Joop

Woede over Telegraaf-campagne tegen kilometerheffing

  •    •  
25-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
telegraaf_campagne_300.jpg
ChristenUnie: 'doelbewuste poging macht uit te oefenen' … GroenLinks: 'ronduit dubieus' … Minister Eurlings: 'indianenverhalen en bangmakerij' 
Een langdurige campagne van dagblad De Telegraaf tegen de kilometerheffing leidt tot kritiek. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, spreekt van spandoekjournalistiek die de democratie ondermijnt.
Door redactie Joop Minister Eurlings noemt de krant niet bij naam (dat zou politieke zelfmoord zijn volgens het NOS-Journaal) maar uitte wel zijn ergernis over ‘indianenverhalen en bangmakerij’. Zo gebruikt de krant het woord ‘spionagekastje’ voor de heffingmeter die in de auto’s wordt ingebouwd. Ook maakt de krant lezers wijs dat een simpel defect verstrekkende gevolgen heeft: ‘Gevangenis dreigt bij kapot km-kastje’. De krant voert al dagen achtereen campagne tegen de kilometerheffing. Dinsdag drukte de krant op de voorpagina een VVD-sticker af met de tekst ‘Kilometerheffing No Way’. De stroom desinformatie viel verkeerd bij Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Dagblad De Pers citeert hem:
,,Vandaag onderneemt de krant zelfs een directe poging om het democratisch debat te overstemmen met stemmingmakerij.” (…) Zo bont hebben kranten en omroepen het sinds de hoogtijdagen van de verzuiling niet meer gemaakt. Ik vraag me af of een krant op deze wijze de grenzen van geëngageerde journalistiek niet overschrijdt, en doelbewust probeert macht uit te oefenen.”
Tegenover het NOS-journaal stelt GroenLinks-woordvoerder Kees Vendrik:
Wat De Telegraaf doet vind ik ronduit dubieus. Een krant gebruiken als een campagnemiddel om burgers een bepaalde mening op te dringen vind ik over de grenzen van het betamelijke gaan.
 Lees ook Z24-columnist  Mathijs Bouma n over De Telegraaf-campagne.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 nov. 2009 - 23:09

Volgens mijn neus is het de voorpagina van De Telegraaf die in Nederland regeert en beleid maakt, en niet het Kabinet. De Telegraaf heeft de zwakte en het gebrek aan gezag van de premier Balkenende goed misbruikt. Als de premier van een land geen gezag heft, neemt de media het ''gezag'' over. Nog iets, een Telegraaf-trucje: De Telegraaf schrijft vaak bijvoorbeeld "de lezers vinden dit... de lezers vinden dat...'' Klinkt logisch maar is het drie keer niet logisch als je goed nadenkt. De Telegraaf lezers, moest het zijn. Zij met hun Wakker Nederland!

DmitriDmitriëvitsj
DmitriDmitriëvitsj25 nov. 2009 - 23:09

Het doel van een bedrijf dat kranten uitgeeft is zo veel mogelijk kranten te verkopen. Daarvoor mikt men op een doelgroep. De Telegraaf schrijft artikelen voor mensen die graag Telegraafartikelen lezen. Wie kwaliteitsjournalistiek met de bijbehorende hooggestemde standaarden wil leest NRC Handelsblad of de New York Times. Politici moeten blij zijn dat er in de vorm van de Telegraaf een betrouwbare graadmeter van de rommelende onderbuik is. Deze meningen, die in sommige gevallen zelfs onderbouwd zijn, leven bij een groot deel van het volk en al deze slecht geïnformeerde mensen hebben ook stemrecht. Politici zouden het als een uitdaging moeten zien om dit volk te overtuigen.

Sonia2
Sonia225 nov. 2009 - 23:09

Niet verassend, aangezien onze commerciële massamedia (die noemen zichzelf "kwaliteitskranten") een weerslag zijn van de consensus, de officiële werkelijkheid, waaronder politieke belangen, uit Den Haag of het bedrijfsleven. Ook wel bekend onder de naam 'lobby'. Waarom een krant een platform voor lobbyisten is? Dat is eenvoudig: omdat niet de verslaggeving op de eerste plaats komt, maar het geld van de adverteerders, en de hoogste bieder. Het nieuws verslaan is bijzaak geworden. Dat een paar politici sputteren is hypocriet, want zij zouden hetzelfde doen, wanneer het in het hun eigen politieke of partijbelang in.

DagelijkseDosis
DagelijkseDosis25 nov. 2009 - 23:09

De oude media, wat kranten zijn, gaan allemaal wel eens over de schreef. Ik herinner mij de verhalen over marteling door Nederlandse militairen, die ooit in de Volkskrant verschenen op een pikant moment...Kranten zijn sowieso slecht voor het milieu, bevatten nieuws van eergisteren en zijn alles behalve onafhankelijk. Tijd om ze langs natuurlijke weg te laten uitsterven...net als het handjevol lezers dat ze nog hebben trouwens!

Simone2
Simone225 nov. 2009 - 23:09

Mag ik deze keer eens geen bezwaar hebben tegen de Telegraaf ... Get it done, boys! Ik wacht met smart op de 'Westerterp' die de legitimiteit van het vastleggen van mijn autobewegingen aan de rechter voorlegt. Een auto is vrijheid. Gaan en staan waar je wilt. En je geen horige voelen van de regering. En een paar uitzoek tips voor het overige journaille: * De BPM wordt afgeschaft en dat telt bij in de kilometerheffing, maar wordt die ook afgetroken voor auto's waar al BPM voor is betaald? * Alle technologie en arbeidsplaatsen die nodig zijn voor de kilometerhefing moeten ook worden betaald uit de kilometerprijs? * Hoe kan men de toestroom van auto's op drukke tijdstippen willen reguleren en mensen stimuleren op andere tijdstippen te rijden als de regering geen spitstarief wilt invoeren? * Hoe kan ik tegelijk mijn kilometer-rekening controleren en tegelijk mijn minnaar in Enschede geheimhouden ....... * Met mij vintage Volvo ben ik na 3 ritten Enschede al verder dan de wegenbelasting voor 3 maanden. Waar moet dat heen met de liefde? * Lachen om de technologie. Het kan best hoor die kilometerbeprijzing maar hadden we vorige week niet én een storing bij Vodaphone en KPN. Weten we de dagenlange internetstoring bij KPN van vorig jaar nog? Brandweer, politie en ambulancediensten schijnen nog steeds niet te kunnen communiceren met hun prachtsysteem. Nog een TIPJE voor de TELEGRAAF: Doen we leuk een parkeeractie op de snelwegen? Picknickmandje en slaapzakken mee! Get it done, boys!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 nov. 2009 - 23:09

''De krant brengt de leugens in het 'land'' zeggen ze, ben ik het vierkant mee eens. ''Het papier is geduldig'' zeggen ze, van kop tot teen mee eens. Wie is ze? Mostafa! De Nederlanders.

chanelta
chanelta25 nov. 2009 - 23:09

Waarom mag een krant geen campagne voeren? Ze zijn er nogal effectief in. Zoals hieronder genoemd heeft ook De Volkskrant een paar dagen voor de verkiezingen een martelverhaal in Irak verzonnen, met als doel de verkiezingen te beïnvloeden. De Telegraaf voert in ieder geval campagne met open vizier, in plaats van stiekem. Ook deze site is opgezet om doelbewust een bepaald politiek geluid te laten horen, ik verwacht dus nog heel wat campagnes van deze site in de aanloop op de gemeente- en tweede kamerverkiezingen. Uitgesproken meningen maken het medialandschap interessant!

doeidoei
doeidoei25 nov. 2009 - 23:09

Het kabinet bedient zich van salami techniek: stukje voor stukje wordt de échte boodschap versnipperd en tot een worst gemaakt. Voor we het weten heeft mak Nederland die worst geslikt zonder écht te weten wat de gevolgen zijn. De essentie van het probleem ligt bij het Kabinet: onvoldoende en niet transparante voorlichting over kosten en opbrengsten. Geen mens weet wat het gaat kosten, dus ook niet wat het gaat opbrengsten. Hoe worden de provinciale opcenten gecompenseerd? Welke bedragen gaan per km gelden? Daar ligt de essentie. En natuurlijk worden we straks bespioneerd via het kastje van Camiel. Dat gebeurt via de poortjes boven de snelweg, zoals we meer telefoontaps hebben in Nederland dan in de gehele VS en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Stemmachines waren toch ook veilig? De OV-chip? Hoeveel voorbeelden heeft men nodig? Mogelijkheden worden gebruikt. In het geval van de overheid kan dat in essentie 'staatsgevaarlijk' zijn. In het geval van deze km-heffing vind ik dat dit het geval is. We zijn daar onvoldoende tegen beschermd. Niet door het Kabinet, niet door het parlement niet door andere instanties die over onze privacy waken. Nog los daarvan leidt het middel niet tot het doel. Het is m.i. aan alle kanten een heel fout voorstel.

Fr1so
Fr1so25 nov. 2009 - 23:09

De werkende in dit land zijn altijd de dupe. Die vallen buiten alle subsidies, alle voordelen ... betalen de meeste belasting... als alleenstaande ben je helemaal het haasje in Nederland, krijg je helemaal niks ... en je mag alleen maar betalen en betalen. Trouwens die kilometerheffing valt voor mij gunstig uit, ik verdien er op. De overheid weet toch allang waar je op elk moment van de dag bent, daar hebben ze geen kastje voor in de auto nodig. Wat dacht je van je mobiele telefoon? Zodra je dat ding aanhebt weten ze waar je bent. En bij mij mogen ze wel weten waar ik ben, ik hou me niet bezig met dingen/activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik ga ook niet vreemd, ik ga ook niet naar de hoeren ... er zijn mensen die nog gewoon elke dag naar hun werk gaan ... en tja... idd... om belasting te betalen. Dan denk je dat je een extra'tje krijgt in de vorm van een 13de maand, dan gaat daar eerst nog meer van de helft vanaf .. dat is lekker :-(

maclofty
maclofty25 nov. 2009 - 23:09

Met belangstelling alle commentaren gelezen en dat allemaal om de hetze van de Telegraaf, ik heb al moeite om de naam te schrijven. Heb in mijn hele leven nog nooit "die krant" in mijn handen gehad omdat mijn vader (verspreider van Trouw) in de oorlog zei daar krijg je huidslag van. Na de oorlog is de krant, die een verschijningsverbod had opgelegd gekregen, door financieel gemanipuleer weer op de markt gekomen. Bovendien leerde hij (mijn vader) mij dat alle kranten niet altijd de waarheid spreken en sprak een oud gezegde: "Je liegt als of het gedrukt staat" en zo moet je de krant altijd lezen. De waarheid ligt altijd in het midden. Ik ga er van uit dat ik geen oordeel zal vellen voor ik alles van het onderwerp weet. Ik laat me niet, door welke krant of vereniging of bond dan ook, voorlichten. Ben uit de ANWB gestapt, waar ik overigens 40 jaar lid van ben geweest, omdat ze zich als actiegroep tegenover de politiek opstellen. We kiezen een maal in de 4 jaar en dan laten we het aan hen over, niet goed gedaan, stemmen we een ander. Zo denk ik er over. Met mijn auto, (19 jaar oud) ondanks de weinige KM die wij rijden, zal ik wel zien waar het schip strand.

Happysimbo
Happysimbo25 nov. 2009 - 23:09

Wat dacht je van.. gewoon met de trein reizen! Deze km-heffing is een prachtig punt waar de politiek ons land, ondanks verzet van het egoistische volk verslaafd aan het subjectieve woord vrijheid, probeert te duwen naar een betere, functionelere en schonere samenleving. Als het autovervoer buitenspel is gezet, heeft het OV vrijspel om zich te ontwikkelen tot met afstand vervoersmiddel nr 1. Vol onwetenheid en ongeloof zullen miljoenen Nederlanders gaan aanpassen in veel beter verkeersstructuur. Langzaam maar zeker vergeten ze hoe het was om egoistisch in je eentje in een SUV te rijden naar de binnenstad 2 kilometer verderop.

Linkser
Linkser25 nov. 2009 - 23:09

Hoewel ik geen Telegraaf-lezer ben, zie ik niets in het beleid van Eurlings. Eurlings verschuilt zich in het debat achter rechtse stemmingmakerij. Hij vergeet dat ook links terecht kritiek heeft op zijn plan. Oorspronkelijk was het rekeningrijden onder andere bedoeld om de vervuiling aan te pakken. Opvallend is dat in het debat het klimaateffect niet of nauwelijks ter sprake komt. Rekeningrijden gaat de files niet terugdringen, het gaat vooral verkeer verplaatsen. Dit troetelkindje van GroenLinks, dat door het CDA geadopteerd is, zal de luchtvervuiling nabij onze dorpen en steden niet verminderen maar verhogen. Onderzoek in opdracht van Eurlings zelf heeft namelijk al aangetoond dat de druk op het onderliggende verkeersnet (provinciale wegen en stadswegen) zal toenemen, zoals ook al volmondig is toegegeven door Mw. Cramer. Het rekeningrijden zou enig effect kunnen hebben voor mensen die niet met de auto naar hun werken hoeven, ware het niet dat het openbaar vervoer niet goedkoper is en Eurlings zelf schermt met het argument dat we goedkoper gaan autorijden. Daarmee wordt het verschil met het openbaar vervoer dus nog groter. Toch blijft GroenLinks het rekeningrijden steunen. Ik kan daar niet bij. Wat mij gedraagt GroenLinks zich niet een progressieve ecosocialistische partij. Ieder gunstig effect van Eurlings plan op de files - mocht dit al optreden, wat ik betwijfel want mensen moeten toch naar hun werk - zal na enige tijd teniet worden gedaan door mensen die in het verminderen van de files een aanmoediging zien om ook te gaan autorijden.

HugoSpanje
HugoSpanje25 nov. 2009 - 23:09

Mathijs Bouman zegt in zijn stukje met zoveel woorden dat de burger maar gewoon zijn mond moet houden omdat de experts het veel beter weten. Nu hoeft die zelfde burger niet perse de telegraaf te lezen om zich een beeld te vormen van de effecten van de twijfelachtige giga-projecten die de geniale experts de laatste decennia over de polders hebben uitgestort. De Betuwelijn en de HSL zijn daar mooie voorbeelden van. Jan met de pet verzet zich, en zeker niet onterecht, nu eenmaal tegen de staatsdoctrine: Slikken of stikken. Kees Vendrik (Groen Links) maakt het helemaal bont. Hoezo zou de Telegraaf haar krant gebruiken als een campagnemiddel om burgers een bepaalde mening op te dringen? Je reinste flauwekul. Alsof de burger niet in staat zou zijn wat overdreven berichtgeving te doorzien. En al zou het wel zo zijn ... de linkse pers is er ook niet vies van om de burger schrik aan te jagen met feiten betreffende het millieu die bij lange na nog niet onderbouwd zijn.

NurIsra
NurIsra25 nov. 2009 - 23:09

Wanneer thans de verruwing in de politiek structurelere vormen begint aan te nemen, is het niet verwonderlijk dat op een gegeven ook een deel van de media daarin meegaan.

Florian2
Florian225 nov. 2009 - 23:09

Ik draag de campagne van de telegraaf een warm hart toe. Waar NIEMAND hier blijkbaar over valt is de grove schending van de privacy dat dit systeem met zich meebrengt. Los van de vage communicatie v.w.b spitsheffing en totale kosten. De overheid heeft zich de afgelopen jaren niet bewezen als een betrouwbare partij: telkens worden kosten verhoogd en ook in dit geval heb ik echt NIET de illusie dat autorijden goedkoper zal worden. Het word namelijk uiteindelijk ATLIJD duurder: de auto is immers een perfecte melkkoe. Alle initiatieven ten spijt blijven mensen toch wel rijden....ongeacht of benzine 1.50 (meer dan 3 oudhollandsche guldens) kost of niet. Verder kost dit systeem v.w.b invoering 4 miljard (!) .....dat geld zouden de overheid wel beter kunnen besteden. Mijn mening: het gaat om het kastje....om de controle. De KM heffing is een ideale manier om de burger verder te kunnen volgen via auto, telefoon, internet, EPD, vingerafdrukken in paspoorten...etc...etc...etc....

Folsom
Folsom25 nov. 2009 - 23:09

Ik hekel de Telegraaf, maar ben het wel met hen eens. het hardwerkende burgertje moet weer eens gepest worden. vwb de aanval op de Telegraaf zelf; menig links dagblad geeft het nieuws met hun mening als sausje erover (ls. alle overige).

radiognome
radiognome25 nov. 2009 - 23:09

Ik ben een groot voorstander van rekeningrijden, afgezien van wat details over de prijs. Het principe dat je naar gebruik voor het wegennet betaalt, en dat m.b.v. de kilometerprijs schone auto's beloond worden vind ik helemaal prima. Alleen, ik snap niet waarom de overheid mijn hele ritgegevens zou moeten opslaan om een prijs te bepalen. Ze hoeven alleen te weten op wat voor weg ik rijdt (goedkope of dure), wanneer (spits / geen spits) en hoeveel kilometer. Ik zie niet in waarom voor deze informatie continu mijn positie doorgezonden moet worden naar een centrale database. Met behulp van wat (updatebare) informatie kan het kastje in mijn auto dit toch ook zelf berekenen, en alleen de benodigde data opsturen? Controle op het gebruik kan door mijn kastje contact te laten maken met een portaal over de snelweg waar ik onderdoor rijdt. Ik vertrouw het voorgestelde systeem niet helemaal. Het is ook een grote trajectcontrole. Straks krijg ik de verkeersboetes gelijk bij mijn maandelijkse afrekening.

Joeri2
Joeri225 nov. 2009 - 23:09

Ik vind het een beetje gortig worden dat een regering die zich niet ondersteunt voelt door de media een demonisering van die media vet aanzet. Ze zijn verbaasd dat de Telegraaf rechts liberaal beleid niet ondersteund, tja, dat is even schrikken. Ze zullen bij de Telegraaf de weg wel even kwijt zijn om een sociaal ( iedereen betaald voor de weggebruikers ) verkiezen voor liberaal ( vervuiler/gebruiker betaald ) beleid. Uiteindelijk wil de Telegraaf natuurlijk dat de fietser betaald, maar over die campagne zijn ze nog aan het nadenken. Er moet ook in code worden overlegt want de overheid luistert wel ( naar goed oostblok democratisch gebruik ) al hun gesprekken af. Om daar de aandacht van af te leiden roepen ze nog maar eens een keer dat Alle Media De Democratie Ondermijnt! Alle! Onder het mom van : " Kophouden en doen wat wij zeggen! " worden journalisten door anti-terreur bewakers ver van de democraten weggeschopt. Ik zou zo zeggen dat binnen goed kapitalistisch gebruik de krant failliet gaat als niemand die onzin wil lezen.

StanB.
StanB.25 nov. 2009 - 23:09

Dat er een lompe rechtse krant bestaat in Nederland is op zich niet zo erg. Maar al die lomperikken die de berichtgeving ervan serieus nemen, dat is verontrustend.

Mertens2
Mertens225 nov. 2009 - 23:09

Ahum....en de 26.000 gezichten campagne was natuurlijk compleet anders

1 Reactie
peterverkenst
peterverkenst25 nov. 2009 - 23:09

Ja daar was natuurlijk helemaal geen kritiek op! Of nee, die was er wel. Tot op de dag van vandaag. Luidruchtig zelfs. Dus wat is nu precies het punt dat je met je vergelijking wilt maken?

Dragon2
Dragon225 nov. 2009 - 23:09

De CO2 fanaten kunnen het niet leuk vinden - de Telegraaf heeft wel gewoon gelijk natuurlijk. Ik vind het nogal zwak van de politici die nu boehoe roepen, er is simpelweg grote weerstand tegen dit plan en de Telegraaf verwoordt die weerstand. Mag er van deze politici geen kritiek zijn? Een onzalig plan als de kilometerheffing verdient het om uit het water te worden geblazen; in ieder geval niet om als zoete koek geslikt te worden.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha25 nov. 2009 - 23:09

Waarom is het een onzalig plan. Is het niet simpelweg fair, diegene die meer kilometer rijden meer te laten betalen? Zouden sommigen van hen in plaats van automatisch op een vrije dag te denken: Wat gaan we doen MET DE AUTO, zich af kunnen gaan vragen: Valt er nog wat te doen ZONDER AUTO. Zou het zo kunnen zijn dat het 'autorijden' naast woon - werk vervoer ook een verslavend luxe spelletjes is? Wat met grote regelmaat totaal vastloopt met alle gevolgen voor mens, milieu en economie. Mensen die zich tegen kilometerheffing verzetten reageren als kleine kinderen wier speeltje af en toe in de kast wordt gezet. Helemaal die uit vvd hoek, die zich opeens in hun privacy geschonden voelen, daar waar deze partij de meest vergaande regelgeving altijd heeft afgedaan met: "Als je niets te verbergen hebt dan moet het je niet kunnen schelen"

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2009 - 23:09

De Telegraaf maakt het bonter dan welke partijkrant het in het verleden ooit heeft gemaakt. Juul Paradijs ontpopt zich als een demagogische actievoerder en maakte van zijn krant een actiekrant. Ook het laatste stukje integere journalistiek verdwijnt zo uit de krant van wakker Nederland. Het is gênant te zien hoe het kamerlid Aptroot van de VVD zich gedraagt als slippendrager van Paradijs. De VVD brengt buiten parlementaire actie op deze manier in de Tweede Kamer.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha25 nov. 2009 - 23:09

En zo is het.

JoopSchouten
JoopSchouten25 nov. 2009 - 23:09

Waarom ineens wel zo'n ophef over dit onderwerp? De Telegrof staat bekend om z'n ongenuanceerde berichtgeving. Er zijn meer politieke onderwerpen waar de Telegrof zich bot opstelt om haar rechtse politici, onderbuikpubliek en bedrijfsleven op haar wenken te bedienen met insinuaties. Het is dus maar net wie er op welk moment belang heeft aan de bel te trekken. Misschien moet alle politieke berichtgeving uit dit schreeuwerig vod maar eens onder de loep worden genomen en bekritiseerd.

1 Reactie
KeesMaf
KeesMaf25 nov. 2009 - 23:09

Van mij mag het, maar dan graag ook zoiets voor de Volkskrant, Vrij Nederland en Nova. Die doen namelijk hetzelfde, maar dan met een links-populistische inslag (ja, populisme is niet iets typisch rechts).

kunst3
kunst325 nov. 2009 - 23:09

Iets moet wel gedragen worden. Het liefst door vrijwel iedereen. Zware lasten op de juiste schouders. Van begin af aan was het duidelijk, dat er iets niet klopte. Nederland lijkt wel het proefkonijn van de Nederlandse min of meer geavanceerde technologie. Jongens en meisjes doen leuke dingetjes, gadgets en proberen het uit in de grote speeltuin dat Nederland heet. Helaas in plaats van deze kosten door te berekenen aan de exportmarkt, of uit eigen zak, moeten voortdurend de Nederlanders er voor op draaien, ( v.b. alweer een nieuw, i.p.v. gewoon verlengen van paspoort en ook doorgedraaide douanecontrole, uren in de rij.) o.v. chipknip, Treinkaartjes automaten, skimmen, cheaten, phising, etc. etc., doe daar eens wat aan. Het is nog niet goed en wel uitgekristalliseerd of er is al weer iets nieuws. Jongens en meisjes de bevolking is het is een keer goed zat. Voor men het weet is men zonder blikken of blozen of enige vorm van verhaal enorme bedragen kwijt. Met deze 'nieuwe' maatregel wordt wederom de minst verdienende klasse, onevenredig gepakt. T.o.v. de Balkende norm.: bij inkomen van 10.000 euro per jaar ! zijn de lasten, kosten levensonderhoud, vrijwel alles 16 x zo zwaar. v.b. nieuw paspoort 16 x 48 euro ( = 768 euro exclusief zeer aparte foto's, vingerafdrukken!) Dit nog afgezien van de kosten voor de foto's veelal 10 euro. Opvallend is dat de kastjes enorm duur zijn (geschat 1000 euro = 16 x = 16.0000 euro!,) Kostbaar in onderhoud, zeer gevoelige technologie. Sluipenderwijs steeds meer vrijheid inperken. Diefstal gevoelig, fraude gevoelig en bovendien boven de al zeer dure brandstofprijs. Lease bedrijven zien er wel wat in. Dus laten zij dan ook voor de kosten opdraaien en laat de eenvoudige burger hiervoor met rust. Kijkt men naar ons gidsland Duitsland daar heeft men dit al lang naar volle tevredenheid opgelost in de brandstofprijs. (Geldt dan gelijk voor iedere binnen of buitenlandse weggebruiker) Het moet zo zijn naar mate men een duurdere, luxueuzere auto heeft, ( de bezittende klasse wil best wat meer voor het comfort betalen, (veelal worden deze zaken voor hem / of haar betaald) Vercalculeer dat dan in de prijs van deze luxe karren, zodat men hierdoor progressief meer belasting opbrengt.(moet dan vanzelfsprekend geen aftrekpost zijn) Dus bereken de wegenbelasting, dit is voor onderhoud, infrastructuur veiligheid op de weg. Terugdringen aantal zwakke verkeersslachtoffers zoals fietsers, voetgangers, ouderen jongeren e.d.) door in de duurdere segmenten door. (Zij belasten immers het wegennet het meest. I.p.v. voortdurend de zwakkere te treffen. Dus laat vooral de automobilisten die voor een voordelig, zuinig, economisch vervoermiddel hebben gekozen vooral met rust, beter nog beloon deze mensen i.p.v. ze te straffen. Zie ze niet als een gemakkelijk te treffen doelgroep. Als voorbeeld een Smart. (veelal zeer intelligente rijders) staat een verhoging van 800 % te wachten. Bezint eer ge begint. Keer de jeugd niet tegen je met dit soort maatregelen. Wil men criminelen echt in de gaten houden (traceren) dan zijn er wel andere manieren te bedenken en het valt dan ook wat minder op. Participerend beeldend kunstenaar Wim Streep.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 nov. 2009 - 23:09

Een andere simpele oplossing zou kunnen zijn de km-stand via bijvoorbeeld garages in te voeren op een landelijk aaneengeschakeld computersysteem. Pas daar een eerlijke verdeelsleutel op toe. Laat mensen meebetalen naar ratio van het inkomen per huishouden. Mensen zonder auto zouden gevrijwaard moeten zijn van wegenbelasting. Direct en indirect. Reken het gemiddelde uit van het aantal km's dat op buitenlandse wegen wordt gereden en betaal dit deel aan de Europese gemeenschap. Ik ben ook van mening dat zo'n kastje met alle romplomp een fiasco wordt. Voorbeelden genoeg van dit soort idiotie.

jackzweers
jackzweers25 nov. 2009 - 23:09

iedereen weet toch dat een telegraaf een een broddelblad is voor paupers. leve de kilometerheffing. weet de goedwillende ov-reiziger waar hij al die moeite voor doet en meer geld voor uitgeeft dan die lui die de hele dag co2 in de lucht blazen. wil je veel rijden, dan betaal je meer, dat is rechtvaardig!

1 Reactie
JanGroothuizen
JanGroothuizen25 nov. 2009 - 23:09

Hoogopgeleide rechts-schreeuwende mensen zeggen dat het veel beter en goedkoper zou zijn om simpelweg de benzine/diesel prijs aan de pomp te verhogen.... DOM, DOM, DOM!! Het gaat ons weldenkend LINKSE mensen juist om de CONTROLE!! Wij willen altijd met een druk op de knop kunnen zien waar het rechtse tokkie tuig zich bevindt. SNAP DAT DAN!! Er is wellicht een klein probleempje: wat als de PVV (of erger) achter de knoppen zit?????????

[verwijderd]
[verwijderd]25 nov. 2009 - 23:09

Wie er liegt of niet, wie er beter op wordt of niet, geen idee. Ik weet wel dat mijn man en ik als kleine zelfstandigen die hard moeten werken voor hun minimum inkomen er op achter uit gaan. Met onze oude maar ijzersterke, verhoudingsgewijs tamelijk onkostenvrije en gebutste Mercedes. Wij kunnen niet anders want aan een Smartje hebben we niks en de trein brengt ons niet naar onze klanten en de regering sjouwt niet onze waar. Het is leuk dat wij een beroep hebben waar wij van houden en dat we er een boterhammetje mee kunnen verdienen, maar je wordt aan alle kanten gepakt en dat maakt zelfs plezier in je werk tot een grote zorg. Dit erbij en wij kunnen zo langzamerhand wel stoppen. Of nog meer inleveren. Niet iedereen kan zomaar lekker thuis werken en niet iedereen krijgt een dertiende maand en vakantietoeslag dat de extra kosten wel op kan vangen! Dus Telegraaf, vervelend rechts propaganda-blad, ga zo door. Hol verkeerd toegepaste democratie maar tot op het bot uit!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 nov. 2009 - 23:09

De psychische druk als je een eigen bedrijf hebt is een extra belasting lijkt me. Misschien wordt het tijd een sociaal vangnet op te zetten in geval van een faillisement zonder eigen schuld en/of inkomstenderving. (Scheelt weer een paar slapeloze nachten.) Iedereen wordt echter 'gepakt' Nelma. Iedereen moet hier hard werken. Het overgrote deel doet dat ook. Sterkte en succes met je bedrijf.

Arendo2
Arendo225 nov. 2009 - 23:09

Gelukkig dat iemand het aan de orde stelt: andere media zijn (begrijpelijk) terughoudend over de keiharde desinformatie-campagne van de Telegraaf. Zes keer de voorpagina opnenen in chocoladeletters met slim opgepoetste leugens.. dat doet verder echt niemand in Nederland. Wat je er ook van vind - de 'linkse' media voeren nooit op zo'n manier campagne. De afgelopen zes á zeven jaar leek ook de Telegraaf te zijn 'geprofessionaliseerd', maar dat werd onlangs door hoofdredacteur Paradijs verlaten: sensatie verkoopt volgens hem beter. De tijdgeest, mevrouw... En oh, ja.. de inhoud! 60 tot 70 procent van alle filekilometers worden nu gereden door woon-werk-pendelaars. 15 tot 20 procent is zakelijk verkeer. Nog eens 15 tot 20 procent zit in de file voor (je gelooft het niet) winkelen, recreatie en onderwijs. Experimenten als in Stockholm bewijzen dat spitsheffing zin heeft: wie niet echt op de weg hoeft te zijn, kiest een alternatief. Voor de Telegraaf is het te ingewikkeld, maar voor Joop-lezers toch niet? Lees bijvoorbeeld eens: http://www.depers.nl/binnenland/201052/Zweedse-tol-als-succesvoorbeeld.html Of bestudeer een rapport: http://www.naipublishers.nl/rpb/files_ruimtelijke_inrichting.html

1 Reactie
sjors-sen
sjors-sen25 nov. 2009 - 23:09

Het ideaal van de homo economicus is al jaren een gekoesterd beeld van de overheid maar er is inmiddels uit duizenden studies en praktijk gevallen gebleken dat het gewoon zo niet werkt. Kijk naar de accijns op alcohol sigaretten en allerlei andere dingen die door de overheid zijn ingevoerd. Dat het een eerlijkere verdeling zou zijn omdat sommige mensen nou eenmaal meer gebruik maken van de weg is ook een kul argument. Het wegennet is immers van levensbelang voor onze economie en dus voor de werkgelegenheid van iedereen. Wat je hier door je strot gedouwd krijgt is een politiek spelletje tussen provincie en rijk wie de belasting mag innen op auto's. Wat er uitenidelijk voor zal zorgen dat de provincie de belastingen omhoog gaan gooien terwijl er niets verlaagd wordt. Conclusie het enige wat bereikt wordt is dat het voor burgers en werkgevers allemaal weer een stukje duurder wordt in Nederland.

sam tosha
sam tosha25 nov. 2009 - 23:09

Hè, hè, hebben we hem eieieieieiendelijk door! De Telegraaf is al tijden met niets anders bezig dan hetze en angst te zaaien, dan alles maar dan ook alles (dus ook zaken die veroorzaakt zijn door eerdere vvd kabinetten) wat er (meestal in hun foei naar rechts gedraaide ogen) mis gaat, op dit kabinet of - om in de woorden van de grote gele leider te blijven ? op de linkse kerk af te schuiven. Ze zijn mijns inziens dag en nacht bezig opzoek naar olie op het vuur van de VV-partijen. Op jacht naar ieder akkefietje waar een allochtoon of de islam bij betrokken is, op ieder signaal wat de 'hard' werkende Nederlander en haar autootje zou benadelen (ten gunste van al die andere uitvretende Nederlanders (en dat tuig wat door links van buiten wordt binnen gelaten), op jacht naar elk signaal dat de klimaatverandering een truuk zou zijn om geld (van de hard werkende Nederlander, pfffff) los te peuteren. Hebben ze iets dan wordt dit vaak net even verdraaid en aangezet met koeienletters gepubliceerd alsof het oorlog zou zijn. (En misschien is ze daar wel op uit ook) Vraag me al tijden af of deze krant (waarschijnlijk sinds de uittreding van de laatste redacteuren die wél over enig journalistieke eer bezaten), nu bemand wordt door een aantal partij ideologische fanaten of dat ze gewoon keihard betaald worden om die de totaal intolerante, schreeuwerige egoïstische om zich heen slaande VV-beweging, die er weldegelijk aan de gang is in Nederland op het moment, aan te wakkeren en aan te wakkeren. Deze beweging beschouwend en eens in de week die van 60 jaar gelden te bezien op televisie, kan je niet anders doen dan gelijkenissen zien. Die beweging is ook niet eerst op de tekentafel uitgetekend, maar gewoon in gang gezet. Het volk het leger opgehitst, De rest ging vanzelf. Ik zeg niet dat ik straks zwarthemden door de straten zie marcheren, maar ik hoef maar naar elke willekeurig artikel waarop je op de Telegraaf website (er zijn nog ergere variante) kunt reageren te kijken en ik zie een hele rij met zwarte reacties. En het wordt met de dag erger. Laatste wapenfeit (na de natuurlijk vet uitgemeten gehackte, geknipt en geplakte email de van de Universiteit van East Anglia, als bewijs het bestaan van een malafide MilieuTerreur); een dikke hele platte RTL presentator, wil niet bij De Wereld Draait Door omdat hij dan bij: "vieze oude linkse" mensen moet aanschuiven. Het moet toch maar eens gezegd kunnen worden. Max Pam lijkt gelijk te krijgen. De reacties: Hoezee. hoezee, hoezee. Was blij verrast met felle de reactie van Eurlings. De vvd praat al net zo ongenuanceerd en surft al net zo kwalijk mee op de leugens die de Telegraaf de wereld in gooit, als de pvv. Merk het ook meer en meer in dagelijks contact op straat en in openbare gelegenheden. De intolerantie lijkt meer en meer om zich heen te grijpen. Vind het een beangstigende en akelige toestand.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha25 nov. 2009 - 23:09

Het is Geert Mak geen Max Pam jij linkse - vegetarische - moslimknuffelende - fietsende - millieuactivist

BengaBenga
BengaBenga25 nov. 2009 - 23:09

@Stefan de Neef: leuk idee, iedereen in de trein, maar het lijkt me dat jij nooit in de spits met de trein moet, want de NS heeft nu al grote problemen met capaciteit tussen de grote steden. In de minder bevolkte gebieden is het probleem omgekeerd; daar is vaak veel te weinig openbaar vervoer. Daarbij is het OV gewoon erg duur. @Arendo: Je kan Stockholm niet vergelijken met wat de kilometerheffing wordt. Daar is het, net als in London, simpel een bedrag dat je betaalt als je het centrum in wilt, niet een heffing voor elke km in het hele land. Plus in deze steden is er een goed alternatief (lees: zeer goede metro). De Telegraaf doet volgens mij gewoon wat de taak van de media is: de mening van (een deel van) het volk weerspiegelen. Eurlings kan het stemmingmakerij noemen, maar hij moet toch eerst wat duidelijker worden: 1. Wat wordt het spitstarief? Veel gewone werknemers moeten nu eenmaal in de spits reizen. Wordt het spitstarief heel hoog dan wordt het inderdaad zoals de Telegraaf zegt: de werkende mens wordt de dupe. 2. Wordt het Provinciale deel van de belasting via een andere weg gewoon alsnog geheven? Zo ja, dan wordt het zelfs voor niet-autobezitters een belastingverhoging en gaat ook de normale automobilist er op achteruit. 3. Hoe geheim is de data in het kastje? Sommige mensen mogen het paranoia noemen, maar de staat (let wel; de staat is geen abstract anoniem iets, maar bestaat uit mensen) heeft gewoon niets daarmee te maken. De blunder met Meld Misdaad Anoniem of de veelvoud aan kwijtgeraakte/gelekte overheids gegevens/USB sticks zou een eye-opener moeten zijn voor hoe zorgvuldig er met gegevens wordt omgesprongen. 4. Gaat de benzineprijs omlaag? Nu zit er zo'n 70% accijns en belasting op benzine, wat al bedoeld is als milueheffing en extra belasting voor gebruik van het wegennet. Een eerlijke km prijs zou er voor moeten zorgen dat de benzine weer naar een normale prijs kan. Betalen per km is een goed systeem, ik snap dan ook niet waarom er zo moeilijk moet worden gedaan met GPS trackers. Gewoon de kilometerteller elk jaar laten aflezen of het in de benzineprijs verwerken.

1 Reactie
Happysimbo
Happysimbo25 nov. 2009 - 23:09

Het probleem van de kilometerteller laten aflezen 1 keer per jaar lijkt me hoogst fraudegevoelig. Dat lijkt me toch heel erg makkelijk om aan te passen, immers het zit in je eigen auto. Even open sleutelen en weer terug op nul zetten. (ik bedoel maar) Op zich wel logisch dat er dan middels GPS wordt gewerkt. Dat is wat lastiger frauderen. Ben het verder met je eens dat het onmogelijk is dat iedereen met het openbaar vervoer moet gaan rijden als er niet aan capaciteitsvergroting wordt gedaan. Dit stukje traject wat je noemde is toch ook wel een beetje om droevig van te worden iedere dag. Gelukkig kan het erger! iedereen heeft onderhand dat filmpje wel gezien waarin mensen gewoon de trein in worden gepropt! India ofzo?