Joop

WOinActie demonstreert tegen zware werkomstandigheden en nog meer bezuinigingen

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Demonstratie tegen 'roofbouw' universiteiten

© 2018-12-14 14:48:23 DEN HAAG - Universitair medewerkers en actiegroep WOinActie voeren actie in het centrum van Den Haag tegen de voorgenomen bezuinigingen in het universitair onderwijs. ANP

Zo’n tweeduizend universitair docenten en hoogleraren protesteren vandaag in Den Haag tegen de zware werkomstandigheden en economische onzekerheid in het hoger onderwijs, ook al hebben ze daar eigenlijk helemaal geen tijd voor. Hoewel universitair docenten en hoogleraren nu al heel hard moeten werken voor een zeer bescheiden vergoeding zijn er in het regeerakkoord bezuinigingen van zo’n 170 miljoen op de universitaire sector afgesproken. Op Prinsjesdag kwam daar nog een extra bezuiniging van 19 miljoen bij.
Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek aan de Universiteit Utrecht, zegt tegen RTV Utrecht :
"Dat is helemaal het verkeerde signaal. We geven aan dat we in plaats van nog meer bezuinigingen een injectie van investeringen nodig hebben, omdat de werkdruk veel te hoog is. Dat heeft negatieve gevolgen voor het onderwijs en het onderzoek."
Volgens cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) leeft veertig procent van het wetenschappelijk personeel noodgedwongen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. Paola Gori-Giorgi, hoogleraar theoretische en mathematische chemie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam zegt in NRC :
"In mijn groep werken alleen maar tijdelijke mensen. Dat vind ik heel moeilijk. Elke twee, drie jaar moet ik opnieuw uitleggen hoe het onderwijs en het onderzoek moeten worden gedaan. Mensen moeten na vijf jaar een pauze van zes maanden nemen en komen daarna weer terug, anders zouden ze een vast contract krijgen en dat wil de universiteit niet. Deze mensen zijn cruciaal voor het onderzoek en het onderwijs. De overheid zou een minimum van 80 procent vaste contracten moeten vastleggen… Ik zie veel burnouts om me heen. Mensen kunnen niet permanent tijdelijk werken. Ze willen ook een huis kopen en kinderen krijgen. Ze willen zekerheid."
De contracten van wat in de wandelgangen het ‘universitaire precariaat’ wordt genoemd kunnen van een maand tot vijf jaar duren. Om ook maar enige kans te maken op een vast contract, wordt verwacht dat je daar nog onbetaald onderzoek naast doet in de avonden en weekenden. En heb je als een van de weinigen eenmaal dat begeerde vaste contract, dan is het nog steeds aanpoten. Uit onderzoek van het Rathenau instituut blijkt dat hoogleraren en docenten in vaste dienst ruim een kwart tot 45 procent van hun contracturen overwerken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

M7
M715 dec. 2018 - 21:13

Aha, deze groep kwalificeert zich dus net als de stratenmakers als een zwaar beroep. hebben dus " recht' op een vroegere AOW leeftijd ed. Wie volgt? Straks blijft er geen beroep meer over welke zich niet kwalificeert als een zwaar beroep

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo16 dec. 2018 - 0:21

Neoliberalisme maakt het mogelijk. Bijna alles, ook wetenschap (zelf), horig aan het neoliberalisme.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten16 dec. 2018 - 7:04

@M: Het woord AOW komt niet voor in de tekst. Ik geloof niet dat de werknemers suggereren dat ze hetzelfde werk doen als een stratenmaker. Wat wil je zeggen?

Joop den Uil
Joop den Uil15 dec. 2018 - 9:15

Pecunia - Passie - Principes de magische driehoek die niet werkt

Hiltermann
Hiltermann15 dec. 2018 - 6:04

Je zult maar in het onderwijs werken en een minister hebben die het onderwijs holle bolle gijs noemt. Dat alleen is al voldoende om massaal de straat op te gaan. Kan dat mens niet opzouten?

Sam V
Sam V14 dec. 2018 - 19:17

Geen geld steken in minder nuttige studies (in ieder geval alles met media en kunst) lijkt mij een goed begin. Scheelt bakken aan geld die voor goede docenten voor zinvolle studies kunnen worden gebruikt.

6 Reacties
Zapata
Zapata14 dec. 2018 - 21:20

Wat is nuttig?

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 dec. 2018 - 22:14

Als je de discussie echt naar dat niveau wilt brengen dan zeg ik: geen geld steken in opleidingen voor economen en bedrijfskundigen want a) je kunt er de gracht mee dempen en b) het wetenschappelijk gehalte is bedroevend. Mijn pureestamper, die is nuttig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2018 - 23:11

"Mijn pureestamper, die is nuttig. "zullen we het maar niet meer hebben over nutig? Als je de docenten maar genoeg pest houden ze het vanzelf voor gezien.

Luneau
Luneau15 dec. 2018 - 8:48

Als je kijkt hoe bepaalde media er regelmatig een potje van maken (de Telegraaf, GeenStijl, TPO, etc), lijkt het me juist belangrijk om juist meer geld in kwalitatief goed onderwijs te steken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 dec. 2018 - 14:00

[ zullen we het maar niet meer hebben over nutig? ] Tuurlijk. Maar ik daalde, zoals gezegd, even af naar het niveau van Sams argumentatie.

Sam V
Sam V15 dec. 2018 - 19:46

Grappige reacties. De ene studie kan wel degelijk maatschappelijk nuttiger zijn dan de andere. Als voorbeeld dan kunst. Er is altijd wel een verhaal te verzinnen waarom kunstacademies belangrijk zijn. Maar dat is meer een geloof dan een feit. De grote meesters van weleer hebben hun talent ook niet dankzij “massaonderwijs” kunnen benutten. Naast de schoonheid wordt dan gerept over de maatschappij kritiek van kunst. Kunst om ons te laten nadenken. Het bereik is echter zeer klein, de boodschap vaak onbegrepen en de vorm zeer inefficiënt. Een goed opiniestuk doet veel meer. Ten aanzien van media lijkt mij een cursus begrijpend schrijven en analytisch vermogen voldoende. Algemene ontwikkeling en je mening vormen hoef je niet op de universiteit/hogeschool te krijgen. Die is dan immers al gekleurd. Iets wat de journalist niet te veel moet hebben. GeenStijl en Joop zijn beiden geen journalistiek maar opinie. Echt anders, waarde Luneau.

Zapata
Zapata14 dec. 2018 - 18:03

Ik hoop van harte dat ook in Nederland er een spontane volksopstand komt. Groene hesjes, gele hesjes, rode hesjes. We zitten in de nadagen van een failliet economisch systeem. Maar hier in Nederland zitten de vertegenwoordigers van dat failliete systeem in het centrum van de macht. Zoals trouwens bijna overal in de wereld. Traditionele politieke partijen, alhoewel verkozen, vertegenwoordigen bijna niemand meer. Het leden aantal loopt al decennia lang terug. Dus waarom zouden we mensen die slechts een paar % van de bevolking als aanhang hebben nog beschouwen als volksvertegenwoordigers? Heel grappig is dan trouwens weer dat diezelfde politieke partijen vakbonden verwijten niemand meer te vertegenwoordigen. Terwijl het aantal leden van de vakbonden 10x groter is dan alle leden van politieke partijen tezamen. Goed, studenten, docenten, hoogleraren, laten die anderen meekrijgen, de middenklasse en het lompenproletariaat. 1848 of 1968 revisited. Een ander economisch systeem, een ander politiek systeem, oplossingen inplaats van machtsstructuren. Er is nog steeds hoop.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus14 dec. 2018 - 21:34

"Dus waarom zouden we mensen die slechts een paar % van de bevolking als aanhang hebben nog beschouwen als volksvertegenwoordigers?" Ooit van verkiezingen gehoord slimpie? Of dacht je dat die waren vervangen door het partijlidmaatschap?

johannn2
johannn214 dec. 2018 - 21:56

Zapata, Wat heeft het ledental van de partijen ermee te maken? Het aantal kiezers is wat er telt. En die stemmen nog steeds op hen. Politieke partijen zijn een latere uitvinding in de democratie. Oorspronkelijk zaten vertegenwoordigers er op eigen kracht. Maar partijen hadden en hebben een voordeel, n.l. dat er partijdiscipline kan worden ingevoerd, wat meer macht oplevert. .

Zapata
Zapata15 dec. 2018 - 11:54

@De Geus, Daarom pleit ik ook voor afschaffing van de partijdemocratie. Ik zie er veel meer in dat mensen lokaal, per stad of regio een afgevaardigede kiezen die hen vertegenwoordigt in een parlement. Bij niet functioneren kan men die afgevaardigde dan ook direct aanspreken en afrekenen bij een volgende verkiezing. Welke politieke kleur die afgevaardigde heeft is dan veel minder relevant. Dat brengt het bestuur van het land veel dichter bij de mensen.

Piet de Geus
Piet de Geus15 dec. 2018 - 13:53

"Daarom pleit ik ook voor afschaffing van de partijdemocratie. Ik zie er veel meer in dat mensen lokaal, per stad of regio een afgevaardigede kiezen die hen vertegenwoordigt in een parlement." Laat ik je een geheim verklappen: kieslijsten hebben formeel niets te maken met partijen. Eenieder kan geheel naar wens een kieslijst samenstellen, desgewenst per stad of regio.

johannn2
johannn214 dec. 2018 - 16:06

"“De logica van Holle Bolle Gijs” noemde minister @ivanengelshoven de noodkreet van universiteiten. " Minister Van Engelshoven, D66, de partij die zich sterk maakt voor investeren in onderwijs, was het niet? .

3 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo14 dec. 2018 - 23:17

Is Holle Bolle Gijs niet een (mogelijk) symbool van de neoliberalen (inclusief D66 zelf) in de sprookjeswereld? Woeki Hypo.

Hiltermann
Hiltermann15 dec. 2018 - 6:13

Dat was D66 ooit tot ze het waar moeten maken dan geeft die klup niet thuis. Voldoende reden om destraat op te gaan tot madame E vertrekt. Een stunt als het mislukte IT avontuur bij de gerechten kost meer dan de hele "bezuiniging" op het WO. Leer eerst eens fatsoenlijk omgaan met belasting geld voor je als minister dit soort domme uitspraken doet.

Piet de Geus
Piet de Geus15 dec. 2018 - 9:07

"de partij die zich sterk maakt voor investeren in onderwijs" Ze zei dat dan ook omdat er in 2019 netto al bijna 600 miljoen euro extra naar het hoger onderwijs gaat.