15856996267_7bf354b660_o

© cc-foto: Marc Chinnick

Op de Neude in de binnenstad van Utrecht is een wolf waargenomen. Burgemeester Sharon Dijksma wil de dialoog met het beest aangaan om hem tot vertrek te bewegen.

“We moeten de filmpjes die nu op sociale media rondgaan nog goed bestuderen, maar als er werkelijk een wolf huist in hartje Utrecht, dan nemen we dat uiteraard serieus”, aldus Dijksma. “Utrecht is een linkse stad, dus wij gaan niet overleggen over de wolf zonder de wolf. We zullen nadrukkelijk een uitnodiging aan het dier verstrekken om aan de wolventafel aan te schuiven. Het doel is wel dat het dier terugkeert naar het oord van herkomst.”

Wolvenhater Kees Jan Voogelaar, die het filmpje plaatste, wil naar eigen zeggen waarschuwen voor de gevolgen van opmars van de wolf in Nederland. “Je ziet op het filmpje hoe die wolf loert naar jonge kinderen. Wolvengroupies vinden het onschuldig gedrag, maar zo’n gelukzoeker heeft het altijd voorzien op onze vrouwen en kinderen. Nederland heeft maar één wolvenplan nodig: allemaal opbokken.”

Ongelukken
Tot nu toe bestaan de ongelukken er vooral uit dat wolven worden doodgereden, maar Voogelaar meent dat hier snel verandering in kan komen: “Beetje voeren, laten wennen aan mensen, dan even goed opjagen of pesten en tsjakka, daar komt de ware aard van meneer wolf tevoorschijn. Hapt-ie zo in je hand. Echt, niet te vertrouwen die beesten. Daarom moet je ook niet afgaan op feiten, want die houdt de wolf voor je verborgen met zijn schuwe smoesjes. Je moet afgaan op je gevoel. En dat is niet best.”

Ook Auguste de Haas, vertegenwoordiger van de andere dieren rond de Neude, is niet gerust op de mogelijke komst van een wolf. “Het zijn geen vegetariërs, hè. Als de burgemeester de wolf uitnodigt voor een gesprek met de wolvencommissie, willen wij ook meepraten. Er moet wel draagvlak zijn.”

cc-foto: Marc Chinnick 

Meer over:

satire, utrecht, opinie, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (105)

Olav Meijer
Olav Meijer30 dec. 2022 - 1:02

Bij nader inzien blijkt de haas niet het haasje te zijn geworden.

Olav Meijer
Olav Meijer30 dec. 2022 - 0:48

En nu maar hopen dat de wolf niet de haas heeft opgegeten, die een vaste plek heeft op de Neude!

dirk den boer
dirk den boer15 nov. 2022 - 11:53

Vandaag is ht commentaar vd NRC aan de wolf gewijd: - De wolf roept emoties op, het debat moet op feiten gevoerd - Net alsof er nog feiten zijn in onze wereld van identiteiten en polariteit. Elders in de krant klaagt historicus Sean Wilentz over de emoties en polariteit binnen zijn vak, en voert aan dat dat niet anders kan in een moment van wrok , boetedoening, schuldbesef en heilige identiteit . Hier in dit draadje komt het ook goed naar voren, de commentator: - er lijkt weinig compassie voor elkaars argumenten te zijn - Het commentaar eindigt met goede raad , meer hekken, minder emoties, meer argumenten, en dan toch de overweging: wat als de populatie blijft toenemen? Hoeveel wolven kan NL aan? Het blijkt maar weer eens dat overbevolking en grenzen aan instroom zowel een probleem van het dier als van de mens is. Niets dierlijks is de mens vreemd.

11 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 13:20

De provincie Gelderland wil de natuur zo laagdrempelig mogelijk maken, zodat er zoveel mogelijk mensen komen en er zoveel mogelijk geld wordt verdiend. De wildgroei van markeringen maakt dat ze de niet zoekraken en de weg terug naar de parkeerterreinen weten te vinden. Een jagende koning is stukken minder schadelijk dan de hordes fietsers, ruiters, mountainbikers en hondenuitlaters die de natuur intrekken. Al heb ik liever dat een wolf de jacht overneemt.

dirk den boer
dirk den boer15 nov. 2022 - 16:28

Natuurlijk helemaal de vraag, Danielle, of die wolf jouw gepensioneerde reeen en zwijnen gaat pakken, of die nog veel makkelijker lammetjes, schapen (doorgefokt op vlees, en niet op weerbaarheid, zoals in Anatolie, lees Lale Gul)), en arme ponietjes (van de kinderen op paardrijles).

dirk den boer
dirk den boer15 nov. 2022 - 17:24

Hahaha Danielle, ik voel het aan, maar in hoeverre leef jj nog in het heden? De tijd van Twitter, polariteiten en influencers? Ik moet er trouwens ook niets van hebben, maar we leven per slot in een democratie, waar de dommer massa heerst en de toon bepaalt.... Vandaag nog een boze brief over gestuurd naar de NRC.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 19:57

De schapenteelt is op zijn retour en speelt zich vnl af in de noordelijke provincies. Wol heeft nog nauwelijks handelswaarde & als herder in Drenthe valt er ook geen droog brood te verdienen. Op zich een tragische ontwikkeling al eet ik zelf geen lam.

dirk den boer
dirk den boer15 nov. 2022 - 20:14

De herders die je wel eens ziet en hoort op TV, die een kudde van zeldzame rassen hoeden (Schonebekers, Drentse, Veluwse, Kempense) zijn eigenlijk gewoon ambtenaren, die een loon krijgen, want die schapen brengen niets op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2022 - 8:51

Ook de Schoonebeekertjes zelf kun je als ambtenaren zien al worden de lammeren opgevreten.

dirk den boer
dirk den boer16 nov. 2022 - 10:38

Trouwens, wel opvallend dat er nooit schapen van zulke herders worden aangevallen, schapen overdag aan de wandel met de herder, en snachts ergens in een schaapskooi of goed omheind gebied, het zijn altijd de dieren van boeren of liefhebbers die ze, vaak ver van het huis, ergens dag en nacht in een weitje met gaas of prikkeldraad hebben staan. Die eerste vorm is natuurlijk de normale gang van zaken geweest de eeuwen door, en is dat nog vaak in Zd en Oost Europa, en verder tot in China aan toe. Lees Lale Gul daarover, op vakantie in Kumbet,Anatolie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2022 - 11:22

In Noorwegen houden ze het goedkoop door de schapen zomers herderloos in de bergen te laten ronddwalen. Daar ligt dus een cordon scherpschutters rond de paar gedoogde wolvenroedels en is er ieder jaar gesteggel in de Storting (TK) over hoeveel er nu weer mogen worden doodgeschoten om de boeren te plezieren. Nederlanders zullen ook liever geen geld uitgeven aan de bescherming van hun dieren.

dirk den boer
dirk den boer16 nov. 2022 - 11:56

- Herderloos laten dwalen in de bergen-, heb ik ook gezien in de Pyreneeen, waar behalve wolven ook enkele beren zitten. Ja, dan vraag je om slachtoffers natuurlijk, mits dus die scherpschutters goed opletten. Net als onze vorm van schapenhouden op dijken en licht afgerasterde weitjes is het de luxe van de tijd, geen extra manuren of wolfshonduren voor bescherming. Dat is decadent, en wordt nu door de aanwezigheid vd wolf duidelijk op de kaart gezet. Schapen horen in kuddes te grazen met herder, snachts ordentelijk in een schaapskooi (waarvan er nog 100en staan in NL, vaak tot woning omgebouwd). Ik herinner mij van Kenia trouwens , van de nomaden daar waar ook leeuwen en ander gespuis ronddwaalt, dat ze hun dieren (koeien, geiten, schapen) snachts in kralen ophokten, omgeven door enorme, hoge hagen van scherp gedoornde acacia takken en stammen, daar kon geen leeuw of panter overheen. Dat was daar wel nodig, want je hoorde elke nacht het gebrul van een hongerige leeuw. Wat hebben wij het toch goed en rustig gehad zonder die wolf. Maar nu......ALAAF....spijkers met koppen , en een serieus debat over die stoute wolf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2022 - 19:30

Meidoornhagen zijn ook afgeschaft.

dirk den boer
dirk den boer18 nov. 2022 - 12:04

Ik was abuis wat betreft onschendbaarheid van gescheperde schapen,opde Veluwe was sprake van 2 door wolf gegrepen schapen van een begrazingsbedrijf terwijl herder op de wacht stond. Deskundigen hadden al wel gemeend (net als ik) dat dat niet kon, maar de wolf gaat dus gewoon zijn gang, tegen de wetenschap van deskundigen in. Wel wordt er gedacht aan bescherming door speciale wolfshonden, maar die mogen de wolf niets aandoen, van Brussel (en dus van ons) niet, wel wegjagen. Als ze maar niet gaan vechten, vrezen ook de herders. Ik vrees ook voor getraumatiseerde schapen en lammeren, het lied over de grote, stille, vredige heide waar de herder eenzaam en pijpje lurkend ronddwaalt, is niet meer van deze tijd. Gepasseerd station, in stadstermen.

Huub53
Huub5314 nov. 2022 - 1:24

Ik spreek hier even als vertegenwoordiger van de zoogdieren. Dat ben ik immers en de meeste zoogdieren kunnen niet praten. Dus ook niet voor zichzelf De wolf zomaar 8 schapen en eet er slechts 1 kilo van op. De wolf is de lustmoordenaar onder ons zoogdieren. En een lustmoordenaar sluit je op, tem je, jaag je weg of dood je. Dat is wat zoogdieren (waaronder mensen) met lustmoordenaars willen doen. Een mens dood ook dieren maar alleen die die hij nodig heeft. En van het vlees blijft niets onbenut. Zoogdieren mogen ook mensen proberen te doden. Maar mensen gaan en mogen zich dan verdedigen. En dan wind de mens (soms met vereende krachten) het altijd. Zo werkt de natuur. En het is verrekt onnatuurlijk om van de wolf een soort heilig dier te maken wat niet afgeschoten mag worden. De mens is het enige zoogdier die zoiets geks doet. Daar zullen de schapen en andere prooidieren van de wolf het mee eens zijn.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2022 - 13:03

In de natuur hebben kadavers ook een functie.

vdbemt
vdbemt15 nov. 2022 - 14:12

"Ik spreek hier even als vertegenwoordiger van de zoogdieren. " Gezien hetgeen je brengt, niet namens de wolf, maar ook niet namens mij en gelijkdenkenden met mij. "De wolf zomaar 8 schapen en eet er slechts 1 kilo van op." Lijkt me stug. Toon aan. "De wolf is de lustmoordenaar onder ons zoogdieren." Als ik kijk naar wat er door mensen doorgejast wordt aan vlees, met in het bijzonder de feestdagen, als ik net geleerd heb dat alleen al aan schapen en lammeren in Nederland 50 tot 80.000 dieren per maand geslacht worden, lijkt mij de mens de lustmoordenaar bij uitstek. Een roofdier doodt om te leven en sterk genoeg te blijven voor de instandhouding van zijn soort. Bij dieren is er NOOIT sprake van moord. "En een lustmoordenaar sluit je op, tem je, jaag je weg of dood je." Dat (op dat laatste na) is dus alleen van toepassing op de mens. "Een mens dood ook dieren maar alleen die die hij nodig heeft." Zie mijn eerdere commentaar. Vlees wordt als product gepusht. De westerse rijke wereld eet veel meer vlees dan nodig is en doodt daarvoor ook veel meer dieren dan nodig is. Wordt vervolgd.

vdbemt
vdbemt15 nov. 2022 - 14:25

"Zoogdieren mogen ook mensen proberen te doden." Nou ja, "mogen" . Er zijn er, niet in Nederland, die het soms misschien zullen doen. In Canada en Amerika moet je geen beren tegenkomen. DIE zijn gevaarlijk. "Maar mensen gaan en mogen zich dan verdedigen." Natuurlijk. Maar dat is wat anders dan er met het geweer op uitgaan, ze te gaan zoeken en ze dan af te knallen. Dat is geen verdedigen. "En dan wind de mens (soms met vereende krachten) het altijd." Of de mens het met winderigheid wint weet ik niet (grapje). Maar zeker, het lukt de mens meestal wel soorten uit te roeien. "Zo werkt de natuur. " Nee. Zo werken mensen die niet meer weten hoe natuur werkt. "En het is verrekt onnatuurlijk om van de wolf een soort heilig dier te maken wat niet afgeschoten mag worden." De reden dat diersoorten wettelijk beschermd zijn, is dat ze door de mens tot uitsterven bedreigd zijn. Niet omdat ze heilig zijn. Eerder omdat mensen, die natuur maar lastig vinden, denken dat ZIJ heilig zijn. "De mens is het enige zoogdier die zoiets geks doet." Het enige zoogdier dat doodt zonder werkelijke noodzaak. Dat klopt. "Daar zullen de schapen en andere prooidieren van de wolf het mee eens zijn." Alleen in sprookjes zul je tegenkomen dat dieren zo ver gaan in hun denken. Knap van je, al die onzin.

Huub53
Huub5316 nov. 2022 - 21:03

@vdbemt Ja inderdaad. KNAP VAN MIJ AL DIE ONZIN. Leuk dat je zo uitgebreid kritiek op mijn reactie hebt geleverd. Ondanks je kritiek op mijn woordgebruik heb je mijn boodschap wel begrepen. Ik naar mezelf met twee brillen. (weet je dat nog) Soms kijk ik naar mezelf met een roze bril. Dan zie ik een beschaafd wezen met hoogstaande principes. Een andere keer kijk ik naar mezelf met een kritische (of sombere) bril. Dan zie ik gewoon een primitief beestje dat streeft naar veiligheid en dat probeert te overleven. Dat is uiteindelijk bepalend voor mijn doen en laten. Ik ben iemand die helemaal niet wil denken in termen van de goede wolf en de slechte mens of andersom de boze wolf en de goede mens. En het gemak waarmee men, op dit forum, bezig is met het indelen mensen/groepen bij enerzijds de wereldverbeteraars die alle ruimte en vrijheid moeten krijgen of wereldverslechteraars die men maximaal aan banden wil leggen. Dit is mij, waarschijnlijk door mijn boerenafkomst, vooral bij de manier waarover er, op dit forum, over de boeren wordt gesproken opgevallen. Vandaar dat ik hier, als reaguurder, een tegengeluid laat horen. Dat is heel goed voor je.

dirk den boer
dirk den boer17 nov. 2022 - 16:58

Mooi tegengeluid Huub, maar denk maar niet dat de tegenpartij (waarom eigenlijk -tegen-, en niet empathisch?) het hoort, zo zijn de tijden nu eenmaal, is niet anders.

Huub53
Huub5318 nov. 2022 - 15:38

@Dirk Bedankt voor de tip. Empathisch is inderdaad beter dan tegen. En de wereld is zoals hij is. En mijn reacties gaat die niet veranderen. Het zijn maar speldeprikjes.

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2022 - 15:57

Het mooiste is nog, ooit was de mens (neanderthaler, cromagnoner) ook een soort predator die het op de kuddes grazers, schaapachtigen en andere vredelievende beesten gemunt had, en zelfs die wolf als eerste gedomesticeerde soort aan zijn zijde had (of andersom, je leest wel eens dat de wolf ons getemd heeft). Dat is allemaal natuurlijk wel heel lang geleden, en speelt zich af in pre-industriele tijden (lees voor de grap Lale Gul als ze terug gaat naar haar dorpje in het pre-industriele Anatolie, en ze de kangal hond beschrijft, die wel raad wist met die wolf uit de nabij gelegen bergen). Het ligt nu allemaal anders, we zijn beschaafd nu (zie elders) maar waar zijn we in Gods naam in beland? Terecht gekomen? het gaat langzamerhand helemaal mis, daar helpt ook geen Sharm el Sheikh aan, vrees ik.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2022 - 9:23

De oplossing ook voor de klimaatcrisis bestaat uit natuurherstel en het stoppen van de bevolkingsgroei. Het herstellen van mangrove en (regen)wouden, meer ruimte voor water, het met rust laten van/coëxistentie met wilde dieren, het kan allemaal nog.

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2022 - 12:40

Is die wolf nou eigenlijk roofdier, predator, de schrik van de boer, of inmiddels gewoon aangeschoven in de reek slachtoffers die alle recht op eerherstel en bestaanszekerheid heeft? Het kan verkeren. In de sprookjes blijft hij het toch gemunt hebben op grootmoeders en kleine meisjes, en blijft de jager de grote redder.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 15:23

Wij hebben weinig berensprookjes. Wellicht omdat die hier al veel eerder, rond het jaar 1000, het veld hebben moeten ruimen.

dirk den boer
dirk den boer15 nov. 2022 - 19:20

Weinig berensprookjes, maar heel erg veel teddyberen natuurlijk. Het liefste dier om mee naar bed te gaan......

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 nov. 2022 - 19:05

Ik word al niet goed van vechthonden, laat staan dat een boze wolf mijn pad kruist en me hongerig aankijkt, ik snap die hele hype rond wolven niet, voor zover ik weet zijn wolven niet uit dit land verdwenen door bejaging en heb zomaar een donkerbruin vermoeden dat de omstandigheden er niet beter op zijn geworden sedert de laatste wolf de biezen pakte en uit Nederland vertrok.

38 Reacties
vdbemt
vdbemt12 nov. 2022 - 9:59

Daar zit wat in. Dat betekent dat de wolf (en wat NIET in de natuur? ) voortdurend onder druk staat dan de mens. Minder ruimte. En van nature toch probeert te overleven in territoria waarin hij dat kan. Ooit verdreven, maar ook elders met minder ruimte, gaan ze het toch weer ergens anders zoeken. En komen zo terug.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2022 - 10:09

De wolven zijn in heel Noord-West Europa eeuwenlang het slachtoffer geweest van een niet aflatende vervolging. Zelfs in Zweden & Noorwegen waren ze bijna volledig uitgeroeid. Met dode wolven konden in Nederland tot in de 19de eeuw premies worden verdiend. Wolven konden vooral terugkeren in oorlogstijd, als mensen op elkaar schoten ipv op wolven.

vdbemt
vdbemt12 nov. 2022 - 10:24

@Dirk. Vervolg Doel van dat LCIE: "To maintain and restore, in coexistence with people, viable populations of large carnivores as an integral part of ecosystems and landscapes across Europe" Zij zitten er toch echt anders in dan jij: Many of these species only survived the 19th and 20th centuries by a fine margin, and they are still absent from huge parts of their former range. Luckily, as we enter the 21st century the trends of most populations have improved such that they are stable or increasing in most areas. Wolves, for example, have naturally expanded into France, Germany and Scandinavia, Eurasian lynx have been reintroduced into the Alps, the Jura and Vosges mountains and the northern Balkans and bears have been released in Austria, Italy and France to support existing remnant populations. The challenge for the years to come involves ensuring that these positive trends continue.......... For large carnivores to have a long term future we have to allow them to spread and reoccupy many of their former habitats - this means reintegrating them into the landscapes where we humans live, and work, and play." Zij hebben het over helpen verspreiden en reïntegreren. Niet over 'weren'. laat staan 'afschieten'.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2022 - 12:08

De wolf is op eigen kracht teruggekeerd. Kennelijk is Nederland geschikt voor de wolf tenzij er een nieuwe uitroeiingsbeweging op gang komt. Het wachten is op de lynx maar die is kieskeuriger.

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2022 - 12:12

Dat zeg ik nergens, vdbemt, ik had het over de zorgwekkende toestand die dat Initiative aantrof in NL, de autoriteiten zouden de dieren geen halsband omgedaan hebben, om ze te kunnen blijven spotten, en ook het paintball schieten afgekeurd hebben, kortom, de wolf was niet meer wild genoeg bij ons, dat lijkt me een terdege onderwerp van zorg voor de dames en heren, heel anders dan ze gewend zijn in de Karpaten en andere onbewoonde oorden (vergelijkbaar met Yellowstone, ons OV plassengebied in het groot dus, waar juist weer geen wolf mag komen) waar ze de beer, de lynx en de jakhals volgen en naar de zin proberen te maken. Mensen en huisdieren zijn daar niet gewenst (op enkele jagers en bergboertjes met geschikte wolfshond na dan)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 nov. 2022 - 14:04

“Dat betekent dat de wolf (en wat NIET in de natuur? ) voortdurend onder druk staat dan de mens.” Een waarheid als een koe om een beetje bij het onderwerp te blijven. “En van nature toch probeert te overleven in territoria waarin hij dat kan.” Dat is de crux, prooidieren voor het wolven bestaan is hier beperkt tot een mak schaap, eventueel een verdwaald konijn die het haasje is, everzwijnen zijn al een stevigere kluif waar de wolf nog eens lelijk van op de neus kon kijken, zie je de gezichten van vogelspotters al voor je als ze door hun kijker een wolf met de laatste korhoender er vandoor zien gaan. “Ooit verdreven, maar ook elders met minder ruimte, gaan ze het toch weer ergens anders zoeken. En komen zo terug.” Daar hebben we wat op gevonden, grenzen dicht (grapje).

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 nov. 2022 - 14:07

“Wolven konden vooral terugkeren in oorlogstijd, als mensen op elkaar schoten ipv op wolven.” Dat noem ik nou immoreel opportunisme waar een geldwolf zich voor zou schamen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 nov. 2022 - 14:12

“De wolf is op eigen kracht teruggekeerd. Kennelijk is Nederland geschikt voor de wolf tenzij er een nieuwe uitroeiingsbeweging op gang komt.” Ik denk niet dat iedereen daar zo over denkt, boeren zitten niet te wachten op veedieven, niet dat boeren vrij uit gaan maar bedrijfsmatig kan ik me er wat bij voorstellen, nou hebben we het over lone wolves, als het een pact wordt zou dat wel eens heel problematisch kunnen worden, zeker bij volle maan. “Het wachten is op de lynx maar die is kieskeuriger.” Nou weet ik niet goed wat die uitvreten maar ik heb toch liever vegetariërs, ik kijk al niet meer naar natuurfilms waar moord en doodslag aan de orde van de dag is, je als prooidier het leven moet laten opdat die ander kan voortleven, ik weet dat het niet anders is, ik hoef dat niet te zien en in feite maak ik me daar indirect ook schuldig aan, ik eet ook vlees.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2022 - 15:51

[ .... ik heb toch liever vegetariërs]. Ik prijs mij gelukkig dat mijn meeste vrienden en familieleden net als ik vegetariërs zijn maar dat bedoelt u niet neem ik aan.

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2022 - 16:05

Inderdaad , Raymond, ze gaan natuurlijk niet achter een razend snel ree of een lastig everzwijn aan, als de makke lammetjes en schaapjes zo voor de vuist weg in de wei voor ze staan, dat is de wet van de minste weeststand, die bij mens en dier gelijkelijk opgaat

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 nov. 2022 - 16:34

“Ik prijs mij gelukkig dat mijn meeste vrienden en familieleden net als ik vegetariërs zijn maar dat bedoelt u niet neem ik aan.” Ik bedoel inderdaad vredige grazers die geen vlieg kwaad doen, vegetariërs kunnen volgens mij net zo verschillend zijn als mensen, althans ik heb behalve dat ze geen vlees, vis of andere dierlijke producten eten geen gemeenschappelijke eigenschappen kunnen ontdekken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 nov. 2022 - 21:15

Dirk, ik las een ingezonden stukje in de VK, dat ezels wolven zouden afschrikken, misschien goed voor een broodje aap, ik las ook dat er inmiddels honderden schapen door wolven te grazen zijn genomen, en dat op een stuk of 20 wolven als ik me niet vergis, ze hebben een enorme eetlust.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 nov. 2022 - 21:54

Danielle, wel eens rauwkost met pindasaus geprobeerd, ik heb het over pindasaus die je bij surinaamse toko’s kan krijgen, het is geen orgineel recept, is een variant op gado gado, als ik dat krijg voorgezet ga ik helemaal los dat de pindasaus in m’n haar zit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2022 - 22:12

dirk den boer We hebben jaren de tijd gehad om ons voor te bereiden. Maar als wel vaker, iedereen wachtte af ....

vdbemt
vdbemt13 nov. 2022 - 1:59

@Raymond, "Dat is de crux, prooidieren voor het wolven bestaan is hier beperkt tot een mak schaap, eventueel een verdwaald konijn die het haasje is" Waar haal je die wijsheid vandaan? Reeën, herten zwijnen zijn prooi van de wolf. En daar worden er jaarlijks vele van afgeschoten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2022 - 9:34

In Duitsland eten de wolven vooral ree en beginnen ze met de zieke en zwakke ipv de lekkerste individuen. Laat de professionals de wildstand beheren ipv schietgrage mensen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2022 - 9:55

Wolven zijn toevallig in staat zich aan verschillende omstandigheden aan te passen. Dat is ook de reden waarom ze terugkeren nu ze niet langer vervolgd worden. In heel Europa leven ze niet langer alleen in afgelegen berggebieden maar ook in mensgedomineerde omgevingen. Noem ze opportunisten, daarin verschillen ze niet van mensen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 nov. 2022 - 9:57

Raymond Bhagwandin ik heb Zweeds-Indonesische familie. Maar daarvoor was ik al op de hoogte van pindasaus.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin13 nov. 2022 - 12:21

“Waar haal je die wijsheid vandaan? Reeën, herten zwijnen zijn prooi van de wolf. En daar worden er jaarlijks vele van afgeschoten.” Ook schapen staan op het menu zoals je hier kan lezen. https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/in-maart-45-schapen-dood-door-wolf

dirk den boer
dirk den boer13 nov. 2022 - 15:37

Pas op met pindakaas, raymond, dat heeft Danielle en mij al de nodige deleting gekost op deze lijn, het is gewoon gevoelige materie dus....

vdbemt
vdbemt13 nov. 2022 - 15:49

@Raymond. "Ook schapen staan op het menu zoals je hier kan lezen." We zouden eigenlijk de wolf moeten leren lezen en dan bordjes neerzetten: geen voer voor wolven. Maar ja. Voor een wolf is een prooi een prooi. Wel 45 gedood in maart. Sodeju. Dat is niet mis. Alleen al geslachte schapen (inclusief lammeren, ZIELIG) in juli dit jaar: 77.800. (https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/7123slac). https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/7123slac

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin13 nov. 2022 - 17:04

“Alleen al geslachte schapen (inclusief lammeren, ZIELIG) in juli dit jaar: 77.800.” Valt me nog mee in vergelijking met koeien varkens en kippen, boeren houden geen schapen voor de kinderboerderij maar voor de slacht, dat kan je vervelend vinden maar dat is de realiteit, trouwens ook niet voor wolven, nogmaals, ik kan me er vanuit bedrijfskundige overwegingen wat bij voorstellen, het is de kunst je ook in een ander te verplaatsen ook al is het niet jouw cup of tea, misschien weet je dat ik anders ook kritiek op boeren heb, nu valt het nog mee maar als het uit de klauwen gaat lopen wil ik je weer horen en dan bedoel ik niet t.a.v. boeren alleen.

vdbemt
vdbemt13 nov. 2022 - 21:33

@Raymond. Ten opzichte van runderen en kippen valt het slachten van 77.800 schapen (inclusief lammeren) per maand inderdaad mee. Dat is nog veel meer. Vind je dan de dood van 45 schapen in een maand, tegenover bijna 80.000, niet heel erg vreselijk meevallen?? Bijna 80.000 schapen slachten is niet leuk, maar daar hebben we mee te leven? Dat een wolf een volkomen natuurlijke handeling verricht op een paar schapen, daar is onmogelijk mee te leven?? Ik kan me er uit bedrijfskundige overwegingen ook heel goed wat bij voorstellen. Ik had me een aantal jaar geleden, toen het duidelijk werd dat de wolf wel eens zou kunnen naderen, voorbereid op een betere bescherming van mijn schapen. Ondanks dat ik wist dat het verlies aan mijn schapen vergoed zou worden. Ik ben zo gesteld op die beesten dat ik het zover niet zou willen laten komen. Natuur. Het is wat. Erg lastig. We zouden het eigenlijk af moeten schaffen. Maar weet je: we hebben ermee te leven.

dirk den boer
dirk den boer13 nov. 2022 - 22:17

Het heeft me even gekost om er weer op te komen, Danielle en Raymond, maar meen me van 50 jr geleden te herinneren dat die groente met pindasaus op een broodje , gewoon in Paramaribo op straat verkocht, een javaans dingetje is met de naam PETJIL.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2022 - 13:00

Korhoenders redden het hier ook zonder de wolf niet. Ze hielden zich vroeger vaak op op de rand van natuur en landbouw. Maar dankzij de huidige intensieve landbouw valt daar niet genoeg te eten. Uitzetten heeft geen zin tenzij de landbouw wordt hervormd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2022 - 13:38

“Vind je dan de dood van 45 schapen in een maand, tegenover bijna 80.000, niet heel erg vreselijk meevallen??” Ik hou geen schapen, het is maar net aan wie je het vraagt, ik kan wel een mening geven, uit oogpunt van wat ik eerder zei, ik kijk niet naar natuurfilms waar moord en doodslag aan de orde van de dag zijn, in dat kader kan je je misschien voorstellen dat ik niet sta te juichen dat wolven schapen, konijnen, hazen zwijnen en herten moeten vermoorden om in leven te blijven, nu kan het voor jou nog meevallen, ik houd m’n hart vast voor de toekomst, ik eet vlees van geslachte dieren, daarin sta ik zwak in mijn betoog, daar wind ik geen doekjes omheen. “Bijna 80.000 schapen slachten is niet leuk, maar daar hebben we mee te leven?” Zolang mensen vlees eten, ja, die paar vegetariërs leggen geen zoden aan de dijk. “Ik had me een aantal jaar geleden, toen het duidelijk werd dat de wolf wel eens zou kunnen naderen, voorbereid op een betere bescherming van mijn schapen.” Dat schijnt de verdedigingslijn van de wolven fanclub te zijn, ik las ook zo iets van die Koffeman, een naar mannetje m.i., doet me een beetje denken aan deskundigen die vinden dat TBS cliënten hoe dan ook moeten resocialiseren ook al loopt de rest van de samenleving gevaar. wordt vervolgd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2022 - 13:42

Vraagje vdbemt, ben je vegetariër?, ik kan me moeilijk voorstellen dat vegetariërs staan te juichen bij slachtpartijen door wolven onder het mom van het is de natuur, of erger, katten die vogels zinloos vermoorden en bij binnenkomst even goed de vermoorde onschuld spelen. “ Natuur. Het is wat.” Natuur is vrij betrekkelijk in dit land, er is geloof ik een stukje bos dat het predicaat oerbos verdient, de Planken Wambuis, de rest is gecultiveerd. “Erg lastig. We zouden het eigenlijk af moeten schaffen. Maar weet je: we hebben ermee te leven.” Flauw argument, nergens beweer ik dat je bomen moet kappen of de “natuur” moet vernielen. Ik heb me inmiddels iets meer verdiept in de hype, misschien wil je hiernaar kijken https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/3702071/de-horror-de-wolf-is-tam-geworden-en-een-tamme-wolf-is-veel-gevaarlijker-dan-een-wilde.html https://nos.nl/artikel/2449847-stichting-doet-aangifte-tegen-de-hoge-veluwe-omdat-wolven-tam-zouden-worden

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2022 - 13:43

Dirk, je bent in Paramaribo geweest neem ik aan, pitjil is een mengsel van groente met pindasaus in een gevouwen bananenblad waar een printa (een scherp stokje van de nerf van kokosbladeren) doorheen gestoken is, kan je hier ook kopen maar dan in plastic bakjes.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2022 - 13:46

“Korhoenders redden het hier ook zonder de wolf niet.” Één zwaluw maakt nog geen zomer, ik vind het merkwaardig dat je als vegetariër het opneemt voor een bloeddorstige rover, vandaar mijn opmerking dat ik liever vegetariërs heb hoewel ik dat zelf niet ben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2022 - 16:42

Geen aanhanger van het wereldbeeld dat mensen het recht geeft de natuur in een gewenste vorm te schieten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 nov. 2022 - 16:46

Er zijn geen landschappen die niet zijn veranderd door menselijke aanwezigheid. Ongerepte natuur is een fictie. De Planken Wambuis is overigens een bedrijventerrein.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2022 - 18:24

"De Planken Wambuis is overigens een bedrijventerrein." Ik schrok even, dacht dat ze dit stukje natuur tot bedrijventerrein hadden gedegradeerd. https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/planken-wambuis

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 9:44

Het verpesten van de natuur gaat geleidelijk. Behalve natuurgebied is er ook het ANWB-steunpunt Planken Wambuis in het buitengebied van Wolfheze dat is te kwalificeren als een bedrijventerrein. Het hoort niet thuis op die plaats. Ook moet de N224 worden afgesloten voor doorgaand verkeer.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 nov. 2022 - 14:32

"Het verpesten van de natuur gaat geleidelijk." Het is lang geleden dat ik er ben geweest, de verrommeling van het landschap gaat inderdaad gestaag door, een onderonsje van projectontwikkelaars en gemeentelijk bestuur, al dan niet als vriendendienst.

vdbemt
vdbemt15 nov. 2022 - 14:38

@Raymond. " ik kijk niet naar natuurfilms waar moord en doodslag aan de orde van de dag zijn" Wauw. Waar en hoe ben jij opgegroeid? Er is iets behoorlijk misgegaan. Moord en doodslag tref je alleen aan onder de mensheid. De wolf vergelijken met TBS-patienten. Van God los. Hoe kom je erop. "“Erg lastig. We zouden het eigenlijk af moeten schaffen. Maar weet je: we hebben ermee te leven.” "Flauw argument" Oh, alleen jij mag dat argument "we hebben ermee te leven" gebruiken?? Je hebt een knap verziekt beeld van wat natuur is. Daar mis je heel erg veel mee.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 nov. 2022 - 18:31

“Wauw. Waar en hoe ben jij opgegroeid? Er is iets behoorlijk misgegaan.” Goh vdbemt, je klinkt alsof je een kilo rood vlees voor je hebt, ik geloof niet dat ik nogmaals hoef te vragen of je vegetariër bent, jij bent degene die hier vragen stelt en stelt: er is iets behoorlijk mis gegaan, ik prijs me gelukkig dat ik met liefde ben opgebracht, niet gepest werd, me nooit te goed voel voor een ander tenzij het dictatortjes, onderdrukkertjes en manipulators betreft, dat ik empathie kan opbrengen voor leed van mens en dier, ik wil niet naar leed kijken, of dacht je dat b.v. het schaap denkt, hé, wat fijn dat ik de wolf een poosje vooruit kan helpen door mijn leven aan dat goede doel te offeren. “De wolf vergelijken met TBS-patienten. Van God los. Hoe kom je erop.” Kleine nuance, de deskundigen zijn het onderwerp, de TBS cliënten het lijdend voorwerp als gevolg van het moeten resocialiseren, hun lust tot b.v. moorden komt voort uit hun persoonlijkheidsstoornis, bij een wolf ligt dat iets anders, die moordt om te leven, duidelijk? ["Flauw argument"] Je manipuleert of het gaat boven je pet; dit is het hele verhaal: “Flauw argument, nergens beweer ik dat je bomen moet kappen of de “natuur” moet vernielen.”, duidelijker zo? wordt vervolgd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 nov. 2022 - 18:32

“Oh, alleen jij mag dat argument "we hebben ermee te leven" gebruiken??” Jouw volgende manipulatie: dat had betrekking op de slacht van dieren, dat argument kan je niet gebruiken omdat je met je grote muil daar reet aan kan veranderen behalve dan hier een beetje wild om je heen slaan. “Je hebt een knap verziekt beeld van wat natuur is. Daar mis je heel erg veel mee.” Ik ga eindigen met een vrolijke noot want dat wezenloos gezwets wordt geen mens wijzer. https://www.youtube.com/watch?v=R6rbW5OVfaU

vdbemt
vdbemt16 nov. 2022 - 14:07

@Raymond. Amen.

Kuifje3
Kuifje311 nov. 2022 - 14:20

Natuur? De wolf kent geen natuurlijke vijanden en kan zich ongehinderd vermenigvuldigen. Nu al zie je wolven steeds vaker opdoemen in steden. De minister wil nu (eindelijk) een breed debat over dit roofdier houden. In Drenthe zijn de inwoners al een paar stapjes verder en wordt er nagedacht hoe ze daar de wolf kunnen stoppen. Ik ben een dierenvriend. Ik heb een hond en twee paarden. Juist daarom, om deze dieren te beschermen, zeg ik dat we de wolf moeten stoppen. In ieder geval dient de beschermde status te worden ontnomen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt11 nov. 2022 - 16:25

"Nu al zie je wolven steeds vaker opdoemen in steden." Werkelijk? Dat kun je dan vast wel aantonen. 2 keer is vaker dan 1 keer. 3 keer vaker dan 2 keer. Dat 'steeds vaker' noemen, is tamelijk overdreven. ALS je al iets weet te vinden, zal het niet veel meer zijn.

Andreas4
Andreas424 jan. 2023 - 21:33

"Ik ben een dierenvriend" Nee, je bent een "vriend" van je 2 paarden en een hond, da's alles. "...zeg ik dat we de wolf moeten stoppen" Je mag alles zeggen, maar denk dan niet dat je ook serieus wordt genomen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 12:06

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 nov. 2022 - 10:37

Wolven zijn het nieuwe hip - ik zie vanwege de nieuwe opkomst van deze soort een hele industrie aan de horizon opdoemen. - therapeutische programma's op de televisie: 'wat ging er door U heen toen ineens die wolf U confronteerde? Voelde U verbinding of was de onderlinge diversiteit té groot, zodat er geen verbinding kon komen?' - realitysoaps: 'ineens staan de helden in dit harde survijvel-gebeuren oog in oog met drie hongerige wolven!' - prachtige Nederlandstalige smartlappen over ontmoetingen tussen wolven en mensen. Momenteel brodeloze filmregisseurs kunnen morgen al starten met de opnames van bloedstollende thrillers. Laten we 2023 meteen maar 'het jaar van de wolf' dopen. (De taalfouten zijn uiteraard opzettelijk - die vallen anno nu niet eens meer op.) (Samenzweringstheorie: wolven zijn clandestien breed uitgezet door een machtig conglomeraat binnen onze media: filmpjes, foto's, en alle andere kopij leveren in no time miljoenen op.)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 nov. 2022 - 10:37

Wolven zijn het nieuwe hip - ik zie vanwege de nieuwe opkomst van deze soort een hele industrie aan de horizon opdoemen. - therapeutische programma's op de televisie: 'wat ging er door U heen toen ineens die wolf U confronteerde? Voelde U verbinding of was de onderlinge diversiteit té groot, zodat er geen verbinding kon komen?' - realitysoaps: 'ineens staan de helden in dit harde survijvel-gebeuren oog in oog met drie hongerige wolven!' - prachtige Nederlandstalige smartlappen over ontmoetingen tussen wolven en mensen. Momenteel brodeloze filmregisseurs kunnen morgen al starten met de opnames van bloedstollende thrillers. Laten we 2023 meteen maar 'het jaar van de wolf' dopen. (De taalfouten zijn uiteraard opzettelijk - die vallen anno nu niet eens meer op.) (Samenzweringstheorie: wolven zijn clandestien breed uitgezet door een machtig conglomeraat binnen onze media: filmpjes, foto's, en alle andere kopij leveren in no time miljoenen op.)

1 Reactie
Andreas4
Andreas424 jan. 2023 - 21:35

En eindelijk een realistische verfilming van roodkapje en de boze wolf!

omaoeverloos
omaoeverloos11 nov. 2022 - 10:30

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Poeh, poeh
Poeh, poeh11 nov. 2022 - 10:18

Sharon Dijksma was niet voor niets zo snel om hier op in te springen. Bij het ochtendgloren werden de sporen steeds meer zichtbaar en leken die voetafdrukjes veel op kleine putjes te lijken. En zie daar, net voorbij de domtoren zag ze in een flits het truitje van Feijenoord de hoek om vluchten, met wat wapperende manen erboven. John de Wolf was even van het rotterdamse padje.

dirk den boer
dirk den boer10 nov. 2022 - 22:33

Vanavond bij Jinek, andere verdediger van de wolf, en nog wel van de Partij vd Dieren. Was niet onder de indruk van de gruwelen die de wolf schapen, lammetjes, en andere dieren (schoothondjes) aandoen, neen, die wolf mocht je niet doodschieten of zelfs maar iets in de weg leggen, dat was TEGEN DE WET. Hoe komt iemand daarop!

13 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 7:37

@Dirk "neen, die wolf mocht je niet doodschieten" Dat was vroeger wel anders. De gevreesde wolf werd druk bejaagd. https://www.dbnl.org/tekst/_gel004188601_01/_gel004188601_01_0020.php

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 9:18

Ook schoothondjes mag je hier niet doodschieten. Dat mag alleen bij haasjes en konijntjes en andere wilde smakelijke beesten.

vdbemt
vdbemt11 nov. 2022 - 9:39

Weet je. Waarom schaffen we natuur niet gewoon helemaal af? Nederland is toch overal het beste in? Er zijn er zelfs die blijven denken dat NL met klimaatmaatregelen voorop loopt, lachen toch?. In het verkrachten van de natauur staan we wel vooraan.

vdbemt
vdbemt11 nov. 2022 - 9:49

Die verdediger van de wolf was geen PvdDer. Dat was de voorzitter van, ik meen, Natuur en Milieu. De gruwelen van een door de wolf gedood schaap, zijn niet anders dan de gruwelen van iedere andere prooi van een roofdier. Het is van iedere dag dat er dieren (zoogdieren, vogels, vissen) op niet zo leuke manier slachtoffer worden van een predator. Wát is er nu normaal? Dat wij 650 miljoen dieren houden? In schuren, massastallen, op kleine stukjes land. Of dat een wolf eens een schaap te grazen neem, omdat bijv. de schapenhoudster het iedee heeft dat een hek geen zin heeft, want een wolf springt met gemak over twee-en-een-halve meter heen. Lariekoek.

dirk den boer
dirk den boer11 nov. 2022 - 10:10

Hoera, vandaag weer 2 paginavolle stukjes over de wolf in de NRC, " Brutale wolf verwijderen", en " De wolf zijn gang laten gaan is onhoudbaar", toe maar, ik vrees het ergste voor die arme wolf, dit kan zo niet onbeperkt doorgaan (in zelfde krant wordt aangekondigd dat er 1600 edelherten in de OV plassen zullen worden afgeschoten). Het laatste stuk was (want je moet altijd direct kijken uit welke bron het komt, een romantische stadsmens of een pvddér zal lijnrecht iets anders beweren dan een boer of plattelander die geitjes heeft lopen), was van Dorien van Dijk, cacciatora, jagersvrouw dus (Koniknklijke NLse Jagersvereniging). NLis eigenlijk een grootpark en mist uitgestrekte natuurgebieden, zegt ze, en wijst ook op de stads plattelandkloof. Ook las ik ook over het bestaan van een Large Carnivore Initiative for Europe, die zich ook zorgen maken over de NLse aanpak (of het gebrek daaraan).

Tuck'R
Tuck'R11 nov. 2022 - 11:27

@vdbemt ''Die verdediger van de wolf was geen PvdDer. '' Koffeman is notabene de fractievoorzitter van de PvDD in de Eerste Kamer. Hij kwam met rode koontjes niet verder dan ''het is de wet" en had ging enkel begrip voor de eigenaren van de honderden schapen (ik schrok van het aantal) die op brute wijze door wolven zijn gedood. Vaak levend opgegeten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 11:58

[Waarom schaffen we natuur niet gewoon helemaal af] Dat proves is al in volle gang. We maken er recreatieterreinen, natuurbegraafplaatsen, golfvelden en villawijken van.

vdbemt
vdbemt11 nov. 2022 - 14:01

@Tuck'R. Oké. Weer wat geleerd. Aangaande Koffeman. "Wet is wet" is WEL de huidige situatie. En die wet, bescherming van de wolf, is er niet voor niets gekomen. Zou het kunnen zijn dat de mensheid die soort langzamerhand aan het uitroeien was? Zoals de mensheid, niet als laatste de boeren, voor uitsterven van vele rassen en soorten, zowel dier als plant, zorgdragen. Ik blijf het toch bijzonder vinden dat boeren die honderden (koeien) of duizenden tot tienduizenden (varkens) of 10duizenden tot honderdduizenden (kippen) in een enkele stal proppen, ze ontdoen van staart of snavels, omdat ze elkaar iets aan kunnen doen (of doet de boer ze wat aan), zo (zogenaamd) bezorgd kunnen zijn voor de, in feite slechts enkele, dieren die door een wolf gepakt worden. Het ziet er niet leuk uit. Nee. Een prooi gevangen door een roofdier ziet er nooit leuk uit. Die duizenden beesten in een stal, of die beesten volgeladen in een vrachtwagen, zien er wel leuk uit? Dit land wordt al decennialang, via CDA en VVD, geregeerd door de boeren. Wat een overdaad aan voedsel oplevert EN onderhand onherstelbare schade aan natuur, milieu, klimaat.

vdbemt
vdbemt11 nov. 2022 - 14:05

@Danielle. Inderdaad. En niet te vergeten, tot voor kort: boerderijen. Waar in de landbouw 1 soort gras op staat. Waardoor vele soorten insecten verdwijnen. En mét hun de weidevogels. Gevolgd door de roofvogels en andere predatoren.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert11 nov. 2022 - 16:10

@ Vdbemt - lumineus idee. Echt iets voor de VVD - die club kan samen met Shell, TATA Steel, en de Fintech-sector in no time een actieplan opstellen, met als leidende punten: - doortastend aanpakken van de nog voorliggende problemen inzake de Nederlandse leefomgeving: - het op korte termijn in kordate stappen afbouwen van al veel te lang hinderlijk aanwezige en inmiddels achterhaalde voorzieningen zoals daar zijn: - natuur (algemeen) - klimaat (algemeen) - zuiveringsinstallaties ten behoeve van schoon drinkwater en van uiteenlopende recreatiegebieden - keuringsdiensten van waren overal; marktwerking moet overal de leidende norm worden bij het al dan niet ter verkoop mogen aanbieden, en keuren is so wie so alleen maar een linkse hobby, die geld verslindt - per onmiddellijk opheffen van alle leeftijdsgrenzen aangaande horeca, verkoop van alcoholhoudende drank en tabaksproducten, en gokken in het algemeen; tevens geldt een niet-gereguleerde participatieplicht voor alle ingezetenen, ongeacht de leeftijd en de geestelijke en lichamelijke conditie Dit alles om het vrije verkeer van goederen, diensten, en personen optimaal te waarborgen. De VVD bewijst weer eens: Homo Homini Lupus Est. (waarmee ik terug ben bij het onderwerp)

dirk den boer
dirk den boer11 nov. 2022 - 18:37

Ja, vd bemt, jij spreekt dus gewoon namens de 90% (rand)stedelingen waar dit land volgens democratische beginselen uit betstaat (want minderheden in groningen en platteland tellen procentueel niet meer mee). Maar zelfs het European Initiative of Carnivorous Dragons is het niet meer met je eens, die zeggen ook dat het anders moet....

vdbemt
vdbemt12 nov. 2022 - 10:17

@Dirk. Interessant. "European Initiative of Carnivorous Dragons" Voordat ik hierop ga zoeken, heb ik bij de naamgeving al het volgende bijgevoel: "Dragons" ?? Zij zien roofdieren als dragons? Dat zie ik niet als poitieve benadering en daarmee een club die weinig hoopvol is voor de betreffende roofdieren. Zoiets als Henk Bleker, die strijdt voor natuur. Ik heb deze club niet kunnen vinden. Wel: The Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE) Zie vervolg.

vdbemt
vdbemt13 nov. 2022 - 11:03

Ik dacht toch dat 'Vervolg' hier ook gezien te hebben. Maar nu niet meer. Merkwaardig. Samengevat bestond het hieruit dat dat "The Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE) " zich inzet voor vermeerdering en integratie van de wolf. Wat toch bepaald anders is dan de insteek van Dirk.

Sven Stevin
Sven Stevin10 nov. 2022 - 19:55

Nou ja, zo onwaarschijnlijk is het ook weer niet met al vele gespotte vossen in hartje Londen, recent tot zelfs aan Downingstreet 10 toe, waar de dienstdoende bewaking er wel raad mee wist. https://www.youtube.com/watch?v=YvZZyoz9Gs8

9 Reacties
LaBou
LaBou 10 nov. 2022 - 22:08

Beetje moeite met het begrip satire?

vdbemt
vdbemt12 nov. 2022 - 10:40

Daar hoef ik niet voor naar London. Bij mij lopen ze ook in de wijk. Overigens een heel groene wijk, geleidelijk overlopend in bos en park. Prachtig. Net als de wolf is de vos zeer mensenschuw.

dirk den boer
dirk den boer12 nov. 2022 - 12:26

En de schade door die vos (dringt kippen- duiven- en ganzenkooien binnen en bijt er aantal van dood, veel meer dan hij op kan) spreekt ook minder tot de verbeelding dan al die gewone en aangevreten schapen en lammetjes. De vos mag blijven. Aan een boom van 100 miljoen kippetjes mist men een twee pruimpjes niet. Dat ligt anders bij de moeflon en de grotere hobbydieren....hier zal het LCIE het ook wel mee eens zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2022 - 13:12

Voor wolven hoef je ook al niet naar de UK. UItgeroeid.

vdbemt
vdbemt13 nov. 2022 - 21:45

@Dirk. "En de schade door die vos (dringt kippen- duiven- en ganzenkooien binnen en bijt er aantal van dood, veel meer dan hij op kan) spreekt ook minder tot de verbeelding dan al die gewone en aangevreten schapen en lammetjes". Kijk. En DAT is het nou: op hol geslagen verbeelding. Zo gruwelijk, die aangevreten schapen. Maar toch niet gruwelijker dan aangevreten reeën, of everzwijnen, etc. Daar heeft nooit iemand het over. Dat zou ook gek zijn, want het is normaal. Dat een niet goed beschermd schaap ook zo de klos kan zijn, is niets geks. Maar die verbeelding....... Die stopt dan weer als het erom gaat dat de boer de schapen houdt om eraan te verdienen. Met melk, wol en uiteindelijk vlees. Slachten dus. Voor een deel zelfs al als lam.

dirk den boer
dirk den boer14 nov. 2022 - 10:30

Wat, vdbemt, schapenhouder en toch voor de wolf in NL? Dat noem ik nog eens onnatuurlijk. Lees Huub hier boven, die dat ook vindt. Hij noemt de wolf een lustmoordenaar, maar dat is hij natuurlijk alleen in NL, waar de schapen vet en dikbewold zijn, en nauwelijks weerbaar (heel anders dus dan de schapen waar Lale Gul het over heeft, beschermd door 2 soorten kangal honden). Als hij steeds maar weer een hap wol in zijn bek krijgt in plaats van dat malse boutje dat hij ruikt, wordt hij hoorndol, bijt een stuk bil af, en probeert het nog eens bij een ander schaap, zelfde recept, om gek van te worden, je zou bijna medelijden met die wolf krijgen. Zo onnatuurlijk allemaal hier in dat over gecultiveerde en geometrisch ingedeelde landje....

dirk den boer
dirk den boer14 nov. 2022 - 10:39

Plus dat de wolf danig gestoord wordt door de eigenaar van de schapen. In de natuur komt die wolf terug, dag aan dag, om de met moeite gedode prooi verder op te eten, af te kluiven (hij laat maar weinig over voor de toegesnelde raven), maar bij ons? nauwelijks heeft hij wat gedood, daar kom meneer of mevrouw al jammerend, klagend en verbouwereerd kijken, en worden de instanties ingeschakeld. Ja, we zijn wel heel ver van de natuurlijk gang van zaken afgedwaald, hier bij ons. We voelen ons gelukkiger met de wolf in de dierentuin en het vlees netjes en hygienisch verpakt in de schappen.....

vdbemt
vdbemt15 nov. 2022 - 14:43

@dirk. Ben jij in dezelfde omgeving opgegroeid als Raymond? Een omgeving ver van de natuur, nooit ook maar iets van meegekregen in de werkelijkheid, thuis en op school. Sneu.

dirk den boer
dirk den boer16 nov. 2022 - 12:18

Ik ben aan de voet van een Sloveens bergmassief geboren en gezoogd, vdbemt, waar de beer een gewone verschijning was, en tot voor kort ook als gerecht (de zool) in sommige restaurants werd geserveerd. Het gebied levert nog steeds beren in herbevolkingsprogrammas (Frankrijk, Pyreneeen), tot grote ergernis van de enkele herders die daar nog leven en werken (met een ervan ooit eens aan tafel gezeten, godgod wat ging die tekeer.....)

vdbemt
vdbemt10 nov. 2022 - 19:13

Christiaan Jongeneel. Het gevaar van de geloofbare onzin.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens11 nov. 2022 - 7:30

Maar dit keer lag het er toch wel behoorlijk dik bovenop, nietwaar vdBemt? "Wij gaan niet overleggen over de wolf zonder de wolf", haha.

vdbemt
vdbemt11 nov. 2022 - 9:40

@Eric. Inderdaad.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 nov. 2022 - 18:40

Over wolven, kinderen, en cultuurhistorie, enkele gedachten en adviezen - bijna een halve eeuw geleden bezong de onvergetelijke drs. P. (collega van me, als ik het breed schilder), de tragiek van de waarde van kinderlevens in samenhang met een aanstormend en achtervolgend pak wolven. De goede man moest warempel met vrouw en nakomelingen in de hoogste versnelling naar het Russische Omsk koersen, in een trojka. Door besneeuwde landschappen. Wat voor dilemma's kwelden deze Zwitsers-Nederlandse poëet? Beleef zijn drama mee op: https://www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw Aan de sterken van hart, die dit bloedstollende relaas overleefden, stel ik voor dat zij het album 'How Will The Wolf Survive' (1984) van Los Lobos aanschaffen en goed beluisteren. Lees: https://www.allmusic.com/album/how-will-the-wolf-survive--mw0000650433 Wonderlijk: ik bied tips uit 1974 en 1984. Die een uitzonderlijk perspectief bieden op het thema 'wolven en mensen, hoe zit dat nou echt?' Met liefde gedaan, drs. H.C.Q.T.

JasDon
JasDon10 nov. 2022 - 18:34

De burgemeester boekte gelijk een ticket naar een conferentie ter bescherming van wolven in Italië om kennis op te doen van de wolvenaanpak in andere steden. Er moest een nieuwe beleidsadviseur aangetrokken om goed gemeentelijk beleid voor deze situatie te maken, helaas was geen van de reeds aanwezige ambtenaren expert op dit onderwerp. Gelukkig was zeer recentelijk adviesbureau Greenwolf opgericht dat toevallig ervaring had op dit gebied. Omdat men er van uit ging dat de wolf van Utrecht zijn territorium had gemaakt kregen ze gelijk een jaarcontract voor 1,2 fte a 150 euro per uur pp. Een schijntje voor deze zeldzame expertise. Ook mocht communicatiebureau 'de netwerkende Buurman' de citymarketing propositie opnieuw bedenken, want die wolf veranderde alles. En wie weet, wellicht komt er zelfs een nest, een stad als Utrecht moet voorbereid zijn op zulke scenario's. Natuurlijk moesten daarbij alle publieke uitingen van de gemeente onder de loop genomen worden, van de gemeentewebsite tot het briefpapier. Er was wel weer zo een nerdige IT'er die tegenstribbelde over printwerk en het klimaat, maar papier voelt en leest toch zo veel fijner? Op een maandagmiddag krijgt Sharon een telefoontje van de burgemeester van Loosdrecht, of ze haar wolf kwijt is en of ze iemand kent die kan helpen dit proces in goede banen te laten leiden....

dirk den boer
dirk den boer10 nov. 2022 - 16:42

Hij is natuurlijk vanuit de bosrijke Voorveldse Polder, in de late uurtjes als er geen verkeer is, de stad binnengedrongen (5 minuutjes draven voor het beest), en zag daar het standbeeld van de haas, te groot natuurlijk, en niet vlezig genoeg. Maar smorgens vroeg lopen er al wel kindertjes, met hun lekkere boterhammetjes met leverkaas of rookvlees, ja daar heeft hij ook wel trek in, en als die kindertjes dat niet meteen afstaan, dan, ja dan???

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 9:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer11 nov. 2022 - 10:15

Ja, haha, Danielle, of oma als begeleidster meesturen, want daar is de wolf dol op. En de kinderen hebben tijd om naar mammie te vluchten, of beklag te doen bij oom of tante agent.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 12:00

Dirk de notenpasta viel niet in goede aarde. Waarom niet ontgaat mij volledig.

dirk den boer
dirk den boer11 nov. 2022 - 18:29

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

onyxcumulus
onyxcumulus10 nov. 2022 - 16:38

""""je ziet op het filmpje hoe die wolf loert naar jonge kinderen."""" Naast wolf nog pedo ook...En dat laten we allemaal maar Nederland binnenkomen. Grenzen dicht roep ik....

1 Reactie
r v b
r v b10 nov. 2022 - 18:41

stadsgrenzen, wijkgrenzen, provinciegrenzen, landsgrenzen? continentsgrenzen? De grens van anderhalve meter die tot voor kort verplicht was?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 nov. 2022 - 16:30

Ha, subliem, en dan ook nog voor meerderlei uitleg vatbaar - Christian Jongeneel schrijft soepel en op intuïtie. Woonde ik aan de Neude in Utrecht, dan zou ik misschien een verhuizing naar de Biltstraat of de Vreeburg overwegen. Dit om in het kader van het spel en de speelsheid te blijven. En dan ontvang ik bij mijn volgende passage door 'Start' toch weer mijn Hfl. 200,00.