Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woede, verdriet en rouw na massamoord

  •  
06-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kenia_300.jpg
Nabestaanden in Kenia proberen slachtoffers te identificeren ... Elitetroepen pas na elf uur ter plaatse ... Moordende extremist blijkt verloren zoon regeringsfunctionaris
Hartverscheurende taferelen waar nabestaanden, dagen naar de massamoord door islamitisch extremisten van Al-Shabaab, trachten de slachtoffers te identificeren. France 24 verhaalt dat de lichamen vrijwel onherkenbaar zijn. Ondertussen wordt er steeds meer kritiek geuit op de autoriteiten die laks optraden. Speciale elitetroepen bereikten de plek van de aanslag pas na 11 uur. De terroristen hadden het vooral op christenen gemunt maar de Kenianen waken ervoor dat de extremisten in hun plan slagen om eenwig te drijven tussen bevolkingsgroepen.
Sommige nabestaanden durven de ruimte waar de lichamen liggen opgeslagen niet te betreden. Er spelen zich afgrijselijke taferelen af vertelt Fanshaline Jebet in de video van France 24  en barst vervolgens in tranen uit.
Het speciale eliteteam van de Keniaanse strijdkrachten werd direct in paraatheid gebracht na de eerste berichten over de aanslag op de universiteit in Garissa maar na zeven uur hadden ze hun basis in Nairobi nog niet verlaten, naar verluidt omdat er geen luchttransport beschikbaar was en de commandant van de politie treuzelde met beslissingen. Pas elf uur bereikten de anti-terreureenheid de campus en wist binnen een half uur af te rekenen met de toen al teruggedrongen terroristen, beschrijft de Keniase krant Daily Nation. Voor bijna 150 jonge Kenianen kwamen de redding te laat. De studenten waren afgemaakt door de extremisten die gericht op zoek waren naar christenen.
De aanslag, die zo’n vijftien uur duurde, is vermoedelijk door vier terroristen gepleegd. Een van hen blijkt de zoon van een lokale bestuurder in het noorden van het land. De als briljante student omschreven jongen had weken geleden plots alle contact met zijn familie verbroken, meldt de New York Times.
Trouw schrijft dat de Kenianen woest zijn op de terroristen en de overheid maar dat de opzet van de terroristen om geloofsgroepen tegen elkaar op te zetten niet slaagt:
Politici, media en geestelijken roepen op tot eenheid. Op Facebook vervangen Kenianen hun foto’s door een plaat van een brandende kaars op een zwarte achtergrond. Die werd ook in 2013 gebruikt na de aanslag van Al-Shabaab op een winkelcentrum in de hoofdstad Nairobi. The daily Nation, de  grootste krant plaats op de voorpagina: ‘Ons hart kan worden gebroken, maar niet onze geest. We zijn één!’ 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.