Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WOinActie demonstreert tegen zware werkomstandigheden en nog meer bezuinigingen

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Demonstratie tegen 'roofbouw' universiteiten

© 2018-12-14 14:48:23 DEN HAAG - Universitair medewerkers en actiegroep WOinActie voeren actie in het centrum van Den Haag tegen de voorgenomen bezuinigingen in het universitair onderwijs. ANP

Zo’n tweeduizend universitair docenten en hoogleraren protesteren vandaag in Den Haag tegen de zware werkomstandigheden en economische onzekerheid in het hoger onderwijs, ook al hebben ze daar eigenlijk helemaal geen tijd voor. Hoewel universitair docenten en hoogleraren nu al heel hard moeten werken voor een zeer bescheiden vergoeding zijn er in het regeerakkoord bezuinigingen van zo’n 170 miljoen op de universitaire sector afgesproken. Op Prinsjesdag kwam daar nog een extra bezuiniging van 19 miljoen bij.
Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek aan de Universiteit Utrecht, zegt tegen RTV Utrecht :
"Dat is helemaal het verkeerde signaal. We geven aan dat we in plaats van nog meer bezuinigingen een injectie van investeringen nodig hebben, omdat de werkdruk veel te hoog is. Dat heeft negatieve gevolgen voor het onderwijs en het onderzoek."
Volgens cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) leeft veertig procent van het wetenschappelijk personeel noodgedwongen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. Paola Gori-Giorgi, hoogleraar theoretische en mathematische chemie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam zegt in NRC :
"In mijn groep werken alleen maar tijdelijke mensen. Dat vind ik heel moeilijk. Elke twee, drie jaar moet ik opnieuw uitleggen hoe het onderwijs en het onderzoek moeten worden gedaan. Mensen moeten na vijf jaar een pauze van zes maanden nemen en komen daarna weer terug, anders zouden ze een vast contract krijgen en dat wil de universiteit niet. Deze mensen zijn cruciaal voor het onderzoek en het onderwijs. De overheid zou een minimum van 80 procent vaste contracten moeten vastleggen… Ik zie veel burnouts om me heen. Mensen kunnen niet permanent tijdelijk werken. Ze willen ook een huis kopen en kinderen krijgen. Ze willen zekerheid."
De contracten van wat in de wandelgangen het ‘universitaire precariaat’ wordt genoemd kunnen van een maand tot vijf jaar duren. Om ook maar enige kans te maken op een vast contract, wordt verwacht dat je daar nog onbetaald onderzoek naast doet in de avonden en weekenden. En heb je als een van de weinigen eenmaal dat begeerde vaste contract, dan is het nog steeds aanpoten. Uit onderzoek van het Rathenau instituut blijkt dat hoogleraren en docenten in vaste dienst ruim een kwart tot 45 procent van hun contracturen overwerken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor