Joop

Woedende politicus wast regering May de oren over deportatie eigen burgers

  •  
16-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
davidlammy
In de conservatieve regering van May volgen de schandalen elkaar in rap tempo op, maar hoewel het in het geval van Cambridge Analytica aardig lukt om de journalistieke storm te bezweren, laat de oppositie zich minder makkelijk afschepen als het gaat om concrete gevallen van bestaande burgers die gedupeerd woorden door slordigheid of onwil. Groot-Brittannië heeft namelijk een onbekend aantal burgers van Caribische afkomst, die als staatsburger naar Groot-Brittannië kwamen gedeporteerd naar een land dat hen inmiddels vreemd is.
De wet van 1971 maakte een einde aan het vrije verkeer van personen tussen het Gemenebest en het Britse moederland, maar formaliseerde dat Gemenebest-immigranten die reeds in het Verenigd Koninkrijk woonden een automatisch recht van verblijf kregen. Omdat de Britse overheid nooit heeft bijgehouden aan welke burgers dat recht is verleend en het ministerie van Binnenlandse Zaken een strenger immigratiebeleid is gaan voeren, worden mensen nu ineens na al die jaren met uitzetting en/of verlies van sociale rechten bedreigd.
Labour-politicus David Lammy is woest over de onmenselijke gang van zaken en ziet een duidelijk verband tussen het geflirt van de Tories en Leave-campagne met xenofobisch rechts en de inhumane behandeling van immigranten.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels beloofd de dossiers van de in opspraak geraakte Windrush-Britten snel te herzien.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

frcobben
frcobben27 apr. 2018 - 19:46

Iedere immigrant moet een eerlijke rechtszaak kunnen voeren tegen de Engelse staat!

JanVG2
JanVG218 apr. 2018 - 9:39

De windrush affaire bijt wel degelijk en zal gevolgen hebben. http://www.bbc.com/news/uk-politics-43806710

Opa2
Opa217 apr. 2018 - 14:35

May doet nu werkelijk alles om de aandacht van Brexit af te leiden.... churchilliaanse aanpak die machiavelli doet verbleken

Weisspferd
Weisspferd17 apr. 2018 - 9:57

Wat een indrukwekkende - en terechte - inbreng van Lammy. Ik ben erg benieuwd naar het staartje.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 apr. 2018 - 8:49

Zou natuurlijk schandalig zijn als deze burgers na zo een lange tijd niet worden genaturaliseerd. Ik begreep uit een uitzending van "Newsnight" gisterenavond op de BBC dat er, in tegenstelling tot wat in de titel wordt beweerd, recentelijk geen "Windrush-Britten" zijn gedeporteerd.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud17 apr. 2018 - 12:20

"Zou natuurlijk schandalig zijn als deze burgers na zo een lange tijd niet worden genaturaliseerd." Eeeh denk niet dat het nodig is, genaturaliseerd worden. Deze mensen zijn al british sinds 1920, het is de regering die nooit heeft bijgehouden wie voor 1971 het land binnenkwam en wie niet, als er mensen geneutraliseerd zouden moeten worden dan is het wel de houdige regerinsorgaan.

Hiltermann
Hiltermann29 apr. 2018 - 22:24

Ze moge dan onderdaan zijn van een van de gemene best landen deze mensen kunnen geen aanspraak maken op een verblijfsstatus die hen het recht geeft in het VK te verblijven.

Bernie2
Bernie217 apr. 2018 - 6:13

Wat is David Lammy ziedend en helemaal terecht. Extreemrechtse krachten in de ploeg van May en handlangers duiken in onderbuikse sentimenten en willen graag terug naar het blanke UK. Lammy veegt de vloer schaamteloos met hen aan en wel met gericht snelvuur. May zal haar keutel wel intrekken, maar de schade is al gedaan. Welke subgroep komt nu in haar vizier om de Britse klotsende onderbuik gerust te stellen, moslims wellicht? Doet sterk denken aan de Nederlandse variant waarbij in de jaren '50 lokale KNIL-strijders in dienst van Nederland na gedane diensten diep het riool ingeschopt werden. Of de Ambon-kwestie, waarbij de overheid verraad pleegde op grote groepen mensen, ondanks eerder gedane beloften.

1 Reactie
rvb2
rvb217 apr. 2018 - 8:06

Dit gaat nog verder dan beloften die niet nagekomen werden. Hier gaat het om legale immigranten die onterecht uitgezet worden.

OlavM
OlavM17 apr. 2018 - 0:11

Scherpe en geheel gerechtvaardigde filippica van David Lammy. Deze schandalige politiek ten opzichte van mensen die uit andere landen van het Gemenebest afkomstig zijn en al tientallen jaren in het Verenigd Koninkrijk wonen is dan ook zeer beschamend.

1 Reactie
OlavM
OlavM17 apr. 2018 - 0:17

Het gaat dus met name om mensen uit de Caraïben.