Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woede over Italiaanse parlementsleden die corona-noodhulp claimden

  •  
11-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Italian Prime Minister Giuseppe Conte speaks at Parliament on coronavirus situation

© epa08571912 Italian Prime Minister Giuseppe Conte delivers a speech on the coronavirus Covid-19 situation at the parliament in Rome, Italy, 29 July 2020. EPA/CLAUDIO PERI

Vijf Italiaanse parlementsleden, die ieder maandelijks 12.000 euro aan salaris ontvangen, hebben met succes een beroep gedaan op een nooduitkering van 600 tot 1000 euro, bedoeld voor zelfstandigen die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. De gezaghebbende krant La Repubblica heeft onthuld dat het geld in maart en april is geclaimd door de graaiende politici. Ze konden voor de steun in aanmerking komen omdat de spoedmaatregel in verband met een snelle afhandeling in de noodsituatie geen inkomenseis stelde.
Het zou gaan om drie leden van de extreemrechtse Lega, een van de regerende Vijfsterrenbeweging – ooit opgericht uit protest tegen het gegraai – en een van Italia Viva, de partij van voormalig christendemocratisch premier Renzi, die laatste partij ontkent dat. De namen van de profiteurs wil de toezichthouder, geleid door een vertegenwoordiger van de populistische Vijfsterrenbeweging, op grond van privacybescherming niet vrijgeven.
Op de onthulling is met woede gereageerd. De graaiers worden opgeroepen zich bekend te maken, het ontvangen geld terug te betalen en op te stappen. Lega-leider Matteo Salvini riep dat aanvankelijk ook maar stelde later dat schorsen voldoende straf was.
In totaal hebben 2000 politici een beroep gedaan op de noodsteun. Lokale politici verdedigen zich met de verklaring dat ze voor hun politieke werk slechts een geringe vergoeding ontvangen en daarnaast een zelfstandig beroep uitoefenen. Zo legt Anita Pirovano, gemeenteraadslid voor de Linkse Ecologische Vrijheidspartij uit in The Guardian : “Ik ben psycholoog. Ik heb een hypotheek, ik doe boodschappen, ik moet mijn dochter onderhouden en ik ga een enkele keer op vakantie. Als alleen politicus zou ik het financieel niet redden.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

MrIvez
MrIvez11 aug. 2020 - 14:18

“Ik ben psycholoog. Ik heb een hypotheek, ik doe boodschappen, ik moet mijn dochter onderhouden en ik ga een enkele keer op vakantie. Als alleen politicus zou ik het financieel niet redden.” Misschien wat aan je uitgifte doen? Hoe komen mensen erbij dat ze het recht hebben op vakantie te gaan, vaak maar het vliegtuig naar een ander land? Wat een onzin, je kunt ook in een kleiner huis wonen met een lagere hypotheek.

1 Reactie
DanielSchie
DanielSchie11 aug. 2020 - 16:22

@mrivez wie zegt dat ze in een groot huis woont met een dure hypotheek? Wie zegt dat ze verre reizen maakt met het vliegtuig voor vakantie? Misschien is ze gescheiden en heeft ze de zorg voor haar dochter, etc. Het is makkelijk oordelen als je de persoonlijke situatie van de ander niet kent...

Joop den Uil
Joop den Uil11 aug. 2020 - 13:03

'@Gries, het was Links die aandrong om ongecontroleerd geld uit te delen. Als dat geen een-tweetje was weet ik het ook niet meer. Socialisme een Farce ? sterker: Socialisme nieuwe stijl gaat hand in hand met Kapitalisme oude stijl. Terug naar een eigentijdse vorm van communisme is mijn diepe wens (UCP .... Uils Communistic Party , want ik overschrijd grenzen)

Markzelluf
Markzelluf11 aug. 2020 - 12:41

Een van de talloze voorbeelden van Italiaanse corruptie. En inderdaad, het zijn vooral christen-democratische en nog rechtsere politici (en sportclubs , en ondernemers en bankiers en ....) die zich hieraan schuldig maken. Maar waarom willen dan vooral linksere Nederlanders zo graag in een economische, sociale en politieke (ever closer) unie met dit land? En met het ‘verlichte’ Polen, Hongarije etc? Een unie met Scandinavische landen, Duitsland, Oostenrijk, Ierland, het VK, Luxemburg en eventueel België is toch veel logischer?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 aug. 2020 - 10:53

Bij ons is er nooit woede om graaiende politici .

1 Reactie
Jerry Bidet
Jerry Bidet11 aug. 2020 - 11:20

Mw Diks...?

Tampert
Tampert11 aug. 2020 - 9:43

Geef de Italianen meer noodhulp, we zien nu dat het daar echt nuttig besteed wordt!

Joop den Uil
Joop den Uil11 aug. 2020 - 9:30

topje ijsberg neem aan dat het in Nederland even/nog erger zal zijn. gratis geld is als een magneet... trekt stront aan (en is voor mij opnieuw bewijs dat het Socialisme gereduceerd is tot een farce)

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 aug. 2020 - 12:01

Graaiende 'topmensen' hebben niets met socialisme uit te staan.

JasDon
JasDon11 aug. 2020 - 13:20

"neem aan dat het in Nederland even/nog erger zal zijn." Want? https://www.transparency.org/en/cpi# Geeft toch een heel ander beeld. En ja er wordt systemisch gegraaid en altijd te veel, maar Italië zullen we moeilijk kunnen verslaan.

Jerry Bidet
Jerry Bidet11 aug. 2020 - 9:17

Goh corrupte Italianen, je zou het niet verwachten. Tevens ook leuk dat de Italianen na de ontvangen noodhulp de belastingen verlaagd hebben, het volk 'vakantiegeld' hebben gegeven en de economische vooruitgang met 15% is gestegen. Maar verder is het prima volk.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 aug. 2020 - 12:04

Nou ze hebben dus net als Duitsland de koopkracht vergroot om de economie op te krikken. En nu zegt u zelf dat de economische vooruitgang (?) met 15% is gestegen dus werkt het kennelijk goed. Terwijl onze Rutte en zijn jolige maatjes de BTW extreem verhoogd heeft.

JasDon
JasDon11 aug. 2020 - 13:22

"En nu zegt u zelf dat de economische vooruitgang (?) met 15% is gestegen dus werkt het kennelijk goed." Dat weet je pas als de resultaten de baten overschrijden, tenzij je zelf natuurlijk niets ervan hoeft te betalen.

JasDon
JasDon11 aug. 2020 - 13:58

de baten de kosten* het is ook warm hier.

MrIvez
MrIvez11 aug. 2020 - 14:21

Nadat het in Q2 met 12.4% gedaald was? Ik moet die 15% nog maar zien, forecasts zijn ontzettend lastig om te maken al helemaal nu gegeven de hoge volatiliteit en onzekerheid rondom het virus.

JoostV52
JoostV5211 aug. 2020 - 9:14

All animals are equal, but some animals are more equal than others.