Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Woede, verdriet en rouw na massamoord

  •  
06-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kenia_300.jpg
Nabestaanden in Kenia proberen slachtoffers te identificeren ... Elitetroepen pas na elf uur ter plaatse ... Moordende extremist blijkt verloren zoon regeringsfunctionaris
Hartverscheurende taferelen waar nabestaanden, dagen naar de massamoord door islamitisch extremisten van Al-Shabaab, trachten de slachtoffers te identificeren. France 24 verhaalt dat de lichamen vrijwel onherkenbaar zijn. Ondertussen wordt er steeds meer kritiek geuit op de autoriteiten die laks optraden. Speciale elitetroepen bereikten de plek van de aanslag pas na 11 uur. De terroristen hadden het vooral op christenen gemunt maar de Kenianen waken ervoor dat de extremisten in hun plan slagen om eenwig te drijven tussen bevolkingsgroepen.
Sommige nabestaanden durven de ruimte waar de lichamen liggen opgeslagen niet te betreden. Er spelen zich afgrijselijke taferelen af vertelt Fanshaline Jebet in de video van France 24  en barst vervolgens in tranen uit.
Het speciale eliteteam van de Keniaanse strijdkrachten werd direct in paraatheid gebracht na de eerste berichten over de aanslag op de universiteit in Garissa maar na zeven uur hadden ze hun basis in Nairobi nog niet verlaten, naar verluidt omdat er geen luchttransport beschikbaar was en de commandant van de politie treuzelde met beslissingen. Pas elf uur bereikten de anti-terreureenheid de campus en wist binnen een half uur af te rekenen met de toen al teruggedrongen terroristen, beschrijft de Keniase krant Daily Nation. Voor bijna 150 jonge Kenianen kwamen de redding te laat. De studenten waren afgemaakt door de extremisten die gericht op zoek waren naar christenen.
De aanslag, die zo’n vijftien uur duurde, is vermoedelijk door vier terroristen gepleegd. Een van hen blijkt de zoon van een lokale bestuurder in het noorden van het land. De als briljante student omschreven jongen had weken geleden plots alle contact met zijn familie verbroken, meldt de New York Times.
Trouw schrijft dat de Kenianen woest zijn op de terroristen en de overheid maar dat de opzet van de terroristen om geloofsgroepen tegen elkaar op te zetten niet slaagt:
Politici, media en geestelijken roepen op tot eenheid. Op Facebook vervangen Kenianen hun foto’s door een plaat van een brandende kaars op een zwarte achtergrond. Die werd ook in 2013 gebruikt na de aanslag van Al-Shabaab op een winkelcentrum in de hoofdstad Nairobi. The daily Nation, de  grootste krant plaats op de voorpagina: ‘Ons hart kan worden gebroken, maar niet onze geest. We zijn één!’ 

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

lembeck
lembeck6 apr. 2015 - 9:05

Afschuwelijk is het enige woord waar ik op kan komen...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos6 apr. 2015 - 9:05

Het is een goed teken dat de eenheid kan worden bewaard, voor zolang het duurt. De angst zit er bij de Christenen behoorlijk in. De aantrekkingskracht van dit salafisme is blijkbaar zo groot dat de zoon van een regeringsfunctionaris zich er bij aansluit.

GingerTed
GingerTed6 apr. 2015 - 9:05

"Moordende extremist blijkt verloren zoon regeringsfunctionaris" "Een van hen blijkt de zoon van een lokale bestuurder in het noorden van het land. De als briljante student omschreven jongen had weken geleden plots alle contact met zijn familie verbroken, meldt de New York Times." Nou mensen... En nou weer stug beweren dat hij en zijn maatjes zich niet thuis voelden in eigen land, gemeen behandeld werden door, en onvoldoende kansen hebben gekregen van de niet-moslims en dat ze daarom tot deze daden komen. Net als bij die aanslagen op die blanke racisten in het westen.

2 Reacties
LisanneW
LisanneW6 apr. 2015 - 9:05

Indredaad en weer een Islamitische Breivik.

kapitanlaipose
kapitanlaipose6 apr. 2015 - 9:05

En ik dacht dat je ging zeggen ... Je suis Kenya Maar het is je meer te doen om de daders dan om de slachtoffers. Snap ik wel.. het zijn maar Afrikaanse kinderen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 apr. 2015 - 9:05

Terwijl ze op een madrassa volkomen veilig waren geweest, en alles hadden geleerd dat een alfabeet hoeft te weten.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 apr. 2015 - 9:05

Leg even uit, want dit begrijp ik niet. Of weet je niet dat op een madrassa alleen moslims mogen komen en dan ook nog strikt gescheiden? Deze universiteit is een gewone uni met zowel jonge vrouwen, als jonge mannen die hier studeren. Lijkt me niets mis mee. Maar misschien begrijp ik je niet en ben je alleen wat cynisch?

JoopSchouten2014
JoopSchouten20146 apr. 2015 - 9:05

Hartverscheurend. ... Net zo verdrietig als de beelden die ik net op rtl-nieuws zag van een jong albino kind dat door tralies van een gesloten poort hartverscheurend zijn vader toeriep om bij hem te mogen blijven. Godverdomme!

1 Reactie
lembeck
lembeck6 apr. 2015 - 9:05

Ja, ik zag het. Hoewel het jochie nu waarschijnlijk wel gered is, heeft het wel alles verloren en moet het opnieuw beginnen met het vinden van een familie. Aan die poort zag ik dat al beginnen, toen een ouder kind zijn, of haar hand op de schouders van het kind legde. Er is al troost, maar het is ongelooflijk dat kinderen vermoord worden om vermeende hekserij, of iets anders, dat volwassen mensen in staat stelt na het doden van het kind, de huid eraf te stropen en de rest in stukjes in zogenaamde medicijnen te stoppen, omdat het voor iets zou werken... De enorme moed van die vader blijft me ook bij, Joop... Ongelooflijk.

[verwijderd]
[verwijderd]6 apr. 2015 - 9:05

Bij veel andere reageerders is het juist precies andersom. Afrikaanse moordpartijen zijn altijd een "tragedie". En blijft de dader onderbelicht. Weet jij nog of het nou Hutu's of Tutsi's waren die schuldig aan de moordpartijen? Maar als de misdaad van Westerse zijde komt, wordt er vooral flink gescholden op de dader.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 apr. 2015 - 9:05

Wist je dit dan? http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/europa-zaaide-haat-tussen-hutus-en-tutsis-met-de-onafhankelijkheid-begon-het-moorden~a415710/

[verwijderd]
[verwijderd]6 apr. 2015 - 9:05

Wanneer komen we eens op voor de Christenen in Afrika? Ze worden simpelweg uitgemoord!! :(

1 Reactie
lembeck
lembeck6 apr. 2015 - 9:05

Misschien handig, als je aangeeft waar dat gebeurt? http://www.hetgoedeleven.com/Default.aspx?tabid=240&IndexId=188258 http://www.cip.nl/nieuws/september-2013/37519-Twintig-landen-waar-het-christendom-het-snelst-groeit http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Religion_distribution_Africa_crop.png Je kunt goed zien dat de islam en het christendom ongeveer even groot zijn in Afrika. Triest is dat het beide religies treft: http://www.washingtonpost.com/world/africa/tens-of-thousands-of-muslims-flee-christian-militias-in-central-african-republic/2014/02/07/5a1adbb2-9032-11e3-84e1-27626c5ef5fb_story.html